今日請左假休息一下, 無特別安排節目, 臨時興起想EXPLORE下有無D咩新既食材店可以去逛逛, 唔使行死嗰一兩間, 尤其美孚有一間我好鍾意❤️既, 之但係美孚真係無野好食, 好多時都會因為唸唔到食咩而最後決定都係唔去喇。就係咁搵左一間位於深水埗既食材店, 最特別之處是它們有蛋糕🍰寄賣(不是急凍那種), 我呢個甜品迷當然立即心心眼😍, 二話不說就決定在深水埗晚飯。揀左呢間無中場休息同食評不錯的1968 Bistro 。大約下午5點半到達, 餐廳供應晚餐。我地都揀左晚市套餐。嗌套餐可加$28將餐飲轉mocktail, 我地叫杯香檸荔枝梳打。先來餐湯同餐包, 唔係每一間提供餐湯的餐廳都會跟埋餐包, 所以每次見到呢個組合就會有小驚喜, 覺得餐廳有誠意, 想給客人更良好更完整的用餐體驗。更加分的是1968 Bistro的餐包仲有配埋牛油🧈。最重要的是每一樣食物無論湯, 包, 牛油都是有質素的。飲品也不錯, 甜度適中, 味道唔假。牛油果🥑蟹肉意粉 - 我覺得餐廳應該要將呢個意粉加兩個字-忌廉 -落去, 忌廉先係呢個意粉既主角, Carbonara 的做法加入打成蓉的牛油果做成的醬汁, 好味既, 不

飲品也不錯, 甜度適中, 味道唔假。

牛油果🥑蟹肉意粉 - 我覺得餐廳應該要將呢個意粉加兩個字-忌廉 -落去, 忌廉先係呢個意粉既主角, Carbonara 的做法加入打成蓉的牛油果做成的醬汁, 好味既, 不過太膩了, 忌廉汁太多太杰。呢幾日無咩胃口, 所以如果個意粉有忌廉呢兩個字唔會嗌佢, 本身唸住個意粉會簡單的用橄欖油同鹽調味然後配上切片牛油果同蟹肉。不過要讚一下蟹肉🦀份量不少, 足料。

肉醬千層麵 - 蕃茄🍅肉醬濃稠度剛好, 份量多, 酸酸甜甜的味道, 食多兩啖都唔會覺得飽滯, 舖面的芝士🧀焗至漂亮的金黃色, 入口香脆也有拉絲效果, 是一道外表同味道同時兼顧的菜色。

最後值得一提的是這間服務不錯的1968 Bistro是免收加一服務費的。

2021-06-23 1171 瀏覽
唔喺朋友推薦比我,都唔知原來深水埗有間西餐小店。佢個位置同舖面都唔太當眼,所以好容易比人忽略左。.呢到既午市套餐選擇都幾多,有沙律又有意粉,價錢喺深水埗區來講喺貴少少,但都喺可以接受的。是日餐湯口感好creamy ,味道濃郁好飲。✨肉醬千層麵面頭放了滿滿的芝士和蕃茄醬,賣相好吸引!輕輕切開便有拉絲效果,肉醬酸酸甜甜,加上千層麵好厚身,食完飽肚又唔會太膩。✨黑松露雜菌意大利麵黑松露味雖然唔算好突出,偏向淡身一啲,而雜菌既份量都幾多,而且新鮮。意大利麵條有咬口,唔會話煮得太腍或者太硬,醬汁既稀稠度都剛剛好,食落濕潤唔乾。下次有機會都想試下其他單點的牛扒和薄餅。

是日餐湯口感好creamy ,味道濃郁好飲。

✨肉醬千層麵

✨黑松露雜菌意大利麵

下次有機會都想試下其他單點的牛扒和薄餅。
2021-06-05 795 瀏覽
最近老公好sweet💕每個weekend都諗好同我去邊度食嘢🍽今晚近近地深水埗原居民開餐😋好開心又一間有水準西餐🌟牛油果蟹肉意粉🍝👍🏻👍🏻👍🏻😍周打魚湯好足料喎😍麵包脆卜卜!牛油都好正🧈😋努力一天後嘅回魂啡☕️😆
最近老公好sweet💕
每個weekend都諗好同我去邊度食嘢🍽
今晚近近地深水埗原居民開餐😋
好開心又一間有水準西餐🌟

