2018-07-05 162 瀏覽
依度臭臭鍋一人一個,非常乾淨衛生!藥膳羊肉鍋係比人補氣活血,女士嚟完m食岩岩好。羊肉好多,等左好耐先食,熟d食得更放心!湯底配飯一流,好有酥味。淮山同粉絲中哂羊味!蜆細細地,無沙!炸枝竹都好掛湯,有豆味。鮮冬菇好大,娃娃菜都好多。蕃茄黑豚肉鍋好營養!黑豚肉少肥肉,暗春蛋睇相都見吸左蕃茄味,正!台灣貢丸同福袋好實,足料,貢丸點蒜蓉好味,全枱都讚蒜蓉醬。金針菇同豆腐既蕃茄味清新。招牌臭臭鍋左上角!乜都有,好抵食!臭豆腐和豬大腸重口味,豬大腸既酥幾正宗!米血糕好彈牙!鴨血多幾件就正啦!唔好見佢好似好多辣椒,但其實唔太辣酸菜魚片鍋就比上一個辣。有哂酸菜同泡椒 魚件唔鬆有肉質感,特別介紹豆皮。辣得嚟比豆腐更重豆味,好食,又酸又辣,開胃。滷肉飯滷肉好多下,甜左d,但都好食。鹹魚肉飯咸得嚟有d蛋黃硬硬地,都幾特別。有別於老人家愛食個種硬鹹魚。巨蜂提子梳打同台灣金橘梳打,後者清新好飲d。凍冬瓜茶就養生清熱利水,食左羊肉怕燥就飲啦。盆栽奶茶加珍珠最重手依杯,好似奶蓋咁,茶香ok,但珍珠就硬左少少,整體都過引。第一次食臭臭鍋都覺得ok!無限時,慢慢坐,食住傾計。
依度臭臭鍋一人一個,非常乾淨衛生!

藥膳羊肉鍋係比人補氣活血,女士嚟完m食岩岩好。
羊肉好多,等左好耐先食,熟d食得更放心!

蕃茄黑豚肉鍋好營養!
黑豚肉少肥肉,暗春蛋睇相都見吸左蕃茄味,正!

招牌臭臭鍋左上角!乜都有,好抵食!
臭豆腐和豬大腸重口味,豬大腸既酥幾正宗!

酸菜魚片鍋就比上一個辣。
有哂酸菜同泡椒

滷肉飯
滷肉好多下,甜左d,但都好食。

鹹魚肉飯

巨蜂提子梳打同台灣金橘梳打,後者清新好飲d。
凍冬瓜茶就養生清熱利水,食左羊肉怕燥就飲啦。

第一次食臭臭鍋都覺得ok!無限時,慢慢坐,食住傾計。
  • 招牌臭臭鍋
2018-07-04 198 瀏覽
第一次來試臭臭鍋,原因是被「臭臭鍋」這個名字吸引,到底甚麼是臭臭鍋呢?位於尖沙咀鬧巿中的鼎皇臭臭鍋地點便利,店舖以簡約裝橫為主,座位舒適⋯店內提供8款鍋物,各具特式,而且均一價錢,每鍋晚巿價$118,特意前來,當然首選招牌臭臭鍋啦﹗記得小時候吃的臭頭腐真的有臭味,但現在無論年宵小販檔,或是街頭小食店所賣的臭頭腐都是沒有臭味的,所以來到鼎皇臭臭鍋,的確帶來了驚喜﹗招牌臭臭鍋內的配料特別多,包括:娃娃菜、金針菇、臭豆腐、豬大腸、米血糕、黑豚肉、台灣貢丸、鴨血、蜆、粉絲、榨菜絲和蕃茄,材料豐富,味道一流,重拾臭豆腐的臭味,不單是臭覺上,味蕾同樣感受到臭豆腐的味道和質感⋯另外我點了一個黑麻油雞鍋,當店員送來時,傳來麻油的香氣,令人垂涎浴滴,但要等爐火滾起來可以品嚐,確實是一種煎熬XD整鍋除了香濃的麻油香氣外,雞肉也非常嫩滑,配料有:娃娃菜、金針菇、雞脾肉、台灣貢丸、玉子豆腐、米血糕、蜆、台灣米線、鳴門卷和老薑⋯爸爸點了一個藥膳羊肉鍋,這個炎熱天氣會不會太補啊?配料有:娃娃菜、金針菇、羊肉片、鮮冬菇、白蘿蔔、粉絲和鳴門卷這個藥膳鍋湯底有濃濃的藥材味,羊肉片都選了瘦肉,所以不會令到整鍋充滿油膩感,

