餐廳: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
天氣轉涼,又有藉口吃雞煲火鍋。在「龍鳳呈祥火鍋雞煲」門外已經感受到懷舊的氛圍。餐廳的佈置很有心思。「龍鳳呈祥火鍋雞煲」有多款不同口味的雞煲,用瓦煲上的,特別有風味。窩夫與蝦子餅點了日本廣島蠔雞煲(半隻)($268),四大隻廣島蠔一點也不腥,雞件以外還有雞髀菇、枝竹和洋蔥,雞髀菇超滑又入味。BB辣比預期辣,帶點麻,味道很有層次,非常滋味。用「漱口杯」喝七喜?是鹹檸七才對,自家製陳年鹹檸特別濃味,中和了七喜的甜,解辣又開胃。「萬壽無疆」杯內放了四款基本調味配料,分別是蔥、芫荽、生蒜和辣椒粒。吃完雞煲,加湯打邊爐,怎少得火鍋必備的牛肉呢。牛肉拼盤(細)($388)有齊手切牛肉、牛胸尖、和牛金錢展、牛肉粒和雪花肥牛,窩夫最喜歡手切牛肉,厚薄適中,口感很好。「龍鳳呈祥」的餃子加入茶餐廳味道,五香肉丁餃和沙爹牛肉餃都值得一試。兩隻鮮鮑魚($98)有不同的口感,最重要是完全不韌。豐盛雜菜拼盤($138)一定要相機食先,超大塊的蕃茄片插著竹簽,看來有點像波板糖呢。食飽飽去「龍鳳大禮堂」打卡。
天氣轉涼,又有藉口吃雞煲火鍋
在「龍鳳呈祥火鍋雞煲」門外已經感受到懷舊的氛圍。
餐廳的佈置很有心思。
自家製陳年鹹檸七
用「漱口杯」喝七喜?
自家製陳年鹹檸
調味配料
牛肉拼盤(細)
五香肉丁餃
鮮鮑魚
兩隻鮮鮑魚($98)有不同的口感,最重要是完全不韌。
豐盛雜菜拼盤
食飽飽去「龍鳳大禮堂」打卡。
2025-02-23
自家製陳年鹹檸七
自家製陳年鹹檸
調味配料
牛肉拼盤(細)
五香肉丁餃
鮮鮑魚
  • 日本廣島蠔雞煲
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
2025-01-13 2066 瀏覽
天氣又轉涼,好想食雞煲, 記得之前上網睇有人介紹龍鳳呈祥有秘製榴槤雞煲,見餐廳裝修仲好特別,好懷舊feel,所以就嚟咗試吓喇黎到門口已經感受到濃厚懷舊氣氛,仲貼左有啲懷舊海報,同播住啲懷舊金曲,氣氛好正!秘製榴槤雞煲, 雞煲食得多,加榴槤真係第一次,估唔到搭配榴槤獨特香氣,食落甘甘甜甜,好夾,讓人驚喜。雞肉好嫩滑,,適合喜愛榴槤的人。榴槤同雞肉意想不到咁夾,雞肉嫩滑,入邊仲有啲菇,支竹,榴槤蓉,洋蔥等,mix埋一齊真係好滋味食完之後加左雞湯變成打邊爐,榴槤同埋雞湯配合有種甘甜既香味,好特別。材料點左牛肉拼盤(細),呢個拼盤令人驚艷,包含左多種牛肉部位,讓我一次過享受到不同牛肉風味。牛胸爽口感極佳,牛柳粒滑嫩,牛舌則帶有淡淡咸香,雪花肥牛油花分布均勻,令人垂涎欲滴。手切和牛肉質極為鮮嫩,牛展則為整個拼盤增添豐富的層次感,每一口都讓人感受到牛肉魅力。回味五香肉丁餃, 餃子外皮薄透,餡料豐富,五香味道帶微辣。豐盛雜菜拼盤, 拼盤中的蔬菜新鮮多樣,擺盤精緻,有蕃茄、蘿蔔、娃娃菜,等等非常豐富,煮熟後的蔬菜吸收了湯底的精華,口感鮮甜帶點辣既後勁,好過癮。蔥爆貢丸:貢丸彈牙,搭配姜蔥,香氣撲鼻。鹹

