2019-09-20 85 瀏覽
鐘意食車仔麵,知道小儀開左間一直都想去,但成日見好多人,難得今次人少少,$44套餐優惠,任揀4餸送細豆漿或細紫貝天葵落定單,一到收銀直接比錢就得,省時又方便~去完收銀比錢後,就可直接番埋位,轉頭會拎埋比你~大約等左10分鐘到,車仔麵就送到枱上麻辣蓮藕分開上,都幾辣午餐肉,雞翼尖好入味,份量也不少!咖哩魚蛋經典,彈牙不粉話時話,辣菜脯都真係幾辣下,真係要飲番杯酸酸甜甜既紫貝天葵,解下辣同解下渴先得食完真係好飽肚,車仔麵好選擇
鐘意食車仔麵,
知道小儀開左間
一直都想去,但成日見好多人,難得今次人少少,
$44套餐優惠,任揀4餸
送細豆漿或細紫貝天葵
落定單,一到收銀直接比錢就得,
省時又方便~
去完收銀比錢後,就可直接番埋位,
轉頭會拎埋比你~
大約等左10分鐘到,車仔麵就送到枱上
麻辣蓮藕分開上,都幾辣
午餐肉,雞翼尖好入味,份量也不少!咖哩魚蛋經典,彈牙不粉
話時話,辣菜脯都真係幾辣下,
真係要飲番杯酸酸甜甜既紫貝天葵,
解下辣同解下渴先得
食完真係好飽肚,
車仔麵好選擇
2019-09-19 54 瀏覽
麵麵屋係香港藝人小儀開嘅車仔麵店,整間麵店裝修以黃色為主色,座位分為兩邊,以開放式設計,中間就係收銀處,只需要喺座位坐低數QR code就可以落單非常方便呢度除咗單點之外仲有至抵套餐同埋小儀推介仲有一個招牌大雜燴裏面有八樣餸咁多,真係食車仔麵都可以好豐富我就揀咗四樣餸分別係滷水雞翼、豬紅、咖喱魚蛋、豬耳,車仔麵嘅餸份量都好多,記得一定要帶咖喱魚蛋,因為呢個咖喱魚蛋非常龍尾,浸落個湯底裏面令到個湯底更香更濃!而朋友就揀咗雞翼、魚皮、牛柏葉同咖喱魷魚,同樣咖喱魷魚令到整個湯底昇華到一個點,朋友都話好好食!飲品方面加$5至$7仲有嘢飲添,我哋揀咗豆漿同埋凍奶茶!估唔到明星店都有咁出色嘅表現,絕對會返轉頭

飲品方面加$5至$7仲有嘢飲添,我哋揀咗豆漿同埋凍奶茶!

估唔到明星店都有咁出色嘅表現,絕對會返轉頭

2019-09-17 1535 瀏覽
雖然我曾經在香港島,東區大型購物商場「太古城中心」裡面的美食廣場,光顧過藝人「阮小儀」的港式車仔麵食店「麵麵店」,但是太古分店「麵麵店」始終附屬於美食廣場裡面,太古分店的付款過程比較複雜。食客需要先向太古「麵麵店」廚房櫃檯店員落柯打,然後領取單據前往美食廣場的收銀櫃檯,真正付款購票,食客購票後還需要向美食廣場櫃檯店員,索回「麵麵店」的正式收據,否則要從廚房折返收銀櫃檯就慘了。相反地,「阮小儀」「麵麵店」在另一個地方的分店,位於將軍澳「新都城中心」一期二期樓上。食客光顧將軍澳「麵麵店」,收費和索取正式收據的過程,就比太古分店簡單得多。將軍澳分店「麵麵店」相對於太古分店,食客光顧將軍澳分店「麵麵店」的時候,會獲得「麵麵店」的一張自助點餐紙,食客填妥自助點餐紙後,交給將軍澳分店「麵麵店」收銀櫃檯就可以了。太古分店跟將軍澳分店的「麵麵店」,兩者最大的共通點,就是食客都需要在享用車仔麵之前先付款,例如我在享用將軍澳「麵麵店」「四餸車仔麵」的期間,「麵麵店」的侍應才走到我面前收取費用。我還以為將軍澳分店的「麵麵店」不屬於美食廣場旗下食店,按道理就不需要先付款購票,結果我在享用「四餸車仔麵」期間,侍

