餐廳: 點一龍 (如心廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-02-24 128 瀏覽
近日肺炎疫情嚴重,百業蕭條,但係飯始終要食嘅。今日就去咗荃灣一間叫點一龍點心店度食晚飯。馬蹄甘筍龍利葉海底椰燉豬腱$55。坐低服務員就介紹燉湯買1送1 - 更有抗咽喉炎。燉湯沒有味精,而且十分足料,抗肺炎效果就唔知,但係都幾潤肺嘅。金皇鮮肉鍋貼$33個皮煎到脆卜卜 ,鮮肉份量幾好足。例牌玫瑰豉油雞$83雞肉鮮嫩,個汁好入味,都幾值得推介。黑蟹子小籠包$39不過不失,合格。欖菜肉鬆四季豆$88單食的話味道比較咸,所以用嚟送飯一流 。醬皇蒸鳳爪$30,鳳爪蒸到軟淋淋,好易入口,好怕其他餐廳嘅鳳爪啲汁一達達,完全冇口感。豉蒜蒸排骨$30份量都幾充足, 出面餐廳有啲就係骨多個肉,呢個排骨都蒸得好滑,不錯不錯。冬菇紅棗雞肉煲仔飯$98都幾好火猴,雞肉冬菇都有好多,林上鼓油,撈埋啲飯焦食,讚!楊枝金露$40雪得夠凍,入口好清涼,滿滿嘅芒果同西柚肉,而且唔會太甜,做得不錯不錯。同場優惠:點心嗌三款送一款,其他小菜叫三款送一款 。老實講呢期我都出街少咗食飯,希望香港能快快度過呢一個難關,香港人繼續開開心心出外吃喝玩樂。
近日肺炎疫情嚴重,百業蕭條,但係飯始終要食嘅。
今日就去咗荃灣一間叫點一龍點心店度食晚飯。

馬蹄甘筍龍利葉海底椰燉豬腱$55。
坐低服務員就介紹燉湯買1送1 - 更有抗咽喉炎。

金皇鮮肉鍋貼$33
個皮煎到脆卜卜 ,鮮肉份量幾好足。

例牌玫瑰豉油雞$83
雞肉鮮嫩,個汁好入味,都幾值得推介。

黑蟹子小籠包$39
不過不失,合格。

欖菜肉鬆四季豆$88
單食的話味道比較咸,所以用嚟送飯一流 。

醬皇蒸鳳爪$30,

豉蒜蒸排骨$30

冬菇紅棗雞肉煲仔飯$98
都幾好火猴,雞肉冬菇都有好多,林上鼓油,撈埋啲飯焦食,讚!

楊枝金露$40

同場優惠:點心嗌三款送一款,其他小菜叫三款送一款 。
老實講呢期我都出街少咗食飯,希望香港能快快度過呢一個難關,
香港人繼續開開心心出外吃喝玩樂。
雖然都已經過咗立春, 但係天氣乍暖還寒, 都仍然會想食返一煲熱辣辣的煲仔飯 暖一暖身。 講真,煲仔飯同手工點心就自己一定煮唔到, 倒不如 就出街食 , 一石三雕, 食煲仔飯之餘, 飲返杯茶 ,又嘆番一盅兩件。 今次就去咗位於荃灣如心廣場的點一龍, 餐廳門面光鮮, 坐得舒服, 食客與食客坐位之間夠寬闊。 最近仲做緊優惠, 特別 因應時勢而推出的抗咽喉炎湯水買一送一 ,平日主菜買二送一, 點心買三送一, 就趁此機會食返餐特色手工點心。先講抗咽喉炎湯水-- 馬蹄甘筍龍利葉 海底椰燉豬展 龍脷葉性質溫和,味道甘淡,有助清肺,化痰治肺熱咳嗽,而海底椰則清燥熱、止咳、滋陰補腎、潤肺養顏、強壯身體機能。整碗燉湯入口味道清甜,飲過後喉嚨舒服,減少左 剛剛地的感覺。 餐廳煲仔飯多種選擇, 豬肉、 雞肉、臘腸 都可以揀, 梗有一款合心水。今次就叫了鳳爪排骨煲仔飯與及 鴛鴦腸蛋黃煲仔飯。 鳳爪排骨煲仔飯88煲仔飯送上枱後 , 店員會先將一半是由到落飯 , 然後再蓋蓋焗一焗 。最欣賞係煲仔飯與菜心分開上 , 唔會怕菜心焗到黃一黃 。煲仔飯米飯金香, 口感適中, 飯焦也算均勻 。 排骨多, 也非常夠味,

