2018-12-14 911 瀏覽
人生可以有幾多個十年?對於鼎爺來說,可能從未想過高峯在晚年! 其實身為武術指導的李家鼎-鼎爺,名氣向來不少,但作為演員始終只是配角,現在當起大廚,竟然成為深受歡迎的主角,天時地利人和的配合,藝人機遇就是這樣! 鼎爺的私房菜,既要排期價錢亦較高,最近 H Queen 開了一家鼎。會館,是他與李翔師傅攜手合作主理,可以親民一點的價錢朝聖,當然諗得過。 也許大部份人都好似我一樣,明知鼎爺只作顧問,亦慕着他的名而來,但原來拍擋李翔師傅在飲食界更加資深,來自富豪聚地的港島廳,巧手工夫難不到,今天大家淺嚐午市行政套餐之後,讚美不絕,食材味道賣相皆恰到好處,鉅細無遺的傳統做法,吃得出是大師級功架,再加上舒適環境,這天的午餐,寫意人生的享受! 環境優雅,庭園風格,大廳的水晶蓮花燈非常耀目,倚窗有高居林下之景觀,室內紅酒酒櫃,高級粵菜餐館的格局。 午市套餐有兩款,行政或鼎級,分別每位$498/$698,專誠來到自然要"鼎"啦! 涼菜孖寶 賣相清雅,有點別樹一格的脫俗之感,蝦與鮑魚皆沿出於海洋但質感吃法不一樣。光澤的表,看起來新鮮。 我很喜歡充滿話梅味的大蝦,酸酸咪咪的就是討好,海蝦肉彈鮮美

話梅海蝦
我很喜歡充滿話梅味的大蝦,酸酸咪咪的就是討好,海蝦肉彈鮮美,滋味好吃。

鮑魚
鮑魚柔韌有汁,口感不俗,配合一片翠玉瓜,亦夾。

肘子菜膽燉鮑翅

因為環保的關係現在都好少食魚翅,每一次品嚐都是隨緣。

肘子菜膽燉鮑翅

份量十足而且粗身的翅有丁點兒硬,但高湯濃醇味厚,回甘味香,肘子菜膽燉至完全腍嫩,精華盡在湯頭。

上湯焗開邊龍蝦

非常新鮮的本地龍蝦,每只十二至十四両,醇厚的高湯香焗,鮮美無比,水準之上。

金菇粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌

另一道優質海鮮菜式,貴妃蚌肉厚豐美,海鮮豉油蒜蓉金菇令味道更加豐富。

三蔥燜和牛肋骨

整件牛肋骨燜至腍嫩入味,口感美妙如牛面頻,醬汁豐富有層次中帶甜,佐飯一流。

松露野菌燜雞球

同樣是味道豐富不過鹹,雞球香滑,木耳爽口,適量的松露、香而不霸氣。

魚湯鮮腐竹稻庭麵

非常好的組合,腐竹腍透不散,魚湯濃郁無腥味,新鮮的稻庭麵份外有彈性,順滑掛汁。

懷舊番薯糖水

難得非常夠薑,相信托老薑之功,天氣轉冷了,正好暖胃!

食物方面,合乎期望,找不到什麼要投訴之處。

不過就未試到頂爺拿手菜式,例如桑拿雞,看來要找次晚上來。但美中不足在於服務,上菜有點過快,希望店方留意得以改善。
2018-12-09
話梅海蝦
2018-12-13 374 瀏覽
近年從大台節目知道李家鼎 —— 除了武藝,原來廚藝精湛,意想不到大台卧虎藏龍。從電視欣賞到鼎爺大師父廚藝,意想不到幾年後跳出電視框開餐廳,之前銅鑼店已經長期爆滿。今次朋友聚會到中環店,比起銅鑼店私房菜,比較多細枱,沒有min charge,容易make booking,不需要湊夠一圍先食到大門當然有鼎爺一比一紙版公仔作生招牌餐廳位於新食廈H Queen’s,一入去見到好霸氣鼎字四合院設計人手繪毒壁畫,相當古色古香,店內落地玻璃望出中環摩天大廈與店內強烈對比大廳裏蓮花水晶燈氣派盡顯秘製火焰叉燒自己本身係叉燒迷,鼎爺叉燒可算叉燒中極品!選用本地黑毛豬,阿爺仲要揀用肋骨之間的肉,一層肥一層瘦待應上枱之前加酒在叉燒上,即場燒脆外層。一點火,火焰發出吱吱喳喳,叉燒香氣散發整個大廳,視覺嗅覺率先享受叉燒一層肥一層瘦,外層蕉香,口感非常好,肉質香滑帶點爽口,十分享受在口裏嘴嚼,鼎爺叉燒可能叉燒中極品!阿爺巧手桑拿雞桑拿雞肉入口嫩滑鮮味,材料同金針雲耳蒸雞差不多,但做法更繁複。新鮮雞肉去骨,雞肉連同冬菇、蟲草花、雲耳、新鮮夏桑葉蒸上層蒸雞,下層蒸雞不是普通水,而是八隻雞殼熬成的湯八隻雞殼加紅蘿蔔、粟米

