2018-06-05 57 瀏覽
臭臭鍋呢期好hit, 就算天氣熱都好想食尖沙咀呢期都幾多臭臭鍋下今次揀左鼎皇臭臭鍋試下先我叫左台式麻辣鍋都幾多配料架, 有牛肉, 麻辣餃, 菜, 等等成個鍋都滿哂啊!!! 湯底方面都見到d 辣油係面haha食落又真係幾麻辣wor! 我第一次食麻辣餃, 好特別, 因為每咬一啖都麻麻地的臭臭鍋仲可以叫埋個魯肉飯, 係真魯肉啊,唔係肉碎, 食埋飯真係唔驚唔飽, 係飽到上心口啊另外仲叫左飲品, 叫打邊爐咁熱氣, 就揀左冬瓜茶下火喇, 都好大杯, 夠飲成餐飯, 偏甜既, 唔飲太甜既人可以問下可唔可以少甜佢仲係外賣飲品咁包裝tim, 唔同普通餐廳杯裝overall 都唔錯既性價比
臭臭鍋呢期好hit, 就算天氣熱都好想食
尖沙咀呢期都幾多臭臭鍋下
今次揀左鼎皇臭臭鍋試下先

我叫左台式麻辣鍋
都幾多配料架, 有牛肉, 麻辣餃, 菜, 等等
成個鍋都滿哂啊!!!
湯底方面都見到d 辣油係面haha
食落又真係幾麻辣wor!
我第一次食麻辣餃, 好特別, 因為每咬一啖都麻麻地的

佢仲係外賣飲品咁包裝tim, 唔同普通餐廳杯裝

overall 都唔錯既性價比
2018-06-04 47 瀏覽
話說我和朋友沒吃過臭臭鍋這種東西,我們平日都是吃火鍋為主。我們經過鼎皇臭臭鍋,看見一大鍋物都只是118元,而且看見材料蠻豐富,最適合吃貨朋友吃,她說她超級肚餓,那就試試吧。朋友本身是怕辣的人,受不了辣的刺激,因此她挑蕃茄黑豚肉鍋吃。朋友很讚蕃茄黑豚肉鍋料很新鮮,蕃茄,金菇菜,娃娃菜等煮得鮮甜。以蕃茄為基調的湯頭酸甜開胃,至於黑豚肉的厚度剛好,油花均勻漂亮,嚐起來挺滑嫩的,也有嚼感,黑豚肉,粉絲和豆腐亦吸飽湯底,濃郁美味。喜愛吃酸辣的,酸菜魚片鍋乃是不二之選。酸菜魚片鍋同樣彭湃,滿滿的魚片密鋪在酸菜湯上,還放了數片鳴門卷及QQ小魚兒。酸菜魚片特別選用無骨刺的魚片,吃起來方便得多,加上酸酸的酸菜,辣椒的香料提味加持,湯頭酸中帶微辣很好喝。除了魚片,我最欣賞豆皮這配料,因為浸泡多時,仍有股爽彈口感,亦具豆香。吃鍋當然不少得喝杯凍飲,沒有凍飲的降溫,整個人熱烘烘的,所以我們都挑盆栽奶茶與冬瓜茶。冬瓜茶既清涼爽快,也能消暑降溫,在吃鍋後喝效果更為顯現。盆栽奶茶以oreo碎作點綴之餘,使濃香絲滑的奶茶味道不單調。

2018-06-02 27 瀏覽
平時打邊爐通常都係一大鍋大家一齊食前幾日去左食台式火鍋一人一鍋就可以有唔同選擇叫左招牌臭臭鍋同埋酸菜烤魚鍋 •招牌臭臭鍋 $118•有黑豚肉、鴨血、米血糕、豬大腸、臭豆腐、台灣貢丸等等本身睇落細細鍋其實食落份量都好多而且湯底香濃仲有小小辣愈食愈過癮😍最鍾意食當中既豬大腸好入味而且唔怕太肥!口感都唔怕硬•酸菜烤魚鍋 $118•酸味愈煲愈濃好開胃 而且湯底仲有小小辣烤魚本身份量都好大條不過可能烤炸過程比多左小小調味 所以都小小咸但整體肉質新鮮 加埋酸菜湯底令人食唔停口!總括黎講$118都算優惠而且都唔需要再額外加配料已經可以食到飽同朋友聚會一流!