先講抗咽喉炎湯水-- 馬蹄甘筍龍利葉 海底椰燉豬展

今次就叫了鳳爪排骨煲仔飯與及 鴛鴦腸蛋黃煲仔飯。

鳳爪排骨煲仔飯88
煲仔飯送上枱後 , 店員會先將一半是由到落飯 , 然後再蓋蓋焗一焗 。最欣賞係煲仔飯與菜心分開上 , 唔會怕菜心焗到黃一黃 。煲仔飯米飯金香, 口感適中, 飯焦也算均勻 。 排骨多, 也非常夠味, 豉油有鮮味, 排骨加上豉油再攪拌米飯, 配合天衣無縫。

另外一煲鴛鴦腸蛋黃飯, 臘腸味道香濃, 米飯帶有臘腸香和油香, 臘味本身的油份滲入底下粒粒分明的米飯, 香味四溢, 層次豐富, 非常惹味 。

龍蝦湯三皇餃55

此特色點心 是中西合璧fusion 菜的極致,大白蝦、龍蝦肉和花蟹肉做成餡,浸著鮮香龍蝦湯,啖啖都是濃濃海鮮味,配上彈牙的內餡,好食!

翠翡石班蒸餃55

又係另一件fusion點心, 餃皮 以菜苗汁製作所以呈綠色, 配以彈牙的蝦餃。 而餃上的石斑肉切得厚, 入口嫩滑鮮甜蒸得剛剛好。

脆網皮海皇腸粉59

網紋春捲以腸粉皮包著,成為另一款fusion菜。由於網紋春捲即叫即炸, 故此春捲仍然 是脆卜卜, 不會被腸粉皮整淋。 春捲包著一隻隻的爽口蝦肉, 整道菜口感非常豐富。好食。

杞子鮮蝦燒賣39

餡料滿載著鮮蝦和豬肉,爽彈鮮甜。

黑蟹子小籠包39

雖然小籠包比平常吃開的較為細隻 ,但外皮摺紋清晰, 而且搓得薄, 一口一隻, 豬肉汁在口內爆發, 鮮味更上一層樓。
排爐叉燒包33

一咬就知道冇叫錯, 叉燒包半肥瘦, 調味不錯。
總括嚟講, 點一龍店員服務到位, 餐廳環境坐得舒適。 趁有優惠, 的確要再來吃多幾次。
2020-02-22 1877 瀏覽
今晚收工過左去荃灣如心廣場食點心,「點一龍」係一間點心專賣店,主打高貴創意點心及煲仔飯,荃灣新店仲有限定優惠,難怪疫境晚市都座無虛席馬蹄甘筍姫松茸湯(素湯)當日燉湯做緊買一送一優惠,好抵呢!湯𥚃的材料都可以促進上呼吸道健康,抗炎靚湯。燉湯無添加味精或雞粉,品嚐到嘅係食材天然鮮甜味杞子鮮蝦燒賣燒賣雖然只有三粒,但每粒都份量十足!半肥瘦豬肉頗香軟,滿有肉香,鮮蝦增添左爽彈口感晶瑩海蝦餃蝦餃外皮厚薄適中,晶瑩通透,具彈性。海蝦肉鮮甜爽口,好味道呢蔥花蒸鮮斑塊斑塊新鮮嫩滑,頗有魚鮮味,魚皮厚身Q彈富膠質。加左少許蔥花同辣椒吊味,更添美味翡翠鮮蝦腸粉腸粉外皮比較軟糥,有米香,內裏蝦肉份量都幾充足,爽口彈牙!翠玉瓜帶來清新嘅感覺北菇紅棗雞煲仔飯天氣凍凍地,叫左個熱辣辣又滋補的北菇紅棗雞煲仔飯🍚用料十足,雞肉份量大方,好嫩滑又juicy呢,仲帶有紅棗甜同北菇香!而且每粒飯都吸收左蒸雞肉嘅香氣同精華👍🏻煲仔飯仲會跟個油菜,夠晒健康斑蘭欖仁馬拉糕原味嘅黃糖馬拉糕就食得多,呢度有斑蘭口味嘅~甜度適中,鬆軟可口,散發著陣陣斑蘭獨特的香氣

馬蹄甘筍姫松茸湯(素湯)