大門當然有鼎爺一比一紙版公仔作生招牌

餐廳位於新食廈H Queen’s,一入去見到好霸氣鼎字

大廳裏蓮花水晶燈氣派盡顯

阿爺巧手桑拿雞

上層蒸雞,下層蒸雞不是普通水,而是八隻雞殼熬成的湯

八隻雞殼加紅蘿蔔、粟米熬湯,十分清甜,只嫌一碗實在太少

阿爺蒸肉餅
肉餅用新鮮脢頭豬肉,加入吊片、木耳同馬蹄。阿爺配方的肉餅果然寧舍不同,肉餅腍滑,咬落有馬蹄爽口

臘腸野菌雞煲仔飯
冬天特別想食煲仔飯,打開煲蓋野菌香氣四溢,飯面上有臘腸、滑雞、野菌,臘腸肥瘦恰宜

臘腸野菌雞煲仔飯

飯粒粒分明,入口柔韌,加上香濃野菌,讓人念念不忘的煲仔飯

杏仁茶
最後有我最喜愛的杏仁茶,甜度剛好,杏仁茶香而沒有加杏仁香精刺鼻的杏仁味,味道天然入口順滑

聽落一般平民菜式,但入口完全寧舍不同,完全發揮出平民菜式「鼎」級水準睇得出用料、煮法都花盡心思炮製!有時候一餐或者都可以啟發到平淡生活工作中精益求精,與鼎爺菜式一樣發揮到最好

Menu

2018-12-11 141 瀏覽
鼎爺嘅節目次次都睇到我垂涎三尺,喜聞開了家鼎爺私房菜及鼎會館,今日特意約左三位好友食lunch set,平啲又light啲✌🏼終於黎到位於23/F嘅鼎會館,𨋢門一開隨即見到鼎形嘅屏風,後面一張張圓枱,再後面就是寫字樓景。環境好開揚,而且太陽光充足再配上全店的中式裝潢,正氣十足Lunch set分兩款: $498 & $698難得一場黎到,當然食豪啲啲首先用熱辣辣嘅燉盅著住花膠響螺竹絲雞湯,味濃又滋補,雞味清甜 ; 整片花膠非常入味,稍有口感 ;螺肉好軟靱度適中,飲完成個胃都暖笠笠正式開餐!兩款前菜: 酒香話梅蝦、麻香口水雞話梅蝦充滿花雕酒香,師傅亦預先挑走蝦腸,食得特別放心特別享受本以為係普通口水雞,原來除左麻辣,仲有日式芝麻醬,用甜味去中和辣味的刺激感,彼此沒掩蓋對方味道,反而好配合第一道主菜來嘍上湯焗開邊龍蝦龍蝦肉一刮即起,肉質爽彈鮮甜,配上湯可謂完美無瑕四十五頭吉品伴花菇我會用參茸海味黎形容成件事嘅味道,四十五頭乾鮑非常入味,而且質感做得岩岩好 ; 花菇挺有厚度,味道好濃薑葱頭抽煎星班球怕食魚的朋友都吃光,可想言知係幾吸引正常用薑葱擗走魚腥味,但今次嘅薑葱純粹係爆香用途,因為星斑

Lunch set分兩款: $498 & $698
難得一場黎到,當然食豪啲啲

螺肉好軟靱度適中,飲完成個胃都暖笠笠

正式開餐!兩款前菜: 酒香話梅蝦、麻香口水雞

第一道主菜來嘍
上湯焗開邊龍蝦
龍蝦肉一刮即起,肉質爽彈鮮甜,配上湯可謂完美無瑕

薑葱頭抽煎星班球
怕食魚的朋友都吃光,可想言知係幾吸引
正常用薑葱擗走魚腥味,但今次嘅薑葱純粹係爆香用途,因為星斑肉質爽實,味道鮮甜,根本同腥字扯唔上關係。唯一重鑊氣嘅斃病就係偏油,沒法子啦,鬼叫咁先好食

