2021-08-12 1301 瀏覽
呢間位於上環嘅美式bagel小店bookmark咗好耐架啦,今次終於有機會試到。唔少人嚟都係俾呢度充滿玩味嘅裝修吸引,藍白色為主調,加上唔同角落都加入玩味擺設同掛畫,而且一樓位置仲有大大幅手繪壁畫,成間舖頭都好適合瘋狂打卡,影下啲「藝術」照🤪🤪除咗裝修有特色之外,呢度嘅bagel都好特別,無論鹹、甜嘅bagel定係其他食物都係標榜100% plant-based🌿岩晒純素嘅人食。Spicy Cauliflower Set (+mini bagel+蕎麥茶/Lemonade)呢度鹹食嘅bagel加錢就可以轉set,包一杯蕎麥茶/lemonade同埋一個mini size bagel。個bagel實際嘅名已經搵唔翻喇😂主要係帶點辣味嘅炸椰菜花。賣相好搞笑,兩大舊裹上炸粉嘅椰菜花係中間,下面仲有啲蛋黃醬同炒菠菜,十足十一個素菜版burger🍔食落味道又幾好喎,炸粉酥脆,面頭灑上辣粉,唔太辣幾惹味,加埋下面creamy嘅菠菜一齊食,好有滿足感😗個set另外嘅mini bagel size好的骰,包體夠chewy,入面仲有甜甜地好QQ嘅麻糬,係一個高質嘅bagel👍🏻玄米茶Bagel每日店舖都供

玄米茶Bagel
每日店舖都供應唔同款式嘅bagel,呢個玄米茶bagel面頭有極多茶粉,第一啖食落茶嘅苦味好出🍵之後就係煙煙靱靱帶有玄米茶香嘅包體,入面仲有麻糬,整體口感同味道配搭出色。唯一美中不俗嘅係因為bagel韌度高,切嘅時候隻碟就會hold唔住係咁轉,切起上嚟比較吃力😅

人均消費:$60
推介指數(10分為滿分):8分
2021-08-11
重玩味感的bagel店🥯每天menu款式不同,可參考店家的ig story~有超多款吸引又邪惡的鹹甜bagel🤤//✨Truffle cheese相比起甜bagel,這款外貌較平凡,但味道絕對也很好!! 黑松露味超級香,吃下去也有濃濃的黑松露味😀對比下芝士味就變得較弱,但仍能為整體的味道增添一份鹹香😋bagel口感也很煙韌,不會是像普通的麵包,很喜歡!!
✨Truffle cheese
2021-08-02 200 瀏覽
✨心目中的No1 Bagel✨.因為男朋友book到上環間壽司郎食壽司,咁去壽司郎之前就試下係附近嘅404 plant😋星期日大概1點左右去到,地下坐咗1枱客,而且亦不乏外賣嘅客人;而上層亦同樣只有1枱客,相對地下多座位,牆身仲好igable添✧ʕ̢̣̣̣̣̩̩̩̩·͡˔·ོɁ̡̣̣̣̣̩̩̩̩✧.我哋揀咗住上層,除咗牆身多打卡位特別之外,估唔到佢嘅貝果都咁好食🥺❤️目前呢間變成我心目中嘅No1貝果店🥇順帶一提到2點幾3點,就開始陸續多人了.🔻Pineapple brown sugar mochi $40(9/10)今次見到有隻黑蚊蚊嘅貝果,仲係菠蘿黑糖味幾特別,鍾意試新野嘅我就放棄穩陣嘅抹茶味,轉投呢個特別口味嘅懷抱🖤今次一食就愛上咗,佢回彈力十足,夠晒煙韌~而個餡亦好好食😋真係好彩有揀到佢黎食( ᵒ̴̶̷᷄꒳ᵒ̴̶̷᷅ )男朋友本身麻麻地呢類野,都話呢間唔錯♪下次去開上環會買埋佢其他味試下,Take away每隻仲可以平5蚊😻.🔻Triple Biscoff $75 (7/10)如果你本身鍾意Biscoff嘅一定唔可以錯過,不過我唔係🤣只係見佢作為招牌都照試下~包體一樣做到回彈力十足,幾好咬口,不過啲Biscoff都係甜咗少少,而且價錢都
✨心目中的No1 Bagel✨

Pineapple  brown  sugar  bagel

🔻Triple Biscoff $75 (7/10)
Triple  biscoff

如果你本身鍾意Biscoff嘅一定唔可以錯過,不過我唔係🤣只係見佢作為招牌都照試下~包體一樣做到回彈力十足,幾好咬口,不過啲Biscoff都係甜咗少少,而且價錢都幾貴,唔係唔好食,但唔值$75一個,覺得試一次就可以
🔻另外男朋友叫咗杯Matcha latte,都幾好飲 ♪ 幾錢就唔記得咗🤣

