2019-06-15 82 瀏覽
每次必吃雞翼😋好耐冇食得閒食下都唔錯 叫親雞翼餐都會轉全翼,而家已經唔可以咁做😢一定要有兩隻雞鎚兩隻雞翼。通常會去比較少人嘅M記,因為佢所有炸既食物一定要係新鮮炸先好食 *如果想有優惠可以下載佢哋個Apps會定時買嘢食送嘢食😍上次買一個餐可以送麥旋風
每次必吃雞翼😋好耐冇食得閒食下都唔錯
通常會去比較少人嘅M記,
因為佢所有炸既食物一定要係新鮮炸先好食
2019-06-13
2019-05-07 71 瀏覽
一聽到m記出左個新包 又咁岩經過呢面 就一於去試下佢個安格斯牛肉包 同埋佢而家都有新shapshap粉 我就要左洋蔥忌廉粉。調味粉好香 好重洋蔥味 而個個牛肉安格斯包就比較乾左d
麥記全新和風系列,除左出左南蠻炸雞包同吉列豬扒包之外,仲出左個菠蘿批添。🍍🍍🍍仲記得之前莉莉子試過麥記既栗米批、芋頭批,每次都好吸引,創意力好高☺️☺️是日莉莉子一個人行過麥記,見到黃色新批,當然以為出返粟米批啦,點知原來係新出既菠蘿批🧐🧐🧐新產品當然要試下,莉莉子一咬開個批,發覺入面原來係菠蘿果醬,一入口好似罐頭菠蘿甘既味😖😖😖而且仲要超級甜,甜度高到好似糖漿甘,味道實在太化學,莉莉子真係唔會太推薦😔😔😔😔

2019-03-20 52 瀏覽
叫咗個新嘅南蠻雞漢堡,加 shake shake 薯條(蜜糖bbq 味)再加雞翼分享盒。彩虹地鐵站麥當勞出名多人,但有3,5,7部自動 order 機,所以都唔使搞好耐,快快手手俾錢開始等。大概2-3分鐘收到,時間可以。個包:微溫,唔算熱辣辣。入口嘅時候有少少怪味🤢,不過慢慢食落之後D after taste 還可以。雞肉算大塊,啲配料都足。整體都算合格。薯條:淋左,shake shake 粉救翻啲味,佢算合格,人多都唔可以對佢有太大期望。雞翼:脆,熱辣辣就唔輪到佢,但係味道保持水準。整體來講如果冇乜選擇可以去試吓,但係以呢個價錢應該有好少少選擇。
大概2-3分鐘收到,時間可以。

雞翼:脆,熱辣辣就唔輪到佢,但係味道保持水準。

2019-03-17
3 分鐘 (堂食)
  • 南蠻雞漢堡
2019-01-03 123 瀏覽
-是咁的,今日係麥當勞做十蚊兩個豬柳漢堡。今晚放工之後經過麥當勞,咁就諗住 冇咁早食飯,咬住兩個包先頂住檔啦。就入去買十蚊兩個豬柳漢堡咁。結果等咗成20分鐘先拎到包。我諗真係因為個promotion做得太成功、太多人知。有咁嘅優惠跟住個個都會去買嚟食下。現場真係多人到呢不得之了!!買完之後我就諗,其實本身豬柳漢堡嘅味道都係一般,但係唔知點解可能等得太耐,又可能好似賺咗咁樣,個豬柳漢堡好似比平時又好味咗。 所以話環境絕對係會影響食物嘅味道呀!!

現場真係多人到呢不得之了!!

2019-01-03 63 瀏覽
2019 年度我喺麥當勞嘅第一擊,就係行過見到$10/9件嘅麥樂雞,真係減緊肥都好想食!每次都係因為比抵食所引誘,$10有九件同平時嘅價錢真係大左好多!不過淨係排隊落單俾錢都要等幾耐下,再過隔離排隊等外賣!所以冇理由淨係買一份㗎!呢個靚價錢淨係做今日,每人只係限買兩份!仲有兩盒醬汁自由選擇,我嘅永遠非法BBQ醬,甜酸醬,各一盒!就這樣平平哋食咗個好開心嘅宵夜!為2019打開美味廟的食平啲旅程!聽講聽日有$10兩個包又得閒你排下隊先