最後一道,鮮魚湯腐竹稻庭麵
暖乎乎浸係魚湯嘅稻庭烏冬,奶白色魚湯鮮甜、好滑溜

食完番薯糖水就完滿整個午餐啦!
2018-12-01
午餐
2018-12-11 143 瀏覽
前排鼎爺私房業成為全港熱話,聽聞booking full 到下年!最近知道左呢間都係鼎爺打理既中菜,就即刻約埋朋友黎潮聖下!內裡裝潢好雅緻,感覺好有文人氣息!我地直接叫左個set !頭盤係酒香話梅蝦,蝦非常大飯,酒既香味滲透左入蝦肉,清清地得黎有酒香,入口蝦肉好爽口彈牙!古法扣肉,扣肉非常軟嫩,醬汁帶點甜味而唔膩,醬汁搭配扣肉好入味,好開胃呢!鮮枝竹雲耳豆卜,雲耳好爽脆,豆卜吸哂醬汁既味道 入口有醬汁爆出黎既感覺,好正!甜品係芋蓉燉鮮奶,芋蓉好柔滑芋香味十足,唔會過甜,燉鮮奶滑到會自己滑入喉嚨,十分香滑!呢度既菜式十分高質、而且價錢親民,中環又多一個地方食飯!
內裡裝潢好雅緻,感覺好有文人氣息!
我地直接叫左個set !

呢度既菜式十分高質、而且價錢親民,中環又多一個地方食飯!
不吃粵菜都不知道原來自己那麼喜歡粵菜,自回港之後,吃粵菜的頻率逐漸遞減,大概是因為香港家常小菜質素「參痴」,要吃到高質素的又昂貴,可能世界就是沒有兩全其美的事,想找到質素又好價錢又平的更是難上加難,又經過多次中伏後,默默地吃粵菜就從我名單內刪走。.但今日老細贏大錢的關係...請食午餐,從沒想過會有機會食到「鼎爺」開既餐廳,因為網上面都見過好多關於【鼎•會館】既介紹,一直都有點心動...終於能夠一嘗心願。.【鼎•會館】選址中環食廈高層,高級中菜廳,地區當然都會講究點,中環既 H Queen’s 距離地鐵站唔遠,就「中環站C岀口」行5分鐘左右即達。電梯到達23樓樓層,一開門就見到「鼎爺」可愛既人型紙牌公仔見唔到佢個人都起碼見到佢塊板😂。室內環境氣派十足,如四合院設計,掛著巨型蓮花水晶燈,落地玻璃配上摩天大樓景觀,亦整個氣氛帶點中式優雅。枱數不太多就大概十多張枱左右,空間感絕對足夠,這麼環境清幽,加上落地玻璃透入黎既陽光,簡直係非常寫意,感覺自己都有點變成貴婦了一樣啊。可能是針對遊客,餐廳設有多款套餐及散叫菜式,但午市的關係便方便點了午餐,總共有兩款選擇...不知道鼎爺親自監製的會是怎樣的粵

電梯到達23樓樓層,一開門就見到「鼎爺」可愛既人型紙牌公仔
見唔到佢個人都起碼見到佢塊板😂。

可能是針對遊客,餐廳設有多款套餐及散叫菜式,但午市的關係便方便點了午餐,總共有兩款選擇...不知道鼎爺親自監製的會是怎樣的粵菜呢?

「鼎級午市套餐 $698/1位」
包括糖水合共有8道菜,望落去份量是非常足夠的。

👉🏻首樣來的「花膠螺頭燉竹絲雞」
花膠螺頭燉竹絲雞味道香濃,每一滴湯汁都係一滴滴既精華所在,清甜既味道帶一點點既回甘

花膠螺頭燉竹絲雞

順便一提花膠螺頭燉竹絲雞有助滋陰潤肺,簡直非常岀色既補品。

👉🏻涼菜孖寶
雖然只是一道前菜但擺盤賣相細緻。涼菜孖寶分別係「麻辣口水雞同埋梅子蝦」,雖則係小食但兩者都係精心製作。
**尤其梅子蝦更係別樹一格,菜式的亮點是採用了梅子入饌。梅子同蝦結合岀黎既效果比預期中更好味,爽口彈牙既蝦肉滲透岀微微酸甜既梅子味,好喜歡。
梅子蝦

**麻辣口水雞比一般既雞肉來得更滑溜,醬汁雖然辣,但更着重於麻油既香。果然「鼎爺」煮菜出名嚴謹,對每一種食材、每一個步驟都相當講究。
麻辣口水雞

👉🏻上湯焗開邊龍蝦
黎到重頭戲之一既上湯焗開邊龍,一份量為半隻,唔好睇佢咁多外殻以為無咩肉,入面既肉唔少又豐富,包保你滿意。

上湯焗開邊龍蝦

相比一般開邊龍蝦,呢度既蝦肉口感明顯更爽夠實,外觀亦很厚身,當然咬落既口感自然實在,夠滿足。另外龍蝦肉本身己經好鮮甜,用簡單清淡既上湯烤焗,不失原有既龍蝦鮮。

👉🏻四十五頭吉品伴花菇
同為核心重點既就係四十五頭吉品伴花菇,無錯無錯,就係四十五頭既吉品鮑,吉品鮑果然係身型極大,上碟超有睇頭,無論外在既紋理,內在既軟滑口感都是無可挑剔,鮑鮑汁味道亦調配得相當好。整體而言,這是一道出色的粵菜。

