麵家

Min Gaa
位於銅鑼灣登龍街既麵家裝修乾淨光猛加開放式廚房環境坐得舒服 !而餐牌上係主打食港式粉麵配以特色雞白湯底招牌雞白湯工序繁複 精心熬製8小時嘅湯底湯頭風味濃厚兼無味精 真係可以飲晒個湯💯🌟秘制慢煮牛腩撈麵店家自家炆既慢煮牛腩肉質軟腍且保留到肉汁而湯底揀左鹹鮮甘香大地魚雞白湯麵底係採用🇭🇰超過50年老字號永樂麵廠 超有香港情懷撈埋一齊食好好味🌟咩都有麵揀左雞白湯同河粉湯底色澤呈現奶白 味道清甜鮮香而河粉係採用超過70年既雙喜粉麵廠河粉滑溜且吸收晒湯嘅精華👍🏻而配料有店家自家包既新鮮包既雲吞雲吞好大粒夠晒足料加上櫻花蝦嘅香氣更特別另外仲有墨丸,牛丸,魚蛋,牛腩同貢丸夠哂豐富😋絕對係用心製作嘅小店 值得一試👍🏻
位於銅鑼灣登龍街既麵家
裝修乾淨光猛加開放式廚房
環境坐得舒服 !
而餐牌上係主打食港式粉麵配以特色雞白湯底

而河粉係採用超過70年既雙喜粉麵廠
河粉滑溜且吸收晒湯嘅精華👍🏻
而配料有店家自家包既新鮮包既雲吞
雲吞好大粒夠晒足料加上櫻花蝦嘅香氣更特別
另外仲有墨丸,牛丸,魚蛋,牛腩同貢丸
夠哂豐富😋

絕對係用心製作嘅小店 值得一試👍🏻
2024-12-11 0 瀏覽
呢日放工行過銅鑼灣登龍街😜見到呢間新開嘅麵家好似唔錯💖我同朋友都第一次食,所以貪心啲每人都揀咗一碗乜都有嘅麵🥰咩都有撈麵面底好爽口,蔥油嘅味道食落好香🥰裏面嘅餸菜有勁大粒嘅雲吞,裏面有原隻蝦仁之外,仲有陣陣鹹香嘅櫻花蝦味道😜仲有肥瘦適中,唔會黐牙,炆到好軟腍腍嘅牛腩✨丸類方面有魚片同埋彈牙嘅魚蛋🫶另外有好香菇味嘅香菇貢丸、好Juicy嘅牛丸同埋墨魚丸😋咩都有麵另外朋友就叫咗碗湯米,更食得出呢度嘅雞白湯底都唔錯👍過嚟呢度食麵一定要落埋呢度嘅自家製辣辣地嘅菜脯,令到成個面更加惹味啊😇
呢日放工行過銅鑼灣登龍街😜
見到呢間新開嘅麵家好似唔錯💖