秘製榴槤雞煲雞煲食得多,加榴槤真係第一次,估唔到搭配榴槤獨特香氣,食落甘甘甜甜,好夾,讓人驚喜。雞肉好嫩滑,,適合喜愛榴槤的人。榴槤同雞肉意想不到咁夾,雞肉嫩滑,入邊仲有啲菇,支竹,榴槤蓉,洋蔥等,mix埋一齊真係好滋味

回味五香肉丁餃, 餃子外皮薄透,餡料豐富,五香味道帶微辣。

蔥爆貢丸:貢丸彈牙,搭配姜蔥,香氣撲鼻。

鹹檸七,個杯大大隻好吸晴,入邊有一粒完整嘅鹹檸, 好開胃解渴,正👍🏻

總體來說,這次打邊爐體驗讓人印象深刻,菜品新鮮且富有創意,環境舒適,服務周到,推介!
午餐
2024-10-24 5726 瀏覽
尖沙咀著名的雞煲火鍋店,裝潢充滿七十年代香港懷舊風情,裡面有許多70年代的裝飾,公雞碗也勾起了我不少回憶。店內播放著梅艷芳、張國榮等經典金曲,讓人倍感熟悉和懷念。❣️秘制黃蜆惹味辣雞煲當雞煲上桌時,侍應會在客人面前翻炒,醬香和雞香撲鼻而來,令人食慾大開。蜆肉與雞的搭配非常美味,兩人點半只已經相當足夠,還有吸引人的枝竹、洋蔥等配料,愛吃的朋友一定不要錯過。用完雞煲後,可以選擇加入豬骨湯或雞湯,繼續打邊爐。❣️龍鳳呈祥牛肉拼盤(小份)拼盤內有雪花肥牛、和牛金錢展、牛舌、牛胸手切牛肉和牛肉粒,每款牛肉都相當美味。牛胸爽肉質油脂豐富,吃後回味無窮;而牛金錢展則鮮甜彈牙,牛肉粒軟滑冇渣,令人贊不絕口。❣️即制回味五香肉丁餃(6粒)首次品嘗五香肉丁餃,餡料飽滿,特別好吃,讓人回味無窮。❣️龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤拼盤內有蕃茄、蘿蔔、玉米、淮山、蓮藕片、木耳、生菜、油麥菜和娃娃菜,還有雞髀和金菇。這份量真是超大,內容豐富,搭配濃郁的雞煲湯底,這時候加入蔬菜最為理想。❣️即炸響鈴這裡的響鈴相對松厚,即叫即炸,熱辣辣的可以直接吃,也能打邊爐,響鈴能夠吸收豐富的湯汁,厚身的質感特別吸湯,是必點的推薦。❣️脆肉鯇鯇魚的天花

店內播放著梅艷芳、張國榮等經典金曲,讓人倍感熟悉和懷念。

❣️秘制黃蜆惹味辣雞煲

用完雞煲後,可以選擇加入豬骨湯或雞湯,繼續打邊爐。

❣️龍鳳呈祥牛肉拼盤(小份)

❣️即制回味五香肉丁餃(6粒)
首次品嘗五香肉丁餃,餡料飽滿,特別好吃,讓人回味無窮。

❣️龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤

❣️即炸響鈴

❣️脆肉鯇
鯇魚的天花板級,肉質爽口彈牙
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤
  • 龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
  • 即制回味五香肉丁餃
  • 秘制黃蜆惹味辣雞煲
2024-09-25 6118 瀏覽
親友係澳洲過嚟玩,專程帶佢去咗一間80年代懷舊feel食雞煲,,入到去已經好有特色,恍如回到以前盛世香港年代,中式婚宴龍鳳禮堂,,有留聲機、舊唱盤,雀籠及埋霓虹燈陳設,好靚,仲有一張枱係由乒乓波改裝成枱!夠曬特別!主打雞煲火鍋,仲有多款惹味雞煲配搭,連季節限定嘅榴槤雞煲都有😋日本廣島蠔雞煲打開蓋見到廣島蠔大大隻好肥美超吸引,好濃既蠔味,加上雞肉嫩滑及醬汁香濃!配菜同枝竹索曬啲汁好入味,打邊爐都唔會變淡😋🥢牛肉拼盤(細)叫左個細size拼盤,有牛舌片,牛金錢展口感爽口,牛頸脊牛味香濃,,牛肉粒,手切雪花牛油香肉嫩,牛胸油爽身吾膩!各有特色!新鮮脆鯇魚片魚片夠厚切新鮮,食落爽脆鮮甜。🥢回味五香肉丁餃(6粒)五香肉丁餃幾特別,鮮肉加微辣味道吾錯!豐盛雜菜拼盤果然豐盛係拼盤,有番茄、 心型 白蘿蔔、唐生菜、金菇、蓮藕、黑木 耳、淮山、油麥菜,津白及粟米樣樣都有些😁🥤自家製陳年鹹檸檬鹹檸七及可樂!鹹鹹酸酸打邊爐最啱飲解渴又下火!✨除咗佈置復古連餐具都係,又多打卡位,餐廳一直播著七八十年代膾炙人口嘅金曲,所有回憶返曬嚟!🤪

