秋涼入冬,又是打邊爐的好季節。市面上火鍋放題多不勝數,有高質卻價錢貴,也有激平低端卻平平無其,能找到好食又抵食,一定要介紹。 之前來「龍閣」食飯,一向點海鮮、石燒乳豬。今趟來吃火鍋放題,同樣精彩。 先選擇湯底,點了雙併鴛鴦鍋,滿足貪心的味覺。自從台北回來,對麻辣念念不忘,所以點了「四川麻辣湯」,另一邊點了「芫茜馬蹄皮蛋湯」降降火。 (溫提,「龍閣」的藥膳文昌醉雞鍋也不錯,不吃麻辣的朋友可以挑這個) 星期一至四價錢人均 $268,九點後入座 $198。除了任飲任食項目外,另有三頂精彩的刺身拼盤、海鮮拼盤、安格斯牛送給食客,絕對是亮點。 湯未滾前先吃刺身,作為精彩三部曲首回合: 其中一款冰鎮鮑魚,一人一隻,身長拍得上尾指,即食,爽口之餘又能過口癮。除了有大家喜愛的三文魚外,另有八爪魚,和我喜愛的甜蝦。 刺身很配作打邊爐的前菜,一來在底湯底滾起前可以先飽口福,二來整晚吃熱辣辣灼食物,可以用微涼刺身開開胃。 在外面大魚缸中,見到阿拉斯加蟹等生猛海鮮,可即場散點。 自己的醬自己混,大路配料都齊全,可以混啱心水醬汁: 湯滾後,吃「海鮮拼盤」。送贈的拼盤有六款海鮮,說明天天不同,視乎

湯未滾前先吃刺身,作為精彩三部曲首回合:

在外面大魚缸中,見到阿拉斯加蟹等生猛海鮮,可即場散點。

自己的醬自己混,大路配料都齊全,可以混啱心水醬汁:

湯滾後,吃「海鮮拼盤」。送贈的拼盤有六款海鮮,說明天天不同,視乎當日來貨而定。我吃當晚有龍躉、貴妃蚌、生蝦、龍蝦等。

蝦用竹簽穿好,一支支插在冰上 ,肉爽:

蚌類和龍躉肉都新鮮,不是一般放題質素可比,每枱免費有這樣一大盤,全部朋友都食得開心:

每人半隻蝦龍,啖啖肉:

招牌手切美國安格斯牛」。安格斯牛最近缺貨,食肆間競爭貨源激烈,這樣又是一大碟敬送。脂肪比不會過重,略帶油份紋理分佈,重點在「起雙飛」的切法,切成蝴蝶狀,令牛肉下鍋後大塊又入味。

每人加 $58,可以無限任吃此安格斯牛。如果你是牛魔王,建議加幾十蚊,可以吃靚牛吃到飽,吃到夠本為止。

牛肉配麻辣湯底永遠冇得輸。安格斯牛特點是肉味濃,不會像一般薄片肥牛,效果靚得多,我吃牛配麻辣是有吃不停口。

另有三款免費小食,凍蝦、沙薑鳳爪、芥末雲耳,可以自已到自助枱任拎:

飲品同樣自助,放在兩大座雪櫃裡,選擇多,除了汽水和紙包飲料,也有韓國來貨的不同果汁,應該不難揀到想飲的吧。在飲品區上便是甜品,有桂花糕、布甸等,無限任食。

其實三款敬送的食物已經吃得我六成飽,另外四成才吃放題任點任選。點了白鱔片、廣島蠔、手打墨魚滑、韭菜餃、雲吞、菜、蓮藕片、粟米等,質素不賴,個人尤愛廣島蠔!

