龍門客棧今天去大埔街市買菜順便吃個午餐經過懷仁街見到有間復古的車仔麵於是進去吃個快速午餐裡面是粉筆牆上畫了一幅復古的屋村另外一面則寫了菜單我點了鮮牛丸時菜配美味豬大腸河粉湯底是麻辣汁點了可樂很難得這裡用樽裝可樂的!香港很少有地方是樽裝可樂❤️ 鮮牛丸時菜配美味豬大腸河粉牛丸彈牙很有牛肉味豬大腸洗得十分乾淨不會有騷味而且十分有咬口店員強調湯會較淡因為湯底不含味精麻辣味是另上的麻辣醬加一點點進去辣度衝擊味蕾更能帶出湯底的鮮味另外媽媽就點了日本鮮冬菇墨魚丸清湯河粉配招牌牛坑腩🧡日本鮮冬菇墨魚丸清湯河粉配招牌牛坑腩鮮冬菇十分爽口冬菇吸收湯汁咬下去有滿滿的湯汁牛坑腩十分淋而且肉質很容易被咬開墨魚丸同樣很彈牙師傅把丸子稍作剪開容易煮熟清湯比較清甜味道雖較淡但更能把配菜的味道帶出而且不含味精所以很放心的把湯喝完而且不用飲飲料也不會覺得口渴總結:我們吃著懷舊的復古餐聽著古典音樂有點置身於七八十年代的香港加上湯底不含味精吃得健康又放心📍 龍門客棧 (大埔)大埔懷仁街7號地舖
龍門客棧

另外一面則寫了菜單
我點了鮮牛丸時菜配美味豬大腸河粉
湯底是麻辣汁
點了可樂
很難得這裡用樽裝可樂的!
香港很少有地方是樽裝可樂

總結:我們吃著懷舊的復古餐聽著古典音樂
有點置身於七八十年代的香港
加上湯底不含味精
吃得健康又放心

📍 龍門客棧 (大埔)
大埔懷仁街7號地舖
  • 鮮牛丸
  • 招牌牛坑腩
2021-05-03 112 瀏覽
經開大埔墟諗住醫下肚,見到有間車仔麵小店,裝潢別具特色,就決定一試。友人點的是車仔汁牛坑腩咖喱魚蛋豬皮豬大腸日本冬菇粗麵,而我點的是麻辣汁墨丸牛丸蘿蔔雞翼米粉,醬汁另上。先試湯底,車仔麵的湯底非常清,至於重點嘅車仔汁同麻辣汁喺老闆自家調制。車仔汁喺幾款調味料所調制,帶香濃的花生香,微微辣,溝喺湯底十分香濃惹味。至於麻辣汁更加喺老闆自家炒制,偏向麻而不會死辣,食得辣嘅朋友可以一試。餸料方面,推薦牛坑腩、雞翼、豬皮同埋豬大腸,炆煮得非常入味同稔身。豬大腸洗得乾淨冇異味,抵讚。牛丸墨丸魚蛋都大大粒又彈牙。。。龍門客棧大埔懷仁街7號地舖。。

龍門客棧
大埔懷仁街7號地舖

2021-05-01 113 瀏覽
這天因為工作的需要,前往了大埔,餐廳位於大埔著名的懷仁街, 地理上十分方便快捷,全因為附近的巴士和小巴站也有很多,餐廳主打的是車仔麵,聽起來沒什麼特別,但這個車仔麵只是限量供應,其實他的晚市才是他的主力,私房菜,但我這天中午到達,當然就是吃他的車仔麵,沒想到車仔麵也可以做到私房菜的質素,絕對是性價比十足,我最欣賞就是餐廳的食物零味精, 吃的也是食物的鮮味 ,這樣的美味,已經令我十分驚喜。另外,餐廳更有樽裝可樂供應,絕對是一個懷舊的選擇 ,簡單的說,喜歡食物原味道真味道的人,定必喜愛。