我同朋友都第一次食,所以貪心啲每人都揀咗一碗乜都有嘅麵🥰

咩都有撈麵

面底好爽口,蔥油嘅味道食落好香🥰

仲有肥瘦適中,唔會黐牙,炆到好軟腍腍嘅牛腩✨
丸類方面有魚片同埋彈牙嘅魚蛋🫶
另外有好香菇味嘅香菇貢丸、好Juicy嘅牛丸同埋墨魚丸😋

咩都有麵

另外朋友就叫咗碗湯米,更食得出呢度嘅雞白湯底都唔錯👍

2024-12-10 0 瀏覽
今日同朋友去左銅鑼灣食麵,覺得呢間有人情味嘅小店。我哋叫咗-招牌櫻花蝦雲吞麵 -牛筋麵 同埋時令油菜招牌櫻花蝦雲吞麵雲吞是自家包,新鮮櫻花櫻花蝦,搭配彈牙麵條和清湯。湯底清淡而鮮美,讓整碗麵的味道更加突出。自家熬製湯底,可以飲晒碗湯。慢煮牛筋麵是自家炆特別適合愛好濃郁口感。牛筋燉煮至軟爛,與彈牙麵條形成絕妙的搭配。牛筋:肉質鮮嫩,醬汁濃郁。佢哋日熬少八個小時嘅湯底,湯底濃厚牛骨湯,充滿肉香,讓整碗麵更加美味。他們用既麵係超過50年老字號永樂, 河粉係超過70年的雙喜,香港制造。今次服務員非常之有禮貌,下次一定要再幫襯。Today, I went to Causeway Bay with my friend and found this little shop to be very warm and welcoming. We ordered:- Signature Sakura Shrimp Wonton Noodles- Braised Beef Brisket Noodles with Seasonal Choy SumSignature Sakura Shrimp Wonton
今日同朋友去左銅鑼灣食麵,覺得呢間有人情味嘅小店。
我哋叫咗
-招牌櫻花蝦雲吞麵
-牛筋麵 同埋時令油菜
招牌櫻花蝦雲吞麵

今次服務員非常之有禮貌,下次一定要再幫襯。

The wontons are handmade and filled with fresh sakura shrimp, paired with chewy noodles and a clear broth. The broth is light yet flavorful, enhancing the overall taste of the dish. The homemade broth is so good that you can drink the whole bowl.

Braised Beef Brisket Noodles
This dish is specially stewed and perfect for those who love rich flavors. The beef brisket is cooked until tender, creating a wonderful pairing with the chewy noodles. The beef is fresh and tender, with a rich sauce. They simmer the broth for at least eight hours, resulting in a hearty beef bone soup that is full of meaty aroma, making the whole bowl of noodles even more delicious.

They use noodles from Wing Lok, a brand with over 50 years of history, and the rice noodles are from Shuangxi, which has been around for over 70 years, all made in Hong Kong.

This time, the waiter was very polite, and I will definitely come back again.

2024-12-10 0 瀏覽
今晚喺銅鑼灣想食粉麵,見到有間新開嘅麵店。店內靚裝修,乾淨企理,環境幾好。再加上麵係用超過50年老字號永樂粉麵廠,性價比高。雙拼麵自選了雲吞和秘制慢煮牛腩,自家炆的牛腩的肉質非常嫩滑,慢煮的工藝讓肉吸收了湯底的精華,味道濃郁。雲吞的皮薄餡多,超大粒!搭配日熬至少8小時的湯底,招牌大地魚雞白湯湯底清甜,非常誘人。粗麵吸附了湯汁,口感十分滿足。三拼撈麵自選了雲吞、牛筋和秘制慢煮牛腩,牛筋同牛腩都軟腍入味,雲吞另上跟雞白湯,濃郁卻不油膩,忍唔住飲晒。總的來說,這兩款麵各有千秋,湯麵與撈麵的多樣化都值得一試。

雙拼麵

三拼撈麵

總的來說,這兩款麵各有千秋,湯麵與撈麵的多樣化都值得一試。

• 秘制慢煮牛腩
  • 雞白湯
  • 招牌櫻花蝦雲吞
2024-12-08 45 瀏覽
走入登龍街揾下午茶嘆,看見有新店「麵家」,裝潢光亮簡潔,再看看窗櫥的餐牌,嚴選老字號麵粉廠各款乾麵,湯底熬製超過八小時,而且還有新張三重優惠大放送添,蠻吸引啵。我的下午茶湯麵:招牌櫻花蝦雲吞麵~先呷幾口招牌雞白湯,喚醒沉睡的味蕾,爽滑的蝦籽麵掛起濃郁雞白湯吃, 味道鮮香無比。比乒乓波還更大的櫻花蝦雲吞,櫻花蝦味道香濃細緻,鮮蝦爽滑,還有咬落脆卜卜的蟹籽,口感清脆,櫻花蝦雲吞麵揉合港日的味道,將傳統的美味保留,添加入新元素,將雲吞麵變得新穎,更具時代感。家人的下午茶三拼湯麵~牛丸~鮮味彈牙。秘製慢煮牛腩~肉味濃郁。金錢肚~不靭不爛,炆得火喉剛好。菠菜麵 ~麵質軟滑。招牌大地魚雞白湯~鮮香味甜。腩汁菜心~可選蠔油或腩汁。我們同選紅茶花伝檸茶~很喜歡櫻花蝦雲吞,外賣回家煑給家人享用,家人都喜歡櫻花蝦雲吞。
下午茶
靚靚湯碗
我的下午茶湯麵:
招牌櫻花蝦雲吞
美味菜圃