細心位還有「每日驚喜」這環節,免費神秘禮物日日不同。當日撞中石燒乳豬,脆皮乳豬在熱石春上燒到「滋滋」聲,由店員分給每枱食客:

很多朋友都喜歡食海鮮。店員說曾經見過有位食客 KO 了一隻完整阿拉斯加蟹,隻蟹約兩至三斤,差不多等同六人吃份量,瘋狂。這裡阿拉斯加蟹$168 / 斤,計計數,三斤除六個人,每人幾十蚊就可以食鮮蟹肉,抵食。

當晚見到有其他食客點了三隻大阿拉斯加蟹,用網撈時大隻生猛,有哄動一時。只要蟹新鮮,點煮都好味,可以清蒸,用花雕蛋白蒸又得,打邊爐又得。

今次的火鍋放題有靚料食材三部曲,也有任飲任點食物,可以說是 - 一次過滿足兩大享受。

2017-11-30
  • 冰鎮鮑魚
  • 生蝦
  • 貴妃蚌
  • 龍躉
  • 手切美國安格斯牛
  • 廣島蠔
2017-12-09 406 瀏覽
放題, 任食, 永遠是市場上受歡迎的項目. 沒有例外. 特別是進入十二月, 天氣轉冷, 還不是吃火鍋的時候. 那來龍閣極上火鍋料理吃極上火鍋放題, 就是合情合理的選擇.極上火鍋放題2小時 $268 這個極上火鍋放題2小時, 其實陣容相當豐富, 也不單是限於火鍋. 湯底我們選了兩款, 分別是藥膳文昌醉雞鍋, 以及四川麻辣湯, 後者竟然是CEO的選擇, 世界變了?!湯底未滾起, 先看看其他放題內容, 有餐前小食, 冰涼飲品, 精美甜品, 跟新鮮生果, 如果要等齊人先開飯, 這些小食就大派用場.現在吃火鍋, 大多會跟上刺身, 這晚就有冰鎮鮑魚刺身拼盤, 是否令這個放題更加超值呢? 單單是那隻冰鎮鮑魚, 已經搶掉大家的焦點.吃火鍋, 不吃牛的話, 不如不吃. 涮羊肉另計. 這裡的招牌手切肥牛, 本身只有一碟, 但另加$58, 就變成任食. 那當然升級, 一碟牛肉, 又怎麼足夠牛魔王呢?! 但有點奇的是這晚的肥牛切得不夠薄, 店方要留意一下了. 當然, 麻辣肥牛, 永遠是那麼的迷人.肥牛之外, 就是海鮮盤, 當中包括龍蝦及帶子, 要注意, 是每位一客, 那也很合理.放題部份的就是大路一點的選擇,
極上火鍋放題2小時 $268
放題部份的就是大路一點的選擇, 如炸魚皮, 芝士腸, 唐生菜, 油麥菜, 跟出前一丁等等, 不過單是吃肥牛跟海鮮, 相信已經把大家的大部份配額用光了.
來到龍閣極上火鍋料理, 每位$268吃極上火鍋放題2小時, 回本, 無難度.
2017-12-04 350 瀏覽
位於旺角銀行中心附近的「龍閣」,早在兩年前初開張時已去過了。當時已覺得這間MK的火鍋酒家一點也不MK ,用的海鮮料不乏貴價貨。但是,在旺角做高級火鍋一點也不容易,加上週圍都是放題店,本網誌寫的放題食評也是長年的賣座保證。要生存就要適應,龍閣最近也變了陣,就是推火鍋放題。今晚的食飯陣容也是跟兩年前差不多,我們的身型也跟兩年前差無幾,總算都Keep到的,所以間中放一放題都不成問題。酒家沒有因為做放題而降低食材水準,以前有的貴價刺身,轉了做放題後都可以繼續食到。每枱都有「冰鎮鮑魚刺身拼盤」,刺身除了鮑魚外,還有三文魚、甜蝦和八爪魚等,擺放得很細心,不得不馬上吃下。湯底有七款揀,吃得辣的, 一定要揀四川麻辣湯,亦可以像我們那樣揀鴛鴦湯,另一邊是芫茜馬蹄皮蛋湯。這店主打海鮮,自然要點些海鮮做火鍋配料!「海鮮盤」包六款海鮮,款式就視乎當日的供應,我們當晚就有龍躉片、龍蝦、帶子、蟶子、海蝦等。龍蝦每人半隻,因為體積頗大,建議食到半中途才放落湯內,以免阻礙人食其他東西。食火鍋怎可以沒有肥牛!雪花肥牛每位都有一份,要任食就要加$58,都算合理啦!牛肉跟麻辣湯是絕配,特別惹味又不會因辣度而搶走牛味,兩者都

這店主打海鮮,自然要點些海鮮做火鍋配料!

火鍋怎可以沒有肥牛!

