2024-01-31 600 瀏覽
踏入一間茶餐廳,一股懷舊氣息撲面而來,啲裝潢真係有種返咗老屋企嘅感覺🏠。我一於點個公司三文治先,啖啖肉感嘅扎肉、甜脆嘅蕃茄,啲芝士緊黏喺香噴噴嘅煎蛋上面,咬落去真係惹味到暈!熱辣辣嘅西多士衣甲嘅糖漿點綴,食落去甜香脆口,真係一絕👍!香濃嘅奶茶超級滋味,無論凍定熱,一啖入口,夠晒滑夠晒香,唔飲都得罪自己!豬扒炒烏冬幼滑得來,再配合厚身豬扒,炒功一流。五香肉丁公仔面嘅配搭就好夠味,面個嚼勁度皇帝嘅感覺,肉丁小小咸,不過味道經典。茶餐廳總有一種幾正嘅熱鬧氣氛,食客爭嘈嘅聲音都嚟得好亲切。算係行完梅窩海邊一圈,食個飯,打個牙祭嘅好地方👌。下次一定要再試下其他嘢,三文治同炒烏冬實在太啱口味啦!

2024-01-27 489 瀏覽
拜訪了兩次,第一次4pm到達,模門釘。(此店4pm關門)第二次終於食到港女塔。好正!最底層:公司三文治,有芝士,番茄,扎肉,蛋,生菜。有芝士的公司治,超like。中間層:炸物層,有咖喱角,春卷,炸蝦,粗薯條。炸得啱啱好,正。最頂層:甜品層,有啫喱,大菜糕,芒果布甸。芒果布甸最正,有芒果肉。其餘兩樣平平,唔係我杯茶,所以甜品層較為失色。三人份港女塔$156 另加每杯$2凍飲。平均每人$54,已經好飽好滿足。我估店內其他食物都好食,下次會試埋其他野食。另外,店員見我地狂影相,冇嫌我地阻住唒,仲主動幫我地楂機影相,真係好好人✌️
拜訪了兩次,第一次4pm到達,模門釘。(此店4pm關門)
第二次終於食到港女塔。好正!

三人份港女塔$156 另加每杯$2凍飲。
平均每人$54,已經好飽好滿足。

我估店內其他食物都好食,下次會試埋其他野食。

三層港女架
2024-01-27
三層港女架
2024-01-26 278 瀏覽
逛累了,腳步無意間帶我走進這間茶餐廳,氣氛一下子就拉我入舊日香港嘅懷抱。頭先食嘅公司三文治🥪,外脆內軟,層層夾心好似講緊故事,每一啖都係多重味覺享受:咸香嘅火腿,綿密嘅蛋,鮮甜嘅蕃茄...食落真係得意!再嚟係塊西多士,甜到出晒水,又香又脆,啖啖牛油令人一試愛上😍。仲要提一提,跟碟既魷魚蒸肉餅,賣相唔係最突出,但啖啖肉香掩蓋哂魷魚,跟落馬蹄嘅清甜,覺得好正!邊啖牛腩米粉,邊嚼著既多士,熱辣辣嘅湯底伴隨著深郁嘅牛腩滋味,簡直就係平民米其林🌟。走過路過,千萬別錯過。拜託,下次你都試吓,真係一流嘅好滋味!