👉🏻草菇鮮魚湯浸玉帶
接住落黎係2款既自選小菜,首先第一款我就揀左草菇鮮魚湯浸玉帶,魚湯味道濃郁,魚香味厚,飲落有自然既鮮甜,帶子粒粒肉厚多汁,口感一流。

草菇鮮魚湯浸玉帶

菜式混入了細嫩的玉帶及色彩鮮豔的翠肉瓜。令我食唔停口既翠肉瓜,長呈間浸泡係魚湯既瓜肉嫩滑,吸收左魚湯既精神,味道異常清甜。

👉🏻春梅紫薑炒雞球
另一道自選菜揀左春梅紫薑炒雞球,子薑就是剛出芽的薑,爽嫩無渣,子薑,甜椒,配上甜甜酸酸的醬汁,帶酸甜!而厚切既雞肉去皮同三色椒並炒,少油,份外清爽望落亦都色彩繽紛,整道茶有些小紫薑香味,感覺還不錯。

👉🏻鮑汁鱆魚雞粒燜飯
最後既飯品係鮑汁鱆魚雞粒燜飯,原本十分擔心鼓油的色水過深而令到此飯是否過鹹時,忽想到原來那些只是鮑魚汁而已,忘記了,即時令我十分安心起來。
飯粒一粒一粒細緻分明,燜飯既味道特別濃,鮑魚汁鎖住係每一粒飯入面,自然好食吧。

鮑汁鱆魚雞粒燜飯

👉🏻番薯糖水
食埋個番薯糖水作為Ending,番薯有入口溶化既感覺,甜甜既味道帶一點點薑汁既魅力,完美結束整個午餐。
不過有第二款得甜點做Ending,我會更開心,哈哈,因為這道菜好食但驚喜不太夠喔!
薯糖水

總括來說:
在中環區內【鼎•會館】係我心目中排名一點也不低...
論環境用色有我最愛的白色系為主要元素,襯上落地玻璃又有個柔柔的暖光下,氣氛真的不錯。巨型蓮花水晶燈加上中式雲石餐桌營造出另一番優雅風味...用餐時感琴舒適慢活。環境非常滿意!
論食物當然我還是推介大家「鼎級午市套餐 」因為每道菜都是非常講究能受到有點熟悉的家常菜和味道!沒太油太咸,感覺健康。
值得試下「鼎爺」的走在傳統與本土之間的新派粵菜...
而其他的相對都有質素共實食材是好是壞,高下立見呢!回家吃飯的感覺。
題外話/補充資料: **有職員幫忙分餸換碟好貼心啊既可平均分配食物又相對衛生!不錯!
梅子蝦
麻辣口水雞
鮑汁鱆魚雞粒燜飯
薯糖水
2018-12-11 96 瀏覽
食中菜食到悶悶地, 今次攪攪新意思去鼎爺新開既餐廳幫襯. 呢間裝修好鮮明, 樓底仲有盞好大既水晶吊燈, 盡顯非凡.. ...一入到去店員好快就安排左我地坐低, 睇完左個菜單就人一世物一世即刻點左個貴少少既餐黎, 淨係見倒個menu就覺得D野係會幾好味XD第一樣黎既係湯品, 花膠竹絲雞煲響螺, 個湯一黎到係新鮮滾熱辣, 湯呢就一定要襯熱飲, 一入口就十足屋企煲既陳年老火湯之餘, 一畢落去就更加不得了, 大大舊花膠, 大大舊響螺, 直頭仲好過屋企煲既湯料, 個湯就十分之濃味, 可能大家會覺得有些少咸, 但對本人黎講就岩岩好啦, 除此之外, 平時屋企煲既湯渣大家都未必會食, 因為可能煲左太耐既關係會變到又老又鞋, 但估唔到既係, 宜個湯既竹絲雞係完全唔覺得鞋, 係有少少咬口, 等我仲係到諗會唔會係佢地煲好左個湯先偷偷地放返舊雞落去呢之後就係冷盤, 平時唔食蝦既我都覺得隻蝦好好食, 入味不突止, 肉質係十分之彈牙, 食得出係新鮮貨, 唔似得出面有D鋪頭又霉又難食, 最點精既係隻蝦下面有粒話梅, 岩哂鍾意食宜D口笠濕既我另外就係一個麻辣粉皮, 味道都唔錯, 凍凍地咁都幾開胃, 唔錯之後就係第一道