2019-01-01 52 瀏覽
-2019年1月1號嘅第一餐, 我選擇咗食麥當勞2019 全日早餐嘅珍寶套餐 ($29):唔錯嘅組合有2塊熱香餅、豬柳、炒蛋、脆薯餅、 muffin,超豐富吖!!再加上濃濃的Skippy花生醬 + 鷹嘜煉奶, 搽咗落去熱香餅到,好似以前細個喺街邊食嗰啲夾餅咁。當然如果花生醬同埋煉奶唔啱口味嘅話,都可以選擇一向嘅牛油同埋糖漿。

2019-01-01
5 分鐘 (外賣自取)
2018-12-18 78 瀏覽
麥當勞今次出咗呢個 double Big Mac, 我諗好多年過40以上嘅人都好似我咁樣,滿心歡喜以為可以食到一餐好嘢,同我哋喺以前細路哥時代食嘅一模一樣咁樣, 不過希望越大失望就係越大,呢個係不變嘅道理,雖然我都知道不過都係失望。Double Big Mac 其實等於以前 80's 年代一般Big Mac嘅份量,唔知係咪心理作用嘅影響,總係覺得片牛肉冇以前咁大咁厚,個包又冇以前咁鬆軟,總之就唔係80年代嘅味道,如果冇乜好大隻特別,又冇以前咁好味,咁出嚟係為乜嘢呢?我真係唔明白。

2018-11-27 35 瀏覽
經過mcdonald見有少少肚餓,就叫左2包細薯條配避風塘炒蟹味 shake shake 粉。食落似胡椒味多d都幾香口,本身薯條走左 salt,否則可能太鹹。不過試一次便夠了。
2018-11-19 44 瀏覽
豬柳蛋漢堡 ($11) 麥當勞必食之選,呢樣真係我至愛,好抵食,個包夠熱,蛋夠大,豬柳又夠味,仲有半滆芝士,做早餐夠晒營養,perfect match! 每日一個都唔會食到悶。
2018-09-06 66 瀏覽
因時間不多, 又在床上戰鬥一輪,又要食野,要快點先得咁就求其走落黎樓下老麥食個包. 買飛連排隊等候五分鐘攪掂哂!有點時間又有位索性坐係度食啦!脆辣雞腿包縮水左勁多!塊雞扒麻麻地啦。而且個包都算好熱!話就話脆辣雞腿包!但我覺得都唔算太辣,得一撮生菜絲不知為何, 覺得好乾, 沙律汁好似落得唔夠!芬達橙汁是機裝汽水沒有甚麼特別最緊要夠涷就可以..至於環境今天撞啱有小朋友開生日會, 感覺非常熱鬧. 老麥一向有區域做派對這一間非常乾淨, 地方大, 帶小朋友開生日派對就一流.
因時間不多, 又在床上戰鬥一輪,
又要食野,要快點先得
咁就求其走落黎樓下老麥食個包.
買飛連排隊等候五分鐘攪掂哂!
有點時間又有位索性坐係度食啦!
脆辣雞腿包縮水左勁多!
塊雞扒麻麻地啦。
而且個包都算好熱!
話就話脆辣雞腿包!
但我覺得都唔算太辣,
得一撮生菜絲不知為何,
覺得好乾, 沙律汁好似落得唔夠!
芬達橙汁是機裝汽水
沒有甚麼特別
最緊要夠涷就可以..
至於環境今天撞啱有小朋友開生日會,
感覺非常熱鬧. 老麥一向有區域做派對
這一間非常乾淨, 地方大,
帶小朋友開生日派對就一流.
2018-06-12 407 瀏覽
一般乘坐西貢往新蒲崗「采頣花園」專綫小巴的乘客,主要選擇下車的位置,通常是位於觀塘「坪石邨」樓下近着港鐵站入口的地方。「坪石邨」本來只是一個老齡公共屋邨,但是「坪石邨」被「領展」「改造」過後,商舖立刻有了重大改動。例如「坪石邨」原來用來作為停車場的位置,就被「領展」改建變成了商場,商場其中一個舖位就變成了「坪石邨」分店的「麥當勞」餐廳。而從「麥當勞」泛生出來,「咖啡店」版本的「麥當勞」,「McCafe」亦都跟隨着「麥當勞」,一同生存在「坪石邨」分店「麥當勞」裡面。我本來是想在坪石邨「McCafe」裡面,購買一杯「豆奶抹茶」,飲完「豆奶抹茶」再加一件「McCafe」層層疊千層蛋糕就返回西貢休息。怎料我上門光顧坪石「麥當勞」的時候,已經差不多是晚上十點左右,坪石「McCafe」的咖啡師都已經下班離開。等到坪石「麥當勞」店員告訴我的時候,我才知道自己來不及,錯過了坪石「McCafe」的「豆奶抹茶」。於是失望加失落的我,又不想再冒險,在附近的「牛池灣村」找尋其他食店,所以惟有在坪石邨「麥當勞」裡面,夾硬選擇購買一款「超值套餐」,吃完就回家算數。「麥當勞」餐牌經過了重組之後,原本的「廿蚊」,現在