杞子鮮蝦燒賣

蔥花蒸鮮斑塊

翡翠鮮蝦腸粉

北菇紅棗雞煲仔飯

斑蘭欖仁馬拉糕

2020-02-21 83 瀏覽
去完荃灣Donki,收獲豐富.好姊妹帶我去晚飯-點一龍. 疫情時期,大家都食清淡菜式 北茹紅棗雞煲仔飯大大煲煲仔飯,餡料十足,好多雞肉,淋上豉油好味道,仲有碟菜心送上,好抵食!豉汁帶子蒸豆腐一款好清的菜式,白色豆腐上有點豆豉在點聚&調味,返屋企都可以試下蒸。小黃瓜紅油抄手款款送都清淡,就叫左碟少少重口味的抄手,略嫌辣味唔夠,總體都好好味!蜜汁叉燒腸粉自爆發疫情都冇去過茶樓,一場黎到叫左碟叉燒腸回味一下!好多叉燒,好欣賞呢間餐廳醬油另上,味道可以自己調較。蓮容壽桃包Size的的式,飯後作甜品最適合不過!
去完荃灣Donki,收獲豐富.好姊妹帶我去晚飯-點一龍.

疫情時期,大家都食清淡菜式

北茹紅棗雞煲仔飯

豉汁帶子蒸豆腐

小黃瓜紅油抄手

蜜汁叉燒腸粉

蓮容壽桃包
Size的的式,飯後作甜品最適合不過!
2020-02-20 78 瀏覽
之前屋企人生日, 由於老人家既鍾意飲茶、亦鍾意食中菜, 選擇咗喺如心廣場商場一期嘅《 點一龍》。呢間餐廳嘅裝修以紅白為主題, 地方寬敞, 非常適合家庭聚會。龍蝦湯三皇餃$55, 呢一款係fusion點心, 用上西式嘅龍蝦湯配上中式嘅蝦餃王。龍蝦湯非常濃郁, 香氣十足, 而三皇餃裏面嘅鮮蝦非常彈牙, 咬落爽度十足。黑蟹子小籠包$39, 喺家傳戶曉嘅小籠包上面加上幾粒黑蟹子, 黑蟹子除咗做點綴之外, 亦提了一點點鮮味。 小籠包皮薄餡靚, 一咬下湯汁就噴出來, 真的要小心燙咀。 肉餡相當鮮甜, 加上少少黑醋,更添鮮味。杞子鮮蝦燒賣$39, 去酒樓食點心友是又點少得燒賣呢? 呢度嘅 鮮蝦燒賣即叫即蒸,外皮唔會因為番蒸而變得軟淋。 肥肉瘦肉分佈平均,食落有瘦肉嘅肉味, 同時亦有肥肉嘅油香。 加上上面飽滿嘅鮮蝦, 令燒賣嘅賣相更為吸引。海蝦脆春卷$39, 一度點心即叫即炸, 所以送上嚟嘅時候熱辣辣脆卜卜, 呢個春卷用咗最新鮮嘅海蝦, 食落除咗彈牙之外, 易加添一份鮮甜味。呢度嘅煲仔飯亦係推介, 叫咗呢一個鴛鴦腸蛋黃煲仔飯$98, 除咗有我最鍾意嘅潤腸和臘腸之外, 亦有一個蛋黃乾, 成個煲仔飯嘅感覺

常彈牙, 咬落爽度十足。

呢度嘅煲仔飯亦係推介, 叫咗呢一個鴛鴦腸蛋黃煲仔飯$98, 除咗有我最鍾意嘅潤腸和臘腸之外, 亦有一個蛋黃乾, 成個煲仔飯嘅感覺相當之油潤, 猛火將鴛鴦腸嘅油分逼出嚟, 融入喺白飯當中, 至於煲仔飯裏面嘅飯粒亦粒粒分明, 口感煙韌。 尤其喜歡裏面嘅潤腸, 甘香十足, 仲有陣陣玫瑰露嘅芳香。

掛爐燒鴨$88, 燒鴨燒得非常香脆, 外皮酥脆肉質嫩滑, 亦有鴨那份酥香, 以呢個價錢嚟講, 實屬超值。

養顏燕窩蛋撻$35, 呢一個蛋撻氣派十足,上面舖上滿滿嘅燕窩, 用嚟孝敬老媽子就最適合不過。 蛋撻嘅撻皮非常酥脆, 配上 滑溜嘅蛋漿, 加埋一梳梳嘅燕窩, 淨係望到都令人為之一振。