平時打邊爐通常都係一大鍋大家一齊食
前幾日去左食台式火鍋
一人一鍋就可以有唔同選擇

叫左招牌臭臭鍋同埋酸菜烤魚鍋

•招牌臭臭鍋 $118•

有黑豚肉、鴨血、米血糕、豬大腸、臭豆腐、台灣貢丸等等
本身睇落細細鍋其實食落份量都好多

烤魚本身份量都好大條
不過可能烤炸過程比多左小小調味
所以都小小咸
但整體肉質新鮮
加埋酸菜湯底令人食唔停口!

總括黎講$118都算優惠
而且都唔需要再額外加配料已經可以食到飽
同朋友聚會一流!
2018-06-01 42 瀏覽
推介酸菜魚片鍋😋上菜速度快,食菜新鮮,服務到位,有個靚仔哥哥招呼,最重要係食材新鮮,好味道。唔會hea住做。小食推介:鴨舌、台式炸雞、蒜泥青瓜,真係色香味俱全。
推介酸菜魚片鍋😋
2018-06-01
5 分鐘 (堂食)
2018-06-01 37 瀏覽
朋友約食午餐,朋友在金馬倫道嘅一間台式臭臭鍋餐廳等我。間餐廳應該係新開,傢俬裝修都好新下。由於食完同佢過The One睇戲,朋友已經預先幫我order左。本來我想試招牌臭臭鍋,朋友知我好藥膳鍋,幫我order左藥膳羊肉鍋。個午餐火鍋可以加飯同飲品,所以我加左個芝麻洋蔥鹹魚醬飯, 同埋水蜜桃梳打。朋友要左黑麻油雞鍋, 同埋小甜冬瓜茶。熱騰騰的羊肉鍋出場,鳴門卷,貢丸,玉子豆腐,栗米,羊肉,枝竹,冬茹,中間好多金針茹同埋粉絲,底部填滿娃娃菜。湯底沒有羊腥味,清爽不膩,不過藥材味道無我預期的那麼濃。羊肉的羶味亦不算很重,入口感覺不錯。芝麻洋蔥鹹魚醬飯,鹹魚醬鹹味尚算適中,洋蔥切粒太大粒,略為影響口感,飯也有點硬。朋友的黑麻油雞鍋,好重麻油香味,食材有鳴門卷,薑片,貢丸,雞肉,玉子豆腐,米血糕,蜆,粉絲,娃娃菜。朋友很滿意。至於飲品,我的水蜜桃梳打,味道不錯,不過太甜。 反而朋友的小甜冬瓜茶,甜味適中,很可口。火鍋食材很豐富,性價比高,下次應該會再來幫襯臭臭鍋。
火鍋食材很豐富,性價比高,下次應該會再來幫襯臭臭鍋。
係尖沙咀做完運動隨便逛逛覓食,再黎多次encore呢間一人一鍋,因為啱哂我口味。夜晚8點幾黎大概都仲有位,可以揀位坐,揀左窗口卡位。平時一人一鍋多數都係連鎖快餐店,呢間就專做一人一鍋,所以d食物都有質素d,係一人一鍋既新境界。揀左藥膳鍋,因為可以轉牛肉,上次嚟已經食過,質素唔錯,個藥膳湯底幾好飲;另外,朋友叫在個台式麻辣鍋,呢個越食越辣。材料新鮮,牛肉好靚;仲有好多丸,佢啲丸唔係普通街邊既丸,都係比較特別既丸,每粒都好好味,但每粒丸入面都有餡同汁,小心唔好熱親。個餐仲包埋台式飲品。每人約一百蚊左右,質素唔錯,位置又方便。

