2024-04-26 165 瀏覽
同朋友經過置樂呢頭,突然好想食返碗雲吞麵!呢間龍記招牌雲吞之前已經經過咗好多次,今次終於有機會第一次食佢~招牌雲吞麵💰HK$36有四粒大大粒雲吞,勁大隻蝦,味道正常,性價比高~火辣牛丸米💰HK$38火辣牛丸得三粒,不過真係充滿麻辣味同埋有咬口,米粉軟硬度適中,唔錯唔錯~

招牌雲吞麵💰HK$36
有四粒大大粒雲吞,勁大隻蝦,味道正常,性價比高~

火辣牛丸米💰HK$38

火辣牛丸米
2024-04-21
火辣牛丸米
2022-10-10 403 瀏覽
好少入屯門,夜晚9點左右途經見餓外賣3碗淨雲吞,問咗老闆$30/5粒中間再後加炸魚皮,明明餐牌寫$8,老闆話$10,我照比⋯返到嚟⋯3碗雲吞每碗得4粒🤬會唔會唔係咁好呢😶‍🌫️淨雲吞,加腩汁。味道一般。不過不失炸魚皮,味道還好但唔誠實令我非常失望大家小心
好少入屯門,夜晚9點左右途經見餓
外賣3碗淨雲吞,問咗老闆$30/5粒
中間再後加炸魚皮,明明餐牌寫$8,老闆話$10,我照比⋯
返到嚟⋯3碗雲吞每碗得4粒🤬
會唔會唔係咁好呢😶‍🌫️
淨雲吞,加腩汁。
味道一般。不過不失
炸魚皮,味道還好
但唔誠實令我非常失望
大家小心
淨雲吞
2021-07-24 456 瀏覽
一個人去了屯門,任務注定是多得很。當我泊好車在置樂一帶,要完成買菜、買奶、買汽水的任務之後,當然要 treat 下自己。飲了咖啡、買了蛋糕,搞掂所有要做的事情後,我就像那孤獨的美食家一樣,呆站在街頭上自言自語地說 "我餓了" 。尋尋找找中,發現自己已經有一段日子沒有吃過雲吞麵,而在我的面前,就昳一間叫《龍記招牌雲吞》的小店。心想,就是這兒了。一坐低,當然立即來一碗《龍記招牌雲吞》啦。我要的是雲吞、墨丸粗麵。這一個湯底,味道鮮甜,梘水味不重,配搭著一咬就出現香口大地魚味的鮮蝦雲吞,吃的第一口就已經令我感覺良好。麵條爽口,墨魚丸名硬淨,味道也濃郁。整體上,是一碗很正宗,一吃就能夠令人開心的香港式雲吞麵。 搞掂,食碗麵。就是我來《龍記招牌雲吞》既目的。做好手頭所有的任務,簡單食碗好味道既雲吞麵,感覺的確是很爽的。

2021-05-07 279 瀏覽
未幫襯過呢間屯門龍記招牌雲吞, 以為個名用得招牌咁應該都有番咁上下水準,點知試過之後十分唔掂.唔係可能直情係我呢世人食過最差嘅雲吞.湯底唔得,麵有大浸鹼水味,餛飩連急凍貨不如.超失望.
唔係可能直情係我呢世人食過最差嘅雲吞.
湯底唔得,麵有大浸鹼水味,餛飩連急凍貨不如.
超失望.
2020-01-27 508 瀏覽
三個老女人可能年輕時失去太多自尊心吧,現在想方設法找光顧的客人補償回來哈哈。可是無論雲吞或牛丸已經失去往日的光彩和味道。想當年2003非典時代,四個乒乓波size咁大个嘅雲吞河才十蚊鷄,現在,俱往矣!再想不出有再次光顧的理由了。
2019-09-16 458 瀏覽
服務態度超差附近都冇得揀,唔係病我都唔黎食。落完單3 位大媽自己唔溝通清楚, 其中一位大媽就拎左我碗米去勁遠明明我就坐正出菜位佢兜完個圈番黎我表示係我既佢就啤實我表示我做乜唔出聲其實我都病到失左聲叫野食都有困難我都揚左手啦家陣好似我服務佢咁喎呢碗野真係岩晒我啦完全冇味 $27妖, 早知我買碗皮蛋瘦肉粥番去食好過啦!食完問佢要杯暖水想食藥佢竟然話冇食店冇暖水?講真?其實我唔係貪你平而黎,而係我冇得揀囉我比錢,唔理多定小,都係顧客呀一係我比多d 錢你地d 服務可唔可以好少少呀?我唔明點解咁多人黎食我亦唔係歧視耆英 寫呢編食評要提醒自己以後一定唔好幫襯!
服務態度超差
附近都冇得揀,唔係病我都唔黎食。
明明我就坐正出菜位

我都揚左手啦
家陣好似我服務佢咁喎

呢碗野真係岩晒我啦
完全冇味 $27
妖, 早知我買碗皮蛋瘦肉粥番去食好過啦!

