2020-02-06 810 瀏覽
<香港·上環>同新加坡傳統喇沙一樣,粗麵幼麵各半...每根麵條掛滿了濃稠既喇沙湯 好正!仲有大蝦、豬肉片、魚蛋、魚片🤤🤤🤤 #喇沙#麵佬到 店舖鋪頭比較低調望咗幾下先搵得到
<香港·上環>

#麵佬到
店舖鋪頭比較低調
望咗幾下先搵得到
2020-01-10 801 瀏覽
下班後去馬來西亞餐館chill一chill😀好鍾意食叻沙既我都試過唔同餐廳既叻沙覺得呢間最特別!中間個蛋有d醬for你如果覺得個湯底唔夠味果時再濃味d, 如果鍾意個叻沙酸少少,又可以吉開粒plum令佢酸d😛另外,餐廳都好貼心,為食叻沙既客人準備左圍巾樣咁既紙巾,等客人唔會食到彈汁,非常細心😊😊👍🏻老公叫左個海南雞飯,有好幾款醬料揀仲要有個好fresh既青瓜小食!點埋醬料食好滋味😋仲有叫左個馬拉盞炒通菜,食親星馬泰野叫菜都會叫呢個惹味菜😋😋😋店員服務好好,餐廳環境都好安靜,可能因為位置僻少少,如果for朋友靜靜傾下計都幾舒服😀#meannoodles #malaysianfood
下班後去馬來西亞餐館chill一chill😀
好鍾意食叻沙既我都試過唔同餐廳既叻沙

#meannoodles
#malaysianfood
2020-01-08
2020-01-10 475 瀏覽
店員服務十分好 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻細心解釋餐牌上的食材👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻仲提醒我份量都比較大😅😅😅😅😅😅😅😅😅我著白色衫 怕我彈到 仲拎餐紙俾我夾住!! 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰食物水準都高👍🏻檳城麵 香濃 好味 材料十足! 小食一般較大份 一個人真係會食唔哂 夠4人share !
店員服務十分好

檳城麵 香濃 好味
材料十足!

小食一般較大份
一個人真係會食唔哂
夠4人share !
2020-01-10
  • 檳城福建麵
2020-01-05 390 瀏覽
這個餐廳吃過兩三次、專做馬來西亞特色麵食、芽菜是馬來西亞飛機進口、為什麼我會知?因為香港街市冇短短既芽菜、這些芽菜有什麼分別?因為我們平時在街市買的會比較多查、但是這裡的又短又肥所以入口嫩滑、算是香港很少地方可以吃到。他們的麵食湯底比較厚身、其實有80-90%馬來西亞當地的味道、而且用了很足、香港其實做正宗馬來西亞麵食的地方不多這間算做得不算、唯獨做蝦麵的蝦如改用鮮蝦更好、因為吃過兩次蝦頭也出現發黑、要多加留意、整體上算是好吃的馬來西亞粉麵。
蝦麵
2019-12-05
蝦麵
上環馬拉 工業風餐廳 貼心服務一入去既感覺係工業風 帶有點椰奶叻沙既味道讓人倍加餓感 餐廳唔大間 更有親切感好正 湯底很濃郁稠身 有蝦味 所以每條面麵可掛上湯汁面底係滲滲 即米粉加油面 做法很正宗佢粒魚蛋好正 冇腥味 好有魚味 彈牙 當然咁高汁既湯汁加上豆卜 固然之正 值得一讚佢既服務 好體貼 有高級餐廳水準白色衫既得種有圍巾添 亦會教你點食汽水唔係就咁一罐 仲有一個杯冰底青檬百幾蚊既一餐 但有高級餐廳既服務 好貼心值得一試及推介 好高汁既小店
上環馬拉 工業風餐廳 貼心服務

百幾蚊既一餐 但有高級餐廳既服務 好貼心

值得一試及推介 好高汁既小店

2019-12-19
2019-12-18 305 瀏覽
今天在朋友推薦下到這家店嘗嘗,set lunch 各自叫了個福建炒麵和炒粿條,粿條有點微辣十分惹味,份量也好足,而且環境舒服。店員服務態度很好,看到有客戶會主動開門招呼,非常親切。
NEW LUNCH SPOT⚠️ EXTREMELY RICH LAKSA base noodle !!!This place is known for their rich flavoursSlightly different from your ordinary laksa or Malaysian noodles. Here they mix vermicelli with egg noodles 🙌🏼 and top with two different pastes (on top of the egg) (see pics) to cater different tastebuds 👍🏼We had:1. Nyonya Laksa 🦐🥚 |$128 2. Penang Hokkien Mee "Prawn Mee" 🦐🦐🦐 |$128- again, extremely rich base. Every sip was all about PRAWNS, pretty sure they used thousands of prawns to make that soup.