我還以為將軍澳分店的「麵麵店」不屬於美食廣場旗下食店,按道理就不需要先付款購票,結果我在享用「四餸車仔麵」期間,侍應才趕到我面前徵收賬單費用。

始終將軍澳「新都城中心」一期分店裡面的「麵麵店」,食店店舖屬於開放式設計,所以將軍澳分店「麵麵店」收費模式按理,也應該跟太古美食廣場分店「麵麵店」看齊。

將軍澳分店「麵麵店」店員這次對於收費,反應稍嫌有點後知後覺。我在店裡面交自助點餐紙給侍應的時候,侍應還未示意我前往櫃檯付款購票,直到我交了點餐紙,我回到座位後侍應才走到我面前收錢。

跟著我交錢給將軍澳分店「麵麵店」的侍應,懇請「麵麵店」侍應開一張正式版本收據,將軍澳「麵麵店」侍應遲遲才能印出收據,送到我的面前。

由於我在西貢墟舖頭裡面,又因為午飯食不到牛腩,所以我選擇的將軍澳「麵麵店」「四餸麵套餐」的時候,已經把所有跟牛肉有關,內臟以外(即是不選「牛柏葉」)的餸菜,都全數選入點餐紙裡面。

另一方面,「阮小儀」在「麵麵店」裡面的招牌車仔麵餸菜,主要都跟辣味醬汁「咖喱」有直接關係,包括「咖喱齋」、「咖喱魷魚」跟「咖喱魚蛋」在內。

除了「咖喱齋」,「阮小儀」在「麵麵店」裡面創造出來的另一款招牌餸菜「酸齋」,我自問對「酸齋」一點興趣都沒有,所以沒有在「麵麵店」點餐紙裡面選擇「酸齋」了。

結果我選擇了「麵麵店」四款餸菜,包括切片「牛腩」、「黑椒牛丸」、「蘿蔔」還有「咖喱魚蛋」,「牛腩」是「麵麵店」招牌菜,所以將軍澳「麵麵店」另外收了我「牛腩」港幣十四元價錢。

正正因為價錢比其他餸菜昂貴,加上還有「凍豆漿」飲品,所以切片「牛腩」加豆漿,成功令將軍澳分店「麵麵店」的四餸車仔麵食品價錢,變成港幣五十元。

或許也因為「阮小儀」的「麵麵店」,附屬於某飲食集團旗下的關係,所以「麵麵店」的「丸類」餸菜,包括「黑椒牛丸」跟「咖喱魚蛋」肉質都有一個問題,就是丸類食品肉質煮得不算很脹很飽滿。

將軍澳「麵麵店」的「咖喱魚蛋」跟「黑椒牛丸」的肉質雖然不算飽滿,但是兩款丸類食品的實際口感,我卻覺得口感頗為彈牙,尤其是「黑椒牛丸」。

因為「黑椒牛丸」裡面的牛肉,擁有非常濃厚的黑椒香味,令我食到的「黑椒牛丸」味道,每一啖牛丸牛肉,都充滿了來自黑椒粒的香辣味道感覺。

至於「咖喱魚蛋」的外觀與口感,都跟「黑椒牛丸」相差無幾,「咖喱魚蛋」製成品外表不是很大粒,但是「咖喱魚蛋」已經吸收了所有來自咖喱的辣味與香味。

至於將軍澳分店「麵麵店」裡面的牛腩,製作方法還是跟太古城美食廣場,美食廣場版本分店裡面的牛腩沒有分別,都是切片後再灼熟,唯一分別就是將軍澳「麵麵店」的牛腩味道比較辣。

將軍澳「麵麵店」廚房裡面的牛腩,牛腩味道感覺彷彿好像吸收了咖喱汁一樣,牛肉裡面充滿了來自咖喱香味和辣味,所以切片牛腩的味道也都變得很辣。

加上「麵麵店」裡面的最大賣點,就是食客可以自由選擇,選擇「麵麵店」廚房裡面的招牌辣菜甫配料,然後加在「麵麵店」配備的匙羹裡面,食客一邊享用車仔麵,一邊慢慢加入辣菜甫。

