2019-06-27 382 瀏覽
近日天氣炎熱,唔想食飯,星期六中午去左食麵,由於戒食牛肉中,所以叫左碗豬手撈麵試下,豬手夠淋,好入味,但汁少左啲,撈麵唔夠,下次要叫多汁,麵夠幼又夠乾身爽口,正。但今次坐廁所對出呢個位,原來會滴水架。

但今次坐廁所對出呢個位,原來會滴水架。
2019-06-22
2019-06-24 308 瀏覽
本人親眼望見, 廚房師傅 用煮雲吞麵 嘅熱湯, 去清洗 兩件 大約13 x 30 cm 嘅銀色 不銹鋼 蓋面. 廚房師傅 把這兩件不銹鋼 整件放咗入湯 裏面 浸 及清洗. 嚴重影響食客食物安全 及衛生環境. 本人走埋去 質問廚房師傅, 佢支吾以對, 當時眼見 果盤用嚟淥麵淥雲吞 嘅污糟湯呈現大量泡沫, 立即反胃唔想再吃.本人 即時影下相片 及 當面 質問 廚房及侍應。 侍應最後容許我不吃我點下的雲吞麵,不用付款離開。本人 剛剛 亦已向 食物環境衛生署投訴, 及對這間店舖 的食物及衛生環境十分質疑.本人以後, 唔敢再幫襯。
本人 即時影下相片 及 當面 質問 廚房及侍應侍應最後容許我不吃我點下的雲吞麵,不用付款離開。
本人以後, 唔敢再幫襯。

2019-06-20 183 瀏覽
下午經過佐敦有少少肚餓,突然間好想食個雲吞麵,見到原來佐敦係澳牛旁有間麥奀雲吞麵,雖然舖面面積不是很大,下午也是有很多人吃的,吸引我入去试下。 其實之前我試過很多麥奀既其他分店,今次都想试試他們佐敦分店的質素。我今次也是點了招牌雲吞麵($36),雲吞麵依然高質有水準,雲吞細細粒好可愛.皮薄馅靓,雲吞麵的麵筋好有彈力,又配以大地魚湯底,極有傳统風味。試過咁多間雲吞麵,我依然最喜愛他們的雲吞麵可是他們的雲吞麵比較細碗,如果要飽肚真的起碼要食兩碗先夠飽。

試過咁多間雲吞麵,我依然最喜愛他們的雲吞麵
  • 雲吞麵
2019-05-11 392 瀏覽
麥奀記,是香港的雲吞麵老字號。論品質,實在是一流的,唯一美中不足的就是,質量真的太少了,不知這和店名中有「奀」有沒有關係呢?(說笑)和一般的麵店相比,他的麵的份量就只有其他店的一半或三分之一,對於胃口大的我來說,一次可以吃兩碗呢!這晚我就點了一碗雲吞麵和一碗水餃麵。這店的雲吞和水餃都是細細的,由於食材品質好,所以餡料中的蝦都爽彈好味。至於麵,也是爽彈而且全沒鹼水味,我覺得沒有什麼麵店的麵質可以和這店相比。湯頭嘛,也是好味得令我忍不住把碗中的湯全都喝下。順帶一提,有時我吃雲吞麵,會請店家在麵中加點牛腩汁,在麥奀記要加牛腩汁,每碗要加$5呢。
雲吞麵
水餃麵
雲吞麵
水餃麵
2019-04-07 291 瀏覽
今日中午同屋企人及老人家飲茶,但去茶樓飲得水多,好快又餓,晚餐未到已經餓到發狂,結果又去食麵,今日就去左麥奀記,先叫左雲吞麵,雖然雲吞麵比較細碗,但麵夠爽,唔會痴埋一齊,湯夠晒味,好香大地魚同蝦味,雲吞雖然細粒啲,但一啖一粒,啲蝦又爽甜,正!可惜食完碗麵都仲係餓,結果叫多個蝦籽撈麵,撈麵明顯大份啲,而湯就另上,由於蝦籽同湯已經夠晒味,可以唔洗再落蠔油或腩汁之類,蝦籽入口有啲卜卜脆既感覺,點少少醋,帶起少少酸味都幾正。

