2018-01-06 1508 瀏覽
見朋友在FB 介紹, 一於今晚去試試, Book 左6:30p.m., 去到只有兩檯客。到左6:45p.m. 已經坐滿, 門口已有6~7 人等緊位。食物選擇唔算太多, 都OK 的, 落單要去檯面, 同時比埋$$$, 重收八達通, 以為去左大家樂。餐飲有Cider, 好過飲汽水。食物都好快到, 個餐湯夠濃滑, 好味!個安格斯真係正, 以呢個價錢真係超水準。份量都唔算細。隻燒春雞真係好, 外脆內軟又夠juicy, 一定要試。重有all day breakfast, 不過今次人少, 食唔到咁多野, 下次會試下, 因見到其他人食都好似好好味。位置在內街, 真係要細心d 才留意到。
餐飲有Cider, 好過飲汽水。
食物都好快到, 個餐湯夠濃滑, 好味!
個安格斯真係正, 以呢個價錢真係超水準。份量都唔算細。
隻燒春雞真係好, 外脆內軟又夠juicy, 一定要試。

位置在內街, 真係要細心d 才留意到。
餐湯
Strawberry Cider + Peach Cider
安格斯肉眼扒
燒蘑菇生蠔意粉配忌廉檸檬汁
法式燒春雞
芝士蛋糕
2017-12-23 1045 瀏覽
終於試到這家,之前在網上看人家說是西環朝勝必試,跟朋友來過,但去到門口發現要排兩個小時的隊,所以去了別家,今天終於跟朋友來試到了,下完單后先來一碗例湯,忌廉粟米湯,忌廉味濃郁,算是可以的暖胃湯還送飲品,我選了這梨cider, 酒精味較重,個人感覺一般主菜,原只燒春雞,整整一只的燒春雞,還有沙律和薯條,薯條炸得剛好熟,不太硬不太脆,但個人更偏好這樣,番茄醬很新鮮鮮甜,食得出比外面一般店的番茄醬好,沙律也新鮮爽口,小番茄入口爆汁,甚是高質,至於燒春雞,不大不小一只,男人可食完一只,女生就有點難度,雞肉肉質外皮很脆,肉質嫩滑,做得非常優秀高質之後還送一個小小芝士蛋糕作甜品,此蛋糕芝士味濃郁厚膩充實實在,入口滿滿芝士香味,也是非常不錯這餐只要100hkd, 算是抵食之選,就位置較偏了點,但咁抵食,就不介意了,下次會再來,還有點注意,是這裡是下單給錢才送上食物的喔,來吃下單前準備好錢喔

先來一碗例湯,忌廉粟米湯,忌廉味濃郁,算是可以的暖胃湯

還送飲品,我選了這梨cider, 酒精味較重,個人感覺一般

2017-12-23
2017-12-17 801 瀏覽
🤤常日係西環搵嘢食豆未試過呢間餐廳。今次係幫朋友慶祝生日提前打電話去book檯 態度好nice🤤(好難得搵到間餐廳切蛋糕唔洗切餅費)食物質素都好好性價比好高同區應該好難搵到第二間。唯一覺得要挑剔嘅係地方唔算大 食食下已經見到門口有好多人排隊。😂咁都證明佢真係抵食嘅
🤤常日係西環搵嘢食豆未試過呢間餐廳。
今次係幫朋友慶祝生日
提前打電話去book檯 態度好nice🤤
(好難得搵到間餐廳切蛋糕唔洗切餅費)

食物質素都好好
性價比好高
同區應該好難搵到第二間。

唯一覺得要挑剔嘅係
地方唔算大 食食下已經見到門口有好多人排隊。
😂咁都證明佢真係抵食嘅
2017-12-14 581 瀏覽
呢間餐廳其實都幫襯過好幾次喇,平時都懶去寫食評,今次都真係覺得要值得推介下俾其他人多d支持佢地呢d有心小店!試過好幾樣食物,西冷牛扒,意粉同意大利飯都有試過,整體都很好!今次就試左佢特價既燒春雞(半隻),餐有跟湯,飲品。湯幾好,次次唔同,算係有d稀,但送既就冇投訴啦~飲品可簡汽水或Apple cider 都唔使加錢,我次次都簡啤梨味,好味燒雞等得都稍長時間,lunch 時間分秒必爭既,等左廿零分鐘,不過都可以接受,因為有湯可飲住先。。燒雞熱辣辣,唔算鞋, 有雞味,又juicy , 收貨啦~仲配埋薯條同沙律,飽哂值得讚既係 老闆親力親為,親切有禮, 最令我欣賞係餐廳好有社會責任,因為有個姐姐係手語人士。社會上有多d咁有良心既餐廳就更加美好喇加油呀~