補充資料~呢間地下戶外有個打卡位,臨走我哋打算去影一影個位,諗住呃下like😝但唔知關唔關個位隔離係廁所事,去到有好多蚊/烏蠅,冇特別數都見到有5-6隻蚊/烏蠅圍住一團咁飛,好恐怖🥲🥲我企唔夠2秒即刻入番室內
其他:
估計有缺公德心嘅人胡亂塗鴉,但店家回應非常大方

門面:

室內:
下午茶
2021-07-30 153 瀏覽
@404plant 𝙞𝙨 𝙖 𝙜𝙧𝙚𝙖𝙩 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙫𝙚𝙜𝙖𝙣 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨. 𝙙𝙤𝙣'𝙩 𝙢𝙞𝙨𝙨 𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙨𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙩𝙧𝙞𝙥𝙡𝙚 𝙗𝙞𝙨𝙘𝙤𝙛𝙛 𝙮𝙤𝙪 𝙬𝙞𝙡𝙡 𝙙𝙚𝙛𝙞𝙣𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙛𝙖𝙡𝙡 𝙞𝙣 𝙡𝙤𝙫𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙘𝙤𝙢𝙗𝙤!💯.又係等到過哂氣先黎試呢間玩味十足嘅 @404plant ,主打各款口味嘅自家素bagel,仲新出咗有bagel burger同bagel pizza!試咗最多人叫嘅triple biscoff,用咗原味bagel加埋biscoff醬同biscoff脆脆,幾鐘意中間果層沙沙哋嘅口感~ 另外avocado fries份量好足,包咗層薄薄哋嘅炸粉,點埋微辣嘅mayo sauce好易食到停唔到口,配返杯almond milk沖嘅鐵觀音latte消滯就啱晒!另外佢哋仲有提供shisha~
Avocado Fries
Avocado Fries
Tienguanyin Latte
Carbonation Smoked Water
🥯上環有間由網店起家嘅玩味cafe,超適合打卡!店內主打多款鹹甜口味嘅純素Bagels,有bagel burger、bagel crust pizza,宜家仲有意粉、咖喱飯!今次試左新產品🤣 :-1️⃣「Oreo S’mores Pizza🍪($85)」呢個超邪惡😈!冷熱交融!佢口感似熱壓版bagel,好有咬口✨,同埋超重朱古力同oreo味🍫,另加cookies & cream/花生味雪糕🍨(+$35)🤣~-2️⃣「Wild Black黑仔⚫️🥯($85)」呢款bagel偏鬆軟,個人認為比佢之前好硬個款更佳!🦦中間有炸薯餅🥔、炒蘑菇🍄、焦糖洋蔥🧅、vegan芝士🧀、黑松露蛋黃醬,整體好夾好開胃😚~Vegan bagel: stir-fry mushroom, caramelised onion, vegan cheese, black truffle mayonnaise👍🏻-3️⃣「熱帶水果梳打🍹($58)」飲落超refreshing!好香熱情果味,帶有輕微菠蘿🍍同薄荷味🌱,唔甜~ Tropical Soda: pineapple juice, passion fruit syrup, fresh
1️⃣「Oreo S’mores Pizza🍪($85)」
2️⃣「Wild Black黑仔⚫️🥯($85)」
3️⃣「熱帶水果梳打🍹($58)」
飲落超refreshing!好香熱情果味,帶有輕微菠蘿🍍同薄荷味🌱,唔甜~ Tropical Soda: pineapple juice, passion fruit syrup, fresh passion fruit, mint, soda👍🏻
黑仔
熱帶水果梳打
黑仔
熱帶水果梳打
2021-07-19 140 瀏覽
⋆⁺₊⋆.404 Plant...一間純素嘅cafe♡︎ 係本地畫家2 Times /Day design的~比店面吸引左去ㅋㅋ成間店以藍色為主~仲有大量插圖ᕕ( ᐛ )ᕗ分上下層,同一個室外嘅位!不過當日出面有人坐所以就去左上層ㅋ.Wild Black / $85 / 🥨🥨🥨🥨純素嘅bagel !係幾好食~不過單價略高(;´༎ຶٹ༎ຶ`).Oolong Latte (soy milk)/ $55 / 🥨🥨🥨店員話上面個粉轉左做抹茶粉,可能因為咁導致成杯烏龍latte冇乜烏龍味~ 抹茶味較濃!*奶可以自行選擇soy / oat / almond / macadamia[滿分5個🥨]...⌫上環蘇杭街109號地舖...Ig @by.kacha
⋆⁺₊⋆
404 Plant
...
Wild Black
/ $85 / 🥨🥨🥨🥨
Oolong Latte (soy milk)
/ $55 / 🥨🥨🥨