2019-04-07
2019-01-18 547 瀏覽
本來想吃澳牛的,不過很長隊啊!找找就看到了麥文記 !不過門外略見內裡稍迫!所以過多間店,看到這一家也是麥雲吞的!這裡生意稍清淡,就入去試試!看的很多選擇的菜單,話明雲吞世家!不用多說我想這最好吃的東西是雲吞!直接選了一個基本的雲吞麵!上菜速度快....四顆雲吞將剛剛燙熟的麵放在雲吞上!所以沒有完全被湯給浸沒!湯甜而鮮,麵條一咬即斷!口感非常爽口有脆度!重點雲吞皮薄滑溜!但真的細小而且整個內餡就是蝦!整個蝦味相當的濃郁,吃起來超級彈牙!真的是很好吃!只是麥奀的麵是細麵,真的太細碗了...我這個食量不大的人都覺得沒飽!多一粒雲吞就更加好....
本來想吃澳牛的,不過很長隊啊!
找找就看到了麥文記 !
不過門外略見內裡稍迫!
所以過多間店,看到這一家也是麥雲吞的!
這裡生意稍清淡,就入去試試!
看的很多選擇的菜單,話明雲吞世家!
不用多說我想這最好吃的東西是雲吞!
直接選了一個基本的雲吞麵!
上菜速度快....
四顆雲吞將剛剛燙熟的麵放在雲吞上!

所以沒有完全被湯給浸沒!
湯甜而鮮,麵條一咬即斷!
口感非常爽口有脆度!
重點雲吞皮薄滑溜!

但真的細小而且整個內餡就是蝦!
整個蝦味相當的濃郁,吃起來超級彈牙!
真的是很好吃!
只是麥奀的麵是細麵,真的太細碗了...
我這個食量不大的人都覺得沒飽!
多一粒雲吞就更加好....
2018-12-22 442 瀏覽
佐敦覓食一出佐敦站行兩分鐘,前後兩條街就有麥奀記同義順牛奶公司,而且澳牛就係麥奀隔離!麥奀記雲吞久聞大名但仲未食過,坐低叫左一碗世家雲吞麵,筋道十足既蝦子面下面藏左(冇記錯係)四粒細細隻鮮蝦雲吞,枱面擺左紅醋,黑醋,胡椒粉同辣椒醬四種醬料,一小碟醇香紅醋加落去,湯底更顯鮮香,蔥白脆口唔辣,值得一講既係整完面完全冇過多既(難吃的)碱水味,可以話一碗面里面冇一樣係上不了檯面既。最後,頭一次連湯一齊全部飲乾淨。只不過,雲吞麵份量頗細,如果男仔可能要食兩碗先飽,咁就冇咁抵食啦!另外,鋪面偏細,我坐既位置對面個位就挨住廁所門口……雖然我個位置冇異味,但始終感覺麻麻地。
佐敦覓食
世家雲吞麵
2018-12-20
世家雲吞麵
2018-09-10 767 瀏覽
岩岩好約左媽媽去柯士甸站行街,但係一開始媽媽就話不如醫左肚先。望哂成條街好似麥奀雲吞麵最平民得黎又唔洗排好耐隊,於是就簡左食呢間。點知入左去之後先發現全部係大陸人,又貴又睇落唔好食😂隨便叫左個好似比較有名嘅雲吞麵,叫做不過不失。店員服務態度自然十分港式,不過做遊客生意嘅店都唔要求甘多啦。不過以後會睇清楚間店先入去食🙌🏻
不過以後會睇清楚間店先入去食🙌🏻
2018-06-17 994 瀏覽
來到「麥奀記」,當然點其「世家雲吞麵」。這碗細蓉的賣相,就是「見麵不見雲吞」,其實雲吞麵都有一貫的擺法,是雲吞在底,匙羹放中間,淋上湯,才擺上麵條,最後再灑上韭黃,而且份量也就是正宗的細。甫上桌,先呷啖湯,湯頭濃郁夠味,帶點大地魚的香。麵條幼細,質感軟腍適中有咬口,入口沒有陣陣鹼水味。一碗四粒的雲吞,顆粒比較細,雲吞皮滑,豬肉餡及蝦餡比例各半,味道鮮美。一碗細蓉,只需三扒兩撥,便可一吃而光了。這樣的份量,當然吃不飽,但勝在「小吃多滋味」也!
來到「麥奀記」,當然點其「世家雲吞麵」。