這個藥膳鍋湯底有濃濃的藥材味,羊肉片都選了瘦肉,所以不會令到整鍋充滿油膩感,所以可以放心連湯底喝,非常滋補﹗

媽媽點的是酸菜魚片鍋,這個鍋超級惹味,而且越食越辣,湯底的泡椒分層次辣出來,喜歡辣的朋友不妨一試,配料包括:娃娃菜、金針菇、大豆芽、酸菜、泡椒、魚片和豆腐⋯

其實每個鍋都份量十足,絕對足夠飽肚,但如果一定要有米下肚,可以加$12選配一碗滷肉飯或咸魚醬飯,滷肉飯大家可能較常吃,特別推介咸魚醬飯,小小一匙醬但咸味十足,有如咸蛋黃的口感,拌飯吃一流﹗

晚巿飲品以正價收費,我們點了盆栽奶菜、百香果芒果梳打和紅棗桂圓杞子茶,味道清甜~

總結各鍋物各有特式,而且湯底好足味,分量大,下次再來可以試試其餘四款鍋物呢﹗
2018-06-21
2018-07-03 31 瀏覽
聽朋友講鼎皇臭臭鍋幾好食,我本來見到個名都唔想食得,因為我好驚個味真係真係好似同臭豆腐咁樣,但係佢呢個又係招牌菜,咁我冇理由唔食.... 當個鍋上左抬之後,又唔係我想像中咁樣咁臭,個配料有台灣臭豆腐、米血糕同貢丸,食起嚟個感覺都唔似街邊食嘅臭豆腐咁嘅味道,呢個鍋絕對值得推介,值得一試!佢其中一個特色就係每人一鍋,所以如果自己一個想打邊爐,都可以黎食,唔使約埋一班朋友咁麻煩。見到呢度都好多人食,唔知係咪好出名。
2018-07-02 28 瀏覽
雖然呢度指定的鍋真係不太多,得8 個指定嘅鍋。啱晒我哋啲有選擇困難症嘅人 😂 同埋又可以確保到嘢食嘅質素。佢呢度嘅喎全部都係精心炮製咁樣,全部湯底與鍋入面嘅食物都係有藥材成份,又真係幾補下,正所謂「有病可以醫病,冇病可以強身健體」。我就叫左招牌臭臭鍋、台式麻辣鍋、熱飲藥膳羊肉鍋、酸菜魚片鍋、小冰滷肉飯、芝麻洋蔥鹹魚醬飯。個招牌臭臭鍋真係好值得去點名提一下,總括來講好特別,而且味道又好食,下次會再嚟幫襯。

想食臭臭鍋已經唔洗飛台灣,香港都有好食嘅臭臭鍋店,位於尖沙咀嘅鼎皇就係其中之一。店內環境光亮明淨,企理舒適。作為臭豆腐fans,我當然食招牌臭臭鍋啦!材料相當豐富,而且好入味,一人一鍋真係好滿足!招牌臭臭鍋 $118配料娃娃菜金針菇豬大腸米血糕鵪鶉蛋貢丸鴨血蕃茄粉絲臭豆腐蜆鳴門卷豬肉片朋友唔食辣又唔食內臟,就揀左黑豚肉蕃茄鍋,佢話湯底鮮甜,用料又新鮮,佢都讚不絕口。黑豚肉蕃茄鍋 $118娃娃菜金針菇炸枝竹鵪鶉蛋魚蛋貢丸蕃茄黑木耳粉絲福袋豆腐豬肉片滷肉飯 $28怕唔夠飽可以嗌碗滷肉飯,肥美嘅豬肉加上香濃嘅醬汁,真係好邪惡😆盆栽奶茶 $30珍珠奶茶 $30想食台式料理,推薦黎鼎皇試下,包保唔會失望👍🏻

