2016-11-01 840 瀏覽
Average coffee average bagel. Nice decor but not worth it for the price. An entirely acceptable experience
沉澱過後,發現這半年多,自己迷失了,沒有方向了,每天在期待一些不知道為何要期待的事會用了我一個早上,每天在網上找東找西只知道自己會哭用了我一個深夜。我失去了自己的重心。由今天起大概希望能夠重新出發!把時間好好利用,忘掉一些連自己都不知道為何會做的事情。好好利用從前呆坐的1小時做好自己的事。今天我就在上班前特意來到18克,坐下來喝一杯熱飲,吃一個清怡的午餐。點了杯焙茶latte ~ 送來的是這一隻滿面鬚根的大熊哥。樣子可愛。味道比較淡,幸好甜味剛好不會過甜,相比我上次在紅磡喝的那一杯,茶味還差了點點。大概這裏的咖啡一定會更好喝!餐湯就真是比較弱的,除了那個看得10分香脆的麵包之外,湯比較遜色!正當被湯帶來失望後,二想不到這個羅威香煎三文魚是如此的美味!三文魚份量剛好,油份十分之豐盈,兩邊煎得香脆,內層卻嫩得很!配上鹹香的魚子醬,感覺更加高那美味!想不到一個咖啡室的午餐能如此出色!朋友問我為何吃得如此清怡,大概我要學成熟吧!首先由食物開始!就讓我在這裏尋找18克的溫柔吧!

• Latte
  • 香煎三文魚
2016-08-17 827 瀏覽
A morning without coffee is like sleep😎18 Grams is a cozy, lovey place for a cup of coffee and chitchat with friends!Ordered a cappuccino with nice latte art presented ☕️ Staffs are nice and polite✨
Staffs are nice and polite✨
2016-08-10 586 瀏覽
今日黎上環做野,見已經係下午茶時間,想搵個地方坐低抖下。 檸檬撻加草莓sorbet,配上新鮮什果,sorbet 酸酸地,檸檬撻成個配搭都好清新,有少少檸檬皮同果香。八掛問過舖頭的人,原來係佢地自家制的,唔怪得味道咁特別好味啦。 另外我仲叫左杯Americano,掛住飲唔記得影相,18 grams 係出名賣咖啡的,好多附近返工的人每朝都會黎呢度買返一杯外賣拎返公司慢慢飲。醒一醒神,咁佢地的咖啡質素梗係有保證啦。
今日黎上環做野,見已經係下午茶時間,想搵個地方坐低抖下。

2016-08-09
2016-07-16 741 瀏覽
今次去上環覓食。本來target 另一間cafe ,點知原來離地鐵站頗遠。基於太熱關係,就近地入左18grams. 細細間無乜人。職員幾好笑容。三個都叫左croissant /smoked salmon/ avocado/salad/eggs. Croissant 好食,外脆內軟好香。好fresh .賣相味道都不錯!假日無set 加飲品。HKD98Cuppucino Vienna HKD40First try! 好多cream! 好鐘意。攪勻咖啡一齊飲好香好滑,又唔太甜.同行友人叫了ginger latte, 幾特別,但ginger 味不夠重
Cuppucino Vienna HKD40
2016-07-16
2016-05-26 914 瀏覽
下午2點幾同另一女友人走到熙來攘往嘅永樂街,目的只是想忙裏偷閑嘆個tea飲杯咖啡,見到18 Gram招牌,立馬以飛快嘅身影走進店內。店內環境好舒適,同店外永樂街作出強烈對比。坐低後睇一睇餐牌,哇,都好多選擇啵因為唔係好肚餓,同朋友決定叫一個lunch set share! 我地揀左lunch set餐牌嘅火腿乾辣椒扁意粉!(重點係乾辣椒!同意粉真係好match! 大愛!),可餐有連Pumpkin Soup. 我地再叫左一杯Cappuccino, 一杯Matcha Latte.右上角係南瓜湯,夠熱亦都好香南瓜味!主角碟意粉真係如我所料,好好味!加埋黃椒同洋蔥,連埋乾辣椒,真係完美組合~ 扁意粉煮得岩岩好,like the texture我跟餐加錢叫左杯Cappuccino, 佢地用嘅咖啡豆好香整體都好飲,如果可以再熱啲就更好!而朋友點果杯Matcha Latte就唔夠綠茶味,遜色左少少啦~最後見附近幾枱都有叫dessert,於是我地2個愛甜嘅女仔當然受唔住誘惑叫左件Blueberry Cheese Cake share! 好滑好濃郁好好味!全程都好relax,店內亦都好好服務,同傾得好開

右上角係南瓜湯,夠熱亦都好香南瓜味!