加入辣菜甫的「麵麵店」車仔麵,就會自然變成了一碗擁有港式辣味感覺的車仔麵食品,而且菜甫在車仔麵裡面的辣度,可以由食客自行決定。

辣味菜甫加上辣味咖喱魚蛋和黑椒牛丸,令到將軍澳「麵麵店」裡面的自選四餸車仔麵食品,最後變成了辣味非常一致,沒有其他味道干擾的惹味車仔麵食品。

至於將軍澳「麵麵店」裡面的牛腩,牛腩口感仍然是非常爽脆,不過切片牛腩也象徵其肉質,比較容易吸收湯底的味道。換言之,牛腩的味道也因為湯底的辣菜脯辣味,而變得很辣。

至於將軍澳「麵麵店」裡面的粗麵麵底,粗麵構造大致上,都跟太古分店「麵麵店」裡面的粗麵幾乎一模一樣,粗麵實際的質地偏薄,容易吸收沒底裡面的辣味。

所以「麵麵店」的薄身粗麵,實際口感一點也不韌,即使粗麵浸淫過辣味的菜脯湯底,粗麵的實際味道,也不會因為辣味湯底而變得太辣。

至於將軍澳「麵麵店」車仔麵四款餸菜裡面,口感最差的一款餸菜,就是屬於素食食品的蔬菜「蘿蔔」。將軍澳「麵麵店」裡面的「蘿蔔」,本來味道尚算有少許甜味。

可惜將軍澳「麵麵店」的「蘿蔔」有一個缺點,缺點就是「蘿蔔」口感很粗糙,而且「蘿蔔」裡面還夾雜了很多渣,我食了幾片「蘿蔔」,足足吐出了很多「蘿蔔」渣滓。

而且將軍澳「麵麵店」裡面的「蘿蔔」,「蘿蔔」實際的口感頗為粗糙,我咬到其中一片「蘿蔔」,「蘿蔔」其中一邊口感硬得近乎無法咬開。

我被迫把將軍澳「麵麵店」裡面質感比較粗糙的「蘿蔔」,「蘿蔔」比較粗糙有渣的一邊完全咬開,再丟到車仔麵旁邊,本來盛載辣菜脯的小碟裡面。

至於將軍澳「麵麵店」裡面的豆漿,豆漿的甜味還是跟「紫背天葵」,或者「凍頂烏龍茶」飲品差不多,我覺得還是「凍頂烏龍茶」比較好飲。

整體上將軍澳「麵麵店」的車仔麵餸菜味道頗辣,而且餸菜感覺也不算很差的,唯獨是蘿蔔實際口感比較硬比較多渣,有點令我感到失望而已。
2019-08-24
25 分鐘 (堂食)
今日工作關係黎左寶琳, 工作完畢就係附近既新都城中心一期2樓 食晚餐 (商場連接地鐵既出入口附近)餐廳座位闊落亦都好乾淨, 感覺舒服, 同平時傳統車仔麵店正正相反📱餐廳落單電子化, 掃一掃檯上QR code 就直接link up到佢地既網站自助落單, 界面清晰, 容易操作, 又環保又可以坐定定慢慢揀, 讚!👍🏾自由選撈粗麵 - 滷水雞翼尖、豬腸、蘿蔔、韭菜餃、麻辣雞腎 ($65)撈粗麵底份量幾多, 味道都不錯, 加埋呢個自家制菜圃, 更惹味, 令味道更上一層樓🤤🐔滷水雞翼尖、🐷豬腸非常出色, 好入味蘿蔔清甜, 但有渣🥟韭菜餃菜同肉比例都OK, 雖然味道夠形狀扁扁的, 口感就差少少*麻辣雞腎漏左單而另上超級麻辣, 好過癮, 鐘意辣既朋友一定要食
今日工作關係黎左寶琳, 工作完畢就係附近既新都城中心一期2樓 [麵麵店] 食晚餐 (商場連接地鐵既出入口附近)