店內環境光亮明淨,企理舒適。

招牌臭臭鍋 $118

豬肉片

滷肉飯 $28

盆栽奶茶 $30
珍珠奶茶 $30

想食台式料理,推薦黎鼎皇試下,包保唔會失望👍🏻
2018-06-29
2018-07-02 151 瀏覽
聽同事說在金馬倫道有一間鼎皇臭臭鍋,專食養生鍋,味道不錯,奇怪!臭臭鍋都可以養生?究竟食乜?就今晚放工後叫埋老公去深究一下,鼎皇店舖地方雅潔,座位舒適。原來是台式臭臭鍋,一人一鍋,用明火煮住食、一鍋有多種材料,有肉有菜,就讓我們入座試試看!招牌臭臭鍋:娃娃菜、金針菇、臭豆腐、豬大腸、米血糕、黑豚肉、 台灣貢丸、、鴨血、蜆、粉絲、榨菜絲、蕃茄。臭的名字原來是臭豆腐,其實一d都唔臭是夠香,和香港的臭豆腐比較,味道差不多,只是香港的是炸過的,台灣的就沒有炸,一樣好味。湯底是特別調製的,味道鮮美,米血糕煙煙靱靱,吸收了湯的精華,特別惹味,鴨血好滑,其他食物都好味,很好的臭臭鍋!黑麻油雞鍋:材料有娃娃菜、金針菇、雞肉、台灣貢丸、玉子豆腐、米血糕、蜆、嗚門卷、台灣米線、老薑。好豐富喔!黑麻油是台灣人用來補身的,例如生完小孩就會煮麻油雞來補補身子,平常我們也可以用來養生用,既滋補又美味,加上有那麼多材料一起食,十分美味!滷肉飯:滷肉份量不少,已蓋滿整個飯面,半肥瘦的滷肉夠林又入味。芝麻洋蔥鹹魚醬飯:我小時候好喜歡鹹魚撈飯食,同呢個飯味道好相似,鹹魚醬香味濃,飯軟熟,撈勻食好好味!咖啡奶茶和百香果芒果

咖啡奶茶和百香果芒果梳打
2018-06-17
  • 招牌臭臭鍋
  • 黑麻油雞鍋
2018-07-01 89 瀏覽
今日4人行玩左一日,返到市區食飯!其中一個朋友去完台灣返嚟,介紹我地食臭臭鍋。見一人一個好似有8款味,就話好啦,應該實擇到鐘意既味道既!藥膳羊肉鍋,要補氣活血羊肉份量幾多下,煮耐少少!食落少蘇,湯底同粉絲最吸到羊肉味!蜆兩粒度,細細添鮮!炸枝竹同嗚門卷每個人都有。炸枝竹都唔會炸到沉色,都淺黃有點豆香啦。鮮冬菇好大粒,勁厚用,正口感!金針菇都有1/3包,耐d好味點,哈哈。娃娃菜有好多呀,食到底都有好多菜葉!白蘿蔔同淮山片一林一脆,白蘿蔔好快透羊肉味!淮山片就比較食佢本身有點痴既味。蕃茄黑豚肉鍋好營養!黑豚肉比圖少肥肉,好!食個時蕃茄味未好出,所以覺得豬肉味大d。魚蛋 台灣貢丸,加蒜蓉一流,任加唔嬲!大蒜味同有香油好野味食!福袋入面似魚丸卵咁,好實,入面麻麻。但豆皮好吸蕃茄湯味。蕃茄同大芽菜係必要有,娃娃菜 金針菇 木耳都有,特別覺得娃娃菜真係吸d湯味。最後時既娃娃菜係好濃蕃茄味好正!之後都有嗚門卷 炸枝竹 粉絲,仲有豆腐吸湯之選。招牌臭臭鍋,雜寶!基本上乜都有,榨菜要有!臭豆腐同豬大腸令成個鍋真重口味,估唔到。臭豆腐有臭有酸咁,愛食既人就like!米血糕好糯米口感,好食,好q!鴨血都做得

藥膳羊肉鍋,要補氣活血

蜆兩粒度,細細添鮮!

蕃茄黑豚肉鍋好營養!

福袋入面似魚丸卵咁,好實,入面麻麻。但豆皮好吸蕃茄湯味。

之後都有嗚門卷 炸枝竹 粉絲,仲有豆腐吸湯之選。

招牌臭臭鍋,雜寶!基本上乜都有,榨菜要有!

米血糕好糯米口感,好食,好q!鴨血都做得好爽口咁,唔會血腥味,唔錯!

除左依d台灣必食外,黑豚肉,娃娃菜,金針菇,台灣貢丸,蜆,粉絲同蕃茄點少得!依個鍋係最抵食同貪吃人選!

