2024-05-02 38 瀏覽
好耐沒去食日本野,今日呢間餐廳最適合我地,而且交通都好方便,巴士或者地鐵都好快到,而且lunch time古五到甘多人!首先,雞白湯拉麵,湯底清澈透明,口感濃鬱卻不油膩。叉燒片和雞肉片都很嫩滑,帶有濃鬱的雞肉香味。溏心蛋增添了豐富的口感和濃鬱的蛋味。紫菜和蔥花提供了一些清新的風味,而竹筍和水菜增添了爽脆的口感。接下來是炸雞球,🫶🏻香味俱佳。炸雞球外層酥脆,內部則是嫩滑多汁的雞肉,每口都帶來滿滿的滿足感。搭配著柚子鹽的風味,帶來了一種清新的酸甜滋味。最後是柚子鹽味撈麵,一款冷麵。✌🏻雞肉片的鮮嫩口感非常適合冷麵,生蛋黃增添了濃鬱的蛋香味。小麥麵的彈牙口感配合著柚子鹽的味道。🫶🏻
2024-05-02 28 瀏覽
✔️明太子忌廉撈麵超大Pat明太子🤴成個面都係明太子真係超級滿足!明太子忌廉當然不會出錯啦,根本就係一個完美的組合!正😄✔️叉燒撈麵單單係配料就有生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉,一睇就知係超多啦!叉燒好嫩🐽好食!✔️柚子鹽味撈麵呢個面係涷食的,超級適合夏天。因為有柚子的關係所以感覺係超級清新🫧呢一個相對就冇咁多配料,只有蛋黃,蔥花,紫菜,竹筍。肉係雞肉片都係嫩🤓✔️原味東京撈麵同叉燒撈麵的配料是差不多的,但係就冇咗叉燒。適合一啲食得冇咁滯的人食,也是不錯啦✅✔️鹽味撈麵配料又有蔥花、紫菜碎、水菓、竹筍、唐辛子絲、生蒜、魚粉。又係超級無敵多的説,豬腩不太肥,麵好好食🤤
✔️明太子忌廉撈麵
✔️叉燒撈麵
✔️柚子鹽味撈麵
✔️原味東京撈麵
✔️鹽味撈麵
2024-04-30 27 瀏覽
晚餐同媽媽係麵屋食拉麵,呢度嘅拉麵非常豐富,有多款拉麵選擇,每一碗拉麵上面都鋪滿配料,見到都好開心!😽🤩🥳香辣炸雞粒🍗炸雞粒新鮮熱辣炸出嚟,香噴噴,表面包住一層薄薄油脂閃閃發光非常吸引。擺落去肉質就流出嚟,雞肉嫩滑又多汁,點少少蛋黃醬,味道更加豐富。明太子忌廉撈麵🍝有我最鍾意食的豬腩、明太子和生蛋黃,三者夾埋用來撈麵已非常惹味,食落去又香又有少少辣味,少少刺激又開胃。佢額外仲加左蔥花、紫菜碎、水菜、唐辛子絲、生蒜係麵更豐富原味東京撈麵🍝以各種美味的配料組合而成,非常有口感而聞名。麵條本身彈牙有嚼勁,配上新鮮的生蛋黃,辣肉碎,紫菜和生蒜,味道更豐富,口味更有層次。蔥花和韭菜令撈練緊香更加誘人。抹茶玄米茶🍵清香甘淳抹茶玄米茶,呢款由抹茶和玄米茶結合嘅茶香味十足,有抹茶嘅甘香淡雅,又有玄米嘅香味濃,非常好飲。
香辣炸雞粒🍗
明太子忌廉撈麵🍝
原味東京撈麵🍝
抹茶玄米茶🍵
2024-04-29 16 瀏覽
今朝一早跑完步,中午時間約左朋友來呢家餐廳聚會。一邊食一邊享受美食,呢個經歷真系高級享受啊。「雞白湯拉麵」方面,湯底經過熬煮後,湯汁非常香濃,叉燒片、雞肉片、溏心蛋肉質鮮嫩多汁,內部的肉質則保持著柔軟的口感,非常適合喜愛食肉的人品嚐,食完成個人都好幸福😆👍🏻而配料仲有紫菜、蔥花、竹筍、水菜、紅椒及拉麵。「原味東京撈麵」方面,生蛋黃、辣肉碎肉質鮮嫩,彈牙有嚼勁,搭配特製的醬汁,味道鮮美香濃,good😎 「雞皮餃子」▶️個皮好脆,醬汁食得黎又好開胃,而且顏色都好靚。「焙茶拿鐵」▶️好香口,甘甜滋味。朋友都對呢間餐廳既評分非常高,覺得選擇豐富,不論環境同味道都十分出色,而且亦好近我住既地方,下次會再來😹😹😹😹
「焙茶拿鐵」▶️好香口,甘甜滋味。