日本廣島蠔雞煲

🥢牛肉拼盤(細)
叫左個細size拼盤,

新鮮脆鯇魚片
魚片夠厚切新鮮,食落爽脆鮮甜。

🥢回味五香肉丁餃(6粒)
五香肉丁餃幾特別,鮮肉加微辣味道吾錯!

🥤自家製陳年鹹檸檬
鹹檸七及可樂!鹹鹹酸酸
打邊爐最啱飲解渴又下火!

2024-09-22
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
  • 豐盛雜菜拼盤
  • 自家製陳年鹹檸七
2024-09-18 4898 瀏覽
:位於尖沙咀有一間以懷舊香港為主既雞煲店早前終於去食啦聽住舊歌食雞煲+打邊爐 好有特色餐廳每個月都會做唔同既Promotion優惠#今個月就係出生年月日有多過一個9字就有野送可以follow 社交平台睇下我哋今次叫左👇🏻👉🏻 #秘製黃蜆惹味辣雞煲 醬汁又香又惹味 重重既麵豉醬味濃得嚟唔會太咸 蜆肉同雞都好多我哋兩個人叫半隻都已經好夠食仲有索哂汁既枝竹 識食一定食配料👉🏻 #牛肉拼盤牛肉好新鮮 牛胸油好香油香 同豐富口感雪花牛肉粒同埋牛金錢展都係好出色 好爽口記得唔好淥咁耐呀 👉🏻 #即炸響鈴呢間既響鈴比較厚身 即炸出嚟熱辣辣吸哂啲湯 厚身既質感吸湯特別多必點推介仲食左 #五香肉丁餃子都幾有特色ga食到捧住個肚走✌🏻🔗#tagnshare尖沙咀篇 ...........................……….@lungfung_chickensport龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓………………………………….🙋🏻‍♀高妹小編

位於尖沙咀有一間以懷舊香港為主既雞煲

仲食左 #五香肉丁餃子都幾有特色ga
食到捧住個肚走✌🏻

🔗#tagnshare尖沙咀篇
@lungfung_chickensport

龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
………………………………….
🙋🏻‍♀高妹小編
呢個港式雞煲火鍋,在裝修和用餐氛圍上下足了功夫,用咗唔少霓虹燈及八零年代嘅港式風格去打造環境,餐廳仲有唔少位俾大家瘋狂打卡📸✔️兩杯生啤🍻入座即刻嗌返杯生啤啤一啤佢,放工後一杯生啤,人生無憾🥸✔️日本廣島蠔雞煲雞煲小辣小麻,汁湯非常濃郁,廣島蠔好肥滿,雞肉亦非常鮮嫩,每一件雞都帶來了濃郁的風味,令人回味無窮。✔️ 龍鳳呈祥牛肉拼盤🐮重點來了,打邊爐邊少得食牛。呢個牛肉拼盤有六款唔同部位既牛肉,有較鬆化既牛肉,又有有口感既牛肉,款款牛肉都有濃烈牛味,食肉獸不能錯過👍✔️ 黑牛柏葉淥廿秒時間啱啱好,口感又爽又煙靭🤩✔️回味五香肉丁餃🥟港式水餃,每隻都非常飽滿,味道少少麻辣,非常惹味🥳✔️豐盛雜菜拼盤🥬擺盤漂亮,色彩繽紛,有唔同種類嘅蔬菜,為整餐增添了更多的營養。超級完美,超級滿足嘅一餐💘

