2022-09-06 76 瀏覽
喺油麻地旺角交界嘅1998 Food & Beverage,剛開業不久,午市套餐$60左右,已經包埋餐湯同埋飲品,走親民路線嘅西餐廳!香煎三文魚香草忌廉意粉 $72三文魚嘅魚皮煎得幾香口,魚肉有一定嘅厚度,調味調當!意粉係歐洲人鍾意嘅Al Dente口感,配香草忌廉汁都幾夾!餐湯是日餐湯係雜菜湯,都幾好味!餐飲轉特飲只需加$12,熱情果梳打又酸又爽,大熱天時飲就啱晒!蜂蜜柚子雞翼 $48偏韓風嘅炸雞翼,香脆甜美!

香煎三文魚香草忌廉意粉 $72

餐湯
是日餐湯係雜菜湯,都幾好味!

餐飲
轉特飲只需加$12,熱情果梳打又酸又爽,大熱天時飲就啱晒!

蜂蜜柚子雞翼 $48
偏韓風嘅炸雞翼,香脆甜美!
2022-09-05 56 瀏覽
出左旺角行街同朋友想坐低食啲野抖下再戰😂呢間位於上海街高質西餐「1998 food & beverage」無論環境及食物質素都唔錯🙌蕃茄海鮮意粉🍝蕃茄海鮮意粉🍝份量適中🤗意粉口感彈牙😌每條均沾上蕃茄汁酸酸地非常開胃🥰配料有青口及魷魚🦑等海鮮整體幾新鮮👍套餐跟南瓜湯🎃南瓜湯質感都好綿🥰感覺係打碎左嘅南瓜蓉🎃絕對唔係稀到死嘅餐湯😂小食點了柚子雞翼🐥雞翼有5隻食落幾有驚喜🤗外皮炸得幾香脆可口👍🏻雞肉算幾滑嫩😬柚子醬甜甜酸酸幾開胃🤤勁快食哂😂柚子梳打🥤柚子梳打冰冰涼涼飲落感覺好清新🤗熱辣辣天氣飲最好不過🥰
出左旺角行街同朋友想坐低食啲野抖下再戰😂

小食點了柚子雞翼🐥

柚子梳打🥤
柚子梳打冰冰涼涼飲落感覺好清新🤗熱辣辣天氣飲最好不過🥰
2022-09-05 56 瀏覽
餐廳位於油麻地近朗豪坊,位置非常方便,重點係性價比高,服務又唔錯,一坐低就送上冰凍檸檬水供客人消暑。💥午餐餐湯忌廉湯非常香濃郁,口感creamy,唔會係茶餐廳嘅水狀。💥蟹肉意粉($86)意粉份量好大碟,芝士碎勁多,而且蟹肉亦好足,蟹肉味濃配以勁creamy嘅海鮮汁意粉,味道好夾,意粉亦好彈牙,烹調時間好恰當,真係性價比好高。💥朱古力心太軟配雲呢拿雪榚($36)心太軟朱古力味濃郁,新鮮焗出黎要等一陣,所以熱辣辣上枱,非常多嘅流心流出黎。配似凍冰嘅雪榚真係好正。

💥午餐餐湯
忌廉湯非常香濃郁,口感creamy,唔會係茶餐廳嘅水狀。

💥蟹肉意粉($86)

💥朱古力心太軟配雲呢拿雪榚($36)
午餐
2022-09-05 37 瀏覽
今日同同事食晏黎到呢間以黑白為主調走工業風既西餐廳!餐廳係主要食意粉及漢堡甜品等等!而且選擇都幾多啊!南瓜湯南瓜煲到完全溶化、加入忌廉好香濃🤗卡邦尼意粉喜歡carbonara全因佢既醬汁,食落充滿忌廉香味加上蛋黃汁再配上中間既溫泉蛋!蛋黃味道好濃郁但食下去不會膩,感覺幾又creamy!柚子雞翼雞翼炸到外皮好香脆、肉質軟嫩好味!而面頭既柚子醬酸酸甜甜好開胃!食到停唔到口!凍咖啡係港式茶餐廳既味道!