呢度有一個非常特別嘅甜品就係原汁原味西瓜糕$44, 呢個甜品嘅造型, 就好似切開咗一片片嘅西瓜一樣, 相當精美。 咬落嘅口感同西瓜截然不同, 由於用咗西瓜汁同魚膠粉, 食落除咗有西瓜嘅清新同清甜之外, 有軟熟嘅口感, 非常過癮。 呢個西瓜糕一定要記得灑少少梅粉, 梅粉嘅酸味, 更能提升西瓜嘅清甜。

楊枝甘露$40, 用料足, 有甜美嘅芒果汁同埋椰香, 裏面亦放入咗大量西柚肉以及粒粒分明嘅西米。

一餐生日飯屋企人個個都大讚滿意, 地點又方便, 而且又鄰近大商場, 而且仲有高身bb櫈,係家庭聚會嘅好選擇。

2020-02-19 71 瀏覽
荃灣點一龍,位於如心廣場,樓底高而且座位闊落,環境媲美酒樓。晚市有點心、小菜、粥麵及煲仔飯,選擇幾多。原隻鮑魚雞粒酥($55/件),一口一個夠豪氣,鮑魚夠入味,整體好酥脆好香。晶瑩海蝦餃($39),名副其名,賣相好晶瑩,蝦肉夠彈牙。翠翡石斑蒸餃($55),蒸餃上有矜貴嘅石斑魚肉,啖啖肉好足料。鮮竹牛肉球($33),穩打穩紥的牛肉球。鴛鴦腸蛋黃煲仔飯($98),附油菜一碟,臘腸同潤腸的油香滲入飯粒,好香呀。原汁原味西瓜糕($44),無論賣相及味道都好似西瓜一樣,餐廳比埋梅子粉,更能帶出甜味!楊枝甘露($40),芒果味濃厚!
荃灣點一龍,位於如心廣場,樓底高而且座位闊落,環境媲美酒樓

晚市有點心、小菜、粥麵及煲仔飯,選擇幾多。

晶瑩海蝦餃($39),名副其名,賣相好晶瑩,蝦肉夠彈牙。

鮮竹牛肉球($33),穩打穩紥的牛肉球。

楊枝甘露($40),芒果味濃厚!

2020-02-19 81 瀏覽
荃灣的點一龍就在如心廣場地下,食物味道好,服務佳,環境也極之寛敞。馬蹄甘筍松茸湯湯料多,清潤,飲得舒暢。海蝦脆春卷皮薄餡豐,食落外皮卜卜脆,內裏蝦肉彈牙,抵贊!黑蟹子小籠包皮薄、咬下去肉汁好多,加上少許黑蟹子吊味,比對上海式的小籠包,不遑多讓!隨後的避風塘糯米蟹以糯米糰搓成蟹形,內包豬肉、雞肉、蟹肉,外形獨特,別樹一幟,十分可愛!秘製牛腩不是一般的行貨,煮得軟腍、吃落不黏牙、肉質彈性足、非常入味。金沙蘭花海蝦球以西蘭花鋪墊,將蝦球炸到金黄,配搭惹味咸蛋黃煮成,吃落彈牙,配上爽口的西蘭花,絕對是一個非常好的配搭。最後是栗子雞煲仔飯,飯非常香,加上嫩滑雞肉、少許飯焦和香甜的栗子,差不多也全吃掉了。還附送菜心一碟!蛋白杏仁茶好有杏仁味,賣相也講究,蛋白味清新,甜度也適中。星期一至五點一龍更推出優惠:湯買1送1,小菜及飯麵類買2送1,點心買3送1,就更加抵食了!