牛油果蟹肉意粉🍝👍🏻👍🏻👍🏻😍

周打魚湯好足料喎😍麵包脆卜卜!牛油都好正🧈😋

努力一天後嘅回魂啡☕️😆
星期日做完facial兩點半,約左三點半去深水埗拎古早蛋糕,一個人想嘆杯咖啡💕。沿住汝州街剛巧看到這間西餐廳,門面唔差,仲有lunch set,入去試下。溫泉蛋卡邦尼意粉 $64 (包餐湯或茶或咖啡)意粉彈牙很掛汁,好香忌廉同煙肉味,是香港的正宗口味,但溫泉蛋可以大隻啲,六十幾蚊唔洗加一有野飲,性價比高。+$12 轉mocha,咖啡入口好順滑,朱古力味好濃,卑左包啡糖我,但唔加糖都已經夠甜,滿足了😊。可惜我唔食得牛唔係我一定會叫佢個漢堡包🤤🤤

溫泉蛋卡邦尼意粉 $64 (包餐湯或茶或咖啡)

可惜我唔食得牛唔係我一定會叫佢個漢堡包🤤🤤
疫情緩和,又可以約三四知己去吃大餐了~ 這天和姐妹們一同來到深水埗1968 Bistro探店,試試這裡招牌的超巨型32安澳洲斧頭扒!深水埗不單只有電腦商埸和鴨寮街,還有食街,周圍都有美食小店,但高質西餐廳一直欠奉。直至開業半年的深水埗 1968 Bistro 出現~ 餐廳走多國菜路線,廚師及待應都是酒店出身,雖然餐廳位於深水埗,但他們堅持採用優質新鮮食材,百多元已可品嚐到鵝肝及油封鴨髀,而且小店不收加一,經濟實惠。先吃頭盤,泰式柚子大蝦沙律,廚師用西式方法調製醬汁,新鮮好味。法式鵝肝多士用匈牙利鵝肝,配以沙律菜及法式麵包,鵝肝做到外脆內軟,再配以意大利黑醋醬,令口感層次更加豐富。另一道白酒牛油炒蜆,採用日本空運到港的蜆,廚師特製牛油白汁,即叫即煮,鮮味十足。 主食方面,我們點了多款一起開心Share。推介墨西哥牛油果辣肉醬Pizza,其靈感來自墨西哥粟米片,廚師將它改頭換面,以熱辣辣肉醬為基本,再配上牛油果醬及酸忌廉,味道刺激!另一道同樣採用牛油果的蟹肉慕絲意粉,用上大量的牛油果取替忌廉做成醬汁,以蟹肉做成一條條的慕絲,有冷熱的選擇,口感幼滑且配搭新鮮,健康又好味。法式牛油焗龍蝦配甘筍

泰式柚子大蝦沙律
法式鵝肝多士
白酒牛油炒蜆

墨西哥牛油果辣肉醬Pizza
牛油果蟹肉慕絲意粉
法式牛油焗龍蝦配甘筍意大利飯

主食方面,我們點了多款一起開心Share。推介墨西哥牛油果辣肉醬Pizza,其靈感來自墨西哥粟米片,廚師將它改頭換面,以熱辣辣肉醬為基本,再配上牛油果醬及酸忌廉,味道刺激!另一道同樣採用牛油果的蟹肉慕絲意粉,用上大量的牛油果取替忌廉做成醬汁,以蟹肉做成一條條的慕絲,有冷熱的選擇,口感幼滑且配搭新鮮,健康又好味。法式牛油焗龍蝦配甘筍意大利飯,餐廳採用澳洲龍蝦,有少少生米口感的意大利飯伴香脆羽衣甘籃,效果還不錯。
油封鴨髀配紅酒汁及黑松露薯蓉

