2024-09-28 1485 瀏覽
每次來到銅鑼灣不知道吃什麼的時候,總是會來到登龍街繼續發掘一下其他美食!這次就決定到這家人氣滿滿的麵尊吃一碗港式車仔麵,餐廳除了主打車仔麵之外,還有自家製的奪魄麻辣醬和銷魂咖喱醬!餐廳裝修設計亦別樹一格,座位闊落~✨自選六餸車仔麵(加麻辣醬)自選餸點了豬頸肉、五香牛腩、豬大腸、咖喱牛柏葉、蘿蔔和油麵!豬頸肉大大塊,肉汁豐富得來又帶有嚼勁!五香牛腩口感與別不同,質感嫩滑得有點像滑牛肉一樣!豬大腸Q彈多汁!咖喱牛柏葉入味而爽口!蘿蔔清甜軟腍!湯底本身已經非常鮮甜,加了麻辣醬之後變得更加惹味~✨自選七餸車仔麵朋友這一碗就點了豬頸肉、蠔油冬菇、魚皮餃、濃汁香菇貢丸、豬皮、蘿蔔和油麵!蠔油冬菇味道鮮美!豬皮口感軟綿綿的,吸收了滿滿的湯汁!濃汁香菇貢丸爽口彈牙!而湯底更加是整碗車仔麵的靈魂所在,加了腩汁,味道更加濃郁甘甜,配搭油麵更加是典型的港式風味~總括來說,這裡的車仔麵配料每一款都別具特色,是一家非常之有誠意的車仔麵店👍🏻~

✨自選六餸車仔麵(加麻辣醬)

✨自選七餸車仔麵

• 豬大腸
  • 五香牛腩
  • 車仔麵
5天前 0 瀏覽
每日食飯時間都要排隊嘅車仔麵,超人氣!如果約朋友喺銅鑼灣見面,而佢冇食過麵尊,我都一定會帶佢嚟。乾淨衛生,選擇又多嘅車仔麵首選。炸魚皮係用膠袋獨立包裝放好,唔使驚會浸到腍晒。脆卜卜,大大塊,唔會碎吟吟非常有驚喜嘅豬頸肉!因為朋友係食肉獸,所以特登嗌咗一碟豬頸肉,份量比想像中多。味道更加係出色,好香豉油滷水味,又爽口,非常推薦!車仔麵有多款配料可以選擇,豐儉由人。可以揀蔥/多蔥 選擇湯底嘅時候,又可以揀佢哋秘製嘅咖喱醬/麻辣/腩汁。個咖喱醬好出色,每一次都一定要加!好香,而且辣味突出,好過癮!五香牛肉,亦係非常推薦嘅配菜。份量多,有時仲會食到一啲牛筋,滿滿骨膠原嘅位置,入味,又唔會好多肥肉,必食!另一個骨膠原滿滿嘅選擇,就係豬皮!又係非常入味,仲要好軟滑,口感滑捋捋超正食車仔麵,當然唔少得豬紅!佢哋嘅豬紅質素唔錯,從來冇令我失望!至於湯底,就係偏清甜。配上滑溜嘅河粉,唔覺唔覺,飲咗好多湯。簡單又好味嘅車仔麵,咁又係一餐美味嘅晚餐喇!
每日食飯時間都要排隊嘅車仔麵,超人氣!
炸魚皮

車仔麵有多款配料可以選擇,豐儉由人。
可以揀蔥/多蔥

炸魚皮
2024-10-20 483 瀏覽
今日去到銅鑼灣,搵咗一陣結果去咗登龍街,因為今日自己一個人食,食啲簡單啲嘅食物,最後選擇咗車仔,而且今日只係排隊等咗5分鐘就入到去。講返食物先,種類選擇多,車仔麵嚟講我一定係揀油麵,因為除咗車仔麵之外,基本唔會食呢隻麵,至於餸菜方面都係清淡啲為主,揀咗美味齋、蘿蔔豬紅、值得一讚嘅係超入味,夠晒林嘅蘿蔔,好味到不得了,本身想嗌多一份,不過真係食唔落另外嗌咗一個外賣俾老公,而且用網上外賣平台自取有折整體保持水準好味銅鑼灣車仔麵我嘅首選

