當年鼎泰豐風靡唔少香港人,啱啱喺香港開舖都慕名而來,覺得唔錯。時隔多年,今日再幫襯,已經不是嗰個味道了。滷水牛肚作為冷盤餐前小食,份量算多。牛肚唔韌,切到薄薄的一片好易咬開。 不過,滷水味有點過鹹。高湯炒豆苗豆苗食水好翠綠,炒得唔老。清清地用高湯炒,感覺健康👍🏻排骨蛋炒飯炒飯未能做到粒粒分明,炒得有啲濕。至於排骨,這個醃料令到排骨有點臊味。整體來說非常一般。蟹粉小籠包小籠包唔算大粒,感覺上豬肉的份量比蟹粉多,未能突出蟹粉味。豆沙小籠包呢個甜品係友人必點,食一粒半粒OK嘅,再食落去覺得豆沙偏甜🙂‍↔️埋單500幾蚊,性價比唔高,但出奇地生意唔錯,可能係商場/位置吸引人流,但我諗下次再幫襯嘅機會都唔大。

滷水牛肚
滷水牛肚

高湯炒豆苗
豆苗食水好翠綠,炒得唔老。清清地用高湯炒,感覺健康👍🏻

排骨蛋炒飯
排骨蛋炒飯

蟹粉小籠包
小籠包唔算大粒,感覺上豬肉的份量比蟹粉多,未能突出蟹粉味。
蟹粉小籠包

豆沙小籠包
豆沙小籠包

2024-10-26 0 瀏覽
嚟之前已經知道呢度係好怪好怪,但係又鍾意佢啲牛肉麵同埋食物質素穩定今次比上次好,冇上次咁縮水!可能老闆覺得生意少,食物材料就唔敢宿除咗多咗蟹粉款式之外,其他都一樣 咁多年來都係菠菜嫩滑好食,叫咗佢白灼走油 酸辣湯唔記得咗叫佢走辣油,最抵食係呢碗, $66.1大碗而且好足料,不過食食吓覺得酸咗啲清燉牛肉湯記得上次嚟係得好少 今次有四件肉 有返啲人性😗明明收咁貴飲晒啲湯,不過又驚有味精問侍應佢話唔多唔少都有啲,但係之後又唔會口渴喎呢個係因為想食涼涼哋嘅嘢,質素穩定啦,不過真係幾細碟呢個蟹粉小籠包唔係唔好食,但係佢個價錢完全唔值得,冇乜經驗嘅感覺,呢六粒嘢成$148 ,計返成$25一粒好鬼貴其實入面都冇乜特別,不過係真係充滿蟹肉肉同埋有蟹籽囉 佢我好鍾情於佢嘅牛肉整體而言舒服 左,因為而家冇限時根本唔會滿場,客人少過以前好多,都應該嘅 而家人哋啲嘢不想平咁多,但係香港又加價咁強服務OK
除咗多咗蟹粉款式之外,其他都一樣 咁多年來都係
菠菜嫩滑好食,叫咗佢白灼走油
清燉牛肉湯記得上次嚟係得好少 今次有四件肉
有返啲人性😗明明收咁貴
呢個係因為想食涼涼哋嘅嘢,質素穩定啦,不過真係幾細碟
呢個
其實入面都冇乜特別,不過係真係充滿蟹肉肉同埋有蟹籽囉 佢
我好鍾情於佢嘅牛肉

服務OK
午餐
2024-10-01 523 瀏覽
醉雞係一道好受歡迎嘅冷盤,雞肉浸喺酒汁入面,味道香濃,肉質滑嫩,食落去真係好過癮。小籠包就更加唔使講,咬開一口,熱湯流出,搭配醋同薑絲,簡直係人間美味!紅油炒手係一款辣味十足嘅小食,手工製作嘅麵皮包住餡料,淋上紅油,香辣可口,食完一口就想再來一份。拌麵就係一碗簡單但好味嘅麵條,配上特製醬汁,香味四溢,口感滑順,無論係熱食定冷食都好好味。最後,炒豆苗係一道清新嘅蔬菜菜式,豆苗炒到剛剛好,保持住脆口感,搭配蒜蓉,味道清新
多年來,這間餐廳以其道地的口味和優質的食材而聞名於世,吸引了無數饕客前來朝聖。懷著對美食的熱愛和挑剔的眼光,我們一家四口一起走進了這間備受矚目的麵館,期待著一場味蕾的盛宴。餐廳的裝潢簡約而溫馨,營造出一種舒適愜意的用餐氛圍。我們點了排骨湯麵、小籠包、蝦肉水餃湯麵和紅燒牛肉麵,這些都是餐廳的招牌菜。然而,當菜餚呈上桌時,我們卻發現味道不盡如人意。作為一道經典的麵食,湯頭的品質至關重要。但令人遺憾的是,無論是蝦肉水餃和排骨湯麵的清湯頭,還是紅燒牛肉麵的湯頭,都顯得淡而無味,缺乏應有的深度和層次感。湯頭的味道單薄,未能完全發揮食材的潛力,讓人感到失望。牛肉雖然鬆軟,但調味不足,未能完全吸收湯汁的精華。這使得牛肉的味道顯得平淡,缺乏應有的豐富口感。唯一稍微出色的是麵條,質感煙韌彈牙,口感尚可,但也無法完全彌補湯頭和牛肉的不足。餃子方面,蝦肉餡料的品質令人失望。蝦肉顆粒粗大,口感粗糙,沒有新鮮蝦肉應有的甜美和彈牙感。皮薄餡大是小籠包的關鍵,但這裡的小籠包卻皮厚餡少,湯汁的味道也不夠濃郁,肉質粗糙,整體口感不盡如人意。儘管食物品質有所欠缺,但餐廳的服務卻為這次用餐體驗增添了一絲亮點。服務員全程保持