2024-04-29 23 瀏覽
呢間餐廳既食物種類多,而且價格親民,交通都好方便,巴士或者地鐵都好快到,而且menu仲有好多野食啊!一起睇睇我地既LUNCH MENU:【正宗全料東京撈麵】【炸雞球】【日本產麥茶】【正宗全料東京撈麵】外表上,這碗撈麵擁有豐富多彩的色彩和層次感。豬腩肉片鮮嫩多汁,生蛋黃搭配著溏心蛋增添了豐富的黃色,讓人食指大動。味道方面,這碗東京撈麵結合了多種風味,味道豐富而濃鬱。豬腩肉片的鮮嫩口感和肉香與麵條完美融合,帶來了滿足的口感。生蛋黃和溏心蛋增添了豐富的蛋香味,為撈麵帶來一種濃鬱的口感。辣肉碎則帶來一些微辣的風味。竹筍的爽脆口感與麵條的彈牙口感相輔相成。【搭配這碗撈麵的炸雞球外層酥脆,外觀金黃酥脆,入口時散發出誘人的香氣。點少少醬汁都好好味。內部則是嫩滑多汁的雞肉,提供了額外的食物選擇和口感體驗。而日本產的麥茶則是一種清涼的飲品,具有獨特的麥香味,能夠消暑解渴。】

【正宗全料東京撈麵】
炸雞球】
【日本產麥茶】
同朋友大概5點45分去到,去到唔多人,不過陸陸續續開始多人到滿座,但離開時(大概6點30)就未需要排隊。店員態度友善。點左餐之後,店員會就住你order左既餐而俾一個建議食法俾你,等你試下一碗面有唔同既食感。原味東京撈麵 ($89)賣相係吸引既👍🏻 撈麵都有好多配料包括:溫泉蛋、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵。餐廳教既第一個食法就係先戳破蛋黃並完全攪拌撈麵去試下佢最初既味道。我覺得撈勻循之後食層次感豐富,都埋係重口味的,有肉碎既辣(少少辣)之餘又有蔥花韭菜等等既爽;小麥麵硬硬地有口感係我鐘意既感覺,食左一半都唔會覺得膩🫰但始終成碗都係同一種味道係會容易膩,所以可以試第2個食法。享用三分一後,可以加即磨黑胡椒提升香氣。我加得唔多,因為唔想太辣,加左第一啖會覺得好似新奇左D,但慢慢地都會覺得係同一種味道 🤪 不過都依然覺得好味可以食落去👍🏻享用三分二後,加埋佢地既秘製香醋增加醒胃感。不過我自己唔鐘意酸酸地既感覺,我冇加好多,係清新左少少,但整體味道都差不多。最後,店員仲會問我地要唔要一口小飯撈埋剩餘既汁醬,我地梗係試啦,味道都仲好豐富既,唔錯。題外話,原本呢個撈麵係冇豬腩,

原味東京撈麵 ($89)