[滿分5個🥨]
...
⌫上環蘇杭街109號地舖
Ig @by.kacha
2021-07-10 1050 瀏覽
一向喜歡紐約的飛過,知道開了這店之後,一直想嘗試。這天同事建議去,我當然說好。.🎈特色:這家店有好幾大特色1️⃣藍色配白色🔵⚪️的配合好突出和鮮明2️⃣純素,全店的主菜都是植物plant based3️⃣兩層簡約設計,樓上還有藍色marker劃的壁畫4️⃣主打賣點是好niche的bagel.我們去到門口12:50pm左右,好長的人龍,後來才知原來我們十分好運,當天為推廣新推出的TiNDLE™️,頭100個TiNDLE™️ bagel免費🆓🎊🎉TiNDLE™️是什麼呢?原來是個新加坡的品牌,是植物性素雞,主要成份是以9種非基因改造、非新穎性全植物配料製造出來,不含激素、抗生素及膽固醇,每100克含有17克蛋白質。.🎈環境:.👇一進店便見有很多款不同bagel, 花生醬、朱古力、開心果、紅豆、抹茶等。.👇午飯時間好多人,尤其當天頭100名食客有免費TiNDLE bagel. .🎈餐牌:.👇有兩版餐牌,bagel午餐選擇大概都差不多$100,也有意粉、咖哩、飯、小吃等。.👇飲品餐牌.👇介紹植物肉肉品牌Impossible™️.👇廚房是開放式,見到有兩個女仔落力不停手為食客準備食物.👇樓上有座位,牆壁有藍色marker
🎈特色:

🎈環境:

🎈餐牌:

👇飲品餐牌

👇介紹植物肉肉品牌Impossible™️

👇廚房是開放式,見到有兩個女仔落力不停手為食客準備食物

👇樓上有座位,牆壁有藍色marker劃的畫,簡單裝飾得來又有創意。

🎈食物:
👇TiNDLE™️ bagel⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
成份有TiNDLE™️植物雞和羽衣金藍,感覺好健康之外,味道完全沒想到會這麼好😋

TiNDLE  (plant-based chicken)  bagel

Bagel的口感重要,好多店賣的bagel只有個樣,圓形有個窿的不代表就是bagel,那種外皮和內肉的口感度,在美國東部和西部都已各自覺得自己整得好,真的要食過才知好bagel的口感應是怎樣。
honey mustard醬甜甜地,剛好平衡羽衣金藍的甘苦味,TiNDLE™️植物雞炸得金黃鬆脆,不會太過而變得硬,老實說真的不知自己在吃植物雞

TiNDLE  bagel

👇Truffle cheese fries $80 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
實在大愛,薯條炸得又是剛剛好,香脆入味,truffle同cheese令人陶醉,cheese是焗到溶晒才上的,特別好味,越食越想食,不用茄汁也可以,另外好處是汁夠多,最怕吃到底時只剩薯條無truffle同cheese無晒味。

Truffle  cheese  fries

🎈總結:
✅純素
✅食物味道好
✅藍白簡約風格突出鮮明
✅兩層設計,令樓上閣樓的座位別有天地
✅價錢可能有少少貴,有這個質素又算是性價比合理
2021-07-06
15 分鐘 (堂食)
TiNDLE  bagel
Truffle  cheese  fries
之前睇IG都見到好多人去呢間404 Plant打卡 今日有時間一於去試下呢間vegan cafe Triple biscoff BagelLotus 餅fans 必食😋最上層有一塊脆lotus 餅Bagel外層焗得好脆,咬開入面是滿滿lotus 醬夾住好多焦糖脆餅,口感chewy!雖然係焦糖味,但係其實食完呢一個bagel 唔會太甜店入面裝飾好特別,好新潮銀灰色拼藍色,好多唔同打卡位🤣另外我地叫左coffee tonic 同white 由於呢間是vegan cafe 所以點咖啡配奶 都有好多唔同果仁奶揀返不過佢地coffee普通
之前睇IG都見到好多人去呢間404 Plant打卡
今日有時間一於去試下呢間vegan cafe