雪花肥牛每位都有一份,要任食就要加$58,都算合理啦!

牛肉跟麻辣湯是絕配,特別惹味又不會因辣度而搶走牛味,兩者都可並存。

另外還食了廣島蠔、水餃、白鱔片等。

驚喜來了,記得兩年前吃過這店的堂剪乳豬,原來繼續有供應,每人送一件,少吃多滋味嘛!

飲品也是任取,選擇不算很多,但尚算充足!

冬天真是火鍋天,凍凍地來打個邊爐,確實是快樂事。
2017-11-27
早前天氣轉冷, 深閏的我跟好友到旺角吃火鍋, 選址龍閣, 是看中以一個價錢就能任吃, 而且每位也獲贈海鮮火鍋拼盤及刺身, 又有滋味前菜及多款飲品任飲, 以每位二百多元來說, 是沒有投訴吧!吃火鍋少不免會自我混醬, 除了有常見的蒜、芫茜、葱、辣椒,  龍閣有自製蝦米醬, 對我來說有點少辣, 但吃得過癮.點好火鍋湯底及材料後, 就去拿任食前菜, 絕不失禮, 而且個人認為是必食! 陳醋青瓜雲耳、泡椒鳳爪及白灼海生蝦, 全部高水準, 我更是喜歡海生蝦夠實淨.火鍋湯底有藥膳醉雞鍋、坑腩薯仔湯、四川麻辣湯等選擇, 我們選了胡椒蘿蔔豬骨湯, 材料十足, 香氣撲鼻.這就是剛才說的冰鎮鮑魚刺身拼盤, 甜蝦、三文魚、八爪魚、醬汁鮑魚, 全都非常新鮮, 媲美在日本料理裏吃到的刺身, 鮑魚軟硬度適中, 醬汁很加分! 註: 份量是按人頭計的, 這是給三位用的.招牌手切肥牛是奉送的, 就交給吃牛的同行朋友啊~~而海鮮拼盤也是奉送的, 同樣是三人份量. 有脆鯇、海蝦、帶子等等.貴妃蚌十分爽口, 說來慚愧, 吃火鍋…我是真的需要被照顧的, 不然…我會浪費了如此美好的食材.每人半隻波士頓龍蝦, 豬骨湯底下也沒有掩蓋龍蝦

招牌手切肥牛是奉送的, 就交給吃牛的同行朋友啊~~

每人半隻波士頓龍蝦, 豬骨湯底下也沒有掩蓋龍蝦的鮮味. 肉質夠彈夠爽.

海蝦同樣美味, 朋友相當好手勢, 蝦剛好熟, 殼易脫.

任食的火鍋料, 我們大概選了魚皮、鵝腸、支竹、菜肉餃、廣島蠔等等.

火鍋也有驚喜! 龍閣每晚都準備不同的菜式送給吃火鍋的食客, 今晚就是炭燒乳豬, 香脆可口!

吃罷, 有多款新鮮生果任食.

兩小時的火鍋任食. 說說笑笑, 很快就過去.  最棒之處是連飲品也是任飲, 選擇十分多!!