食完問佢要杯暖水想食藥
佢竟然話冇
食店冇暖水?
講真?

其實我唔係貪你平而黎,而係我冇得揀囉
我比錢,唔理多定小,都係顧客呀
一係我比多d 錢
你地d 服務可唔可以好少少呀?

我唔明點解咁多人黎食
我亦唔係歧視耆英

寫呢編食評要提醒自己
以後一定唔好幫襯!

2016-11-06 821 瀏覽
我同男朋友都鐘意食云吞面我地今晚有野做所以提早左食晚餐,但又唔係好肚餓,叫左2碗雲吞面,一杯豆漿其實我食過好多次,但男朋友第一次食我鐘意個面好爽口,冇「揀」水味,(有d面店有),每碗3粒大雲吞,清清地幾好食,美中不足係我碗麵有小昆蟲,但勝在夠地道,冇所謂啦!豆漿唔會好甜,我鐘意2碗面加杯豆漿,$49埋單,平靚正!
我同男朋友都鐘意食云吞面
其實我食過好多次,但男朋友第一次食
豆漿唔會好甜,我鐘意
2碗面加杯豆漿,$49埋單,平靚正!
2016-11-06
2016-07-01 555 瀏覽
龍記招牌雲吞強烈推薦!想起來拍照已經吃的七七八八了,很正宗的雲吞面,最愛他家的鮮蔬,這裡的生菜就是好吃,很新鮮、很脆感,沾上蠔油汁,鮮美無可比擬,雲吞的蝦肉也非常有嚼勁,筋肉打得也是鬆緊有致,這是我最喜歡吃的雲吞面。
2016-04-12 681 瀏覽
進註屯門區已有16年歷史的招牌店,主打大大粒雲吞,都已經好多年無食了,與媽媽在沒有要求,只為醫肚的情況下,再來了這裡,門面始終沒變,紅紅的招牌,白底紅字的食物價錢版,保持了一貫雲吞店作風。當然要Order招牌雲吞麵還拼了牛腩,大大粒雲吞兩粒,皮不算厚,包容著三小鮮蝦及豬肉,沒有其他雜料,真正真材實料,蝦肉爽口,豬肉還沒有太多肥肉。牛腩其實也是這店的主打之一,肉質都很柔嫩滑,沒有乾乾的感覺,一口一件,加上牛腩汁在湯中,都沒有太大的濃味及咸味。還點了生菜減少肥膩的感覺,沒有加上豪油,只加上牛腩汁,菜還很新鮮,還有點菜的甜味。最後還點了鯪魚球,當然都是主打,完全沒有魚腥味,夾雜少許蔥味及果皮味,三個味道都沒有太濃,但就非常美味彈牙。16年的店舖,在牆上貼了很多很久前的剪報,全是有關於店舖的介紹,由2000年15蚊一碗,至現在21蚊一碗,16年升價只是11蚊,其實都很便宜了,雖然店內感覺不太衛生,還有點殘舊,但這就是小區老店的特色!!
2016-04-12
  • 牛腩
  • 鯪魚球
  • 招牌雲吞
看到龍記對上一個食評已經是差不多兩年前的事,我也後久沒有光顧這屯門老店,今天一於去試試!龍記最著名的是大粒招牌雲吞,以"大"聞名。那對陳年本筷,應該是清朝流傳至今,店內亦掛滿各多年前飲食雜誌的推介,不說以為是米芝蓮一星推介!曾幾何時我也常常到訪,我記得一碗招牌雲吞麵當時也只是$11大元!今天為了應付物價通脹,同一碗麵已經要$17大元了。這次叫了招牌雲吞麵和招牌雲吞米,雲吞一樣大粒,一樣有小蟲蟲浸在麵湯內,這是小店特色吧!奇怪的是麵質差了,沒有以前的那樣爽口。應該轉了供應商。以前的鹼水麵爽口好食,今天的蛋麵完全沒有咬口,也沒有麵香。$17,算是這樣吧。雲吞有三粒,粒粒有蝦,絕不欺埸,保證飽肚。頂肚可以,細嘗請過主。

這次叫了招牌雲吞麵招牌雲吞米,雲吞一樣大粒,一樣有小蟲蟲浸在麵湯內,這是小店特色吧!奇怪的是麵質差了,沒有以前的那樣爽口。應該轉了供應商。以前的鹼水麵爽口好食,今天的蛋麵完全沒有咬口,也沒有麵香。$17,算是這樣吧。雲吞有三粒,粒粒有蝦,絕不欺埸,保證飽肚。

頂肚可以,細嘗請過主。
2013-04-05
又係lunch時間~次次去都一定坐滿人,平平地又飽肚店舖用既係古舊既木筷子我覺得如果可以換一換會比較好,木點都會吸水架嘛....叫左雲吞河加腩汁($14)~3粒大大粒既雲吞,正~!!同事叫墨丸魚旦麵仲有幾片魚片送~但一路食一路有D倉蠅飛飛....衛生環境真係不太好...但價錢、味道同材料搭夠~
又係lunch時間~
次次去都一定坐滿人,平平地又飽肚

店舖用既係古舊既木筷子
我覺得如果可以換一換會比較好,木點都會吸水架嘛....

