2021-08-23 1064 瀏覽
喺筲箕灣買外賣其實已經試過幾次呢間黃金雞🐔🐔今次終於有心機去打返個食評🤪🤪食得幾次梗係好食啦小店位置唔多,主要做外賣居多🤤🤤 黃金雞飯 ($40)店舖名都有講啦,佢哋嘅主打就係黃金雞,其實呢就係海南雞嘅朋友🐣🐣雞肉做得好嫩滑,每隻都係黃金嘅外皮色🤩🤩然後配上油飯,好有心機做👍👍旁邊仲有少少醃咗嘅蘿蔔絲同埋菜苗☺️☺️ 另外仲附上例湯添😉😉佢海南雞有兩款汁一款黑色係甜豉油感覺唔錯,另一款係少少酸酸辣辣,兩款配海南雞都非常之夾😋😋

黃金雞飯 ($40)

• 黃金雞飯
咁岩去港島尼頭,特登搵間好食既餐廳。店鋪細細地,但都坐到10人左右。當日食lunch,好多人買外賣,亦有幾個人堂食。叫左黃金雞飯($40),五香豬髀飯($40),黃金香茅雞翼($38)。雞飯黃到金,d顏色閃令令。一盒份量多,拎上手好重。每粒飯都沾滿雞油,變到金黃色。飯粒香口雞味濃,但唔會油膩。雞肉嫩口,雞皮爽。紅蘿蔔絲醃製後酸酸地,好開胃。豬髀肉飯一試難忘,豬髀肉好滑而且份量超多。豬髀肉連皮,就算食哂d皮,都唔會覺得濟/膩,仲好有骨膠原添。豬髀肉煮成既滷汁配飯食一流。雞翼炸完好香口,完全唔油,香茅味濃郁。咬開仲有肉汁流出黎添。整體,雖然係小店,但係食物質素高,端午節前個陣仲有粽子package可以買。

叫左黃金雞飯($40)五香豬髀飯($40)黃金香茅雞翼($38)

黃金雞飯

雞飯黃到金,d顏色閃令令。一盒份量多,拎上手好重。

每粒飯都沾滿雞油,變到金黃色。飯粒香口雞味濃,但唔會油膩。

雞肉嫩口,雞皮爽。紅蘿蔔絲醃製後酸酸地,好開胃。

五香豬髀飯

豬髀肉飯一試難忘,豬髀肉好滑而且份量超多。

豬髀肉煮成既滷汁配飯食一流。

黃金香茅雞翼

午餐
五香豬髀飯
黃金香茅雞翼
2021-06-10 1062 瀏覽
武漢肺炎咁就爆咗年幾, 上年呢個時候又係食良心小店糭, 今年就幫襯另一班。 今年食"糉是有傻人", 一睇就知係傻架啦, 好食到傻糉是有傻人今年係由黃金雞,友光記&明華食堂出品, 我呢邊就係西牛去arrange, 佢地arrange得好好好準時 (係我遲到 ) , d糭都包得好好, 包裝好正~ 佢每隻糭都真空獨立包裝, 獨立真係好重要佢係連埋真空包裝袋放落水去煲, 平時放糭直接落水, 成煲搞到有d唔知點咁。。。。 但係真空袋真係好正, 好乾淨, 懶起上嚟, 煲完唔駛洗煲, 水都可以唔換, 第二日煲過第二隻都仲得. 同埋真空獨立包裝可以keep耐d又唔會整污糟個雪櫃, 啱晒我呢d懶人~d糭真係包得好靚,我開咗d咸肉糭食先, 一set有3 隻, 紅豆咸肉糉、綠豆咸肉糉、花生咸肉糉。 我食咗隻花生咸肉糭先, 我平時麻麻地花生, 但係佢呢個又ok喎, 我最唔鐘意d花生好硬, 呢隻又啱啱好喎整得, 成隻糭都好好食, 佢有少少肥豬肉, 入口即溶,唔會太多食到你好漏, 真係好食, 食糭做dinner真係ok, 一隻搞掂, 又好食

2021-06-09
外賣送餐
2021-06-10 837 瀏覽
餐廳係橫街 平時經過未必會留意到鋪位較細 唔少人都係選擇外賣但我地比較晏黎到 店鋪無咩人岩岩好可以坐低食一坐低就會送上一杯湯黃金雞飯 轉雞脾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一上枱已經驚訝左一大下😱因為同圖片係完全一樣大大隻雞脾鋪係面 覆蓋範圍完全遮住d飯😍😍無骨雞咬落去啖啖肉超級過癮🤤🤤而且每舊雞都非常嫩滑再配埋油飯同辣醬 三者配合得天衣無縫👍🏻手撕雞飯👍🏻👍🏻👍🏻由於黃金雞飯實在太震驚到我 呢個相比下突然間變得有d遜色配既係白飯 手撕雞其實味道都唔錯 辣辣地幾開胃

