2024-02-08 759 瀏覽
西環#24 Foodstation,一間以提供快速而美味嘅西式快餐為主嘅餐廳,近日我喺午市時間去咗試佢哋嘅香煎雙扒飯配日式咖哩汁,以及蘑菇牛肉漢堡配薯條,每一樣都令人回味無窮。首先講下香煎雙扒飯,呢個選擇實在太正。豬扒同雞扒煎得外脆內嫩,肉質多汁,每一啖都食到扒嘅原味。而佢哋配上嘅日式咖哩汁,味道香濃而且微辣,同雙扒結合得天衣無縫,令整個菜式層次分明,香氣撲鼻。再講講蘑菇牛肉漢堡,呢個係我個人嘅大愛。牛肉漢堡 juicy外皮煎得剛好,內裡肉汁豐富,每一啖都肉味濃郁。加上煎蘑菇嘅鮮味,同牛肉完美融合,令整個漢堡食落去更加有層次。配搭嘅薯條外脆內軟,係享受漢堡嘅同時,又增加咗幾分樂趣。#24 Foodstation嘅環境簡潔舒適,非常適合快節奏嘅午市時間。即使人多,服務員都能夠保持親切同效率,確保每位客人都能夠享受到美味嘅食物。香煎雙扒飯都係49蚊,仲要連埋湯或者飲品!留意翻佢係HKU附近,Lunch Time就要因住學生放Lunch!
香煎雙扒飯  配  日式咖哩汁

蘑菇牛肉漢堡配薯條

香煎雙扒飯  配  日式咖哩汁
蘑菇牛肉漢堡配薯條
2024-01-20 501 瀏覽
服务态度极差,店里几乎没人,点了外带餐非要把你赶到门口站着去等??? 反复确认还是要赶你出去,一直黑个脸,what's wrong with you? 我理解很多小店里面空间比较小,点了外卖应该在外面等不影响别人,拜托,你店里服务员比吃饭的人都多,座位都空着,还是硬要赶我出去,你好好跟我讲也就罢了,你态度还非常恶劣,心情不好你关门啊,干嘛还开店传播你的负面情绪。你如果店里人很多都坐满了我也不会要在里面等,把我赶出去之后在没有任何询问的情况下没有提供餐具,真是不知道说什么好了
外賣自取
2024-01-18 385 瀏覽
話說這次去嘗鮮,實在係超正。起頭,我哋就點咗西班牙辣肉腸意粉,青椒添咗份潮味,辣肉腸咬落去鮮香彈牙,夠哂kick,根本停唔到口!意粉啱啱好嘅酸甜醬汁,攪拌得均勻之餘,又保持啲意粉唔會太爛,算係幾正!再嚟就係美國安格斯肉眼扒,佢哋個火候揸得啱啱好,牛扒香濃得嚟又唔會太生,咬落去肉汁四溢,真心滿足!配上旁邊嗰兜薯條,熱辣辣嘅,加點沙律醬,簡直唔想停手。最後,講下芝士薯條同炸魚手指兩樣小食嘅事。 芝士薯條可能有啲欠佳,芝士不夠香濃穩陣,薯條都未夠曬脆,但炸魚手指就真係得嚟又正,外皮炸得金黃鬆脆,魚肉內裡添,份份鮮美,啖啖肉感,咁賞心悅目。整體嚟講,#24 foodstation呢間店給我嘅感覺正到爆,食物份量足夠又滋味滿分,真係心思思想再去幾次!下次約埋班friend仔一齊嚟嘆,肯定係咁開心!😄🍝🥩

