2023-05-14 56 瀏覽
我自己十分喜歡吃台灣菜,因此每次發掘到台灣餐廳,都會特別開心,而這間餐廳就是我吃過台式菜後,覺得質素及質量都非常高,值得推薦給大家!❤️❤️❤️餐廳裏面提供的食物多元化,當然全部都是台灣獨有的食物和小吃,最令我印象深刻的,當然是他的滷肉飯,滷肉的執非常香甜。另外還有他的鹽酥雞,炸出來後灑上香料,非常開胃!而且很難得地吃到他的台灣香腸,香腸的香味,真是不是周圍容易吃得到👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-05-13 1047 瀏覽
去開觀塘飛鏢🎯,又掛住台灣小食,搵咗間係駿業街嘅台灣魯肉飯專門店🍚🥢。餐廳提供多款台灣街頭美食,例如魯肉飯、炸雞腿及黑糖刨冰🍧😍 等。餐廳大部分食材均來自台灣🇹🇼,務求做出最正宗嘅台式風味~ 餐廳熱門推介:古早味魯肉飯、花枝蝦餅、鹽酥茹、龍鳳珍珠奶茶刨冰同台式青蔥炸大腸。.《惹味肉燥乾拌麵》🍜 $30肉燥佔咗成半碗🤤 有芫荽、乾蔥、芽菜、乾拌麵醬汁,$30都好豐富,唔食嘅嘢都可以「走」~ 估唔到份量都幾多,調味夠👍🏻《大腸麵線》$34係台灣夜市嘅味道😍 大腸夠煙靭,湯味濃厚,唔係漿粉嘅味🤣 份量都多!《虎咬豬(刈包》$29刈包包皮好軟熟🫶🏼 有好多酸菜 (重點) 🤩 ,咬落去第一啖有好香嘅豬五花肉😋 入面仲有花生碎🥜同芫荽,唔會好油膩。#尾牙《滷水拼盤》$62好豐富,有豬耳、滷蛋、豆腐、同我最愛嘅豬大腸!份量都好多,好入味!特別鍾意豬耳,好爽脆同滷水味重。豬大腸食極都有😋 薄切好夠味。《松花皮蛋豆腐》🥚 $34清涼嘅涼拌小食🫶🏼 豆腐簿片又好軟滑,入口即溶,皮蛋新鮮,點埋醬汁🤤 特別係蒜蓉夠!《醬燒茄子》🍆 $30有成六大嚿,texture軟硬度啱啱好,調味偏重,適合重口味人士。《是日

《惹味肉燥乾拌麵》🍜 $30

《大腸麵線》$34

《虎咬豬(刈包》$29

《滷水拼盤》$62

《松花皮蛋豆腐》🥚 $34

《醬燒茄子》🍆 $30

《是日老火例湯》🥣 $30
是日靚湯係苦瓜黃豆湯,味精唔重,清熱一流!

*餐廳免加一服務費*
*QR code 落單*
  • 滷水拼盤
  • 虎咬豬
  • 是日老火例湯
  • 松花皮蛋豆腐
2023-05-01 107 瀏覽
今天來找觀塘的這家台灣菜來吃午餐,我點的是一個麻辣鴨血套餐配了一杯百香果飲料麻辣鴨血裡面有鴨血和豆腐還有一些豬肉片味道不錯,但是份量有一點少,而且價錢在觀塘來說也算是小貴,但其他他有一些排炸排骨和一些滷肉飯就比看起來份量比較大也比較便宜下次可以試試看
呢間位於觀塘區既台灣菜係小編既口袋名單。餐廳設計古色古香,菜式幾還原到台灣既味道。佢地唔收加一,而且下午茶時段去更加有八折優惠😆 咁高CP值既小店,啲野又好唔好食呢?【主菜】・砂鍋三杯雞 ($98)👍🏻用砂鍋上既三杯雞一上枱仲係滋滋聲出晒煙。一煲入面都有唔同部位既雞件,雞肉好入味,有九層塔同小紅蔥頭既味道,食落好有層次好惹味。肉質唔會柴,一夾啲肉就輕易同骨分開😆・古早味魯肉飯 ($38)👍🏻魯肉飯調味剛剛好,鹹中帶甜有八角香。五花肉既肥膏食落一啲都唔膩,配埋肉粒餸飯食一流。佢一碗份量都唔細,但啲肉足夠餸晒成碗飯,就算無其他餸都可以食清光。・惹味肉燥乾拌麵 ($38)肉燥份量夠拌晒成碗麵,麵質軟滑得黎有彈性,加上肉燥食落好香,仲有爽口芽菜絲增加口感。本身呢嗰麵有青同有蒜,可以比大家落單時揀返加定唔加。【甜品】・桂花酒釀小丸子 ($36)食落桂花味好突出,酒釀清甜而唔酸。小丸子質感軟糯,夾埋個桂花酒釀一齊食甜度剛好,係令人治癒又舒服既甜品。【飲品】・檸檬冬瓜茶 (涷) ($28)冬瓜茶唔太甜,而檸檬味好出!飲落好清爽,夏天行到熱辣辣既時候飲真係好解暑~・桂圓雪梨茶 (涷) ($28)呢個相

