2024-08-12 68 瀏覽
今日嚟到北角試吓呢間攞咗好多年米芝蓮嘅麥記美食,Menu都有好多選擇,佢哋最出名係生煎鍋貼同埋生煎包,另外仲有多款小食主食可以揀🤪鍋貼🥟面頭煎得好香脆,入面嘅餡好多汁,仲可以加埋黑醋一齊食,另外仲配埋酸辣湯,夠晒開胃豬扒擔擔麵🍜超級濃郁嘅擔擔面,食落好香花生醬味,大大嚿豬扒好足料,每一啖都掛滿擔擔汁,好邪惡😈蒜香牛油雞翼🥟雞翼炸得好香脆,蒜味濃郁,忍唔住一啖一啖小籠包小籠包嘅皮都算薄,入面仲有好多肉汁,一樣係皮薄餡靚

鍋貼🥟

豬扒擔擔麵🍜

蒜香牛油雞翼🥟
雞翼炸得好香脆,蒜味濃郁,忍唔住一啖一啖

小籠包
小籠包嘅皮都算薄,入面仲有好多肉汁,一樣係皮薄餡靚
2024-08-09 126 瀏覽
這家餐廳主打上海美食在北角開業多年記得以前舊舖要坐戶外原來更開設另一家分店有室內堂食比以前舊店更舒適味道依舊keep到好有水準✨生煎鍋貼餐廳每日製作多只生煎鍋貼外皮底部煎得香脆加點辣醬更美味是必吃的小食之一✨雲吞擔擔麵滑溜溜的雲吞皮包著飽滿餡料湯底充滿花生醬的味道份外香濃✨酸辣湯湯底酸辣度 控制得恰好非常足料仲大大碗 好有份量✨凍奶茶配上冰凍奶茶簡單滿足又美味的一頓午餐下次再嚟一定要食小籠包 同 生煎包😍
這家餐廳主打上海美食

下次再嚟一定要食小籠包 同 生煎包😍
2024-08-09
午餐
2024-08-09 84 瀏覽
有好幾款套餐,大約六十幾蚊,包飲品,首推散叫豬扒擔擔麵。個豬扒擔擔麵花生醬味好濃郁,豬扒量好足,搭配香辣炸醬的擔擔醬汁,風味獨特。生煎包有少量肉汁,如再多汁更佳,餡料都肉鮮有口感。紅油抄手有炸醬陪碟,出其地有麻味,小辣易入口,豆漿不太甜,恰到好處。裝修簡樸,但不太逼,有人等位都沒有吹交枱。整體而言,餐廳平民貼地,呀姐既服務也十分親切周到,用餐體驗不錯。連續九年米芝蓮推介,食到超飽都係人均$100,值得一試。
有好幾款套餐,大約六十幾蚊,包飲品,首推散叫豬扒擔擔麵。

裝修簡樸,但不太逼,有人等位都沒有吹交枱。

連續九年米芝蓮推介,食到超飽都係人均$100,值得一試。

2024-08-05
1 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
  • 鍋貼
麥記美食喺炮台山堡壘街,小小嘅舖頭主要係做街坊生意,吃的時候一路路有人入來,有很多買外賣的,生意不錯。食品種類非常之多,有生煎包、小籠包、鍋貼、小雲吞、豬扒湯麵、擔擔麵、酸辣湯、魚蛋燒賣、雞翼等等。麥記美食嘅招牌鍋貼連續八年得到米芝蓮嘅推介,餡香底脆是賣點😀個人覺得生煎包鬆軟好食,個底都好脆。我更愛生煎包。小雲吞都好好食,味道清淡,細細粒,豬肉餡都幾多。仲有酸辣湯,好正統,酸酸辣辣(不會大辣)有豬皮,豬紅蛋絲好開胃。小籠包做得都幾出色,皮薄,裏面豬肉有很多汁好Juicy,但係唔覺得太肥膩,即叫即蒸,口感唔錯。豬扒擔擔麵有好濃香嘅花生味,豬扒好嫩滑,特別鍾意佢嘅麵質,好彈牙煙煙韌韌。仲食咗麻辣擔擔麵,我覺得係適合香港人嘅口味,唔會話太辣入唔到口,大家都好鍾意食。佢支豆漿都幾好黃豆味㗎, 飲落去唔會太甜,覺得都好健康。晚飯時間,三個人食咗咁多嘢都係食咗大約210元☺️