餐廳的裝潢簡約而溫馨,營造出一種舒適愜意的用餐氛圍。

儘管食物品質有所欠缺,但餐廳的服務卻為這次用餐體驗增添了一絲亮點。服務員全程保持著親切專業的態度,時刻關注著顧客的需求。他們主動上前為我們加水,提供濕紙巾,確保我們有一個舒適的用餐環境。

總的來說,作為一間知名的麵館,這次的用餐體驗令人感到有些失望。食物的品質和口味未能達到我們的預期,湯頭淡而無味,餃子和小籠包的品質也有待提高,價錢亦不大眾化。儘管服務態度值得稱讚,但對於一間以美食見稱的餐廳而言,食物的品質始終是最為關鍵的因素。

真誠地希望這間餐廳能夠重新審視自己的菜品,在保持優質服務的同時,著重改進食物的品質和口味。只有不斷提升和創新,才能夠為顧客提供真正出色的餐飲體驗,重拾大家的信賴和支持。畢竟,一間優秀的麵館,不僅要有熱情專業的服務,更要以卓越的食物品質和獨特的口味,在競爭激烈的美食界中脫穎而出。
蝦肉水餃湯麵
2024-08-03
2024-07-15 1215 瀏覽
我约下午五時堂食。  Order 了小籠包, 红燒牛肉湯麵, 及炸醬拌麵。小籠包竟然没有湯! 皮又乾。 牛肉麵的湯完全無味! 牛肉雖然淋, 但亦淡而無味。  而炸醬麵份量少得可憐!食物質素那麽差, 一般台式或上海菜館都會比它好。我不会再光顧。

食物質素那麽差, 一般台式或上海菜館都會比它好。

我不会再光顧。
2024-07-09
2024-07-14 1451 瀏覽
即使下午茶時間,但係都係性價咁貴因為出公數 先嚟食,但係都會覺得好唔抵其實全部嘢都好味,只係價錢上漲得太犀利而且份量好似有啲可圈可點嘅減量蘿蔔海蜇好鍾意食 太耐冇食,呢個滷水牛肚都覺得唔錯不過覺得海蜇份量好似細咗啲啲呢個黃瓜都調味好好,但係實在太貴 因為青瓜本身成本咁大佢賣$64再加一同埋忘記咗呢度$12.1個茶位都要計蔡今日好硬 應該要錄耐少少,不過算費事煩因為呢個鐘數成4.5點 只有我哋呢一台,侍應好空閒都好好服務會加水紅燒牛肉湯三件牛肉 有一件有少少硬牛筋好好味,好腍,個湯都幾好飲,有大概五至六件白菜仔都好好味整體而言都係貴最後唔夠飽,$24加個蒸包
即使下午茶時間,但係都係性價咁貴