馬蹄甘筍松茸湯湯料多,清潤,飲得舒暢。
海蝦脆春卷皮薄餡豐,食落外皮卜卜脆,內裏蝦肉彈牙,抵贊!
蛋白杏仁茶好有杏仁味,賣相也講究,蛋白味清新,甜度也適中。
2020-02-18 58 瀏覽
今日喺如心酒店開完會,睇睇個錶都已經七點幾,同事話呢間點一龍個煲仔飯相當出色,個個飢腸轆轆,就入嚟試吓。紅油炒手,炒手風味正宗,飽滿得嚟個皮又好薄,紅油微辣而帶點甜,係上海嘅正宗好風味。黑蟹子小籠包,小籠包上面有一小撮黑蟹子,個賣相即刻高級好多,一口咬開,小籠包裏面嘅湯汁傾刻爆發,包嘅內餡用上咗上等嘅新鮮豬肉,再加上黑蟹籽嘅鹹鮮味,既保持咗傳統,又帶有少少fusion嘅意味。醬皇蒸鳳爪,越基本嘅嘢就越考廚師嘅功架,呢度嘅鳳爪蒸得腍身入味,普通得嚟非常高分。海蝦脆春捲,春捲炸得十分香脆,裏面係大大隻嘅鮮蝦,爽口彈牙,點一點喼汁更能刺激味蕾。明爐燒鴨(例牌),燒鴨皮脆肉嫩,例牌略嫌有啲唔夠喉,四個人嘅話可以嗌半隻。鴛鴦腸蛋黃煲仔飯,煲仔飯作為呢度嘅招牌菜果然無令到我失望,煲仔飯上面鋪滿臘腸同埋潤腸,打開個蓋淋上甜豉油,冒升起嘅臘味味配埋咋咋聲嘅音效惹人垂涎,煲底有脆卜卜嘅飯焦,飯焦索哂甜豉油嘅味道,絕對需要除罩相認。斑蘭欖仁馬拉糕,呢度嘅馬拉糕竟然有加入班蘭同埋攬仁,相當特別,由於加入咗班蘭嘅關係,馬拉糕帶有天然嘅淺綠色,入口散發淡淡嘅班蘭清香,入口微甜,係我最喜愛嘅甜度。

2020-02-17 1235 瀏覽
二零二零年二月第二個星期二,荃灣。跟友人有十天沒見面,每一天的時間過得特別慢,新年前他訂了在這裡吃點心,遇上武漢肺炎爆發,本來以為他取消了,想不到可以照原訂計劃,變成了這幾天最期待的驚喜。餐廳位於如心廣場地下,就在酒店旁邊,地方光亮又方便易找,而且玻璃門外就看到紅木襯托的醒目招牌,目測應該是家新開的餐廳呢。裡面裝潢貫徹中國風,仿中式酒家的朱紅色屏風,紅燈籠顏色的流蘇燈飾跟咖啡色的木桌椅,既有舊式懷舊酒家味道又透出現代感。我們被安排坐在卡位,座位舒適,坐完巴士過來友人肚子已經非常餓,在我們看菜單的時候,服務員過來介紹現在的新菜品跟優惠,較為特別的是有煲仔飯,不過我們還是對點心跟小菜比較有興趣。馬蹄甘荀姬松茸湯,服務員介紹這是一道抗炎湯品,專門為最近武漢肺炎而設的,現在做買一送一,友人最近不太舒服,所以二話不說點兩份讓他清潤一下。非常足料,清甜滋潤,紅蘿蔔熬得軟嫩到不用怎麼咬就化開了,馬蹄也有三四顆,喝了以後一定會很快好起來的。晶瑩海蝦餃,每顆餃都很飽滿,用料實在,而且皮薄透光,一口咬下有醬汁爆出來,很有醬爆牛丸的效果!吃起來Q彈不軟爛,新鮮蝦子爽口帶鮮香,好美味。醬皇蒸鳳爪,我們都喜歡吃
二零二零年二月第二個星期二,荃灣。