個餐仲包埋台式飲品。

每人約一百蚊左右,質素唔錯,位置又方便。
2018-04-21
2018-05-28 782 瀏覽
好友是多啦A夢迷,一知道Uniqlo今日推出多啦A夢獨特UT系列,唔止有多款T裇,仲有限量版的毛絨公仔,就諗住立刻去搶購,點知多間分店的毛絨公仔都被搶購一空,幸好美麗華分店有剩少量,我就陪她第一時間撲去。買到啦!血拼完就是時候醫肚,來到尖咀,食乜好?逛下逛下,就被“養生”和“藥膳”兩個詞吸引了,原來是一人一鍋店。看看門口各份餐牌,有魚鍋又有羊鍋,正合我倆心意,就它吧!走進內裏,環境光猛,裝潢簡約平實,牆上擺放了一些書本、花束、小帆船等小擺設,但最吸引我注目的還是牆上所貼的兩個招牌鍋大海報。地方寬敞闊落,設有幾張舒適的卡座、一排長沙發座配四人枱,走入一點還有幾張四人枱。看着紅通通的餐牌,已覺得火辣辣。除了有八款一人鍋外,還有很多加點食材、小食和飲品。不用多加考慮,因為我們一早已看中魚鍋和羊鍋,立即點菜吧!****************************每個鍋都配一個小火爐,邊滾邊吃,正!待一會,其中一鍋便上枱,究竟是那一個鍋?一打開蓋子,原來是酸菜魚片鍋 Sour Vegetable Fish Hot Soup ($118)。嘩!大大鍋,面頭舖滿魚片,還有一條可愛的QQ小魚兒。鍋
看着紅通通的餐牌,已覺得火辣辣。除了有八款一人鍋外,還有很多加點食材、小食飲品。不用多加考慮,因為我們一早已看中魚鍋和羊鍋,立即點菜吧!
****************************
每鍋都配一個小火爐,邊滾邊吃
酸菜魚片鍋
每個鍋都配一個小火爐,邊滾邊吃,正!待一會,其中一鍋便上枱,究竟是那一個鍋?一打開蓋子,原來是酸菜魚片鍋 Sour Vegetable Fish Hot Soup ($118)。嘩!大大鍋,面頭舖滿魚片,還有一條可愛的QQ小魚兒。鍋中還有彈牙的豆皮 鳴門卷、清爽的娃娃菜金針菇 大豆芽、滑溜的豆腐,當然少不了酸菜 泡椒
酸菜魚片鍋
呷一口熱湯,先嚐到酸酸地的味道,繼而滲出微弱,辣度溫和,不致嗆喉,加上一直保持熱辣辣,好喝!
酸菜魚片鍋
魚片是龍脷柳,肉質潔白,啖啖肉,完全無骨,而且挺嫩滑,亦很入味,不錯! 至於酸菜,酸酸辣辣,味道吸引,而且爽口脆身,亦好吃。
藥膳羊肉鍋
輪到另一鍋出場,就是藥膳羊肉鍋 Herbal Lamb Hot Soup ($118),有補氣活血、血虛滯留和增強免疫力之效,看來很適合我。一滾起便聞到些藥材香,味道鹹鹹地,啖啖甘香,順口美味,友人極之喜歡。
