2022-09-30 285 瀏覽
第一次惠顧這間不起眼的小店,事緣早前放工經過聞到飯餸香,就記在心中。剛好星期三午餐買外賣,就試試。老實說,在海富中心角落的這間小店真是很不起眼,就像舊區的家庭式小店 ,同時賣飯餐三文治燒賣腸粉鮮果杯等等。午餐餐單選擇不多,價格倒是很便宜,在金鐘地區來說四十多元一個午餐?不過這些實在吸引不了我,畢竟第一次惠顧,不知水準怕中伏然後我看到還有傳統茶餐廳式每天飯餐選擇,星期三是柴魚花生粥配三絲炒米這兩款都是我喜歡的食物,才37元所以就選了這個~ 店裏有一位女士和兩位上點年紀的大叔大嬸,我以為下單後會超級快,因為那時沒有其他客人,但是還是等上了幾分鐘。 我不趕時間也無所謂,而且舊式店鋪就是這樣吧 有他們自己的節奏~這時有位女士可能是熟客,問有沒有魚餐,因為午餐42元也包括蒸魚~回到工作間,打開外賣盒一看可能我本身沒有期望,所以反差的驚喜特別大!!! 好靚仔呀 三絲炒米份量不算多,但面上鋪著漂亮的蛋絲椰菜絲紅蘿蔔絲,還有芝麻。米粉非常幼身,特別欣賞超級乾爽,一點也不油,炒得很好花生粥竟然非常綿,煮得夠時間色水看得出來。豬骨肉粒很軟,而且有大量花生,竟然竟然真的有柴魚還有幾條!! 我只是付了港幣37

這兩款都是我喜歡的食物,才37元

回到工作間,打開外賣盒一看
可能我本身沒有期望,所以反差的驚喜特別大!!! 好靚仔呀
還有幾條!! 我只是付了港幣37元,真是匪夷所思啊~ 很久沒有吃到這樣有誠意質量的粥品,而且調味很適中一點也不會鹹,感覺吃得健康。

我真的一邊吃一邊感動
然後說實話,我有擔心他們是否能經營下去… 以這樣的價錢,賣這個水平的食物…雖然疫情下我很少買外賣, 多是自己準備午餐,但是也暗下決心要再幫襯支持。

最後順帶一提,我幫襯時沒有看過openrice,之後一看發現店的負評真是出奇地有點多
😂😂 同樣令我有些意外… 真有那麼差嗎?這和我的體驗不一樣啊~ 其他食物我沒有試過也不肯定,但我今次吃的我非常欣賞
我也算是個吃貨,以我不同價位的美食體驗,我覺得這次食物性價比高真是A級😆 至於店員態度,可能我本身沒有什麼要求😂 這種小店還想如何呢? 如果收我三百七十元就另計,哈哈哈
而且我覺得他們只是沒有很熱情,但也不是沒禮貌,傳統舊式那種做嘢還做嘢😂

這不是宣傳文,我真的有幫襯呀,而且看這間店應該都不太介懷食評🤣🤣🤣不過看完眾多負評,我真的很想表達一下,都係要自己試過先至知🤗
午餐
2022-08-30 162 瀏覽
好多人話過間嘢態度差,真係經歷過先知係點。最近幫襯買小食,女員工態度極差,𢳂嘢食冇戴口罩已經有問題,客人提出時仲反駁話「你堂食都唔會戴口罩啦。」客人話「你係處理食物喔,點同呢」。她又話自己冇講嘢,但明明見到她有對著食物講嘢。嘢食用微波爐加熱,難入口。呢種態度對待公共衛生,永不幫襯。

嘢食用微波爐加熱,難入口。呢種態度對待公共衛生,永不幫襯。
2019-08-29 1513 瀏覽
因為金鐘番工選擇不多,員工態度勁差,叫唔應,一張單要重覆好多次,買一樣野都唔記得。又嘈又大聲叫。掛住同人吹水鬧人都唔幫客落單。好似大把生意唔使做咁。愈來愈差,離譜
2019-06-01 989 瀏覽
今天本來點了一杯鮮榨橙汁,但是後來看到橙汁一早已榨好放在一旁,附近有果蠅圍住橙汁盤旋,正當店員準備將橙汁倒進杯時時,我問他這不是鮮榨果汁嗎,而且一直有果蠅在附近,你能否鮮榨一些橙汁給我?那店員黑着臉告訴我不能,並叫我點其他果汁,我最後便沒有要任何果汁了。店員態度很差,這裏的果汁也不衛生, 如果大家不怕拉肚子,可繼續在此購買果汁。
先講食物, 真係好一般, D醬唔係清楚分明(即一pat甜醬, 一pat麻醬清楚睇見), 而係混為一體一pat野, 唔知仲以為好似shake shake薯條咁shake過。拎食物嘅過程中, 無跑無跳無撞無fing過, 一打開個盒d汁已經圍晒邊, 搞到個袋勁污糟(好難怪人會覺得佢shake過盒腸粉囉!)服務係最差一環!!!!每人於右邊排隊購買食物, 買完就喺左邊排隊等拎 (同m記一樣)。明明係我排先, 食物都已經準備好, 就等入袋同俾錢, 男員工(疑似老闆)完全唔理排隊嘅人order先後次序, 只見有咩準備好嘅食物最近自己就入袋收錢先, 咁樣唔駛排隊啦, 而且9成人都需要找零錢, 你skip左我就去收另外兩個人嘅錢先真係好唔合理囉!佢未入袋收錢時, 我已經用手指指住我盒腸粉並講"哩盒係我的", 佢都照skip! 我無可能唔俾劣評佢。仲要今次已經係第2次發生, 諗住俾多次機會佢地, 結果都係一樣所以唔會再有下次, 永不幫襯!