馬蹄甘荀姬松茸湯
馬蹄甘荀姬松茸湯服務員介紹這是一道抗炎湯品,專門為最近武漢肺炎而設的,現在做買一送一,友人最近不太舒服,所以二話不說點兩份讓他清潤一下。非常足料,清甜滋潤,紅蘿蔔熬得軟嫩到不用怎麼咬就化開了,馬蹄也有三四顆,喝了以後一定會很快好起來的。
醬皇蒸鳳爪
醬皇蒸鳳爪,我們都喜歡吃雞爪,除了色香味俱全,也含豐富膠質,養顏而且啃骨頭也是一種樂趣。這裡的鳳爪不易爛不乾硬,時間控制得很好,醬汁不會過濃,不會吃到滿口芡汁,美味難擋呢。
奶皇流沙包
奶皇流沙包,友人最愛的點心,熱呼呼的包子鬆軟,
奶皇流沙包
一撕開,內餡沒有流沙效果,友人流露出失望神色,如果以奶皇包來說不會太甜膩,中規中矩。
蛋煎糯米雞
蛋煎糯米雞,荷葉換上蛋漿,沾上以後香煎而成,好像一道泰國東北家常菜,東北人常吃糯米,剩下的就會用蛋煎,便成為另一道菜了,好吃不浪費。
滑蛋百合炒蝦仁
滑蛋百合炒蝦仁,採用鮮蝦子,跟蝦餃一樣爽彈,而且大概有十顆那麼多!炒蛋滑溜,略嫌太淡,加點點鹽巴就更好了。
芥蘭炒帶子
芥蘭炒帶子,芥蘭是友人喜歡的蔬菜之一,看他不舒服就讓他吃一下喜歡的東西。帶子嫩滑細緻,芥蘭炒得清甜爽脆,不帶半點甘味,最討厭就是它自身的甘味了,不過友人就覺得沒甘味的芥蘭像菜心。
乾炒牛河
乾炒牛河,吃過的乾炒牛河不多,但每一次都很難吃,這個是我吃過最好吃的。河粉不會黏在一團,乾身不過油,而且沒有被壓斷,最怕就是沒味道又滿嘴是油,這個河粉非常夠味,牛肉不是鮮牛肉,是真正的牛肉,惹味夠鑊氣,改變了我對乾炒牛河的印象。
我們常笑說沒有吃過好吃的點心,這次找到了有水準的點心小菜,開心吃飽了,就到旁邊的公園走走逛逛。

只有在見面的時候,時間才有意義。
2020-02-11
馬蹄甘荀姬松茸湯
醬皇蒸鳳爪
芥蘭炒帶子
乾炒牛河
2020-02-16 57 瀏覽
.呢排因為疫症既關係 好少人出街食飯平時好多要排既餐廳都變得唔洗排早2日屋企人無煮 就係屋企附近食呢間點一龍環境唔錯 坐得幾舒服就決定一試!依家做緊優惠 點心買3送1 主菜都買2送1老豆好中意食煲仔飯 緊係叫個俾佢試下係臘味咸蛋黃煲仔飯 有臘腸同潤腸加啲豉油再焗一焗 一打開 超香煲仔飯仲送一碟菜 好健康 飲食均衡另外點左碗上湯鮮蝦雲吞麵雲吞大大粒 而且皮好薄呢 鮮蝦肉質彈牙.菜芯真係太好食 所以另外再點左一碟鳳爪大隻 份量都唔少 唔會死咸 都好多肉 唔係太瘦小果款依家馬蹄甘筍姬松茸湯買一送一 潤喉潤肺 緊係要點!每盅都好多料 而且飲落好鮮甜 無味精之選喜歡飲湯既人士絕對要一試❤️
呢排因為疫症既關係 好少人出街食飯
另外點左碗上湯鮮蝦雲吞麵
雲吞大大粒 而且皮好薄呢 鮮蝦肉質彈牙
菜芯真係太好食 所以另外再點左一碟
鳳爪大隻 份量都唔少 唔會死咸 都好多肉 唔係太瘦小果款
依家馬蹄甘筍姬松茸湯買一送一 潤喉潤肺 緊係要點!
每盅都好多料 而且飲落好鮮甜 無味精之選
喜歡飲湯既人士絕對要一試❤️
2020-02-12
放工之後去荃灣西超市買野,行行下街見有啲肚餓,就去咗附近覓食,比一間地舖叫做點一龍嘅吸引住,因為驟眼望入去,環境都幾舒服,而且係中餐黎😍😍😍餐牌都有唔少圖片,佢主要係食點心,甚至中式嘅叉燒飯都有,令我最印象深刻嘅係佢嘅自家湯買一送一,仲要係潤肺添㗎喎,非常貼心。而餐廳做緊小菜2送1、點心3送1優惠!我們點了幾份點心薑蔥牛柏葉,味道唔錯,食落去夠爽口。其次點了一份:奶皇流沙包,流心奶皇包一定要熱食,蒸出嚟熱辣辣,非常吸引。奶黃流沙夠香甜,食落去沙沙的。主菜做緊買二送一,因此我們食咗水煮牛肉、鹹魚排骨煲仔飯、豉汁帶子蒸豆腐,只收最貴果兩個嘅價錢💗💗😚😚最平嗰個免費水煮牛肉,由於我哋唔係太食得辣嘅關係,所以叫咗小辣。免頭鋪左好多香菜,睇落唔錯。味道辣辣地,牛肉鮮嫩夠滑,索盡了水煮汁的湯汁,底下亦有大量芽菜作配料。豉汁帶子蒸豆腐(煎)超鍾意食呢個喎,豆腐嘅話,有香濃豉汁+豆腐味。估唔到豉汁同帶子可以咁夾,半透明的帶子都算大份量!!夠滑鹹魚排骨煲仔飯,估唔到呢度嘅煲仔飯都唔錯,排骨醃得好好,食落去好滑,肉質有彈性。加上帶點鹹魚的香味,簡直係色香味俱全。煲仔飯的飯粒軟硬適中,但帶有好香噴噴嘅焦香味