之後就係第一道主菜 - 上湯開邊龍蝦, 一黎到望落去都覺得同出面既無咩特別姐, 但係一拆出黎原來係大大舊, 食落口淡淡肉嫁! 口感同之前果隻蝦都係一樣, 都係十分之爽口, 好味!
食完龍蝦就係另一道菜 - 45頭鮑魚, 宜個鮑魚唔係平時食新鮮果隻, 而係吉品鮑呀!! 雖然45頭唔係太大隻, 但係食落去有好香而濃郁既鮑魚味, 而且口感十分之彈牙, 真係好好味, 不過幾淡就食完啦, 宜個就有D可惜

之後黎既兩個小炒 - 乾煸4季豆同埋千島汁脆蝦球, 四季豆就不過不失, 但脆蝦球就好值得試下, 蝦球肉質好爽口, 而且配上個千島汁十分開胃, 同埋係炸既原因, 外皮好脆口而又唔會太油膩, 好味道!

主食就因為食得太飽無叫到飯而叫左烏冬, 魚湯清甜得黎又唔會腥同埋飲落去又淡淡既豆皮味, 而個烏東都十分之彈牙.

最後是日甜品唔係黑芝麻卷搞到有D唔開心
, 今日既是日甜品係蕃薯糖水, 一上到黎就已經有陣好辣既薑味, 不過係夠辣既蕃薯糖水先好食嫁嘛, 飲落去原來又唔係真係咁辣, 都幾好味既!

埋單就689+1, 可能個價錢係小貴, 但可以講既係一分錢一分貨, 個味道原全係對得住個價錢, 不妨一試
2018-12-02
2018-12-11 182 瀏覽
前排晚晚睇到電視鼎爺的飲食節目,很喜歡他們風格,亦好想一試他的手藝,得知他在中環H Queen’s 23樓開新店,今天一於相約好友們到”鼎會館”朝聖。來到餐廳入門已看到鼎爺的紙牌和”鼎”字作的玄關,餐廳裝潢極具氣派,充滿著古色古香的風格,處處可見細緻的裝潢,最吸睛當然是這顆巨型蓮花水晶燈。這裡還有室外的位置,23樓景觀開楊,飽覽中環的景色。店員有禮招呼坐低後,介紹餐牌,殷勤又細心。我們選擇了鼎級午市套餐每位 $698 (2位起)燉湯入口味濃郁,有粘嘴的感覺,花膠大一片,螺頭鮮甜,用上竹絲雞做食材,滋保養生!第一次食到咁香酒味的凍蝦,不是濃烈的味道,而係帶微甜酒香,很喜歡這個味道,蝦頭蝦膏豐富甘甜,蝦身已經剝殼,肉彈牙;食完蝦再食粒酸甜的梅,配搭又幾有新意。香麻口水雞,味道麻香帶微辣,十分汁潤,雞肉嫩滑還配有凉皮,两款前菜已有驚喜。龍蝦肉厚實在,輕易可把龍蝦肉取出,入口多汁鮮甜又入味,正。輕輕下刀已經可以感覺鮑魚好腍,入口果然,而且好入味;花菇好大隻,吸滿醬汁,鮮甜美味!牛坑腩厚切,肉味濃而不韌,蘿蔔腍甜,湯底清甜,給我一滴不漏飲完。店員細心為我們每位分好,雞肉肉質嫩滑,重點在於酸甜的紫

店員有禮招呼坐低後,介紹餐牌,殷勤又細心。
我們選擇了鼎級午市套餐每位 $698 (2位起)