✔️兩杯生啤🍻
入座即刻嗌返杯生啤啤一啤佢,放工後一杯生啤,人生無憾🥸

✔️日本廣島蠔雞煲

✔️ 龍鳳呈祥牛肉拼盤🐮

✔️ 黑牛柏葉
淥廿秒時間啱啱好,口感又爽又煙靭🤩

✔️回味五香肉丁餃🥟
港式水餃,每隻都非常飽滿,味道少少麻辣,非常惹味🥳

✔️豐盛雜菜拼盤🥬

超級完美,超級滿足嘅一餐💘
2025-02-26 9 瀏覽
是夜跟老友慶生,到到龍鳳呈祥涮火鍋,重點切蛋糕時刻,會播生日歌,免唱又勁有氣氛 🥰🥰,好開心😁😁懷舊的裝修,播放著懷舊的金曲,加起來就變成時興的特色火鍋店 😂😂超豐富的火鍋夜 🥰🥰🥰🥰🥰,感覺幸福!點了特式日本廣島蠔雞煲 $268廣島蠔新鮮肥美,雞煲醬料香濃,鮮雞煲後火鍋,雙重享受。牛肉選了龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) $388,多款不同部位的牛肉,一次過享用,大滿足。新鮮海蝦 $98,鮮肉結實,肉質鮮甜,有蝦膏,超美味。即制回味五香肉丁餃 $98,五香肉作肉饀,好食到暈,破記錄的連吃四隻,超驚喜!龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 $138,齊五色的蔬菜,夠健康。心型的蘿蔔串,造型夠搶眼👍👍。蘿蔔夠嫩口,完全無楂 👍👍自家製陳年鹹檸七 $38,鹹檸味道夠鹹夠酸,配七喜味道甚好,瞬間清掉一杯,超邪惡!好開心的火鍋生日會 🎉

超豐富的火鍋夜 🥰🥰🥰🥰🥰,感覺幸福!

點了特式日本廣島蠔雞煲 $268

廣島蠔新鮮肥美,雞煲醬料香濃,鮮雞煲火鍋,雙重享受。

新鮮海蝦 $98,鮮肉結實,肉質鮮甜,有蝦膏,超美味。

好開心的火鍋生日會 🎉

2025-02-25 0 瀏覽
呢間火鍋店嘅裝修真係相當懷舊,加上播放著懷舊老歌,令人一坐落就有似時光倒流嘅感覺,非常有特色~~首先我試咗佢哋嘅日本廣島蠔雞煲半隻,蠔肉肥美,雞煲揀咗BB辣就更添風味~~再來牛肉拼盤份量十足,有不同部位,每一種都十分鮮嫩可口!! 兩個人食嘅話,一定飽飽又滿足~~另外仲有回味五香肉丁餃,個個餃子餡料飽滿,加上五香味十足,自家製炸魚皮酥脆~~最後,飲品叫咗自家製陳年鹹檸七,酸中帶甜,打邊爐就最啱~~餐廳幾特別,值得一試!

2025-02-25 0 瀏覽
不可以不分享呀‼️‼️喜歡舊香港🇭🇰的朋友們!!! 去過了嗎⁉️尖沙咀一家懷舊雞煲火鍋店 🥘- 龍鳳呈祥餐廳裝修很特別 🩷每一處都是打卡位置 📷滿滿八十年代香港懷舊風🏵️進門口開始 已經感受到了!!! 懷舊海報 🎟️懷舊金曲 🎼公雞碗 勾起了不少回憶😍😍😍最重點是中式婚宴龍鳳禮堂是我夢想中的婚禮舞台👩‍❤️‍👨餐廳主打雞煲火鍋🍲多款口味配搭雞煲 連榴槤😝都有!!!!.🍲日本廣島蠔雞煲廣島蠔🦪肥美鮮甜 配上香濃雞煲醬汁 🫙內有嫩滑雞肉 洋蔥 枝竹等很入味😋.🐮龍鳳呈祥牛肉拼盤(小份)拼盤很驚艷呀!! 多種牛肉部位拼盤🍱手切雪花牛 | 金錢展 | 牛舌片 | 手切牛肉 | 牛肉粒每款牛肉相當美味 各有特色👏🏻手切牛肉很鮮嫩 牛展亦很有層次感.🥟即制回味五香肉丁餃(6粒)五香肉丁餃 很特別餡料飽滿 帶少少辣🌶️. 🥬龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤拼盤內有蕃茄串 | 心型白蘿蔔 | 玉米 | 淮山片 | 蓮藕片 | 木耳 | 生菜 | 油麥菜 | 娃娃菜雞髀 | 金菇 用懷舊鐵筒呈上 內容豐富 😆😆😆.🐟白鱔片白鱔片切得很薄 肉質爽口彈牙😝.🥤鹹檸七膠杯裝有一粒自家製陳年鹹檸 配7up鹹鹹酸酸 解渴又開胃!👍🏻==
不可以不分享呀‼️‼️
喜歡舊香港🇭🇰的朋友們!!! 去過了嗎⁉️
尖沙咀一家懷舊雞煲火鍋店 🥘- 龍鳳呈祥
餐廳裝修很特別 🩷每一處都是打卡位置 📷
滿滿八十年代香港懷舊風🏵️
進門口開始 已經感受到了!!!
懷舊海報 🎟️懷舊金曲 🎼公雞碗
勾起了不少回憶😍😍😍
最重點是中式婚宴龍鳳禮堂
是我夢想中的婚禮舞台👩‍❤️‍👨
餐廳主打雞煲火鍋🍲
多款口味配搭雞煲 連榴槤😝都有!!!!
🍲日本廣島蠔雞煲
廣島蠔🦪肥美鮮甜 配上香濃雞煲醬汁 🫙
內有嫩滑雞肉 洋蔥 枝竹等很入味😋
🐮龍鳳呈祥牛肉拼盤(小份)
拼盤很驚艷呀!! 多種牛肉部位拼盤🍱
每款牛肉相當美味 各有特色👏🏻
手切牛肉很鮮嫩 牛展亦很有層次感
🥟即制回味五香肉丁餃(6粒)
五香肉丁餃 很特別
膠杯裝有一粒自家製陳年鹹檸 配7up
鹹鹹酸酸 解渴又開胃!👍🏻

