2024-09-21 78 瀏覽
17-9-2024(Tue)中秋節傍晚,老公即慶話去荃新天地2期睇場7:30嘅戲,我哋買完飛就要先食嘢,由於老公都唔太餓,我就睇吓舊年嚟過嘅呢間有冇嘢食(食評係2023年5月7日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%9C%AAready-e4815716),見到有港式澱粉質小食,於是提議喺呢喥食,坐低睇完menu後,就要咗:3. $28.00嘅凍蘋果雪梨蜜由於個位唔夠涼,所以叫杯凍嘢飲,飲落,呢個竟然唔太甜,我係冇叫少甜少冰,可能係蜜糖唔夠,如果講舒服係可以,但講足料就未必。2.7分4. $44.00嘅西瓜海鹽鮮奶覺得呢個新奇,飲落開頭難接受,但飲飲吓但又覺得OK。3分1. $32.00嘅芝麻雞蛋仔佢竟然唔熱,重要係腍同煙韌,芝麻味Ok食到。2.7分2. $34.00嘅蘋果批味格仔餅比起雞蛋仔,佢係暖啲同外脆,蘋果批就有玉桂味,但都幾甜。2.7分抵食係2.5分題外話:幾欣賞佢嘅膠杯,因為佢唔係用膠膜封後,要用力插入管嗰隻,喺杯蓋上有個小蓋仔,可以蓋住插飲管嘅開口,但如果好似茶星人咁,有呢個設計但會有條膠連住蓋身,唔會

就要咗:

3. $28.00嘅凍蘋果雪梨蜜

4. $44.00嘅西瓜海鹽鮮奶
覺得呢個新奇,飲落開頭難接受,但飲飲吓但又覺得OK。
3分
左:凍蘋果雪梨蜜, 右: 西瓜海鹽鮮奶

左:凍蘋果雪梨蜜, 右: 西瓜海鹽鮮奶

1. $32.00嘅芝麻雞蛋仔
芝麻雞蛋仔

芝麻雞蛋仔

佢竟然唔熱,重要係腍同煙韌,芝麻味Ok食到。
食𡁵嘅芝麻雞蛋仔

2. $34.00嘅蘋果批味格仔餅
蘋果批味格仔餅

蘋果批味格仔餅

比起雞蛋仔,佢係暖啲同外脆,蘋果批就有玉桂味,但都幾甜。

抵食係2.5分

題外話:
幾欣賞佢嘅膠杯,因為佢唔係用膠膜封後,要用力插入管嗰隻,喺杯蓋上有個小蓋仔,可以蓋住插飲管嘅開口,但如果好似茶星人咁,有呢個設計但會有條膠連住蓋身,唔會唔見咗就更好,而最欣賞嘅係,佢個蓋係扭開,唔係揭,咁就唔怕用力揭開時會倒瀉嘢,呢個都可以重用嘅。
2024-09-17
8 分鐘 (堂食)
無心做遲早摺😓難喝天花板睇戲之前竟然見到有戲院茶飲店,仲諗睇戲都可以飲好啲,唔洗再淨係揀汽水啦,見到個廣告都整得幾靚幾吸引,最後揀左個西瓜沙冰!$38 西瓜雪沙(西瓜沙冰)|一飲落口心入面已經想講粗口,係一隻好化學嘅西瓜味,即係一定係用糖漿開,然後啲沙冰打到好大粒,係冰粒而唔係沙冰;西瓜其實都唔係好貴啫,又唔係收得平,點解唔直接用鮮果肉呢?實在太浪費quota,寧願飲番汽水🫠🫠🫠完全冇心機做,入貨唔需要試味,為做而做,冇心機研發,反正遲早摺不如趁早摺🫠🏠店名:1011 SIPTEA (荃新天地2)🚘地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2 1樓121號舖英皇戲院內
無心做遲早摺😓難喝天花板