南瓜湯
南瓜煲到完全溶化、加入忌廉好香濃🤗

卡邦尼意粉

柚子雞翼

凍咖啡係港式茶餐廳既味道!
2022-09-04 37 瀏覽
💕1998出到旺角想避開人潮搵間小店輕輕鬆鬆食飯🍽行多幾步去上海街食係唔錯嘅選擇1998係最近新開嘅餐廳,餐牌以沙律、Burger 、意粉為主,set lunch送餐湯同飲品,性價比幾高🥰.🌈餐湯是日餐湯係南瓜湯,濃度適中,質感細滑🥣有陣陣南瓜香甜🎃.🌈蟹肉意粉 $86Display相當吸引,一上枱已聞到陣陣蟹肉鮮味,意粉軟硬適中,掛汁力一流,每條意粉都沾上醬汁🍝加上一絲絲新鮮嘅蟹肉,整體感覺唔會單調🥰.🌈心太軟好欣賞廚師嘅創意,呢個看似普通嘅心太軟相當有驚喜🧡食雪糕時聽到咔一聲🙈原來係加咗爆炸糖🍦食到2重口感,加倍開心🤣而主角即叫即焗嘅心太軟外皮脆口,內裡熱辣辣嘅朱古力醬香濃唔過甜🍫嚟呢度一定要食甜品呀🤗
💕1998

🌈餐湯
是日餐湯係南瓜湯,濃度適中,質感細滑🥣有陣陣南瓜香甜🎃

🌈蟹肉意粉 $86

🌈心太軟
好欣賞廚師嘅創意,呢個看似普通嘅心太軟相當有驚喜🧡

1K
2022-09-04 28 瀏覽
某日去旺角行街路過見到呢間餐廳叫1998好似幾特別,職員友善,因為肚餓所以叫左個蝦汁大蝦意粉,呢間餐廳既內部裝飾以型格黑色為主,亦都有一個好靚既黃色霓虹燈打卡位,牆上面仲有d貓既畫,大蝦意粉擺盤好靚,蝦都有4條嫁,配埋蕃茄同香草我仲叫左個心太軟食,心太軟即叫即整,口感外脆內軟唔會好硬,入面既流心朱古力亦焗到岩岩好,個雪糕係呍呢拿加入左爆炸糖响口入面爆炸既感覺好有趣,小篇推介心太軟甜品,飲品既凍柚子soda唔會好甜。

薯條松露醬一定要食!薯條松露醬一定要食!薯條松露醬一定要食!羊架、牛眼肉、蒜蝦意大利粉都好好食!所以嘢都近乎100分~惟一係少少少少迫希望餐廳快啲有埋銀行Payment啦~
羊架、牛眼肉、蒜蝦意大利粉都好好食!所以嘢都近乎100分~
惟一係少少少少迫
希望餐廳快啲有埋銀行Payment啦~
2022-09-03 57 瀏覽
新鮮熱辣8月30日晚同朋友去食生日飯,叫咗兩個意大利飯,一個意粉,一份扒,一個薯條同炸魷魚圈一份柚子雞翼。個黑松露意大利飯唔膩個汁都唔太杰,但又可以包住啲飯粒,仲好香添。軟殼蟹意大利飯又係好味個虎蝦意粉朋友好鍾意,煮得爽口同幾彈牙,蝦唔知,我無食。個扒都唔錯,薯蓉本身就淡味,但撈埋個汁就應該剛剛好,不過因為我無撈就咁食,就淡口啲。薯條同魷魚圈都正常好食,但薯條個黑松露醬就甜咗少少最後叫咗三個甜品係個Tiramisu差啲,唔夠凍,好快溶咗咁可可&咖啡味都唔係好出其餘兩款都好味道呀,藍莓芝士蛋糕上面仲有啲好似爆炸糖咁嘅野朱古力好味同朋友食完都覺得OK但見評語都有人覺得唔滿意唔知關唔關個廚師事🙈我地5個人去食都覺得無問題所以都唔知係點解,個人係覺得ok嘅。

