2022-09-14 483 瀏覽
Another quick dinner in the area. Another no frills HK cafe.Dinner meal set comes with complimentary soup which was decent.The stir friend noodles was tasty, a little too tasty leaving me want to hydrate myself for the remainder of the evening.Staff was friendly.

Staff was friendly.

2022-05-31 516 瀏覽
第一次寫食評就貢獻左比佢,開張幫襯過一次,跟住唔敢再試,因為想食嘅舖頭關咗門,唯有再俾多次機會佢幫襯佢。人客得小貓兩隻,又漏單,啲飯仲係生嘅,完全同意啲人講服務態度係差嘅,食麥當勞好過食佢。燒肉非常之鹹,得羅宋湯係正常。
燒肉非常之鹹,得羅宋湯係正常。
外賣自取
2022-05-26 401 瀏覽
這間餐廳看似CAFE,其實內進像茶餐廳而已,經常都食客眾多,一直都不明虛實,有天內進試一試。如果吃那些咖喱汁或是什麼汁扒飯,應該都相當求其,因此我就點了個椒鹽豬扒飯。這些椒鹽類的飯,如果不消5分鐘便端來,你就會嫌它是一早整好,或是返熱的;剛剛它就是等得非常久,最少等了10至15分鐘才端來。不過,椒鹽及豬扒質素相當好。豬扒鬆軟,但不缺肉香,有點脂肪,口感相當不錯;椒鹽則碎,溫度夠熱,味道夠香!奶茶反是極度香滑,據知附近路口的出名,但我反覺這兒的較香滑,茶味亦香濃
這間餐廳看似CAFE,其實內進像茶餐廳而已
,經常都食客眾多,一直都不明虛實,有天內進試一試。

題外話/補充資料: 男店員較惡,女店員即收銀的笑容較好,亦較FRIENDLY
午餐
2022-01-02 486 瀏覽
今日11點幾去食午餐,其中叫咗兩份午餐跟湯跟飲品,飯和飲品都好快到了,唯獨湯未上,於是食住等,點知到食完都未有湯上,於是同店員講湯未到,以下對話內容。我:唔該幫我跟跟,兩碗湯未到。店(原來佢負責收銀):我唔知喎!於是我舉手諗住問其他店員。點知…收銀:冇人知㗎喇!之前嘅店員已經落咗班。我:咁欠兩碗湯點?收銀:我點知你哋係咪已經飲咗?我:我兩支湯匙都仲未用。收銀:我點知你會唔會喺隔離枱攞過嚟?總知上一班啲人唔係度,冇人跟。我:咁你即係話我想騙你兩碗湯?收銀:咁又唔係……(唔係就假囉!)真係好嬲,老婆就話佢咁嘅態度,唔飲湯算喇!連好簡單幫我哋問下都唔做,即使飲到都係激氣。於是好嬲咁埋單走,以後都唔使旨意會再幫襯呢間態度咁差嘅店。😠😠
我:唔該幫我跟跟,兩碗湯未到。
店(原來佢負責收銀):我唔知喎!
於是我舉手諗住問其他店員。點知…
收銀:冇人知㗎喇!之前嘅店員已經落咗班。
我:咁欠兩碗湯點?
收銀:我點知你哋係咪已經飲咗?
我:我兩支湯匙都仲未用。
我:咁你即係話我想騙你兩碗湯?
收銀:咁又唔係……(唔係就假囉!)
2022-01-02
1 分鐘 (堂食)
午餐
2021-09-01 578 瀏覽
土瓜灣餐廳多 但放飯時間 都好多學生所以旁邊幾間排晒隊情況下 就試試依間餐廳結果中伏😓餐牌有幾款 有午餐亦有自選扒餐 配 餐肉 腸仔 蛋 加 餐包似早餐但 個價錢就唔係早餐價我試左個午餐 白酒忌廉辣肉腸菠菜闊條麵 3/10 🥶👎🏻👎🏻一上菜 嘩 乾身到咁 搵唔到白酒忌廉🤥辣肉腸有幾塊 我諗都無半條/一條腸而家材料真係咁貴?然後 有幾塊菇同 青椒 黃椒成碟闊條麵 好啖🥶🥶🥶🥶我都唔知佢依個係炒意粉 定 撈粉但無汁恐怖唯一可讚個羅宋湯都足料有菜有肉朋友叫左份 $80 扒餐好搞鬼 有一舊粟米 / 紅蘿白 / 翠玉瓜個配撘 都 幾搞笑總結 我地異口同聲 無下次👎🏻👎🏻👎🏻
土瓜灣餐廳多 但放飯時間 都好多學生