🏠店名:1011 SIPTEA (荃新天地2)
2024-02-04 337 瀏覽
我哋火嗌咗一杯布蕾奶蓋紅茶,習慣無糖。但佢哋嘅布蕾奶蓋並唔係想像中香甜順滑嘅口感,反而比想像中唔甜,但所謂嘅布蕾味似係化學味,掩蓋咗陣奶味。如果你想要一杯奶香味重嘅奶蓋,超級唔建議。同樣,市面上有咁多唔同味道,唔同特色嘅奶蓋,我覺得都係簡番啲海鹽焦糖、黑糖果啲算啦,就算係就咁原味,我期待嘅都係起碼有奶香味嘅 。我喝了一杯布蕾奶蓋紅茶,但我不推薦。和外面的奶蓋不同,它有一種奇怪的生果味道,讓我感到不滿意。如果你不喜歡奇特的味道,我建議你選擇其他紅茶選項。我喝了一杯布蕾奶蓋紅茶,但感覺有點失望。和外面的奶蓋不一樣,它帶有一種奇怪的生果味道,讓我感到困惑。我本來期望它有濃郁的奶蓋味,但這種奇特的味道讓我有些不喜歡。或許這是一種新的配方,但對我來說,它並不符合我的口味。希望下次能找到更符合我喜好的紅茶選擇。嗌咗布蕾奶蓋紅茶。佢同出面啲奶蓋唔同,有奇怪嘅生果味。
喺附近食完晚飯,突然好想飲杯珍珠奶茶就上OpenRice 度search,見到呢間嘢幾多人like就試吓啦!!!去到原來喺售票處隔離,間舖環境唔錯,只係一個人都冇,我諗好飲咩係去cashier 到叫啦,點知個售賣員訓緊教,我企咗喺佢面前一陣佢都仲瞓緊😪直至我叫佢佢先醒。。。。我都明嘅返工係好攰🫣🫣所以冇怪佢,就算落單落到晦氣我都冇怪佢😥但最大問題係….四杯嘢佢落錯三杯💢!!!(佢真係未瞓醒)💢烏龍奶茶落錯茉香奶茶💢一杯有兩個label💢小冰變走冰💢少甜變走甜錯嘅程度真係令人嘆為觀止!最慘既係,我係幫人買㗎,啲嘢錯晒我都好尷尬,都成$38一杯要求無錯好過份咩??!間野請着啲咁嘅人真係倒自己米🤦🏻‍♀️ Btw 個奶茶係冇問題嘅,茶底係偏濃果種奶茶但為免啲嘢又錯哂關係,我都係飲返樓下算👋👋

但最大問題係….四杯嘢佢落錯三杯💢!!!(佢真係未瞓醒)
💢烏龍奶茶落錯茉香奶茶
💢一杯有兩個label
💢小冰變走冰
💢少甜變走甜

Btw 個奶茶係冇問題嘅,茶底係偏濃果種奶茶
但為免啲嘢又錯哂關係,我都係飲返樓下算👋👋
2024-01-21 187 瀏覽
今次行到一間台飲店,立刻被門口啲太空人搶鏡,入去一睇,發現佢地同Barbie聯乘,有得打卡,店鋪裏面擺設得好少女,真係心思思想拍照留念。行過去睇吓菜單,我就揀咗個士多啤梨奶油吐司套餐。吐司厚實得嚟,脆口得黎,啖啖士多啤梨醬同新鮮果肉,甜甜地好夾,啲女仔一定鐘意!飲品我就選咗檸檬玫瑰花茶,飲落去香而不膩,微微酸香,滋味好特別🌹。再嚟就點咗粟米雞粒飯團,熱辣辣嘅一咬落去,粒粒分明嘅日本米,加埋啲醃製雞肉粒,呢個絕對係賣相同味道都掂嘅下午茶選擇😋。總括嚟講,呢度兼具視覺同味覺享受,想飲得健康又想食得開心嘅朋友,可以嚟呢度走一轉,一試無妨啦!🍓🍵🍙

2024-01-04 148 瀏覽
去到嗰間茶飲店,梗係要點部隊嘅拿手好戲啦——招牌1011 signature啦!一上嚟就覺得自己食到寶,逐樣食材都溫柔咗咁躺在杯中,好似秋千咁蕩來蕩去。每一啖都係層次感十足,芋泥順滑得滑唔溜手,同芝麻湯圓就絕配到無得頂,湯圓外皮QQ彈牙,入口即溶,好食到停唔到口添!而家嚟講返嗰個甜品專家蘋果紅棗桃膠。夏天飲得多凍飲,熱熱嘅甜品真係冬日嘅暖笠笠。每一啖都能感受到淡淡嘅蘋果香氣同纖細嘅桃膠質感,伴隨住啖啖紅棗嘅滋味,飲落去簡直暖笠笠,啱晒我呢啲愛暖和嘅朋友。講到茶飲,手一扒開menu,頭先飲嘅招牌1011 signature同蘋果紅棗桃膠就再次喺腦海中掃過,嗰種輕飄飄嘅口感,加埋清甜如初嘅滋味,真係一嚐難忘。呢次嘅探險完全係一場味蕾級嘅驚喜嘉年華,下次仲要再嚟,仲要搵班友一齊嚟試過吓其他款!🎉🍹😋