============================

2025-02-23 95 瀏覽
最近同朋友想食雞煲喺尖沙咀發現有間懷舊風嘅火鍋店餐廳無論係裝修定餐具所有擺設都充斥住七八十年代風味就連播嘅音樂都係懷舊金曲 好有feel🥹🔸 日本廣島蠔雞煲 HKD 268雞件用秘製醬汁炒香 雞肉保持嫩滑而且好入味加入粒粒飽滿嘅廣島蠔蠔汁嘅鮮香即刻提升整個雞煲嘅層次食完雞煲仲可以加湯變火鍋 一煲兩食 正! 🔹 牛肉拼盤 HKD 388牛肉愛好者一定唔可以錯過!🐮 拼盤入面有手切牛肉、牛舌、金錢展、牛胸油、牛肉粒 🐄手切牛肉:肥瘦適中 入口即化🐄牛舌:薄切得啱啱好 口感一流🐄金錢展:筋花豐富 煙韌有嚼勁🐄牛肉粒:厚切多汁 香味濃郁🔸 五香肉丁餃 HKD 78用五香肉丁做手工餃又幾唔錯喎🥟 餃子皮薄餡靚 咬開啲肉汁會爆出嚟五香肉丁味道非常突出 相當有創意!🔹 手打蝦丸 HKD 78手打丸嘅彈牙程度絕對令人驚喜啖啖都可以感受到蝦肉嘅鮮甜🔸 豐盛雜菜拼盤 HKD 128食肉之餘點少得雜菜拼盤!拼盤有油麥菜、娃娃菜、金菇、生菜、准山等新鮮蔬菜蕃茄同心形蘿蔔仲用竹籤拮住 好盞鬼🔹 自家製陳年咸檸七 HKD 38食雞煲火鍋嘅必備飲品🍋 用陳年咸檸泡製 鹹鹹酸酸解膩解辦食完濃味嘢飲一啖 即刻r
最近同朋友想食雞煲

🔸 日本廣島蠔雞煲 HKD 268
雞件用秘製醬汁炒香 雞肉保持嫩滑而且好入味
加入粒粒飽滿嘅廣島蠔
蠔汁嘅鮮香即刻提升整個雞煲嘅層次
食完雞煲仲可以加湯變火鍋 一煲兩食 正!

🔹 牛肉拼盤 HKD 388
牛肉愛好者一定唔可以錯過!🐮
拼盤入面有手切牛肉、牛舌、金錢展、牛胸油、牛肉粒
🐄手切牛肉:肥瘦適中 入口即化
🐄牛舌:薄切得啱啱好 口感一流
🐄金錢展:筋花豐富 煙韌有嚼勁
🐄牛肉粒:厚切多汁 香味濃郁

🔸 五香肉丁餃 HKD 78
用五香肉丁做手工餃又幾唔錯喎🥟
餃子皮薄餡靚 咬開啲肉汁會爆出嚟
五香肉丁味道非常突出 相當有創意!

