2010-05-29 171 瀏覽
五月二十四日 (星期一)今天吃完露絲,閒逛回公司期間"發生意外"我們看到龍島的Truffles好像很美味,於是買了回公司試試果然不錯,松露的濃度不太過,朱古力味亦然,兩者互相配合....很不錯呢!平均約每粒$10,只少比某些朱古力專門店的質素亦比得上,而且平宜多了!是好東西,拿了和各秘書一起分享,希望大家這個星期有個好開始!!!
五月二十四日 (星期一)

今天吃完露絲,閒逛回公司期間"發生意外"

黑松露朱古力
2010-05-24
黑松露朱古力
2010-05-09 149 瀏覽
四月三十日(星期五)是日是JC的last day我們專程到龍島買cake給她!替她慶祝一番!亦順道買一個給自己填填肚我們吃的是木糠蛋糕味道不錯,中間夾著的cream不太漏!上面的木糠份量適中蛋糕都很鬆軟送給JC的是黑森林蛋糕她說朱古力味很濃,口感不錯!最後祝妳前程似錦!!!
四月三十日(星期五)

是日是JC的last day
我們專程到龍島買cake給她!替她慶祝一番!

亦順道買一個給自己填填肚

我們吃的是木糠蛋糕
味道不錯,中間夾著的cream不太漏!
上面的木糠份量適中
蛋糕都很鬆軟

送給JC的是黑森林蛋糕
她說朱古力味很濃,口感不錯!

最後祝妳前程似錦!!!
2010-04-30
2010-02-02 113 瀏覽
新出左隻super sour chocolate- grapefruit個iron container幾別緻, 食完可以用黎裝其他野, 入面有個鋁袋裝住d chocolate,唔係好多粒咋~ 一打開盒野好香!!!!面頭有d酸酸地ge粉, 跟住就有一層chocolate包住粒西柚味軟糖, d味好有層次感, 好得意, d chocolate好滑, 應該係dark chocolate, 西柚味軟糖甜甜地唔會好假, 係real juice做ge~Sales 服務幾好, 我睇左好耐都唔知choose咩味, 佢會主動recommend~

$39 (其他)
2009-11-01 107 瀏覽
先前中了OR $50 coupon,在限期前一日才買,到今天才開來吃……最衰鏞記附近o個間執o左,要行到去中環地鐵站在店內試了杏仁、海鹽同咖哩,後兩者真係食唔慣……所以要了好香o既杏仁朱古力味亦很足,有種滑滑o既感覺,分分鐘可以好似ringo 咁一片片狂食……原價$78不便宜,22片,係好食但就唔會咁樣買喇

最衰鏞記附近o個間執o左,要行到去中環地鐵站

在店內試了杏仁、海鹽同咖哩,後兩者真係食唔慣……
所以要了好香o既杏仁

原價$78不便宜,22片,係好食但就唔會咁樣買喇
2009-09-12
$28 (其他)
(非會員)
2009-08-07 83 瀏覽
之前經過龍島,見到隻榛子朱古力,好似唔錯咁就買左罐黎食,一食就覺正因為係整粒榛子的,朱古力苦苦地都唔錯而且龍島個叫Vanessa的女店員好有禮貌咁介紹...服務態度好好
之前經過龍島,見到隻榛子朱古力,好似唔錯咁

就買左罐黎食,一食就覺正

因為係整粒榛子的,朱古力苦苦地都唔錯

而且龍島個叫Vanessa的女店員好有禮貌咁介紹...

服務態度好好
2009-07-14 98 瀏覽
日前再次收到OR 大信封,原來是那天手多多在開飯遊蹤寫了一些資料,所以送了一張$50龍島禮券,剛好這個星期有聚會,那就再換一盒朱古力薯片齊齊分享吧!年前也曾買過同類型產品, 那時的包裝真的貴氣得很,棗紅色紙盒綴上金色絲帶,再以一個精美紙手抽,用作送禮也很得體; 今年包裝平實了很多,以簡單黃色紙盒和透明塑膠袋盛載,貴氣是沒有了,但多了親和感。除了包裝不同, 連薯片也多了波浪紋, 今次不像爸爸牌薯片了!薯片脆度可以,當然沒有珍珍那麼脆口,本身咸味不太重,沾上不太甜的朱古力後,又咸又甜的化學作用真的很棒,只是今期的朱古力醬沾得有點不均勻,外表看來有點兒粗糙馬虎,不及以前那麼平滑哩! 雖然味道仍可保持,但外觀就不可同日而語了。中環店的年青男店員溫文有禮,態度親切,不錯的服務態度! 除了這裡連美x也開始有男店員賣餅,買件蛋糕也有靚仔靚女看,真的賞心悅目!

平實的紙盒包裝
朱古力薯片
平實的紙盒包裝
朱古力薯片
2009-07-02 74 瀏覽
無糖朱古力系列,有MILK CHOC, BLUEBERRY , DARK CHOCMILK CHOC 好滑好香又唔甜WORBLUEBERRY 好香既藍梅味呀, 好LIKE呀DARK CHOC, 苦苦地, 好好味, 其實朱古力不用太甜, 無糖又健康又好味~我下次都會再買來請朋友仔食呀