酸菜魚片鍋,時下勁興既菜!依個係唯一一個一上就食得既!
娃娃菜,金針菇,大豆芽,豆腐之外,必有酸菜同泡椒!有泡椒真辣!其中一個朋友唔食辣就狂飲飲品,我食小辣既就都食到幾舊,係好滋味既!其他交比食辣既朋友。

魚片唔會鬆散,有d質素!係可以食至魚肉分明個下,綁住豆腐條食有口感d,一軟一硬!

滷肉飯
滷肉好大粒,五花肉好juicy帶油,唔會調味得太咸太乾,淨食肉就真係一口肉,好罪惡呢,可惜不太台灣味,更似港式。

秘製鹹魚肉飯
外形鮮明過滷肉飯既,醬都ok,唔會好實個隻鹹魚腥味,幾特別!未食過or本身少食鹹魚,可以一試,魚肉唔會硬!

巨蜂提子梳打
要混口好,唔係會突然好甜提子味。

台灣金橘梳打
飲左啖比提子清新。因為怕辣既朋友之後狂飲哂,所以同應該解到下辣。

盆栽奶茶加珍珠
超飽眼福既樣子,珍珠偏硬。應該似奶蓋原理,奶味較重。

凍冬瓜茶
甜度岩岩好,比好多外賣店飲既甜度比較適中。

環境ok,食物都幾好味,心動想飛轉台灣呀!
  • 酸菜魚片鍋
2018-06-27 27 瀏覽
行過尖沙咀呢間舖頭見到個名覺得個名幾特別原來係食台式養生火鍋同我哋平時食開嘅唔一樣唔同嘅鍋已經有指定嘅材料而且有辣亦都有不辣啦有羊肉黑豚肉魚片等等可以一人一窩一窩$118配搭種類都好多上枱時嘅設計都好特別特別有氣勢! 一人一個好似小炒嘅窩個窩入邊已經有晒材料入邊有朱紅粉絲大腸仲有貢丸蜆肉仲有豆腐添!索晒啲湯入晒味我都未食過咁樣嘅整法同埋份量都幾大另外一個鍋就多啲蕃茄材料大致差唔多係個湯底會比較香濃嘅蕃茄味同埋嗰邊會多左腐竹個份量其實兩個女仔食一鍋都夠加埋啲粉絲咁又幾特別同埋呢個係台灣嘅傳統食法對於我來講真係新嘗試食完之後覺得熱仲可以飲番杯梳打即刻解渴又醒神
行過尖沙咀呢間舖頭見到個名

對於我來講真係新嘗試

食完之後覺得熱仲可以飲番杯梳打
即刻解渴又醒神

2018-06-25 26 瀏覽
臭臭鍋,從字眼上未必了解此鍋有什麼材料。原來是用上大腸及臭豆腐等香港人所熟悉的食材作主打。這些食材一般以炸的方式來烹調,而用作火鍋配料則比較少見。店內充滿著臭豆腐和麻辣的香氣。除了主打臭臭鍋外,還有比較健康的養身鍋等。嚐辣的我選了麻辣鍋,而友人則點了黑豚肉蕃茄鍋。鍋物上枱時辣味十足,雖然有點嗆喉,但份量十足,牛肉片的數量多至鍋頂。而且還有不少蔬菜,健康之餘更豐富了整個火鍋。食量大的朋友還可以加點滷肉飯,腩肉和香菇被滷汁浸透,味道濃郁,配以白飯同吃,味道一流。兩人結帳的價錢還不到四百元,以鍋物豐富的配料而言,價錢非常合理,是不錯的晚飯選擇。

2018-06-25 26 瀏覽
落大雨既日子。心情特別煩惱。買完野 在尖沙咀諗住求其搵間野食晚餐 突然間聞到有臭豆腐味 即刻搜索 哈哈~ 原來係食臭臭鍋 二話不說 即係入去 好彩仲有最後一張枱 yay$118 一個臭臭鍋 好多款式揀~我揀左招牌。台灣貢丸 黑豚肉個d基本野都好正。特別的有米血糕 煙煙韌韌 幾好食。豬大腸夠曬入味又腍 臭豆腐夠臭 口感厚厚實實。正~ 配上粉絲 索曬d汁 一流。台式麻辣鍋 另一風味。配料都花上心思。牛柏葉 鮮魷卷 麻辣餃等等。湯底好香濃 辣度適中 帶著牛油香味。今次唔係粉絲 係我打邊爐另一至愛 公仔麵。Yay 臭臭鍋配台式百香果芒果梳打。清新 唔會太甜 配臭臭鍋岩曬。有時想打下邊爐 又唔想任食咁heavy 臭臭鍋都是唔錯既選擇。女生特別適合。