社會上有多d咁有良心既餐廳就更加美好喇
加油呀~
  • 燒春雞
星期日未夠12點去屈地街,原本打算食朋友介紹嘅日本野,不過去到又唔想食烏冬、拉麵,所以放棄左。行番出少少,見到依間24,記得有朋友推介係間唔錯既拍拖cafe,睇menu又見有我想食既burger,就入左去試試。櫃檯點餐後坐低,似乎主題係貓... 貓cushion,都幾得意,不過d音樂就開得大聲d,傾計要用多dd力。舖𥚃面真係唔錯,不過出面始終係後巷位唔太好睇。食物我叫左招牌burger,塊burger幾好,唔乾,配料足,不過冇我鍾意既酸瓜/酸瓜醬。伴碟係啱啱炸起既粗薯條,冇輸。加幾蚊飲杯牛蒡花茶,👌呀!見隔離枱叫左燒雞、意大利燴飯,幾吸引,下次可以試下😋
見隔離枱叫左燒雞、意大利燴飯,幾吸引,下次可以試下😋
2017-12-10
2017-08-24 1377 瀏覽
在社交網站見到區內朋友仔介紹,所以去試下! 不過沒有預的咁特別/好食!不過勝在價錢唔算太貴! 餐廳係先俾錢買飛的,偏向半自助形式的西餐!裝修光明,都算整齊!不過最後落單時間為9:15(好似早左啲),收10點?但個人認為如果仲有客人用緊餐的情況下,唔係咁鼓勵9:45就棟哂啲櫈上枱,有少少趕收工的感覺!「尤其客人真係9點幾入坐,9:15先叫嘢情況下」8:30-45入坐,好想食牛,但西冷已賣哂!所以叫左餐牌上最貴嘅安格詩安格詩加沙律及薯條跟芝士旦糕(有限量供應)包汽水的價錢$160,但沒有預期咁好食,略嫌上菜時牛扒表面偏油,但因為今次同老公share食,所以叫5成熟就煎得啱啱好,而鐘意食juicy 的我,下次有機會試3成熟。沙律菜偏少,但薯條都算多!鵝肝牛肉漢堡跟薯條包汽水$105,牛肉很juicy 但鵝肝就好似肝左啲!個人應為可加多少少生菜整體唻講可以再試,不過下次可能食返啲中價嘢,例如燒春雞,意大利飯及意粉!

安格詩

鵝肝牛肉漢堡
鵝肝牛肉漢堡跟薯條包汽水$105,牛肉很juicy
但鵝肝就好似肝左啲!個人應為可加多少少生菜

整體唻講可以再試
,不過下次可能食返啲中價嘢,例如燒春雞,意大利飯及意粉!
2017-08-23
鵝肝牛肉漢堡
今晚同太太撐檯腳,原本想去卡士塊西營盤,入到去無乜冷氣,於是去第二度搵食。突然想起呢間小店,第一次嚟呢度食漢堡扒蛋包咖喱飯,已經令我回味無窮,今次在店外,見到$55半隻燒春雞,絕對有衝動入去啦!可能今日天氣炎熱啦,店內的冷氣不夠強,但免加一,$55已包餐湯、飲品,仲要免加一,抵到爛😂今次同太太叫了半隻燒春雞同一個蟹肉菠蘿炒飯,$115埋單,如果去卡士塊,已經係一個人的價錢😅下次到西環香港大學站,又有一個好選擇啦!

下次到西環香港大學站,又有一個好選擇啦!
燒春雞半隻
菠蘿蟹肉炒飯
燒春雞半隻
菠蘿蟹肉炒飯
2017-04-29 1435 瀏覽
呢間小店為於小巷中,唔小心望都未必知,由於對正公園仔,都算開陽,座位唔算好多,如果中午lunch過黎就要早d啦....睇好左食咩後,可以到cashier落單俾錢,會有牌仔俾你,店方有水提供,如果想要就自已去攞;如果鐘意少味精或者食食物原有味道的朋友應該會鐘意佢嘅餐湯,之前試左幾次唔同味嘅餐湯,發現店方好鐘意保留食物嘅原味試左王牌牛肉漢堡配薯條,可能我叫左3成熟嘅關係,變左無肉汁之餘入口又難食,下次都係跟店5成嘅熟度啦!大家可以試呢間嘅意粉/天使面類,因為炒得乾身開胃,唔錯,唔鐘意漢堡嘅朋友可以一試;餐飲方面,包左有汽水,可以加錢轉花茶類,例如牛蒡茶,但唔知而家有咖啡提供未呢

