2024-07-12 50 瀏覽
✨️香蕉🍌朱古力🍫批 香蕉朱古力批食落冇想像中咁甜😆,香蕉同朱古力醬比例一半半,香蕉可以中和朱古力醬嘅甜,食落唔太漏👍‼️配搭上Minions嘅包裝超可愛‼️😍
✨️香蕉🍌朱古力🍫批

外賣自取
每年麥當勞我都最期待佢新年出嘅招財福堡🍔❗️今年麥當勞仲聯乘𝐻𝑒𝑙𝑙𝑜 𝐾𝑖𝑡𝑡𝑦推出左新野食添❗️佢個招財牛堡餐都係$39咋❗️不過我最鐘意就係食佢個金黃香脆的扭扭薯條,同埋試埋佢新推出嘅巨峰乳酸味特飲,咁樣就要+$9升級❗️而個漢堡我係揀左黃金脆薯牛堡,因為本人都好鐘意食薯餅🤭另外想再豪氣啲我就跟餐+$11加多左個龍蝦湯🦞同埋+$11試埋個新出嘅紅豆年糕批❗️龍蝦湯味道唔錯,但當然唔好expect $11會幾有龍蝦味同埋好多蝦肉俾你啦!但佢蝦肉都有4-5粒,過下口癮都唔錯😋紅豆年糕批可能我擺到凍左,如果熱辣辣食嘅話都幾好食,紅豆加埋啲年糕落去食落唔會好甜,年糕煙煙韌韌咁,都值得一試嘅❗️但而家食麥當勞都唔係平,咁樣加埋加埋埋單都要$7x jan_foodie

但而家食麥當勞都唔係平,咁樣加埋加埋埋單都要$7x
jan_foodie
2021-08-15 264 瀏覽
今日放假早起身  諗住落去買兩個早餐返黎食杯即磨咖啡非常好杯加大鮮橙汁真係一飲就覺得似溝左好多水咁究竟係轉左新野定係品質有問題杯野又稀又冇乜味難得放假早餐真係好重要影響晒心情
今日放假早起身  諗住落去買兩個早餐返黎食
早餐真係好重要
影響晒心情
2021-08-15
2021-07-20 142 瀏覽
早上收腦公電話 食唔食早餐呀?我:不了 唔餓最後就外賣速送 魚柳早晨全餐雖然唔餓 但係女人都係口是心非 會食一打開見到係魚柳 唔係豬柳 失望再見到熱香餅嗰醬 係花生煉奶唔係楓糖漿 失望之後老公話係新嘢🙂🙃其實個魚柳餐 出咗好耐㗎喇喎唔緊要老公一心買返嚟試咗好食下次再叫 唔好食下次就唔叫嚿蛋好薄。。🥺應該係我太耐冇食早晨全餐塊魚柳都厚身 我食咗一半先發現到沙律醬😢腦公話魚好食 如果個沙律醬有酸瓜喺裏面我會開心好多 冇咁漏熱香餅配楓糖漿係最好食 match好多花生煉奶係用塗麵包煉奶隻色 唔知點咁。。同食開個隻有分別最後成個餐 腦公幫我食咗三分一如果係經典嘅話 我唔餓都應該會食晒🙃腦公 下次應該識做 唔好再買le個set比我😆
早上收腦公電話 食唔食早餐呀?
我:不了 唔餓
之後老公話係新嘢🙂🙃
其實個魚柳餐 出咗好耐㗎喇喎
唔緊要老公一心買返嚟
試咗好食下次再叫 唔好食下次就唔叫

嚿蛋好薄。。🥺應該係我太耐冇食早晨全餐

塊魚柳都厚身 我食咗一半先發現到沙律醬😢
腦公話魚好食 如果個沙律醬有酸瓜喺裏面
我會開心好多 冇咁漏

熱香餅配楓糖漿係最好食 match好多
花生煉奶係用塗麵包

煉奶隻色 唔知點咁。。同食開個隻有分別

最後成個餐 腦公幫我食咗三分一
如果係經典嘅話 我唔餓都應該會食晒🙃
腦公 下次應該識做 唔好再買le個set比我😆
2021-07-20
早餐
2021-04-06 196 瀏覽
🍴《🆕McDonald's -煙燻麥炸雞 🍗》I▪️🅘🅝🅣🅡🅞大家有無留意到#麥當勞 推出咗一款「🆕新口味煙燻麥炸雞 🍗」❗️👀👀睇見都吸引🤤🤤口水都漏埋❗️本身已經好😋鍾意食#麥炸雞 🍗,推出咗#新口味 - 煙燻口味梗係9秒9衝去買黎食🤣❗️想講係等緊拎餐就已經😉聞到陣陣嘅煙燻香味❗️濃濃嘅煙燻雞味傳入我的👃🏻🎶🎵🎶❗️味道可以用3️⃣個英文黎形容就係Juicy 、Spicy 、Crispy ❗️咬一口,外脆內Juicy,小小辣、雞肉又嫩滑❗️真的不能抗拒的味道❗️超滿足🤤簡直💯‼️大家千萬不要錯過啊❗️我相信大家一定會一試便愛上 #煙燻麥炸雞 😝❗️
🍴《🆕McDonald's -煙燻麥炸雞 🍗》