我試左個午餐
白酒忌廉辣肉腸菠菜闊條麵 3/10 🥶👎🏻👎🏻
一上菜 嘩 乾身到咁 搵唔到白酒忌廉🤥
辣肉腸有幾塊 我諗都無半條/一條腸
而家材料真係咁貴?
然後 有幾塊菇同 青椒 黃椒

有菜有肉

朋友叫左份 $80 扒餐
好搞鬼
有一舊粟米 / 紅蘿白 / 翠玉瓜
個配撘 都 幾搞笑

總結 我地異口同聲 無下次👎🏻👎🏻👎🏻
2021-06-17 614 瀏覽
早排到附近整車,喺呢頭搵早餐食。左搵右搵,見呢間1961牛門面幾光鮮所以就入咗呢間舖。入到去都幾多人,店員都好快幫我搵到個位。坐低咗,問咗幾次想落單先有人幫手。落完單等咗5分鐘左右,店員先拎張落單紙過嚟,而張單先啱啱入😅唔緊要,我其實唔太趕時間,等餐嘅時間,聽到其他枱漏單嘅漏單,錯單嘅錯單,似乎都幾混亂。到我叫嘅沙嗲牛肉麵嚟,味道賣相好一般,沙嗲牛唔好話同d關注組熱店比,同一般快餐店比都覺得馬馬。炒蛋火腿反而幾好。早餐連凍飲40蚊,感覺質素可以好d。整間餐廳嘅感覺好似為做而做咁,誠意欠奉。

2021-05-30
2 分鐘 (堂食)
早餐
2021-06-14 387 瀏覽
曾經好推介呢度嘅早餐比朋友同事,尤其是個雞扒,係成隻雞脾劏開,好似成塊面咁大,就算揀牛扒或者豬扒份量都唔少,湯意粉嘅餐都係心水。幾個月冇黎,今次係徹底覺得唔抵食。$48 一份嘅早餐,嗰件牛扒同大快活差唔多大,兩寸濶左右,仲要咸到不得了。友人嘅雞扒,Size亦都得返以前嘅一半,以前煎得好香口,依家就係普普通通,算係好食過牛扒。留意番,佢隻碟幾細隻吓,所以睇相樣樣野都好大。沙律菜亦都大縮水,每樣菜一塊。餐包係凍嘅,唔係整熱完之後凍返,係冇整熱過,牛油搽落去都唔會溶。從最初嘅蒜蓉包,到餐包,再加埋牛油多士,佢啲麵包都真係好有進步空間。牛油多士會好少少。熱奶茶好飲,熱鴛鴦難飲。結論:沒有然後。
幾個月冇黎,今次係徹底覺得唔抵食。
留意番,佢隻碟幾細隻吓,所以睇相樣樣野都好大。