星期一至四, 成人每位$268, 而星期五六日則$298, 喜歡來個夜夜的火鍋, 9PM後入座更便宜, 成人每位$198.
2017-11-17
  • 龍蝦
  • 泡椒鳳爪
  • 陳醋青瓜雲耳
2017-11-30 187 瀏覽
Since my last visit, they have changed the hotpot to a 2 hour all you can eat style!You start off with a sashimi platter with abalone, sliced beef and a seafood platter.(These are not all you can eat but you can add another $58 per person so that the beef is endless).The rest of the list on the sheet is all you can eat.There are two cabinets of drinks and desserts which you can help yourself to and the appetizer bar with lots of delicious treats like spicy chicken feet and prawns.Fresh fruits ar
Fresh fruits are available as well.
We had the duo pot and I was so glad we had the Sichuan broth because it was nice and spicy with a good flavour that sauces are not really needed.
2017-11-28 113 瀏覽
Who will remember when the weather is dying? My first time I remembered Brother  , a buried friends to Longge pole on the pot cooking edge! So many hot pot shop why choose it! Reasons Why More First Ahead Location Located in the heart of Mongkok, it takes less than a minute to get off at the MTR station with no worries $ 268 / seat Monday to Thursday (two hours food intake), $ 298 / friday, six, day and holiday (Two hours for any food) and $ 199 / (after noon) after 9pm every night. Good food qu
 / (after noon) after 9pm every night. Good food quality and greetings
are not bad. Is it worth the try? In addition to
the hot pot raw materials outside the point, but also with any take food
 stalls, there are three dishes and snacks before appetizer, the day is
the hair care syrup paste it!
2017-11-20 5316 瀏覽
天氣轉冷,最好的活動不用說是打邊爐,要找既好食又抵食的,這裡的火鍋放題頗值推介~好久沒有聚頭了,就大家方便就選在旺角龍閣極上火鍋料理;除因早年吃過黃埔店,對其海鮮及靚牛都有信心,旺角站極近E出口,上來只需一分鐘,環境也算舒適好坐。平日$268、週五至日$298的兩小時放題,已包括餐前小食、冰涼飲品、精美甜品,以及新鮮生果等,對於從來愛吃水果的我是個喜訊。小食也不欺場,連白灼海蝦也可以任食,非常方便懶人來到打打底才開始戲玉。 吃火鍋,飲品是非常重要一環;這裡各式可口可樂、道地綠茶及更多汽水都是任飲,自然吃得更開懷啦~大家一起努力混醬後,就前後點了藥膳文昌醉雞鍋,以及四川麻辣湯:前者勝在夠滋補,配搭海鮮十分合襯;四川麻辣湯夠香而不算很辣,連CEO也可以駕馭,用來煮牛肉特別好吃。放題又會按人頭附送冰鎮鮑魚刺身拼盤,大大盆十分架勢,當中的刺身及鮑魚都新鮮好吃,要趁涼吃啊!放題竟然又包括海鮮盤,每人都可享龍蝦、帶子、蟶子及魚片,誠意度十足,其實單吃完這批刺身及海鮮都飽了一半!對於牛魔來說,打邊爐當然要跟靚牛才會徹底滿足;只要加$58,就能夠升級任食肉味濃厚、又有口感的招牌手切肥牛,難得一聚,大家

對於牛魔來說,打邊爐當然要跟靚牛才會徹底滿足;只要加$58,就能夠升級任食肉味濃厚、又有口感的招牌手切肥牛,難得一聚,大家也痛快的來牛一場,都忘了前後吃了多少碟了....

此外還雜七雜八的吃了不少油麥菜、炸魚皮、芝士腸、唐生菜等,當然重點始終是海鮮及靚牛。最後再來一個出前一丁,飽得不能彈動了~

愉快又盡興的邊爐聚後,很快12月初又是另一場生日聚。到時再去哪裡好呢?
2017-11-03
2017-11-19 3287 瀏覽
天氣驟降的日子大家會想起誰?我第一時間就想起烚烚哥haha,一於約埋好友去龍閣極上火鍋料理打邊邊啦! 坊間那麼多火鍋店為何選中它!理由真多先論地點位於旺角心臟地帶在港鐵站一出不用一分鐘便到達,無後顧之憂星期一至四$268/位(任食兩小時)、星期五、六、日及假期$298/位(任食兩小時),而每晚九時後$199/位(無限時),食物質素不俗,招呼亦不錯,大家話是否值得一試呢! 除了火鍋生料任點外,更設有任取小食檔,內有三款前菜小吃及糖水,這天糖水是護髮之補芝麻糊呢! 冷盤則有青瓜雲耳、白灼海蝦及泡椒鳳爪,三款都很合我胃口呢。 而水吧部更有新鮮生果源源不絕供應,當天有新鮮車厘茄、鮮棗、沙糖桔及天津鴨梨。 每款取些回坐位慢慢嘆,整多罐可樂爽啊!這兒的飲品也是自取任飲的,款式也有不少選擇呢! 混醬架內有8款醬料可選,選出心水喜好混成便可!而我勁愛蒜香當然乾濕並下吧辛苦好友了!! 先吃點生果是常識吧!沙糖桔好香甜多汁、車厘茄飽滿爆汁、鮮棗夠爽口唔錯啊~ 泡椒鳳爪辣度怡人連吃不得辣的好友也能享用,在我來說當然未夠癮不過對於還有傷口的我是件好事! 青瓜雲耳帶微微醋香配合爽口青瓜也很開胃呢! 最後

冷盤則有青瓜雲耳、白灼海蝦及泡椒鳳爪,三款都很合我胃口呢。

青瓜雲耳帶微微醋香配合爽口青瓜也很開胃呢!

