2018-12-29 471 瀏覽
天氣凍冰冰又難得放假,訓到日上三竿...見有d肚餓就同媽咪去屋企附近間鷹巢飲茶....貪佢夠方便又坐得舒服唔似其他酒樓咁嘈.....得兩個人食,又驚食唔哂,就叫左煲暖笠笠既鴛鴦米海鮮泡飯黎食,食完成個人即刻暖哂呢度個泡飯好足料,好多隻蝦仲好有鮮味,面頭灑埋d脆脆黎食口感一流跟住媽咪仲叫多左個蛋撻同帶子餃。翡翠日本帶子餃...個皮好薄,又通透,仲有大大隻帶子係入面講番d蛋撻真係熱辣辣新鮮出爐,d酥皮仲好脆,唔怪之得幫我地落單位哥哥仔話我地好好彩因為成日都賣哂...食完走人果陣,媽咪見到佢地有鮑魚花膠盆菜賣,幅相好吸引又足料,決定今年團年做節就訂佢加餸期待。。。。
方便又坐得舒服唔似其他酒樓咁嘈.....
呢度個泡飯好足料,好多隻蝦
仲好有鮮味,面頭灑埋d脆脆黎食口感一流
期待。。。。
鴛鴦米海鮮泡飯
翡翠日本帶子餃
農場迷你雞蛋撻
2018-12-29 308 瀏覽
聖誕都要返工嘅時候...當然想食好啲😂問上司想食乜,佢話要食中餐過聖誕,所以再黎鷹巢啦~~今次都係一樣,唔食叉燒,睇下有冇其他驚喜先😋因為得兩條友,只能食得兩樣...叫左個籠仔蒸糯米飯同一客炸腐皮卷。糯米飯同我想像中嘅完全唔同,我初頭以為係蒸好晒,再自己落豉油嗰啲...原來唔係架!!臘味已經切好晒粒撈埋一齊蒸,再幫我地撈埋豉油~食得方便又唔論盡👍加上糯米蒸得剛剛好,唔會太硬,又唔會太淋,好食!!如果加埋花生撈埋食就冇得輸了😋今次驚喜係個腐皮卷😍佢係即炸的,上枱時熱辣辣,正!!咬落去脆卜卜,裡面係蝦膠餡,蝦膠唔會打得太爛...食落爽得黎有咬口,咬落去又唔會乾爭爭,真係好好食!!呢個一定會再食😍

今次都係一樣,唔食叉燒,睇下有冇其他驚喜先😋

籠仔蒸臘味糯米飯
籠仔蒸臘味糯米飯
2018-12-25 509 瀏覽
假期訓醒1個人去食個下午茶餐,鷹巢想試好耐,加上今日節日竟然有折,諗都唔諗就選擇左去試....1個人點左個點心-酥脆蘿蔔絲腸粉,招牌叉燒同埋白玉藏珍~~~個酥脆蘿蔔絲腸粉唔似平時食既炸兩入面包油炸鬼,係包米紙同蘿蔔絲,外面層腸粉皮軟,內層鬆脆甘甜,好有層次食到停唔到口.個叉燒好大件,肉質鬆軟,唔似平時係街食既叉燒,又硬又細舊.個白玉藏珍係全素的,造型美觀,口感清鮮,質地嫩香。啱曬鍾意食比較清淡健康既人.十分推介!!!不得不提個環境,好舒服,樓底好高加上落地大玻璃窗空間感好夠,個價錢比一般酒樓貴少少,但係以依個價錢食到咁好質素同環境真係超值得!!!!!
叉燒
酥脆蘿蔔絲腸粉
2018-12-25
慶祝紀念
生日
用餐優惠
試食活動、信用卡優惠
叉燒
酥脆蘿蔔絲腸粉
2018-12-23 426 瀏覽
好耐冇去旺角, 今天約了朋友去旺角行街,由於上次食開旺角鷹巢都幾好, 所以建議朋友一齊再去試下飲茶, 我最仲意係果度地方大樓底又高,服務員又好禮貌, 地方又乾淨, 我點了, 翡翠帶子餃,鳯爪, 黑松露素菜餃, 蝦子腐皮卷+個抄飯,兩個人食得好飽, 個蝦子腐皮卷真係幾好味, 外面好脆, 內面好多蝦肉 好好味! 同埋黑松露餃好香.
好耐冇去旺角, 今天約了朋友去旺角行街,
服務員又好禮貌, 地方又乾淨, 我點了, 翡翠帶子餃,
鳯爪, 黑松露素菜餃, 蝦子腐皮卷+個抄飯,
蝦子腐皮卷
翡翠帶子餃, 鳯爪, 黑松露素菜餃, 蝦子腐皮卷
2018-12-23
蝦子腐皮卷
翡翠帶子餃, 鳯爪, 黑松露素菜餃, 蝦子腐皮卷
2018-12-22 513 瀏覽
今日同屋企人黎左鷹巢試一試呢度既點心,大約2點鐘到達,等左5分鐘左右就安排入座。餐廳內裏環境安靜,座位寛闊舒適,服務員服務態度良好,上菜速度頗快,點完餐大概10分鐘就上菜。布拉叉燒腸粉 -非常足料,薄薄既外層包裹住非常多叉燒,叉燒多汁又好食,配上香甜既豉油,令到腸粉生色不少,值得一試👍🏼除左叉燒腸粉之外,要推介大家試下XO醬炒蘿蔔糕,外皮香脆但不油膩,非常出色水晶鮮蝦餃 — 蝦餃夠飽滿,皮薄晶瑩剔透,內裹既蝦爽口彈牙。唔錯