我們點了幾份點心

薑蔥牛柏葉,味道唔錯,食落去夠爽口。

鹹魚排骨煲仔飯,估唔到呢度嘅煲仔飯都唔錯,排骨醃得好好,食落去好滑,肉質有彈性。加上帶點鹹魚的香味,簡直係色香味俱全。煲仔飯的飯粒軟硬適中,但帶有好香噴噴嘅焦香味。

甜品方面點了原汁原味西瓜糕,睇落同真嘅西瓜無異,唯一特別之處係佢會好似啫喱咁動L. 我喜歡配上少少梅子粉,增加他的西瓜🍉鮮味,食落去有唔同嘅風味呢!

另外點了:楊枝甘露。食落都唔錯喎,有西柚、芒果、爆珠粒粒,口感豐富,整個甜品都充滿着香甜嘅芒果味,非常誘人。

由於驚夜晚瞓唔着嘅關係,我地點左一壺菊花茶。😴😴

整體來講,店員服務好好,是不是會過嚟問吓我哋有咩需要幫忙。另外餐廳做緊優惠,例如點心買三送一,又或者點心放題等等,都非常新穎和抵食,推介朋友嚟!
2020-02-15 460 瀏覽
今晚食飯來到呢間,知道有晚市點心吃,原來最近推出了晚市點心放題,兩位以上可享八折,我們一行四人就來個點心之夜。但朋友說要試這裏的飯焦煲仔飯,因為他愛吃飯焦而放題不包括的,所以還另外點了一個煲仔飯。放題送的燕窩蛋撻和瑞士雞翼,燕窩蛋撻超香牛奶味,有足料燕窩,又香又滑,感覺很奢侈。瑞士雞翼不會煮得太鹹,味道剛好,十分入味。點心方面,蝦餃非常推薦,粒粒新鮮,蝦肉爽口鮮甜,真的皮薄餡靚;鳳爪是我的至愛,喜歡他不會蒸得太淋,帶點口感,而且有微微辣味,醬汁夠入味;牛柏葉醬汁是清清的,蒸出來味道不錯,爽口新鮮;黑蟹子小籠包,裏面超多汁,豬肉餡很鮮甜,小小的一口一個,份量剛好;海蝦脆春卷,真的炸得很香脆,裏面除了爽口的蝦肉,還有很香的蒜蓉味,推介要試;鮮竹牛肉球,非常嫩滑,裏面馬蹄爽口鮮甜;蒸排骨,賣相很漂亮,而且排骨不會太肥,啖啖肉,很推介。飯焦煲仔飯終於上桌,朋友就等這個滿足他的口癮。點了栗子雞煲仔飯$98,四人分著吃一小碗也很滿足了。栗子煮得夠淋夠粉,很香呢!雞肉嫩滑又juicy。 平時不愛吃飯焦的我,今天吃了這個煲仔飯也改觀了,職員說,原來煲仔飯是新推出不久的,愛吃飯焦的人要試試。最後吃甜品,

瑞士雞翼不會煮得太鹹,味道剛好,十分入味。

鮮竹牛肉球,非常嫩滑,裏面馬蹄爽口鮮甜;

蒸排骨,賣相很漂亮,而且排骨不會太肥,啖啖肉,很推介。

最後吃甜品,有楊枝甘露、蛋白杏仁茶,還有懷舊 的芝麻卷。這個芝麻卷超推介,吃完再吃,非常香的黑芝麻味,但不會太甜,是個口感滑滑的糕點。 蛋白杏仁茶,裏面蛋白又香又滑, 杏仁味和奶味濃淡得宜,女仕滋補養顏至愛。楊枝甘露味道不會太甜,但裡面用料十足,能吃的話也要試試。