家人的下午茶三拼湯麵~
三拼湯麵
牛丸~鮮味彈牙。
牛丸

秘製慢煮牛腩~肉味濃郁。
三拼湯麵
金錢肚~不靭不爛,炆得火喉剛好。
三拼湯麵

菠菜麵 ~麵質軟滑。
三拼湯麵
招牌大地魚雞白湯~鮮香味甜。
三拼湯麵
腩汁菜心~可選蠔油或腩汁。
腩汁菜心
我們同選紅茶花伝檸茶~
紅茶花伝檸茶
腩汁菜心
紅茶花伝檸茶
外賣袋&儲分咭
2024-12-06 0 瀏覽
二刷雲吞麵,上次食蝦子麵都好食👍🏻兩個湯都好好食,不過個人更偏愛大地魚雞白湯,湯頭係好濃好足料係會有記憶嗰種!食完之後愛上食雲吞麵,唔似平時嗰啲湯底咁淡茂茂,再另外加醋都好好食,雲吞勁足料👍🏻👍🏻 新寵雲吞麵愛店❤️
二刷雲吞麵,上次食蝦子麵都好食👍🏻
2024-12-06 356 瀏覽
雲吞麵嘅湯通常係大地魚 但佢竟然有雞白湯😳✨慢煮牛腩撈麵 大地魚雞白湯 $66本身揀左腩汁撈面 但發現再沾下個湯仲正😍好香大地魚味 最正係牛腩 肥瘦均勻 超腍完全唔洗咬😱✨櫻花蝦雲呑魚蛋河 雞白湯 $63湯底好清 雞湯味重 配麵飲左幾啖都唔會覺得口渴🤤難怪店員話個湯熬左8個鐘 試得出真材實料 無味精😋雲呑好大粒😱河粉係採用70年香港老字號雙喜😆📍地址: 麵家銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
雲吞麵嘅湯通常係大地魚 但佢竟然有雞白湯😳

難怪店員話個湯熬左8個鐘 試得出真材實料 無味精😋
雲呑好大粒😱河粉係採用70年香港老字號雙喜😆

📍地址: 麵家
銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖

《麵家》發掘到一間位於銅鑼灣登龍街,用🧡經營嘅麵家。餐廳主打自家製濃厚雞白湯🐔每日用超過8️⃣小時熬製湯底,冇味精,唔洗怕食完會口渴。鋪頭仲採用香港永樂粉麵廠製造嘅乾麵👍🏼👍🏼🍜咩都有麵(配招牌雞白湯) $78一碗入面真係包羅萬有,雲吞、墨丸🐙牛丸、魚蛋、牛腩、貢丸都齊曬。鋪頭最出名嘅櫻花蝦雲吞🦐大大粒,入面除有蝦仁,仲有蝦籽,真材實料😍入口蝦味濃郁,值得一試🤤🍝秘製慢煮牛腩撈麵 $66(配招牌大地魚雞白湯)慢煮牛腩睇落肥瘦均勻,入口軟淋,牛味啱啱好,零牛膻味。淋上自家製蔥油+小量大地魚湯🐟容易啲撈之餘,仲令成個撈麵味道升華🤩鹹鹹香香,一啖又一啖,越食越香🤌🏻🌟Tips1.湯怪注意‼️可以免費加湯噢🥰2.可以加埋自家製惹味鮮辣菜脯🌶️入面有加櫻花蝦,小小辣,真係更加惹味😋🥬時令油菜 (配腩汁)$22🥛豆漿$12☕冷萃烏龍茶 $15📍地址:銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖

《麵家》

🍜咩都有麵(配招牌雞白湯) $78

🍝秘製慢煮牛腩撈麵 $66(配招牌大地魚雞白湯)

🌟Tips
1.湯怪注意‼️可以免費加湯噢🥰

🥬時令油菜 (配腩汁)$22
🥛豆漿$12
☕冷萃烏龍茶 $15

📍地址:銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖
2024-12-04 324 瀏覽
心情低落沒啥胃口,晚餐決定來個輕食,找到了一家新開的人情味小店裝修乾淨企理,樓底高,大玻璃,佈置帶港式情懷主打有心港式粉麵,用上五十年老字號永樂的「麵」河粉乃超過七十年的雙喜,兩家都堅持香港製造咩都有撈麵包含自家新鮮包製雲吞、自家炆慢煮牛腩、墨丸、牛丸、魚蛋及貢丸招牌櫻花蝦雲吞麵選配經過8小時堅熬製而成無味精的招牌大地魚雞白湯,濃而不膩,完全飲盡時令油菜嫩綠清甜爽口,菜心幼嫩的莖口感鬆脆飲品有豆漿及可樂等,絕對是午市好去處及下午茶必吃之選
裝修乾淨企理,樓底高,大玻璃,佈置帶港式情懷
主打有心港式粉麵,用上五十年老字號永樂的「麵」
河粉乃超過七十年的雙喜,兩家都堅持香港製造
招牌櫻花蝦雲吞麵
時令油菜嫩綠清甜爽口,菜心幼嫩的莖口感鬆脆
時令油菜
飲品有豆漿及可樂等,絕對是午市好去處及下午茶必吃之選
2024-11-30
時令油菜
2024-12-03 344 瀏覽
自家製無味精濃厚雞白湯/大地魚雞白湯熬製超過8小時🤩採用本地粉麵廠~[永樂粉麵廠]及[雙喜粉麵]推介~咩都有麵及慢煮牛腩撈麵前者有成6款配料咁多,當中包括慢煮牛腩、牛丸、貢丸、墨丸等,仲有每日人手即包,勁大粒超飽滿嘅招牌櫻花蝦雲吞,咬落爽彈多汁; 後者慢煮牛腩軟腍,而且肉味香濃,撈麵除咗加湯,仲可以配勁香嘅蔥油! 雞白湯底清香唔會丸鹹,飲完唔會口乾,而大地魚雞白湯就更濃郁,大地魚香更突出! 記得配埋自家製辣菜脯及辣椒醬,就更惹味喇!

自家製無味精濃厚雞白湯/大地魚雞白湯
熬製超過8小時🤩
採用本地粉麵廠~[永樂粉麵廠]及[雙喜粉麵]

推介~咩都有麵及慢煮牛腩撈麵

記得配埋自家製辣菜脯及辣椒醬,就更惹味喇!