【主菜】
・砂鍋三杯雞 ($98)👍🏻

・古早味魯肉飯 ($38)👍🏻
古早味魯肉飯

・惹味肉燥乾拌麵 ($38)
惹味肉燥乾拌麵

甜品
・桂花酒釀小丸子 ($36)
桂花酒釀小丸子

【飲品】
・檸檬冬瓜茶 (涷) ($28)

・桂圓雪梨茶 (涷) ($28)
呢個相對清甜,主要飲到雪梨味道,淡淡地透出桂圓味,養生之選😉
桂圓雪梨茶,檸檬冬瓜茶

【環境】
餐廳內部環境都好用心設計,好有傳統懷舊既台灣風味~

古早味魯肉飯
桂圓雪梨茶,檸檬冬瓜茶
餐廳:龍鳳號 (觀塘)地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖除咗日本🇯🇵,相信香港人嘅另一個熱門勝地非台灣莫屬🇹🇼,講到台灣又點少得低消費嘅物價指數,同埋各式各樣嘅地道、夜市台式美食😋觀塘中海日升中心呢間龍鳳號開咗5年幾,喺一間傳統台灣古早味滷肉飯專門店,師傅甚至去過台灣學藝,加上大部分食材都喺嚟自台灣,希望為香港人帶嚟最正宗嘅台式風味。而除咗佢哋抵食嘅傳統美食同街頭美食之外,餐廳嘅裝修——古色古香嘅舊客棧風格,加上龍與鳳嘅Logo招牌都吸引咗唔少人專程過嚟打卡📸✝️砂鍋麻油雞 $88台式砂鍋系列之一,用咗小黄薑同黑麻油調製湯底,令厚肉嘅雞件充滿陣陣麻油香,配上香菇貢丸、豬紅、秀珍菇、娃娃菜同杞子,食完非常暖身滋補😌。我食嘅雞件喺雞髀同雞翼等部位,鮮香得嚟啖啖肉,配埋滷肉飯食一流👍✝️古早味魯肉飯 $38 選用咗台灣珍珠米同埋台灣種黑毛豬去製成呢碗「鎮店之寶」——魯肉飯,當中用上五花肉同豬肉粒兩者配搭,形成肥瘦都有嘅豬肉口感🐷;自家調製嘅滷肉汁唔會太濃味,因為無加任何味精同化學香料,絕對唔會有越食越頸渴嘅問題,就咁食呢碗魯肉飯已經好滿足☺️✝️台南擔仔麵 $38喺台南屬於傳統小食嘅擔仔
餐廳:龍鳳號 (觀塘)
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖

✝️砂鍋麻油雞 $88
台式砂鍋系列之一,
用咗小黄薑同黑麻油調製湯底,令厚肉嘅雞件充滿陣陣麻油香,

✝️古早味魯肉飯 $38

✝️台南擔仔麵 $38
喺台南屬於傳統小食嘅擔仔麵🍜,香港無乜地方可以食到,甚至麵條都喺由台灣空運到港✈️,口感有啲似我哋成日食嘅擔擔面,當中加入芫荽、肉醬等材料,簡單得嚟夠晒地道