因為出公數 先嚟食,但係都會覺得好唔抵

蘿蔔海蜇好鍾意食
太耐冇食,呢個滷水牛肚都覺得唔錯
不過覺得海蜇份量好似細咗啲啲

同埋忘記咗呢度$12.1個茶位都要計
蔡今日好硬 應該要錄耐少少,不過算費事煩

紅燒牛肉湯三件牛肉 有一件有少少硬

整體而言都係貴
最後唔夠飽,$24加個蒸包
下午茶
2024-06-11 1252 瀏覽
唔記得咗呢日係端午節正日,沙田超多人,不過拍拖約咗嚟呢度食鼎泰豐!因為好耐冇食好掛住佢啲牛肉 點知佢差咗好多,有個好生面口嘅侍應阿姐幫我哋落劉丹,等咗半個鐘之後其他食物都上晒我就睇吓賬單,原來佢落漏咗!嗰個阿姐睇落都呆滯 可能係炒散做咗冇耐因為正常我每一次食鼎泰豐,落山嘅時候侍應 都會同你讀一次confirm落啲乜嘢但係今次冇,所以我就諗緊會唔會落漏咗,果然真係海蜇五至10分鐘就上 呢個一樣清甜好味蝦肉雲吞正常發揮 啦,不過其實呢度啲太貴Over priced 我同男朋友都比較鍾意傳統中式鹼水味嘅雲吞多啲 蝦嘅份量都係得一細粒又唔算特別好味呢個雖然未到一樣,但係好失望!牛腱每一嚿到超級細粒囉,雖然係有三粒,但係一件非常之細咁佢咪變相係又加價又減份量?唔知係咁時唔好彩定係放假係呢啲質素?😵😭😭😭我哋就算未飽都唔敢喺度再 唔係好抵劉的豬扒有點硬 同埋乾呢度嘅手工面就好食,不過份量都不算太多做得耐嘅人服務質素唔錯態度友善,係咁啱某位姐姐可能唔熟手🥺🥺🥺不過搞到整體就真係有啲失望,食物同埋服務咁啱… 雖然味道穩定 但份量速度 同埋先質素,今次都有待改善
嗰個阿姐睇落都呆滯 可能係炒散做咗冇耐

但係今次冇,所以我就諗緊會唔會落漏咗,果然真係
海蜇五至10分鐘就上
呢個一樣清甜好味
蝦嘅份量都係得一細粒又唔算特別好味

劉的豬扒有點硬 同埋乾

呢度嘅手工面就好食,不過份量都不算太多

50 分鐘 (堂食)
午餐
2024-05-22 1016 瀏覽
呢間野超級出名 成日見到啲台灣人話好想食 我以為係香港開過去嘅上海野 點知係台灣開的叫咗佢好出名嘅小籠包 唔錯嘅 皮薄 多摺 同有爆汁 調味都ok 原本見到台灣個到有朱古力小籠包 想試 但香港冇😟蛋炒飯都不錯 粒粒分明 飯好多油光 豬扒軟熟 兩個人share食剛剛好😙紅油抄手 好食都係 皮薄滑捋捋佢調味係偏甜嘅 但我覺得上海野都多數甜口👌🏻醉雞就正正常常嘅醉雞味 凍食 酒香重 調味唔會過咸總結嚟講 佢係一間唔會出錯嘅台灣上海野 但係價錢偏貴

呢間野超級出名 成日見到啲台灣人話好想食
我以為係香港開過去嘅上海野
點知係台灣開的

原本見到台灣個到有朱古力小籠包 想試 但香港冇😟

紅油抄手 好食都係 皮薄滑捋捋
佢調味係偏甜嘅 但我覺得上海野都多數甜口👌🏻

醉雞就正正常常嘅醉雞味 凍食 酒香重 調味唔會過咸

總結嚟講 佢係一間唔會出錯嘅台灣上海野 但係價錢偏貴
鼎泰豐,呢個名字相信香港人同台灣人都絕對唔陌生。好多人都讚佢嘅小籠包,不過而家我哋專注試下佢哋嘅牛肉麵。牛肉麵嘅特點:湯底濃郁:鼎泰豐嘅紅燒牛肉麵湯頭鮮美,令人停唔住。如果你覺得湯唔夠,可以同店員反應,免費續湯一次。麵條有勁道:麵條煙韌有彈性,咬落彈牙,令人愛不釋手。牛肉入味:牛肉炆得軟綿綿,湯頭夠深度,啖啖肉質感一流。雖然價錢稍高,不過呢碗牛肉麵絕對值得一試。如果你仲未試過,不妨下次去鼎泰豐嘅時候,叫碗嚟享受下呢份美味。
牛肉麵嘅特點:
麵條有勁道:麵條煙韌有彈性,咬落彈牙,令人愛不釋手。
牛肉入味:牛肉炆得軟綿綿,湯頭夠深度,啖啖肉質感一流。
  • 紅燒牛肉麵
2024-04-01 993 瀏覽
今日一家大細去食 見到外面寫住1小時15分 用膳 OK入去坐低食 啲餸都嚟得快 亦收得很快 員工不斷喺張枱附近行嚟行去 又望吓手錶 拎住我張單 又話我得返20分鐘 冇幾耐有另外一個員工 又話我得返15分鐘 真係想坐多一陣都唔可以 見你張枱俾人收晒啲嘢就想你哋即刻走 以後冇下次 所以啲人上大陸消費係有原因
手上有張1號飛都要等一大爛餐,再加埋侍應無禮貌都算,十位要逼響三張雙人枱,旁邊有多張枱都唔畀我,要我再三要求,食物上埋枱至畀多張枱拍埋來十人坐四張雙人枱,如此虐待食客,無下次。
30 分鐘 (堂食)
點了其中雲吞拉麵,該麵偏硬、咬落去亦冇麵味十分淡而無味,炸醬拌麵份量少得可憐,餐紙可以選擇的款式已不多,本想選擇流心流沙包、壽桃等,但有好幾款食品又沒有供應。拿了5人飛,結果給了4人枱,十分擠迫,整個用餐體驗十分差。使錢使得值沒所謂,但使錢換來這樣體驗,一定沒有下次!!
2024-02-13
30 分鐘 (堂食)
2024-02-06 1016 瀏覽
週末去沙田行街,好耐未食過小籠包,一於去食返個下午茶先! 呢間鼎泰豐名聲好大,去到都要排隊等位,一開始比門口位我地,要問佢可吾可以坐入d先有得坐入面,其實入面勁大好多位 吾明點解一開始要比個甘差既位我🫨🫨講返食物先,我叫左個招牌小籠包同個排骨蛋炒飯,記得以前食過尖沙咀果間分店好正,心諗一定無問題啦~⭐️招牌小籠包正常味道,無咩大驚喜,豬肉味濃,有湯汁,略嚴皮太薄,有一隻小籠包一夾就穿底。。。漏曬d汁出來。。。🥲🥲⭐️排骨蛋炒飯呢個賣相好好,成塊排骨好似張被甘蓋響炒飯上面,但蛋炒飯超多油,好似蛋同飯分開炒甘,吾係好夾味。。。