沙律菜亦都大縮水,每樣菜一塊。
熱奶茶好飲,熱鴛鴦難飲。
結論:沒有然後。

2021-05-23 356 瀏覽
很偶然的機會踏進位於土瓜灣的1961餐廰,點了羅宋湯螺絲粉沒煙鴨胸扁意粉,味道不錯,價錢亦祇是每樣37元,加上火腿扒及煎熟蛋多士,奶茶,值得向各位介紹。臨離閙時亦都有多謝,招呼不錯。
2021-04-10 417 瀏覽
🤬🤬破壞心情的一天,食公仔麵,送線頭!?🤬🤬食食下,點解有野咬五到,並Click住我個牙釘(本人cool牙中),有一半線已經去到喉嚨!勁辛苦!好彩個牙釘幫手,click住條線,五係已吞左落肚!!搞到我表演魔術甘,係個口拎返出黎!非講笑,條線長度有成十多cm!廚房認真要改善,同待應講返,佢開始話米粉!what? ?然後先話係綁住米粉嘅線😡😡😡如果大家想體驗,你就嘗試,我就不了😡😡😡
🤬🤬破壞心情的一天,食公仔麵,送線頭!?🤬🤬

😡😡😡如果大家想體驗,你就嘗試,我就不了😡😡😡
  • 公仔麵送線頭
2021-04-10 298 瀏覽
平時一個人放工入內進食晚餐最低消費都要100元,但質素一般唔緊要,但原來外賣只需50至70元,但食物全一樣,坐係度食好似比人搵咗笨,而且一看就知哥登堡餐廳分支,但價錢貴很多
2021-03-18
10 分鐘 (堂食)
2021-01-09 836 瀏覽
去土瓜灣食早餐,原本目標係去第二間食開嘅茶記,泊低車見到呢間餐廳都幾多人幫襯,而且望到架車,又未試過,最重要係一樣有我想食嘅豬扒餐,咁就入嚟試吓。冇抱住好大嘅期望,反而有驚喜。豬扒同雞扒都係重量級豬扒好好味,唔會過分鬆肉粉搞到淋晒,調味亦都剛剛好,有厚度,有溫度。炒蛋係我鍾意嘅炒法,絕對係近排食早餐食過最好食嘅炒蛋,伴碟有沙律菜,有誠意。腸仔唔太咸,煎得香。午餐肉係厚切,一塊等於人哋兩塊咁厚,不過唔知佢用咩牌子,一啲都唔好食,質地好淋,唔香,怪怪的。蒜蓉多士,蒜蓉醬酸嘅,放棄,下次直接走包算。友人的雞扒,起碼有大x樂/大x活果啲4倍分量,係成隻雞脾劏開放平,塊皮煎到脆卜卜,好香口,但調味略嫌有點不足,要自己加啲鹽,加完鹽之後好有食炸雞髀嘅感覺。飲品呢,淨係睇個杯都覺得唔係幾得,用膠杯,咖啡唔係即磨。我杯熱檸檬茶有成半個檸檬,一啲都唔孤寒,如果用返瓦杯/玻璃杯就會好好多。餐廳光猛新淨,招呼周到,職員有禮貌,有反應,感覺良好。下次再試下佢其他早餐。
冇抱住好大嘅期望,反而有驚喜。

豬扒同雞扒都係重量級

腸仔唔太咸,煎得香。
蒜蓉多士,蒜蓉醬酸嘅,放棄,下次直接走包算。

餐廳光猛新淨,招呼周到,職員有禮貌,有反應,感覺良好。
下次再試下佢其他早餐。

2021-01-09
$48 (早餐)
2020-12-25 444 瀏覽
土瓜灣,一個我不常去、不熟悉的地方。與朋友見面,經過1961,外貌協會的他,覺得似高級西餐廳,於是二話不說,走進去.....坦白,是一間比較簡潔、乾淨的茶餐廳。坐下,先送上兩碗例湯。(😅😅不過那時已接近四點,我們是來吃下午茶......我想沒有晚市,湯,不要浪費吧!)羅宋湯,材料充足,味道不太差,比一般茶餐廳的好一點,起碼不是勁鹹。😊👍🏻我們點了一份奶醬多及一份炸髀薯條。驚喜便來了🎉🎉驚喜一:不知是否因為平安夜🎄,眼前的炸雞髀,大得好像半隻雞。我明白,切開、攤平炸,看起來便會大一點,感覺抵食;不過,它真的大得誇張(可惜沒有影相,因為本身沒打算寫食評😅😅)。皮脆肉嫰,真的是生炸,好味👍🏻👍🏻;不過接近骨的位置不太熟,只好放棄。😅😅驚喜二:平安夜🎄貴少少也要點一杯凍檸樂慶祝一下,凍檸樂,只是加加加三蚊......😹😹好。似。無。試。過.....平時多數加八蚊,豪一次;加十、十二、十五便放棄😹😹最後,兩個人、兩個餐、兩杯凍飲、兩個驚喜,埋單七十六元👏🏻👏🏻這個平安夜🎄都開心了。人,簡單滿足一下🎉🎉
土瓜灣,一個我不常去、不熟悉的地方。