小雲吞都好好食,味道清淡,細細粒,豬肉餡都幾多。

佢支豆漿都幾好黃豆味㗎, 飲落去唔會太甜,覺得都好健康。

晚飯時間,三個人食咗咁多嘢都係食咗大約210元☺️
  • 小籠包
  • 鍋貼
2024-08-08 103 瀏覽
麥記美食北角堡壘街19號景文樓地下2號舖經開北角,老友推介地道上海菜,食材新鮮,即叫即製,果然冇介紹錯。😽雲吞擔擔麵湯底處理得恰到好處,鹹度適中,香氣四溢。炸醬小辣,香滑惹味,面層加了香蔥提升層次。即叫即製的雲吞皮薄餡靚,爽滑擔擔麵吸收了醬汁的精華,好快畀我食曬,推薦!🤤鍋貼上層鬆軟,下層香脆,餡料新鮮,肉汁豐富,吃了原味之後加黑醋效果更佳。😻墨魚新鮮爽口彈牙,加埋秘製辣醬好開胃。😍黃金之翼鹹蛋黃醬汁出色,雞翼皮脆嫩滑,好邪惡。😚麥記美食 食材新鮮夠地道,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
麥記美食

北角堡壘街19號景文樓地下2號舖

雲吞擔擔麵

鍋貼

墨魚

新鮮爽口彈牙,加埋秘製辣醬好開胃。😍

黃金之翼

鹹蛋黃醬汁出色,雞翼皮脆嫩滑,好邪惡。😚

麥記美食 食材新鮮夠地道,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
2024-07-30
麥記美食❣️呢間小吃店,連續八年獲得米芝蓮推介街頭小吃店。文景樓新店開係舊舖附近,而且街坊相當多。可見受歡迎程度。Menu選擇都好多,小吃主食都有。套餐亦相當抵食!🌟生煎鍋貼必點💥開皮煎到金黃色。餡香底脆,豬肉味香,入口鮮嫩多汁。加埋黑醋真係錦上添花。🌟豬排擔擔麵料超級多!夠曬大碗。豬扒已經切好晒一條條,輕鬆放入口,肉質鮮嫩。湯底濃郁,花生味重。面質彈牙,而且好掛湯。加埋蔥花肉碎,真係好滿足。🌟蒜香牛油雞翼見到一粒粒蒜黐住雞翼,真係名副其實蒜香牛油雞翼。蒜香味真係極重之餘,又唔會蓋過牛油味。肉質啱啱好,非常鮮嫩,又唔會覺得柴。🌟紅油抄手皮薄又滑,麻香味十足,辣度適中,就算唔係好食得辣嘅朋友都可以。醬汁帶有少少黑醋味,撈埋d蔥食真係超級惹味,醒胃十足。🌟小餛飩皮薄肉厚,都唔算真係小餛飩🤭湯底清淡,咁啱可以解下膩。🌟凍奶茶奶味足夠,又不會蓋過茶味。香滑又濃郁。夏天來一杯真係好醒神!📍麥記美食 (景文樓) (北角)北角堡壘街19號景文樓地下2號舖
麥記美食

