2017-04-01
之前有朋友介紹我食位於九龍城啓德道既懷舊老店,佢話呢間老字號係九龍城紅左成四十幾年,係出名潮州墨丸粉麵既,既然咁紅,又咁近我,就決定今晚買黎食下。我都成九點幾去到,條街好靜,但係間鋪頭入面就好多人,形成強烈既對比,我見咁多人就買外賣返屋企慢慢嘆。我叫左個芝麻撈麵,再加個墨魚丸。芝麻撈麵賣相唔錯,一般呢d撈麵都係用蠔油撈既,我都係第一次見呢d粉麵鋪用麻醬黎撈,有d似日式既麻醬冷麵咁,不過佢多左份fusion感,因為佢有冬菇做配料😆😆講番佢個麵底先,佢既麵條煮得好彈牙有咬口,而且麻醬較為杰身,撈起黎好適中,而且個味道唔錯又幾夾喎👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻而呢一碗墨魚丸都有成8粒架,d墨魚丸同平時個d有d唔同,佢唔係白雪雪既,賣相有d似貢丸同豬肉丸既混合體,食落去好香口同彈牙。因為佢呢度既墨魚丸係自家制既,除左有墨魚肉,佢仲加埋豬肉粒tim👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
我叫左個芝麻撈麵,再加個墨魚丸。 芝麻撈麵賣相唔錯,一般呢d撈麵都係用蠔油撈既,我都係第一次見呢d粉麵鋪用麻醬黎撈,有d似日式既麻醬冷麵咁,不過佢多左份fusion感,因為佢有冬菇做配料😆😆講番佢個麵底先,佢既麵條煮得好彈牙有咬口,而且麻醬較為杰身,撈起黎好適中,而且個味道唔錯又幾夾喎👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 而呢一碗墨魚丸都有成8粒架,d墨魚丸同平時個d有d唔同,佢唔係白雪雪既,賣相有d似貢丸同豬肉丸既混合體,食落去好香口同彈牙。因為佢呢度既墨魚丸係自家制既,除左有墨魚肉,佢仲加埋豬肉粒tim👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