最後的白灼海蝦更是鮮甜爽彈,新鮮度超高必吃推介喔!

湯底點上胡椒蘿蔔豬骨湯內有很多大大件豬筒骨,湯頭聞落充滿胡椒香氣但吃落則比我想像中沒那麼濃,但以任食來說還可接受啦!

每位惠顧火鍋放題的客人也會送上海鮮拼盤、招牌手切肥牛及這客冰鎮鮑魚刺身拼盤,內有磯煮鮑魚、甜蝦刺身、三文魚刺身、希靈魚及八爪魚刺身,這盤是三人的份量也很有睇頭。

而當中表現最出色莫過於磯煮鮑魚,煮到軟滑入味鹹度恰到好處,味道質感也很讚呢!

另一份是色澤美豔的招牌手切肥牛{可另加$58/位任食}當然要交給好友品嚐吧!素聞龍閣的牛肉質素相當不俗呢!

最後的是精彩的海鮮拼盤,每天也供應6款生猛海鮮,當中龍蝦、龍躉頭腩、龍躉片及游水海蝦必有項目,其它便要看來貨而決定,這天則有近來大造的貴妃蚌、肥美肉厚的扇貝。

新鮮的龍蝦肉透晶瑩剔透,灼熟後質感勁具彈性鮮味更不話下,而其它的新鮮海鮮也很高質光是這海鮮拼盤已值回票價了!

還有火鍋驚喜原來每晚也會推出招牌菜式給放題客人享用,這夜是龍閣名物燙手熱石醬烤豬,還是一貫皮脆肉香油潤好吃。

到任食生料點了脆肉鯇魚骨腩,這個不吃您肯定走寶,皆因魚肉脆口非常,完全沒帶泥味好吃非常。

廣島蠔身型飽滿灼熟亦沒縮水太多,如蠔味可以再濃郁多些更好。

這份是另加$88點的西班牙橡果黑豚肉,有少許失望肉質跟香氣也未及預期的好

鮮雞件吃下頗嫩滑不錯啊!

炸豬仔嘜午餐肉另加$42,喜歡吃午餐肉的朋友會懂的,炸得香脆不乾也不膩好功夫。

邪惡的我當然要吃鵝腸,須則沒肥膏陪伴但灼後仍然爽口。

索味大使炸枝竹是火鍋內不能或缺的配角

韭菜餃是我*飛彿*這兒的出品也夠皮薄餡靚。

手打墨魚滑白雪雪的外表挺吸引,灼後墨魚味不算太出,質感可再Q彈多些!

