麵家

Min Gaa
有時放工簡簡單單食碗麵🍜 上個禮拜就去新開嘅港式粉麵店👉🏼 麵家,吸引我之處就係店家嘅招牌雞白湯湯底,至少熬咗8個鐘🤩 我最鍾意食麵而又可以飲埋湯㗎喇~餐廳裝修比坊間嘅粉麵舖用心,整體感覺乾淨舒服😌➿ 時令油菜($22)➿ 秘製慢煮牛腩撈麵 ($66) * 腩汁欣賞佢哋嘅牛腩都係自己炆煮,肥瘦比例平均,口感軟腍,牛味都幾濃🐮 撈麵附上嘅上湯都係用返自家製嘅湯,高質高質!➿ 咩都有麵($78) * 蝦籽麵(+$12)顧名思義,有好多配料,有大大粒爽口彈牙自家製鮮蝦雲吞,亦都有四款丸類(墨丸、牛丸、魚蛋、貢丸),同埋幾舊牛腩~ 鮮蝦雲吞好食到覺得一前真係唔夠喉😛 湯底都係一大重點🌟招牌大地魚雞白湯,湯頭呢清甜反映好真材實料,同撈麵嘅上湯唔同,雞白湯大地魚、仲有蝦籽麵嘅味道,層次豐富咗~➿ 零系可樂(+$10)➿ 紅茶花伝檸茶 (+$15)🌟欣賞佢對麵底都有要求,又有行動支持made in hk嘅品牌~麵係用超過50年歷史嘅老字號👉🏼 永樂,河粉就用超過70年歷史嘅雙喜~🐳

餐廳裝修比坊間嘅粉麵舖用心,整體感覺乾淨舒服😌
➿ 時令油菜($22)
➿ 秘製慢煮牛腩撈麵 ($66) * 腩汁

➿ 咩都有麵($78) * 蝦籽麵(+$12)

➿ 零系可樂(+$10)
➿ 紅茶花伝檸茶 (+$15)

🌟

🐳

1K
2024-10-28 756 瀏覽
“招牌櫻花蝦雲吞魚蛋麵”($55)“咩都有撈麵”($86)“時令油菜”($22)平時都幾鍾意食潮州粉麵但呢啲麵檔通常都比較舊同油笠笠所以多數都係買外賣返屋企食😂不過最近經過銅鑼灣發現有間新開嘅麵家舖面乾淨企理又光猛,即刻入去食返碗麵先🤭呢道主要提供湯麵/撈麵,亦都有淨食各款乾麵係選用超過50年歷史嘅永樂粉麵廠保證食到最正宗嘅港式情懷☺️首先點咗碗招牌櫻花蝦雲吞魚蛋幼麵湯底可以選擇雞白湯/大地魚雞白湯🐔我就揀咗淨雞白湯☺️雞白湯每日熬至少8個鐘,味道超鮮甜🥰個湯好飲到最後成碗清哂🤤櫻花蝦雲吞大大粒,食落又香蝦肉又爽口🦐白魚蛋都好彈牙,正😋另一碗點咗咩都有撈麵拼蔥油有齊雲吞,墨丸,牛丸,魚蛋,牛腩,貢丸麵底揀咗蝦籽麵(+$12),食落鹹鮮十足😚連平時唔多好蝦籽麵嘅我都覺得好好食😛食粉麵又點少得叫返份油菜🥬加上蠔油一齊食成件事好圓滿😆
“招牌櫻花蝦雲吞魚蛋麵”($55)
“咩都有撈麵”($86)
“時令油菜”($22)