🎀銅鑼灣。新店別緻裝修 又靚又足料👍體驗港式情懷🎀🪄店名* #麵家 #Mingaa🔮地址* 銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$240 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_銅鑼灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵次次去親銅鑼灣都係食西餐 今次試下呢間位於登龍街新開既港式小店 經過幾次都發現裡面好多客人 環境都一般懷舊港式店都有啲分別 呢度既裝修就比較靚~以及整體都乾淨企理 高樓底設計 坐玻璃窗附近可以欣賞街外風景 上面仲掛住餐廳食品既牌匾 別具特色💕🍽️食物質素🍽️餐廳使用材料都好高質素 而且又夠足料 使用既粉麵系用左近半世紀歷史既永樂粉麵廠 仲可以根據個人喜好選擇幼麵,粗麵,蝦籽麵,河粉,米粉 而且值得一提系佢地大部分材料都係自家製造 湯底都係每日新鮮熬制最少8小時 系一間有良心既小店 有時想食下港式野都建議大家一試👀評分💖💖💖💖🪄咩都有麵(蝦籽麵)$78 +$15冷萃烏龍茶今次我地簡左一款湯麵 一款撈麵~呢款咩都有麵就岩曬我地選擇困難症人士 每樣材
🎀銅鑼灣。新店別緻裝修 又靚又足料👍體驗港式情懷🎀

🪄店名* #麵家 #Mingaa
🔮地址* 銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$240 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄咩都有麵(蝦籽麵)$78 +$15冷萃烏龍茶
今次我地簡左一款湯麵 一款撈麵~呢款咩都有麵就岩曬我地選擇困難症人士 每樣材料都有(雲吞,墨丸,牛丸,魚蛋,牛腩,貢丸) 每一樣都超好食 尤其系佢地雲吞系自己新鮮包 大大粒皮薄餡靚!而牛腩系自家炆既慢煮牛腩 比起坊間既牛腩更軟熟 仲可以根據個人喜好選擇肥啲或瘦啲 相當貼心
而湯底有兩款選擇 店員建議湯麵就揀雞白湯 比較適合喜愛清淡人士~

🪄咩都有撈麵(蝦籽麵)$86 +$15紅茶花伝檸茶
另一款我地都係選擇咩都有 但就係撈麵形式 配左蔥油撈更加惹味😍我勁中意食佢地舖頭既丸 口感好彈牙 味道夠濃郁👍同平時食既平價用料果然系大有不同~
而呢款湯底就揀左大地魚雞白湯會較濃郁 魚味好出但無腥味 個人覺得好好飲👍

🪄時令油菜$22
當日食既菜系菜心苗 可以簡蠔油或腩汁 份量都幾多 都係白灼 好嫩身~

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌

2024-12-02 283 瀏覽
【灣仔區】【麵家】同美女朋友喺銅鑼灣登龍街搵嘢食,除咗地舖,仲有樓上舖,我之前都講過好幾間。不過今次美女朋友話唔介意陪我試新嘢,咁就試呢間喺街口嘅餐廳「麵家」。佢哋係用雞白湯同港式粉麵 crossover,都幾特別嘅。湯底係佢哋自家製,熬足 8 個鐘以上,可以成碗飲埋㗎。佢試 $78 嘅「咩都有麵」配幼麵,碗嘢就真係咩都有,雲吞、墨丸、牛丸、魚蛋、牛腩、貢丸,配合濃郁而足料嘅雞白湯,非常高質。我就試 $66 嘅「秘製慢煮牛腩撈麵」配粗麵,慢煮牛腩口感嫩滑,好正,加埋大地魚雞白湯同埋蔥油,係味覺嘅昇華啊。跟住試碗 $48 嘅「招牌櫻花蝦雲吞」配雞白湯,淨食雲吞好大粒,蝦味超香濃。而 $22 嘅「時令油菜」係菜心苗,好合時,加埋腩汁好夾。嘢飲佢叫 $12 嘅「豆漿」,係壹品豆漿嗰隻,幾特別。我就飲 $15 嘅「冷萃烏龍茶」,淳茶舍嘅出品,係掂嘅。。。(地址:銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖)@mingaa.hk#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlov

(地址:銅鑼灣登龍街18號V Point地下3號舖)

@mingaa.hk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #麵家 #咩都有麵 #幼麵 #雞白湯 #秘製慢煮牛腩撈麵 #粗麵 #大地魚雞白湯 #招牌櫻花蝦雲吞 #時令油菜 #菜心苗 #豆漿 #冷萃烏龍茶 #1am1572 #1ambackup

