餐廳: 麗都餐廳
資訊:

2019-01-13 163 瀏覽
最近都在中港城工作,尖沙咀出名多人,平民化餐聽也不多,加上上班族多,餐廳午飯必定人山人海。中港城走過一條行人隧道就到佐敦,有不少茶餐廳,好適合下午吃飯。見到一間人數頗多的,試一試,結果滿意。每日有不同餐,不會太多選擇,花多眼亂,今日叫了個肉鬆蒸水蛋,配一個白飯。未上飯,先來一碗例湯,例湯足料濃香,不是加水再滾的。本來以為是蒸水蛋上再放肉鬆,其實就是肉碎蒸水蛋,出來效果都不錯,味道好鮮甜,又有蛋香,上面倒了些豉油。再將水蛋搞一搞勻,倒落白飯,再搞一搞,非常開胃。餐廳整齊清潔,坐位舒服,好適合午飯。
未上飯,先來一碗例湯,例湯足料濃香,不是加水再滾的。
餐廳整齊清潔,坐位舒服,好適合午飯。
2019-01-05 126 瀏覽
通常出道佐敦食早餐,啲人通常去左澳洲牛牛公司。但佢實在要排太長隊同埋飛一般服務態度,所以我係極少去。而我就會通常走咗嚟呢度食蕃茄牛肉通配火腿多士做早餐。佢呢度嘅蕃茄湯真材實料,牛肉嫩口又有牛肉味,好多時早餐叫沙嗲牛肉,或者番茄牛肉,我都唔係食啲牛肉。但去到呢度,我次次都食曬😬

隨便入了此間茶記,因朋友未到,我先到,伙記已不停問我幾位,我答2位,之後隔2-3分鐘又再問(真的有10幾次),伙記態度已經不友善,朋友塞車仍未到,伙記再問我幾位,無何奈何地叫了個餐,之後伙記又再問我幾位,不停催我......最後我連餐也沒有食,付款離開.......😖令人好大壓力!!!
2018-12-15
2018-12-04 154 瀏覽
下午茶44蚊但份量不算多。侍應態度惡劣,我地望著佢上錯我地個餐去人地張枱走咗,但人地搞完我哋個麵,發現錯左先同個侍應講,後來個侍應check返張單,先發現係我哋,直接將個麵俾返我哋就算。我老公問人哋有冇食過,佢話放低左後人哋冇掂過,跟著走左⋯
下午茶44蚊但份量不算多。
侍應態度惡劣,

我老公問人哋有冇食過,佢話放低左後人哋冇掂過,跟著走左⋯

泰式雞扒炒公仔麵
轉咗做"美都"之後第一次來食。餐廳間隔同以前差唔多一樣, 餐牌唔同咗。價錢仍然算係大眾化, 幾多選擇。宵夜套餐同下午茶一樣。<xo醬厚切豬扒炒公仔麵> 豬扒真係厚少少, 份量充足, 味道濃沃。豬扒是由一塊分砌成四塊。調味方面, 除咗加入xo醬外, 廚師另外加入咗一啲新鮮辣椒, 所以比想像中辣。而公仔麵麵質方面亦彈牙, 啱口味。<咖哩牛腩炒麵> 好多牛腩(有牛筋), 食唔曬; 咖哩味道柔順唔辣, 但保持香料味道, 好香口。炒麵脆卜卜, 夠火候。<熱奶茶>都好味嘅。<凍檸茶>亦唔錯。招呼方面: 有待改善