$118 一個臭臭鍋 好多款式揀~

臭臭鍋配台式百香果芒果梳打。清新 唔會太甜 配臭臭鍋岩曬。

2018-06-23 131 瀏覽
黎自台灣既臭臭鍋,而且佢仲要係一人一鍋😯 一入到去畀佢哋嘅裝修吸引住第一眼就睇到佢地既主打鍋😯😯嚟到呢啲主要食嘢嘅餐廳,其實對佢哋嘅飲品唔會好大期望😜但呢兩杯飲品真係出奇地有驚喜。 左邊係oreo碎,奶蓋,奶茶再珍珠, 奶蓋雖然唔係好濃厚,但口感都好creamy,奶茶味香,夾埋粒粒珍珠同埋碎碎嘅oreo都幾好味嫁😍 另外杯紅棗桂圓杞子茶,其實飲落有啲似話梅嘅味道,唔會好酸仲幾開胃🤩滷肉嘅肉粒較大粒,調味適中,就咁食都好好味😎 個鹹魚肉雖然唔係好多,但食少少鹹魚味非常之突出,飯粒亦粒粒分明😍有娃娃菜,鳴門卷,金針菇,豬大腸,黑豚肉,蜆,粉絲,榨菜絲,蕃茄,台式臭豆腐,夾埋佢地既沙茶湯底。一開蓋就陣陣臭味,但食落好香!😯仲有d台灣配料貢丸,米血糕,鴨血,就更加有台灣風味😎😎有雞脾肉,娃娃菜,金針菇,鵪鶉蛋,鮮冬菇,豆腐,鳴門卷,老薑。呢個湯底相對冇咁油膩😋而且雞髀肉成碗嘅份量,真係大件夾抵食🤣而呢三個調味料我最鍾意😎😎上面係麻辣椒油,中間係生蒜,下面係沙茶醬。 個辣椒油食落ma 得黎又辣辣地幾好味。必備呀❤️

第一眼就睇到佢地既主打鍋😯😯

盆栽奶茶另叫珍珠 / 紅棗桂圓杞子茶

滷肉飯

滷肉嘅肉粒較大粒,調味適中,就咁食都好好味😎

養生四物鍋

盆栽奶茶另叫珍珠 / 紅棗桂圓杞子茶
養生四物鍋
在香港還沒吃過這麼不知所謂的店,從來沒寫過食評的都忍不住來寫一篇。6點50進的店,店裡只有一桌客人,被安排到了進門最靠近門口的座位,問是否可以安排靠近裡面的座位,類似店主的人答復說店裡已經全部被預訂滿了。還沒坐下,比我們遲一分鐘進店的另一組客人,也是沒有預約的,被安排到了很舒服的卡座。好,坐下以後,發現頭頂3臺空調對著我們這桌吹,冷倒是不冷,風力特別強勁,就對著頭吹,桌面上被筷子壓著的紙都被吹得差點飛起來,叫了服務員5-6次,服務員才不情不願的把風給關小了。沒吃已經一肚子火,但是已經坐下,就勉強試一試。吃的期間,進門無數組客人,一半沒有預約的,都被請進了後面的座位,因為是坐門邊,所以聽得一清二楚。而且因為我們座位靠近門邊,客人有帶小朋友的,或者女生背的包大點的,基本進來就要碰我們一下,真是無語。更氣人的是,吃到一半,店員偷偷把空調風開大了,本來他家火鍋就不是特別熱,結果風一吹,3個爐子火都滅了,湯也吹冷了,也沒心情吃了,隨便吃了2口就買單走人,買單的時候,店裡都沒坐滿。就衝著這種服務,這店也沒有下次。客觀的說,這家味道一般,湯底特別淡,完全沒有另一家8鍋臭臭鍋好吃,除了位置比較近地鐵站,這家沒有一點可取之處
,廁所也很邋遢,地上都是紙。要是能給0顆星,這家給一星都是多了的
2018-06-22
2018-06-21 35 瀏覽
臭臭鍋湯底濃味,麻辣鍋湯底偏淡。各類鍋料水準OK,有牛百葉好評。如果每種鍋裡配的麵或粉絲等主食可以自己選就好了。最大的亮點反而是滷肉飯,好吃,都是瘦肉,其實可以稍微再多一些肥肉。
臭臭鍋湯底濃味,麻辣鍋湯底偏淡。
2018-06-21
  • 滷肉飯
2018-06-21 214 瀏覽
之前去旅行係加拿大食過一次臭臭鍋一直都念念不忘,行去食lunch時竟然比我見到呢間臭臭鍋專門店,即刻衝入去😍餐廳都幾大,我地去時只係十二點三左右無咩人,大約一點未夠就已經滿座了。有8款鍋比大家選擇,唔想咁heavy既佢都有普通台式粉麵比大家揀,可以嗌一個鍋加一個粉share。招牌臭臭鍋🐷🥘超級多料一獲熟🤤祕制湯底好香濃野味同時會偏油臭味唔算勁易入口臭豆腐亦唔臭的豬大腸好林滷得好入味👍🏻仲有蕃茄、粉絲、鴨血、肫肉、鵪鶉蛋、貢丸、娃娃菜等等等等好多材料☺️一人一鍋唔使加飯都夠飽👍🏻藥膳羊肉鍋🐏🥘湯底既藥膳味唔算好濃易入口岩岩滾時可以飲幾啖養下身🤣好多羊肉但有少少韌,唔好褒太耐蘿蔔切得太薄無咩口感亦唔算甜有枝竹、冬菇、粟米、粉絲、蘿蔔、娃娃菜等料紅棗桂圓杞子茶☕️要焗耐d先好飲喔味會濃d茶本身無加糖紅棗桂圓同杞子既份量都唔少,足料🈵飲落有粒粒杞子咬甜甜地感覺好健康同養生😂跟餐可以加$12要咸魚醬飯 (左) 或鹵肉飯(右)🍚,男仕們怕唔夠飽可以試下!咪睇個咸魚醬飯外賣唔討好,個醬都幾好食唔太咸,不過醬就有d太少,大家可以試下嗌多醬😂兩個鍋都有一個共通點,就係超級多菜🤤🤤🤤 娃娃菜最後先食全部林曬,