凉菜孖寶: 酒香話梅蝦 麻香口水雞

上湯焗開邊龍蝦

龍蝦肉厚實在,輕易可把龍蝦肉取出,入口多汁鮮甜又入味,正。

銀蘿清湯牛坑腩

春梅紫薑炒雞球

店員細心為我們每位分好,雞肉肉質嫩滑,重點在於酸甜的紫薑味,完全滲入雞球。
鮮魚湯府竹稻庭麵

湯中腐竹舖滿面,先嚐一啖魚湯,鮮甜味美,府竹豆味香濃再有魚鮮香很有層次;稻庭麵彈牙煙韌有口感。同樣把湯全喝完。

薑汁蕃薯糖水

最後一道糖水了,薑汁味濃帶點辛,蕃薯溏心腍甜而不膩,回味。

鼎爺會館的午餐定價我覺得都算合理,用上高質的食物,師傅製作認真細心精緻;餐廳的地段、裝潢、環境等;還有店員服務周到,每樣都達到高標準。

希望遲些有機會可以跟朋友去試下另一間”鼎爺私房菜”
2018-12-01
凉菜孖寶: 酒香話梅蝦 麻香口水雞
銀蘿清湯牛坑腩
鮮魚湯府竹稻庭麵
薑汁蕃薯糖水
  • 凉菜孖寶:酒香話梅蝦麻香口水雞
2018-12-10 79 瀏覽
之前係無記嘅飲食節目,都對鼎爺嘅廚藝讚不絕口,雖然我無機會親自去試佢下廚嘅私房菜,不過去食下佢有份搞嘅粵菜餐廳,都算唔錯餐廳環境佈置到四合院咁,而餐具亦十分講究,整體感覺自己變左皇室貴族,係度享有茶點我地女朋友叫左佢地嘅午市套餐。頭盤係蟹肉羹,好濃味,而且好多蟹肉。美中不足係會食到蟹殼,不過都證明左佢係用新鮮蟹肉整出黎燒味拼盤,就無咩驚喜,算比較平凡呢一道用柚子皮整出黎嘅菜式,令我非常驚喜。柚子皮無左本身嘅苦澀味,而且燜到好軟,食落去仲有小小似薯仔梅菜扣肉,偏咸,不過如果可以跟白飯一齊食,我諗一定好夾叫左2款唔同嘅蝦菜式,千島蝦球&蛋黃蝦球。2款都好好食最後,仲有番薯糖水添

燒味拼盤,就無咩驚喜,算比較平凡

梅菜扣肉,偏咸,不過如果可以跟白飯一齊食,我諗一定好夾

叫左2款唔同嘅蝦菜式,千島蝦球&蛋黃蝦球。2款都好好食

最後,仲有番薯糖水

2018-12-10 6245 瀏覽
踏入十二月,又是接近一年的終結。做冬、聖誕、生日、除夕,各式各樣的聚會,令年尾的飯局分外熱鬧。今次友好邀約做冬,並安排廚神鼎爺於中環新開的鼎。會館晚飯,提早做節。裝修雅致,尤其喜歡這盞巨型花花水晶燈😍。麻香口水竹絲雞 - 麻醬味濃,香中帶辣,竹絲雞雞味濃且不肥有驚喜,粉皮煙韌,拌上切成幼絲的青瓜和大蔥,多重味道和口感集一身👍。順德拆魚羹 - 冬星斑拆肉後啖啖肉,拌以鮮甜的魚湯和大小長闊相若的木耳絲,紅蘿蔔絲,唐芹絲和粉絲而成。當見到魚羹裡的紅蘿蔔絲比粉絲更幼細時,可見廚師的手藝。竹笙醸花竹蝦扒蟹肉 - 清新清淡但味鮮的一道菜,鮮味來自食材花竹蝦和蟹肉本身的原味,竹笙帶來清新清爽的感覺。紅燒妙齡乳鴿 - 乳鴿帶點甜調味合宜,如果乳鴿一開二代替一開四的話,相信效果會更好。豉香欖角骨 - 磨碎的豆鼓為㰖角骨帶來畫龍點睛的香口惹味,骨肥瘦均勻,口感熱、軟、糯。花旗參湯浸汕頭白 - 大白菜嫩,花旗參湯清。順德姑娘炒米粉 - 炒米粉幼身,滑而不油膩,配上蛋絲、冬菇絲、青紅椒絲、肉絲,白蘿蔔片等同炒,非常入味,轉眼掃光。阿爺芝麻卷 - 據聞此芝麻卷的芝麻漿經五次過濾才拿去蒸,所以會特別幼滑。芝麻卷微