餐廳係橫街 平時經過未必會留意到

手撕雞飯👍🏻👍🏻👍🏻
由於黃金雞飯實在太震驚到我 呢個相比下突然間變得有d遜色
配既係白飯 手撕雞其實味道都唔錯 辣辣地幾開胃

2021-05-22 890 瀏覽
=== 「推介」===- 黃金雞半隻,無骨,多肉,又瘦又滑,有雞味,暫時係香港食過最好食的海南雞- 秘製牛腩例牌,五香風味,一樣都係多肉,份量都唔算少,而且好淋好入味,好味- 紅咖喱炸豬排飯,整起熱辣辣,紅咖喱香,不過唔係好辣,炸豬排又乾又脆,好抵食,配上的飯也好多,超飽- 芝士薯波,內裡係薯蓉,芝士唔係同薯蓉撈埋一齊,分開個別一塊,食到濃郁芝士味- 餸菜配上的紅蘿蔔絲,醃製過,甜甜地,開胃全部加埋都係$260左右遲放工,唔想煮,隨意係openrice搵間鋪,估唔到咁好味,會再幫襯!不過鋪頭好細,下次我都係會揀外賣,返屋企食,怕會整到成身油煙味。
=== 「推介」===

- 餸菜配上的紅蘿蔔絲,醃製過,甜甜地,開胃

全部加埋都係$260左右

13 分鐘 (堂食)
  • 秘製牛腩
2021-05-14 866 瀏覽
上次介紹完西灣河隱世泰菜今次介紹呢間同佢相隔一條街又係位於唔顯眼嘅內街不過佢嘅海南雞試過自然會返轉頭講吓點解我會識呢間餐廳先話說我本身好鍾意食海南雞飯以前太安樓有一間好出名不過近年越食越貴而且雞肉份量越黎越少於是我就上網搵有冇其他好食嘅海南雞飯後來比我發現竟然有一間都係喺西灣河咁就一於試吓啦當時仲未有疫情可以堂食(暫時而家夜晚6點後淨係做外賣)餐廳屬於平民小店位置唔多得大概10個位平時大部份人都係以外賣為主Menu有大概10款飯同一D小食揀我最鍾意就係黃金雞飯有時都會叫佢嘅五香豬髀飯今日都係叫番我最愛黃金雞飯$40包埋冬瓜湯同埋醬汁另上酸蘿蔔絲非常開胃我好鍾意將豆苗仔同蘿蔔絲撈埋落油飯到食雞肉份量十足嫩滑而且無骨醬汁有泰式辣醬同豉油特別係辣醬汁酸甜開胃新年個時有期間限定蘿蔔糕依家就做緊糭大家有興趣可以試吓
上次介紹完西灣河隱世泰菜

於是我就上網搵有冇其他好食嘅海南雞飯
後來比我發現竟然有一間都係喺西灣河
咁就一於試吓啦
當時仲未有疫情
可以堂食(暫時而家夜晚6點後淨係做外賣)

餐廳屬於平民小店

新年個時有期間限定蘿蔔糕
依家就做緊糭
大家有興趣可以試吓

黃金雞飯
雖然店舖現時暫停晚市堂食,但亦無阻我要在勞動節懲罰它😤。今日就試用它的網上落單服務,可以寫低幾點取餐,不用假手於人。自己的飯,自己攞!乾淨又衛生😂😂。招牌黃金雞飯 $40這個飯像是有股魔力,讓人一試難忘,我已經食過好多次,每次都回味無窮❗️一打開個飯盒,已經香味撲鼻,加上餸菜配搭顏色奪目,令人即時胃口大開🌟。雞件皮薄之餘,雞肉又嫩滑多肉,帶有少少Jelly層。酸紅蘿蔔絲🥕醒胃爽甜。黃薑飯軟硬度適中,食落有口感。

招牌黃金雞飯 $40

2021-04-18 778 瀏覽
和同事過黎食lunch,叫左兩個小食,三個飯。價錢實惠但製作認真,味道非常好,如果住附近應該會日日食涼拌青瓜,爽脆新鮮,醬汁開胃青咖哩牛腩飯,咖哩香甜帶辣勁,食得辣會鍾意,牛腩炆到好淋蜜糖雞排飯,雞排煎得岩岩好,外脆內滑洋蔥豬排煎蛋飯,味道也很不錯芝士薯波,也就是圓形薯餅包著滿滿芝士,很飽肚呢
和同事過黎食lunch,叫左兩個小食,三個飯。
價錢實惠但製作認真,味道非常好,如果住附近應該會日日食