2024-11-17
2024-11-28 390 瀏覽
雞白湯拉麵就聽得多,雞白湯牛腩麵你又食過未?😆 位於銅鑼灣登龍街嘅麵家,就有依個咁特別嘅fusion麵🍜咩都有麵 $78包含雲吞、墨丸、牛丸、魚蛋、牛腩和貢丸,滿足咗不同口味的需求。揀咗菠菜麵,口感比普通麵條更為滑順,並且帶有淡淡的菠菜香氣🌱搭配各種配料,口感層次豐富👍 特別係牛腩,用咗慢煮嘅方法,肉質超軟嫩。湯底係招牌雞白湯,湯底清爽而不油膩,俾人感覺健康又美味,特別適合喜愛清淡口味嘅朋友!! 時令油菜配腩汁油菜新鮮脆口,搭配腩汁,增添咗唔少風味。腩汁的鹹香味道與油菜的清脆口感形成良好的對比🤤值得一提係,麵家嘅自家製野味鮮辣菜脯超級好食,辣度適中而且好爽脆,食到停唔到口🤐 任食唔嬲,仲有食牛腩必備辣椒油🌶️都好高質!!

咩都有麵 $78

時令油菜配腩汁

2024-11-23
5 分鐘 (堂食)
2024-11-28 319 瀏覽
同事幫襯過銅鑼灣的《麵家》,讚不絕口。今日同妹妹去 Times Square shopping,順道去到位於銅鑼灣登龍街18號 V Point 地下3號舖的《麵家》食午餐,餐廳係靚裝修,乾淨企理,環境舒適。我點左個 咩都有撈麵(粗麵)配招牌雞白湯 $86,時令油菜(菜芯)配腩汁 $22,餐飲係冷萃烏龍茶 $15;妹妹點左個咩都有湯麵 $78,湯底揀左招牌大地魚雞白湯,麵底揀左蝦籽麵,餐飲係紅茶花傳檸茶 $15。《咩都有》撈麵材料豐富,有魚蛋、墨魚丸、牛丸、魚片、貢丸、還有3片慢煮牛腩(自家炆),另外跟餐的湯中是大大粒的櫻花蝦雲吞(自家新鮮包),粗麵爽口好食,湯底好鮮甜(我係飲哂);妹妹都話好味道。

• 時令油菜
2024-11-27 278 瀏覽
銅鑼灣登龍街,美食雲集,天氣漸凍,吃一碗湯麵最好不過,「麵家」,比起港式粉麵店更前衛,特別在湯底自家每日熬至少8小時,店舖光猛乾淨,好企理有湯麵或撈麵,10款食材,有5款麵底可以選擇雙拼麵$55,可以揀50年老字號永樂蝦子麵秘製慢煮牛腩$10 +招牌櫻花蝦雲吞自家慢煮牛腩,肥瘦平均,入口充滿牛香,嫩滑,有厚度有口感,牛脂油在口內徘徊招牌櫻花蝦雲吞,店員每日新鮮製作,size比普通雲吞大粒,餡料充滿蝦籽粉,櫻花蝦及蝦仁,入口味道濃郁湯底係慢煮做法,有1)雞白湯或2)大地魚雞白湯,店員建議湯麵選擇雞白湯底,撈麵配後者,湯底可以真係可以飲哂仲可以配自家製辣菜脯,呢個好少有出去食湯麵要加一份油菜,時令油菜唔單止蠔油,仲可以揀牛腩汁底,唔會太咸太油,有點牛腩汁加持

有湯麵或撈麵,10款食材,有5款麵底可以選擇

雙拼麵$55,可以揀50年老字號永樂蝦子麵
秘製慢煮牛腩$10 +招牌櫻花蝦雲吞

仲可以配自家製辣菜脯,呢個好少有

午餐