蝦天使面
招牌牛肉漢堡配薯條
2017-02-13
蝦天使面
  • 天使面
新年其實真的是週圍覓食的時候, 有時見這間那間未開爐, 就要到處找.又想食得相宜, 但又唔想食來食去都是同幾間, 無何能日日都是美X, 大X樂........!今次原本想食越南嘢, 但要等多一天, 走來走去, 竟然走入了一條小巷, 黑漆漆一片,突然被一處亮光光的落地玻璃小白屋, 門前坐了一隻中白熊, 看了看, 初初唔敢入,但見價錢OK, 就入咗去!小白屋設計很舒適,優雅, 好多美麗的畫, 原來大部份是老闆的杰作, 而且有工作坊,唔怪得咁多畫. 不過, 要搭枱坐!!!這裡是自助形式, 先買票, 後等食物, 有WIFI,他們不知是否剛開張不久, 連食譜都未有, 但好低!叫了兩個餐, 一個是蟹肉意粉, 一個是燒大蝦意粉配日式忌廉豬骨汁.兩款都是$65, 每個餐送一碗是日餐湯和一罐汽水.蟹肉意粉 -- $65有真蟹肉, 沒有蟹殼碎, 芝士與意粉溶為一體, 外表第一眼以為一般份量, 沒有想到, 當叉起D意粉時, 原來意粉是很多, 食極都未食完!燒大蝦意粉配日式忌廉豬骨汁 -- $65有3隻蝦, 剛剛熟, [ 不鞋口, 亦沒有梅身 ]. 亦是一樣芝士與意粉溶為一體, 也是意粉多到食極唔完.是日餐湯

但見價錢OK, 就入咗去!
唔怪得咁多畫. 不過, 要搭枱坐!!!
這裡是自助形式, 先買票, 後等食物, 有WIFI,
他們不知是否剛開張不久, 連食譜都未有, 但好低!
2064 瀏覽
兩款都是$65, 每個餐送一碗是日餐湯和一罐汽水.
蟹肉意粉
蟹肉意粉 -- $65

燒大蝦意粉配日式忌廉豬骨汁
燒大蝦意粉配日式忌廉豬骨汁 -- $65
忌廉磨菇湯
是日餐湯 -- 忌廉磨菇湯.
香濃奶味, 只加了少少麵粉, 故不會像一般外面的忌廉湯那麼杰身和糊口.

如果加埋一個蒜蓉麭就完美了, 但女士們一定食唔完. 哈哈!

其實這條街口時常經過, 但完全無想過會入去, 因為夜晚真的好黑,

如果不是新年, 而且又見到有人行入去, 都不會發現新大陸.

雖然選擇不多, 但感覺到他們對煮食及藝術的一番熱誠,

希望將來多些選擇吧!
2017-02-01
蟹肉意粉
燒大蝦意粉配日式忌廉豬骨汁
忌廉磨菇湯
2017-01-20 2226 瀏覽
無意的走在這條街上,踫巧見到這間餐廳,以為屬於一人前的餐類,正合小人。看過餐牌,見到有刺身意粉,就點了一客。誰知北寄貝還北寄貝,意粉還意粉,分開或是撈在一起其實都無甚意義;雖則意粉混有些許麻醬,幫不了成件事,食味都是寡到爆。如此類推,即使用任何其他刺身配這個意粉,結果都可能是一樣。有些食材不夾就是不夾。

北寄貝刺身意粉
有些食材不夾就是不夾。
  • 羊扒配薯條&肉眼扒配雜菜
  • 北寄貝刺身意粉
2017-01-09 1862 瀏覽
我一般只看不寫食評,因為很難洋洋灑灑的把感受寫出來。近日因家裡沒有工人姐姐幫忙,多了在家附近搵食,上來看食評揀了這家,裝修不俗但招呼不是很週到,坐了一會才知要去收銀處點餐,而且是我主動出去問才知道。另外,店外棟了個晚餐牌,沒有寫價錢,進店後也找不到相關的晚餐資料,在這裡提出是真心希望改善,否則浪費了這麼好的店。好吃的店很多,吃1000蚊自然有吃1000蚊的期望,這店6、70蚊一個餐,又係懶FUSION的格局,我真的不會奢望什麼!就是這樣,來了性價比高的食物,我才真的忍不住寫下來。要了一客日式吉列豬扒咖喱飯,飯是珍珠米,煮得剛好,不會太多水,咖喱不怎麼樣,豬扒也是一般,但那吉列的味道我沒有試過,脆而且香也不膩,非常喜歡。另一份是燒春雞加薯條,春雞很嫩,連雞胸也做很算滑,薯條炸得剛好,很juicy,且不加鹽,許久沒有吃過這麼好吃的薯條了。
我一般只看不寫食評,因為很難洋洋灑灑的把感受寫出來。