✝️仙草凍 $42
仙草、手工芋圓同手工地瓜圓組合而成嘅台式傳統甜品
帶嚟兩種截然不同嘅口感,仙草嘅滑溜爽口,芋圓同地瓜圓嘅煙韌,喺依家呢種回春變暖嘅天氣食就夠晒透心涼❄️

✝️珍珠奶茶 $42
每日新鮮製造,絕無防腐劑同人造色素,用咗燕麥奶去沖製,比起一般嘅奶精或者牛奶更加低糖低脂,飲都飲得健康同放心啲💕,不過價錢就相對一般嘅珍珠奶茶貴一啲,勝在燕麥同茶味都幾香醇平衡,真材實料,你又捨唔捨得用多少少錢買更健康嘅台飲呢🧋?
2023-04-24
10 分鐘 (堂食)
2023-04-24 85 瀏覽
星期五晚在觀塘食完晚飯,友人推薦去品嚐台灣甜品,七點三到,剛巧少量座位,我們五人便即入內,當我們享用完離開時門口便有一小人龍。店面不大,除咗甜品都有台灣各項食品,其實大部分都正在用晚餐,價格相當合理。座位是沒有靠背的四方椅,環境頗為擠迫,都是快食快走的那種食店。燒仙草十分有口感,其實我個人不好甜品,我就覺得稍甜,友人們就非常讚賞,豆腐花嘗算滑,沒有豆味,手工芋圓好煙韌,的確不錯。友人特意來就是要試黑糖刨冰,食材新鮮,友人極力讚賞,不是我所好就覺一般,份量足夠,賣相好,睇到都食慾大增。
2023-04-21
$35 (其他)
2023-04-22 94 瀏覽
觀塘最近有超巨型珍珠奶茶冰出沒🧋😻!!!!!!!一碗冰係完全用面盤裝住咁款 勁誇張😂大概可以餵飽4個人˶⚈Ɛ⚈˵私心推介冰控/茶控/珍珠控去試試ᕕ ( ᐛ ) ᕗ .① 龍鳳珍珠奶茶刨冰 +珍珠($84)首先一碗冰已經會配有奶蓋同埋珍珠所以唔好好似小編咁以為無珍珠+$10又叫多份珍珠🥹冰底係奶茶冰🤎茶味好濃 ,仲帶茶澀!而且無一忽係淡茂茂嘅冰,食落好均勻🥄冰底係綿綿質感,溶咗之後就好似飲緊奶茶咁!表面鋪滿奶蓋輕盈 仲淋上黑糖漿 唔會太甜反而好夾!( ´ ▽ ` )珍珠亦好煙韌 粒粒都好有咬口嚼勁🤏🏻覺先以性價比嚟講都可以一試 因為真係好大碗而且整體比想像中有誠意(⸝⸝⍢⸝⸝) ෆ.🥄龍鳳號 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖#aiiifoodie_觀塘 #aiiifoodie_kwuntong #aiiifoodie_黃店
觀塘最近有超巨型珍珠奶茶冰出沒🧋😻!!!!!!!
一碗冰係完全用面盤裝住咁款 勁誇張😂
大概可以餵飽4個人˶⚈Ɛ⚈˵
私心推介冰控/茶控/珍珠控去試試ᕕ ( ᐛ ) ᕗ
① 龍鳳珍珠奶茶刨冰 +珍珠($84)
首先一碗冰已經會配有奶蓋同埋珍珠
所以唔好好似小編咁以為無珍珠+$10又叫多份珍珠🥹
冰底係奶茶冰🤎茶味好濃 ,仲帶茶澀!
而且無一忽係淡茂茂嘅冰,食落好均勻🥄
冰底係綿綿質感,溶咗之後就好似飲緊奶茶咁!
珍珠亦好煙韌 粒粒都好有咬口嚼勁🤏🏻
覺先以性價比嚟講都可以一試 因為真係好大碗
而且整體比想像中有誠意(⸝⸝⍢⸝⸝) ෆ
龍鳳珍珠奶茶刨冰

