餐廳: 鹿角巷
資訊:

2018-07-06 187 瀏覽
食平之前要知道嘅係排隊!排隊要排好耐,排左差唔多15分鐘先到我哋嗌嘢飲,跳龍長到隔離三個舖。黑糖鹿丸鮮奶 $28🌟好好飲!珍珠咬落好彈牙,仲有陣陣黑糖味。🌟牛奶係用真嘅鮮牛奶,有淡淡嘅忌廉味,配上黑糖珍珠好融合。🌟不需少糖少冰,糖分啱啱好。🤦🏻‍♀️可惜分量係比較少,入圖可見個杯底係圓嘅,中間仲凹左入去。不過如果飯後甜品黎講就啱啱好!🤦🏻‍♀️珍珠分量.....好少。如圖。抹茶鹿丸 $32🌟鍾意飲淡淡苦味嘅望呢邊!但如果好甜嘢嘅就唔好啦,呢杯嘢味道比較苦,無加太多糖。🌟鹿丸黑糖一樣同上面咁好食!🤦🏻‍♀️分量同鮮奶一模一樣少。🤦🏻‍♀️珍珠分量.....好少。如圖。所以最後我個人係會推介第一個嘅,第一次幫襯鹿角巷就飲 黑糖鹿丸鮮奶啦!
食平之前要知道嘅係

黑糖鹿丸鮮奶 $28
🌟好好飲!珍珠咬落好彈牙,仲有陣陣黑糖味。
🌟牛奶係用真嘅鮮牛奶,有淡淡嘅忌廉味,配上黑糖珍珠好融合。
🌟不需少糖少冰,糖分啱啱好。
🤦🏻‍♀️珍珠分量.....好少。如圖。

抹茶鹿丸 $32
🌟鹿丸黑糖一樣同上面咁好食!
🤦🏻‍♀️分量同鮮奶一模一樣少。
🤦🏻‍♀️珍珠分量.....好少。如圖。

黑糖鹿丸鮮奶  &  抹茶鹿丸
黑糖鹿丸鮮奶  &  抹茶鹿丸
黑糖鹿丸鮮奶
試哂新開果啲都未試已經開左好耐、最開頭打入香港既鹿角巷,好幸運地,晚飯時間去只係排左20分鐘左右,其實間店好細黑糖鹿丸鮮奶 $28本身都抱好大期望,嗯......被比下去了,以為同“老x堂”會差唔多,點知,差得遠,鮮奶味比較淡,質感較稀,唔夠醇香,珍珠黑糖味頗重,但比較焾,對我而言同另一間完全係2個水平,非常一般,呢間店可以話係牽起呢個黑糖熱潮既第一間店,開左咁耐都仲要排隊,所以會好期待!但係......就算唔作比較,呢間店都真係好一般

2018-06-13
20 分鐘 (外賣自取)
慕名而來排一下隊,好在隊伍不是很長,大概排了20分鐘就買到了。黑糖鹿丸鮮奶也還有,只是不能選擇去冰的,味道還可以,但是如果要和老虎堂那樣排隊我恐怕是不會來買。總之喝一次就夠了,打卡!
外賣自取
2018-06-29 124 瀏覽
排佐两个钟先买到杯黑糖鹿丸鲜奶。有个人让我帮手买杯我又不好意思拒绝就帮距买了一杯。 饮左几间的黑糖奶 我觉得哩到嗝黑糖奶几好饮。黑糖味够颜值都够珍珠都好食。就是排队要排太久了。
黑糖鹿丸鲜奶
黑糖鹿丸鲜奶
2018-06-28 118 瀏覽
上次想黎買,點知太多人,無排到,今日放假得閒,就排下啦,排到過馬路附近,足足要四十五分鐘,排隊的大部份都是遊客,今次試了招牌貨,黑糖鹿丸鮮奶,鹿丸非常Q,味道很濃,配搭淡淡的鮮奶十分夾,如有多個分量選擇會更好,這麼好味的飲品,分量太少了,遲啲旺角好似開分店,希望無咁多人排啦,會繼續幫趁,因為好好味嘅
45 分鐘 (堂食)
2018-06-28 157 瀏覽
最近大熱黑糖珍珠鮮奶, 今日經過呢間鹿角巷見人唔算好多就試一試啦。淨係排比錢落order排左30分鐘, 比左錢拎野飲反而又快喎5分鐘左右。黑糖鹿丸鮮奶: 接受店員推薦, 選擇了正常甜度。岩岩整好黑糖鹿丸鮮奶有黑糖掛杯, 影相好靚。跟番店舖既教學, 未搞就咁飲啖, 鮮奶好香, 底部仲有d微暖, 跟住就有陣陣黑糖味遍岀黎。珍珠亦充滿黑糖香, 軟硬度都剛剛好。搞完再飲又有另一番風味, 不過雖然望落細杯過一般珍珠奶茶, 飲飲下都幾飽同會開始膩。另外去個日唔知係咪大廈維修原因, 成間舖圍住都勁滴水, 令人好擔心拎完野飲會滴到。