「麥當勞」餐牌經過了重組之後,原本的「廿蚊」,現在的「廿四蚊」平價「超值套餐」,變成了「麥樂雞」,「板燒雞腿飽」,還有「麥當勞」從日本「麥當勞」引入香港的「玉子牛堡」。

所謂的「玉子牛堡」,其實即是在一個原本的「漢堡包」夾層裡面,加入一塊溏心煎蛋,就大功告成,成為了現在的新「超值套餐」「玉子牛堡」套餐。

香港「麥當勞」選擇了以「玉子牛堡」,取代原本的平價「雙層芝士漢堡」套餐,成為現在香港「麥當勞」平價版本「廿四蚊」超值套餐,某程度上好像是為了節省成本。

因為以前「麥當勞」的「雙層芝士漢堡」「廿四蚊」餐,至少還有兩塊牛肉漢堡扒,即使「麥當勞」的「漢堡扒」厚度平平,但只花廿四元,「雙層牛肉漢堡」勉強還能吃得飽肚。

但是現在的「麥當勞」以一塊煎雞蛋,取代了漢堡包內其中一塊的牛肉漢堡扒,變相為現在的「麥當勞」節省了金錢,卻令食客吃不到性價比更高的「雙層芝士漢堡」。

我在「坪石邨」「麥當勞」除了購買了「玉子牛堡」超值套餐之外,還另外加了錢,把套餐的薯條跟汽水,轉換變做了「黑松露風味醬薯條」跟柚子飲品。

我加錢把套餐薯條換了做「黑松露風味醬薯條」,最主要的原因在於,我不想自己的雙手「傷痕累累」的指甲,有機會觸碰到「麥當勞」的食品,所以加錢換來能以塑膠餐叉代替雙手,去觸碰「麥當勞」的薯條。

至於「麥當勞」「玉子牛堡」套餐配搭的飲品方面,由於我選擇了「大大啖」飲品組合,所以「玉子牛堡」套餐飲品就變成了「柚子味」飲品。我終於對現在「麥當勞」運作,跟食品,都有更深層的了解。

就像「坪石邨」分店「麥當勞」,由於「坪石邨」屬於交通運輸的樞紐點之一,有很多人都是在「坪石邨」,或者「牛池灣村」附近地方轉車,所以「坪石邨」分店的「麥當勞」,絕對沒有擔心上門客人不足的必要。

已經差不多晚上十一點的「坪石邨」分店「麥當勞」,「麥當勞」裡面幾乎全場滿座,幾乎害到我找不到座位。

「麥當勞」的炸薯條配上「黑松露」口味的「風味醬」,味道略帶酸甜的「黑松露風味醬」令到本來味道偏淡(事實上現在的「麥當勞」已經很少為薯條加和抄勻鹽粒)的薯條味道變得酸酸甜甜,非常開胃。

而且我在「麥當勞」享用「黑松露風味醬」薯條時,因為有了餐廳膠叉「仗義相助」,所以享用薯條的過程變得非常輕鬆,我手指的「壓力」亦都因為有了膠叉而一掃而空。

至於「麥當勞」跟餐加錢的柚子飲品,其實只是從「雪碧汽水」加上少許柚子糖漿,以及一些雜果溝勻而成的飲品,味道也只是在「雪碧」的青檸酸味道上面,略為加添少許柚子的甜味而已。