藥膳羊肉鍋
鍋料相當豐富,數數看,足足有十三款,包括炸枝竹、蜆、鮮冬菇、娃娃菜、金針菇、白蘿蔔、粉絲、准山片、鳴門卷、四季豆、台灣貢丸、玉子豆腐,當然不少得羊肉片,各食材都越滾越入味,越滾越滋味。
藥膳羊肉鍋
羊肉片 份量不少,腍嫩的肉質夾雜些筋膜和肥膏,口感不錯;味道有些羊羶味,更能特顯羊肉的風味,味道也不錯。
芝麻洋蔥鹹魚醬飯
還是要些米飯落肚,我倆同樣看中芝麻洋蔥鹹魚醬飯 Sesame onion salted fish sauce rice ($28),粒粒圓潤飽滿的米飯上放了些洋蔥粒、紅蘿蔔粒 和一小件鹹魚醬。吃前先拌勻,啖啖鹹魚香,鹹香的味道伴上清爽的洋蔥粒 紅蘿蔔粒,配搭合宜,簡單而美味。
****************************
還是需要兩杯凍飲降降溫,友人點了杯凍百香果芒果梳打 Passion Fruit Mango Mix Comb ($30),而我就揀了杯凍香芋奶綠 Taro Tea ($30),兩杯都大大杯,好有份量,友人仲要拿出多拉A夢跟它們合照,真是個大細路!
香芋奶綠及百香果芒果梳打
啜一口香芋奶綠,冰涼透心,奶香中滲出淡淡的芋頭香,最欣賞是味道不會太甜,正合我口味。試試友人的百香果芒果梳打,味道酸酸甜甜,開胃醒神,同樣不太甜,也好喝!
有人會問,天氣熱辣辣還吃火鍋?其實只要好吃,不論春夏秋冬那一個季節,也可以吃暖笠笠的鍋物。美食當前,大家又怎能抗拒?所以夏日也是鍋物日。
2018-05-25
2018-05-22 58 瀏覽
台灣美食一定唔小得臭臭鍋!近年香港都開咗唔小呢啲一人一鍋今日行過尖沙咀, 見到有新開嘅臭臭鍋餐廳望到座位都舒服,有卡位就一於試一試!餐廳總共有8款鍋物,食材可以加另外仲有啲小食同台式飲品選擇我地叫咗兩個鍋,滷肉飯同一杯飲品藥膳羊肉鍋材料好豐富,跟足台灣有豬血糕,大腸等羊肉唔so,吸咗帶藥材香嘅湯底感覺好養生!鍋入面仲有啲冬菇,粉絲,貢丸同支竹等同藥膳湯底都好夾!唔洗怕會唔會太強藥材味湯底係香中帶小小中藥感,唔會有苦嘅味道養生四物鍋四物鍋就主打雞肉,仲有蜆配料同藥膳羊肉鍋差唔多雞肉都幾嫩滑,好入味湯底就比藥膳再濃小小,味道就差唔多都係有中式藥膳感覺滷肉飯估唔到滷肉飯落足料,用半肥瘦嘅肉條有小小肥先至可以帶出滷肉嘅油脂香!滷汁夠哂撈勻全碗飯!百香果芒果梳打呢個組合夠哂清新!香香甜甜芒果同百香果嘅比例岩岩好!
台灣美食一定唔小得臭臭鍋!
近年香港都開咗唔小呢啲一人一鍋
今日行過尖沙咀, 見到有新開嘅臭臭鍋餐廳
望到座位都舒服,有卡位
就一於試一試!