We had:
1. Nyonya Laksa 🦐🥚 |$128
3. Laksa battered wings - I wish the batter was not as thick tho 😜 |$68 (cheaper as a side to the set lunch)
4. Mean's Soda - one calamansi and one lemongrass |$38

Very thoughtful of them providing bibs to guests. I really did splash the soup onto myself - luckily the bib saved me!

• @meannoodles is a hidden gem for Malaysian food in Sheung Wan. Recreating southeastern flavours the owners' enjoy during their time in Malaysia/Thailand.
Mean's Soda
Mean's Soda
  • Soup Noodles
2019-11-17 320 瀏覽
接朋友放工好懷念馬來西亞野食就黎左唔算大間但都夠一班朋友去聚會設計到夜晚去可以做酒吧日頭去就應該好岩影相幅磚牆好特別野食方面好感動食到世界上最濃蝦味既叻沙就連去馬來西亞都食唔到咁好食既另外叫左個芥茉八爪魚也非常好吃即係好似平時壽司上面既 但係原隻八爪魚重點來了遇到很nice的店員介紹hidden menu終是我地揀左粗皮檸檬蘇打 薏米水結論: 滿意到要介紹俾朋友 再約一齊去!!!雖然位置有點難找差少少以為去錯地方但只要相信地圖就可以了
接朋友放工

即係好似平時壽司上面既 但係原隻八爪魚

重點來了
遇到很nice的店員介紹hidden menu
終是我地揀左粗皮檸檬蘇打 薏米水

結論: 滿意到要介紹俾朋友 再約一齊去!!!

雖然位置有點難找
差少少以為去錯地方
但只要相信地圖就可以了
2019-10-08 323 瀏覽
麵佬到好似系一間食馬來西亞風味噶店,覺得裏邊滴野食偏向東南亞口味噶,環境都唔錯,坐得好舒服。馬來西亞喇沙擺盤擺得好靚!材料好多!有大蝦、炸魚蛋、白魚蛋、魚片、豆腐泡等等,超好味,推薦比大家試試,其他菜品都還ok,值得一試噶一間店。
2019-07-18 664 瀏覽
喇沙味道不太正宗,我同朋友麵覺得唔夠濃厚,可能我地比較重口味🙈配料好充足,好多通菜,值得一讚!(好少餐廳同一碗野會有菜有肉)但蝦肉霉左啲,唔太新鮮🙈半熟蛋有心思! 好多芽菜!有唔同款式魚蛋炒粿條好味!蝦片就少少油,個蝦醬冇咩味,正常!服務好好,超細心!超級欣賞店員的待客之道但價錢較貴,CP 值唔高

炒粿條好味!

蝦片就少少油,個蝦醬冇咩味,正常!

服務好好,超細心!超級欣賞店員的待客之道

但價錢較貴,CP 值唔高
  • 炒粿條
How can you resist this combination?😍Penang Hae Mee/Hokkien Mee (檳城福建麵) & fried sweet potato with Balacan Mayonnaise (炸蕃薯條伴馬拉盞蛋黃醬)The first time I tried Pandan pudding! Unexpectedly match, interesting favour and reich texture. Love it, definitely a must try!

午餐
  • 香蘭蛋布丁
  • 檳城福建麵
  • 炸番薯條伴馬拉盞蛋黃醬
2019-06-23 552 瀏覽
是日星期六,去完行街就過左上環覓食😆呢間小店喺一條隱閉後巷內,有點難找🤣入到去環境很舒服😌裝潢設計很特別,以孔雀綠為主題👍🏻💕睇睇餐牌,價錢屬中上,點了thai pink noodles ,檳城麵和炸蕃薯條配蛋黃醬😆pink noodles 其實係南乳味金邊粉,配魚蛋牛丸和免治豬肉碎,都幾特別($98)朋友點的檳城麵,湯底很重蝦的鮮味,但麵的配料就比較普通,$128是比擺盤和環境的😅最有驚喜反而是炸蕃薯條配蛋黃醬😆味道好價錢相宜🙂🙃