(好難怪人會覺得佢shake過盒腸粉囉!)

服務係最差一環!!!!
所以唔會再有下次, 永不幫襯!
2018-10-12
早餐
2018-06-15 950 瀏覽
我既減肥首選!!真係唔講得笑, 日日坐係OFFICE 8鐘, 除左肥左就係係肥左!!開始接受唔到自己個大肚腩, 但又冇飯可帶!!唯一既選擇就係LUNCH食健康d啦!!!呢間鋪除左搾果汁之外, 仲有做午餐SET!!一個午餐SET都係$40, 重點係夠飽肚又健康!!女士減肥真係要靠佢!!咸牛肉三文治+蔬菜沙律+是日飲品(西瓜+蜜瓜) $40佢有N款三文治可以揀, 想有小小肉既都有, 今日叫左個咸牛肉三文治, 超級多沙律菜, 又勁新鮮, 仲有鮮蕃茄片, 咸牛肉本身應該咸, 但夾左落三文治度又有菜, 就唔會覺得咸, 仲好有飽肚感, GOOD!!淨三文治$13咋!!個蔬菜沙律超多料!! 紅椒 黃椒 豆 粟米 沙律菜 火箭菜 車厘茄……!!!食到有一刻我覺得自己好似一頭羊!!不停係度食草!!不過都ok既, 因為真係會對身體好, super排毒!!!

咸牛肉三文治+蔬菜沙律+是日飲品(西瓜+蜜瓜) $40

2018-06-06 667 瀏覽
剛好這幾天落大雨,同事們都唔想行出去灣仔區食LUNCH,同事介紹果汁店的沙律午餐看看我有無興趣。其實自從搬到金鐘返工後,體重不斷上升,家中又無飯盒可帶。俾機會自己食健康一點其實都是好事。店舖外貼滿不同果汁三文治的組合,睇到人眼花撩亂。最後㨂咗一個包三文治+水果盒+果汁的套餐。 蛋沙律三文治大量的生菜配上蛋片,調味的沙律醬不會太多,真的是一份很健康又飽肚的三文治。什菜盒賣相很美的什菜盒,五顏六色的蔬菜,蔬菜的款式都很多樣化:蕃茄、青瓜、粟米、燈籠椒、沙律菜。因為第一次買不知道可以另加沙律醬汁,只有少量橄欖油作調味真係食唔慣純菜盒。蜜瓜西瓜汁是日指定的果汁不用另外加錢的,果汁都好新鮮。 整體黎講,$40可以有三文治+水果盒+果汁都幾抵食吓。

蛋沙律三文治

什菜盒
蜜瓜西瓜汁
是日指定的果汁不用另外加錢的,果汁都好新鮮。

整體黎講,$40可以有三文治+水果盒+果汁都幾抵食吓。
2018-06-04 351 瀏覽
今日知道自己放左工會去做運動, 所以諗住買小小野食, 因為唔可以食太飽, 所係求其係海富呢間生果汁店買定個三文治打底用。唔係第一次幫親架啦. 不過唔知點解佢轉左個新名就變左第二間鋪, 說實話食物同價錢都冇咩問題, 不過D服務態度就真係麻麻, 唔係全部人, 有D好NICE,, 睇你好唔好采!!!今日LUNCH尾先去到, 三文治冇咩得揀, 求其要左個腿蛋三文治 $13。雖然得半份, 但材料真係好足夠, 火腿雞蛋沙律醬, 仲有蕃茄片, 同埋無限既沙律菜!!!材料好新鮮!!真係好健康既選擇!!如果認真減肥真係可以考慮一下餐餐LUNCH都食佢。佢仲有餐架,三文治加沙律/生果王加野飲都係40幾蚊, 一定夠飽!!!

火腿蛋三文治

火腿蛋三文治