I▪️🅘🅝🅣🅡🅞
煙燻麥炸雞

煙燻麥炸雞
🍴《McDonald's -蜜糖🍯BBQ味麥炸雞🍗》Location tagI▪️🅘🅝🅣🅡🅞 大家有無留意到麥當勞推出咗一款「蜜糖 🍯BBQ 味麥炸雞🍗」❗️睇見都好吸引🤤🤤漏埋口水,本身🍗係我最愛,仲要推出埋我最鍾意嘅味道🍯,無理由唔試架嘛❗️佢仲榮升左10號餐添💪🏻💪🏻💪🏻嚟麥當勞點10號餐就有得食全新蜜糖🍯BBQ味麥炸雞🍗喇❗由於我比較為食同鐘意開心share,所以今次叫左一桶雞,一桶有6件,剛剛好一家人開心share🤣❗️️等待取餐時,🍗味道已經由遠處傳來我的👃🏻了❗️整桶雞賣相👀相當吸睛❗️🍯🍗滿滿蜜糖味,甜而不漏❗️咬一口,外脆內Juicy,雞肉嫩滑❗️真的不能抗拒的味道❗️超滿足🤤簡直💯‼️大家千萬不要錯過啊❗️

I▪️🅘🅝🅣🅡🅞

2019-04-25 273 瀏覽
-很久沒有吃麥當勞了🍔不過凌晨太多店舖已經關門,所以靈機一觸—是時候吃麥當勞🤭♥《牛仔安格斯》130g的安格斯,配上脆洋蔥圈~這個一向是不敗配搭吧,很美味🥰很喜歡這個燒烤醬,配搭起來也不錯~想不到$40可以吃到這樣質素的漢堡包🥴♥以前總覺得麥當勞不健康、漢堡包越來越細、價錢越來越貴、食物越來越凍冰冰、不化算🤔但這次吃過之後感覺還不錯,起碼這間不錯~之後宵夜應該會再來啦,不過這間夜晚人還是很多就真的🙈
很久沒有吃麥當勞了🍔
不過凌晨太多店舖已經關門,
所以靈機一觸—是時候吃麥當勞🤭

《牛仔安格斯》
130g的安格斯,配上脆洋蔥圈~
這個一向是不敗配搭吧,很美味🥰
很喜歡這個燒烤醬,配搭起來也不錯~
想不到$40可以吃到這樣質素的漢堡包🥴

以前總覺得麥當勞不健康、漢堡包越來越細、
價錢越來越貴、食物越來越凍冰冰、不化算🤔
但這次吃過之後感覺還不錯,起碼這間不錯~
之後宵夜應該會再來啦,不過這間夜晚人還是很多就真的🙈
2019-04-13 129 瀏覽
最近m記新出左個海鹽系列,叫左最普通個隻新地筒,$5.5 , 如果有鐘意食脆皮既,可以加$1。 食落幾特別,咸咸地,冇咁甜。 個雪糕隻色好少女,都見到好多人影黎打卡啊!
2018-10-08 136 瀏覽
麥記又出新包<脆脆黑椒漢堡>,見佢有脆脆喺個包,真係幾得意,一於去幫襯吓先!仲要而家同wechat做緊 promotion, 可以平啲地食!yeah! 個包一如以往用紙包住,一開果吓真係有啲嚇親!賣相真的……都唔緊要喇!最緊要好食!佢有四層肉對於一個正常女仔而言,係好難可以食得哂!而吸引到我嘅脆脆,因為個包嘅汁量唔少!已經浸到淋哂!真係真係好失望!不過喺口味方面,都可以攞返唔少分!黑椒真係調味神器!至於薯條同飲品就無咩特別!無影相嚕!

