2011-07-13 132 瀏覽
昨晚我們一家人到此酒家(已易名怡景海鮮酒家,怡苑飲食集團所有)試食晚飯套餐 ($118 包1條蒸魚+ 1款小菜+ 切雞/燒鴨半隻)當小菜上枱時, OK WO !!!!! 但食落口時.......再叫一份無錫骨(特價$38),點知.........臨走前想包走D食物, 店員卻講飯盒要收$1結果要用膠袋袋走其實服務OK , 環境OK ,但食物差,我哋唔會再來
表面靚,食落不入味,皮不香脆
料又少,鴨掌不入味,唯花菇夠大夠厚
唯一正常的菜式
再叫一份無錫骨(特價$38),點知.........
料少,油膩,肉骨變豬腩肉?! 味道差
臨走前想包走D食物, 店員卻講飯盒要收$1

結果要用膠袋袋走

其實服務OK , 環境OK ,但食物差,我哋唔會再來
2011-07-12
唯一正常的菜式
  • NO
2011-01-07 77 瀏覽
因為國內假期同香港假期不吻合. 公司把我的Boxing Day假期同國內的元旦補假對掉了. 所以, 很難得, 有一個閒閒的星期一假期. 是日太太正式上班了, 餘下我同父母帶著寶寶去飲茶. 是日, 我亦準備把BB旅居爺爺嫲嫲家幾日, 所以一直開車回美孚, 去到荔景山頭的祖堯邨才停下飲茶. 探一探這一間擁有無敵景觀的屋邨茶樓. 時正1點半. 發現此區不少學生哥, 不吃快餐. 成群結隊的來飲茶. 原因, 就是當我發現有個$48孖寶時才明白. 因為那個孖寶, 足兩、三個人份量. 我們點的孖寶就是一窩炸茶肉絲窩米同一碟椒絲腐乳唐生菜. 非常之抵食.窩米, 份量幾大, 大家一看圖便知曉. 炸菜落得非常之充足. 令到窩米粉十分之惹味. 大大窩, 又熱辣辣. 炸菜同肉絲, 沒有一樣是少落的. 味道好, 價錢又經濟實惠. 若不加點心. 三個人要七成飽. 夠哂. 孖寶的另一樣, 就是油菜. 椒絲腐乳唐生菜就是我們的選擇. 菜爽爽甜甜的, 看得出的晶瑩. 一碟簡單既油菜會令到食客稱讚, 真的是不容易做出. 點心類, 先來的是甜點, 奶皇包. 此奶皇包是流沙餡的. 味道雖好, 不過只覺

點心類, 先來的是甜點, 奶皇包. 此奶皇包是流沙餡的. 味道雖好, 不過只覺得是流, 沙就冇乜. 味道就差一樣野. 咸蛋味唔夠.

另外兩個點心, 藥膳滑雞, 雞肉的確是滑滑的, 而且沒有皮. 食落帶著好重的藥材味, 但分不清是當歸或田七. 燒賣, 份量足夠, 用上了碎蝦不怪. 因為味道同樣是鮮美.

過了中午時段的平日, 人不多, 地方大, 景觀又不錯. 若果呢一間唔係公共屋邨酒樓, 樓上是什麼豪宅. 再把酒樓裝修得靚D. 相信, 呢一個景, 可以做高檔一些既食肆. 擺酒宴會, 可以搞到好正

下午茶時段, 學生哥上學去了, 但因為泊車方便的關係, 的士司機又開始把酒樓坐個半滿.
2010-11-28 5 瀏覽
是晚三人來鹿苑吃飯,MAMA likes eat 薑蔥鋰魚,咁啱酒樓有,加上有任點任叫小菜($28~$48),so 就試下la,點~知~1.最平的($28~$38)叫親都冇,焗叫$48 的小菜,份量少,味道淡2.雞腳好UN.3.最谷氣 薑蔥鋰魚 大家都知此道菜跟紗煲上,D汁隨著熱力 "滋滋" ''ja ja " ga ma ,有陣薑蔥香味,點知係隨鍋上,鋰魚俾D淡味湯(水先啱)浸著 TOO BAD!埋單 $276.5 !!!! 我0地一至black list !
2.雞腳好UN.
TOO BAD!
2010-11-28
  • NO
2009-08-12 26 瀏覽
Stephen來電約Ricky和我出外午膳,電話中他得悉媽媽在我家中,他即時說:「很久沒見你媽媽面了,相請不如偶遇。」就此我們駕車到山上,泊車亦方便,選擇了坐樓上近窗口的桌,可遠望景觀無拘無束的快感絕對讓我心矌神怡生煎鮮蝦南瓜餅~~煎至金黃色,南瓜茸拌入了冬菇和鮮蝦,趁熱咬一口,外脆內軟﹑鮮香溢出家鄉煎薄罉~~每次必點的美食,既軟熟又煙韌桶子炒河粉~~粉滑得很,直溜到我胃裏去,霎眼已被我們吃得精光見底!生煎蝦米腸~~又是每次來到必點的美食,腸粉即叫即煎,吃起來還熱騰騰得燙口,粉皮薄煎至外香脆內幼滑
家鄉煎薄罉~~每次必點的美食,既軟熟又煙韌

生煎鮮蝦南瓜餅
2009-06-05
生煎鮮蝦南瓜餅
2009-07-08 8 瀏覽
下午1:15驅車往元朗市鎮公園遊玩前,先來到這兒吃飽才玩得盡興。商場有停車場很方便,酒家有上下兩層,我們走到上層選取了近窗口的餐桌,可觀遠景,窗口望下還有泳池。家鄉煎薄罉~~麵粉和粘米粉這個粉漿比例剛好,既軟熟又煙韌,煎至微微金黃入口酥脆,賣相吸引,味道不俗福建炒飯~~十足材料的芥蘭粒﹑蝦仁﹑草菇粒及豬肉粒,拌入熱辣辣芡汁淋到飯面,飯炒至每粒乾身分明,甘香爽口蟹子燒賣皇~~面層灑上蟹籽,餡料中的菇香肉味濃,吃上兩個已佔胃了生煎蝦米腸~~腸粉即叫點心嬸嬸即煎,吃起來還熱騰騰得燙口,薄皮腸粉煎至外香脆內幼滑,再醮上醬料吃,更惹味香茜滑牛腸~~蒸腸粉的皮既厚且實,敗北之作!

香茜滑牛腸~~蒸腸粉的皮既厚且實,敗北之作!
2009-06-04