MILK CHOC 好滑好香又唔甜WOR

BLUEBERRY 好香既藍梅味呀, 好LIKE呀

DARK CHOC, 苦苦地, 好好味,

其實朱古力不用太甜, 無糖又健康又好味~
我下次都會再買來請朋友仔食呀
2009-06-09 104 瀏覽
一次聚會,有一個朋友很客氣地買左個Cake請我地食。一打開盒發現原來是「龍島」,看了這個Cake 的外貌都幾特別(看上圖)!開頭我地成班都估不到是什麼味道。一問之下,原來是薄荷朱古力蛋糕(龍島剛剛新推出), 聽落都幾特別!而且自己都試過「龍島」朱古力,都ok好吃!但就是未試過「龍島」的Cake,心想應該不會令我失望!果然吃下去時, 薄荷及朱古力都夠味,完全無令我失望!(大家都食得開心) 。
一次聚會,有一個朋友很客氣地買左個Cake請我地食。

Mini Mint Chocolate Cake
2009-05-30
$125 (其他)
Mini Mint Chocolate Cake
(非會員)
2009-06-01 106 瀏覽
今日 lunch 時, 行經地鐡站間龍島原本諗住買幾件 Cake 下晏同同事 Tea 一Tea. 但係o係我諗緊要邊款 Cake 既時候, 店員就比左一粒好好味既朱古力我試, 令到我成個計劃有變....... Tea Time 由食 Cake 變食朱古力 ~~o個款好好味既朱古力叫做 " Melty Almond Dragees ", 中文即係特滑原粒杏仁朱古力 ! 顧明思義呢款朱古力真係比一般既朱古力滑. 一放入口就會好快溶化, 另外, 值得一提既係朱古力包住既o個粒杏仁. 佢同我地平時食開o個 d 果仁朱古力係唔同既 ! 佢既表面係"脆"架 !呢罐朱古力未到收工就比我地食晒喇 ! 見佢一罐有兩包, 仲諗住帶包返屋企食添........

2009-06-01
  • Melty Almond Dragees
2009-03-10 68 瀏覽
同事今日o係龍島買左樣好得意既請我食,叫做"勁酸朱古力"!"勁酸朱古力" ?? 即係咩呀??? 一食之下, 原來係喺朱古力上加上一層酸粉所以叫勁酸朱古力!! 酸味之後, 就會食到好好味既朱古力同埋藏o係朱古力裏面既西柚味啫喱. 朱古力同西柚啫喱兩種味放埋一齊出奇地夾, 而且兩隻味都好出 ! 好特別 ! 未放工就食晒成罐喇 ! 唔知同事幾時會買埋另外o個幾隻味我試呢 ??? ( 同事話仲有士多啤梨, 青蘋果, 荔枝同檸檬味架 !!! ) 期待中 !!!!!!
同事今日o係龍島買左樣好得意既請我食,叫做"勁酸朱古力"!

• 勁酸朱古力
2009-03-06 488 瀏覽
之前情人節收到朋友送比我的龍島情人節限量發售的"朱古力攪攪棒花一束Stirrer Chocolate Bouquet" 同一對Bear Bear熊仔, 我用熱咖啡一路攪一路飲一路啜粒朱古力, D朱古力越啜越好味, 仲有6隻味 (Dark, Milk, Mint, Ginger, Grapefruit & Grand Marnier) 好鬼抵死 !!!!
stirrer chocolate
$88 (其他)
慶祝紀念
紀念日
stirrer chocolate
  • Chocolate
2008-09-03 111 瀏覽
(29/8/08)新加坡人「老師」,很客氣地買左個cake請我地食。一打開盒,個款咁老土o既?「龍島」既朱古力、曲奇、muffin、朱古力薯片,樣樣試過晒,都Lah野大大片朱古力包磡住Brownie,落刀要用力,實到不得了(膠蛋糕刀都切爛埋)。anyway,朱古力味道質素唔得。不過心意搭夠,大家食得開心。

不過心意搭夠,大家食得開心。
下午茶
2007-07-12 78 瀏覽
受haagen dazs影響,龍超喜歡Rum酒提子這一口味。所以行街見到龍島有Rum酒提子切餅,就毫不猶豫的買下來了~ 雖經一些碰撞,甜品的賣相也是幾吸引的,可惜味道未如預期:中間有大量朱古力mousse,很甜很漏,而且死實;相比之下,底層的忌廉反而顯得好一點,上層之漏可想而知。扣分最多的是:這件甜品不太覺有Rum酒提子的味道? 還是買盒家庭裝haagen dazs回家吃吧~

還是買盒家庭裝haagen dazs回家吃吧~
2007-04-01 74 瀏覽
吃得過的, 只有朱古力蛋糕。有一天返屋企打開雪櫃, 見到有八件龍島切餅, 於是便央求媽媽陪我吃其中兩件。綠茶蛋糕中間有綠茶cream, 蛋糕幾硬, 猶幸綠茶味幾夠。中間的幾粒紅豆是多舊魚之作, 硬實實, 不好吃。栗子撻的栗子蓉死實實, 一味死甜, 撻皮不香, 朱古力皮是唯一可放進口的。一看食評, 原來要成$10/件! 完全唔值喎!之前吃過龍島的朱古力松露蛋糕, 很漏, 但是朱古力味很香濃, 令人很飽都想繼續吃。至於cut cake呢...
吃得過的, 只有朱古力蛋糕。

一看食評, 原來要成$10/件! 完全唔值喎!

到中環探班,上樓前買了四款,共八件西餅。共$80,以質素而言,一般而已,應該冇下次。石板街慕絲蛋糕($12.5):吃到綿花糖和果仁碎,足料。香芋慕絲蛋糕($12.5):呈藍色,大概是人造顏料的緣故,香芋味不太感受到。鮮芒果卷($8.5)、黑森林切餅($6.5):蛋糕部份軟滑,鮮芒果味淡,黑森林的巧克力亦偏淡,麻麻地。
石板街慕絲蛋糕($12.5):吃到綿花糖和果仁碎,足料。