🐔滷水雞翼尖、🐷豬腸非常出色, 好入味

蘿蔔清甜, 但有渣

*麻辣雞腎漏左單而另上
超級麻辣, 好過癮, 鐘意辣既朋友一定要食
2019-09-09
2019-09-15 39 瀏覽
放工後好肚餓經過就入咗嚟食車仔麵,估唔到價錢幾平民化,而且一碗車仔麵有好多餸🤤鋪頭用QR code落單,幾方便,唔使下下叫人嚟幫手落單🤧車仔麵餸都幾多選擇,最鍾意佢有撈麵可以揀☺️揀咗碗撈粗麵,餸就自己配搭,想食幾多就幾多🤩估唔到撈粗麵個醬汁又幾惹味,配埋佢哋特製既醬料,中辣但襯落撈麵到食味道非常夾,調味啱啱好,唔會過分濃味~粗面質感比炒河粉更滑溜,唐山菜底令成個感覺更加健康~揀咗咖喱魚蛋,南乳雞翼,魚肉春卷做餸,魚蛋夠彈牙,咬落去唔會有渣,咖喱味濃,小辣~南乳雞翼炆得夠入味,啖啖肉都食到南乳香味,肉質夠嫩滑,食到些少肉汁~魚肉春卷皮較厚實,魚肉分量冇想像中咁多,調味尚算啱啱好~最後飲番杯凍豆漿解渴解辣,甜度適中,成個感覺好清爽🤗

自選撈粗麵
最後飲番杯凍豆漿解渴解辣,甜度適中,成個感覺好清爽🤗
凍豆漿
2019-09-12
自選撈粗麵
凍豆漿
2019-09-14 38 瀏覽
今日去左小儀推介嘅「麵麵店」食車仔麵🍜佢哋係用QR code下單🤳🏻 好方便👍🏻-食物配料方面都有好多選擇下, 我就好貪心咁叫咗五樣🤭豬紅▫️麻辣腩肉▫️紫菜▫️沙葛餃▫️腐竹-豬紅好入味, 麻辣腩肉夠麻又夠辣, 隻沙葛餃仲好鬼大隻😯湯底呢, 我揀左香菇素湯, 清清甜甜都幾好味, 不過鍾意食辣嘅我當然會加左咖喱汁啦🤗-依碗麵總共有3️⃣種唔同嘅辣味🌶分別係咖喱汁、麻辣腩肉嘅麻辣、同埋分開上嘅招牌辣菜脯~~3️⃣種唔同嘅辣味各有特色, 各有各好味, 岩晒我依啲嗜辣之徒啊😂-飲品仲有自家製嘅紫貝天葵, 酸酸甜甜好開胃㗎🍹
今日去左小儀推介嘅「麵麵店」食車仔麵🍜
佢哋係用QR code下單🤳🏻 好方便👍🏻
食物配料方面都有好多選擇下, 我就好貪心咁叫咗五樣🤭
豬紅▫️麻辣腩肉▫️紫菜▫️沙葛餃▫️腐竹
豬紅好入味, 麻辣腩肉夠麻又夠辣, 隻沙葛餃仲好鬼大隻😯
依碗麵總共有3️⃣種唔同嘅辣味🌶
分別係咖喱汁、麻辣腩肉嘅麻辣、同埋分開上嘅招牌辣菜脯~~
飲品仲有自家製嘅紫貝天葵, 酸酸甜甜好開胃㗎🍹
2019-09-14 38 瀏覽
呢間麵麵店開咗兩個月左右好似係小儀開嘅剛剛開店時,有d人話好細碗\好貴,諗住藝人開嘅食店都係靠名氣,所以新開時無去食過到咗最近星期六,諗唔到食咩,就不如試下啦,發現原來又幾好食喎!原來呢間店用手機掃QR code落單然後可以選個信用卡付款,或者找店員來用八達通俾錢,都幾方便(不過上咗年紀嘅長者好多都唔太識用,當日坐我地隔壁既中年女士,等咗好耐都無野食,發現原來佢點完無付款😅,需要我地教佢再落單)44蚊4餸套餐連飲品D餸同張相見到一樣,份量唔少,味道都幾好,正常野,食得過要特別推介嘅有呢幾樣:撈粗:粗麵調味很好,處理得唔錯 ,上色均衡,加埋自家製菜甫,好味!菜甫:每碗麵都有付送一碗仔菜甫,切到細細粒、辣辣地,倒晒落去撈埋食好惹味!麻辣腩肉:(影相前已經食咗一塊)掂呀! 個麻辣做得又香又麻,辣得尼唔嗆,配合腩肉,好味,一定要再嗌!總括:坐得舒服味道好食得過P.s.如果套餐選雞翼/牛腩等不用加錢就更好了!
呢間麵麵店開咗兩個月左右
好似係小儀開嘅

原來呢間店用手機掃QR code落單

然後可以選個信用卡付款,或者找店員來用八達通俾錢,都幾方便

44蚊4餸套餐連飲品

D餸同張相見到一樣,份量唔少,味道都幾好,正常野,食得過

要特別推介嘅有呢幾樣:

撈粗

菜甫

麻辣腩肉

總括:
坐得舒服
味道好
食得過

P.s.如果套餐選雞翼/牛腩等不用加錢就更好了!