2024-01-11 223 瀏覽
走過街頭巷尾,細味香港嘅地道美食,我今次行到梅窩,就唔小心撞正呢家茶餐廳。一邊感受佢哋保留嘅舊式裝潢,一邊嚟個豬潤米粉餐,真係一個字—正!豬潤肥而不膩,米粉滑又有嚼勁,食落心情都跟住開朗咗。凍鴛鴦嘅香滑,雖然甜咗啲,冰冰涼,解渴又提神,真係幾啱夏天解暑。最正嘅係,我哋試咗份魷魚蒸肉餅午餐,蒸得啱啱好,肉餅入面夾雜着香脆嘅馬蹄粒,齊齊食落爽口得滯👍。然後攞咗個牛腩米粉餐黎醫醫下山後嘅空虛,雖然牛腩唔算多嗮,不過食落都算滿足,飽肚之後繼續我哋嘅梅窩探險啦!😊總之,呢間冰室係咁簡單嘅幾樣菜度,已經諗到我哋香港嘅美味。下次過嚟,我一定要試下呢個著名嘅港女三層架下午茶,睇佢幾層出品,諗起就流咗口水!🍰🥪
2023-11-30 316 瀏覽
閒日中午到梅窩走走,網上都有很多關於這間餐廳的介紹,所以決定試一試。.不過到達後,還差半小時才到下午茶時間,沒有機會嘗試「港女下午茶」,只能叫普通午餐。不知道是否已經二時正,叫兩三個餐都已經售罄,有點失望。.🍴豬膶米粉 配 扎肉火腿三文治豬膶米粉幾好吃,湯底有薑絲豬膶味,豬膶咬口都很好。但三文治賣相就比較差,好像求其放在一起,但味道還好。.🍴咖喱雞扒飯等了很久才有的飯,不過是即叫即煮,熱度和脆口度都是合格的。.飲品正常,份量不大.店內環境,滿滿的梅窩舊情懷~
🍴豬膶米粉 配 扎肉火腿三文治

🍴咖喱雞扒飯
等了很久才有的飯,不過是即叫即煮,熱度和脆口度都是合格的。

飲品正常,份量不大

店內環境,滿滿的梅窩舊情懷~
2023-06-28 669 瀏覽
#搞串個pantry酒店high tea大家就食得多啦🍸,喺茶餐廳high tea大家又試過未呢🤩?今次就嚟到#梅窩 嘅一間茶餐廳,試吓佢獨家嘅茶餐high tea😋!!我哋嗌咗港女三層架下午茶($148)🧁,包埋三杯嘢飲,如果兩個人食可以當做一個超級飽嘅午餐,不過記住14:30之後先有㗎✌🏻。一嚟到已經好打卡able💕,熟悉嘅high tea架,但入面放嘅係茶餐廳嘢食,好特別。最底嗰層係一開四嘅招牌公司三文治🥪,入面有蛋、扎肉、火腿、番茄🍅、生菜🥬,食落味道好豐富,麵包好脆。因為裏面冇醬嘅關係,所以食落口好乾。如果有搽沙律醬或者蛋黃醬就比較好啦😄。中間就係炸物拼盤,有波浪薯條🍟、咖喱角、春卷,同埋吉列炸蝦🍤。每樣嘢食都炸得好脆。炸蝦啲蝦肉唔會霉,好彈牙!薯條有啲偏腍,而春卷、咖哩角就普通。成碟炸嘢,主要靠啲番茄醬、泰式辣醬嚟撐場😕。最後上面係甜品,有布甸、啫喱、同埋蛋花大菜糕,佢哋嘅玻璃杯仲有好盞鬼嘅表情🤪。雖然食得出啲啫喱係用羅拔臣啫喱粉整,但係咁先夠港式嘛🇭🇰🥳。而大菜糕嘅調味適中,相較之下冇咁甜,而家越嚟越少呢啲傳統食物,都幾特別㗎。今次呢個下午茶套餐,賣相加埋環境方面好有香港
#搞串個pantry