2018-06-25
35 分鐘 (堂食)
2018-06-27 139 瀏覽
🐹黑糖珍珠近期大熱,咁岩黎到尖沙咀,又冇唔排得隊既鼠友係身邊,就即管去排下鹿角巷,睇下佢是龍是鳳!光是排隊買野飲都排左大半個鐘,經過既外國遊客見到咁長龍都相當驚訝😂落完order之後都仲要排多十幾分鐘,Total等左成個鐘咁辛苦排左成粒鐘,當然要係招牌位影返幾張靚相啦,黑糖掛杯效果岩哂打卡好在都算不負所望,黑糖味好濃,唔係甜味糖味,而係真正既黑糖味,珍珠都QQ好有黑糖味。唯一麻麻地既係,鮮奶唔重奶味,要同黑糖混合埋先好飲。🐹:六點幾排到七點幾,值唔值就見人見智,如果唔多人排,排半個鐘都值得試下。建議同一班朋友一邊傾計一邊排,一個人排實在係好悶好crazy

落完order之後都仲要排多十幾分鐘,Total等左成個鐘

黑糖鹿丸鮮奶

唯一麻麻地既係,鮮奶唔重奶味,要同黑糖混合埋先好飲。

60 分鐘 (堂食)
其他
黑糖鹿丸鮮奶
常常奇怪為什麼這家店無論什麼時間,都有那麼多人排隊。今天見人龍比平曰短,但也花了四十五分鐘排隊,終於買到了!這兒的飲品有九大類,分別是輕茶、奶香、鮮奶茶、黑糖鹿丸、鮮果、特調、冬季特飲同光飲系列,感覺與其他的台式飲品店大致相約。但由於始終覺得他是黑糖飲品的frontier , 而且每人限購黑糖飲品兩杯,今天一定要試下。由於小鹿出抹已經售完,於是買了兩款店員推介的飲品,一次過試囇兩款珍珠。黑糖鹿丸鮮奶$28自上次在老虎堂試過黑糖鮮奶,常常掛念那種香甜奶香的味道。而這杯黑糖鹿丸和我預期的有點出入。黑糖鹿丸鮮奶就真的是鮮奶加上黑糖珍珠的飲品。鮮奶本身沒有什麼甜味,就只有連鹿丸一起飲,才感覺到香甜的黑糖味道。鹿丸大大顆,囗感煙韌,黑糖味道突出,而且彷佛有焦糖香味,好味!香甜的鹿丸加上香滑鮮奶,平衡了濃郁的甜味,整體味道的確是不錯的。皇家九號奶茶$26加珍珠這杯奶茶的珍珠就沒有黑糖珍珠咁好味了!感覺和平日台飮店的珍珠無乜大分別,但同樣口感煙韌有咬感。由於我點的是小冰,這杯奶茶的茶味都幾香,富奶滑口感,奶味相對地比茶味突出,味道甜甜地,都幾唔錯。雖然花了四十五分鐘,偶爾為之,未嚐不可,但個人還是比