32安斧頭扒

主菜推介油封鴨髀配紅酒汁及黑松露薯蓉,以黑椒及自家製蔬菜水果代替較肥膩的雞湯醃製鴨髀,可見廚師的用心。最後就是32安斧頭扒,餐廳採用澳洲冰鮮斧頭扒肉,肉鮮嫩多汁,可供3-4人分享,但必需要一天前預訂才能吃到!
泰式柚子大蝦沙律
法式鵝肝多士
墨西哥牛油果辣肉醬Pizza
牛油果蟹肉慕絲意粉
法式牛油焗龍蝦配甘筍意大利飯
油封鴨髀配紅酒汁及黑松露薯蓉
32安斧頭扒
2021-05-20 533 瀏覽
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍平價優質西餐,環境和食物都吾錯,價錢公道,款式都算多,pizza和焗飯好味。餐湯平實而有驚喜。
2021-04-18
1 分鐘 (堂食)
  • 青咖哩焗飯
今日去了位於北河街街市附近的1968食午餐,可能因此過了午飯時間人流比之前少了,等了一張枱就能入餐廳。菜單種類多元化由台式,美式,意式到法式等都各有1款肯定可以搵到款合適的。而今日我們就選了台式滷肉飯,漢堡配薯條,卡邦尼意粉這3款試一試。滷肉飯,主要是用瘦肉做,味道適中不會太鹹,是符合香港人口味的滷肉飯。其實就是沒有什麼特色,定價也高。卡邦尼意粉,流心蛋配意粉味道可以,但芝士落太多食到一半已經覺得膩,而煙肉不太理想食落似平價火腿。漢堡+薯條,漢堡份量十足面包鬆軟但入面塊扒就又乾又硬沒有肉的鮮味,感覺是超一般的合成肉漢堡扒。薯條炸的時間太耐外皮變硬,這份的話牙齒不好的人不要揀。餐飲方面,我們點的是最基本的檸茶,檸水,很可惜檸檬茶是用立頓茶包+檸檬沖的,水溫不夠茶包完全出唔到一D茶味。由於檸茶實在太難飲,唯有之後另外再買野飲......雖然如此但這餐廳以深水埗區來說已經算是中上等級,食午餐時間更會出現長人龍,要排超過3張枱以上。今次滷肉飯是這幾個餐之中表現最好,但因定價過高下次未必會再點。

台式魯肉飯+半熟蛋
台式魯肉飯+半熟蛋
2021-02-16 1528 瀏覽
第一次光顧。食店裝修整潔,座位坐得舒服,三位樓面員工斯文有禮。只叫了一個午餐 - 煙三文魚薄餅芥未汁配是日餐湯。今日餐湯是忌廉蕃茄湯,送上餐湯時,溫度是熱的,有别於一般暖暖的餐湯,這點我十分欣賞。煙三文魚薄餅的厚度是剛好,既不是傳統的厚批,也不是薄薄的薄批。 Pizza 批是餅乾的厚度,送上時是剛出爐的熱呼呼,冷卻後, pizza 批仍是鬆脆的,非常可口美味,個人覺得 pizza lover 真是不能錯過。材料方面,芝士分量足而不膩,紫洋蔥特別甜脆,三文鱼切成粒粒,不是特別咸,喜歡重口味的可能需要自行加鹽。午餐只配餐湯或飲品,若選餐湯,便沒有飲品,不過,每人都有清水一杯,員工會替客人添清水,安排ok。
This is one of the few western restaurants in Hong Kong that I feel that the chef actually cook with soul. I personally like their pasta, which was cooked to andante. Their thin crush pizzas are not bad either. Their crush still crispy after almost two hours. However their chips were a bit disappointed. As I was expected home cooked chunky chips but it’s those shop bought skinny chips.Their service was excellent, friendly and attentive staff. They would come to check whether we need anything ext

Their service was excellent, friendly and attentive staff. They would come to check whether we need anything extra and how the foods taste.