Lotus 餅fans 必食😋
最上層有一塊脆lotus 餅
雖然係焦糖味,但係其實食完呢一個bagel 唔會太甜

店入面裝飾好特別,好新潮銀灰色拼藍色,好多唔同打卡位🤣

另外我地叫左coffee tonic 同white
由於呢間是vegan cafe
所以點咖啡配奶 都有好多唔同果仁奶揀返
不過佢地coffee普通
2021-07-10 81 瀏覽
話說呢間上環嘅素食bagel店Bookmark咗好耐終於有機會一訪藍白色裝修似韓式cafe又帶啲美國風咁雖然有戶外同室內上下層座位但座位唔係好多有多達十幾款bagel 鹹甜都有亦有其他素食Triple biscoff Bagel未嚟之前已經決定咗要食呢個Lotus Bagel點知嚟到就俾佢個Ice cream ufo吸引住但都決定要食Lotus落單後店員會將佢加熱Triple 包括咗 Biscoff Biscuit, Biscoff Sauce, Biscoff Cream Cheese望到都覺得好罪惡Bagel口感超煙韌外面焗到好脆真係要趁熱食 凍咗就會變硬不過我覺得鬆軟少少會好啲面頭淋上Biscoff Sauce味道鹹鹹甜甜 帶焦糖香似salted caramel 夾雜啲Lotus餅碎 口感🆙中間嘅素食Cream cheese質感似膏狀冇一般Cream cheese咁漏 甜甜地 唔錯☺️Signature Sandwich鹹bagel就揀咗呢個bagel sandwich非常厚係seasame bagel 炸菇 生菜 菠蘿 嘅配搭呢個我就覺得普普通通純粹係一個素食burger變成ba
話說呢間上環嘅素食bagel店

純粹係一個素食burger變成bagel

Bagel唔太食出芝麻味
口感同樣好煙韌

炸菇粉漿夠薄
炸完都好Juicy 好香脆!
Combo配搭曲薯條
熱辣辣脆卜卜夠晒肥仔

呢間素食bagel店無論裝修同bagel口味都玩味十足
bagel夠晒多款式
不過口感上個人覺得可以再進步
未必會再堂食
或者下次會想試佢啲filled bagel🥯
2021-07-03 174 瀏覽
🥯404 Plant 💫《上環》Bagel 癮起 🙂去左呢間由網店發展到有實體店除左bagel🥯之外有意粉🍝同小食 店鋪有兩層 空間雖然唔大但係裝修好得意 🤩後門出去有個小小戶外位但可惜天氣太熱同埋落雨 我諗要到秋天坐先舒服今次叫咗一個甜一個鹹bagel Triple Biscoff🥯 ($75) 一食落去就係我想要嘅貝果口感 煙銀程度啱啱好唔會過硬或太軟🤩🤩 好chewy 表面加左lotus 餅同淋左melted biscoff 醬中間夾埋cream cheese 有啲似花生醬同拖肥中之間嘅味道第一次食Lotus 餅 有啲似薑餅feel 整體來講成個包都好好味😋Signature sandwich 🥯🥪($85)Sesame bagel 夾住一片烤過嘅菠蘿同吉烈菇菇加蛋黃醬🤩超級好食!仲加$30配埋薯條🍟同lemonade 薯條亦非常香脆好食😋今次bagel 嘅質感令我好滿意 加上佢好多款式餐廳係走純素路線 不過價錢有啲貴但都會再encore !
🥯404 Plant 💫《上環》

Bagel 癮起 🙂去左呢間由網店發展到有實體店

今次叫咗一個甜一個鹹bagel

Triple Biscoff🥯 ($75)
Triple Biscoff

Signature sandwich 🥯🥪($85)
Sesame bagel 夾住一片烤過嘅菠蘿同吉烈菇菇
Signature sandwich

今次bagel 嘅質感令我好滿意 加上佢好多款式
餐廳係走純素路線 不過價錢有啲貴但都會再encore !
2021-06-21
$150 (早餐)
Signature sandwich
2021-07-01 126 瀏覽
一入到 唔講唔知以為自己去咗韓國🇰🇷✌🏻共有兩層 雙層有幾幅好得意既畫 底層有個露天位 好適合打卡今次叫既一鹹一甜既bagel 👧🏻👧🏻兩個bagel外皮香脆裏面煙韌 🥰幾好食💙No.1 wild black (💰 85) 7.8/10純素鹹味bagel 材料主要有蘑菇同薯餅薯餅放咗半個鐘😗仍然都好脆同無油膉味蘑菇汁佈滿整個bagel 加埋洋蔥同菜=fresh💙No.2 triple biscoff(💰 75) 8.4/10👧🏻小朋友最愛既焦糖餅乾醬🍪+ 焦糖餅乾碎 原本以為個bagel既味會過於單一同埋可能會好甜但食落去唔算好甜同漏 有驚喜🥳溫馨小提示🤫唔知係咪今日有落過微雨 岀面位好多蚊建議大家拎得蚊拍水😂
一入到 唔講唔知以為自己去咗韓國🇰🇷

