2004-06-26 9 瀏覽
台灣店通街都係, 真係冇咩必要, 特登入去食囉, ...質數唔改就留唔到客! 蟹粉小籠包多油.
2004-05-27 9 瀏覽
愈來愈差空位就愈來愈多能保持水準的只得湯餃唔止民主,連兩岸o既美食都愈行愈遠(可唔可以又唔喊又唔笑?)
愈來愈差
空位就愈來愈多
能保持水準的只得湯餃
唔止民主,連兩岸o既美食都愈行愈遠
(可唔可以又唔喊又唔笑?)
2004-04-26 0 瀏覽
酸辣湯得個辣字,罐頭湯好味過佢d麵又凍似糊仔,一"bat"野唔好再敗壞正宗台灣個間香港個老闆只係買左個名,根本同台灣個間無關係
酸辣湯得個辣字,罐頭湯好味過佢
d麵又凍似糊仔,一"bat"野
唔好再敗壞正宗台灣個間
香港個老闆只係買左個名,根本同台灣個間無關係
2004-04-17 2 瀏覽
點了小籠包、湯包、菜肉雲吞、油豆腐粉絲,再加一盅雞湯。湯包--湯包的湯不肥膩,火腿味恰好,可以一食。小籠包--是鎮店的但是食落只是普通料,比出面的酒樓貨好一點而已。菜肉雲吞--很清淡,可以說只食到菜味...油豆腐粉絲--反而是好一點的。雞湯--入口ok,有雞味,不過咸了點整體食物是普通的,價錢貴了點。服務真是麻麻,叫了一兩次才應人,上菜慢了點(等了二十多分鐘才有第一樣食物)。不能叫人一來再來的那種好店。
點了小籠包、湯包、菜肉雲吞、油豆腐粉絲,再加一盅雞湯。
湯包--湯包的湯不肥膩,火腿味恰好,可以一食。
菜肉雲吞--很清淡,可以說只食到菜味...
油豆腐粉絲--反而是好一點的。
雞湯--入口ok,有雞味,不過咸了點
不能叫人一來再來的那種好店。
酸辣湯(小$16)佢加左好多黑胡椒粉在湯面.搶晒d湯的味.好心佢等人地鐘意食先加啦.不過就算無左d黑胡椒,佢個湯本身都唔夠酸又唔夠辣.料係多.但料的類少.最多係豆腐絲.以後都唔會食.蔥旦炒飯($20)--只係普通旦炒飯.熱辣辣炒起係幾好食.味道唔太喊.鐘意食喊就會覺得佢唔夠味.菜肉大飽---$18兩個.普通叉燒飽咁大都唔算好大姐.其實都幾貴下.而且菜多過肉.想食啖啖肉的朋友就唔好試啦.豆漿$8反而幾好飲.一d都唔太甜.豆味重d.因為以前我試過d雲吞同小籠包都普通所以今次都無叫.試過兩次後我以後都唔會再試.而且佢的食物款式其實得好少.都無乜我想試.
豆漿$8反而幾好飲.一d都唔太甜.豆味重d.
2004-03-15 3 瀏覽
幾個月無黎食過,坐低叫左酸辣湯麵同小籠包,兩樣都唔掂酸辣湯麵--上檯時真係嚇一跳,麵既面頭放左一大堆黑椒,食落一d酸味都無,要落醋調味.小籠包--大小適中,亦好多湯,但肉質偏"鞋",食落直情一舊舊咁.service overall 唔錯,但食物質數認真要改善下
幾個月無黎食過,坐低叫左酸辣湯麵同小籠包,兩樣都唔掂
2004-02-04 0 瀏覽
我覺得鼎泰豐其實唔太掂.....佢d小籠包又貴,又唔係最好食,d麵都唔掂,食過佢個酸辣湯麵,得個酸字.... 蟹粉小籠包仲好貴tim!又小粒....一d都唔抵,相反隔離間王家沙多d菜色選擇,價值都平少少,我覺得王家沙個蟹粉小籠包比佢更好食,好香蟹粉味!!我係食客,梗係食好野唔係食名氣啦!
我係食客,梗係食好野唔係食名氣啦!