裝修雅致,尤其喜歡這盞巨型花花水晶燈😍。

花旗參湯浸汕頭白 - 大白菜嫩,花旗參湯清。

阿爺芝麻卷 - 據聞此芝麻卷的芝麻漿經五次過濾才拿去蒸,所以會特別幼滑。芝麻卷微暖,芝麻味濃郁。
2018-12-10 105 瀏覽
星期六一家四口到中環品嚐了一頓十分可口的午餐。午市套餐是一個非常豐富八道菜的組合,有花膠、鮑魚、遼參等高級食材,十分矜貴。八道菜中,我最喜歡花膠竹絲雞燉雪梨。湯水十分滋潤補身、清甜可口。喝後使人暖和,十分適合在最近既寒冷又乾燥的天氣飲用!魚湯鮮腐竹稻庭麵亦是我十分喜歡的一項。它似是十分簡單,但我覺得奶白色的魚湯並不平凡。魚湯甜美,沒有過重的調味,亦不會有丁點的魚腥味。環境舒適、衛生,食物可口、細緻,服務貼心、到位。總結,這頓飯十分出色!
星期六一家四口到中環品嚐了一頓十分可口的午餐。
2018-12-10 96 瀏覽
今日約左mentor午餐,佢話想搵個坐得舒服、可以靜靜地傾偈嘅地方,所以book左鼎·會館。一踏出升降機,已經覺得餐廳裝潢好清新,又具中國特色。陽光透過落地玻璃映照入黎,令餐廳格外醒神。食物方面亦整體令我地滿意,而且每道菜份量都唔少,必定飽肚。一開始先飲湯,花膠同雞都相當足料,好有住家湯嘅感覺。之後嘅鮑魚鵝掌調味都恰當,唔會過濃,重點係個汁唔會做得過稠。再黎兩道炒蝦同欖角骨都好出色。蝦件好新鮮同爽口,連西芹食完全去除腥味。欖角骨非常惹味,且肥瘦相間,我地食到津津有味。再黎就係稻庭烏冬同甜品。烏冬嘅湯底係濃郁嘅腐皮熬嘅,特別之餘亦味道唔錯。甜品係番薯糖水,而啲番薯一概係糖心嘅,咬落香軟,係呢餐好好嘅完結。整體來說,鼎·會館環境清幽,坐得舒服,係中環區新嘅中價午餐之選!

食物方面亦整體令我地滿意,而且每道菜份量都唔少,必定飽肚。

2018-12-10 81 瀏覽
之前睇鼎爺煮餸睇到流曬口水,知道佢開咗私房菜,就一直想約朋友去食,收到風知道佢喺中環開咗間,人少少都食食得!即刻book位試試!午市套餐分別有$498/$698,雖然$498可以揀3個小菜,但$698既開邊蝦同吉品鮑都係吸引啲!間唔時豪返轉先🤪一出場已經用印有「鼎」字既湯碗上,一打開!好大塊花膠!而且味道好濃,一飲落去,原來仲有塊鮑片,鮑片同花膠都有湯味架!之後就係涼菜孖寶,開頭重以為係d青瓜之類,原來係雞絲粉底配話梅蝦,2樣都凍冰冰好爽口,雞絲粉皮彈牙!話梅蝦酸酸甜甜好開胃,而且好易就甩殼,好新鮮 👍🏻👍🏻然後就到最期待既開邊蝦同吉口鮑喇!開邊蝦超級大隻,又係新鮮到可以輕易脫殼,而吉品飽講明係隻45頭!一邊食再慢慢切,慢慢品嘗一下,吉品鮑好鮮甜😌,啲冬菇同西蘭花都吸滿鮑魚汁,好快就掃清光🙈🙈之後就到兩道主菜,我地選擇咗「草菇鮮魚湯浸玉帶」,見到白雪雪既鮮魚湯底,忍唔住當湯飲咗幾啖, 好鮮甜嘅魚味,啲玉帶即係帶子,好大粒!份量一點也不吝嗇㗎!另一款主菜就揀咗春梅紫薑炒雞球,賣相顏色好吸引,雞球吸曬個芡汁,好入味,雖然都食到飽飽哋,但原來重未完!原來仲有鮑汁鱆魚雞粒燜飯,有小小似福建炒飯

原來仲有鮑汁鱆魚雞粒燜飯,有小小似福建炒飯,濕底,但味道當然唔同!用鮑汁去煮,好香!咁飽既狀態都可以食曬成碗🤪

整體黎講,呢個價錢貴就貴啲,但間唔中獎勵下自己都ok既,有機會真係想試埋私房菜😍
2018-12-10 146 瀏覽
星期六放假同家人去左食位於中環新開的鼎會館食午餐,享受一番😄😄點左鼎級午市套餐$698/位,環境很舒適,很有空間感,而且有露台俾吸煙人士,很貼心!涼菜孖寶首先前菜有鮑魚和蝦,鮑魚好林又鮮味;蝦大隻食落去很鮮味可口,有粒話梅係底更添滋味。肘子菜膽燉鮑翅燉鮑翅十分足料,翅很細滑豐富,味道好香濃,美味極了😋上湯焗開邊龍蝦好大隻的龍蝦,整得好林用叉一下就感口吉住黎食,用料新鮮,好彈牙而且十分入味!三蔥燜和牛助骨燜和牛助骨十分入味,食落去啖啖都好林又滋味👍🏻連香蔥都十分美味可口!松露野菌炒雞球好香濃的松露味,雞球十分入味,整得好出色,津津有味😋酸湯煮玉帶原來玉大係帶子黎,用左酸湯去整很特別嘅食法,帶子很入味。魚湯鮮腐稻庭麵魚湯好清甜,麵的質地好細滑好似食緊烏冬咁煙韌彈牙😋懷舊蕃薯糖水最後仲有糖水都很美味,好有薑汁的味道,清香舒解油膩的感覺😋