🥄龍鳳號 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓2B號舖

2023-04-18 87 瀏覽
呢度既裝修好似代既客棧咁, 食物選擇方面都幾多, 有啲款式仲係出面比較少見添😊大部分食材都係黎自台灣, 務求做出正宗台式風味俾客人品嘗🤓
滷水拼盤🍲($62)豬耳, 豬腸, 豆干, 蛋呢四款食材合拼而成既滷水拼盤好入味, 份量都唔少, 個汁送飯一流🤩松花皮蛋豆腐🥚($34)滑溜軟綿既豆腐配上晶凝通透既皮蛋, 淋上醬汁同生蒜蓉好惹味😋古早味魯肉飯🍚($30)半肥瘦既豬腩肉整得相當入味, 撈埋下面既香飯一齊食好正, 魯肉飯俾人印象都係細細碗, 但係呢度我諗男仔食一碗加啲小食都會夠飽😉惹味肉燥乾拌板條🍜($34)大量既肉燥配上濕潤既板麵一齊食又幾夾, 麵質煙煙韌韌幾有咬口😌麻糬地瓜棒🍠($45)炸到外脆內軟糯既地瓜棒唔會好甜, 作為飯後甜品好完滿☺️呢度用QR code 落單好方便, 個menu 仲有圖可以睇唔洗估估下相當貼心😚 最近仲推出左個龍鳳珍珠奶茶刨冰, 啱曬而家呢啲熱辣辣既天氣😎

滷水拼盤🍲($62)

松花皮蛋豆腐🥚($34)

古早味魯肉飯🍚($30)

惹味肉燥乾拌板條🍜($34)

麻糬地瓜棒🍠($45)
炸到外脆內軟糯既地瓜棒唔會好甜, 作為飯後甜品好完滿☺️

2023-04-18
  • 滷水拼盤
  • 麻糬地瓜棒
  • 惹味肉燥乾拌板條
  • 松花皮蛋豆腐
2023-04-16 1388 瀏覽
觀塘出名多小店 除左工廈入面既餐廳其實都仲有好多地方選擇 今次就試下呢間台灣野比較出名既有魯肉飯 仲有台式小食 黑糖刨冰等原來店內大部分食材都係來自台灣 原汁原味佢哋既珍珠奶茶仲係用左燕麥奶 比較健康➜古早味魯肉飯 $30見到魯肉粒肥瘦均勻 滿滿咁鋪左落飯度飯粒用左台灣珍珠米 粒粒分明咬落仲有煙韌感仲索哂啲魯肉汁 有小小黏口 真係好有台灣既味道 唔好以為份量好少 其實真係好夠食➜惹味肉燥乾拌新竹米粉 $30另外試左肉燥 感覺無咁肥膩但肉燥比較香口 仲有乾蔥同芽菜新竹米粉好幼身 亦都入哂肉燥汁既精華➜鹽酥雞 $34熱㶧㶧炸起既鹽酥雞粒粒飽滿仲好大粒 啖啖肉 唔會成口都係炸粉最正係要連埋啲生蒜粒一齊食➜滷水拼盤 $62入面有滷豆腐 滷蛋 豬大腸 豬耳豬大腸燜到好腍好入味 亦唔算太肥豬耳爽口彈牙 用黎送飯都好正➜龍鳳珍珠奶茶刨冰 $98最後試下佢地新出既刨冰 係奶茶味面頭仲有香滑既奶蓋同黑糖珍珠真係3-4個人分享先食得哂呀✩3-6點下午茶時段仲有全單8折
觀塘出名多小店 除左工廈入面既餐廳