黑糖鹿丸鮮奶$28

皇家九號奶茶$26加珍珠

雖然花了四十五分鐘,偶爾為之,未嚐不可,但個人還是比較喜歡老虎堂多一點。若人龍唔太長,可以一試。
2018-06-25
45 分鐘 (堂食)
  • 黑糖鹿丸鮮奶
2018-06-23 164 瀏覽
最近好多間珍珠奶茶店,所以試之前都會去睇睇d評價,怕飲完覺得唔值得。呢間都係出名長龍及排位高既店。甘岩果日係iSQUARE食完飯行過對面就見到佢,所以一心就去試一試啦。2200就截龍,好彩我係最後一個。買左一杯比自己(即時)飲。。即時真係好重要,因為一拎起隻杯一d熱一d凍,感覺好好!不過飲落去就真係唔係好特別。珠珠又唔Q,唔知係咪就收店既關係啦。另外一杯唔係即時飲既,冷熱同黑糖都均衡左,我朋友一飲完就話好似飲水甘呀。。睇到我既圖既人,記得要跟教學飲呀。如果唔係可能真係會後悔呀@@
珍珠奶茶
15 分鐘 (堂食)
2018-06-23 78 瀏覽
鹿角巷 呢三個字 聽就聽得多今次終於有機會排隊買黎試啦好好彩見到佢人少少 等左30分鐘左右買左一杯signature既黑糖鹿丸珍奶凍既鮮奶加上熱既鹿丸 比我想像中好飲喔黑糖鹿丸比起平時啲珍珠奶茶既珍珠香同好食第一啖學佢教就咁直接飲 會覺得鹿丸有點略甜之後就搞暈成杯野再飲 鮮奶就可以中和返個甜度凍飲佢得一個size 有少少覺得可以再大杯少少不過老實講 試過一次 飲過一次 係會想買過黎飲既 但懶既我都係等下次無人排/少入排先再買過
鹿角巷 呢三個字 聽就聽得多

但懶既我都係等下次無人排/少入排先再買過
黑糖鹿丸珍奶
黑糖鹿丸珍奶
  • 黑糖鹿丸鮮奶
未夠鐘晚飯又不太熱, 的起心肝排. 排咗半個鐘先可以order. 黑糖類別每人限買2杯. The longest waiting time is actually for taking order. After payment, the waiting is relatively short and you can get your drinks around 10 mins. Unless you order special drinks like Aurora series which take at least 10 mins to make. 幸運地7:00pm 仍買到北極光, 可能是平日的關係. 店員說一定要5分鐘內搖勻飲. 而樽飲品係紫色一層層好靚既. 鮮果汁調製真的好好好飲. 皇牌黑糖鹿丸也堅好飲. 名不虛傳. 美中不足是珍珠好”淋”, not tangy. The sweetness is standard mix and cannot choose sweetness level.

北極光
2018-06-14
50 分鐘 (外賣自取)
北極光
2018-06-10 199 瀏覽
酷熱天氣警告下,在悶熱的尖沙咀路上,一條長長的人龍......我站在隊伍盡頭,抵著熱氣,抱著興奮,耐心地候著。二十分鐘後,我點了招牌還有些熱賣產品。再十分鐘,三杯鹿角巷風味飲料出爐。黑糖鹿丸鮮奶建議飲用方法有二:未搖前喝一下、搖九下後喝一下。於是,未搖前喝一下:嘩!根本是把黑糖醬吸了一口,濃郁得快讓人嗆到。鮮奶倒是沒喝到呢;珍珠是挺有嚼勁的。然後,搖了九下,再喝——這才對嘛:奶味尚好,配上黑糖,甜度剛好,齒脥留香。珍珠量挺多的,吃得飽飽的。然後,過了建議最佳飲用時間後,我嚐了戀上海檸威。由於錯過了時間,沒嚐到沙冰的口感,只是它那檸檬酸的香氣卻一點沒減。檸檬汁配上珍珠是出乎意外的搭配,還挺開胃呢。最後品嚐的是也同樣錯過了沙冰口感的戀香奇異果。沒了沙冰的包裝,是普普通通的奇異果汁配珍珠。奇異果是足料的金奇異果口味,甜度挺足,且奇異果粰的口感令整杯飲料的價值提升不少;你大抵從這口感想像到為什麼它可位列人氣之選。捧著一肚子珍珠,完成了品味時間,是滿意的;帶著小鹿亂撞的心情,結束這嚐鮮。