原味東京撈麵

題外話,原本呢個撈麵係冇豬腩,但朋友食素,俾左佢既豬腩俾我,我覺得豬腩好味,咬落去有燒過既味道,肉質亦鮮嫩👍🏻👍🏻

結論
🫰味道不錯,可以一試
⚡️食完會口臭🙈🥹

CP值:7.5/10

餐廳資料
餐廳名稱:麺屋こころ (軒尼詩道)
餐廳地址:灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖
營業時間:星期一至日及公眾假期 11:30-22:00
2024-04-26 24 瀏覽
入到餐廳發現原來唔係淨係食拉麵,而係仲有撈麵!估唔到唔係沾麵(〃ω〃)又唔係拉麵竟然係撈麵。就當試吓新嘅食物就坐低同朋友叫咗兩個不同的撈麵!正宗全料東京撈麵太多款食物的關係完全唔知食乜嘢好,見到有正宗東嘅撈麵就試吓啦(*☻-☻*)上碗麵真係有滿滿的餡料,將佢撈完之後每一啖都可以食到超多的餡料,味道會濃烈少少。最重要的主食係豬腩,都大塊又厚身(*´ω`*)原味東京撈麵啱啱喺正宗撈麵,呢個係原味東京撈麵。一樣試吓兩個有咩分別,個人覺得分別不是太大的,只係餡料會少啲,同樣都係豬腩,覺得可以隨意二選一!都係好食的(๑・̑◡・̑๑)日本產麥茶好解渴!
正宗全料東京撈麵
日本產麥茶
好解渴!
2024-04-26 16 瀏覽
因工作關係出左灣仔,上次以幫襯過一次呢間日本過江龍之後一直都念念不忘,平日午飯時間好多人排隊,呢日即刻夾埋同事嚟食個快閃late lunch !🐔雞白湯拉麵雞白湯拉麵賣相吸引,湯底非常濃厚,入口順滑,口感濃而不膩,香甜鮮美,呢個雞白湯望落唔多油,可以放心大大啖連埋拉麵嚟食都唔會濟,配料有叉燒片、雞肉片、溏心蛋、紫菜,竹筍、水菜、紅椒,非常足料💯彈牙嘅麵掛湯能力好高😋☕️焙茶拿鐵呢杯推介,焙茶好香而且濃度岩岩好,夠香而且唔會好甜😁每次嚟食都keep到咁高水準,我會介紹朋友再黎食
🐔雞白湯拉麵
☕️焙茶拿鐵
呢杯推介,焙茶好香而且濃度岩岩好,夠香而且唔會好甜😁
每次嚟食都keep到咁高水準,我會介紹朋友再黎食
呢間餐廳嘅湯麵真係好好食🥰上次成班朋友都係揀湯麵!今次我哋就決定試吓佢撈麵,聽講佢哋嘅撈麵都好高質✌🏻今次叫左以下呢四款撈麵:🌟明太子忌廉撈麵🌟原味東京撈麵🌟正宗全料東京撈麵🌟叉燒撈麵四款撈麵都各有特色!🌟明太子忌廉撈麵呢款撈麵最主要嘅就係明太子,份量勁多,啖啖都食到明太子香味,而且加咗忌廉非常之Creamy!🌟原味東京撈麵原味撈麵就更有日本特色,以最經典嘅組合配搭生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉,同用左小麥麵!經典好味!🌟正宗全料東京撈麵呢一款就係頭先嗰款嘅升級版!配料多咗好多,勁鍾意食佢嘅豬腩,同埋佢嘅糖心蛋都整得好好,真係做到流心嘅效果。🌟叉燒撈麵差唔多款款撈麵都一樣好食,最鍾意佢哋嘅配料配搭咗好多辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜,所以非常惹味。小食方面我叫咗三款:🌟雞皮餃子🌟香辣炸雞粒🌟炸雞球三款都非常之香脆,啱啱炸好,值得一試。

今次叫左以下呢四款撈麵:
🌟明太子忌廉撈麵
🌟原味東京撈麵
🌟正宗全料東京撈麵
🌟叉燒撈麵
四款撈麵都各有特色!
🌟明太子忌廉撈麵
🌟原味東京撈麵
🌟正宗全料東京撈麵
🌟叉燒撈麵
小食方面我叫咗三款:
🌟雞皮餃子
🌟香辣炸雞
🌟炸雞