一碗細蓉,只需三扒兩撥,便可一吃而光了。

這樣的份量,當然吃不飽,但勝在「小吃多滋味」也!
2018-05-25
午餐
2018-06-09 592 瀏覽
之前去左附近街既另一間多人既傳統雲吞麵店。。。呢次試下呢間老字號,多分店既。。。我一入去,一個人都無,9:45pm 左右,我重以為要關門了。。。呀姐話點會咁早關。。。坐底,今次唔駛諗,就試雲吞麵。好鹹。。。雲吞都好鹹。。。我終於明白點解無人
坐底,今次唔駛諗,就試雲吞麵。

好鹹。。。雲吞都好鹹。。。
我終於明白點解無人
2018-05-08 471 瀏覽
下午茶嚟碗細蓉,細細碗,唔夠飽肚,不過輕食就差不多呢!呢碗細蓉36蚊,麵質爽彈,鮮蝦雲吞細細粒,味道又夠鮮,其實我想嗌多碗,不過加埋嘅價錢唔平,要成70幾80蚊喎!所以都係放棄,無理由食個下午茶食成舊水嘅不過下次我會試吓薑蔥撈麵,因為見到坐對面位食客食得好滋味咁
下午茶嚟碗細蓉,細細碗,唔夠飽肚,不過輕食就差不多呢!

不過下次我會試吓薑蔥撈麵,因為見到坐對面位食客食得好滋味咁
鮮蝦雲吞麵
鮮蝦雲吞麵
2018-04-09 480 瀏覽
時涼時熱嘅星期一下午黎個$49元嘅雲吞撈麵麥奀雲吞係保持到水準 蝦爽鮮味皮滑但個麵底有輕微梘水味同阿姐反應 佢話下次等少D客再來師傅應該會整得好D!?!咁其實當時只得幾個客湯底胡椒味強勁印象中好似以前係無咁辣!?又係果句 近近地有得比較 尖沙嘴麥奀好食D另外 想性價比高D 有劉森記想大件抵食就搵沾仔不過我最鐘意都係灣仔永華
時涼時熱嘅星期一下午
黎個$49元嘅雲吞撈麵
麥奀雲吞係保持到水準 蝦爽鮮味皮滑
但個麵底有輕微梘水味

同阿姐反應 佢話下次等少D客再來
師傅應該會整得好D!?!
咁其實當時只得幾個客

湯底胡椒味強勁
印象中好似以前係無咁辣!?
又係果句 近近地有得比較 尖沙嘴麥奀好食D
另外 想性價比高D 有劉森記
想大件抵食就搵沾仔
不過我最鐘意都係灣仔永華
2018-04-09
午餐
2018-02-06 582 瀏覽
和姐姐來佐敦覓食,看到澳洲牛奶公司,排長龍,無奈肚子又餓,於是決定隨便吃點東西墊著。坐下去,價格也還好呀,上餐后,才發現這價格可是貴很多了啊,幾個小雲吞36,我吃水餃面,那更不划算,三個水餃,一點面就要38 。喝了一口湯,好咸,吃了水餃,吃了后有苦味。。。。。好吧
2017-12-25 612 瀏覽
想食雲吞麵香港周圍都有得食,但講到真係做得岀色嘅雲吞來舖一隻手都數得晒。今次想介紹老字號麥奀雲吞麵,分店開到周圍都係,但我都係習慣去佐敦分店,可能由細食到大,有啲感情。啲雲吞仲係大大粒,皮薄餡靚,蝦肉彈牙鮮甜。而麵質仲保持到水準,仲係咁爽口彈牙,煙煙韌韌有嚼感。但每次都覺得太細碗,好快食晒,仲想食多碗添!

2017-12-02 572 瀏覽
非常非常非常失望。份量小又貴,但是最誇張的是味道超級、無敵,非常非常,很誇張的鹹!不只是雲吞麵,連其他的面食(乾的湯的)都不好吃,非常鹹。只有麵條的嚼勁還不錯。但是整體上除了鹹,沒有第二個形容詞非常不值得去吃。千萬不要去嘗試!Too SALTY!!! Not worth the money and not worth the try. Never ever go and dine again!!!!!!!! Beside wanton noodle, other dishes are also very salty and not nice! Only the texture of the noodle is ok. Bad experience and the worst food in our hongkong trip
非常不值得去吃。千萬不要去嘗試!