2019-09-14
  • 麻辣腩肉
  • 菜甫
  • 撈粗麵
2019-09-13 53 瀏覽
終於黎朝聖😍DJ藝人小儀開既麵麵店2,其實之前都有食過佢另一間係主打魚麵既麵麵店,今次食既係主打車仔麵既麵麵店依然都係超高水準,黎到寶琳新都城記打開門就見到,位置唔算多,最特別係香港少有既scan QR code落單,打開手機牌面就會見到餐牌;叫左2款鎮店之寶麻辣腩肉片:見到肥瘦肉層層分明,辣度十足,相當夠入味🏻另一款鎖店之寶酸齋經常都會食到,逢經過齋鋪都會買幾件黎食,酸酸甜甜非常開胃。另外仲叫咗韭菜、蘿蔔、豬腸、牛腩,太多款餸菜想食想食既依到都有齊,下次可以帶埋屋企人黎食😋
終於黎朝聖😍DJ藝人小儀開既麵麵店2,其實之前都有食過佢另一間係主打魚麵既麵麵店,今次食既係主打車仔麵既麵麵店[调皮]依然都係超高水準,黎到寶琳新都城記打開門就見到,位置唔算多,最特別係香港少有既scan QR code落單,打開手機牌面就會見到餐牌;
叫左2款鎮店之寶麻辣腩肉片:見到肥瘦肉層層分明,辣度十足,相當夠入味[强]🏻
另外仲叫咗韭菜、蘿蔔、豬腸、牛腩,太多款餸菜想食[呲牙]想食既依到都有齊,下次可以帶埋屋企人黎食😋

剛開業的時候,負評挺多,又話係中伏食店。所以一直都無人肯同我一齊試🙈。但傳閒嘅嘢我一向唔會盡信,一定要自己親自求證才信。所以今日上完堂決定嚟試下。店鋪收10點,9點來到,店鋪還有一、兩枱客,但就已經開始做清潔。有個店務員用綠水拖地,好大陣味,而且枱面上的木盤上的東西跟筷子都已經收起晒,我唔知木盤上本身係擺咩?我估可能係紙巾或者醬料,但因為收起晒我真係唔知,有啲趕客feel。🙄因為已經9點,唔想食太飽,選擇要韮菜底,但因為韮菜唔夠,最後變咗一半韮菜,一半米粉,選了三餸,分別是大腸、雞翼尖同酸齋。三款餸都好味,大腸同雞翼尖好入味,而酸齋可以吸晒啲湯精華。隨每碗車仔麵會有一小碗辣菜脯,這個辣茶脯好好味!!初初食唔覺辣,但啲辣味係慢慢係喉嚨湧返上嚟。飲品方面跟餐可以選紫貝天葵,其實我唔知咩嘢係紫具天葵,但諗住試下都無咩所謂😂。有人話佢飲落似“利賓鈉”,係有少少似,味道不太甜,少少酸,有啲似洛神花,幾醒胃。我食到一半,9點半佢就拉膠鏈封住,我聽到門口有人經過話“哎呀,原來已經關門啦!”然後就走了,我問店員係咪收9點半,佢話唔係,收10點,叫我慢慢唔洗急,但佢拉晒鏈封舖又收晒枱上嘅嘢比我感覺好趕收
我食到一半,9點半佢就拉膠鏈封住,我聽到門口有人經過話“哎呀,原來已經關門啦!”然後就走了,我問店員係咪收9點半,佢話唔係,收10點,叫我慢慢唔洗急,但佢拉晒鏈封舖又收晒枱上嘅嘢比我感覺好趕收工咁。最後我拿拿林食完就走了。
3餸車仔麵套餐