2023-10-07 685 瀏覽
服務態度勁差既鋪頭,唔好去受氣!直頭要入黑名單!落單講慢少少就勁西咁話:「你未落單wo 」而家審犯呀?食物又唔掂,叫左個牛尾飯,牛尾韌到咬唔開,最後淨係食左1、2粒牛尾。仲有,有杯野飲未到,咪同店員講,點知個阿嬸答話:「呢啲野我唔知,你同返老闆講」我心諗,有幾大件事要特登行去搵老闆呀?不過我都去左同老闆講,點知老闆堅持話俾左,態度仲西到上天花板,好似我要呃佢杯野飲咁」其實,都係食餐飯姐,點解要受你氣?
2023-09-13 593 瀏覽
今日lunch time 路過這間小店感覺好休閑,而睇清楚價錢牌發現原來個價錢超親民,於是忍唔住入去試吓。幸運地不用等太長時間,我們很快就有枱。他們沒有中午set lunch 的。但隨意點任何意大利粉、飯或漢堡包餐都已包一杯飲品或餐湯。我們全部選了餐湯,今次南瓜湯好好味。可能因為價格關係,沒有跟任何餐包。而每份餐的份量亦很足夠,不會因為價格問題而份量變小,可以講CP 值極高。其次味道方面,每份飯餐汁料都能帶出唔同肉類嘅美味。值得推介!

南瓜湯
牛尾意粉
韓式雞扒包配薯條
牛仔骨炒滑蛋飯
2023-09-02 417 瀏覽
呢間餐廳主打平民西餐,平時都唔少人排隊,個個試過都覺得質素唔錯,係區內評價較高嘅餐廳午市跟餐送湯或汽水,今日個湯係蘑菇湯,佢啲湯係自家製用蘑菇打果隻,真材實料。紅酒燉牛尾飯($51)整體來講係唔錯嘅,牛尾燉得夠淋,仲有好多汁。就可惜嘅係配菜有啲少得果一兩舊。如果可以再加啲配料就增加菜式嘅豐富度。泰式蝦膏海鮮炒飯($55)個炒飯雖然叫泰式但係唔太咸又唔辣,炒得幾香口。分量都好夠,而且海鮮都好足料,有魷魚、蝦仁同蜆肉。總括黎講,呢間啲野食質素唔錯,分量就一定食得飽!

紅酒燉牛尾飯

紅酒燉牛尾飯($51)

泰式蝦膏海鮮炒飯

泰式蝦膏海鮮炒飯($55)
2023-05-03 817 瀏覽
開頭坐底見到一只曱甴,同店員說,佢話是隔離店走入黎,店員還稱不用怕,仲話我咁好眼,本身叫左野食已想走,店員話整緊野食,等多陣食得,然後佢用手捉了一隻曱甴,無洗手又再捧餐比客人。然後發現原來天花數隻,埋單時,店員繼續捉牆試另一群曱甴,到飛到埋黎我度,店員只稱唔洗驚,還稱唔是曱甴黎的,我即刻埋單走人。 店中衛生環境不佳,店員只是做下樣清潔,有位店員幾次整理地下地毯後無洗手,直接捧餐比食客,包括我。 呢間野以後唔會再黎!
2023-05-03
2023-02-24 833 瀏覽
食物:蟹肉忌廉意粉($62 包汽水)份量幾大 一個女仔食都飽蟹肉份量尚算合格 不過可以多少少嘅😂有啲瓜絲撈埋啲意粉 口感豐富左 我幾鐘意不過我覺得個汁太稀 意粉太淋😖整體而言都幾好食😋環境:坐窗邊位 聞到好似有浸漂白水味價錢:$62ok嘅 不過牛扒飯都係$53 可以食返牛扒飯😂
食物:
蟹肉忌廉意粉($62 包汽水)
份量幾大 一個女仔食都飽