宵夜套餐同下午茶一樣。

<熱奶茶>都好味嘅。

<凍檸茶>亦唔錯。

招呼方面: 有待改善
2018-11-21
$46.5 (宵夜)
真係嬲到要打負評,因為老闆態度真係惡劣到極致。今日叫外賣早餐,老闆聽既電話,話外賣加一,因為之前有叫開外賣,亦知道呢兩日開始外賣盒加價,要俾2蚊,所以不疑有他,以為老闆係指外賣要加多1蚊,就同老闆講,知道了,點知外賣送到來,見到收費多了,就打去問老闆,點解有一項叫其他什項既收費,老闆態度勁惡劣甘講,話頭先講左,外賣要加1囉,原來佢口中所講既加1係要加1%服務費,我地都未講完要講嘅嘢,佢就收在我地線。原本2份早餐外賣只要68蚊,外賣盒加咗價,都係要70蚊,再來多個加1%服務費,成個早餐變左77蚊,簡單地來講,成個早餐變相加價加左11蚊,我地話唔要呢個早餐,佢老闆就落來吵,話要報警,我就同老闆講,你頭先係電話度冇講係要加1%服務費,老闆仲要大聲夾惡甘講,我係冇講啊,甘又點啊,因為當時舗頭有客人在,所以就選擇俾錢了事,佢老闆仲要話,你地可以唔洗再幫襯,真係第一次見到有老闆叫人唔好再幫襯,真心講過句,其實你講句唔好意思,原來大家溝通有錯,真係甘難咩。如果一開始你講句唔好意思,就唔會發生呢d令人不愉快既事情。依家真係覺的呢間茶記認真特別,外賣係要加1%服務費既。大家叫外賣過陣要小心啦。
2018-10-30
外賣自取
2018-10-10 188 瀏覽
今日同呀女黎佐敦睇醫生,因為要等一個鐘先有得睇,所以決定等既期間搵間餐廳食下野。帶住呀女,一定要坐得舒服小小左搵右搵,比呢間麗都餐廳個大大招牌吸引住,二話不就入左去了。餐廳唔算好大間,但坐位亦都唔會太迫,坐落去都好舒服😌食物款類唔算話好多,但種類非常集中。例如有泡飯,或者十大皇牌美食,精算午餐等。我叫左特濃番茄肥牛泡飯。番茄味好香濃,而且好多肥。呢碗泡飯好足料,番茄、肥牛既份料都好多,仲有冬菇。我諗飯唔止有一碗,因為我食到飽都仲有成碗飯淨。碗泡飯入面亦都有好多薑絲,令到番茄味相對地無咁濃
帶住呀女,一定要坐得舒服小小

我諗飯唔止有一碗,因為我食到飽都仲有成碗飯淨。
碗泡飯入面亦都有好多薑絲,令到番茄味相對地無咁濃
2018-10-08
午餐
2018-07-30 185 瀏覽
平時訓到無中午都唔會起身,今日突然要返早班,迫於無奈要早起,見難得早起就去食早餐,本身諗住食澳牛但要排勁耐隊就去咗呢間,一坐底就好快鎖定要食早餐b,多士好香脆,個炒滑蛋又估佢唔到咁滑,加埋一起勁好食,而個沙嗲麵啲牛肉都幾香沙嗲味,牛肉質地都不錯,個麵軟度剛好,吸哂啲沙嗲好香好濃郁,而個湯底鹹度適中,不過杯凍檸茶就差一點了,茶香唔夠有啲偏淡,好在檸檬都夠多都幾清新,甜度都剛剛好,不過個早餐要$40算貴了一點
2018-05-22 185 瀏覽
跟女友游水過後,經過餐廳門口,眼見裝修光鮮價位中等,於是便進去試新餐廳。沒想到,竟然大失所望。女友叫了一份海南雞套餐(例牌)$68,我則叫了牛柳絲炒烏冬 $72。 等了十多分鐘後,第一碟來牛柳絲烏冬。肉質尚可。 不過烏冬全是碎的。每條不長過手指長度。 似是用其他客人吃剩的烏冬炒出來。之後女友的海南雞餐到了,一望就發現有欺詐成份。 來了是蒸白切雞而不是海南雞。 飯亦是白飯。 如果是白飯切雞, 那麼它便應該一早講沒有海南雞餐。 亦不能收海南雞餐的價錢!

2018-05-22 205 瀏覽
昨夜跟女友游水過後,經過餐廳門口,眼見裝修光鮮價位中等,於是便進去試新餐廳。沒想到,竟然走進了無良食店!!女友隨即叫了一份海南雞套餐(例牌)$68,我則叫了牛柳絲炒烏冬 $72。 等了十多分鐘後,第一碟來牛柳絲烏冬。雖然肉質尚可, 但是烏冬全是碎的。每條不長過手指長度。 似是用其他客人吃剩的烏冬炒出來。之後女友叫的海南雞餐到了,一望就發現有欺詐成份。 來了是蒸白切雞而不是海南雞。 飯亦是白飯。 如果是白飯切雞, 那麼它便應該一早講沒有海南雞餐。 亦不能收海南雞餐的價錢! 由於此餐廳的職員惡形惡相,時段亦在半夜時段,基於女友安全為由,我們沒有多作投訴,選擇在這裡把事實告知其他人,讓大眾不會被無良食店以假食材欺騙.