炸魚皮太實淨如喜歡酥脆口感的朋友未必受落,如喜歡灼至淋身索味的朋友就應該會大愛它

最後要一提這兒墊底菜用上較高貴的菜苗,乾淨非常大家也喜歡請不要浪費把它吃掉啊~

還有樂天這罐Honey Citron味道不太甜帶點清香,大家來吃火鍋記得試試喔!
2017-11-15
2017-11-14 360 瀏覽
是晚來到龍閣極上火鍋料理吃晚餐, 原來這裡就是在友誠商業中心, 這個地方, 上了年紀的朋友, 一定有印象.極上火鍋放題2小時 $268: 8分, 是晚吃的, 是極上火鍋放題2小時, 先選湯底, 藥膳文昌醉雞鍋是名物, 比較滋補, 而四川麻辣湯就是惹味之選, 辣度不算太強, 起碼我也吃得到.放題包括餐前小食, 冰涼飲品, 精美甜品, 以及新鮮生果等等. 最重要是任飲汽水, 吃火鍋, 飲可樂, 指定動作.先吃冰鎮鮑魚刺身拼盤, 份量十足, 亮點當然是那大大隻的冰鎮鮑魚, 挺鮮爽.開始吃火鍋, 當然要吃招牌手切肥牛, 只要加$58, 就能夠升級任食. 這時候, 當然要用麻辣那邊來配肥牛才最盡興. 要留意的是這裡的肥牛切得比較厚身, 要放在湯內久一點才最對味.另外還有海鮮盤, 竟然包括龍蝦以及帶子, 雖然只是每位一客, 也實在是回本的項目.其他就是放題, 我們選來炸魚皮, 芝士腸, 唐生菜, 油麥菜, 出前一丁等等, 已經很豐富了.龍閣極上火鍋料理的極上火鍋放題2小時, 包括冰鎮鮑魚刺身拼盤, 招牌手切肥牛, 以及龍蝦帶子海鮮盤等等, 每位$268, 價位合理.
2017-11-11 356 瀏覽
有朋友食過話幾好,所以就揀左呢到。到book位既時候佢話轉左做任食$268一位,我地話無問題呀,因為佢上次去食係散叫。我地去到其實人唔多,可能星期一比較靜。地方唔錯,幾闊落,坐得幾舒服。開始點嘢食,佢呢個餐會按人頭出一份海鮮同手切肥牛(每人3片),個basic任食menu無牛揀,但可以加$50點埋牛肉。海鮮有魚生同用黎打邊爐既海鮮,魚生有三文魚,鮑魚,蝦等等都幾豐富,熟食海鮮有龍蝦,蝦,魚,蟹非常豐富。所以本身都好多野食,唔洗叫太多其他。湯底我地叫左個清湯同皮蛋芫茜,但個湯底既味道比想像中淡。我地再揀左個豬骨湯湯底,好可惜個味道都係偏淡,比較適合鐘意清淡既朋友。醬料方面算幾多選擇,一般既醬油,芝麻醬,蒜,炸蒜,辣椒都有齊,味道都ok。火鍋配料方面,都非常齊全,只係炸魚皮係比較差,比較厚同靭,滾耐d都唔掂。其他就算ok,無太特別。手切牛係幾好食但可惜唔多。另外,今次朋友教我用出前一丁打邊爐原來好好食既,以前未試過(我係比較大鄉里=p),鐘意食硬d淋d都好易控制,加埋火鍋既湯底同配料,非常夾。飲品方面,有兩個雪櫃提供無限既道地同樂天既飲品,仲可以另外叫中國茶,無收茶位甜品都係任食,同飲品同

甜品都係任食,同飲品同一個雪櫃,味道方面OK但唔算好食。

服務都ok,幾好。期間仲有燒豬仔,新鮮燒出黎,請我地一人食左一件,味道唔錯。

2017-10-30
  • 招牌手切肥牛
  • 出前一丁
2017-10-29 599 瀏覽
以前火鍋係散叫幾有質素,依家轉左268蚊任食,同朋友12345去試下。坐低睇坐張火鍋紙有搵笨嘅感覺, 得中間白色column 係任叫,係稻香48蚊同38蚊會見到嘅野, 極普通,有啲伏味。另外,有自助小食吧,有白灼蝦、雞腳、青瓜木耳。我唔食雞腳,但朋友們話好好味。個蝦好新鮮大隻好食!點左湯底,即上刺身拼盤,有鮑魚,三文魚、希靈魚、生蝦、八爪魚,最正係個生蝦,三文魚可以去多啲皮會好啲囉!吸睛嘅仲有海鮮拼盤我地叫左蕃茄薯仔牛腩湯底,放左啲蝦同龍蝦入去,變左蕃茄海鮮濃湯湯底。之前食過好味嘅手切肥牛只有配給人頭份,絕對唔夠喉,追加就要加298蚊一碟或者58蚊位任叫。食左配給份嘅手切肥牛,我地一致決定加58蚊位任追加。追加嘅手切肥牛好澎湃!仲一黎黎左4碟,我只係寫左2喺追加,太多,勉強先食哂,唔想做大嘥鬼。其他任食嘅食材實在好普通,亮點只有手打墨魚丸好足料同魚皮好脆。任飲選擇唔算多,有幾款道地紙包野飲、可樂、雪碧、忌廉。無左以前啲竹蔗茅根。因為加錢追加,每人360蚊,比散叫貴,難食回本,但啲牛得確好好味。