至於餸菜方面都係清淡啲為主,揀咗美味齋、蘿蔔豬紅、

另外嗌咗一個外賣俾老公,而且用網上外賣平台自取有折

整體保持水準好味

銅鑼灣車仔麵我嘅首選
  • 蘿蔔
2024-10-11 820 瀏覽
我最鍾意就係食車仔麵㗎啦🍜平時真係好多人排隊,所以我今日特登下午茶時間先嚟🤭黎到麵尊,梗係慢慢揀自己想食嘅麵啦♥️佢哋都有大尊同小尊揀,唔想諗嘅朋友仔就啱晒‼️▶️揀咗時菜,蟹柳,豬大腸,豬頸肉油麵,當然梗係加咖喱汁,腩汁同蔥🍜▶️另一碗就揀咗蘿蔔,咖喱魚蛋,雞中翼,豬大腸同油麵🍜超級鍾意食佢哋嘅蘿蔔,朔晒裏面嘅湯底!佢哋嘅湯底係最好味㗎,佢哋嘅豬頸肉亦都好大塊!豬大腸亦都好有口感。咖喱魚蛋大大粒又彈牙!食車仔麵真係好滿足呀!
我最鍾意就係食車仔麵㗎啦🍜

▶️另一碗就揀咗蘿蔔,咖喱魚蛋,雞中翼,豬大腸同油麵🍜

2024-09-08 1575 瀏覽
一向大愛車仔麵,可惜公司附近已冇車仔麵舖頭。今次同事帶我嚟銅鑼灣呢間食,原來我經過好多次每次都排長龍就卻步。我哋等咗一陣就有位喇😁舖頭裝修古色古香,有一個大牌匾好昅睛👁️大尊$49 - 豬紅、蘿蔔、咖哩魚蛋、紅腸、豬皮、菜麵底可揀:油麵、粗麵、幼麵、河粉、米粉、米線仲可以加罐裝飲品,只係$2 only超級底👍👍👍味道真係唔錯,可以再嚟👌👌👌

舖頭裝修古色古香,有一個大牌匾好昅睛👁️

大尊$49 - 豬紅、蘿蔔、咖哩魚蛋、紅腸、豬皮、菜
麵底可揀:油麵、粗麵、幼麵、河粉、米粉、米線
仲可以加罐裝飲品,只係$2 only超級底👍👍👍

味道真係唔錯,可以再嚟👌👌👌

8月14日,我再次光顧了面尊,這家餐廳一直是我吃車仔面的首選。這次我選擇了米粉作為底,配料則是魚蛋、五香肉丁、蘿蔔和炸枝竹。這份搭配充分展現了車仔面的多樣性和豐富口感。其中,蘿蔔的表現尤為出色。這裡的蘿蔔煮得非常入味,清甜可口,甜度剛好,讓人一口接一口停不下來。五香肉丁也經過精心烹調,味道濃郁又不會太油膩、炸枝竹讓每一口都充滿驚喜,與爽口的米粉形成十分好的配搭!這家餐廳一直以來都非常受歡迎,無論何時去都很有可能需要排隊。午餐時間建議在12點前抵達,這樣可以避免太長的等待時間。不過,即使在高峰期,隊伍流動速度也很快,等待的時間並不算太長。總的來說,面尊的車仔面不僅在味道上令人滿意,餐廳的氛圍和服務也都值得稱道。無論是第一次嘗試還是老顧客,這裡都能滿足你對車仔面的所有期待。我強烈推薦每個人都來試一下這裡的蘿蔔,絕對不會讓你失望!

自選車仔面
2024-08-14
5 分鐘 (堂食)
自選車仔面
  • 羅白
2024-08-25 1355 瀏覽
之前夜晚食過成日都滿座又排長龍,所以平時食飯時間,如果趕時間就盡量不要選擇這一間,今次下午經過見到冇人排隊就即刻入去食翻一次🙊🙊🙊朋友叫咗咖喱牛柏葉、墨魚丸同埋豬大腸油麵,仲額外加咗咖喱醬,我偷偷地試過一啖佢嘅湯底,我就覺得咖喱醬有啲辣🤪🤪🤪但係餸菜上面都入味😙😙😙另一碗就叫咗滷水雞翼,白蘿蔔配河粉,佢個湯非常之濃郁,好啱重口味嘅我,不過我覺得可分份量太少,唔知係咪車仔麵嘅特色,份量都係偏少😂😂