$40 (宵夜)
3餸車仔麵套餐
  • 雞翼尖
2019-09-08 46 瀏覽
✨#中女獨食難肥日誌 ✨#麵麵店 #MiMiDi #中女食將軍澳大大個小儀嘜頭,星期五晚想隨便吃個車仔麵,又見商場新開,儘管一試😉掃QR code點菜,簡單方便又環保,店員都耐心教長者點菜,值得一讚👏🏼..#自選車仔麵 $58麵底有菜底,生酮朋友會好開心!我忽然想吃公仔麵,有一丁$17👏🏼麵一上菜較硬身,不過淋👍🏼湯底選了較特別的薑酒湯底加咖哩汁,微辣好襯一丁!配了一丁良伴午餐肉$8,雞翼尖$8好入味,甜甜的份量也不少!咖哩魚蛋$8經典,也彈牙不會成口粉!麻辣蓮藕$9分開上,都幾辣!花椒味重幾刺激😆最後魚皮$8好香脆分量亦多!浸點湯吃脆卜卜👍🏼最後一提辣菜圃!香辣好味,如果份量再多一點就好了!..#紫貝天葵 $6比較特別有較健康的飲品選擇紫貝天葵,酸酸甜甜幾開胃!
✨#中女獨食難肥日誌 ✨
#麵麵店 #MiMiDi #中女食將軍澳
#自選車仔麵 $58

麻辣蓮藕$9分開上,都幾辣!花椒味重幾刺激😆
最後魚皮$8好香脆分量亦多!浸點湯吃脆卜卜👍🏼
最後一提辣菜圃!香辣好味,如果份量再多一點就好了!
#紫貝天葵 $6

比較特別有較健康的飲品選擇紫貝天葵,酸酸甜甜幾開胃!
2019-09-06
5 分鐘 (堂食)
  • 麻辣蓮藕
2019-09-06 786 瀏覽
車仔麵是奇怪的食物,不需名貴的食材,複雜的煮法,但已經很好吃,令人久不久都要吃一碗。去完旅行回來, 我竟然最想吃的是一碗最地道的車仔麵!!! 於是第二晚便有機會解解我的"思鄉病", 開餐於其中一間我們都喜愛的車仔麵店 - 麵麵店。以前多數去佐敦店, 這次是第一次將軍澳店, 裝修更年青更開揚呢~大部份吃車仔麵都是劃"點心紙"點配餸料麵底的, 但這兒則是很先進的以網上落單, 不但環保, 更減少打單出錯的機會。即使我們第一次用這方法下單, 也很簡單易用。就算真的有操作問題, , 店員姐姐也會很親切協助。點好食物及付款後幾分鐘, 我們的食物就送過來, 看見有這麽多餸真開心。吃這兒的車仔麵怎能缺少靈魂之一, 辣菜脯呢? 這個自家調配的配菜我真的百吃不厭, 十分香辣, 惹味得很, 結果越吃越多。每次必點的餸是這個蓮藕片, 口感爽脆又沒有"渣"但非常入味, 每口都點辣的刺激, 與車仔麵十分夾味。雞翼尖這兒炆得很不錯, 不會太淋太漿口, 滷水調味也很好, 不會過咸, 仍帶着花枝八角的香味。沙角餃好味得帶有驚喜, 沙角本身帶清甜爽口, 混入豬肉等中餡料, 味道更鮮甜, 更能中和了車仔麵其他配料及湯底的濃

沙角餃好味得帶有驚喜, 沙角本身帶清甜爽口, 混入豬肉等中餡料, 味道更鮮甜, 更能中和了車仔麵其他配料及湯底的濃味, 下次吃一定要再點呢~

身邊那位點了撈粗麵, 麵條更富質感, 配上沙爹醬, 又是另一番滋味。

我覺得吃車仔麵最好飲品配搭就是可樂, 完全能解膩去味精感。 那冰涼的爽口, 配上味濃的車仔麵, 吃完真是很滿足。

原來地道美食真的最叫令人牽掛!
2019-09-05 54 瀏覽
前幾日經過新都城,見到小儀開設的車仔麵店,有不少人排隊,一於試下是不是港式高質車仔麵,還是明星效應導致受歡迎🤓——————————🔸招牌雜燴麵餐 $62這個雜燴麵有八樣餸,分別有咖喱魚蛋丶豬皮丶豬紅丶牛腩丶蘿蔔丶豉油王雞中翼丶豬耳和麻辣蓮藕,非常豐富。湯底揀咗香菇素湯和腩汁, 但腩汁味較重🤨 最喜歡吃雞翼和豬耳,兩個餸都煮得好濃和入味🥰 唯一覺得麻辣蓮藕有點淡,不太入味😐🔹三餸套餐 $39三餸分別有咖喱魷魚、魚肉春卷和韭菜餃,配咖喱汁撈幼麵。韭菜餃有三隻,但一夾就爛,餃皮太厚,入面韭菜餡好像沒有調味😭魷魚爽口,但同樣沒有調味過,吃不出有咖喱味🤢佢喜歡的是魚肉春卷,彈牙有魚味👍🏼甜甜的咖喱汁撈幼面,味道不錯,越食越滋味☺️
——————————
🔸招牌雜燴麵餐 $62
招牌雜燴麵餐