同朋友開party 近近地可以外賣買珍奶見到佢幾多好評就試試我就試左標準個隻古早味珍奶首先個杯好厚實硬淨好打卡feel😂飲落茶底好濃好味 我係叫左半甜都覺得ok 了🥰
同朋友開party 近近地可以外賣買珍奶
飲落茶底好濃好味 我係叫左半甜都覺得ok 了🥰
外賣送餐
  • 招牌1011
2023-08-25 235 瀏覽
三不五時有同事萬歲請飲嘢通常大家都有默契試下新嘢先之前去CITYWALK睇戲見到戲院隔離開左間茶飲店主打台式健康茶飲,就不如試下啦一齊外賣APPS見到好多唔同選擇有人揀左400次咖啡,話好OK不過夜了我就唔揀咖啡啦健康D養生D紅棗雪梨蜜加椰果 $40首先要講貼心位,除咗揀凍定熱少冰正常多冰之外佢個走冰係有(凍),有時出去飲嘢就係唔想要冰但凍凍地,呢樣係加分嘅同埋個杯真係非常厚實朋友直情話飲完洗乾淨留嚟用眼見都幾多椰果,仲明顯真係有落紅棗不過整體略嫌太甜同埋較為普通似普通蜜糖水多於雪梨蜜
三不五時有同事萬歲請飲嘢
通常大家都有默契試下新嘢先
之前去CITYWALK睇戲
見到戲院隔離開左間茶飲店
主打台式健康茶飲,就不如試下啦一齊

外賣APPS見到好多唔同選擇
有人揀左400次咖啡,話好OK
不過夜了我就唔揀咖啡啦
健康D養生D

紅棗雪梨蜜加椰果 $40

首先要講貼心位,除咗揀凍定熱
少冰正常多冰之外
佢個走冰係有(凍),有時出去飲嘢
就係唔想要冰但凍凍地,呢樣係加分嘅
同埋個杯真係非常厚實
朋友直情話飲完洗乾淨留嚟用

眼見都幾多椰果,仲明顯真係有落紅棗
不過整體略嫌太甜
同埋較為普通
似普通蜜糖水多於雪梨蜜
2023-05-07 504 瀏覽
噚日(6-5-2023 Sat)同老公食完The Match Tokyo後行陣街,然後嚟以間諜家家酒做主題嘅呢間食嘢,我哋嚟到,見到得3組以兩人枱拼埋嘅四人枱,有兩張有客人,剩返一張放在有正在黐間諜家家酒漫畫嘅工作人員嘅物件,即係我哋想喺喥食都冇得食.我哋先影吓相同睇精品,後就問英皇戲院職員,可唔可以坐喺戲院等候區飲食,佢哋話得,於是我就買$88.00嘅花生蛋糕卷同$38.00嘅玫瑰多多,但店員話前者已經賣晒,咁慳返,就只要 玫瑰多多啦.等咗一陣就有,於是去隔離坐低飲,唔多飲到玫瑰味,益力多亦溝得幾淡吓,不過飲完唔會好口喝就ok 嘅.抵食係 1.5分

我哋先影吓相
同睇精品,

等咗一陣就有,於是去隔離坐低飲,
玫瑰多多

抵食係 1.5分
2023-05-06
2 分鐘 (外賣自取)
2022-11-20 839 瀏覽
1011 siptea 聯同Barbie品牌合作推出三層架下午茶套餐隨套餐附送3隻心心眼Barbie 少女風造型瓷碟🍽 店內充滿少女粉紅色及型格黑色色💕仲有大大個Barbie盒子打卡位🤩 旁邊仲有Barbie產品同埋太空人~AFTERNOON TEA 2人下午茶套餐 $670包括Barbie三層甜品架飲品:檸檬玫瑰花茶🍋草莓爆珠梳打🍓草莓爆珠梳打,底部滿滿透明爆珠!有淡淡草莓味,小朋友都好啱飲6款鹹食:🧀迷你香蒜帕爾馬芝士瑪德蓮蛋糕🌱迷你普羅旺斯香草橄欖瑪德蓮蛋糕迷你小卷 :🍥山羊芝士地中海蔬菜卷🍥三文魚細蔥卷🍥軟椒雞肉卷🍥芥末熏牛肉卷瑪德蓮蛋糕質感鬆化綿密;迷你小卷每款都喺有卷物皮包住啲餡咁,味道好香濃~4款甜食:🍩迷你五彩甜甜圈🍩迷你草莓夾心甜甜圈🍰長方形草莓芝士餅切件 x2🍮草莓啫哩奶凍 個人最鐘意草莓芝士切件,芝士味道濃郁~ 奶凍夠哂彈~