涼拌青瓜,爽脆新鮮,醬汁開胃

青咖哩牛腩飯,咖哩香甜帶辣勁,食得辣會鍾意,牛腩炆到好淋

蜜糖雞排飯,雞排煎得岩岩好,外脆內滑

洋蔥豬排煎蛋飯,味道也很不錯

芝士薯波,也就是圓形薯餅包著滿滿芝士,很飽肚呢
  • 蜜糖雞排飯
隱世美食從來都係藏身於小巷口內,人流稀疏,但總會有好多人暮名而來。位於西灣河與筲箕灣中間嘅「黃金雞」,面積好細,大約只有10個位,以bar枱及櫈嘅速食形式營運。必食❗️黃金雞飯🐣$40黃金雞飯即係海南雞飯,一打開巳經覺得賣相好靚,顏色配搭得好好,令人垂涎欲滴。個飯份量十足,雞件皮香肉嫩滑,有7至8件,可隨個人喜好點豉油汁同蒜蓉薑汁。油飯底香得嚟唔油膩,配以醃蘿蔔絲及豆苗仔,富特色以餘又健康醒胃。海南雞飯同樣跟雞湯一杯。

必食❗️黃金雞飯🐣$40

2021-01-19 1099 瀏覽
呢間舖頭離地鐵站都有一段距離,係巷仔入面嘅小店雖然佢舖頭唔大,座位有限但小店就勝左有人情味,同啲街坊關係好🥰佢舖頭入面都有好多文宣同黃物💛幫襯佢食野之餘,仲可以買下啲小食/擺設同舖頭名一樣,真係黃到發金😆==============================🍛 黃金雞 (筲箕灣) @goldenchicken2018📍 筲箕灣海利街6號海利大廈地舖(西灣河B出口,步行約4分鐘)⏰ 星期一至日 12:00 - 15:00 18:00 - 22:00(星期三全日休息)==============================1️⃣ 【黃金雞飯】 $36呢個餐無論係飯、雞定係配菜都好,份量都好足👍🏻首先,最頂嘅配菜有醃蘿蔔絲🥕同豆苗🌱酸酸甜甜嘅味道,十分之開胃🙊第二層就係雞!🐣佢啲雞真係無得輸!👏🏻真係好滑,超滑,勁滑!雞皮同肉之間個層脂肪係小編嘅至愛😭肉嘅厚度適中,肉質真係好嫩滑😏小編無加10蚊轉雞髀,佢都有比到隻雞翼🤩最底嘅就係油飯喇!🍚食雞飯點可以唔食佢自家製油飯🤯油飯整得好香,粒粒飯都好均勻,唔會見到白色嘅米😣醬汁方面有3種,鼓油、
呢間舖頭離地鐵站都有一段距離,係巷仔入面嘅小店
雖然佢舖頭唔大,座位有限
但小店就勝左有人情味,同啲街坊關係好🥰
佢舖頭入面都有好多文宣同黃物💛
幫襯佢食野之餘,仲可以買下啲小食/擺設
同舖頭名一樣,真係黃到發金😆
📍 筲箕灣海利街6號海利大廈地舖
(西灣河B出口,步行約4分鐘)
⏰ 星期一至日 12:00 - 15:00
18:00 - 22:00
(星期三全日休息)
1️⃣ 【黃金雞飯】 $36
呢個餐無論係飯、雞定係配菜都好,份量都好足👍🏻
首先,最頂嘅配菜有醃蘿蔔絲🥕同豆苗🌱
酸酸甜甜嘅味道,十分之開胃🙊
第二層就係雞!🐣
佢啲雞真係無得輸!👏🏻
真係好滑,超滑,勁滑!
雞皮同肉之間個層脂肪係小編嘅至愛😭
肉嘅厚度適中,肉質真係好嫩滑😏
小編無加10蚊轉雞髀,佢都有比到隻雞翼🤩
最底嘅就係油飯喇!🍚
食雞飯點可以唔食佢自家製油飯🤯
油飯整得好香,粒粒飯都好均勻,唔會見到白色嘅米😣
醬汁方面有3種,鼓油、蔥油、辣醬
小編平時都偏向點鼓油同辣醬
而佢呢兩種醬都好惹味,唔會過甜或過辣😎
點少少已經好吊味😋😋
(🔥 怒食指數:9/10)
2️⃣ 【冬瓜湯 】(免費)
小編真係餓到嬲,所以唔記得影杯湯😂
用紙杯飲湯真係第一次😳
冬瓜湯唔會好油膩,較清甜
入面仲會有冬瓜嫁🤯
真係真材實料!😤
(🔥怒飲指數:9/10)
🔥評分:
環境:7/10 (堂食)
味道:9/10
性價比:10/10
總分:8.7/10
💢 提供shopper外賣/外賣自取服務!
💢 提前一日落訂,每個飯盒減$5!
💢 foodpanda外賣自取8折!
2021-01-16 931 瀏覽
我住附近都吾知有間咁好食嘅鋪頭,位於內街,都要考考眼力先至搵到,舖頭細細,大約做到10-12人左右,店內嘅員工非常有禮貌😃第一次食嘅朋友,當然要推介你哋食佢嘅招牌黃金雞飯👍🏻抵食👍🏻$40有埋雞湯, 雞已經起咗骨,香滑,配埋雞湯帶一點冬瓜味😚另一個兩點係佢上面嘅紅蘿蔔,酸酸甜甜好開胃😙仲有食過佢哋嘅青咖喱牛腩飯,青咖喱味道香濃,不過就比較辣,牛腩份量較多,好味👍🏻雞湯冇味精,飲完之後唔會覺得口渴