三款都非常之香脆,啱啱炸好,值得一試。
2024-04-24 25 瀏覽
🌸聽聞屋企附近有間唔錯既餐廳,好多朋友都打卡,所以今日lunch time我都來打卡。🌸🌼正宗全料東京撈麵------以豬腩肉為主要配料,肉質鮮嫩多汁,與麵條完美結合。紫菜、蔥花和韭菜提供了清新的口感和香氣,為撈麵增添了一些層次感。竹筍的脆爽口感與彈牙的麵條完美搭配。紫菜碎和生蒜則為這道撈麵增添了一些特殊的風味。不僅外觀精美,味道濃郁豐富。🌼🌹香辣炸雞粒-----炸雞粒外酥內嫩,帶著香辣的誘人風味,酥脆外皮和多汁的雞肉內部給整餐帶來了更多的層次感。🌹👍🏻👍🏻👍🏻抹茶玄米茶-----為整餐提供了一種清新的口感和香氣。抹茶的濃鬱茶香和玄米的淡雅口感相結合,不僅消暑解渴,而且有助於提神醒腦。古五到甘快用餐完畢後,我覺得餐廳提供的食物種類算是包羅萬有的,而味道方面,今日真系令我非常滿足!!😝
2024-04-24 16 瀏覽
💄雞軟骨餃子💄呢個係小食,餃子煎到脆卜卜,咬開係充滿咬口既雞軟骨,咸咸地好爽脆既口感,好似食緊炸餃子咁,非常惹味!💋撈麵1號💋明太子忌廉撈麵,配料係豬腩、明太子、生蛋黃、蔥花、紫菜碎、水菜、唐辛子絲、生蒜、魚粉及小麥麵,肥肥既豬腩配上咸香既明太子真係絕配,明太子既咸香同豬腩配搭,味道好有層次,加埋其他配料,味道更濃!👅撈麵2號👅鹽味撈麵,配料係豬腩、蔥花、紫菜碎、水菓、竹筍、唐辛子絲、生蒜、魚粉及小麥麵,呢個整體黎講味道單一啲,咸香味係有既,唔同既配料都搭配得宜,肥美既豬腩係最正!👀撈麵3號👀正宗全料東京撈麵,配料係豬腩、生蛋黃、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹筍、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵,豬腩晦油香配合生雞蛋既蛋香,味道特別濃,成個麵既texture有啲稠稠地,口感更佳,但又唔會食到好膩!
💄雞軟骨餃子💄
💋撈麵1號💋
👅撈麵2號👅
👀撈麵3號👀
2024-04-23 24 瀏覽
🌟🌟終於搞掂份report, 所以夜晚要食好D。同同事係公司附近book 左呢間餐廳,我地對所有食物都好滿意,而且裝修大方得體,舒服闊落。明太子忌廉撈麵***(8.8/10)豬腩的肉質鮮嫩多汁,搭配明太子的鮮味和微辣,營造出一種濃鬱的風味。生蛋黃增添了豐富的蛋香味。水菜的爽脆和唐辛子絲的微辣為這道撈麵增添了一些層次感。生蒜則帶來一種獨特的辣味和香氣。讓人一口接一口。炸雞球***(9.2/10)外層酥脆,而且營養豐富。雞肉提供高質量的蛋白質,是肌肉生長和修復所需的重要營養素。雞皮餃子***(9.8/10)以雞皮作為餡料的外殼,內部則填裝著豬肉或其他配料。雞皮餃子有著酥脆的外層和嫩滑的內餡,含有豐富的膠原蛋白和脂肪,為這道餃子提供了豐富的口感和味道。超級大,鮮美彈牙,每一口都系享受~正呀!同事們都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯,得閒有公司節慶可以book呢度 😌😌
明太子忌廉撈麵***(8.8/10)
炸雞球***(9.2/10)
雞皮餃子***(9.8/10)
對於今餐嘅食物嚟講都非常之滿意,無論係主食定係小食質素都唔錯・:*+.\(( °ω° ))/.:+一見到個Menu都有好多唔同嘅選擇,分別會有湯或者有撈麵。明太子忌廉撈麵★彡本身好鍾意食明太子,見到爆多明太子面已經覺得好正!差唔多每一條麵都有明太子,啖啖都覺得好享受。配料方面佢哋仲會有幾塊豬腩,豬腩有啲肥肥哋有啲油脂感好香。香辣炸雞粒★彡炸雞粒炸粉唔算好厚,皮薄之餘肉汁仲好豐富,香辣嘅味道真係令到雞粒更加惹味。雞軟骨餃子★彡雞軟骨餃子肉汁豐富,而且仲好有咬口。佢哋呢到嘅日本產麥茶特別清香。

一見到個Menu都有好多唔同嘅選擇,分別會有湯或者有撈麵。
明太子忌廉撈麵★彡
香辣炸雞粒★彡
雞軟骨餃子★彡
雞軟骨餃子肉汁豐富,而且仲好有咬口。
佢哋呢到嘅日本產麥茶特別清香。
同朋友一齊食lunch 試咗新嘅日式餐廳。我就叫咗咖喱炸雞撈麵,感覺同平時食咖喱湯麵相異不是太大但係用咗日本咖喱,個人覺得係更加好食。加上有很多的配料可以撈埋一齊食,層次十分豐富。有黃黃,天婦羅碎,蒜蓉,紫菜等等。炸雞炸汁脆卜卜的,外脆內軟,雞肉十分嫩滑。朋友就叫咗叉燒撈麵,同樣都係有很多的配料,包括有韭菜,紫菜,蔥,蒜蓉等等。但係麵就唔係拉麵,而係小麥麵,口感沒有一點不同的,比較粗身少少。叉燒偏肥少少但就唔會覺得好老或者柴。還有叫了一個小食雞皮餃子,餃子外皮整得脆。
2024-04-23 11 瀏覽
呢度出名就係東京帶過黎既豐富多樣既日式撈麵,亦有不少美味既小食,飲品款式亦多架!其中,原味東京撈麵味道道地,真係正宗東京風味,配料豐富,不但只有生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉,仲採用小麥麵,口感十分獨特,麵條好有咬口好煙韌!而明太子忌廉撈麵更係獨具一格,豬腩同明太子搭配得令人回味無窮,再加上生蛋黃、蔥花、紫菜碎、水菜、唐辛子絲、生蒜、魚粉同小麥麵,有啲香辣味,簡直係完美組合,堪稱絕配!此外,炸雞球炸得外皮酥脆,內里鮮嫩多汁,香味誘人,係一道不可錯過既美味小吃!最後佢地既抹茶玄米茶更係不容錯過,雖然係凍,但完全飲到果種清香撲鼻,回味無窮,正正係用黎解膩既好選擇!