⭐️招牌小籠包

⭐️排骨蛋炒飯

2024-02-04
5 分鐘 (堂食)
2024-01-26 1100 瀏覽
鼎泰豐以小籠包聞名於世,皮薄多汁,內餡鮮美全部手工製作。除小籠包亦會提供傳統上海及台灣菜,每道都匠心烹調,味道獨特。🌃- 小籠包6個 HK$70 🥟皮薄軟滑,肉餡鮮美多汁,每隻小籠包都充滿一匙羹湯汁,入口爆汁鮮味,令人回味無窮!!- 紹興酒醉雞 HK$82 🐥雞肉嫩滑,紹興酒香氣融入整件雞肉,香氣氛芳。- 台式四季豆 HK$64 🫛蝦米惹味香口,肉碎味道濃郁,四季豆油香十足。- 炸豬排蛋炒飯 HK$92 🐷🍚豬排份量十足,炸得酥脆香口。炒飯粒粒分明,口感彈牙且帶有米香。- 台式擔擔撈麵 HK$60 🍜肉醬味道濃郁,麻醬的味道恰到好處,麵條選用陽春麵,飽肚感十足。- 荔芋小籠包6個 HK$58 🥟少見上海甜品,用小籠包皮包裹住芋泥,皮薄彈牙,芋泥香濃可口,非常驚艷!!

小籠包6個

- 小籠包6個 HK$70 🥟

紹興酒醉雞

- 紹興酒醉雞 HK$82 🐥
雞肉嫩滑,紹興酒香氣融入整件雞肉,香氣氛芳。

台式四季豆

- 台式四季豆 HK$64 🫛
蝦米惹味香口,肉碎味道濃郁,四季豆油香十足。

炸豬排蛋炒飯

- 炸豬排蛋炒飯 HK$92 🐷🍚

台式擔擔撈麵

- 台式擔擔撈麵 HK$60 🍜

荔芋小籠包6個

- 荔芋小籠包6個 HK$58 🥟
60 分鐘 (堂食)
小籠包6個
紹興酒醉雞
台式四季豆
炸豬排蛋炒飯
台式擔擔撈麵
荔芋小籠包6個
  • 小籠包
呢一次行過鼎泰豐,心諗:食過咁多次,呢次又會唔會畀我新鮮感呢?一入到,鼎泰豐招牌小籠包呼喚住我,熱辣辣送入口,「啪」咁一聲咬落去,滿口唔係湯汁噢,係幸福架!每粒小籠包都該有個🏅金牌!再來個油豆腐粉絲湯,溫暖喺胃裡嘟嚕嚕開,豆腐細膩得滑噏過水,粉絲Q彈得跳出個high note。炒油麥菜爽口得嚟帶啲微微嘅蒜香,清新得好似春風一樣。又點了個菜肉餛飩湯,餛飩皮靚身子好充實,飽滿嘅肉感完美結合鮮甜嘅湯底,真係食完一碗想再嚟多碗🍲。最後,紅燒牛肉湯麵真係亮瞎眼晒!湯底濃郁,牛肉同牛筋嘅搭配激發出無限滋味,啲麵條自己都知自己咋舞得掂,每條都彈牙Q滑。想食啲正宗台灣味,鼎泰豐絕對係罪惡啲滋味嘅天堂!無論幾多次嚟,每次都新鮮過噴火山🌋。食指大動之餘,心頭都暖笠笠。啱哂想食得健康少油,又想口感滿足嘅朋友!