$58 五餸車仔幼面 / 車仔汁主打不落味精雞粉既above average 車仔面上菜第一啖真係飲得出較啖味冇落雞粉但有雞湯味特別推介車仔汁 有層次既多種味道食得出有類似沙爹汁撈沙茶醬幾野味$48 四餸車仔河粉 / 麻辣汁老婆唔食得辣所以特別叫左小辣但味道都幾好著重麻味bb辣仲幾開胃如果想食辣d 可能要叫姐姐加多d 麻辣汁呢間舖頭最特別係所有料都係劃一價錢咁當然要叫晒重頭既3樣主餸因為不食內臟所以只叫左 牛坑腩and鹵水雞翼牛坑腩味道正常但勝在每件都大塊有咬口鹵水雞翼勁入味驚喜係比較乾身唔係平時浸到好淋既感覺墨魚丸 咖哩魚蛋 都正正常常好味既#食完真係唔覺得口喝#真材實料冇味精#岩晒唔想自己煮但又想清清地食得健康既大埔友#座位分得幾開冷氣好夠幾舒服

$58 五餸車仔幼面 / 車仔汁

五餸車仔汁車仔面
四餸麻辣汁車仔面
  • 五餸車仔汁車仔幼面
2021-04-30 79 瀏覽
話說我都好喜歡食車仔麵,基本上喺我屋企或工作地點附近嘅,我都有去食。今日入大埔經過見到一間舖,外面放咗一架單車,2塊黑板分別寫上,自選車仔麵,及*無味精嘅雞湯*,呢句吸引到我👍牛坑腩豬腸冬菇咖喱魚蛋粗麵,麻辣汁!呢餐係第一餐,所以要豐富啲😁落單後好快有得食✌️第一時間梗係要飲湯先,湯底看似平淡,却清香可口😋,未食麵,我已飲咗一半湯🤣呢碗麵其中一餸,就係冬菇~日本花菇!日本花菇!日本花菇😍,厚身爽口,適當調味,仍可品嘗到花菇本身香味,豈止值回票價,係超值之選😄牛坑腩和豬腸都炆得夠腍,坑腩夾起唔會鬆散,還食到牛肉味。豬腸雖然唔係厚身,鹵水亦唔會過咸過重。粗麵其實都好難煮,過要軟硬適中除咗好靠師傅手勢外,另外麵嘅新鮮度都有關係,所以店舖每日拎貨以保持質素。麻辣醬汁,充滿麻香,咸辣適中👍層次豐富忍唔住問師傅,點解嗰湯可以咁好味😋佢話係用雞和海味做基底材料,每日新鮮熬煮的👍, 雞粉味精會加重身體負擔,唔健康,而店舖所有炆煮的汁醬,都係師傅自己調配製作,才能有保證,簡單清淡才能吃出食物原味,也可以吃到食物真營養,令大家都食得健康安心。車仔麵只限午市供應,黃昏後會變身私房菜,有2款套餐,每位$120客

落單後好快有得食✌️

麻辣醬汁,充滿麻香,咸辣適中👍層次豐富

車仔麵只限午市供應,黃昏後會變身私房菜,有2款套餐,每位$120客家住家餐-$160海鮮餐,想享用記得預先訂枱☎️
2021-04-25 131 瀏覽
心血來潮想食住家菜平時經過大埔墟呢一間「龍門客棧」門面裝修擺設好有特色見到海鮮餐每位只係$160我哋兩位就預早book咗試吓先得估唔到呢個套餐係兩個人就食到八道菜好難得可以咁豐富首先是海味煲雞湯當中包括有蝦乾、冬菇、節瓜及瑤柱一齊煲成好足料而且好鮮甜然後就開始是蒸雜鮮這一碟雜魚有黃腳𩶘及黑𩶘魚薑條可以癖腥味魚肉鹹鹹地都幾好食😋我最鍾意嘅蒜蓉蒸開邊蝦驟眼睇有十隻左右而家隻隻肥美鮮甜蝦肉仲要好爽口彈牙實在太好味了😋採用十幾廿年嘅金橘蒸鮑魚難怪食落去有好濃郁嘅金橘味而且好有咬口好特別嘅味道啊客家鹹雞嘅份量好多仲要有我最鍾意嘅雞髀位置雞肉肉質好實好鮮嫩啱晒我呢位雞迷遠處都已經聞到吹筒仔蒸肉餅的香氣用墨魚的墨汁製成難怪望落去是灰黑色的聽落去咬到粒粒墨魚果然非常足料啊多汁的客家炆豆腐卜製作過程中下左好多工夫用梅香鹹魚、煎豆腐製成豆腐索晒入面嘅精華味道簡直就係撈飯一流食咗咁多肉梗係要返碟玻璃生菜🥬清一清腸胃蔬菜爽口新鮮食落去好鮮甜呢估唔到呢一餐晚飯係咁滿足咁飽肚而且每一碟精心烹調不加味精用心製作下次一定會同家人Encore再試!
心血來潮想食住家菜
平時經過大埔墟呢一間「龍門客棧」
門面裝修擺設好有特色
見到海鮮餐每位只係$160
我哋兩位就預早book咗試吓先得