今次呢個下午茶套餐,賣相加埋環境方面好有香港特色🙌🏻!但其實食物質素只係一般般嘅茶餐廳水平。食落嘅感覺,同埋價錢都似係將三、四份下午茶餐拼埋一齊,所以呢個餐都係視覺享受為主啦😜!
2023-03-26
下午茶
2023-04-30 591 瀏覽
放假過黎行山順便試下網上推薦既港女茶餐廳,黎到唔算好多人,有位可以直入。餐廳唔算大,入面有十張枱,戶外仲有三張。留意返寵物唔可以帶入去,要坐出面架。港女下午茶應該係三人餐,$156包左三杯飲品,望落去份量都幾多。其他單點飲品就有啲貴,好似忌廉溝鮮奶就要$42啦。無事我出返去飲杯珍奶先🤣我地得兩支公就無點到港女下午茶,食左個炸魚薯條下午茶餐同魚蛋米。味道就正常茶餐廳咁,不過不失啦。魚蛋米啲料有啲少,得三片薄片,但$40差唔多啦~上飲品果時就有啲失望啦,我地點咗杯熱朱古力,上到黎杯朱古力上面浮滿曬油。同個侍應講叫佢換過杯。茶水師傳好燥講朱古力係咁架啦,無換到。然後由另一位阿姨原杯拎返比我地,問佢係咪唔換得佢都唔出聲就咁放低就走。隔左陣又有個後生仔行黎話唂咕係咁架。姐係咁,熱朱古力或者唂咕都飲過架,浮滿油既都係第一次見😅怕佢污糟最後飲到,搭船肚痛就大件事。反正行山有帶水。
前排去咗梅窩 搭巴士走之前入咗間冰室 係舊式懷舊冰室既感覺❗️餐牌見到有港女3層架下午茶食👀 雖然係公司三文治 炸蝦餅 薯條等等 唔係平時港女下午茶既嘢食 但係都幾有趣 如果唔係飽 應該會嗌黎試下🤣🤣✨牛腩湯蝦子麵💲44老實講份量真係有啲細 除非好細食 唔係就最多當下午茶🥲 但係湯底好香 仲有少少陳皮味!😚 牛腩同蘿蔔都好腍 蘿蔔好清甜🤍

✨牛腩湯蝦子麵💲44
2023-02-21 612 瀏覽
先前去梅窩行下,其實食飽咗,但經過見到呢個三層架就俾佢吸引咗忍唔住🤪港女三層架下午茶 ($148) 包三杯熱飲第一層大菜糕:清清地又唔會好甜芒果布甸:味道ok,雖然冇花奶但感覺係細個食果種味。啫喱:檸檬味同桃味都唔錯,見佢綠色幾驚中伏🤣第二層波浪紋薯條/咖哩角/炸春卷: 炸物都好脆炸蝦: 特別想拎佢出嚟講,因為佢個炸衣真係啱啱好唔厚唔薄☺️好過市面上好多天婦羅蝦第三層公司三文治(生菜/蕃茄/雞蛋/札肉/火腿/芝士):札肉味夠濃,第一次見公司三文治有佢,感覺唔錯wo❕仲諗住札肉蓋過哂其他味,就食到濃濃嘅芝士味😚😚 整體真係幾出色,呢個價錢仲包幾杯飲品,仲可以打卡,認真抵食😋。食到最後見到隔離檯個炸脾大大隻炸得幾靚,搵極menu都唔見,一問之下原來係隱藏menu⁉️可惜已經飽到食唔落,決定下次再試。

港女三層架下午茶 ($148) 包三杯熱飲

第一層
大菜糕:清清地又唔會好甜
芒果布甸:味道ok,雖然冇花奶但感覺係細個食果種味。
啫喱:檸檬味同桃味都唔錯,見佢綠色幾驚中伏🤣

第二層
波浪紋薯條/咖哩角/炸春卷: 炸物都好脆

第三層
公司三文治
(生菜/蕃茄/雞蛋/札肉/火腿/芝士):