真係3-4個人分享先食得哂呀

✩3-6點下午茶時段仲有全單8折
  • 鹽酥雞
  • 龍鳳珍珠奶茶刨冰
餐廳位於觀塘,裝修有特式,主打魯肉飯。回頭率勁高,定期會想再食😋澎湖花枝蝦餅 $72一份有4塊,每塊都好足料,唔係攪到碎哂嘅蝦餅,會見到一粒粒蝦仁同花枝,口感彈牙。炸得好脆,每次都嗌,推介!點辣椒油食好惹味😋古早味魯肉飯 $38用左台灣珍珠米,望落好似細細碗,食落份量好夠,魯肉肥瘦適中,調味濃郁甜甜地,魯肉份量都幾多,夠撈哂成個飯。黃金香酥排骨 $42都幾大塊,炸粉夠薄,豬扒比較瘦,調味幾好。鹽酥雞 $42份量都幾多,炸粉厚薄適中,雞肉好juicy, 配生蒜一齊食好惹味。台式古早味凍飲 $28揀左阿里山烏龍茶,係樽裝嘅冷泡茶,茶味夠濃,個樽又靚,不過份量較少。推介指數:9/10

澎湖花枝蝦餅 $72

古早味魯肉飯 $38

黃金香酥排骨 $42
都幾大塊,炸粉夠薄,豬扒比較瘦,調味幾好。

鹽酥雞 $42

台式古早味凍飲 $28

推介指數:9/10
  • 澎湖花枝蝦餅
  • 古早味魯肉飯
位於觀塘工業區嘅魯肉飯專門店主打多款台灣街頭美食如魯肉飯、肉燥飯、珍珠奶茶刨冰等用料講究大部分食材來自台灣 務求做出正宗台式風味餐廳裝潢參考懷舊古棧風 環境寬敞⸝⸝⸝⸝鹽酥菇|𝟰𝟮之前通常嗌鹽酥雞 今次試試鹽酥菇又幾有驚喜大大碗好抵食 炸粉薄薄一層⸝⸝⸝⸝黃金香酥排骨|𝟰𝟮幾乎大過我塊面( ´ิ(ꈊ) ´ิ)炸得好香脆 又唔會好油膩⸝⸝⸝⸝醬燒茄子|𝟯𝟴茄子軟腍 醬汁好出色好惹味(´>∀<`)♡⸝⸝⸝⸝古早味魯肉飯|𝟯𝟴選用台灣珍珠米 粒粒分明混合五花肉及豬肉粒 肥瘦剛好(՟ິͫઘ ՟ິͫ)⸝⸝⸝⸝惹味肉燥湯新竹米粉|𝟯𝟴湯底較清淡 令肉燥味道更突出新竹米粉好掛湯(*Ü*)♥⸝⸝⸝⸝抹茶珍珠奶茶|𝟰𝟴選用燕麥奶真係比較小見罪惡感即刻大大減低(*´∀`*)ゞ
位於觀塘工業區嘅魯肉飯專門店
主打多款台灣街頭美食
如魯肉飯、肉燥飯、珍珠奶茶刨冰等
用料講究大部分食材來自台灣
務求做出正宗台式風味
餐廳裝潢參考懷舊古棧風 環境寬敞

鹽酥菇|𝟰𝟮
之前通常嗌鹽酥雞 今次試試鹽酥菇又幾有驚喜
大大碗好抵食 炸粉薄薄一層

黃金香酥排骨|𝟰𝟮
幾乎大過我塊面( ´ิ(ꈊ) ´ิ)
炸得好香脆 又唔會好油膩

醬燒茄子|𝟯𝟴
茄子軟腍 醬汁好出色好惹味(´>∀<`)♡

古早味魯肉飯|𝟯𝟴
選用台灣珍珠米 粒粒分明
混合五花肉及豬肉粒 肥瘦剛好(՟ິͫઘ ՟ິͫ)

