2019-12-21
今日一家人提早冬至食飯,就揀左如心海景酒店商場新開的點一龍餐廳!點解揀呢間餐廳?因為之前都食過佢哋尖沙咀海港城的另一分店,覺得味道都好好,最重要喺尖沙咀高級商場入面但價錢一啲都唔貴,所以知道佢哋荃灣開左新店,再加上早幾日行過見到原來同尖沙咀唔同,除咗點心小菜,佢哋有做埋火鍋🤤所以就決定今年冬至飯局地點!可能因為新開店關係當日餐廳不太滿座,但這樣也好,可以唔洗同人逼,一家人可以慢慢傾計交流,唔洗比人吹交枱趕住飯趕住走!👍🏼他們配料選擇當然無一般火鍋店咁多特別款待,但一般雪花肥牛、一口牛柳粒、手打牛丸,墨魚滑、鯇魚腩、雲吞都有得揀!我哋叫了湯底揀左骨膠原花膠雞湯,湯一滾起打開煲蓋,就見到雪白充滿骨膠原的湯底,最驚喜仲有大大舊花膠,淨係湯都飲咗一大碗!值得推介的是一口牛柳粒👍🏼、即炸響鈴、手打牛丸、墨魚滑,牛柳粒入口好有牛味仲有牛油香氣,好食過唔少火鍋店!即炸響鈴由於係即炸所以無得輸!!牛丸亦都食得出真係手打的口感!由於一開始太肚餓,所以叫左個鳳爪排骨飯頂住肚餓先,呢個飯都好足料好好味!個底仲有飯焦嫁!!🤤🤤呢餐冬至飯局個個屋企人都食至飽飽,有讚無彈,個個都話要再來多次!提外話,由於同行有2
提外話,由於同行有2個小BB,餐廳亦有提供BB椅,等我哋食得好安心🤗(由於生左BB後,明白BB椅的重要性🤣)