2018-05-20
2018-04-06 195 瀏覽
今日lunch 經過佐敦,見到呢間茶記新開冇耐,便入去試下。lunch 時間都好full 下。我叫咗個特餐A-沙嗲牛肉麵配火腿牛乳炒蛋拼厚切多士,再加杯熱奶茶。上餐好快,落完單唔使幾分鐘就送齊哂食物同餐飲。賣相ok,但味道一般。麵太淋,唔係公仔麵或出前一丁,牛肉普通,沙嗲牛麵最重要的沙嗲汁竟然唔夠味,有點失色。反而個炒蛋同厚多士好味。蛋夠滑,多士夠脆夠厚,食落有口感,唔錯。杯奶茶不過不失,如果再濃D茶味就更好。不過勝在價錢合理,43蚊來講算抵食!

不過勝在價錢合理,43蚊來講算抵食!

2018-04-06
2018-02-24 271 瀏覽
一早去吃早餐,經過佐敦麗都,見剛開張便進去試。由於人多須搭枱,這個情況在香港實屬正常,但麗都的枱太細了,四人枱剛好放下四份早餐密鋪平面。最令本人感到失望的是早餐叫了豬潤麵,結果變成碎潤麵。
由於工作關係,屋企成日都唔會煮飯,基本上每餐都係出街食,今日放工經過,見到有間新餐廳就入來試吓,今次叫咗個中式牛柳,入去坐低左成3分鐘都仲未有人幫我落單,唔知係唔係佢新開張嘅原因,好似唔夠侍應咁,不過佢個收銀見到我想落單,都好快叫咗個侍應過來幫我落單,上菜速度都算很快的,個人比較唔鍾意坐圓枱,因為我好多衫都係牌子,好驚啲侍應喺後邊攞住碟餸行來行去,好彩呢度大部份都係卡位,算係坐得好舒服,中式牛柳,以茶餐廳質素,都算比一般茶餐廳水準高,同埋餐廳裏面望返出去,可以好清楚望到條街,下次揸架車泊喺度都唔洗再怕俾人抄牌,食物價錢仲要咁平,俾個讚你
2018-01-30 229 瀏覽
一開頭見佢啲牛扒都幾抵食所以嗌咗menu最貴嘅牛扒嚟食, 點知仲難食過惠康買嗰啲, 嗰個侍應 衰到冇朋友, 我搵唔到嘢飲嗰版menu 就問下個侍應係邊度 ,佢問我有冇讀書連飲品menu都搵唔到呀。 原本喺廟街嗰陣我都係麗都嘅捧場客,你老闆我保證以後唔會再幫襯呢間餐廳。
2018-01-25 160 瀏覽
多日沒有喝奶茶,今日癮起,便在白加士街找間茶記搵食。本想試美新茶餐廳,但見到openrice的網友食評,評價頗差。實在無謂摶,便又到隔離的麗都,最少我自己幫趁過。今次點了特餐B($40),有叉燒湯意粉+火腿奄列+厚多士,熱飲叫了茶走。叉燒湯意粉的叉燒賣相不錯,是厚切的,味道不錯。不似有些茶記的叉燒,又乾又瘦色澤又差。要讚的是湯底燙口地熱,極怕吃到溫吞水般的湯水,可惜味道稍淡。意粉的質地亦有彈性,軟硬適中,很多湯意粉都會煮得過軟。厚多士烘得也好,我沒加牛油,吃起來亦香脆。火腿奄列的味道尚可,但是太油了,如果是炒滑蛋就會為這個特餐加分。茶走的味道比奶茶好,多了煉奶的香味,甜度亦剛好,完全滿足了我的茶癮!

2018-01-25