平時都幾鍾意食潮州粉麵
但呢啲麵檔通常都比較舊同油笠笠
所以多數都係買外賣返屋企食😂
不過最近經過銅鑼灣發現有間新開嘅麵家
舖面乾淨企理又光猛,即刻入去食返碗麵先🤭
呢道主要提供湯麵/撈麵,亦都有淨食
各款乾麵係選用超過50年歷史嘅永樂粉麵廠
保證食到最正宗嘅港式情懷☺️
首先點咗碗招牌櫻花蝦雲吞魚蛋幼麵
湯底可以選擇雞白湯/大地魚雞白湯🐔
我就揀咗淨雞白湯☺️
雞白湯每日熬至少8個鐘,味道超鮮甜🥰
個湯好飲到最後成碗清哂🤤
櫻花蝦雲吞大大粒,食落又香蝦肉又爽口🦐
白魚蛋都好彈牙,正😋
另一碗點咗咩都有撈麵拼蔥油
有齊雲吞,墨丸,牛丸,魚蛋,牛腩,貢丸
麵底揀咗蝦籽麵(+$12),食落鹹鮮十足😚
連平時唔多好蝦籽麵嘅我都覺得好好食😛
食粉麵又點少得叫返份油菜🥬
加上蠔油一齊食成件事好圓滿😆
2024-10-27 760 瀏覽
咩都有湯麵三拼撈麵時令油菜好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️工作了一星期,好累,不想煮飯,想簡簡單單吃點東西。去了銅鑼灣這間新開的麵店用餐。這間小店與一般港式麵店感覺不同,環境比較乾淨企理,空間較寬敞,裝修亦較用心。麵有分湯麵🍜或撈麵。2款都試了。湯麵可選大地魚雞白湯或雞白湯。而撈麵就配一小碗雞白湯。招牌雞🐓白湯雞味濃郁,不覺有味精。原來工序繁複,每日要最少用8小時熬成。湯底真的好好味,喝得一滴也不剩。店的麵是出自超過50年老字號的永樂。幼麵爽口彈牙。而河粉是香港制造,出自超過70年的雙喜。三拼麵選了牛筋、牛坑腩、金錢肚。慢煮牛腩自家炆,不韌。牛筋超腍又入味。金錢肚吸滿腩汁。咩都有湯麵有幾款丸、牛腩及雲吞。雲吞是自己新鮮包,大大隻皮薄餡靚,有蝦籽味,又有大大隻蝦在內。最後要提的是醃菜脯爽口又美味,期待店家會一樽樽的賣給客人。
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

時令油菜

最後要提的是醃菜脯爽口又美味,期待店家會一樽樽的賣給客人。
2024-10-24 626 瀏覽
白雞湯牛雜麵牛雜真心正 😍😍夠腍 又有口感😍 。味道足 。冇雪味 仲要完全冇酥味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻連牛肺牛蒡 都好好食超掂👍🏻力推好食過太安樓牛雜好似叫乜都有撈麵 👍🏻❤️一個撈麵有齊 牛腩 墨丸 牛丸 貢丸 魚蛋 魚片 仲有乒乓波雲吞 同白雞湯 。樣樣都唔錯牛腩係我鍾意食嘅肥腩夠晒牛味又好鬼淋蝦子雲吞勁大粒 😍老細話係招牌菜之一 啲丸款款都唔錯 牛丸仲幾Juicy添我同老公都好鍾意佢個白雞湯底 。仲要唔使加錢❤️下次經過會一定會再食

牛雜真心正 😍😍

牛腩係我鍾意食嘅肥腩
夠晒牛味又好鬼淋
蝦子雲吞勁大粒 😍老細話係招牌菜之一
啲丸款款都唔錯 牛丸仲幾Juicy添

我同老公都好鍾意佢個白雞湯底 。仲要唔使加錢❤️

下次經過會一定會再食

乜都有撈麵
  • 牛雜麵
2024-10-21 595 瀏覽
慢煮牛腩麵煮得好腍,又好味湯底係魚湯冇味精,所以我全部飲晒…我鍾意周圍食嘢,我食咗好多間牛腩都冇呢間咁好食…最冇得輸就係平而好食😋老闆真係好有誠意去煮呢個麵,所以我都稱讚他…有時間你哋可以去試吓點解我講話冇得輸…我希望老闆繼續堅持同執着做食物嘅熱情希望我哋香港可以食到一間有水準而又價錢公道嘅食物🥘…加油👍🏻😋😋🥰🥰
2024-10-21