最有驚喜反而是炸蕃薯條配蛋黃醬😆味道好價錢相宜🙂🙃
2019-06-22 403 瀏覽
在上環其中一個小後巷裏隱藏了這小店,店內燈光暗暗的,小女店員主動照呼,坐在靠牆位置,感覺很遊閒,餐排很簡單的,這是開放或廚房,前面有一排單人坐位,就如日本食拉麵那格局吧! 從叻沙及福建麵中我點了前者,吃過香港不少叻沙,希望這裏也會有驚喜。眼見大約有3名店員,兩名是煮食的,另一位早前提及的小女店員,他們3人從一開始不斷大聲閒談,有點兒煩擾,也沒緊要,我在等叻沙吃。不用10分鐘吧,小女店員頓來的一刻有驚喜,明顯地這碗叻沙是經過擺設的,上面更有一粒插上他們logo的小青檸,有2隻大蝦,還有很多魚片魚蛋豆卜,湯底不是很濃,小女店員也有解釋半隻蛋上的醬料,嚐過湯底不是很濃厚便加了些醬料,總括來說,這碗叻沙10分滿分值7分,但後來才發覺半天後一直很口渴,是太鹹的味精嗎?如果那兩名廚師可以更小聲談話會更尊重食客
如果那兩名廚師可以更小聲談話會更尊重食客
2019-06-21
2019-06-13 314 瀏覽
今日午飯想吃麵,於是就由中環走到上環,跟著地圖行,上面寫著永樂街,但其實是後街,在西寶城內街直比較好找。.終於找到了,主內不是很大,但也頗舒服。我們點的不一樣,但其實材料一樣,只是湯不一樣,裡面有兩種麵,一個是油麵,另一個是米粉,我個人比較喜歡吃米粉,可以吸到更多湯。其實個麵沒太特別,主要特別是湯底,很濃很濃。下面是店內環境我和朋友點的麵。特別一提,我點了白咖啡,味道不錯,另外朋友點的拉茶也不錯。
終於找到了,主內不是很大,但也頗舒服。

下面是店內環境

我和朋友點的麵。
特別一提,我點了白咖啡,味道不錯,另外朋友點的拉茶也不錯。

2019-06-02 657 瀏覽
如果不是同事帶我去,睇怕都不會自己無端端行入這條原來好舒服、好特別的小街,整條街好有藝術氣息,好像與附近的街完全在兩個世界,好像去了一些小鎮,寧靜自在,不太像在香港,更不像在商業區。為避開人群,所以和同事12:30pm前已到這餐廳,我第一次去,行過條街已心情放慢輕鬆。一推門餐廳當時未有其他客人,說真,不是有人帶都可能好少無端端行進這街。小店一家,廚房是開放式的,三個廚師在內,一位友善的女侍應。進店感覺的確有點星馬feel。平時返工吃午飯實在難得會覺得這樣舒服,行完條街人來,加上店內氣氛,有點優閒感,好enjoy,所以都忘記影餐牌。😅😅午飯時間有午市套餐,有叻沙、蝦麵等,價錢$100左右,包汽水 (Coke, Diet Coke, Sprite). 叫完後,侍應送上圍巾,這個圍巾好像去牙醫那種,有兩個金屬夾,侍應聽到我的話回應說,他們真的特別與牙科護理供應訂的。而且淡紫色都好靚,我興奮得馬上戴起。😆😆因為同事無乜胃口,我們先叫了個前菜,冷盤八爪魚$38,👍😋,酸酸甜甜,八爪魚嫩身彈牙爽口,意外驚喜,清新醒神。量也算多,不是小貓幾隻,底層是甘荀絲,好入味,味道可與八爪魚媲美。讚👍我和同事都

前菜墨魚仔

叻沙
叻沙

我和同事都喜歡叻沙,有些餐廳是有不同叻沙,例如海鮮叻沙、貢丸等,這裡叻沙就是一種$108。麵的設定是摻摻,即兩溝油麵和米粉。餸有大蝦、魚蛋、流心蛋、魚片等。另有兩種醬,馬拉盞同另一種不知是什麼的。湯明顯是用料多,未去到”傑”身,同時比較thick。

味道可能是我個人口味,我覺得一般,計用料等我是讚的,只是可能我比較喜歡我去過的其他幾間餐廳的湯底,而料方面我則比較喜歡這間講究用靚料。

我們吃完後,有其他客人叫了炒粿條,侍應解釋即貴叼,店員說那貴叼是直接從泰國新鮮運到,看上去比我的叻沙好味,聞到好有鑊氣。

因為是開放式廚房,炒星馬泰的食物會用不同香料,故此有時會煙嗆,令這,部分客人會咳嗽噣到。

雖然我覺得叻沙麻麻地,同時總體感覺好像在午飯時間去了外地小旅行,能量心情同個肚都充電。會再來試炒粿條。😊😊

2019-05-30
前菜墨魚仔