「晨早流流食早餐」系列之早來的午餐。歐陸早餐好抵食,因為本人十分之好魚,咁一見到有魚,就唔使諗,就係佢啦!呢間鋪第一次來,估唔到有驚喜。吉列魚柳配牛油多士,魚柳新鮮滾熱辣,炸得香脆但唔會干,多汁又夠滑,讚!牛油多士脆卜卜又夠厚身。櫻花蝦雪菜肉絲米,湯夠濃,味精唔重,湯俾我飲唒;櫻花蝦好多,落重本,令到個湯好濃郁;雪菜肉絲米夠足料,唔會過咸,肉絲夠滑,米粉幼身夠爽口。茶走有少少偏甜但夠香濃滑。Overall 成個早餐都好令人滿意。
「晨早流流食早餐」系列之早來的午餐。

呢間鋪第一次來,估唔到有驚喜。

吉列魚柳配牛油多士,
魚柳新鮮滾熱辣,
炸得香脆但唔會干,多汁又夠滑,讚!

牛油多士脆卜卜又夠厚身。

櫻花蝦雪菜肉絲米,湯夠濃,味精唔重,湯俾我飲唒;
櫻花蝦好多,落重本,令到個湯好濃郁;
雪菜肉絲米夠足料,唔會過咸,肉絲夠滑,米粉幼身夠爽口。

茶走有少少偏甜但夠香濃滑。

Overall 成個早餐都好令人滿意。

2021-12-11
10 分鐘 (堂食)
$43 (早餐)
2021-11-27 492 瀏覽
行過入去食咗個lunch set, 叫咗冰室常有嘅「魚香茄子炆米」。茄子油泡完保持紫色,讚!👍 但可惜太大條,所以有d硬同唔入味! 好多冰室魚香茄子冇乜魚香,但呢間有, 仲好明顯見到一粒粒咸魚粒,用料比較足!👍 炆米炆完唔會太淋,冇又散又斷!👍

幫襯嗰日係8號風球,所以嗱嗱臨食埋個飯返屋企可能就係因為打風關係,嗌咗個咖喱牛腩飯,咖喱汁非常的稀,只有輕微咖喱味,亦都似咖喱湯多過汁,咖喱牛腩的肉質普通,不是炆得很冧,薯仔的份量嘅不多,只有一兩舊。最大獲的是,白飯未煮熟,很硬,亦睇得出唔夠水,好似係趕唔切嗱嗱臨要攞出嚟一樣,所以呢方面非常的失望。因為之前的性價比實在太高,所以今次的失望令我暫時停一停光顧這間餐廳,希望下次嚟到嘅時候,可以重拾返之前嘅水準。
幫襯嗰日係8號風球,所以嗱嗱臨食埋個飯返屋企

2021-10-11 490 瀏覽
北角的黃金冰室開業不久,由於太忙,午餐都無時間食﹐直接到下午茶時間才有時間過黎食,就試下佢啲下午茶餐。。。她的下午茶餐聽個名好多都好吸引,掙扎左好耐叫左個炸雞脾沙律餐(朋友話我總係食左先記得影相,我答「咁咪證明我真係有好好品嚐完先講囉」)等左10分鐘左右,終於有啦,炸雞脾外表睇落去好似有少少過左火,但食落就知啱啱好,表皮好脆口,內裹的肉質鮮嫩,肉汁有被好好咁鎖住,有啲後悔因為驚太邪惡而放棄叫「黑松露芝士炸雞脾」,相信有埋黑松露個香味應該會再好味啲。。。呢10分鐘,不但證明佢係生炸,咁重要的是「值得」。佢配的沙律係蟹籽蟹柳青瓜絲沙律,比起普通薯仔沙律好食好多~~總結:北角黃金冰室都好好味,佢的炸物做得好,而且抵食,值得一試。

2021-09-30
2021-07-28 602 瀏覽
同事提議食常餐,我就諗起一間冰室既沙爹牛肉,呢間冰室LUNCH 時間都多人食,要等位大慨15分鐘,安排入座坐在門口的卡位,但冷氣唔夠,有點熱,伙計落單非常快,有禮貌,我叫咗個食得飽既常餐,自選1款可揀吉列魚柳/吉烈豬扒/漢堡扒/牛扒/豬扒/雞中翼(2隻), 我揀豬扒拼厚多士 五香肉丁+煎蛋米粉 (我冇揀沙爹牛肉, 因為上次已食過, 今次想試五香肉丁),凍檸茶。食物好快上枱,豬扒唔太厚,有少少un ,厚多士係即烘,麵包軟熟,牛油已經溶晒入多士,超好味。五香肉丁有少少辣,煎蛋一般,米粉粗身,但偏碎,總括黎講,沙爹牛肉必吃,其他款可以一試
),凍檸茶。