🌟生煎鍋貼

🌟豬排擔擔麵

🌟蒜香牛油雞翼

🌟紅油抄手

🌟小餛飩
皮薄肉厚,都唔算真係小餛飩🤭湯底清淡,咁啱可以解下膩。

🌟凍奶茶

📍麥記美食 (景文樓) (北角)
北角堡壘街19號景文樓地下2號舖
2024-08-07 46 瀏覽
探朋友經過北角,在斜路上竟然見到有米芝蓮推介餐廳🤣。麥記連續九年獲米芝蓮推介,最緊要是平民價錢。一個鴛鴦餐($57)已有4隻生煎鍋貼、4隻生煎包、酸辣湯和飲品,飲品轉豆漿(+$6),另可選小食(每款加$8)。生煎鍋貼👍果然是麥記的主打菜,皮薄但煙靭,咬下去肉質有鮮甜的味道,正!皮底煎得夠脆,小小的一口,所有味道剛好一次過在口腔內取得平衡,真的回味。生煎包整體味道也不錯,也煎得夠脆,不過被鍋貼主角搶去風頭。酸辣湯食鍋貼、生煎包例必要有酸辣湯,酸辣適中,非常滿足。黃金之翼($33)👍另外店員推介黃金之翼,就是鹹蛋黃雞翼,鹹蛋黃充足而不膩,煎得脆口,是重口味之選。

生煎鍋貼👍

生煎包
整體味道也不錯,也煎得夠脆,不過被鍋貼主角搶去風頭。

酸辣湯
食鍋貼、生煎包例必要有酸辣湯,酸辣適中,非常滿足。

黃金之翼($33)👍
想食 #小籠包 Search 下北角有乜 #上海菜 介紹咗呢間 #麥記美食 原來佢分兩邊,左邊嗰間係外賣小食,右邊嗰間先係堂食6:30到已經要等位~我哋都等咗差唔多10分鐘成本餐牌好厚~但係只得兩版中文,其他係英文嘅解釋,都啱嘅好多遊客都想食地道嘢🧿#雲吞擔擔麵餐 (套餐)🔸#鍋貼 🥟 #米芝連推介上菜嘅時候係一個範本裝住三隻鍋貼賣相真係麻麻哋但一啖咬落去,個底又真係好脆皮又唔係太厚啱啱好,有好多外面皮邊係好硬嘅,佢係完全冇餡料肉質Juicy,好好味外賣多三隻俾妹妹先⋯⋯🔸#雲吞擔擔麵 好大碗,應該有六隻雲吞雲吞加埋擔擔麵嘅湯,微微嘅辣非常好食麵質亦都啱啱好,唔會太腍擔擔麵嘅湯加埋裏面嘅肉碎,我連湯都飲埋🤣🔸#凍豆漿 好濃嘅豆味,但係唔甜嘅🧿#小籠包 一籠四隻,每隻都包住湯汁,望到已經知道好好食湯汁已經喺個包裏面流動🧿#黃金雞翼 我諗應該叫牛油雞翼會好啲蛋黃太薄,又好似未食得嗰個樣😅🤣好一般#一間好用心經營嘅小店#感覺到食物每樣細節都想做到最好#值得推介#好多人喺外面等外賣
想食 #小籠包
Search 下北角有乜 #上海菜
介紹咗呢間 #麥記美食
原來佢分兩邊,左邊嗰間係外賣小食,右邊嗰間先係堂食

6:30到已經要等位~
我哋都等咗差唔多10分鐘
成本餐牌好厚~
但係只得兩版中文,
其他係英文嘅解釋,都啱嘅
好多遊客都想食地道嘢

🧿#雲吞擔擔麵餐 (套餐)
🔸#鍋貼 🥟 #米芝連推介
上菜嘅時候係一個範本裝住三隻鍋貼
賣相真係麻麻哋
但一啖咬落去,個底又真係好脆
皮又唔係太厚啱啱好,
有好多外面皮邊係好硬嘅,佢係完全冇
餡料肉質Juicy,好好味
外賣多三隻俾妹妹先⋯⋯