🔹 手打蝦丸 HKD 78
手打丸嘅彈牙程度絕對令人驚喜
啖啖都可以感受到蝦肉嘅鮮甜

🔸 豐盛雜菜拼盤 HKD 128
食肉之餘點少得雜菜拼盤!
拼盤有油麥菜、娃娃菜、金菇、生菜、准山等新鮮蔬菜
蕃茄同心形蘿蔔仲用竹籤拮住 好盞鬼

🚩 龍鳳呈祥火鍋雞煲
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤
  • 日本廣島蠔雞煲
新年是一家團聚,朋友歡聚的節日,有朋自遠方來要好好招待,朋友喜歡影相打卡,立即想起之前雜誌介紹過的,充滿懷舊港味的雞煲火鍋店。餐廳主打係雞煲或者係火鍋,看見隔離枱, 火焰原隻鳳梨雞煲,真係好有氣勢。餐牌還有廣島蠔雞煲、黃蜆雞煲 都非常吸引。想滋潤一點也可以選擇清熱椰子雞湯鍋,最啱乾燥寒冷的天氣滋潤補身。清熱椰子雞湯鍋, 滲出陣陣清香椰子香氣,雞肉豐盈 ,皮黃肉白,肉質嫩滑彈牙,雞味濃郁。半隻雞嘅份量原來也不少。加上大量新鮮椰子和粟米,湯頭非常清甜滋潤。龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)(牛舌片、手切牛肉、牛胸油、 牛𦟌、牛肉粒、雪花肥牛)每樣都有啲非常豐富,最鍾意就係食手切牛肉、雪花肥牛,特別係手切牛肉質感柔軟,肥瘦均勻,肉質嫩滑味道香濃。龍鳳呈祥手打鮮蝦丸(8粒)即叫即製手打鮮蝦丸,圓潤又飽滿的鮮蝦丸,加上脆脆的蟹子點綴,真的好吸引。煮熟之後呈橙粉色,顏色吸引又好意頭,質感彈牙爽口,充滿鮮蝦味道。即制回味五香肉丁餃(6粒)餃子皮煙煙靭靭,彈牙有質感,餡料味道好得意,真係充滿五香肉丁的味道, 豬肉餡料加五香肉丁 ,香香辣辣的又唔會太鹹, 充滿湯汁又非常濕潤。龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤賣相相當吸引,心

龍鳳呈祥手打鮮蝦丸(8粒)

即制回味五香肉丁餃(6粒)

龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
賣相相當吸引,心形蘿蔔 波板糖蕃茄,好玩又好味,仲有粟米、木耳、金菇、娃娃菜、生菜 、油麥菜,份量超乎想像,等於幾碟常規火鍋料,蔬菜好新鮮,吸收咗火鍋湯底嘅精華非常好食。

2025-02-21 71 瀏覽
食物的味道整體上一般,不算特別好吃,也不至於難以下嚥。總之所有食品都只是普通!不過,我想強調的是食物的價格。例如圖中所見的雀巢檸檬茶罐裝,一罐要$26(還未計服務費)。幾個人點的食物也不算多,原材料更不是一些昂貴的食材。人均消費可以達到$550,大家真的要好好衡量一下這間店是否值得去!
雀巢檸檬茶罐裝
2025-02-20 0 瀏覽
不嬲都鍾意食雞煲,但唔係間間啲雞都整得嫩滑所以成日呢間試吓嗰間試吓被呢間吸引係因為佢嘅設計裝修同用具都好有特色真係唔好意思,我連個雞煲內涵都冇影,因為我記得當時係一開個蓋已經呆若木雞,得幾舊,簡直失心瘋,兩下手勢就食晒整體啲嘢食都冇特別叫咗攞到半分嘅係炸芋頭擺得幾靚嘅呢度奪分只可靠外在同埋交代番嗌呢啲嘢只係兩個人食成 HKD600一個人食完又唔飽您話我有幾失意至得喺嗰度係咁打咭條氣先順番啲龍鳳呈祥火鍋雞煲招牌無骨鳳翼釀雞煲 (細) BB辣 $298頂級雪花牛肉 $298珊瑚、桂花蚌雙拼 $138即制經典沙嗲牛肉餃 (6粒) $78龍鳳呈祥手打鮮蝦丸 (6粒) $78即炸響鈴 $68炸芋頭 $68自家製竹蔗茅根 $68📍尖沙咀
不嬲都鍾意食雞煲,但唔係間間啲雞都整得嫩滑
所以成日呢間試吓嗰間試吓