另一個兩點係佢上面嘅紅蘿蔔,酸酸甜甜好開胃😙

雞湯冇味精,飲完之後唔會覺得口渴

2020-11-11 1398 瀏覽
簡短食評青咖哩雞飯 - 賣相唔錯,非常慷慨嘅醃紅蘿蔔,嘩~仲有雞翼整體雞滑,無雪味 (我唔知佢用咩雞ga) 份量都唔少, 青咖哩香甜少辣。題外話,因為我爸話藍心快餐個雞排飯好大陣雪味雞又少,又貴又難食。一路食呢個青咖哩雞飯,一路讚好食,仲食得好開胃 🤭🤭秘製牛腩飯 - 牛腩夠腍,味道香濃好味繼續努力
簡短食評

青咖哩雞飯 - 賣相唔錯,非常慷慨嘅醃紅蘿蔔,嘩~仲有雞翼

秘製牛腩飯 - 牛腩夠腍,味道香濃好味

繼續努力

2020-11-10
2020-10-24 1259 瀏覽
有日突然好想食黃金雞叫埋班朋友一齊訂左外賣小妹我就叫左咖喱牛腩飯外賣嘅點知攞到飯翻去反轉碗底搵暈曬都搵唔到咖喱牛腩飯係好食嘅 不過主要我想食咖喱咯希望下次叫咖喱飯可以比翻咖喱我
有日突然好想食黃金雞
叫埋班朋友一齊訂左外賣
小妹我就叫左咖喱牛腩飯外賣嘅
點知攞到飯翻去反轉碗底搵暈曬都搵唔到咖喱
牛腩飯係好食嘅 不過主要我想食咖喱咯
希望下次叫咖喱飯可以比翻咖喱我
2020-10-23
10 分鐘 (外賣自取)
2020-10-23 1016 瀏覽
筲箕灣黃金雞名就成日聽,條大街成日行,但真係依家先知間鋪係邊😨鋪面唔大,大概坐到十個人左右。鋪面當時仲有好多文宣同撐醫護牌匾。做野既全部後生仔。🐮青咖哩牛腩飯Hkd 47所有野食黎之前都會有一杯例湯,應該係青紅蘿蔔雞湯,雖然好似有啲味精,但味道勁濃好好飲!講埋個青咖喱牛腩飯,佢個牛腩勁出色係個種炆咗好耐勁淋既五香牛腩味;另外個咖喱汁係甜甜地,好味到齋汁都可以撈兩碗飯個種,但兩者加埋就唔係好夾🤨🐔黃咖喱雞飯 Hkd 42同牛腩飯一樣,兩者分開係係出色,但行埋一齊就有啲唔夾,因為雞好滑好香海南雞個種味,就咁食先會突出,但有咖喱汁就會遮蓋咗浸雞香。但佢上面啲醃紅蘿蔔幾好食,開胃解油膩。🤩野飲方面除咗普通汽水,仲有清漉💛甘草烏龍茶!!!香港人飲香港茶,飲完包保你會中意!我就係其中一個🥴

🐮青咖哩牛腩飯Hkd 47

🐔黃咖喱雞飯 Hkd 42

• 牛腩飯
2020-09-15 1318 瀏覽
聽東區朋友講,又黃又好食,老闆好健談,好多人撐。星期日完全唔堵車,地點其實近西灣河,哇!要排隊 !唔緊要,點都要試一試,雞肉好嫩滑,紅蘿蔔絲幾好,朋友話以前係白蘿蔔絲,不過雞味就普通!有 2 種醬汁,好好味!
聽東區朋友講,又黃又好食,老闆好健談,好多人撐。

星期日完全唔堵車,地點其實近西灣河,哇!要排隊 !

2020-09-13