全程都好relax,店內亦都好好服務,同傾得好開心之餘亦都滿足到肚仔
2016-05-24
2016-01-10 1009 瀏覽
無錯我又走左去上環食野喇行行下見到18grams 就入左去xdd因為聽過人講好好味入到去入面有all day breakfast 同pasta 簡最後我都簡左egg benedict 😝座位唔多 好彩我果時算早 唔使等位一拎呢碟野埋黎已經覺得心情好好因為擺得好靚😂😂😂食落去都唔錯 👍🏻 個蛋仲係流心架😆$108 無飲品
無錯我又走左去上環食野喇

食落去都唔錯 👍🏻 個蛋仲係流心架😆

$108 無飲品
2016-01-07
2015-11-07 899 瀏覽
18 Grams Coffee with the sissy!! Breakfast dates with my sis are always awesome. We are so busy with our lives sometimes but our breakfast dates are super important to us- we always make some time for it! Plus, breakfast is the most important part of the day!! Last weekend before sis went off to run her Gamemaster games- we ventured off to get some coffee to start our day!A flat white coffee $38 for the sissy. A flat white coffee was first originated in Australia and is usually made at a lower h
Flat White
A flat white coffee $38 for the sissy. A flat white coffee was first originated in Australia and is usually made at a lower heat focusing on the milk! (It's very similar to a latte.)
Latte
Which is what I got! A hot steamy cup of latte with skim milk $38. Next time I want to try the ginger latte!
Cute shop.
Sis got the smoked salmon and avocado egg over toast with mayonnaise +$40 during breakfast times at 8am-11AM.
Breakfast Burrito
I went with the breakfast burrito +$35. The breakfast burrito is just okay. The food at 18 Grams is nothing too special. But I did like the coffee. Next time, I think I'll just make a quick pit stop for the coffee instead.
2015-11-07
$70 (早餐)
Flat White
Latte
Breakfast Burrito
2015-09-06 947 瀏覽