至於薯條同飲品就無咩特別!無影相嚕!
2018-07-23 103 瀏覽
7月5日開始預計售賣兩星期嘅馬來西亞D24榴槤麥旋風於7月7日(兩日)售罄,好多人都食唔到,如果係真係榴槤fans,真係會覺得失望架!所以今次真係自製公關災難!苦等咗一段日子,今日(7月23日)終於都再度推出,吸取上次經驗,相信今次貨源夠充足喇啩!本身一杯賣$25,可以加$15升級至「濃厚版」,或者加$30變成「終極特濃版」,如果「終極特濃版」索價$55,好似有點小貴,所以都係食個$25基本版試吓先,反正都係榴槤蓉多少嘅分別,味道應該唔影響太大!去到見到無人排隊,立即叫嚟食吓先!佢都係一般雪糕再加榴槤蓉,而唔係榴槤雪糕做base,有少少失望,又唔見得佢好好食,但的確有榴槤味咁囉~與其他做開榴槤雪糕既品牌相比,佢除咗用新鮮榴槤蓉之外,味道上都無咩特別!
好多人都食唔到,如果係真係榴槤fans,真係會覺得失望架!
所以今次真係自製公關災難!

反正都係榴槤蓉多少嘅分別,味道應該唔影響太大!

去到見到無人排隊,立即叫嚟食吓先!
又唔見得佢好好食,但的確有榴槤味咁囉~
與其他做開榴槤雪糕既品牌相比,
佢除咗用新鮮榴槤蓉之外,
味道上都無咩特別!
2018-07-23
2018-01-03 121 瀏覽
今日係2018嘅第一日, 行過M記, 見到有 “All day breakfast” , 真係好開心, 因為平時好少食。我見到人山人海嘅畫面, 都好少機會找到位㗎啦, 所以一於外賣買番屋企慢慢嘆!我叫咗份《珍寶套餐》, 有蛋、 包、 豬柳、2 片pancake 同薯餅, 仲有野飲, 都只係$28 蚊, 平過自己整啦! 我最鐘意食pancake , 加咗糖漿嘅pancake 特別好味! 見到我喜歡嘅supermario, 真係想換玩齊一套返屋企,非常可愛呀!

每朝都要黎買早餐,相信買開呢間既人都清楚呢度有個多口、惡、巴渣既大嬸,佢呢排都係企係執包位度,成日掛住傾偈唔執包。果日明明無人,佢都可以掛住講嘢,大佬呀朝早趕時間返工係大部分香港人既特色,你丫執完先傾得唔得?咁我咪好聲好氣問可唔可以執咗先囉,佢又勁惡咁話黎啦執緊啦!講到好似我錯咁今日佢無返⋯唔使3分鐘我就完成哂買早餐既過程。實在太明顯嘞忍唔住要上黎打返篇⋯佢對客唔客氣,對同事亦似係咁⋯阿姐,你收斂一下得唔得⋯無人想一朝比你話今日又食豬柳漢堡+熱奶茶,呢幾日啲熱奶茶辣咀咗又滿咗,唔知係咩原因。對我黎講啱啱好既溫度易入口啲

外賣自取
20160221--凌晨時份,行經海聯廣場的24小時麥當勞,麥當勞食評,除了品嚐新食品,應該也沒甚麼好品評吧,但是是夜到此店,真的忍不住要寫一個負評。當時人流不多,點餐員也像提不起勁,但已是凌晨,可以理解的。買了一份香辣脆雞翼($18),店員也很快送上雞翼,捧著餐盤,想找位置用餐,環顧四周,問題來了,客人不多,但是整間店的,每張桌子也放滿了之前食客剩下的垃圾,根本找不到乾淨的桌子,好不容易找到一張只有餐盤的桌子,自行將它推開,給自己一點位置用餐。雞翼沒想像的熱度,味道平平無奇,加上周遭環境,有點吃不下。店內有貌似流浪漢,在店內每張桌子走來走去,好像在找食客吃剩的食物或別人留下的東西,樣子很不友善。5分鐘不到,快快回家。平時晚上行經麥當勞,深夜也有留意有人聚集和流連,聯和墟治安不錯,唯一就是這間24小時的食店附近,人流有點複雜。以前也有到過花都廣場24小時分店,根本不會有此情境出現。以後晩上再也不會到此麥當勞分店。