軟殼蟹意大利飯又係好味
個虎蝦意粉朋友好鍾意,煮得爽口同幾彈牙,蝦唔知,我無食。

薯條同魷魚圈都正常好食,但薯條個黑松露醬就甜咗少少

最後叫咗三個甜品
係個Tiramisu差啲,唔夠凍,好快溶咗咁
可可&咖啡味都唔係好出
其餘兩款都好味道呀,藍莓芝士蛋糕上面仲有啲好似爆炸糖咁嘅野
朱古力好味

同朋友食完都覺得OK
但見評語都有人覺得唔滿意
唔知關唔關個廚師事🙈
我地5個人去食都覺得無問題
所以都唔知係點解,個人係覺得ok嘅。
2022-08-30
慶祝紀念
生日
2022-09-02 54 瀏覽
11998 Food & Beverage(旺角)Beverage餐廳,安格斯牛扒,蝦汁蝦肉意粉,甜品都好好食。我今日叫左另一款意粉1)餐湯係👉什菜湯2)蕃茄海鮮意粉$82材料有:蝦、魷魚、蜆肉(每日唔同海鮮)我本身鐘意食茄汁意粉,所以我好有經驗😋呢碟蕃茄海鮮意粉,上面重有埋芝士粉,好味,冇令我失望。3)飲品係柚子梳打,重加入一片檸檬🍋4)提拉米蘇$46入面食到脆脆地,原來加入左手指餅,好食,我鐘意表面澆上好多朱古力粉,甜度適中。
11998 Food & Beverage(旺角)
Beverage餐廳,安格斯牛扒,蝦汁蝦肉
意粉,甜品都好好食。
我今日叫左另一款意粉
1)餐湯係👉什菜湯
2)蕃茄海鮮意粉$82
材料有:蝦、魷魚、蜆肉(每日唔同海鮮)
3)飲品係柚子梳打,重加入一片檸檬🍋
4)提拉米蘇$46
2022-08-28 79 瀏覽
睇面書介紹過呢間新開嘅1998,睇片好吸引,是日專程黎試下。地點唔難搵,一出地鐵站行一陣就到了。店內不大,約有廿十個坐位左右,唔算寬敞,但坐位都幾舒適。坐低睇下餐牌先,店員隨即送上冰凍檸檬水,天氣咁熱真係好需要。🥣南瓜湯點午餐有餐湯送,是日係南瓜湯,好香甜呀。🍹柚子疏打餐飲轉了特飲的柚子疏打,有柚子醬同檸檬,酸酸甜甜仲好夠汽,飲落相當清爽。🍚黑松露意大利飯主食點了黑松露意大利飯,上枱時啲黑松露味超勁,遠遠都聞到呀。個碟雖然唔大,但放到全碟滿晒份量唔少,每一口都有雜菌勁足料,唔止黑松露味濃,仲有好濃嘅芝士,超好味。🍨烈日窩夫配雪糕最後仲叫左份甜品,餐牌上無㗎,係寫係牆上嘅special menu黎。係比利時窩夫配抹茶雪糕同紅豆,又香又甜好好味,窩夫入面有粒粒砂糖,每一口都係甜味呢。好好味~果然無介紹錯。