AFTERNOON TEA 2人下午茶套餐 $670
🍩迷你五彩甜甜圈
🍩迷你草莓夾心甜甜圈
🍰長方形草莓芝士餅切件 x2
🍮草莓啫哩奶凍
個人最鐘意草莓芝士切件,芝士味道濃郁~ 奶凍夠哂彈~
下午茶
2022-11-18 385 瀏覽
我今日已經訂咗一個忌廉芝士三文魚厚蛋燒,加三個飯團,但佢話冇忌廉芝士三文魚厚蛋燒,求其俾個飯團我當我ok,蛋燒同飯團個差價又唔補俾我,咁就算數,永不幫襯,永遠唔會!
最近發現1011 𝐒𝐩𝐢𝐭𝐞𝐚.𝐡𝐤同 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐢𝐞 聯乘精美下午茶𝐭𝐞𝐚 𝐬𝐞𝐭,係荃新天地戲院隔離🍿整間都係粉紅色系為主𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 仲會包一套3隻的瓷碟 🍽️三層設計,𝐛𝐚𝐫𝐛𝐢𝐞碟好精美 好少女心💗有3款鹹點+2款甜點+2杯特飲♢ 𝐓𝐨𝐩 ♢🥮流心奶黃月餅,質素唔錯奶黃好流心,估唔到過咗中秋節咁耐仲有得食月餅😂♢ 𝐌𝐢𝐝𝐝𝐥𝐞 ♢🍩迷你五彩甜甜圈🍩迷你草莓夾心甜甜圈🍓🍓草莓芝士餅切件🍰♢ 𝐁𝐨𝐭𝐭𝐨𝐦 ♢🌯墨西哥卷 𝐱 4芥末熏牛肉 & 山羊芝士 椒絲雞肉 & 煙三文魚少可惜,竟然未解凍好就上枱俾我哋🙈入口仲係冰凍的🥶🥶🥗 沙律菜🧀迷你香蒜帕爾馬芝士瑪德蓮🌿迷你普羅旺斯香草瑪德蓮♢ 特飲 ♢🍓草莓爆珠梳打🍋檸檬玫瑰花茶🌹飲品果然比食物出色🤭🤩草莓爆珠口感特別好有咬口,𝐬𝐨 𝐜𝐮𝐭𝐞♡🍋檸檬玫瑰花茶,檸檬味清香兩杯都不會過甜,𝐧𝐢𝐜𝐞除咗下午茶𝐬𝐞𝐭,仲有平時的手搖🥰同𝐛𝐚𝐫𝐛𝐢𝐞 聯乘產品,啱晒𝐛𝐚𝐫𝐛𝐢𝐞 𝐟𝐚𝐧𝐬 去~♡📍 1011 𝐒𝐏𝐈𝐓𝐄𝐀 (荃新天地二期) (荃灣)🐰: 4/5#eatwithkeikei #1011spitea#sweetiedaily_tsuen

最近發現1011 𝐒𝐩𝐢𝐭𝐞𝐚.𝐡𝐤同 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐢𝐞 聯乘
精美下午茶𝐭𝐞𝐚 𝐬𝐞𝐭,係荃新天地戲院隔離🍿
整間都係粉紅色系為主

𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 仲會包一套3隻的瓷碟 🍽️
三層設計,𝐛𝐚𝐫𝐛𝐢𝐞碟好精美 好少女心💗
有3款鹹點+2款甜點+2杯特飲