坐窗邊位 聞到好似有浸漂白水味

價錢:
$62ok嘅 不過牛扒飯都係$53 可以食返牛扒飯😂
蟹肉忌廉意粉
【 🍝海鮮意粉 】---👉🏻 跟餐是日餐湯🍲---💰價錢:$45~~~📍評分:9.5/10~~~⏩ 話咁快就encore呢間😈,你話正唔正👀!原來佢有兩間分店,我今次就試下另一間分店👻!呢間分店裝修同氛圍更加文青✨,細間d但新好多舒服好多!不過價格都相對另一間貴dd🤔,菜式選擇其實都好相似,有少少唔同la!~~~好多好多忌廉汁啊真係🤍,掛滿灑意粉好jeng🍝,忌廉好濃郁好香滑,仲有微微拉絲🤩,口感夠灑creamy一d都唔乾!海鮮亦都好足料😍,有好多好多蜆肉同魷魚🦑,絕對夠份量!連配料都係足到爆😛,有車厘茄、洋蔥 、櫛瓜絲、沙律菜、百里香調味等等🥗,成個意粉食落口感層次都非常之豐富,一d都唔會單調👅!以為咁多忌廉會好膩,但竟然食灑都冇話好滯既感覺😳!跟餐仲有是日餐湯真係抵到漏‼️係粟米忌廉湯,口感較稀唔算好重忌廉,但都飲到粟米忌廉既creamy香🌽!~~~✅ 整體黎講,想坐得舒服d或者影下相既,建議黎呢間分店😹!不過無論邊間分店,食物質素一樣超高質超抵食😝!真係encore爆佢啦💖!~~~性價比:5+/5回頭度:5+/5賣相:5/5環境衛生:4/5服務態度:4/5
【 🍝海鮮意粉 】
午餐
海鮮意粉
是日餐湯
2022-11-19 500 瀏覽
之前係依邊返工,成日都有機會發掘石塘咀有咩性價比高嘅嘢食😍有朋友推介依間價錢親民,食物質素不錯嘅餐廳💬 好好味紅酒燉牛尾配飯紅酒味唔重,似牛尾湯做汁,牛尾份量正常,肉質都算淋,整體不錯🤭回頭食: ⓨⓔⓢ💬 蘑菇牛肉漢堡配薯條牛肉漢堡大大個❤️漢堡好juicy,襯埋蘑菇好香😍薯條都新鮮熱辣好味道回頭食: ⓨⓔⓢ整體嚟講性價比都高,學生食都唔會覺得貴,平至$45 up ,有部份西冷扒貼近$110左右,真係豐儉由人!❤️#24 Foodstation❤️西環石塘咀屈地街24號地舖❤️2549 7070

💬 好好味紅酒燉牛尾配飯
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬 蘑菇牛肉漢堡配薯條
回頭食: ⓨⓔⓢ

❤️#24 Foodstation
❤️西環石塘咀屈地街24號地舖
❤️2549 7070
2022-06-28 1306 瀏覽
位置少少隱蔽,啲野真係好抵食,如果想平平地食餐西餐可以考慮😂1. Koreans Style Chicken Steak Bun with Fries呢款韓式雞扒包,雞扒相對出色,好淋好juicy,整體上就無咩醬少少dry,而且配料得一片生菜,但咁嘅價錢離講絕對ok2. Spinach and Mixed Mushrooms Pasta而菠菜什菌忌廉意粉就普通,忌廉味少少淡,菠菜唔算好多得幾條,唔係打到爛曬個隻,另外有啲瓜條做配搭,不得不說份量真係好多😂

2022-05-27 787 瀏覽
520來個西餐吧!今次又試新嘢,小店走cafe路線,價錢親民,食物送到全部熱辣辣,不過食物水準只屬一般。🍴吉列炸生蠔⭐️⭐️⭐️蠔幾大粒有蠔味,只係炸到燶咗些少。🍴新西蘭西冷扒配沙律&薯條 x 2客⭐️⭐️叫咗兩客西冷牛扒,分別五成同七成熟,兩客熟成度都做得好好,但味道方面就唔ok,入口係非常非常之咸,阿廚師做乜咁重手呀?!此外,叫扒會有一件蛋糕送,呢件紐約芝士入口即化,芝味仲好濃厚,超讚!🍴招牌#24牛肉漢堡配薯條⭐️⭐️⭐️⭐️雖然外型被壓扁不討好,但估唔到味道都唔錯,塊漢堡幾juicy又有牛味,蕃茄生菜千島醬,係差塊芝士,另外個餐有薯條、粟米湯同汽水跟,都算幾抵。🍴蟹肉意粉配忌廉汁⭐️⭐️意粉煮得過腍無晒口感,忌廉汁太淡太稀,蟹肉係整碟意粉最好味,好味仲有跟餐嘅湯同汽水四人共消費:$418