餐廳總共有8款鍋物,食材可以加
另外仲有啲小食同台式飲品選擇

我地叫咗兩個鍋,滷肉飯同一杯飲品

藥膳羊肉鍋

材料好豐富,跟足台灣有豬血糕,大腸等

羊肉唔so,吸咗帶藥材香嘅湯底
感覺好養生!
鍋入面仲有啲冬菇,粉絲,貢丸同支竹等
同藥膳湯底都好夾!
唔洗怕會唔會太強藥材味
湯底係香中帶小小中藥感,唔會有苦嘅味道

養生四物鍋

四物鍋就主打雞肉,仲有蜆
配料同藥膳羊肉鍋差唔多

雞肉都幾嫩滑,好入味
湯底就比藥膳再濃小小,味道就差唔多
都係有中式藥膳感覺

滷肉飯

估唔到滷肉飯落足料,用半肥瘦嘅肉條
有小小肥先至可以帶出滷肉嘅油脂香!
滷汁夠哂撈勻全碗飯!

百香果芒果梳打

呢個組合夠哂清新!
香香甜甜芒果同百香果嘅比例岩岩好!
2018-05-17 86 瀏覽
今晚同弟老婆經過金馬倫道揀咗呢間食肆. 入到去冇乜客都已經有啲猶豫 不過諗住試吓啦 每人嗌左一個單人火鍋 見到其他食客嗌的火鍋經過 開始知道唔對路. 跟住自己嗌果d送到我哋張枱 首先啲火繫用蠟罐完全唔夠火力 搞到啲肉同菜浸太耐但係都唔夠熟 啲肉本身已經望落去唔係好新鮮 所以只食咗少量就冇再食 個湯底亦都好一般 另外叫咗個炸雞粒 跌低粒好似擺咗幾日咁硬 又唔夠熱 食咗幾粒已經冇再食 同店員講 佢完全冇反應 最終只好15分鐘內放棄俾錢走人

最終只好15分鐘內放棄俾錢走人

一人火鍋
2018-05-17
慶祝紀念
生日
2018-05-17 921 瀏覽
見到間新開嘅臭臭鍋,超鍾意食火鍋所以即刻入咗去試吓。台式麻辣鍋曾經我都去過台灣小店食台式既麻辣鍋,估唔到呢次,番到黎香港,呢間店,就將台灣既風味帶到黎香港,實在太好食,又唔會太辣又有陣陣既辣椒香味,加埋個面,吸收哂湯既精華,絕對值得你一試。黑豚肉番茄鍋黑豚肉同番茄既配搭都幾夾,而且份量都好多,間店舖亦都絕不吝嗇食材既份量,個湯酸酸甜甜配埋肉同其他配料一齊去浸,帶出不一樣既鮮味。藥膳羊肉鍋個人應為羊肉非常腥,所以什少會食羊肉但係呢間鋪竟然整到啲羊肉完全唔腥,而且每件羊肉都係大大塊。加上佢有藥材嘅烹調對身體唔單止好好。而且亦都好開胃,更重要嘅係真心覺得幾好食,好食到我連湯都想飲埋。芝麻洋蔥魚醬飯唔會好腥,洋蔥同魚醬既配搭,配合得天衣無縫,魚醬既鮮味深深地滲透入飯粒之中,淡淡既魚香,而且成個飯五顏六色,非常開胃。滷肉飯滷肉飯個人應為好似有啲細碗不,過如果大碗啲嘅話,我覺得真係非常完美。因為滷肉飯佢唔單止整到唔會好油,最重要嘅係佢每一粒嗰個嘅切嘅份量,都唔會太切得太薄或者太厚
見到間新開嘅臭臭鍋,超鍾意食火鍋所以即刻入咗去試吓。

台式麻辣鍋

黑豚肉番茄鍋

芝麻洋蔥魚醬飯

滷肉飯

2018-05-15 57 瀏覽
台灣旅行必食就係佢地既麻辣火鍋,其實還有臭臭鍋之類,過江龍黎香港也分一杯羹,今晚就同個老公去了尖沙咀嘆他們的台式鍋物。尖沙咀地鋪裝修簡約乾淨,竟然無火鍋味困著! 冷氣流通又夠涼兼主打係養生鍋真吸引!$118 每人一鍋 + 杯飲料三十零蚊 價錢絕對合理多款選擇真係樣樣都想食囉!經掙扎後,揀左兩款招牌鍋,其他留代下次吧!先黎個招牌臭臭鍋,雖然話臭臭鍋但又唔覺太臭喎,反而鍋內嘅食材超正,有豬腸,鴨血,黑豚肉,蜆,台灣貢丸,米血糕,臭豆腐,粉紅,全部都係我喜愛的。味道較濃配食材不用再加調味!台式飲品冬瓜茶同柑桔青檸梳打,凍涼解喝!台式麻辣鍋店員介紹中辣,對於喜愛麻辣最啱口味,當滾起時麻辣嘅香味已漂入鼻,唔客氣要即刻起筷,老公滿意覺得還可以再辣點,我就食都個嘴唇都麻痹同紅晒。內裡有軟滑嘅鴨血,煙韌豬大腸,米血糕,肥牛肉,爽口牛柏葉同鮮魷卷,其實大豆芽娃娃菜公仔麵,大滿足。其實份量足可以兩個order一個再加配料或試埋其他台式小食或魯肉飯也可。
冷氣流通又夠涼兼主打係養生鍋真吸引!