One downside is their draught beer choice, which is just Stella Artois. I’d hope to have one more choice like Peroni or a local beer.
最近深水埗開咗好多新cafe同餐廳,所以都多咗去深水埗食嘢。.呢間餐廳嘅lunch set 非常抵食,最平$58就有交易,質素都ok,可以一試。.是日餐湯 - 南瓜湯南瓜湯好creamy ,味道都幾好.傳統意大利芝士蕃茄薄餅 $58Pizza 批底夠薄,脆脆地,唔會硬。芝士份量足夠,做到少少拉絲效果,亦有大量蕃茄醬,整體味道唔錯.菠菜龍脷柳焗飯 $68呢個焗飯有啲驚喜,估唔到係用blend 咗嘅菠菜做醬汁,顏色好吸睛。不過整體味道比較一般,唔係好食得出菠菜味。.另外仲加埋兩件芝士蛋糕,由於實在太飽,就揀咗take away 。蛋糕味道一般,芝士味唔算濃。
是日餐湯 - 南瓜湯
南瓜湯好creamy ,味道都幾好

傳統意大利芝士蕃茄薄餅 $58

菠菜龍脷柳焗飯 $68

2021-01-03 1140 瀏覽
作為2021年第二餐午餐,我叫咗南瓜意大利飯配蟹肉慕絲,而友人就叫咗龍蝦汁大蝦意大利粉。 Risotto 口感比較接近外國有啲硬,但接受到。每粒沾到南瓜忌廉,南瓜味可以再突出啲。蟹肉慕絲大大增加風味,有鹹香。慕絲配Risotto食口感更平衡。(打打下食評先知冇影相)午市加$22就有蛋糕。甜品點咗藍莓芝士蛋糕,芝士同藍莓味恰到好處,食到最後都唔會膩。飲品轉拉花鮮奶咖啡都只係$6,值得轉。 代友人溫馨提示:Weekend嘅餐牌同平日有所唔同。
藍莓芝士蛋糕

代友人溫馨提示:Weekend嘅餐牌同平日有所唔同。
2021-01-02
藍莓芝士蛋糕
2020-12-31 1025 瀏覽
2020年嘅最後一日要對自己好啲,又嚟到我常到嘅至愛地方!1968Bistro位於深水埗最繁忙嘅地段,就喺北河街街市附近。餐廳左右都喺啲比較地道嘅餐廳,唯獨佢一間係食西餐。舖頭細細但係有提供嘅種類好齊,意大利飯扒類薄餅意粉,甚至日式丼飯都有。今日嘅午餐就有提供法國油鴨髀同埋北京填鴨薄餅,聽個名都好吸引!而且價錢好優惠$100以內搞掂。今日我豪啲❗️我食咗個牛油果蟹肉慕絲意粉,第一口食落感覺係咸咗啲,但食多幾啖就食到好香好香嘅牛油果味🥑期望與口味相等!最後一提,呢間餐廳嘅派對到會大餐真係好超值,八人餐千幾蚊有齊頭盤、三文治、小食、甜品、意粉、薄餅、海陸空等等

2020-12-25 1210 瀏覽
25 Dec, 2020 的聖誕🎄,因為 二人限聚令 加上晚市禁堂食,真係無乜🎄氣氛。晚上 不可以 跟朋友 外出晚飯 慶祝,所以晏晝 去食個 Xmas🎄午餐 應下節。路過 深水埗 汝州街 有間 好多聖誕🎄裝飾 的 Bistro,令我覺得 好有 讀書 年代 曾 跟家人在「台利園」食過 的聖誕🎄大餐 feel,所以 就Walk-in 睇吓有冇 位?咁又 真係有一張「吉」枱,也竟然 發現有個 聖誕🎄大餐的 menu 裏 有 我想 點的 牛排 餐,我立即就order ,可惜 侍應生 話 聖誕🎄餐 是要 預訂的 ,我便 退而求其次 點了一份 五成熟 Ribeye 牛排 餐配燒汁。餐廳 有好多聖誕🎄裝飾,好有retro feel。午餐 包周打蜆湯 及 餐茶,周打蜆湯 湯底 幾濃 但不會 太鹹 ,蜆肉 也大粒,幾真材實料。牛排 肉質嫩 但 中心溫度 可以再 加熱一點 ,味道會較佳。本來以為 我需要 一個外賣盒,因為除了 牛排之外,還有其它配菜如 🥔 🌱🍅 ,可能套餐味道不錯,我可以把整個 套餐 消化下來。在深水埗區,這餐廳 裝潢 及食品 頗有心思。