所以「麥當勞」的柚子飲品,味道談不上有什麼驚喜可言,唯一好處只是有雜果、菠蘿等配料,因為整體味道酸酸甜甜,容易入口而已。

至於作為「麥當勞」套餐主角的「玉子牛堡」,雖然「玉子牛堡」的外型跟「雙層芝士漢堡」好像相差無幾,但是「玉子牛堡」實際堡味道,跟「雙層芝士漢堡」相比下就差得遠了。

「玉子牛堡」其中一個主要的問題,在於「玉子牛堡」本身沒有太多醬汁,醬汁少得近乎沒有,所以令到「玉子牛堡」咬下去時,「玉子牛堡」口感變得非常之乾。

而且「玉子牛堡」的玉子蛋,只是一般「豬柳蛋漢堡」那一塊煎蛋,而且煎蛋的蛋漿早已熟透,所以整個「玉子牛堡」的口感還是十分乾燥,全無肉汁可言,只有「玉子牛堡」裡面的足夠鹹味搭救。

而且「玉子牛堡」不像「雙層芝士漢堡」,沒有太多蕃茄醬調味,就連區區一兩塊酸瓜都欠奉,結果種種不足跟不利因素,都令到「玉子牛堡」的味道,都不及「雙層芝士漢堡」那麼惹味吸引。

不過,「玉子牛堡」始終還有食「豬柳蛋漢堡」的感覺,但是如果「玉子牛堡」的醬汁可以再多一點,口感沒有那麼乾的話就最好不過。

如果真的要拿「麥當勞」「玉子牛堡」,跟「雙層芝士漢堡」比較的話,「玉子牛堡」份量跟味道都肯定不及「雙層芝士漢堡」,「玉子牛堡」問題是配料醬汁不足,漢堡口感偏乾。

至於「麥當勞」三款「廿四蚊」餐裡面,我的首選應該就是,又大又多沙律醬汁的「板燒雞腿包」,「玉子牛堡」只是第二而已。
2018-04-28
8 分鐘 (堂食)
$31.5 (宵夜)
2018-04-04 99 瀏覽
今日兒童節食豪啲,麥當勞人見人愛。地鐵站行到上地面就見到這間麥當勞,入到食店內的環境尚箅舒適,桌椅擺位比我想像中寬闊,也有洗手間提供。收銀嗰個店員非常專業且有禮貌,畀完錢仲提我麥樂會有張coupon兒童節開始可以用得啦,讚讚今日比較肚餓,叫了廿四蚊蛋牛包餐,因為麥樂會送細薯條,所以改粟米,另加$1有即磨咖啡,再加$11要多個魚柳包,"慶祝"下兒童節要返工。個蛋牛包比一般嘅堡包牛肉味重啲,或者佩芝士茄汁(麥芝蛋)啱啲。如果薯條可以再熱啲會更理想,更香口,更脆 粟米pack返去做下午茶
今日兒童節食豪啲,麥當勞人見人愛。

如果薯條可以再熱啲會更理想,更香口,更脆
粟米pack返去做下午茶
2018-04-04
2018-03-15 71 瀏覽
白色情人節,源於日本,訂於3月14日。在日本,通常欲告白的女方會在情人節的時候送禮給心儀的對象,而收到禮物的一方,則會在3月14日回禮並告訴女方自己的心意。我就係見到廣告就諗到一定要去麥當勞食呢一個新出的批,象徵收$3.1 ,真係10分10分10分超值!如果你好驚中伏,你都有另一個選擇就係食蘋果批,都係都係$3.1!好抵好抵!由於當日好多人都買呢兩個批食,所以食嘅時候都熱辣辣!如果你問我呢一個野莓吉士批好唔好食,好忠實嘅答案就係話一試無妨,但係我就鍾意食蘋果批多啲啦!我第一口食落去嘅感覺係外邊嘅批皮係咸嘅,至於啲餡,不是太多,但係感覺唔太甜,感覺都幾新穎!一年先至可能推出一次,咁就梗係要應吓節試一試啦!加上價錢咁平,大家試吓都模仿啊!今次佢搞一啲嘅廣告就係有QR code嘅貼紙,比你嘅情人可以表示下對你嘅愛意,都幾有趣啊!
2017-11-15 78 瀏覽
食完早餐唔夠飽, 好彩過咗十一點 ,去到麥當勞,食平價嘢24蚊餐, 麥樂雞6件配合最普通嘅芥末醬,味道一流 。最估唔到嘅以前嘅點jack係抽籤,而家要用電子化。 可能我個電話太廢,根本上都上唔到,諗都唔使諗餸埋張飛畀架呢個後生仔,唔好浪費。 麥樂雞炸得都唔脆嘅,不過好彩唔油膩,至於薯條脆身一向都唔係咁講, 不過24蚊冇咩要求啦。