炸芋頭 $68
自家製竹蔗茅根 $68

📍尖沙咀

2025-02-07 301 瀏覽
今日喺尖沙咀行街,見到有個紅色霓虹燈牌,個店名都幾特別,龍鳳呈祥,原來係食雞煲火鍋,睇睇餐牌,價錢都唔算太貴,就入去試吓,入到去就好似去咗70年代咁,裝修得好有懷舊feel。日本港島蠔雞煲我地叫咗半隻,但都幾大煲,雞嘅份量都幾多,雞肉食落好嫩滑,d醬汁勁惹味,而d蠔每隻都脹卜卜,好鮮味,唔錯。龍鳳呈祥牛肉拼盤份量都唔算少,有牛小排,牛展,牛柳粒,牛舌等,d牛食落,牛味都幾重,都幾淋滑,肥瘦適中。龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤用好懷舊嘅容器裝住,都幾特別,每樣蔬菜都好新鮮。即制回味五香肉丁餃食落外皮好煙韌,d涵都幾多,咬落真係有五香肉丁味,都幾好食。新鮮鵝腸都幾大碟,份量都唔少,鵝腸都好新鮮,唔算太肥,食落好有油脂嘅香味,爽口彈牙。自家制陳年咸檸檸7d咸檸檬配7up係最夾,飲落咸咸,酸酸,甜甜,好爽。

日本港島蠔雞煲

龍鳳呈祥牛肉拼盤

龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤
用好懷舊嘅容器裝住,都幾特別,每樣蔬菜都好新鮮。

即制回味五香肉丁餃

新鮮鵝腸

自家制陳年咸檸檸7
d咸檸檬配7up係最夾,飲落咸咸,酸酸,甜甜,好爽。

2025-02-04 310 瀏覽
如果時間可以倒流50年,你會想做啲乜?梗係食雞煲啦🤣✨今日就去咗尖沙咀嘅 #龍鳳呈祥 帶你重返70-80年代!一齊來一場時光旅行🤣❤️呢度嘅裝修真係好復古,如果着埋旗袍打卡仲正🙈 呢度食嘢主打係先食雞煲,食完之後就打邊爐🙈✨有好多唔同嘅火鍋配料,可以慢慢食!【日本廣島蠔雞煲】HK$268雞煲再加廣島蠔,4隻肥嘟嘟廣島蠔🦪都幾juicy!雞就大概有半隻!份量都好夠!仲有我鍾意嘅枝竹!入晒未~雞煲嘅辣到可以自選,我揀咗最鍾意既少辣,都幾嘢味😋【龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)】HK$388雖然佢話細份,但係其實我覺得份量都好足!而且有好多唔同嘅款式!爽口牛舌片、牛金錢展、牛頸脊、牛肉粒、手切雪花牛,同埋牛胸油!真係啱晒啲牛魔王🤣🤣【 回味五香肉丁餃(6粒)】HK$88味道幾特別,雖然唔係好似五香肉丁咁辣!不過都幾好食🤣【龍鳳呈祥 雜菜拼盤】HK$138超大盤嘅雜菜盤,真係諗到嘅都有🤣有番茄、心型白蘿蔔、唐生菜、金菇、蓮藕、黑木耳、淮山、油麥菜同埋粟米👍🏻✨勁多選擇,即刻感覺健康晒✨【自家製陳年鹹檸七】HK$38呢個造型好搞笑,好似細個喺屋企刷牙咁🤣用舊式嘅漱口杯,放左一粒陳年鹹檸同埋冰塊🧊真係好有童

【日本廣島蠔雞煲】HK$268

【龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)】HK$388

【 回味五香肉丁餃(6粒)】HK$88
味道幾特別,雖然唔係好似五香肉丁咁辣!不過都幾好食🤣

【龍鳳呈祥 雜菜拼盤】HK$138

【自家製陳年鹹檸七】HK$38
呢個造型好搞笑,好似細個喺屋企刷牙咁🤣用舊式嘅漱口杯,放左一粒陳年鹹檸同埋冰塊🧊真係好有童年回憶