🔸#雲吞擔擔麵
好大碗,應該有六隻雲吞
雲吞加埋擔擔麵嘅湯,微微嘅辣非常好食
麵質亦都啱啱好,唔會太腍
擔擔麵嘅湯加埋裏面嘅肉碎,我連湯都飲埋🤣

🔸#凍豆漿
好濃嘅豆味,但係唔甜嘅

🧿#小籠包
一籠四隻,每隻都包住湯汁,
望到已經知道好好食
湯汁已經喺個包裏面流動

🧿#黃金雞翼
我諗應該叫牛油雞翼會好啲
蛋黃太薄,又好似未食得嗰個樣😅🤣
好一般

#一間好用心經營嘅小店
#感覺到食物每樣細節都想做到最好
#值得推介
#好多人喺外面等外賣
2024-08-07 65 瀏覽
走進麥記美食,你會感受到一份親切感。其主親民小食,如生煎包、鍋貼、小籠包、紅油抄手、擔擔麵等,堅持每天自家手工製作麵糰,為生煎包注入了自家獨有的「老麵」發酵工序。正因如此,它們的生煎包外皮酥脆,內餡飽滿,麵團綿密香軟,充分展現了傳統工藝的魅力。除此之外,其他小吃同樣引人入勝。鍋貼以傳統的「燙麵」工藝製作,餡料豐富,底部煎得酥脆可口,令人食得好滋味!豬扒擔擔麵湯底濃郁,清爽開胃,加上自家製的肉碎,一吃難忘,豬扒柔軟細膩;而酸辣湯湯頭酸而不澀,超級足料。 還有黃金雞翼,外層佈滿鹹蛋黃,外脆內嫩,相當惹味
走進麥記美食,你會感受到一份親切感。

除此之外,其他小吃同樣引人入勝。

而酸辣湯湯頭酸而不澀,超級足料。

還有黃金雞翼,外層佈滿鹹蛋黃,外脆內嫩,相當惹味

鴛鴦餐:4隻鍋貼 + 4隻生煎包 +酸辣湯 配飲品 凍檸茶鍋貼必食,底部香脆,餡料飽滿,非常好食,仲有佢嘅秘製辣醬,令成件事勁加分🩷,生煎包都好出色,底皮香脆,包身軟熟,餡料Juicy美味🤤酸辣湯亦夠酸爽辣香,勁開胃雲吞担担麵餐雲吞担担麵 + 3隻鍋貼 配飲品 凍咖啡走甜担担麵勁濃郁,好惹味,勁多肉碎,雲吞皮薄餡靚咁,好出色,担担麵麵質都好q彈,好掛湯頭😍蒜香牛油雞翼蒜蓉🧄滿滿😂,雞翼都好香好入味燒賣口感軟軟糯糯咁,咬口好好👍🏻

鴛鴦餐:
4隻鍋貼 + 4隻生煎包 +酸辣湯 配飲品 凍檸茶

酸辣湯亦夠酸爽辣香,勁開胃

雲吞担担麵餐
雲吞担担麵 + 3隻鍋貼 配飲品 凍咖啡走甜

蒜香牛油雞翼
蒜蓉🧄滿滿😂,雞翼都好香好入味

燒賣口感軟軟糯糯咁,咬口好好👍🏻
2024-07-27 75 瀏覽
- 小籠包 ($32)皮厚度算適中 唔係厚 咬一啖都有唔少湯 整體唔錯- 生煎包 ($15/3隻)個底略嫌燶咗啲🤔味道係可以 但入面唔會爆汁 皮係好脆- 紅油抄手餐 ($47+$6轉豆漿)個餐係有紅油抄手加3隻鍋貼同熱飲紅油抄手係小雲吞嚟 一口size 雲吞好滑 唔會太辣 食飽發現麥記嘅小雲吞好出名(?)但鍋貼又係燶咗啲🥹豆漿唔係佢哋自家製 所以都冇影相- 擔擔麵 ($30+$17轉套餐包3隻鍋貼同熱飲)擔擔麵有濃濃花生味 湯底都算杰身 呢個唔錯
- 小籠包 ($32)
皮厚度算適中 唔係厚 咬一啖都有唔少湯 整體唔錯

- 生煎包 ($15/3隻)
個底略嫌燶咗啲🤔味道係可以 但入面唔會爆汁 皮係好脆
- 紅油抄手餐 ($47+$6轉豆漿)
個餐係有紅油抄手加3隻鍋貼同熱飲
但鍋貼又係燶咗啲🥹