🍴吉列炸生蠔⭐️⭐️⭐️
蠔幾大粒有蠔味,只係炸到燶咗些少。

🍴新西蘭西冷扒配沙律&薯條 x 2客⭐️⭐️

🍴招牌#24牛肉漢堡配薯條⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴蟹肉意粉配忌廉汁⭐️⭐️

四人共消費:$418
2022-05-20
25 分鐘 (外賣送餐)
2022-03-21 769 瀏覽
呢個星期每晚都要8點收工 石塘咀呢邊食市好多已關門 呢邊#24 foodstation 之前禁6點後堂食時候都試過. 可以話好食 低食👍👍👍完全無投訴! 所以今次今次再禁6點後堂食 都連續棒場幾晚。還有一定要提老闆娘真係明星一樣咁靓😍😍好禮貌 嘢好食 又低 $30燒汁雞扒飯送飲嘢,現在香港真係難求啦⋯⋯大家有空一定要來試下👍👍雞扒飯外面真係好多都有賣 但係呢間餐廳 係我小弟食過的雞扒頭一二名好食。而且價錢真係無得輸

2022-03-21
5 分鐘 (外賣自取)
  • 燒汁雞扒飯
依家疫情嚴峻,依家基本上晚晚都食飯盒,作為西環街坊我推薦 #24 food 呢間小店~ 佢地有個皇牌外賣set 一個照燒飯扒飯連罐裝汽水先$30 (仲係有得揀教主最新嗰款汽水!) 當然仲有其他大路野揀coke ,cclemon同sprite ,但我就想佢地有返紙包飲品hahah 如果佢地有多幾款揀 價錢貴啲 $4x-$5x 左右我都覺得好ok~ 講返個飯,喂其實一啲都唔頹,飯份量好多,有兩塊雞扒,雞扒皮煎到好香 加埋個照燒汁我完全收貨呀~~~ 佢地其他野都好好食,等有返堂食就會去支持下靚女老闆娘喇~ 希望佢地可以捱得過呢個疫情!!

外賣自取
2022-02-21 454 瀏覽
嚟過呢間餐廳食過幾次lu..不過老公唔太鐘意,因為呢間餐廳嘅意粉有d似湯意,即係好多汁嚟煲個意粉,然後上枱,食嘅感覺似金寶湯意粉。所以食左1-2次,就冇食佢喇。冇食一排,呢幾日口痕想食西餐,就嚟左食,味道都係咁上下。 不過今次驚喜嘅,因為有花過心思轉下樣/佈置過。有姜濤(咕咰)同我同枱,其他枱都有mirror成員嘅咕咰喺度,好過癮!雖然我唔係鏡粉,但係呢份心思,我要比個like你地服務就唔講喇,因為西餐嚟講,價錢算平,基本服務都有,所以ok啦。餐廳有burger、意大利飯、意粉、小食去order,先比錢,後上菜。今次叫左個燒磨菇蠔意粉,因為想食下蠔,就叫左喇。上到枱,都係湯意,冇令我失望 個蠔幾好味,煎香過咁、冇沙、重蠔味,燒磨菇粒就...菇囉...比汁浸住左個燒磨菇,意粉就彈牙索汁,不錯不錯!整體嚟講,連野飲$63唔錯啦,會再支持小店!
嚟過呢間餐廳食過幾次lu..

冇食一排,呢幾日口痕想食西餐,就嚟左食,味道都係咁上下。

上到枱,都係湯意,冇令我失望

整體嚟講,連野飲$63唔錯啦,會再支持小店!