但係餸菜上面都入味😙😙😙

叫左五香牛腩+豬頸肉+咖喱牛柏葉。叫完之後聽到隔離枱話唔好嗌牛柏葉,心諗出事啦。🫣牛柏葉係完全咬唔開,嘗試直吞左1-2舊之後放棄左,早知唔叫,加成$12但係完全食唔到🫠牛腩同豬頸肉都好食。不過個人唔係好食得辣,覺得太辣。但係冇得揀辣度🥵基本上冇服務咁濟,啲伙計企曬喺門口嗰度唔知做緊咩,我入到去寫完單要自己攞出去俾佢地,佢地個態度仲要好似唔想理你咁😟個感覺係唔憂做,仲要淨係收cash…I’ve no idea what the staffs are doing, standing near the door with folded arms instead of picking up my order sheet. Bad attitude like they don’t mind if you eat or don’t eat here… Cash only, no digital payment.
叫左五香牛腩+豬頸肉+咖喱牛柏葉。
叫完之後聽到隔離枱話唔好嗌牛柏葉,心諗出事啦。🫣
牛腩同豬頸肉都好食。
不過個人唔係好食得辣,覺得太辣。但係冇得揀辣度🥵

2024-08-24
午餐
2024-08-05 1973 瀏覽
話說呢朋友就介紹銅鑼灣開咗間超好味嘅車仔麵,次次經過都見到好多人喺度排隊,今日咁啱喺附近睇完醫生,見到得兩個人排緊隊就入咗去試吓其實入邊嘅鋪面都相當之大,keep住有人龍,證明佢嘅人氣真係相當強五餸麵$66朋友真係好肚餓,叫咗五餸麵,包括豬頸肉、豬大腸、牛腩、蘿蔔同埋豬紅當中豬頸肉同埋蘿蔔做得非常之出色蘿蔔非常之鮮甜,咬落淋身唔會成口楂豬頸肉好爽身,肉質上面有少少脂肪,食落更加香口三餸麵$44但係食妹個碗係健康之選,叫咗冬菇、生菜、雞翼麵冬菇細細粒,不過滷水味十足雞翼略嫌滷得唔係好夠入味不過真係要讚吓佢個腩汁湯底,有微微嘅甘甜味,好容易食晒成碗麵

五餸麵$66
當中豬頸肉同埋蘿蔔做得非常之出色
蘿蔔非常之鮮甜,咬落淋身唔會成口楂
豬頸肉好爽身,肉質上面有少少脂肪,食落更加香口
三餸麵$44
但係食妹個碗係健康之選,叫咗冬菇、生菜、雞翼麵
冬菇細細粒,不過滷水味十足
雞翼略嫌滷得唔係好夠入味
2024-08-04 2037 瀏覽
好耐無食過咁好味嘅豬紅,次次都會點!牛柏葉都好正!爽口又唔韌。之前點過墨魚丸得兩粒,所以我會點其他野。如果食到辣,咖喱會係一個好好嘅選擇,記住要加汁,嗰種辣係好過癮,次次都食到流鼻水🤣所以要叫埋飲品同準備紙巾呀😆
好耐無食過咁好味嘅豬紅,次次都會點!
牛柏葉都好正!爽口又唔韌。

之前點過墨魚丸得兩粒,所以我會點其他野。

5 分鐘 (堂食)
下午茶
2024-08-03 1685 瀏覽
事隔一年再過嚟, 人氣持續高企!我哋6:30pm去到已經要排隊, 不過啲客人食完就走, 所以都唔會話等得太耐~主打車仔麵, 麵條可以揀油麵/幼麵/粗麵/河粉/米粉/米線/伊麵/公仔麵, 配料選擇多, 湯底可以揀清湯/腩汁/麻辣汁/咖喱汁。湯底係食車仔麵嘅重點❣️呢度嘅湯底係濃而不鹹, 食完唔會口渴, 我揀咗粗麵, 麵條軟硬適中, 充份吸收晒腩汁味!推介蠔油冬菇同白蘿蔔, 滷得好入味, 冬菇嘅菇味好濃, 而白蘿蔔就炆得好淋, 索晒啲湯汁。配埋樽凍豆漿, 好滿足!