豆漿唔係佢哋自家製 所以都冇影相
- 擔擔麵 ($30+$17轉套餐包3隻鍋貼同熱飲)
擔擔麵有濃濃花生味 湯底都算杰身 呢個唔錯
2024-07-27 86 瀏覽
連續九年獲得米芝蓮推介街頭小食榮譽的小店於舊舖附近新開堂食店沒有華麗裝潢,保留上一手咖啡店裝修,以木系為主主要菜式包括小籠包、鍋貼、紅油抄手及生煎包等第一代老闆經驗豐富,師承上海派著名點心師傅陳鎮宇上海點心鮮製生煎鍋貼以天然酵母加鹼水即搓包皮,底部香脆,菜肉餡清新爽貼麻辣紅油抄手麻、辣、甜、鹹、鮮、香、滑而不破,全都到位麵點豬扒擔擔麵充滿麻醬香味,湯底由店主每日熬製,絕無添加蒜香牛油雞翼外層酥脆,雞肉嫩滑入味,脆口蒜香兼備風味小食墨魚充滿嚼勁,配搭其秘製辣醬,辣度十足
沒有華麗裝潢,保留上一手咖啡店裝修,以木系為主
主要菜式包括小籠包、鍋貼、紅油抄手及生煎包等
第一代老闆經驗豐富,師承上海派著名點心師傅陳鎮宇
生煎鍋貼
麻辣紅油抄手麻、辣、甜、鹹、鮮、香、滑而不破,全都到位
麻辣紅油抄手
麵點豬扒擔擔麵充滿麻醬香味,湯底由店主每日熬製,絕無添加
豬扒擔擔麵
蒜香牛油雞翼外層酥脆,雞肉嫩滑入味,脆口蒜香兼備
蒜香牛油雞翼
風味小食墨魚充滿嚼勁,配搭其秘製辣醬,辣度十足
2024-07-26
生煎鍋貼
麻辣紅油抄手
墨魚
今日就同朋友嚟到呢間連續8年米芝連推介嘅😋😋麥記美食🥰我哋就叫咗份鴛鴦餐,套餐非常豐富😊包咗四隻鍋貼🥟🥟四隻生煎包😍酸辣湯🩷仲包杯嘢飲🥰🥰鍋貼同生煎包外脆內軟勁Juicy😋😋酸辣湯調味適中😆超開胃‼️‼️豬扒湯麵🐷🐷另一個套餐就係豬扒湯麵,亦都可以揀擔擔麵,不過會偏辣🌶️🌶️可以根據自己嘅口味選擇😁😁豬扒煎得都香脆👍🏻👍🏻肥瘦適中配埋湯麵食😍十分滿足🈵🈵除咗套餐主食之外,我哋都額外叫咗生煎鍋貼同蒜蓉牛油雞翼呢2個小食❤️❤️雞翼炸得好鬆脆👍🏻蒜味十足💙內裡juicy唔會乾💜而鍋貼真係一定要encore ‼️15蚊就有3隻真係超抵‼️飲品方面我哋就叫咗豆漿同可樂🥤🥛值得一提嘅係舖頭豆漿係香港製造!!🇭🇰🇭🇰🇭🇰豆味濃郁而且唔會太甜❤️❤️質素絕對有保證👍🏻👍🏻👍🏻

今日就同朋友嚟到呢間連續8年米芝連推介嘅😋😋麥記美食🥰
仲包杯嘢飲🥰🥰鍋貼同生煎包外脆內軟勁Juicy😋😋
酸辣湯調味適中😆超開胃‼️‼️

豬扒湯麵🐷🐷

15蚊就有3隻真係超抵‼️

飲品方面我哋就叫咗豆漿同可樂🥤🥛
質素絕對有保證👍🏻👍🏻👍🏻
連續獲得8年米芝平民美食🤤😋 抵食又多款式🤤 唔少街坊都去❣️ 實惠又飽肚❤️鴛鴦餐:4隻鍋貼🥟: 底部煎得非常香脆,而且肉汁豐滿❤️4隻生煎包🙌🏼: 生煎包上軟下脆 好吸引⭐️酸辣湯🥹: 酸味好突出,好開胃 啱夏天食❣️豬扒担担麵😆: 花生味好重😚 擔擔麵湯底好濃厚🍜 豬扒好嫩😋 小籠包 ❤️: 皮薄多汁 肉肥瘦適中🫶🏼 ⭐️黃金之翼⭐️: 新產品-黃金雞翼 咸蛋黃味好重 雞肉好嫩😆凍豆漿 #麥記美食#北角