估唔到呢個套餐係兩個人就食到八道菜
好難得可以咁豐富

首先是海味煲雞湯
當中包括有蝦乾、冬菇、節瓜及瑤柱一齊煲成
好足料而且好鮮甜

聽落去咬到粒粒墨魚
果然非常足料啊

多汁的客家炆豆腐卜
製作過程中下左好多工夫
用梅香鹹魚、煎豆腐製成
豆腐索晒入面嘅精華味道

食落去好鮮甜呢

估唔到呢一餐晚飯係咁滿足咁飽肚
而且每一碟精心烹調
不加味精用心製作
下次一定會同家人Encore再試!
2021-04-25 52 瀏覽
呢日weekend同朋友去左大埔踩單車,我地踩單車之前就醫飽個肚先,我地搵左一間新開既餐廳食車仔麵。呢間餐廳既環境都唔錯,其他地方好少有咁舒服既地方食車仔麵。佢呢度既餸菜全部都係每日新鮮製造,用料亦都好好,貴精不貴多。我同朋友一人點左一碗車仔麵。佢呢度既湯底係用左自家煲既骨湯,無落味精,飲落去清清地,唔會好似出面啲車仔麵咁死鹹,好高質。朋友碗麵點左蘿蔔、牛腩、冬菇、豬皮,牛丸、豬大腸,好豐富啊,麵就揀左米線。我就點左粗麵,冬菇、雞翼、牛腩、豬大腸、豬皮、鴨血,好正。呢度既車仔醬同埋辣醬都係自家調配,好惹味。
呢間餐廳既環境都唔錯,其他地方好少有咁舒服既地方食車仔麵。
我就點左粗麵,冬菇、雞翼、牛腩、豬大腸、豬皮、鴨血,好正。
呢度既車仔醬同埋辣醬都係自家調配,好惹味。
2021-03-30 111 瀏覽
朋友說大埔有間私房菜很好吃,於是星期五嘅晚上和老公拍拖來大埔吃一頓晚飯。這間餐廳裝修很特別,好有懷舊嘅味道。因為我們沒有預訂,所以吃不到海鮮餐,但係侍應介紹了幾款餸菜給我們。瑤柱蝦米冬菇節瓜煲雞湯這個湯好足料,沒有味精,全是材料嘅鮮味,飲完完全唔口渴,好有媽媽嘅味道。麻辣雞新鮮雞,肉質非常嫩滑,一試難忘,「麻」香而惹味,「辣」度剛好,不會搶了雞嘅鮮味。吹同仔肉餅一睇賣相就知足料,色香味俱全,非常惹味,肉餅滑身,師傅加了墨汁,這道客家菜非常特別,送飯一流,比平時食多一碗。蒸海鹹鮮 呢道菜十分有驚喜,侍應說師傅係用新鮮嘅魚,煮之前用鹽醃製,有鹹香味卻保留了魚嘅鮮味,而且肉質嫩滑。這間餐廳真係好有家嘅味道,沒有味精,下次來一定要先預訂,好期待下次來吃私房菜!
這間餐廳裝修很特別,好有懷舊嘅味道。

2021-03-26
2021-02-28 173 瀏覽
因為見佢寫無MSG 又話係牛骨湯就吸引咗嚟點知⋯大伏同飲鹽水一樣仲口渴過食譚仔啲餸又完全唔特別份量係ok但唔會有意慾再嚟飲鹽水講車仔麵店大埔好多間都比呢間出色好多實在太差了
因為見佢寫無MSG 又話係牛骨湯就吸引咗嚟