當時人流不多,點餐員也像提不起勁,但已是凌晨,可以理解的。
雞翼沒想像的熱度,味道平平無奇,加上周遭環境,有點吃不下。

2017-02-21
$18 (宵夜)
麥記最近真係多搞作,繼萬聖節新包後,這次是足三両系列搞搞新意思,一次推了兩款新包,這次我只選了瑞士芝味,因為兩位一向嘴刁的同事均盛讚這新包,更說可媲美一些賣 五十幾蚊的漢堡。。。聽來真的要慕名食下才得當晚回家時順道買這個新包餐回家試下先新包是用盒裝,盒上印上 漲卜卜的包開蓋了。。。。咁薄嘅。。。 同事說蘑菇及洋蔥味襯埋落份牛肉度,加埋D溶緊的芝士汁,十分BALANCE的第一眼: 不見蘑菇同洋葱第二眼: 好似有少少像是蘑菇的東西第三眼: 終於見到洋葱真身了只可說,蘑菇、洋葱同塊牛肉,三者差不多顏色,完美的隱身術蘑菇、洋葱是食落有味,睇落冇影不過兩者味道沒有同事說那般明顯,會否有機會是這次STAFF 放的份量不同所致呢而半溶芝士汁就確實是為整個包加分不少下次找機會試埋另一款 夏威夷足三両先~~~
麥記最近真係多搞作,繼萬聖節新包後,
這次是足三両系列搞搞新意思,
一次推了兩款新包,
這次我只選了瑞士芝味,
因為兩位一向嘴刁的同事均盛讚這新包,
更說可媲美一些賣 五十幾蚊的漢堡。。。
聽來真的要慕名食下才得

當晚回家時順道買這個新包餐回家試下先
新包是用盒裝,盒上印上 漲卜卜的包
開蓋了。。。。咁薄嘅。。。

第一眼: 不見蘑菇同洋葱
第二眼: 好似有少少像是蘑菇的東西
第三眼: 終於見到洋葱真身了
只可說,蘑菇、洋葱同塊牛肉,三者差不多顏色,完美的隱身術
蘑菇、洋葱是食落有味,睇落冇影

而半溶芝士汁就確實是為整個包加分不少

下次找機會試埋另一款 夏威夷足三両先~~~
外賣自取
話說前晚見到麥記有新包款PROMO,老公好想買來試怎料職員說原來是第二日才開賣,所以昨晚也特意再去買來返屋企同老公SHARE食菠蘿黑椒雞堡套餐($31.8)包括菠蘿黑椒雞堡、脆薯格、飲品忘了是加$3.5還是$5.5,就可轉荔枝梳打特飲,不過想到食這個包已經好有罪惡感,所以飲ZERO算了這次套餐與荒失失奇兵做crossover,再配合萬聖節主題,所以包裝方面真的很可愛先嚐嚐脆薯格沒有像以往脆薯圈炸得那麼燶,調味也沒有太濃,只是簡單的黑椒、淮鹽的調味喜歡濃味者,可能會略嫌淡了一點,我個人覺得不錯,因為這薯格尚能食到薯仔味太心急試個包,咬了一口才記得影相麵包有烘底,回家拆開依然是脹卜卜雞扒比想像中大塊,用黑椒調味,挺香口說實在 "肉類+菠蘿"這組合實在冇得輸,這包菠蘿是重點呢!!!微酸帶甜的菠蘿,也原本炸雞的油膩感都除去了食用時整體較會濕潤,絕不會讓人有乾啃的感覺整個套餐我覺得都不錯呢~~~PS:最近萬聖節,麥記好似推出了南瓜批.....但個人未敢試,期待有人有食評呢
話說前晚見到麥記有新包款PROMO,老公好想買來試
怎料職員說原來是第二日才開賣,
所以昨晚也特意再去買來返屋企同老公SHARE食

菠蘿黑椒雞堡套餐($31.8)
包括菠蘿黑椒雞堡、脆薯格、飲品
忘了是加$3.5還是$5.5,就可轉荔枝梳打特飲,
不過想到食這個包已經好有罪惡感,所以飲ZERO算了
所以包裝方面真的很可愛
[心心圖案EFFECT是我後加的,不是盒上原有的]

先嚐嚐脆薯格
沒有像以往脆薯圈炸得那麼燶,調味也沒有太濃,
只是簡單的黑椒、淮鹽的調味
喜歡濃味者,可能會略嫌淡了一點,
我個人覺得不錯,因為這薯格尚能食到薯仔味
太心急試個包,咬了一口才記得影相
麵包有烘底,回家拆開依然是脹卜卜
雞扒比想像中大塊,用黑椒調味,挺香口
說實在 "肉類+菠蘿"這組合實在冇得輸,
這包菠蘿是重點呢!!!
微酸帶甜的菠蘿,也原本炸雞的油膩感都除去了
食用時整體較會濕潤,絕不會讓人有乾啃的感覺

整個套餐我覺得都不錯呢~~~

2 分鐘 (外賣自取)
$31.8 (晚餐)