港女三層架下午茶
2022-08-13 1633 瀏覽
👩‍🏫教育港女下午茶🫖港女下午茶文化都講咗好耐😌撈埋茶餐廳文化🫖又係一個點嘅體驗呢?⭐️今日去到離島- 梅窩去一間歷史悠久嘅冰室朝聖呢度最出名嘅係 港女三層下午茶☕️見到一上枱有勁多份量開心咗一下🥹個份量甚至可以三/四個人食兩個人食就飽咗啲然後仔細一睇😎就知冇咁簡單由最底嗰層睇起先~ 招牌三文治🥪 其實 就係普通嘅火腿三文治唯一嘅優勢係佢烘咗底🥹好啦 睇埋第二層先再討論全部都係炸物🍤🍟 炸薯條係佔咗一半😂好彩都有兩款醬俾你點吓如果唔係真係食到口都損🥲唔緊要 正所謂好戲在後頭最高嗰層梗係最受期待嘅甜品🍮作為港女打卡下午茶☕️甜品都有三款 果然係重中之重第一款係充滿懷舊特色嘅大菜糕第二款就係小學回憶四方果啫喱最後嘅一杯就係classic 嘅芒果布甸🥭除咗芒果布甸 另外嗰兩款都🥹....🍹跟餐會有三杯嘢飲都不外乎普通凍飲 但係檸檬茶水平都幾高⭐️總括而言🥹如果係想喺離島搵間地方坐吓傾吓計咁呢個係幾好嘅選擇 始終價錢實惠 (但係佢普通嘅下午茶套餐仲平)因此我覺得佢係一個教育意義味嘅港女下午茶🫖希望令一眾港女 明白到下午茶文化其實係可以實而不華🥹下次都係嗌返個西多士做下午茶先—————————————回
👩‍🏫教育港女下午茶🫖
港女下午茶文化都講咗好耐😌
撈埋茶餐廳文化🫖又係一個點嘅體驗呢?

⭐️今日去到離島- 梅窩
去一間歷史悠久嘅冰室朝聖
呢度最出名嘅係 港女三層下午茶☕️
見到一上枱有勁多份量
開心咗一下🥹
個份量甚至可以三/四個人食
兩個人食就飽咗啲
然後仔細一睇😎就知冇咁簡單
由最底嗰層睇起先~
招牌三文治🥪

甜品都有三款 果然係重中之重
第一款係充滿懷舊特色嘅大菜糕
第二款就係小學回憶四方果啫喱
最後嘅一杯就係classic 嘅芒果布甸🥭
除咗芒果布甸 另外嗰兩款都🥹....

🍹跟餐會有三杯嘢飲

—————————————
回頭指數:5️⃣ /1️⃣0️⃣
人均:$50 - $75 💸
2022-08-13 982 瀏覽
放假同班friend 入梅窩住返晚,抓住青春嘅尾巴,Check In 前經過呢間麥生記。見佢幾懷舊,價錢又合理,就決定第二日嘅早餐食呢間。入到去有好多懷舊海報同梅窩舊時樣貌嘅相,亦用左懷舊信箱嚟放Menu。-沙嗲牛肉通粉配火腿煎蛋 $38沙嗲夠味,牛肉算嫩,有啲有筋,但易咬的。-沙嗲牛肉公仔麵配火腿煎蛋 $38沙嗲牛份量同上面嗰碗差唔多,公仔麵唔會煮到過腍,夠爽彈。-扎肉通粉配火腿奄列 $35湯底冇味,要問佢攞鮮露+辣椒油自行調味,而且得幾條扎肉絲。-西式早餐: 煙肉、漢堡扒、西煎隻蛋、茄汁豆、牛油多士 $36不予置評