地點唔難搵,一出地鐵站行一陣就到了。

店內不大,約有廿十個坐位左右,唔算寬敞,但坐位都幾舒適。

🥣南瓜湯
點午餐有餐湯送,是日係南瓜湯,好香甜呀。

🍹柚子疏打

🍚黑松露意大利飯

🍨烈日窩夫配雪糕

好好味~果然無介紹錯。
2022-08-26
2022-08-27 53 瀏覽
這是一間位於旺角的小店,餐廳看上去是精緻,有格調的。餐廳週末亦有提供午市套餐,主菜配餐湯及飲品,簡單但滿足!這天的餐湯是白菌忌廉湯。這裡的湯質地不濃稠,但很細滑,裡頭有一些蘑菇片,調味很合適。我吃的主菜是溫泉蛋卡邦尼意粉。意粉軟硬適中,醬汁非常濃厚。每條麵條都能夠沾到充足的醬汁,因此意粉味道很濃郁,非常美味!我的飲品是凍朱古力,朱古力味道比較尋常,不會過甜,亦不算非常濃郁,然而我覺得它是美味可口的朱古力飲品!
這是一間位於旺角的小店,餐廳看上去是精緻,有格調的。
餐廳週末亦有提供午市套餐,主菜配餐湯及飲品,簡單但滿足!
2022-08-27 43 瀏覽
餐廳位於旺角油麻地之間,由地鐵站路程只需要5分鐘左右,十分方便快捷,餐廳主打西式料理,喜愛餐廳的原因全因為內裏的裝潢,黑色為主調,令我十分滿意,加上座位寬闊,又舒適,真是一個不錯的地方。蒜香白酒蜆肉意粉,蒜香味十足,當然是最基本,白酒煮蜆,令整個意粉味道更為豐富,加上意粉軟硬適中,也不油膩,絕對合我心意。更喜愛帶點香辣的味道,更為開胃。柚子梳打,看似簡單,沒什麼大不了,但其實別具意思。看到梳打的氣泡由下而上慢慢升上去,令我回想起往事。
琴日同朋友行完街諗住揾吓附近有咩未食過成日食黎食去都係個幾味就揾到呢間食意粉嘅🤔本身我哋都係意粉控,抱住試吓心態我就嗌咗個蕃茄鴨肉意粉晚餐有埋湯或沙律同嘢飲想講真係好有驚喜🤔啲鴨個皮好脆 啲肉又入味仲要唔係薄切🫠勁厚勁大舊係有啲肥肉位我個人本身麻麻跟住我fd單點咗個溫泉蛋肉醬意粉正常發揮唔會好淡好水咁 肉醬分量黎講岩岩好我哋食開重口味 想話叫職員攞成樽芝士粉比我哋唔洗麻煩佢地😂😂點知原來佢哋唔係用一樽樽個啲職員解釋話佢哋啲芝士係芝士磚刨出嚟樣衰到想搵窿捐🫣不過佢地都真係好好服務都有即刻refill比我哋最後就係蜆肉意粉小小辣吊味好開胃蜆嘅分量我覺得好夠 即係一啖粉一啖蜆可以岩岩好ko 成碟🤔我覺得ok我朋友唔食cream唔食芝士所以呢個粉開正佢個範👍🏻Anyway 成間餐廳感覺唔錯職員服務都幾好係繁忙時間佢哋好似幾忙食物質素都好
琴日同朋友行完街諗住揾吓附近有咩未食過
成日食黎食去都係個幾味
就揾到呢間食意粉嘅🤔
本身我哋都係意粉控,抱住試吓心態

我就嗌咗個蕃茄鴨肉意粉晚餐

職員服務都幾好
係繁忙時間佢哋好似幾忙
食物質素都好
2022-08-23 125 瀏覽
開始睇相以為幾好,點知中哂伏。除咗飲品,食物同甜品都好難食。蒜香白汁蜆肉意粉蜆肉好多沙,意粉冇乜味好多油,唔知食緊啲乜。蟹肉risotto超級難食,完全唔係risotto,只係罐頭龍蝦湯撈白飯,完全係唔知食緊啲乜,非常失望。藍莓芝士蛋糕甜到漏,完全唔好味,雖然有啲爆炸糖喺上邊,食上嚟特別啲,但係完全冇味,只係有甜味嘅cream餅,好似係街買返嚟咁,非常失望。而且環境完全唔似一間Cafe,十分之嘈,可能唔好彩先係咁,但服務質素合格。係一間水準之下嘅Cafe,極度失望。
開始睇相以為幾好,點知中哂伏。

除咗飲品,食物同甜品都好難食。

蒜香白汁蜆肉意粉

蜆肉好多沙,意粉冇乜味好多油,唔知食緊啲乜。

蟹肉risotto

藍莓芝士蛋糕

係一間水準之下嘅Cafe,極度失望。
2022-08-21 120 瀏覽
2個人夜晚去食的..2個都叫左意大利飯...意大利飯冇味, 好難食, 意大利飯亦都煮得好差, 似罐頭湯倒落d飯多成灘水咁同上面既一個食評一樣佢地d意大利飯都係好淡冇味就連蘑菇黑松露都省住d蘑菇, 得d蘑菇碎好似成碗湯飯咁而另一碗叫既係軟殼蟹意大利飯個意大利飯仲誇張真係比水浸住咁舊軟殼蟹就冇調味+好細舊即係你去x氣/葵運食舊軟殼蟹都一定大舊+好食過佢依間野係我食過少數咁難食既餐廳而且令我有動力打夠字先比到評分以人均125蚊消費黎講旺角絕對有位置比佢方便+比佢平+比佢好食既餐廳想食湯意大利飯可以去試一既
2個人夜晚去食的..
2個都叫左意大利飯...
成灘水咁
同上面既一個食評一樣
佢地d意大利飯都係好淡冇味
就連蘑菇黑松露都省住d蘑菇, 得d蘑菇碎
好似成碗湯飯咁
而另一碗叫既係軟殼蟹意大利飯