2004-01-29 0 瀏覽
大約1年前食過小籠包幾好味不過蟹粉就超搵笨,加幾點向上面就收貴一倍.而且麵都麻麻
大約1年前食過
小籠包幾好味
不過蟹粉就超搵笨,加幾點向上面就收貴一倍.
而且麵都麻麻
2004-01-29 0 瀏覽
而家已經唔駛排隊啦...我覺得佢個小籠包無乜特別咋播...同埋唔鍾意佢一叫就要10個...反而係佢個菜肉包好香, 包皮軟熟,餡唔油,多菜少肉得黎又夠味播...食物選擇係少d o既...想多元化咪去王家沙囉...
而家已經唔駛排隊啦...
食物選擇係少d o既...想多元化咪去王家沙囉...
2004-01-29 0 瀏覽
而家已經唔駛排隊啦...
食物選擇係少d o既...想多元化咪去王家沙囉...
2004-01-04 6 瀏覽
同意一間餐廳菜式少並不等如不好﹐其實反而我覺得一間?廳做招牌貨做得好﹐根本無需要加入太多其它的菜式去招徠客人。我覺得目前鼎泰豐的菜牌款式尚可吧﹐蒸餃子小籠包等有4~5款﹐麵及雲吞等食品亦有4~5款﹐連湯也有雞湯牛湯酸辣湯可供選擇﹐甜品都有4樣以上﹐以一間專賣小籠包出名的食店﹐呢個餐牌﹐已經可以話係應有盡有。如果想食飯的﹐根本就唔應該去鼎泰豐。平心而論﹐香港店的食物水準的確不及台灣店﹐但比較本地其它的小籠包黎講﹐已算很不錯。難得今次再去幫趁﹐衛生及服務已經有所改善﹐希望能夠繼續保持吧﹐否則真係會流失客人的。
同意一間餐廳菜式少並不等如不好﹐
其實反而我覺得一間?廳做招牌貨
做得好﹐根本無需要加入太多其它
的菜式去招徠客人。我覺得目前
鼎泰豐的菜牌款式尚可吧﹐蒸餃子
小籠包等有4~5款﹐麵及雲吞等食品
亦有4~5款﹐連湯也有雞湯牛湯酸辣
湯可供選擇﹐甜品都有4樣以上﹐
以一間專賣小籠包出名的食店﹐呢個
餐牌﹐已經可以話係應有盡有。如果
想食飯的﹐根本就唔應該去鼎泰豐。
平心而論﹐香港店的食物水準的確
不及台灣店﹐但比較本地其它的小籠包
黎講﹐已算很不錯。
難得今次再去幫趁﹐衛生及服務已經
有所改善﹐希望能夠繼續保持吧﹐否則
真係會流失客人的。
(非會員)
2004-01-04 0 瀏覽
如自問對飲食稍為有研究之人士,也會理解餐牌中之食品選擇不多並不算是壞事,因此店想專心造好它的主打名菜,當大家想起鼎泰豐之名,便想起它的小籠包,雖然味道比總店差得遠,但本人卻欣賞它的"專心一意"!香港時下許多食肆正是"周身刀但無張利"呢!
香港時下許多食肆正是"周身刀但無張利"呢!
2004-01-04 0 瀏覽
講到鼎泰豐不得不回想到台灣的信義路總店, 那些漏油的蟹粉小籠包.但當我滿心歡喜的到香港分店嘗試尋回那些味道時, 我就有一種徹底失望的感覺.問題當然在於主角的蟹粉小籠身上. 他不似台灣的般皮薄涵靚, 蟹粉與肉的比例平均. 吃下香港的只感到皮厚, 肉還有點粗糙呢!!至於令我最不滿意的是他們的服務態度, 侍應生都好像趕緊收工一樣.我們還被那些急不及待的侍應們摧促我們快些吃完, 完全破壞進食氣氛!!
2003-12-19 1 瀏覽
我第一次七個人去,點知發現得好少野,叫晒個餐牌都唔夠食,所以走左過隔離王家沙。之後兩個人就諗住去試下,不過睇真真係冇乜野食,叫左小籠包、酸辣湯同排骨麵,d小籠包真係幾好味,個皮特別靚,但另外果兩樣就麻麻,不過服務都唔錯,但係都應該唔會再去架喇...
臺灣總店的小籠包皮薄餡靚(有肉味),吃過番尋味,香港店的就真的不敢恭維了.