2024-10-31
有時放工簡簡單單食碗麵🍜 上個禮拜就去新開嘅港式粉麵店👉🏼 麵家,吸引我之處就係店家嘅招牌雞白湯湯底,至少熬咗8個鐘🤩 我最鍾意食麵而又可以飲埋湯㗎喇~餐廳裝修比坊間嘅粉麵舖用心,整體感覺乾淨舒服😌➿ 時令油菜($22)➿ 秘製慢煮牛腩撈麵 ($66) * 腩汁欣賞佢哋嘅牛腩都係自己炆煮,肥瘦比例平均,口感軟腍,牛味都幾濃🐮 撈麵附上嘅上湯都係用返自家製嘅湯,高質高質!➿ 咩都有麵($78) * 蝦籽麵(+$12)顧名思義,有好多配料,有大大粒爽口彈牙自家製鮮蝦雲吞,亦都有四款丸類(墨丸、牛丸、魚蛋、貢丸),同埋幾舊牛腩~ 鮮蝦雲吞好食到覺得一前真係唔夠喉😛 湯底都係一大重點🌟招牌大地魚雞白湯,湯頭呢清甜反映好真材實料,同撈麵嘅上湯唔同,雞白湯大地魚、仲有蝦籽麵嘅味道,層次豐富咗~➿ 零系可樂(+$10)➿ 紅茶花伝檸茶 (+$15)🌟欣賞佢對麵底都有要求,又有行動支持made in hk嘅品牌~麵係用超過50年歷史嘅老字號👉🏼 永樂,河粉就用超過70年歷史嘅雙喜~🐳
餐廳裝修比坊間嘅粉麵舖用心,整體感覺乾淨舒服😌
➿ 時令油菜($22)
➿ 秘製慢煮牛腩撈麵 ($66) * 腩汁
➿ 咩都有麵($78) * 蝦籽麵(+$12)
➿ 零系可樂(+$10)
➿ 紅茶花伝檸茶 (+$15)
🌟
🐳