惹味肉燥湯新竹米粉|𝟯𝟴
湯底較清淡 令肉燥味道更突出
新竹米粉好掛湯(*Ü*)♥
抹茶珍珠奶茶|𝟰𝟴
選用燕麥奶真係比較小見
罪惡感即刻大大減低(*´∀`*)ゞ
2023-04-05 131 瀏覽
🐲 龍鳳號 🐉次次嚟到觀塘都想食既平靚正台灣菜仲要裝修都幾靚木製傢俬為主 坐得都幾舒服另外QR code 落單 上菜速度都算快最重要係即叫即整啲食物都熱辣辣咁上古早味魯肉飯 $30用左台灣珍珠米 份量幾大碗 魯肉都算多 肥瘦適中食五花肥肉味但又唔會太油膩而且好夠汁 撈飯食好正鹽酥雞 $42一上熱到食唔到都會放一陣先食外層炸粉唔會太厚 仲有少少鹹味內層雞肉嫩口配埋生蒜一齊食仲香口台式烤香腸 $26烤香腸都冇乜技術可講但台灣腸真係好好食配生蒜一齊食仲有啲辣 但好爽滷水拼盤 $62 滷水豬耳、豆腐、大腸、滷水蛋睇個顏色都知入味豬耳都算少少腍大腸味好出 洗得好乾淨
🐲 龍鳳號 🐉

但台灣腸真係好好食
配生蒜一齊食仲有啲辣 但好爽
滷水拼盤

滷水拼盤 $62
滷水豬耳、豆腐、大腸、滷水蛋
睇個顏色都知入味
豬耳都算少少腍
大腸味好出 洗得好乾淨
魯肉飯
鹽酥雞
台灣腸
滷水拼盤
2023-04-05 97 瀏覽
惹味肉燥湯新竹米粉 $38Hsinchu Rice Noodle Soup withMarinated Minced Pork$38 有碗米粉都好抵食仲要有埋少少肉燥調味呢排腸胃唔係咁好清清地又易消化黎到食碗新竹米粉就岩岩好👍🏻桂圓雪梨茶$22養生系列~最近經常轉天氣搞到喉嚨都有啲癢🥺呢杯熱桂圓雪梨茶唔錯清清地又潤喉飲完之後喉嚨好似冇咁乾如果有老人家嚟一齊飲嘅話都唔錯Btw門口有室溫水提供等位果時都可以邊飲水一邊等都幾細心呀
惹味肉燥湯新竹米粉 $38

都幾細心呀
惹味肉燥湯新竹米粉
惹味肉燥湯新竹米粉
2023-04-03 104 瀏覽
未去到台灣旅遊,就黎住食台灣野先,感受台式正宗風味!🍲砂鍋麻油雞 $88有雞、貢丸、菜。如果湯底再濃少少會更好。但雞肉係夠嫩滑、貢丸超級爽口彈牙。🥢醬漬蜆仔 $68加了大量薑及蒜調味嘅凍蜆,味道好夾,好惹味🍧珍珠奶茶刨冰 $98🧋重頭戲來了!係珍珠奶茶味嘅刨冰🧋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)大碗到嚇親我🤣🤣2個人一定食唔哂。應該4人share!!🍧刨冰質感超級棉滑,由外到內都充滿着黑糖珍珠奶茶味🧋仲有面頭嘅奶蓋又厚又滑,再配埋珍珠,不得了(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
未去到台灣旅遊,就黎住食台灣野先,感受台式正宗風味!

🍲砂鍋麻油雞 $88

砂鍋麻油雞
砂鍋麻油雞

🥢醬漬蜆仔 $68

加了大量薑及蒜調味嘅凍蜆,味道好夾,好惹味
醬漬蜆仔

🍧珍珠奶茶刨冰 $98🧋

重頭戲來了!係珍珠奶茶味嘅刨冰🧋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
大碗到嚇親我🤣🤣2個人一定食唔哂。應該4人share!!
2023-04-03 61 瀏覽
Score 總分: 60講真,觀塘區有不少種類嘅味食,而其中這間餐廳就係售賣台式味食。好多人好多評論都話好好味,而我就覺得真係好一般,或者係我問題啦~我覺得甜品太甜,食物又冇咩特色。而當日,果個商場連一個廁所都冇(上下層都去過)。雖然,唔關間餐廳事,但成餐飯嘅感覺又差左少少🙈至於性價比......唔好問我啦~ 我唔會再去羅, 完!
Score 總分: 60

至於性價比......唔好問我啦~ 我唔會再去羅, 完!