2017-01-09
2016-11-04 4775 瀏覽
若不是西環友人推介,真不知道這條小巷有此隱秘西式小店。內部裝修有心思,由於價錢是街坊價,難得可以一次過吃幾款my favourite食品。餐湯南瓜蓉湯很原汁原味,調味不多,稍淡口,但勝在真材實料,南瓜味道濃。加喱漢堡扒飯的漢堡扒厚得驚人,而且肉質軟滑,像是手刴肉餅的滋味。漢堡包的那塊肉餅似乎是同一食材,配香甜軟包一樣出免色,加上新鮮蕃茄和洋蔥等配料美味可口又健康。Size吸引之餘又不會過大感覺很配合女孩的胃口。而驚喜位是外脆內香軟有咬口的薯條,條條都很靚仔,絕無乾巴巴黑焦焦的。燒春雞是另一值得一試菜式,因為肉質很嫩,肉汁亦鎖得很好 火喉剛好。沙律菜亦新鮮可口,絕無將貨就價。意粉則相對較普通,不算突出 ,但配料如帶子刺身和鮮蠔都不錯。個人建議可放點香草提升味道,或提供多些款式的醬汁。對我來說食物水準已很滿意,尤其價錢的確很抵。
個人建議可放點香草提升味道,或提供多些款式的醬汁。
對我來說食物水準已很滿意,尤其價錢的確很抵。
2016-10-23
2016-10-27 1932 瀏覽
最近常在中上環辦事,今日就揀左這餐廳食個lunch.我同朋友叫左一樣的- signature burger 招牌牛肉漢堡,跟餐有薯條和餐湯。牛肉漢堡質素一般,不過不失,沒有驚喜,用的普通的免治牛肉漢堡扒,沒有太多牛肉味,牛肉處理得還可以,煎得香口比較燶,至少沒有雪藏味。burger內除了漢堡扒還有生菜番茄,新鮮脆口的,另外還有一片半融的芝士。餐湯是南瓜湯,味道不錯,南瓜味重,味道清甜,有很多南瓜的纖維,值得一讚!埋單有九折,沒有加一,即係$58.5一個餐,比起大型美國餐廳,此burger餐尚算抵食!
最近常在中上環辦事,今日就揀左這餐廳食個lunch.

2016-10-22
2016-10-20 1081 瀏覽
儲落好多食店未寫,但點都要的起心肝寫左呢篇先。西環自從港鐵通車,多左好多特色食店,大部分都係小店式經營,包括呢度。呢度位處小巷橫街,留意到係因為之前有雜誌介紹。鋪頭由兩夫婦經營,老公負責煮,老婆睇樓面。去的時候遇著開張冇耐,老闆娘好nice,笑容滿面咁介紹有咩食,食食下佢又會埋黎問下d食物點,感覺係滿有誠意的。選擇唔係好多,都係漢堡包、意粉之類。先係cashier點好餐畀錢,坐好之後再等食物上枱。Signature burger($65)係套餐,包一罐飲品。Burger唔係好大個,直徑只係比老麥大少少,但厚度就唔可以睇少,塊牛肉漢堡差唔多有半個包咁厚,仲要唔係死實實果種,有牛肉香之餘都有點juicy,個包唔係常用的芝麻漢堡包,而係甜餐包,帶少少甜仲正。老闆娘另外推介芝士燒帶子(3隻$18),帶子唔夠大隻,仲要切成粒粒,不過呢個價錢係咁上下,勝在有芝士同沙律醬搭夠,都係好味既。小店除左冇連鎖店果種千篇一律menu,除有份窩心的人情味,所以點都要支持下,希望呢度可以撐得住。值得去指數:
儲落好多食店未寫,但點都要的起心肝寫左呢篇先。

值得去指數:
2016-10-14 622 瀏覽
和友人在這𥚃渡過了一個愉快的夜晚。環境舒適乾淨, 食品質素有驚喜, 性價比高,會再度光顧!吃了burger,覺得麵包很香很軟。肉汁豐富,入味。燒雞大大份,脆卜卜。

• Burger