布拉叉燒腸粉

2018-12-22
布拉叉燒腸粉
2018-12-22 326 瀏覽
冬至的午餐想吃精緻一點,於是又來到鷹巢歎茶。人多但不用等很久,很快便安排入座。一如既往,環境舒適,水滾茶靚。今晚吃冬至晚飯,所以只點了少量食物。豉椒蒸排骨:嫰滑,多汁蝦餃:多料,鮮蝦新鮮彈牙叉燒腸粉:皮薄多料,叉燒香口美味今次重點推介是XO醬蘿蔔糕,外脆內軟,啖啖蘿蔔及臘味,非常美味。看到了宣傳單張,原來蘿蔔糕有預訂優惠,忍不住預購了兩盒蘿蔔糕,新年有好野食👍環境好,服務好,食物好,很享受的一個中午

今晚吃冬至晚飯,所以只點了少量食物。
豉椒蒸排骨:嫰滑,多汁
蝦餃:多料,鮮蝦新鮮彈牙
叉燒腸粉:皮薄多料,叉燒香口美味
排骨
蝦餃
叉燒腸粉

XO醬蘿蔔糕

環境好,服務好,食物好,很享受的一個中午
2018-12-22
排骨
蝦餃
叉燒腸粉
XO醬蘿蔔糕
  • XO醬炒蘿蔔糕
2018-12-11 669 瀏覽
星期五經OpenRice App 訂位旺角希爾頓花園酒店鷹巢午餐,又有九折,地方環境優雅,食物水準高,只是位置較不大方便,但是我們駕車,有免費泊車,大讚此服務!我們隨意點了點心,每樣都不錯。特別推薦脆蘿白絲腸粉(外嫩滑腸粉包著一層炸皮內有多汁蘿白條-多層次享受👍👍), 煎牛肉包(有清真牛肉煎包味道)及客家茶菓(一口不太甜的茶菓有著無限家鄉情懷)。原來星期一至四用OpenRice App 訂位,午餐、晚餐可享八折。一定會再來, 期待晚餐的菜色!
2018-12-09 6976 瀏覽
今天為家人慶生,想找一處坐得比較舒適的地方,看到這餐廳經open rice 訂座可享九折優惠,而且送壽包,決定一試這餐廳位於酒店內,雖然我們只有六人,它們卻提供了一張十二人大圓桌給我們家人點了一道懷舊菜式,燒雞肝拼蝦多士!雞肝燒得有一點乾,但蝦多士十分香脆!點心跟外邊的酒樓差不多,沒有甚麼特色,選舉又少,但價格卻是外面的兩至三倍,貴得有點過份。。。安格斯牛肉包比較特別,包很軟熟,不錯福建炒飯很大碟,但飯的比例太多,配料變相有點不夠杏香荔蓉綠豆酥有驚喜!不會太甜又漂亮!贈送的壽包夠大個,即叫即蒸,熱哄哄基本上餐牌上的菜式訂價都過高,明白這裡是酒店,但收得這個價錢應該要做一些特別一點東西才會讓人覺得物有所值

燒雞肝拼蝦多士

時菜牛肉球

安格斯牛肉包
安格斯牛肉包比較特別,包很軟熟,不錯
福建炒飯
福建炒飯很大碟,但飯的比例太多,配料變相有點不夠
杏香荔蓉綠豆酥
杏香荔蓉綠豆酥有驚喜!不會太甜又漂亮!
生日壽包
贈送的壽包夠大個,即叫即蒸,熱哄哄