招牌臭臭鍋🐷🥘
一人一鍋唔使加飯都夠飽👍🏻

藥膳羊肉鍋🐏🥘
湯底既藥膳味唔算好濃易入口
岩岩滾時可以飲幾啖養下身🤣
好多羊肉但有少少韌,唔好褒太耐
蘿蔔切得太薄無咩口感亦唔算甜
有枝竹、冬菇、粟米、粉絲、蘿蔔、娃娃菜等料
藥膳羊肉鍋

紅棗桂圓杞子茶☕️
要焗耐d先好飲喔味會濃d
茶本身無加糖
紅棗桂圓同杞子既份量都唔少,足料🈵
飲落有粒粒杞子咬甜甜地感覺好健康同養生😂
紅棗桂圓杞子茶

咸魚醬飯 (左)  &  鹵肉飯(右)

兩個鍋都有一個共通點,就係超級多菜🤤🤤🤤 娃娃菜最後先食全部林曬,吸收成褒湯既精華,好正👍🏻 不過相對地亦會較肥同油膩喔!大家lunch time餓狼上身時絕對可以考慮去鼎皇臭臭鍋,大大鍋都只係$88☺️☺️

2018-06-20
紅棗桂圓杞子茶
咸魚醬飯 (左)  &  鹵肉飯(右)
2018-06-20 19 瀏覽
之前上網見到台灣臭臭鍋可以喺香港食到,就決定放工同朋友去試下!佢一共有8個鍋可以揀,我同朋友分別揀咗招牌臭臭鍋同埋蕃茄黑豚肉鍋。順帶一提臭臭鍋唔係真係臭嘅,只係佢好似臭豆腐果種臭咁香!當然要飲佢地嘅台式飲品啦,我地叫咗一杯珍珠奶茶同埋巨峰梳打,味道啱啱好,唔會太甜諗起一路可以打邊爐一路飲就覺得好正!我哋一人叫咗一個鍋,結果係食唔晒嘅,份量十足!成個鍋仲有好多料,除左有肉片,仲有丸、娃娃菜、枝竹同埋粉絲等等基本上食臭臭鍋最主要係個湯底番茄湯比較清甜,但略嫌有啲淡,臭臭鍋個湯底都好”臭”,非常濃味,唔洗點豉油都得我個人比較鐘意臭臭鍋嘅湯底,難怪係招牌!
諗起一路可以打邊爐一路飲就覺得好正!
基本上食臭臭鍋最主要係個湯底
我個人比較鐘意臭臭鍋嘅湯底,難怪係招牌!