2021-07-21
今日請左假休息一下, 無特別安排節目, 臨時興起想EXPLORE下有無D咩新既食材店可以去逛逛, 唔使行死嗰一兩間, 尤其美孚有一間我好鍾意❤️既, 之但係美孚真係無野好食, 好多時都會因為唸唔到食咩而最後決定都係唔去喇。就係咁搵左一間位於深水埗既食材店, 最特別之處是它們有蛋糕🍰寄賣(不是急凍那種), 我呢個甜品迷當然立即心心眼😍, 二話不說就決定在深水埗晚飯。揀左呢間無中場休息同食評不錯的1968 Bistro 。大約下午5點半到達, 餐廳供應晚餐。我地都揀左晚市套餐。嗌套餐可加$28將餐飲轉mocktail, 我地叫杯香檸荔枝梳打。先來餐湯同餐包, 唔係每一間提供餐湯的餐廳都會跟埋餐包, 所以每次見到呢個組合就會有小驚喜, 覺得餐廳有誠意, 想給客人更良好更完整的用餐體驗。更加分的是1968 Bistro的餐包仲有配埋牛油🧈。最重要的是每一樣食物無論湯, 包, 牛油都是有質素的。飲品也不錯, 甜度適中, 味道唔假。牛油果🥑蟹肉意粉 - 我覺得餐廳應該要將呢個意粉加兩個字-忌廉 -落去, 忌廉先係呢個意粉既主角, Carbonara 的做法加入打成蓉的牛油果做成的醬汁, 好味既, 不
先來餐湯同餐包, 唔係每一間提供餐湯的餐廳都會跟埋餐包, 所以每次見到呢個組合就會有小驚喜, 覺得餐廳有誠意, 想給客人更良好更完整的用餐體驗。更加分的是1968 Bistro的餐包仲有配埋牛油🧈。最重要的是每一樣食物無論湯, 包, 牛油都是有質素的。 飲品也不錯, 甜度適中, 味道唔假。
牛油果🥑蟹肉意粉 - 我覺得餐廳應該要將呢個意粉加兩個字-忌廉 -落去, 忌廉先係呢個意粉既主角, Carbonara 的做法加入打成蓉的牛油果做成的醬汁, 好味既, 不過太膩了, 忌廉汁太多太杰。呢幾日無咩胃口, 所以如果個意粉有忌廉呢兩個字唔會嗌佢, 本身唸住個意粉會簡單的用橄欖油同鹽調味然後配上切片牛油果同蟹肉。不過要讚一下蟹肉🦀份量不少, 足料。
肉醬千層麵 - 蕃茄🍅肉醬濃稠度剛好, 份量多, 酸酸甜甜的味道, 食多兩啖都唔會覺得飽滯, 舖面的芝士🧀焗至漂亮的金黃色, 入口香脆也有拉絲效果, 是一道外表同味道同時兼顧的菜色。
最後值得一提的是這間服務不錯的1968 Bistro是免收加一服務費的。