總結,這裏的點心質素真的不錯,走高檔路線所以服務很好。吃放題是比起散叫點心較便宜的,因為一個點心也要四十元左右,每人吃到5樣食物已回本。
2020-02-13
2020-02-13 49 瀏覽
由於困咗喺屋企好多日,終於忍唔住要出街行吓啦😂見到佢哋而家做緊promotion!堂食既話,小菜同埋飯類就買二送一,點心就買三送一,超級抵食!所以我就同男朋友嚟試吓啦😌呢個係馬蹄甘筍龍利葉海底椰燉湯$55,據說有抗咽喉炎既作用,非常啱呢段時間飲😁飲落鮮甜又足料,好👍🏻之後呢個係雪影金腿叉燒包$36,面層鋪左啲糖粒,食起嚟外脆內軟,加埋惹味既叉燒一齊食,正❗️之後叫咗個鮮蝦菜苗餃$39,即叫即蒸,材料新鮮得嚟,皮做得都叫薄,口感唔錯天氣有啲凍,所以我地就叫咗個鍋蛋牛肉煲仔飯😎牛肉份量非常慷慨,而且個底充滿着我最愛嘅飯焦😍加上佢仲送埋碟油菜俾我哋,$88嚟講都唔算貴😌最後我哋仲叫咗個水煮魚$148,辣度唔算太啦,大概只有譚仔嘅五小辣,不過已經夠晒惹味😌魚肉無骨啖啖肉,另外佢仲有啲豆卜同芽菜做配菜,好豐富😌
由於困咗喺屋企好多日,終於忍唔住要出街行吓啦😂

2020-02-11 53 瀏覽
荃灣如心廣場二期開咗,梗係要去日本donki行下啦,同屋企人去所以最後咪選擇左中菜做晚餐。呢度夜晚都又有點心又有餸菜,選擇夠多!幾好!雪山叉燒包焗得外脆內軟!好軟綿,中間嘅叉燒亦都好冧!好入味!非常之好食。黑魚子小籠包,皮薄餡靚,又好多汁!肉味香甜!我自己最鍾意飲湯,叫咗個馬蹄靈芝菇燉湯,估唔到無肉都可以咁甜!超級清!又夠熱!超這讚!另外叫咗個冬菇蒸雞煲仔飯,上到枱熱辣辣,焗多一陣就打開,超級香!而且份量都唔少!雞好滑,都幾甜。而且仲有好多飯焦!勁香脆!職員仲送咗兩條菜我食!非常窩心。我哋仲叫咗一份紅燒豆腐,豆腐好滑!我哋好快都食晒!飯後甜品要左一款合桃酥,勁鬆脆!仲熱熱地!好新鮮!楊枝甘露勁多料!將啲一餐畫上圓滿嘅句號!

黑魚子小籠包,皮薄餡靚,又好多汁!肉味香甜!

雞好滑,都幾甜。

而且仲有好多飯焦!
勁香脆!

職員仲送咗兩條菜我食!非常窩心。

我哋仲叫咗一份紅燒豆腐,豆腐好滑!我哋好快都食晒!

飯後甜品要左一款合桃酥,勁鬆脆!仲熱熱地!好新鮮!

楊枝甘露勁多料!將啲一餐畫上圓滿嘅句號!

2020-02-02 71 瀏覽
新年前夕要食餐好少少當團年飯去酒樓又覺得好悶 見到新開嘅點一龍 即刻唔洗諗新派酒樓 裝潢一流 服務一流 岩晒香港人地方夠大 坐得好舒服 宜架唔會好嘈叫左避風塘糯米包 好有特色 表面似炸饅頭 有避風塘味道 中間包久主糯米飯 好彩細細舊 如果唔係都幾飽下鴛鴦水煮魚 有魷魚同魚柳 味道一流唔會勁辣 兩種魚都煮得岩岩好 唔好太鞋同靱重有好多豆卜同牙菜 送飯一流佢地嘅煲仔飯係店員推介必食嘅 㨂左煎蛋牛肉飯有久違嘅飯焦 配上好香嘅牛肉餅 無得輸鮮蝦炸春卷 估唔到夜晚都食到又熱又脆嘅春卷中間有大大隻蝦 加埋蘿白絲 好食最後叫左西瓜糕做甜品 真西瓜做成嘅糕點 唔錯
新年前夕要食餐好少少當團年飯
酒樓又覺得好悶 見到新開嘅點一龍 即刻唔洗諗