見佢幾懷舊,價錢又合理,就決定第二日嘅早餐食呢間。

-沙嗲牛肉通粉配火腿煎蛋 $38
沙嗲夠味,牛肉算嫩,有啲有筋,但易咬的。

-沙嗲牛肉公仔麵配火腿煎蛋 $38
沙嗲牛份量同上面嗰碗差唔多,公仔麵唔會煮到過腍,夠爽彈。

-扎肉通粉配火腿奄列 $35
湯底冇味,要問佢攞鮮露+辣椒油自行調味,而且得幾條扎肉絲。

不予置評

入到去梅窩就試食下好多人推介既老字號冰室,仲要試埋佢個個'港女3層架下午茶'。係等左大約一個鐘之後終於入到去,由於早有預謀我地一坐底就已經叫左個3層架同埋3杯野飲,無錯佢呢個餐應該係預3 個人食既。落單之後3 杯野飲就好快到啦,但係我地等極都等唔到個set黎到,我地就懷疑緊係咪太多人叫呢個3層架,而佢架既數量又有限。正當我地懷疑緊既時候就有一對客人離開,而佢地台上個架就俾人收走左。如是者,我地過左幾分鐘就見到我地既野食了。就介紹下個3 層架啦,可以見到既係第一層有6杯甜品,有2杯大菜糕,2杯芒果布甸同埋兩種唔同味既啫喱。佢既甜品全部味道都比較淡唔算太好食。中間個層就有大量既既薯條同埋咖哩角,仲有幾條天婦羅蝦。可以話既係,佢全部炸物都炸到好脆仲要係熱口既,應該係即炸既。可惜既係佢既天婦羅蝦外皮既粉十分厚而中間隻蝦好細隻,所以我食落去就好似食左舊粉咁。而薯條同咖哩角就不過不失,有點兒似灣仔點心出品既感覺。但係不得不讚既係佢最下一層個4件公司三文字好足料,包皮都有烘過。最先黎到既三杯野飲都唔錯,佢地應該落左好多粉同埋密糖,所以你唔會feel到好淡既感覺。對於我黎講,呢個set 唔錯太合我心意

對於我黎講,呢個set 唔錯太合我心意,甜品比教淡同埋炸物粉比較多。唔講咁多飲多枝涼茶先。
2022-06-25
2022-06-03 618 瀏覽
I liked that thick pork bun, very close the Macau quality. So good is the afternoon menu too. Name of those dishes are humorous 😄個豬扒包幾好味,香港餐廳好少肯用咁厚豬扒,豬扒唔夠厚就唔夠汁味。

2022-04-02 701 瀏覽
幾年疫情期間,只能留係香港偏遠啲嘅離島已成為散身心之地當然唔小得梅窩啦🌸梅窩雖小,卻資源足一大足嘅梅窩除咗可以去cafe仲可以到呢間餐廳食早餐🔸五香肉丁通粉配蛋/腸仔/豆 + 多士 $35我將原本餐配米粉轉咗通粉通粉喺一般通粉加點人情味多士有小小驚喜🫣中間搽醬加炕多士好香口
幾年疫情期間,只能留係香港
偏遠啲嘅離島已成為散身心之地

🔸五香肉丁通粉配蛋/腸仔/豆 + 多士 $35
我將原本餐配米粉轉咗通粉
通粉喺一般通粉加點人情味
多士有小小驚喜🫣中間搽醬加炕多士好香口
冰室的大概位置在梅窩街市的後方。保留舊式冰室設計的裝潢絕對是特色之一,但最重要是富香港特色又少見的食物和飲品還有最近頗出名的港女3層架下午茶,有興趣就要注意是下午2點半開始供應。因為入到梅窩時間尚早就只好點了一份 常餐 ($40),朋友點的是 - 生菜雞蛋撈蝦子麵 ($43)平時冰室的常餐多是沙嗲牛肉麵,但梅窩這間冰室的是豬潤米粉!豬潤很厚身,口感軟嫩且沒有奇怪的味道~米粉也幾彈牙,另外還配了以上都是套餐包了飲品,我點的是 凍鴛鴦 (+$2) 很香滑,偏甜了些。朋友話未試過又少在出面的茶餐廳見到就點了 - 奶水蛋 (+$5)
冰室的大概位置在梅窩街市的後方。

平時冰室的常餐多是沙嗲牛肉麵,但梅窩這間冰室的是豬潤米粉
豬潤米粉
扎肉火腿治

凍鴛鴦
奶水蛋
2021-11-13
$45 (早餐)
豬潤米粉
扎肉火腿治