坦白,是一間比較簡潔、乾淨的茶餐廳。

我們點了一份奶醬多及一份炸髀薯條。
驚喜便來了🎉🎉

人,簡單滿足一下🎉🎉
2020-12-23 336 瀏覽
今日一早就去左土瓜灣開工, 開工之前都習慣食個早餐先, 咁今次去到北帝街, 平日煮都係晚市食小炒多, 咁早就冇咩機會過黎, 就一於去左間叫961牛嘅餐廳試下佢個早餐菜單嘅選擇都係大路野, 但張菜單嘅質感真係一流凍奶茶, 典型港式奶茶, 叫左少甜少冰都有跟到, 不過味道平淡左少少沙嗲牛肉公仔麵, 用光身麵, 煮得比較爽口, 牛肉就同坊間差不多, 唔係差, 平均水平蒜蓉多士同炒蛋, 見佢咁切開兩邊都覺得有心, 方包唔洗錢有烘底, 香脆可口, 面層就塗上蒜蓉牛油, 睇落好重味, 但食落淡淡地炒蛋份量多, 質素不錯, 滑, 最好食呢樣最後埋單40蚊, 以環境來講響土瓜灣算唔錯, 樓底高, 乾淨光猛, 不過食物質素一般, 希望下次有機會再來食過

菜單嘅選擇都係大路野, 但張菜單嘅質感真係一流

炒蛋份量多, 質素不錯, 滑, 最好食呢樣

2020-12-23
2020-10-21 601 瀏覽
同男朋友食晚餐,見到係新店,想試下,點知伏到爆炸!!!!叫左個晚巿套餐,牛柳同焗豬,前菜係忌廉湯。認真,由前菜開始都難食到爆,個忌廉湯好似水咁,然後個多士又薄。之後牛柳上黎,啲薯條凍嘅,然後啲牛肉好似皮鞋咁。個老細重要突登問幾成熟,要五成然後上菜時個牛幾乎全熟。咁你問黎個乜啊???????然後個西西里焗豬,改名做三椒洋蔥焗豬吧啦上到黎,個豬燶曬,然後飯又乾到爆炸,之後啲三色椒重多過豬。結論又貴又難食
同男朋友食晚餐,見到係新店,想試下,點知伏到爆炸!!!!
叫左個晚巿套餐,牛柳同焗豬,前菜係忌廉湯。
咁你問黎個乜啊???????
然後個西西里焗豬,改名做三椒洋蔥焗豬吧啦
上到黎,個豬燶曬,然後飯又乾到爆炸,之後啲三色椒重多過豬。

結論
又貴又難食
2020-10-20
30 分鐘 (堂食)
2020-07-27 1498 瀏覽
本身為土瓜灣街坊,知道有新鋪開張,一早 同家人落嚟食個早餐捧下場, 早餐碟頭夠大, 出品亦都唔錯, 雖然價錢唔算平,但環境搭夠, 坐得舒服,有天花吊扇,夠涼爽。 第二晚再落嚟試呢度嘅疫情外賣, $205三個餐,大件夾抵食。(可惜餓得滯冇影相) 羅宋湯夠曬足料, 羊扒夠淋,有羊味唔騷,黑松露炒意粉好香口, 龍蝦湯天使麵略嫌淋咗啲, 不過或者太好生意,侍應只畀得一個湯, 麵包亦忘記放進去, 扣少少分, 不過只是忙中有錯, 問題不大。