肘子菜膽燉鮑翅
燉鮑翅十分足料,翅很細滑豐富,味道好香濃,美味極了😋

松露野菌炒雞球
好香濃的松露味,雞球十分入味,整得好出色,津津有味😋

酸湯煮玉帶
原來玉大係帶子黎,用左酸湯去整很特別嘅食法,帶子很入味。

魚湯鮮腐稻庭麵
魚湯好清甜,麵的質地好細滑好似食緊烏冬咁煙韌彈牙😋

懷舊蕃薯糖水
最後仲有糖水都很美味,好有薑汁的味道,清香舒解油膩的感覺😋
2018-12-08
午餐
2018-12-10 47 瀏覽
久仰「鼎爺」大名,這天托姨媽的福,終於有機會一試位於中環的鼎·會館。鼎·會館地點極為方便,由中環站D出口走5分鐘內就到,在萬宜大廈正對面。一出lift,裝潢好雅緻啊!一燈一桌一椅均落足心思,光看都令人格外精神。這日一道道菜接踵而來,由燒味雙拼開始,以番薯糖水作結,每道菜看似簡單,卻層次分明,口感豐富,是很滿足的一餐!燒味雙拼有油雞和燒鵝,我較喜歡後者。燒鵝皮脆肉嫩,沒有太多多餘脂肪,食落甘香。這道花膠湯真是不得了!花膠又厚又軟腍,配上雪梨及雞湯底,清甜十分,十足火喉。沒想到午餐也有鮑魚鵝掌,頓時感覺更顯高尚。鮑魚炆得軟腍,與鵝掌浸泡於香濃醬汁中,味道很好。貴妃蚌口感富彈性,但重點落在吸盡精華的粉絲上,配上滿滿的蒜蓉的確滋味!我很喜歡吃這道蝦球,除了新鮮外,口感極有彈性,而且每隻也大小平均,炒得惹味!再來就是這日我的最愛——豉香欖角骨。豬骨是最好的半肥瘦,而且以非常惹味的欖角調味,每口也甘香無比,是極尚的美味。最後,以清甜的番薯糖水作結,既地道又美味。

最後,以清甜的番薯糖水作結,既地道又美味。
  • 豉香欖角骨
2018-12-10 49 瀏覽
一直久仰鼎爺主理嘅私房菜餐館,意想不到鼎爺嘅功架除了打得,原來仲咁煮得。電視上見到佢大顯身手,總覺得意猶未盡,今次趁住家人生日飯午聚為攝入點,總算能一睹鼎爺厨房嘅真實風采!作為鼎爺開嘅第二間粵菜館,鼎·會館嘅裝潢同樣相當有心思。環境氣份有種小橋流水嘅中式恬靜,令整個用餐體驗相當舒適。菜式方面:|鮮蟹肉金湯煲仔翅|南瓜湯作為西式菜式,但用上中式配搭,加入鮮拆蟹肉及魚翅,不但不覺突兀,反而配搭得相當創新,蟹肉嘅鮮甜於濃濃南瓜湯中不但沒有被蓋過,反而相形更突出。加上口感濃滑嘅南瓜湯及爽口魚翅,賣相十分搶眼!|燒味雙拼|平平無奇嘅燒味其實同樣相當考功夫!連一向挑咀嘅親友都大嘆燒味恰到好處,燒腩仔十分香脆,而油雞則新鮮嫩滑。最特別係個醬汁,甜甜哋,更吊出燒味嘅咸香。|海參扣柚皮|一向都好想試柚皮呢道菜色,果然有驚喜!海蔘炆得軟稔,柚皮亦相當入味,沒有苦澀味,反而入口鬆化,與海蔘十分夾!|黃金琵琶蝦|與上海菜中嘅黃金蝦有異曲工之妙,外層炸得金黃輕脆,入口有陣陣咸蛋黃嘅甘香,內層嘅蝦十分鮮甜彈牙。|蕃薯糖水|中式糖水而言我比較介其甜度處理。而呢款飯後甜品嘅甜度就啱啱好,蕃薯入口亦散發著本身嘅獨有甜度

菜式方面:
|鮮蟹肉金湯煲仔翅|

|燒味雙拼|

|海參扣柚皮|

|黃金琵琶蝦|

|蕃薯糖水
中式糖水而言我比較介其甜度處理。而呢款飯後甜品嘅甜度就啱啱好,蕃薯入口亦散發著本身嘅獨有甜度,十分天然又滋潤嘅甜品