咖啡的香味總令人不期然的要跌下錢,這間店很出名all day breakfast,想試很久,但今天錯過了,就買了一杯咖啡外賣,店內放滿剛焗好的muffins,空氣中飄著蛋糕的香氣,使人對杯咖啡更期待,看了 meau,選擇還是彼多的,平常都試過vanlina, caramel口味,但看了有honey口味?好似其他地方無,就要了這個。咖啡的奶泡消得很快,拉花也沒有很用心,可能是外賣以為我不會看吧,但這裡定價都彼貴有favour的一般都要$38左右細杯的,大的要去到$4x,如果比連鎖既貴應該都叫精品咖啡咁質素應該要更好吧,之但係並沒有,呷了一口,已經係奶溝咖啡沒有綿密的奶泡也沒有咖啡的餘韻,而且也喝不出蜜糖的口味,對於付出了$38感覺沒有很值得,上網查看銅記的好評比較多,是不同店有不同風味嗎,唯有下次再試試好了。
Honey Latte Coffee
2015-08-20
外賣自取
2015-08-30 484 瀏覽
未係好知上環呢邊有咩地方多好野食 今日就誤打誤撞黎左18 Grams價錢略貴 Set Lunch價錢都要大約$100 不過環境係幾靚幾舒服 可惜我地坐係門邊既高椅 坐得唔太舒服之餘每當客人出入唔記得關門 就會走晒d冷氣…侍應會幫你點餐 埋單就行黎呢個收銀度比錢我地叫左兩個set lunch 今日餐湯係蘑菇湯 意想不到地好飲好濃既蘑菇味同超級多蘑菇蓉 中間粒蒜蓉包粒都好香脆!我叫既係西班牙風乾火腿瑞士艾曼托芝士三文治 $98拌碟都有唔少沙律菜~ 配左黑醋 夠開胃用麥包夾住風乾火腿,芝士,蕃茄同生菜,成個味道同口感都唔錯芝士雖然唔多但味道好出 火腿香得黎唔太咸食晒成份都夠飽架啦~朋友叫既係香煎帶子螺絲粉配意大利蕃茄汁 $118真係有少少唔值呢個價錢 螺絲粉比較硬身蕃茄汁太甜 搶晒其他調味既味道帶子有4粒 幾鮮甜餐飲有三種茶可以選擇~ 我同朋友就揀左White Rose同Earl Grey啦~食完甘濃味既食物飲返啖茶真係好舒服
價錢略貴 Set Lunch價錢都要大約$100
每當客人出入唔記得關門 就會走晒d冷氣…
侍應會幫你點餐 埋單就行黎呢個收銀度比錢
Mushroom Soup (Set)
好濃既蘑菇味同超級多蘑菇蓉 中間粒蒜蓉包粒都好香脆!
西班牙風乾火腿瑞士艾曼托芝士三文治
我叫既係西班牙風乾火腿瑞士艾曼托芝士三文治 $98
拌碟都有唔少沙律菜~ 配左黑醋 夠開胃
用麥包夾住風乾火腿,芝士,蕃茄同生菜,成個味道同口感都唔錯
芝士雖然唔多但味道好出 火腿香得黎唔太咸
食晒成份都夠飽架啦~
香煎帶子螺絲粉配意大利蕃茄汁
香煎帶子螺絲粉配意大利蕃茄汁
朋友叫既係香煎帶子螺絲粉配意大利蕃茄汁 $118
真係有少少唔值呢個價錢 螺絲粉比較硬身
蕃茄汁太甜 搶晒其他調味既味道
帶子有4粒 幾鮮甜
White Rose Tea
Earl Grey Tea
餐飲有三種茶可以選擇~ 我同朋友就揀左White RoseEarl Grey啦~
食完甘濃味既食物飲返啖茶真係好舒服
2015-08-25
Mushroom Soup (Set)
White Rose Tea
Earl Grey Tea
2015-08-16 469 瀏覽
每次由上環地鐵站A2出口走出來,都會看到18 Grams,所以我常想如果要沿著地鐵出口一直吃下去,那第一站就是18 Grams了。可是我呢,經過了很多次,直至最近才試了這家咖啡店。店面細小的,座位不多,有點異國風情的佈置,還有售自家的咖啡杯和來自不同國家的咖啡豆。有很多外國的西裝友光顧,他們都是單點一杯咖啡。我點了一杯小杯裝的latte。其實咖啡的味道是令我有點小失望,不能說很差,我覺得它可以更好。奶泡很綿密,拉出來花很美。但咖啡的豆味不太香濃,不夠甘甜。咖啡的成敗得失真的是取決於咖啡豆啊。另外點了Beef Burger。幼薯條是意外的好吃。我個人不喜歡幼薯條,看到它我是有點失望。不過吃下去你絕對會對它改觀!幼薯條好多時都會炸得太耐,單看這些薯條的顏色都知沒有炸得太燶,所以薯條還能保持外脆內軟的口感。牛肉漢堡的份量頗大,我剛好吃得下。不過真的太大了,實在沒法一口咬下去,結過我還是分開一層一層地食啊…我覺得整個漢堡最好吃的部份是麵包,麵包質感很鬆軟,空氣感較多,塗上牛油味道更香濃。整個漢堡醬汁較多,尤其是千島醬,再加上份量較多的酸瓜,確實是有點酸。(所以我把中間的酸瓜都去掉了…)我不得不