$118 每人一鍋 + 杯飲料三十零蚊 價錢絕對合理

台式飲品冬瓜茶同柑桔青檸梳打,凍涼解喝!

台式麻辣鍋

2018-05-12
2018-05-15 47 瀏覽
招牌臭臭鍋🍲($118)黎到臭臭鍋舖頭,當然要點招牌野啦😏,鍋物材料好豐富:豚肉、貢丸、鴨血、大腸、米血糕、臭豆腐,再加埋唔少其他配材😍,但食落去偏淡左少少,重口味人士可能覺得唔夠味。女仔食既份量都夠,但男士食不妨加多個飯🤘🏻。芝麻洋蔥鹹魚醬飯($28)鹹魚醬幾特別,食落好有鹹香味,配埋洋蔥同芝麻,估唔到咁好食,比起鍋物仲出色。除左臭臭鍋仲有唔少其他口味既鍋物,幾個朋友點唔同味既,就可以試多啲啦。盆栽奶茶,口味偏淡。
招牌臭臭鍋🍲($118)

芝麻洋蔥鹹魚醬飯($28)

盆栽奶茶,口味偏淡。

2018-05-14 54 瀏覽
行經尖沙咀新發現這間鼎皇,睇到個名就聯想去台灣一間好有名的麻辣火鍋店,好奇心驅使我同個朋友係門外睇下食乜,店門外已貼滿相關火鍋相片同食物詳情,原先都諗住行下先架啦! 朋友仔就話不如入左食, 都行到累累地。就係咁兩個人就入內,店員還安排我倆坐卡位,可以望到街外行人添。店內都乾淨竟然無火鍋嘅油煙,主打養生鍋。枱面嘅單張好清楚介紹晒有關食材第一次食都一人一鍋,$118 價錢ok ,我自己選擇左黑豚肉蕃茄鍋。材料極吸引,除左豚肉之外還有蕃茄大豆芽,豆腐,枝竹,娃娃菜,金菇,雲耳,粉絲+鳴門卷等,有齊數十種健康食材,好啱我食得健康的人,好滿足,蕃茄味濃郁。朋友話要食招牌臭臭鍋,同樣豐富精彩,其實還想食酸菜魚鍋,黑麻油雞鍋,可惜兩個人點食到那麼多。講翻個臭臭鍋先,一點臭味都無,只是滲出少許臭豆腐的味,可能太臭未必接受到,有特式嘅台灣貢丸,鴨血,米血糕,豬大腸,蜆,粉絲同炸菜絲,超惹味!各有各味道,兩款分享夠晒。