♢ 𝐓𝐨𝐩 ♢

🥮流心奶黃月餅,質素唔錯
奶黃好流心,估唔到過咗中秋節咁耐
仲有得食月餅😂

♢ 𝐁𝐨𝐭𝐭𝐨𝐦 ♢

🌯墨西哥卷 𝐱 4
芥末熏牛肉 & 山羊芝士
椒絲雞肉 & 煙三文魚

少可惜,竟然未解凍好就上枱俾我哋🙈
入口仲係冰凍的🥶🥶

🍓草莓爆珠梳打
🍋檸檬玫瑰花茶🌹

飲品果然比食物出色🤭
🤩草莓爆珠口感特別
好有咬口,𝐬𝐨 𝐜𝐮𝐭𝐞♡

🍋檸檬玫瑰花茶,檸檬味清香
兩杯都不會過甜,𝐧𝐢𝐜𝐞

除咗下午茶𝐬𝐞𝐭,仲有平時的手搖🥰

📍 1011 𝐒𝐏𝐈𝐓𝐄𝐀 (荃新天地二期) (荃灣)
🐰: 4/5

#eatwithkeikei #1011spitea
#sweetiedaily_tsuenwan

2022-11-18 255 瀏覽
2022年可說是港產電影的小陽春,套套高質素絕對需要各位大大力入場支持啊!好戲停不了,來戲院的次數也越來越多,原來戲院都在陸續優化中,除爆谷等小食外,現在還有其他食肆進駐,這間就是其中一家芋泥肉鬆吐司 $30招牌1011 $50台式茶飲店一般以外賣見稱,可是店家卻一改這個做法,而是開始一間可以堂食,還有飯團、吐司、沙律跟甜點供應的餐廳~ 所以這次來不要茶飲而是來點餐的!芋泥肉鬆吐司絕對是我其中一款很喜歡的台式美食,這裡的吐司下單即製,厚厚的吐司烘得和暖鬆脆,芋泥跟肉鬆的份量是1:1,帶滿滿的芋頭香的芋泥搭配鹹香有口感的肉鬆是不敗組合,還加上點點紫薯粉作點綴,賣相精緻~ 只是略嫌芋泥比較甜一點,嗜甜人士最愛!除了吐司也點一份店家的招牌甜點:招牌1011~ 與其說是招牌,倒不如說是大雜燴甜粥吧!一碗就擁有齊泥、芋圓、紅豆、綠豆、小丸子、珍珠、薏米跟芝麻湯圓多種食材,多種口感多種味道一同刺激味蕾,對有選擇困難症朋友是福音來啊!煙韌的軟糯的都有,不會太甜太膩,吃罷一碗非常飽肚~來自台灣的店家最近頻頻在港開店,荃灣店是其中一家;座落於商場戲院內,有別於一般茶飲店,這家分店是設有不少座位,除了來看
芋泥肉鬆吐司 $30
招牌1011 $50

來自台灣的店家最近頻頻在港開店,荃灣店是其中一家;座落於商場戲院內,有別於一般茶飲店,這家分店是設有不少座位,除了來看戲的觀眾外,其他顧客也是可以到來用餐,而且還可以外帶進院邊看戲邊飲食!到訪當日是滿佈了最近跟某大外國玩具品牌聯乘合作裝飾,非常特別,打卡一流啊~
2022-10-30
30 分鐘 (外賣自取)
2022-11-16 120 瀏覽
現在去荃新天地英皇戲院睇戲有多個飲品選擇,剛剛新開這間台式茶飲店!♥️古早味珍珠奶茶經典飲品款式,珍珠份量剛好、質感QQ彈牙有咬口;飲品調配比例均衡,選材上乘,鮮奶入口順滑,茶底香濃!♥️燕麥珍珠奶茶燕麥充滿濃濃清新麥芽香味、配上香濃奶茶底,加上透徹白色彈牙QQ珍珠,三者混合起來是最佳拍檔,沒有違和感,好夾好好飲!♥️招牌1011綜合甜品界各材料,包括芋泥、芋圓、綠豆、小丸子、珍珠、薏米、芝麻湯圓;夏天消暑一流!芋圓份量超多、慢熬得很軟冧。整體味道鮮甜而清新。

燕麥珍珠奶茶&古早味珍珠奶茶

古早味珍珠奶茶
燕麥珍珠奶茶
招牌1011
2022-11-16 87 瀏覽
今日同朋友去英皇戲院睇戲,入場前先見到戲院隔離開左間茶飲店,見有時間就行埋去睇下。茶飲店同Barbie 聯乘,超多商品,忍唔住望多2眼。而野飲選擇都幾多,我地今次叫左蕎麥芝士奶蓋、蕎麥珍珠奶茶。蕎麥芝士奶蓋芝士奶蓋味道非常突出、與蕎麥配搭是一個好嘅拍檔,上層是清新既淡奶蓋,下層是麥香味,芝士味及奶漿不會太重,入口滑溜,味道剛剛均衡,蕎麥控必點,CP值很高!蕎麥珍珠奶茶這個蕎麥味更突出、配上彈牙珍珠,提昇了整個口感體驗!店家採用既珍珠是白色、較精細彈牙,有煙韌感,甜味不會太重!奶茶基礎香濃滑溜,味道有珍珠的中和,不會過分甜,超正!

茶飲店同Barbie 聯乘,超多商品,忍唔住望多2眼。

而野飲選擇都幾多,我地今次叫左蕎麥芝士奶蓋、蕎麥珍珠奶茶。

蕎麥芝士奶蓋
味道剛剛均衡,蕎麥控必點,CP值很高!

蕎麥珍珠奶茶
2022-11-12