2024-08-01
2024-07-27 1789 瀏覽
銅鑼灣呢間人氣車仔麵多年來屹立不倒,今日食完之後果然首屈一指。餸菜種類有很多,而且又可以自選湯汁。豬紅、蘿蔔、豬大腸、五香牛腩車仔麵粗麵的咀嚼感很有勁道,豬紅肉質鮮嫩,入口即化。蘿蔔帶有些許脆脆的口感,味道清甜。豬大腸好彈牙、好入味五香牛腩則是濃郁鮮美,肉質軟嫩。豬頸肉、五香牛腩、咖喱魚蛋車仔麵油麵的質地柔滑順口,牛腩鮮嫩多汁,咬下去能感受到肉汁的流淌。咖喱魚蛋既有魚蛋Q彈的口感,又有咖喱香濃的味道。豬頸肉則帶有一點肥嫩,味道香滑。另外我仲請咗店員俾我試吓餐廳自家製的麻辣和咖喱,味道十分出色呢!腩汁生菜蔬菜好新鮮,加埋腩汁係平時食唔到嘅味道!

餸菜種類有很多,而且又可以自選湯汁。

豬紅、蘿蔔、豬大腸、五香牛腩車仔麵

豬頸肉、五香牛腩、咖喱魚蛋車仔麵

腩汁生菜
蔬菜好新鮮,加埋腩汁係平時食唔到嘅味道!
  • 車仔麵
  • 豬大腸
  • 五香牛腩
2024-07-25 1652 瀏覽
18:00前不用排隊,17:45即入有位坐,今次第二次來,一樣咁好食,叫了油麵、炸枝竹、蘿蔔、雞中翼$42, 加了$10要了雀巢檸檬茶。本來想點其他飲品但有點貴麵來了先喝湯底,甜甜的很好味,然後將匙羹上的咖哩醬混入湯內,油麵比其他鋪頭幼了少少但非常能掛湯,非常好,白蘿蔔本身芯甜,又炆得冧好味,枝竹完全索湯,雞翼亦鹵得入味但雞皮不會爛,好好👍🏻今次一個人來食坐高櫈位,下次應該搵朋友來食坐二人枱應該會坐得舒服啲
18:00前不用排隊,
17:45即入有位坐,
今次第二次來,一樣咁好食,
本來想點其他飲品但有點貴

麵來了先喝湯底,甜甜的很好味

然後將匙羹上的咖哩醬混入湯內,
油麵比其他鋪頭幼了少少但非常能掛湯,

2024-07-21
2024-07-24 1524 瀏覽
呢間車仔麵店真係久仰大名🫶🏻終於去咗試嘩,食完就明白點解咁受歡迎 真心好味🤤食車仔麵一定要講個湯 呢間嘅湯底係濃而不鹹 而且帶一浸甜味 唔係落糖嗰種甜 係清甜😳飲完唔會口渴啲餸啲麵亦都配合得好好 大碗抵食 $40-50蚊已經可以好飽 配餸大推蠔油冬菇 多汁鮮甜入味 連埋啖湯飲 會更加好味豬頸肉都勁正 佢係滷水嘅 冇燶邊 但係好厚肉爽脆 建議叫碟淨食 份量會再多啲😆車仔麵嚟講真係出色 難怪咁多人食🫨去開港島一定會再幫襯!

呢間車仔麵店真係久仰大名🫶🏻終於去咗試
嘩,食完就明白點解咁受歡迎 真心好味🤤

啲餸啲麵亦都配合得好好
大碗抵食 $40-50蚊已經可以好飽
配餸大推蠔油冬菇 多汁鮮甜入味 連埋啖湯飲 會更加好味

車仔麵嚟講真係出色 難怪咁多人食🫨去開港島一定會再幫襯!
2024-07-21 1444 瀏覽
員工沒有基本安排入座能力,不知所謂,這𥚃可能只適合二人同行用餐….香港飲食業關門大吉不是沒有原因! 醒下啦,如果唔係救世主都幫你唔到!只要用心少少返工,安排可以做得更加好,機械式工作,不如請個AI Robot…