店內都乾淨竟然無火鍋嘅油煙,主打養生鍋。

枱面嘅單張好清楚介紹晒有關食材

2018-05-12
  • 招牌臭臭鍋
2018-05-14 45 瀏覽
上星期行過見到金馬倫道開左間臭臭鍋,咁岩今日又好想食打邊爐,所以一於就黎試下。呢間唔似其他臭臭鍋店,叫一個鍋會有埋飯俾你,要留意喲!兩個人一人叫左一鍋,臭臭鍋同麻油雞鍋!臭臭鍋一黎到就聞到果陣臭味!材料都足料呀,其實個人覺得可以唔駛再叫飯食都得,因為一個鍋已經好飽! 有好多津白係底,吸哂湯既味,我連平時唔食既米血糕,今次都有嘗試,唔錯!D豆腐真係臭豆腐黎架,想像一下係用冇炸過既豆腐黎整,食落感覺有D怪,但其實都好食既!不過佢個Menu上話佢呢個鍋有蕃茄,但個鍋黎到就冇啦!另外如果佢有得揀要辣就好啦!不過佢都會有麻辣醬放係枱面俾你調味!麻油雞鍋,好清好麻油!如果想食清清地可以食呢個!味道都唔錯既,D雞都幾好食!不過我忘記左影相呀...我地每人叫左兩個飯,一個係滷肉飯,一個係芝麻伴蔥咸魚醬飯。個滷肉飯味道都唔錯,D肉都多!芝麻伴蔥咸魚醬飯連唔中意食咸魚既人都中意食,我相信應該都唔錯既!我地仲叫左兩杯冬瓜茶,味道比較淡,但好大杯!可以再試!
呢間唔似其他臭臭鍋店,叫一個鍋會有埋飯俾你,要留意喲!
兩個人一人叫左一鍋,臭臭鍋同麻油雞鍋!
招牌臭臭鍋
不過我忘記左影相呀...

我地每人叫左兩個飯,一個係滷肉飯,一個係芝麻伴蔥咸魚醬飯。
個滷肉飯味道都唔錯,D肉都多!

我地仲叫左兩杯冬瓜茶,味道比較淡,但好大杯!
可以再試!
2018-05-11
招牌臭臭鍋
2018-05-14 727 瀏覽
台式火鍋材料上有佢既獨特之處,香港開的台式火鍋都唔係間間都跟得咁好,行經金馬倫道,又有新餐廳進駐,正正就係台式火鍋店門口的花牌可見餐廳的新開程度,位於繁忙的一條街,特別吸睛有8款鍋選擇,全部都係$118,另外仲有好多唔同火鍋食材可以添加珍珠奶茶 ($30)、紅棗桂圓杞子茶 ($30)估唔到堂食既飲品包裝同平時係街飲的一模一樣,老規矩,可以揀甜度同幾多冰,珍珠奶茶入面既珍珠煙韌度岩岩好,如果好似我咁,懶係養生,飲番杯紅棗桂圓杞子茶就岩晒滷肉飯 ($28)、芝麻洋蔥鹹魚醬飯 ($30)呢兩碗飯係店員介紹的,滷肉飯用上標準的半肥瘦,配上唔少冬菇,芝麻洋蔥鹹魚醬飯味道比較特別,食落唔係好鹹,好好送飯台灣香腸 ($36)每次食台灣菜總要食香腸,台式香腸比較實身,亦喜歡配上蒜泥食呢種食法招牌臭臭鍋 ($118)臭臭鍋即係有臭豆腐係入面,亦有台式火鍋常見的豬血糕同大腸,臭豆腐味道夠晒濃,每個鍋入面都有唔少材料,菜亦有唔少,一人一鍋來說份量好足夠藥膳羊肉鍋 ($118)同樣有豬血糕,但就少左臭豆腐,羊肉一點SO味都無,相信怕SO味的人都會食得到,最特別之處就係有鵪鶉蛋,材料同臭臭鍋一樣咁豐富一人一鍋呢
門口的花牌可見餐廳的新開程度,位於繁忙的一條街,特別吸睛
珍珠奶茶 ($30)、紅棗桂圓杞子茶 ($30)
滷肉飯 ($28)、芝麻洋蔥鹹魚醬飯 ($30)
台灣香腸 ($36)
招牌臭臭鍋 ($118)
藥膳羊肉鍋 ($118)

一人一鍋呢個形式感覺不錯,唔想同人不停交換口水就可以自閉一鍋,又或者大家叫唔同口味,就可以SHARE食試到多D野
2018-04-14