我站在隊伍盡頭,抵著熱氣,抱著興奮,耐心地候著。

左起:戀上海檸威、黑糖鹿丸鮮奶、戀香奇異果
2018-06-03
35 分鐘 (外賣自取)
宵夜
左起:戀上海檸威、黑糖鹿丸鮮奶、戀香奇異果
2018-06-09 151 瀏覽
朋友知我喜歡飲茶,於是跟我說 isquare對面有一間茶店長期多人排隊,你去試一試吧!就是這一句,前後我試了五次,一路排隊,心情十分忐忑,因為不知道他們賣的是什麼,最後點了他們最出名的黑糖鮮奶, 其後四次每次都跟自己說,試一下新東西吧,最後還是黑糖鮮奶。發現原來冰塊跟甜度是不能改的! 初初不明白, 後來飲多幾次之後,發現這個應該跟品質控制有關係 。鹿角巷的黑糖鮮奶味道比較合適我個人口味,黑糖有淡淡的香味,而且跟鮮奶配起上嚟,能夠融為一體,每一啖都有黑糖同鮮奶嘅味道。冰塊的數量控制得很好,因為飲到最後的時候,不會剩下很多冰塊,沖淡奶同黑糖嘅味道。

黑糖鹿丸鮮奶($28)又一間台灣人氣過江龍茶飲店 #鹿角巷 ,下午茶時間去到人龍唔算長,排十幾分鐘就飲得,都算幾快。呢間嘅購買方法同老虎堂一樣,都係排隊買完,再拎飛去另一條隊排隊攞。而呢間既黑糖鮮奶我可以話同老虎堂 有九成相似,無係黑糖甜度、奶既香醇度幾乎一樣,不過珍珠就比老虎堂細粒精緻少少,煙韌度更加好。其實兩間都幾好飲,但如果真係要比較,個人認為老虎堂既口感會較rich同creamy啲,更岩我口味。 不過呢間唔使排咁耐值得啲

黑糖鹿丸鮮奶($28)

2018-05-27 378 瀏覽
鹿角巷既大名已經聽過好多次了,但每次見到排左幾十人既長長隊龍都為之卻步。今日黎到尖沙咀,三十幾度高溫下突然有決心排一次,睇吓係咪真係咁值得?黑糖鹿丸鮮奶 $28三十四度高溫下排左一小時零十分鐘。我杯飲品終於到手了黑糖鹿丸鮮奶果然冇令我失望!由於體溫太高既關係,冰冰涼涼既牛奶一飲立即降溫。平時飲開無糖/微糖既我一直好擔心呢杯冰度同甜度都冇得調節既飲品對我黎講會否過甜?但結果出乎意料地,店員在店內鮮製既黑糖加入牛奶後,清甜無比。鮮製黑糖原來係咁好飲咖!珍珠既煙韌度都啱啱好,唔會死甜~ 飲過先明白原來排咁長龍都係有原因既~不過回憶中既味道永遠都係最美好,所以我應該唔會排第二次啦,排完一次都怕怕唯有等熱潮過後先再飲過啦~

黑糖鹿丸鮮奶

三十四度高溫下排左一小時零十分鐘。我杯飲品終於到手了

唯有等熱潮過後先再飲過啦~