2018-12-09
優惠券
燒雞肝拼蝦多士
杏香荔蓉綠豆酥
  • 安格斯牛肉包
2018-11-13 1252 瀏覽
星期六下晝放左工,約左朋友係旺角想搵個靜靜地又舒服既地方食個lunch傾下計....無意之中係openrice發現左旺角有間鷹巢中菜廳😌一去到無幾耐就有位啦👍🏻👍🏻👍🏻招呼我地個同事仲話個menu係新推出既~我地叫左幾款點心..黑松露素菜餃,好香黑松露同香菇味道😋😋蒜茸蝦春卷,熱辣辣卜卜脆😍😍仲有不可不試既xo醬炒蘿蔔糕,超好味...食到停唔到口🤤🤤下次一定會再同朋友再黎!!
蒜茸蝦春卷
2018-11-10
蒜茸蝦春卷
2018-11-12 1186 瀏覽
最開心的事莫過於放工後和三五知己吃飯見面.對於歡聚飯局是有一定的要求:食材質素高,環境舒適,地點方便,所以今次就特地選擇了旺角希爾頓花園酒店.二樓鷹巢中菜館.第一道菜:杏香荔蓉帶子酥  外型像一個滿滿的荷包,沾一些杏片然後酥炸!其味無窮!入口即化!一道好菜色.第二道菜:日本南瓜賽螃蟹南爪香甜和蛋白的口感,配合得洽到好處!色香味俱全!健康營養!一道老少咸宜不可缺少的菜色.第三道菜:白玉藏珍消暑的冬瓜,盛載著鼎湖上素,賣相清雅,濃淡適中.第四道菜:鷹巢當紅炸子雞粵菜經典一絕:精華在香脆的雞皮!肉質鮮嫩多汁!外脆內軟.第五道菜:漁港風味籠仔蒸飯大蝦乾是籠仔蒸飯的主角,鮮甜和咸香的味道一定會添食.最後來一客甜品雪葩楊枝甘露楊枝甘露,用雪葩現場制作.反傳統的甜品,有創意和特色.

二樓鷹巢中菜館.

第一道菜:杏香荔蓉帶子酥

第二道菜:日本南瓜賽螃蟹

一道老少咸宜不可缺少的菜色.

第三道菜:白玉藏珍

消暑的冬瓜,盛載著鼎湖上素,賣相清雅,濃淡適中.

第四道菜:鷹巢當紅炸子雞

粵菜經典一絕:精華在香脆的雞皮!肉質鮮嫩多汁!外脆內軟.

第五道菜:漁港風味籠仔蒸飯

大蝦乾是籠仔蒸飯的主角,鮮甜和咸香的味道一定會添食.

最後來一客甜品雪葩楊枝甘露

楊枝甘露,用雪葩現場制作.反傳統的甜品,有創意和特色.
2018-10-23
2018-11-11 803 瀏覽
星期日約幾個朋友去旺角食Lunch, 在朗豪坊周圍行了幾個圈都好多人, 諗住行遠少少, 無咁多人, 去到豉油街頭,見到間酒店(HiltonGarden Inn)有餐廳, 幾干淨企理, 睇價錢又不太貴,決定試下,餐廳在酒店2/F,上咗去原來地方都幾大, 一D都唔迫, 落地玻璃仲可以睇到成個街景, 服務員招呼我們坐下, 非常有禮, 我們點了幾個點心及幾個小菜, 有黑松露素餃, 清香得來好爽口, 杏香荔蓉帶子,金華玉樹雞,XO醬炒蘿蔔糕,叉燒(推介),萝卜清湯牛腩,全部都係我仲意食的, 有D唔意思, 各樣味道幾好,值得推介.
見到間酒店(Hilton
決定試下,
餐廳在酒店2/F,
金華玉樹雞,
XO醬炒蘿蔔糕,
叉燒(推介),
萝卜清湯牛腩,
全部都係我仲意食的, 有D唔意思, 各樣味道幾好,
值得推介.
2018-11-11
  • 叉燒
  • 萝卜清湯牛腩
今日食lunch冇乜idea,問我想食乜...我話你請就梗係要食好啲(哈哈),所以佢就帶我黎鷹巢,打算叫我試下呢度啲叉燒。我食過呢度嘅叉燒,係好好食,但今日唔想食叉燒...決定今次試下其他新野!今次決定唔食叉燒同點心,食豪啲!叫左個花膠椰皇燉湯,一客砂鍋乾炒牛河同XO醬炒蘿蔔糕。燉湯方面,不過不失...一個正常啲燉湯。個乾炒牛河真係唔差!平時啲牛河炒完出黎一定成個碟都係油,但呢個牛河炒得都好乾身,食到底係冇乜油的...唔錯!最驚喜的就係呢個XO醬炒蘿蔔糕!首先講係佢個蘿蔔糕,入口真係有粒粒蘿蔔,唔係成口粉...又唔會太多蘿蔔令到成件事散修修咁。加上佢炒得啱啱好,外脆內軟,同時食到XO醬少少辣,好得呀呢個!下次呢個一定會再食!最衰食完飯要趕住返工做野,如果唔係坐响度傾下計都幾舒服。