吸睛嘅仲有海鮮拼盤

我地叫左蕃茄薯仔牛腩湯底,放左啲蝦同龍蝦入去
,變左蕃茄海鮮濃湯湯底。

2017-10-17
2017-10-15 3432 瀏覽
中秋佳節有得收早,於是 lunch time 同同事去咗公司附近「龍閣極上火鍋料理」飲茶開心下。龍閣晚市做火鍋料理放題,午市係酒樓。可能臨近假期,今日出去食 lunch ,感覺都比平時較為多人。但呢度地方大, 中間係大圓枱,左右兩邊係卡位,座位寬敞,坐得都幾舒服,而且仲有兩層,所以去到都唔使等,就有位。茶芥$10 /位,又唔貴喎~水餃唐生菜 $20上海小籠包 $20龍閣鮑汁鳳爪 $23翡翠鮮蝦腸 $30奶黃煎堆仔 $26姖松茸遼參粉果 $32滋味口水雞 $48粗糧燕麥糕 $15整體味道普通,沒有太大驚喜。但勝在有兩層,地方大唔使等位,價錢又適中。

龍閣晚市做火鍋料理放題,午市係酒樓

茶芥$10 /位,又唔貴喎~

水餃唐生菜 $20

粗糧燕麥糕 $15

粗糧燕麥糕

2017-10-04
2017-10-15 749 瀏覽
之前有講過多次龍閣飲茶,今天忍不住再說是因為近日去吃了款正嘢,才再分享的。除了是個專情檸檬茶的檸茶控外,我也是個鮑魚控,非常喜歡吃鮑魚,愛屋及烏到連素鮑也愛的地步。今次光顧讓我看到新款點心~鮑魚腸粉,二話不說就點了。36元一碟五件腸粉,每件一隻鮑魚加翡翠苗,翡翠苗爽爽的配比較堅實口感的鮑魚剛剛好。在平日十二時半前可以23元點燒鵝飯,週末貴數元。因為是特價不可指定部位,但今次给了鵝肶给我們。皮脆肉也嫩,唯一美中不足是飯不夠熱有點硬。其他的點心如皮蛋瘦肉粥和粗糧糕都不錯。新點心蓮藕餅味是好的,只是蓮藕粒不多,沒期待中的爽脆,反而似普通的煎魚餅。整體是優質出品加地點方便,真是約人的好地方。

其他的點心如皮蛋瘦肉粥和粗糧糕都不錯。

整體是優質出品加地點方便,真是約人的好地方。

2017-10-12
  • 鮑魚腸粉
2017-10-04 1168 瀏覽
第一次寫食評,因為實在晤想有其他人受騙。見到Openrice主頁推介此火鍋店,見有咁多好評就諗住試一試佢啦。$268加一呢個價錢,係任食火鍋之中算係中上既價位,同一眾日式放題不同之處就係佢有一客海鮮拼盤。但呢個價錢係香港其實都有好多有海鮮食既選擇...1. 上菜速度慢食曬兜刺身,海鮮同每人3片既招牌肥牛已經放左勁耐,湯底都未黎,最後要等接近20分鐘先可以開始食。再re-order食物等候時間一樣耐....2. 配料選擇少為左焗你每位加$58任食牛肉,佢個menu係無其他牛肉類比你揀,只得雞牛和豬頸肉。不幸,兩款我地都晤食,所以今餐好夠清淡,突然覺得牛柏葉都好好食。好奇怪openrice係無人影過配料menu岀黎,究竟係故意hidden左定點呢?如果一早知得咁少野揀,我地應該會轉去其他地方食總括黎講,此食店性價比低,不推薦!

1. 上菜速度慢

2. 配料選擇少

總括黎講,此食店性價比低,不推薦!

2017-10-04
2017-09-30 783 瀏覽
做節尼講,次次都去新星同稻香係有 d 悶今次去左龍閣,佢個 menu 睇落係高級 dd,唔係普通酒家既爛鬼餐牌咁隻雞普普通通,皮唔係好脆,d肉都滑既個樣好似好勁既熱石乳豬,叫左半隻,除左有熱石 keep warm 之外,無特別,個皮唔係好脆,有d位煙 un叉燒,都係普通,可能太興仲好食另外叫左個南乳齋煲,咸到顛
做節尼講,次次都去新星同稻香係有 d 悶

隻雞普普通通,皮唔係好脆,d肉都滑既

叉燒,都係普通,可能太興仲好食

另外叫左個南乳齋煲,咸到顛
2017-09-30