講車仔麵店
大埔好多間都比呢間出色好多
實在太差了
2021-02-28
10 分鐘 (堂食)
午餐
2021-01-28 248 瀏覽
不少朋友都喜歡吃車仔麵,貪圖隨意而又多選擇,做人做得這麼辛苦,都不過為了讓自己的生活較他人多一點選擇和彈性。可是車仔麵要煮得好食,並不是這麼簡單,湯底和餸菜配搭都是馬虎不得,千萬不要以為車仔麵的餸是餸頭餸尾煮出來,這樣就對車仔麵有種誤解話說回來,這間食肆我純粹在某飲食page的廣告中得知,聲稱以無味精的牛骨湯底作招徠,店員一把麵送到我枱上,我呷了一口就知道所言實虛,幾時都要提醒自己,廣告的介紹是不能盡信,這碗車仔麵就是箇中的俵俵者。湯底一喝就足夠味精,我們點了一碗米粉和一碗河粉作底,河粉口感粗到不得了,根本就是用平時炒河粉的河粉來煮車仔麵。而招牌餸菜:豬大腸的味道也不外如是,我真的不知道所謂的無味精湯底從何而來??

兩餸一麵
四餸一河
2020-12-24 317 瀏覽
窮遊香港-大埔牛骨湯車仔麵一今日講下一間大埔新開車仔都‼️主打冇味精冇雞粉牛骨湯仲不時會轉時令食材車仔餸 @dragon_inn_restaurant 之前見到佢地ig出post幾日前做緊 新鮮龍躉即刻去試試🙈.去到見到店內環境幾本土都係一啲望落幾開心既人手畫作(可睇圖)呢日叫左2碗車仔麵4餸$48 (餐牌睇圖)⭐️牛骨湯 同醬汁 都係呢間既賣點😋骨湯 真係做到幾清甜 飲哂都唔會口渴😋奇味汁 車仔汁都幾出色 係自己整(‼️但建議鐘意清湯既朋友就唔好落太多醬汁啦)(‼️個牛骨湯會比醬汁搶左風頭)👌🏻魚蛋 常見陳皮魚蛋 幾入味👍🏻蘿蔔 冇渣 份量都幾多舊👌🏻豬紅 好似啫喱咁 唔鬆散👌🏻豬大腸 👍🏻牛腩 半肥瘦仲加錢叫左時令食材⭐️鮮海蝦 同⭐️鮑魚海鮮都幾鮮甜特別係開邊海蝦 方便到我呢d懶人唔洗用手剝殼都食到.#龍門客棧 @dragon_inn_restaurant 地址:大埔懷仁街7號.⭐️評分:味道:3.5/5 清清地 既湯底係重點環境:4/5 店員話自己畫咖 好勁服務:4/5抵食:3.5/5
窮遊香港-大埔牛骨湯車仔麵
一今日講下一間大埔新開車仔都
‼️主打冇味精冇雞粉牛骨湯
之前見到佢地ig出post幾日前做緊 新鮮龍躉
即刻去試試🙈
去到見到店內環境幾本土
都係一啲望落幾開心既人手畫作(可睇圖)
呢日叫左2碗車仔麵4餸$48 (餐牌睇圖)
⭐️牛骨湯 同醬汁 都係呢間既賣點
😋骨湯 真係做到幾清甜 飲哂都唔會口渴
😋奇味汁 車仔汁都幾出色 係自己整
(‼️但建議鐘意清湯既朋友就唔好落太多醬汁啦)
(‼️個牛骨湯會比醬汁搶左風頭)
👌🏻魚蛋 常見陳皮魚蛋 幾入味
環境:4/5 店員話自己畫咖 好勁
服務:4/5
抵食:3.5/5
2020-12-20 255 瀏覽
寶湖街市小菜店過來懷仁街新開車仔麵分店(晚飯是小菜),因沒加味精,會沒其他車仔麵味那麼濃,但本人更喜歡,味道不錯,湯底也可飲。豬皮難得爽口,蘿蔔也不是死甜,雖然價錢唔算太平,也可一試。
車仔麵
2020-12-18