🔹三餸套餐 $39
三餸套餐

5 分鐘 (堂食)
招牌雜燴麵餐
2019-08-31 52 瀏覽
不再是傳統點指兵兵般下單,點餸時沒有很急迫的感覺😌也不是圈圈畫畫的。手機下單,方便快捷,界面清晰,容易操作👍🏻👍🏻最欣賞這車仔麵店,可選以蔬菜作底,這便可吃多款餸。這回,選了生菜底🥬🥬再自選餸菜😎薑酒湯,配咖哩汁。這組合,出奇地,是搭配的😎湯底微辣,呈米白色。自家製辣菜脯咸咸微辣,稍作調味,如能像昔日般,放在桌上隨時添吃更佳。鎮店之寶,酸齋跟市面上稍有分別,沒那麼酸與軟身。口感像油炸鬼般,脆脆的。黑椒牛丸外表平滑,顆顆大小一樣。雖然以機械製作,是有黑椒味的,咬下不會攝牙。蘿蔔蘿蔔很大塊,份量大概三分一根。車仔麵最佳拍擋,煮得夠稔,盡吸湯底精華。鹵水蛋🥚個人很欣賞有蛋的車仔麵店,沒有想太久便點了。色澤不過不失,口感不過乾澀。韮菜餃形狀很可愛,餃子皮厚身,韮菜份量合理。
不再是傳統點指兵兵般下單,
點餸時沒有很急迫的感覺😌
也不是圈圈畫畫的。