2021-07-27
15 分鐘 (堂食)
2021-06-17 384 瀏覽
自從請咗工人之後,中午已經好少叫外賣,發覺原來請咗工人係慳咗好多,而家喺外賣平台本身個飯已經收貴左,仲要再收運輸費,手續費,本來四$50可以搞掂嘅一個午飯變咗過百,又話科技可以改善人嘅生活,到最後都只係用錢解決。講返個咖喱牛腩飯,佢啲牛腩都唔係牛腩嚟嘅,好似食緊牛雜咁,舊嚿個樣都唔同,仲要大部份都咬唔開,搞到最後好似食緊咖喱汁撈飯咁,仲要個咖喱又唔好食,個飯又冇味嘅,個質素就好似工廠飯堂$20嘅質素甚至更加衰,已經好耐冇寫食評,但真係落差太大, 唔X佢唔得。
外賣送餐
2021-03-12 560 瀏覽
lunch 都唔使點等位,好快就入座,但都人山人海。見到其他人食炒粉麵飯,好大碟,望落似性價比都好高。但今次我哋選食咗扒餐,因為想食豪少少。揀咗法式黑椒牛柳餐配黑椒汁,另一個就係雜扒餐配黑椒汁。個雜扒餐真係大到不得了!雖然成$118 份,係幾貴,但份量超足,絕對冇欺場呀!而我牛柳餐選左5成熟,個人覺得就剛剛好,因為好怕食過熟的牛。同埋個忌廉湯同飽都好食,唔係求其罐頭溝出嚟咁,整體個餐都好滿意,薯仔就連皮上,夠香口。味道:5/5環境/服務:4/5價錢:3/5

味道:5/5
環境/服務:4/5
價錢:3/5
2021-01-23
2021-02-23 453 瀏覽
今年新年流流,午餐要搵餐食,唔係度度有開,行行下就黎到黃金冰室食好西啦👍🏻👍🏻呢間係九龍新界都有分店既冰室,終於都開到黎炮台山啦,今日就一於食一食佢👍🏻新年menu,睇黎係特別貴左,但新年流流,冇計啦😂先有碗餐湯,要左羅宋湯主食:牛氣沖天(法式芝士焗牛扒飯)芝士好足料,有唔同層次嘅芝士,好味👍🏻👍🏻牛扒又不過不失,唔會太頹既扒,唔錯個扒又唔會太un,合格💗💗整體來講,質素唔錯,平靚正之選😍😍

新年menu,睇黎係特別貴左,但新年流流,冇計啦😂
牛氣沖天  (法式芝士焗牛扒飯)

先有碗餐湯,要左羅宋湯

主食:牛氣沖天(法式芝士焗牛扒飯)

芝士好足料,有唔同層次嘅芝士,好味👍🏻👍🏻

牛扒又不過不失,唔會太頹既扒,唔錯

個扒又唔會太un,合格💗💗

整體來講,質素唔錯,平靚正之選😍😍
牛氣沖天  (法式芝士焗牛扒飯)
最近呢間黃金冰室取代咗之前嘅龍門冰室舖位,開業到依家我都未食過!今次行完街肚餓,就買個外賣返去試下!睇完menu覺得黃金冰室定價都算係偏高少少!另外,收銀員態度友善!👍🏻 ❤️ 黑松露芝士炸雞脾配紅豆冰 $42估唔到喺茶餐廳都食到咁高檔嘅炸雞脾😂 炸雞脾體積唔算大隻,拎到返去已經淋咗😬 不過炸雞脾唔會炸得太乾,有少少肉汁!炸雞脾上面加咗片芝士同黑松露醬,講真芝士同黑松露味道唔係話好突出,並無令成件事錦上添花,都係綽頭嘢!😅 另外跟餐紅豆冰正正常常,紅豆比例較少,甜度啱啱好👌🏻好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)❤️ 花生醬西多士 $26食落唔油膩,幾軟熟,但蛋香味淡!內層有花生醬夾心,配埋糖漿都唔會話太甜!好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)呢區其實好多高質冰室及茶餐廳,我都食過好幾間,心中排名依次序係:🥇半島冰室> 🥈大澳德發 & 閨 · 家 > 🥉時代冰室!黃金冰室就排得較後,質素比快餐店好但價錢比另外4間稍為偏高,相比之下性價比較低!
睇完menu覺得黃金冰室定價都算係偏高少少!
另外,收銀員態度友善!👍🏻

❤️ 黑松露芝士炸雞脾配紅豆冰 $42
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

❤️ 花生醬西多士 $26
花生醬西多士
好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)
2021-02-12
9 分鐘 (外賣自取)
2020-12-28 682 瀏覽
趁聖誕假最後一日,去港島行過山舒展筋骨,吸收天地靈氣……事前梗係要食飽啲上路啦。於是揀咗呢間連鎖茶餐廳食個tea,一開始朋友未到,經過既店員都好貼心咁問落咗單未。目測個menu屬於合理價格,不過底下既價錢有啲高,吸引我嗌返個黎試下。XO醬乾炒牛河睇牌面係好大份,我諗有平時餐廳既兩份。牛肉份量比一般餐廳多,但係味道稍遜,完全感受唔到XO醬既味道,食到底先食到XO醬既少量蝦米。整體覺得正正常常,可能我食乾炒牛河都接受到。食完,店員好快收起用過既餐具,唔會等到客人離座先收拾,呢點抵讚

XO醬乾炒牛河

XO醬乾炒牛河
睇牌面係好大份,我諗有平時餐廳既兩份。
整體覺得正正常常,可能我食乾炒牛河都接受到。

2020-12-27