我點了一杯小杯裝的latte。

另外點了Beef Burger。

我不得不承認我對咖啡有一定要要求,所以這家給我整體的感覺是ok吧,上環咖啡店很多,我會向下一站出發的。
2015-07-25 587 瀏覽
細細間餐廳,但地點係上環MTR 站附近, 比較方便。選了 set lunch 既 Scallops with asparagus spaghetti 意大利粉, 頭盤可選餐湯或沙律, 意大利粉選了帶子加蘆筍, 帶子很大隻, 加上蘆筍白汁很清新, 意粉韌度適中, 很美味, 可惜太細碟, 唔夠飽。再加埋 Lemongrass tea, 一共$118, 沒有收加一, 但沒有信用卡, 祇收現金。如要 dessert, 可以加 $15, 但好似沒有吸引的, 所以沒有選。
Cucumber soup
lemongrass tea
2015-07-24
10 分鐘 (堂食)
2015-07-03 574 瀏覽
我們本打算在上環另一間餐廳吃飯的,但那一間餐廳已經吃過了,而那時已過了午餐時間,星期日我家晚飯又會很早吃,因此我們便想吃些簡單的東西算了。  男朋友比我先到,在這附近隨便逛,他想吃All Day Breakfast,看到這間有,而天氣又曬又熱,我都不想再走和找了,便來這裏吧。  這裏的環境像一間小房子,門外有一條小樓梯讓人拾級而上,像間玻璃小屋,推門而進便感受到涼快的冷氣,午後人倒是挺多的,地方不算寬敞,不少食客捧著書在看,有些則是情侶,悠閒地聊天。  我聽說這裏的咖啡不錯,其實是應該點的,但我們都不想喝太多咖啡了,所以只點了兩個餐,有南瓜湯沙律配多士,還有全日早餐。  南瓜湯很甜,而且不算太稠,沙律所用的菜十分新鮮,多士是非常薄的麵包烘成的。這是我的輕量午餐。  全日早餐有兩隻太陽蛋,有一隻煎穿了,另有很多車厘茄,蘑菇也很多,還有茄汁豆,男朋友把一隻蛋和所有蘑菇都給我了,這些食材不需要怎麼弄,新鮮就好,而這樣的大熱天下,最舒服的是能夠涼冷氣,我們吃罷後還可以好好地聊聊天。這就是我所嚮往的慢活了。

南瓜湯沙律+全日早餐
2015-06-28
其實上環呢間18 Grams新開的時候就食左幾次了不過一路都冇寫返d食評..今次來到見到menu多左野揀其實佢的menu都轉得幾密, 可以話每次來都有新選擇佢的野唔算極度好味, 但不過不失啦...餐湯係南瓜湯都幾濃,唔錯唔錯煎帶子菠菜risotto帶子唔算太粒, 但煎得都幾好味但個飯有點太硬,同埋個味有d奇怪....同事食的mushroom linguine好味d...咖啡我都係加錢揀Latte架喇我覺得ok而已, 奶泡唔算好厚
其實上環呢間18 Grams新開的時候就食左幾次了
不過一路都冇寫返d食評..

今次來到見到menu多左野揀
其實佢的menu都轉得幾密, 可以話每次來都有新選擇
佢的野唔算極度好味, 但不過不失啦...
pumpkin soup
餐湯係南瓜湯
都幾濃,唔錯唔錯
Seared scallop risotto
煎帶子菠菜risotto
帶子唔算太粒, 但煎得都幾好味
但個飯有點太硬,同埋個味有d奇怪....

同事食的mushroom linguine好味d...
latte
咖啡我都係加錢揀Latte架喇
我覺得ok而已, 奶泡唔算好厚
2015-05-13
pumpkin soup
2015-02-14 846 瀏覽
這是我第二次參觀咖啡館。上一次是繁忙的午餐時期,但仍有相當不錯的體驗。這一次,是11時多,只有一些外國客戶,不擁擠的。點了午餐套餐 - 辣蝦麵和咖啡豆茶。我不喜歡吃辣的,但這麵對我剛好,不太辣,蝦又大又新鮮,當然知道它不是街市新鮮活生生那種,至少不是"梅梅"的。從來沒有聽說過的咖啡豆茶,所以試吓!味道比較特別,一種淡淡的酸味,跟平時喝的綠茶/中國茶不同,感覺很清新!由於我當日不趕,所以吃慢飯,坐在那裡,看著周圍顧客進出......大多數人都點了咖啡,或許我下一次應該嘗試!服務員不停地檢查客戶的需求,加水,清走空的餐具,默默工作,好!
這一次,是11時多,只有一些外國客戶,不擁擠的。
點了午餐套餐 - 辣蝦麵和咖啡豆茶。
蘑菇湯&辣蝦麵
2015-02-09