手機下單,方便快捷,
界面清晰,容易操作👍🏻👍🏻

最欣賞這車仔麵店,
可選以蔬菜作底,這便可吃多款餸。

這回,選了生菜底🥬🥬
再自選餸菜😎
薑酒湯,配咖哩汁。
這組合,出奇地,是搭配的😎
湯底微辣,呈米白色。

自家製辣菜脯
咸咸微辣,稍作調味,
如能像昔日般,放在桌上隨時添吃更佳。

鎮店之寶,酸齋
跟市面上稍有分別,沒那麼酸與軟身。
口感像油炸鬼般,脆脆的。

黑椒牛丸
外表平滑,顆顆大小一樣。
雖然以機械製作,是有黑椒味的,
咬下不會攝牙。

蘿蔔
蘿蔔很大塊,份量大概三分一根。
車仔麵最佳拍擋,
煮得夠稔,盡吸湯底精華。

鹵水蛋🥚
個人很欣賞有蛋的車仔麵店,
沒有想太久便點了。
色澤不過不失,口感不過乾澀。

韮菜餃
形狀很可愛,餃子皮厚身,
韮菜份量合理。
2019-08-31
下午茶
2019-08-31 530 瀏覽
友人突然話想來我家參觀,但我乜都沒有準備喎…..雖然家不算凌亂,但無時間親自下廚招待,有點不好意思。結果……..還是外出吃完才來吧! 知她一向愛吃車仔麵,剛巧明星阮小儀在附近新開一間車仔麵店,而我都未到訪過,一於今晚吧!門放式的門口,感覺寬敞開揚。一身鮮黃色,好醒神呀! 裝潢簡約,但牆上有幾幅很吸引的車仔麵相片,當然最吸晴還是小儀的相片啦! 店子分兩區,泊牆設有一排排座位配二至四枱,中間還有多將二至四人枱,整齊企理,挺舒適。牆上鑲有一大塊菜單,本以為是用紙仔下單點菜,但今時唔同往日,連車仔麵都緊貼現今科技,用枱號QR Code落單,揀好就用手機比錢,既方便快捷,又環保,好念頭! 唔駛擔心唔識用,店員好helpful,用心協助客人,抵讚!你有你點,我有我點,各自篤手機,easy! 有九款$14麵底和三款$17麵底,而湯底就有三款、醬汁四款,至於車仔餸就有六項,分別$8、$9、$10、$11、$12和$14。老實說,最喜歡是可揀青菜代替麵底,岩晒我這些少吃澱粉質者,讚!*****************************我選了青通菜配薑酒湯($14)及另上惹味咖喱汁和蒜粒菜脯,加六餸
青通菜六餸
惹味咖喱汁和蒜粒菜脯
我選了青通菜配薑酒湯($14)及另上惹味咖喱汁和蒜粒菜脯,加六餸。有冬菇、鮮腐竹、鹵水蛋、魚皮餃、魚肉春卷和麻辣蓮藕,唔好以為青菜底就會細細碗,份量都好夠,滿足!
薑酒湯
第一時間呷一口薑酒湯,湯身清澈,不油不鹹,少少薑的辛辣,又帶點酒香,雖不算好香濃,但味道也不錯。
通菜
冬菇
鹵水蛋
通菜色澤翠綠,莖部爽口,菜葉幼嫩;原粒冬菇($8)上,大小中等,約有五六粒,爽口滑身兼滿有菇汁,也推介!鹵水蛋($8)弄得非常入味,亦有蛋香,同樣推介!
鮮腐竹
魚皮餃
魚肉春卷
鮮腐竹($8)又腍又滑身,滿有豆香,加些惹味咖喱汁,更滋味!魚皮餃($9/3粒)啲啲骰骰,一啖一口,皮滑饀滿,配些蒜粒菜脯,辣辣地更美味。還有魚肉春卷($9/2件),味道鹹香,不乾身不油膩。
麻辣蓮藕
由於有濃味的餸料,即是麻辣蓮藕($10),故能保持湯底原汁原味,讚!麻辣蓮藕挺爽脆,面頭沾上少許紅椒、辣油、花椒等,麻辣感覺慢慢滲出,好有風味。
米粉配薑酒湯
麻辣雞腎
友人要了米粉($14),同樣配薑酒湯及另上惹味咖喱汁和蒜粒菜脯,加六餸。有冬菇($8)、韭菜($8)、豬紅($8)、魚片頭($8/3件)、黑椒牛丸($9/3粒)、麻辣雞腎($10)。見有大量的翠綠的韭菜,而冬菇、豬紅和麻辣雞腎都幾多件,大大碗,令她吃得滿足。看她應該最喜歡豬紅和麻辣雞腎,不出一會就把它們通通吃光,而我也偷吃了一件麻辣雞腎($10),同樣香辣惹味,口感爽,不錯!
紫貝天葵
飲品都有不少選擇,友人最愛可口可樂($6),而我就被少見的紫貝天葵($6)吸引了,據網上資料所得知:紫貝天葵是一種很好的營養保健品,含造血功能的鐵素、維生素A原、黃酮類化合物及酶化劑錳元素,具有活血止血、解毒消腫等功效。大大杯,好抵飲! 酸咪咪,甜度適中,消滯解膩,正合我需要。
--------------------------
相信這店子將成為我的飯堂,既方便,又平靚正,仲好醫肚,是工作OT後的很好選擇。
2019-08-30
麻辣蓮藕
麻辣雞腎
紫貝天葵
2019-08-30 40 瀏覽
係麵麵店見到小儀個樣,所以入去試下。係電子落單,每張枱都有QR code,簡好食物拎去櫃枱比錢就得了,簡單方便,夠哂環保。我點了小儀惹味5餸,有咖哩魚旦、咖哩魷魚、麻辣腩肉片、咖哩齋同麻辣蓮藕配咖哩汁撈粗麵。樣樣都好入味,咖哩汁少辣,好岩我。餐飲係凍檸雪碧,仲另外加了韭菜豬紅,比較清淡。老公點了招牌雜燴麵餐,都係叫左粗麵,有8樣餸,豬皮、豬紅、蘿蔔,咖哩魚旦、牛腩,豉油皇雞中翼、豬耳同麻辣蓮藕配薑酒湯底加腩汁,好香既清酒味,雞翼牛腩都好淋及入味。餐飲轉左大紫貝天葵,酸酸的。
係麵麵店見到小儀個樣,所以入去試下。

樣樣都好入味,咖哩汁少辣,好岩我。
餐飲係凍檸雪碧,仲另外加了韭菜豬紅,比較清淡。

餐飲轉左大紫貝天葵,酸酸的。