叫左雲吞河加腩汁($14)~
3粒大大粒既雲吞,正~!!
同事叫墨丸魚旦麵
仲有幾片魚片送~
但一路食一路有D倉蠅飛飛....

衛生環境真係不太好...
但價錢、味道同材料搭夠~
2011-07-28
1K
2010-06-30 67 瀏覽
叫得招牌雲吞, 大家或多或少都有d expectation.朋友入屯門工作, 食過覺得ok, 話買打出o黎給大家打邊爐.他電話中說係真材實料, 唔細粒o架打開個盒, 又真係幾大粒!放入湯內先.好快有得食. 冇散噃.皮都算薄, 蝦都中蝦size, 爽口鮮甜, 一讚!豬肉唔太肥, 都算o岩好.唔錯, 下次和大豬女友再食先~
他電話中說係真材實料, 唔細粒o架
打開個盒, 又真係幾大粒!
放入湯內先.
好快有得食. 冇散噃.
皮都算薄, 蝦都中蝦size, 爽口鮮甜, 一讚!

豬肉唔太肥, 都算o岩好.
唔錯, 下次和大豬女友再食先~
足料, 蝦鮮
2009-09-27 57 瀏覽
雲吞河(多蔥) $12: 皮薄蝦多又爽口鮮牛河 $12: 牛肉雖少,味道鮮美因其中一碗麵係跟餐+$10(有豆漿和大油菜一碟) :豆漿甜度適中又冇渣,食過咁多間麵鋪,只有呢間油菜(通菜)有腐乳做醬汁架咋,正正正
雲吞河(多蔥) $12: 皮薄蝦多又爽口
鮮牛河
雲吞河
油菜
(非會員)
有一日lunch 無錢...走去食龍記...但估唔到要受咁多氣..叫左一碗雲吞河加底同一杯豆漿...跟住我d同學差唔多食完...我碗野同豆漿都未到...我吹左幾次..佢係咁同我講煮緊煮緊...之後等左好耐都未有...之後麵同豆漿一齊來...最過份的是...佢先放底碗麵...之後勁大力咁放低杯豆漿...d豆漿濺晒上碗麵到...佢一句道歉都無...仲當無事...而且個廁所勁dirty...好多倉蠅飛...真係有點兒過份..

真係有點兒過份..
2008-01-11 51 瀏覽
不知是否有兩間龍記招牌雲吞麵店,但我鐘愛去河內道那一間。七年前在河內道一間商業大廈做野而知道有呢間雲吞麵舖,到今日在漢口道做野都想起呢間大大粒既雲吞,我介紹同事lunch time一齊走去老遠幫襯多年既麵店!基本上餐\廳只有三款食物(唔計疏菜和飲品類),有大大粒既雲吞、鯪魚球(同樣都都係大大粒),同埋鮮牛肉。可能我鐘意食蔥既原故,每次我都會叫雲吞麵多蔥的。仲有佢\既幼麵係非常彈牙,我推薦大家叫幼麵試下。另外,建議大家先食d麵,之後先食雲吞,或者先食一粒雲吞之後食麵,因為麵質會變“淋”就失去原有彈牙既感覺。其實佢\既招牌雲吞,賣點並唔在於佢\夠大粒,而係佢\用新鮮既蝦去做,唔係好似其他店咁,夾雜其他豬肉和唔新鮮既蝦(有腥味)。仲有,佢\既辣椒油,都係好香,可以試少少。基於我唔食牛肉,我同事就試左佢\既牛肉,佢\都覺得佢\既牛肉好嫩好鮮。我每次有星加坡既朋友來香港,我都會帶佢\地黎我其中一間鐘意既餐\廳,最緊要係有香港既特色。雖然只係一間平民既麵店,但亞姐既態度都係親切有禮既。不過有野略嫌差d既係,如果佢\既湯係底冇咁多油同埋咁(咸)鹼性太重,咁就接近完美啦~~不過只係17蚊一碗,都唔可以
不過有野略嫌差d既係,如果佢\既湯係底冇咁多油同埋咁(咸)鹼性太重,咁就接近完美啦~~不過只係17蚊一碗,都唔可以有太大既要求既。

溫馨提示:食完都係即走,因為人太多啦
大大粒雲吞
雲吞牛肉麵