鴛鴦餐:
4隻鍋貼🥟
: 底部煎得非常香脆,而且肉汁豐滿❤️
4隻生煎包🙌🏼
: 生煎包上軟下脆 好吸引⭐️
酸辣湯🥹
: 酸味好突出,好開胃 啱夏天食❣️

豬扒担担麵😆
: 花生味好重😚 擔擔麵湯底好濃厚🍜 豬扒好嫩😋

小籠包 ❤️
: 皮薄多汁 肉肥瘦適中🫶🏼

⭐️黃金之翼⭐️
: 新產品-黃金雞翼 咸蛋黃味好重 雞肉好嫩😆

凍豆漿

#麥記美食#北角
呢一間生煎包、鍋貼出咗名好耐,已經攞咗好多年嘅米芝蓮❣️最難得係,價錢依然超親民❣️好耐無黎食,咁啱行開呢頭,諗起呢間野就特登黎解下饞。呢個鋪位應該係比較新既,記得之前要坐露天位咁,同埋唔好坐,而家呢間鋪乾淨光鮮,又有冷氣,幾好👍同埋佢星期一都有營業呀!(以前休星期一)鴛鴦餐$57有齊4隻生煎包、4隻鍋貼,1碗酸辣湯同飲品,好抵!邊度搵呀!生煎包/鍋貼單嗌係$15/3隻!勁良心呀真係!🔸️生煎包呢度既生煎包外皮係麵包饅頭嘅質地,個底都煎得好脆,上面麵包質地鬆軟,內裏肉質鮮嫩多汁,一口咬佢會爆汁。🔸️鍋貼皮薄,但唔會爛👍個底煎得好香脆,入面嘅肉香軟爆肉汁🥣酸辣湯好足料,唔會太辣,有肉絲、豆腐絲、木耳絲...最欣賞係佢有鴨血絲!好味!每樣材料口感都唔同,口感豐富❣️🔸️黃金之翼即係鹹蛋黃雞翼,豐富嘅鹹蛋黃醬,上枱已經聞到好香,食落去鹹鹹香香外脆好食❣️🔸️支裝豆漿原來無熱豆漿,係支裝凍豆漿。雖然佢拎左咁多年米芝蓮出曬名,但小店既氣氛好親切🥰店員非常nice💗見到佢都好多熟客嚟幫襯,我都會多啲嚟幫襯❣️
呢一間生煎包、鍋貼出咗名好耐,
已經攞咗好多年嘅米芝蓮❣️
最難得係,價錢依然超親民❣️

好耐無黎食,
咁啱行開呢頭,
諗起呢間野就特登黎解下饞。
呢個鋪位應該係比較新既,
記得之前要坐露天位咁,同埋唔好坐,
而家呢間鋪乾淨光鮮,又有冷氣,
幾好👍
同埋佢星期一都有營業呀!
(以前休星期一)

鴛鴦餐$57
有齊4隻生煎包、4隻鍋貼,
1碗酸辣湯同飲品,
好抵!邊度搵呀!
生煎包/鍋貼單嗌係$15/3隻!
勁良心呀真係!

🔸️生煎包
呢度既生煎包外皮係麵包饅頭嘅質地,
個底都煎得好脆,
上面麵包質地鬆軟,
內裏肉質鮮嫩多汁,
一口咬佢會爆汁。

🔸️鍋貼
皮薄,但唔會爛👍
個底煎得好香脆,
入面嘅肉香軟爆肉汁

🥣酸辣湯
好足料,
唔會太辣,
有肉絲、豆腐絲、木耳絲...
最欣賞係佢有鴨血絲!好味!
每樣材料口感都唔同,
口感豐富❣️

好食❣️

🔸️支裝豆漿
原來無熱豆漿,
係支裝凍豆漿。

雖然佢拎左咁多年米芝蓮出曬名,
但小店既氣氛好親切🥰
店員非常nice💗
見到佢都好多熟客嚟幫襯,
我都會多啲嚟幫襯❣️