燉湯方面,不過不失...一個正常啲燉湯。

最衰食完飯要趕住返工做野,如果唔係坐响度傾下計都幾舒服。

砂鍋乾炒牛河
砂鍋乾炒牛河
2018-11-08 491 瀏覽
朋友前陣子光顧左鷹巢,覺得好好味,特登約我再來回味下。一入黎我都覺得呢度環境好好,又光亮又乾淨,唔會好迫同埋唔會太嘈,最啱傾計。 先黎一碟蜜汁叉燒,肉質較平時吃的腍,夠厚有口感,最喜歡蜜汁夠入味! 我特別推介炸子雞,食得出隻雞係新鮮雞,炸得剛剛好,雞又唔太肥,皮脆肉嫩,而且好入味!壹件不留!黎中菜館食晚飯,當然唔會叫白飯啦!叫左個福建炒飯,一見到第一反應:「嘩好多汁!」心諗,會不會好肥膩呀?試食幾啖,點知出乎意料之外,壹d都唔漏,而且好好味!個汁撈飯好夾。除此之外整體服務不錯,會幫你加茶同埋侍應的態度都好。

除此之外整體服務不錯,會幫你加茶同埋侍應的態度都好。
2018-10-27 666 瀏覽
We went here for a family dinner catch up last night. Overall decor and hygiene is really good. I just felt the food was a bit of a let down mainly because for some reason the air conditioning was on full blast, making it a bit chilly in there and also cooling the food down way too fast before we could finish them. The food was overall good but prices are slightly on the high end. Waitresses/waiter were not very attentive when it comes to topping up our teas, we had to remind them a few times.
每個月一次又係與舊同學聚會日子,每次聚會都係去傳統酒樓,今次我哋去”開飯啦” 睇吓有詳嘢好介紹, 見到呢間酒店內中餐廳 “鷹巢”有折扣, 近地鐵站,同埋D食評話叉燒吾錯,好好味, 我哋就四人幫走去試吓!因為我哋差吾多是1點, 剛剛是午飯時間所以見到每張檯都座無虚席(好彩又book 位), 吾需要等很耐就有位。起初擔心會很嘈, 但是坐下來就發覺每張檯與檯之間都有一段距離, 吾會覺得有擠迫感覺。雖然點心紙上選擇吾多,我哋都選咗數款點心及幾個小菜品嚐…….水晶鮮蝦餃皮薄(蝦味吾夠突出), 黑松露素菜餃好味, 超多黑松露好香又好味, 配埋D馬蹄,紅蘿蔔,時菜,超爽脆, D 皮晶瑩通透, 超好味 YUMMY!!! 鮮蝦芝士長春卷, 炸得十分鬆脆, 夠熱、餡料芝士配鲜蝦, 味道都非常好, 但如果加埋沙律醬就更加絶配。金牌叉燒王,份量多而且每舊叉燒都好厚,雖然上檯叉燒全部都好瘦,但係好淋身,必食之選,所以食咗2件都已經很飽肚啦!當然吾少得廚師推介的小菜意大利黑醋豬柳同白玉藏珍D豬柳好諗身,好入味,有少少甜少少餕味道,醍神!!!!!如果配送白飯就一流。以為旁邊係配D菠蘿,原來食落先知係梨,爽脆,因為太

水晶鮮蝦餃皮薄 並 黑松露素菜餃

金牌叉燒王

意大利黑醋豬柳

當然吾少得廚師推介的小菜意大利黑醋豬柳同白玉藏珍
D豬柳好諗身,好入味,有少少甜少少餕味道,醍神!!!!!

如果配送白飯就一流。以為旁邊係配D菠蘿,原來食落先知係梨,爽脆,因為太飽啦!就沒有再叫白飯。

呢個白玉藏珍買相吾花朽清清吔,但係D汁稍為咸咗少少,東瓜再配埋D竹笙,粟米仔,草菇都好味!可能之前幾款都係肉, 所以有D 菜落肚, 就算咸少少都可以接受。

可惜我哋最後都無食甜品, 因為我哋每人都要抱住肚子歸家, 所以未能品嚐美味甜品, 下次一定會約埋屋企人一齊嚟試吓!!
題外話/補充資料: 如果經開飯啦 BOOK 檯, 仲有優惠! (星期五至日晚訂座都有8折), 仲無分時段, 可以慢慢暢談啦!!
2018-09-29
優惠券