餐廳 有好多聖誕🎄裝飾,好有retro feel。

在深水埗區,這餐廳 裝潢 及食品 頗有心思。
2020-12-25
5 分鐘 (堂食)
嗰日行過深水埗三太子及北帝廟旁,竟然有呢間西式小屋,覺得外表與中式廟宇格格不入,好特出。看看餐牌,午餐有三種價錢$58、$68、$88,有好多選擇,仲要免加一服務費,好平民價喎!店內環境精緻優雅,只係冷氣比較勁,怕凍嘅請記得帶外套啦。溫泉蛋卡邦尼意粉(HK$58).意粉 al dente,份量多.溫泉蛋滿流心的.牛油忌廉醬汁配火腿肉好味.洋蔥片熟透,甜味鮮奶咖啡 (跟午餐送的).機沖的,沒有拉花,不過唔錯

溫泉蛋卡邦尼意粉(HK$58)
.意粉 al dente,份量多
.溫泉蛋滿流心的
.牛油忌廉醬汁配火腿肉好味
.洋蔥片熟透,甜味

溫泉蛋卡邦尼意粉

鮮奶咖啡 (跟午餐送的)
.機沖的,沒有拉花,不過唔錯

鮮奶咖啡

2020-09-05
鮮奶咖啡
2020-11-04 2459 瀏覽
為慶祝限聚令終於放寬至六人,今日就約埋幾個同事聚首一堂食餐lunch。呢個舖位最近轉手為西餐廳,又可以經OpenRice訂枱,一於嚟試吓。午市套餐包餐湯或飲品,價錢相宜,又唔駛加一,既然難得出嚟食,就食好少少,一於all in $88嘅餐。再加多個肉眼扒,咁就夠哂我哋開心share。是日餐湯係南瓜忌廉湯,上枱是熱辣辣,入面有少許南瓜肉,味道唔錯。肉眼扒揀咗七成熟,不過我就嫌佢煮得比較熟咗啲啲,配菜有薯仔、芝士番茄同蘆筍,色香味俱全。龍蝦汁大蝦意粉除咗有蝦仲有青口,意粉彈牙。和風一口牛柳粒飯嘅牛柳相對較少,好似唔夠我哋一人一粒😅勝在有大量菇類搭夠。咖喱牛脷焗飯上枱又係熱辣辣,而且勁香,牛脷係厚切,仲有三大片,呢個唔錯!Pizza新鮮香脆,勁多芝士,個個食得好滋味!芝士漢堡再加菠蘿真係絕配,漢堡扒真材實料夠厚肉,配埋薯條,我覺得呢個餐最抵食!好耐未試過圍埋一班人食飯,來個大合照就開大餐👍🏼😋
再加多個肉眼扒,咁就夠哂我哋開心share。
南瓜湯
安格斯肉眼牛扒
龍蝦汁大蝦意粉除咗有蝦仲有青口,意粉彈牙。
龍蝦汁大蝦意粉
和風一口牛柳粒飯
咖喱牛脷焗飯
Pizza新鮮香脆,勁多芝士,個個食得好滋味!
意式辣肉腸薄餅
安格斯牛肉芝士菠蘿漢堡配薯條
好耐未試過圍埋一班人食飯,來個大合照就開大餐👍🏼😋
安格斯肉眼牛扒
意式辣肉腸薄餅