溫馨小提示🤫
唔知係咪今日有落過微雨 岀面位好多蚊
建議大家拎得蚊拍水😂
2021-06-18 131 瀏覽
今日放假,嚟到上環,終於有機會試佢嘅Bagel! 可能今日係平日,撞正lunch time,都幾多人。好彩我同朋友早少少,因為之後見到好多人冇位所以要外賣。呢度出名bagel當然要試吓, 本身想試一鹹一甜,但坐低揀緊嘢食嘅時候聞到佢嘅黑松露意粉好香所以決定放棄個甜bagel。呢度落單係自助形式,買完返位等再拎。雖然只係得三個店員,但佢哋都默默做,好快手等咗陣就有得食。個bagel真係超出色, 完全冇失望,餡料同包嘅配搭一流!相反,雖然意粉同薯條都香氣十足,但就鹹咗少少。不過成個環境同感覺到好好,店員都好友善,會再嚟食佢其他款嘅Bagel !

White
Wild  Black
Black
10 分鐘 (堂食)
Wild  Black
Black
  • Wild  Black  Bagel
2021-06-18 110 瀏覽
☼ 404Plant:Fully plant-based cafe with an amazing selection of bagels! 404Plant also offers sandwiches, salads, and milkshakes~The vibe of the place is modern and, although it’s not as spacious as some other cafes, it still has a nice ambience where you can chill and spend your time.🍽 Peanut Butter Chocolate💸 38😻 This was my second time trying 404plant ’s bagels and I must say there will be many more times to come! The portion is beyond generous and very satisfying. The filling to bread ratio is
☼ 404Plant:

🍽 Peanut Butter Chocolate
💸 38
😻 This was my second time trying 404plant ’s bagels and I must say there will be many more times to come! The portion is beyond generous and very satisfying. The filling to bread ratio is also perfect and not at all stingy.The bagel was a teeny bit too sweet for me, but I have no one to blame but myself since I literally ordered peanut butter and CHOCOLATE. By the way - wonderful combination; I love pb so this satisfied a craving I didn’t know I had.
⭐️ Rating: 9/10

🍽 Oreo
💸 55
😺The Oreo milkshake was not mine, however I still gave it a try. I won’t lie and tell you that I DIDN’T like it, it was as good as an Oreo milkshake could be. That being said, I don’t like sugary drinks so I didn’t have more than two sips (which is why I won’t rate it)
⭐️ Rating: ~ /10

Waiting time: 5 mins
Overall rating: 9/10
Price for me: HKD 38
Total price: HKD 93
Overall pricing: $$
Return: Come back? YES. 404Plant please have your taro bagel ready for me when I come back, thank youuuuuu
2021-05-31
3 分鐘 (堂食)
2021-06-17 108 瀏覽
「香港篇 - 上環」“404 plant 🪴” 🌟🌟🌟🌟/5搞笑玩味既🥯店 隱身於上環一角牆身可以比我瘋狂打卡📸🤪🔻Triple biscoff bagel 🥯 ($75)食落都真係幾甜 岩哂螞蟻人🐜🤪Bagel好好咬 中間夾左層cream cheese🧀 微酸口味稍為中和焦糖既甜😚上面仲有Lotus cookie 賣相夠吸引🤤🔻Curry rice with cheese omnipork cutlet 🍛 ($50+$30)$50一個無餸既咖哩飯都幾唔抵食😕仲要份量少😣好在追加既芝士吉烈新豬扒都幾好味😋中間夾左層🧀識流心🤤咖哩就日式咖哩普普通通😕🔻Mini genmaicha mochi bagel 🍵 (+$25)都係🥯比較出色🥳表面灑滿玄米茶粉😚包體茶味好濃🥰又夠煙韌😋入面仲有大大舊麻糬😍個人鐘意依款多d🙈🔻Tropical soda 🍹 ($58)有熱情果、🍍、薄荷🌱飲落夠哂fresh🌿💁🏻‍♀️咖哩飯🍛要星期一至五先有細細碟應該係預你加🥯掛🤪
「香港篇 - 上環」
“404 plant 🪴” 🌟🌟🌟🌟/5
搞笑玩味既🥯店 隱身於上環一角
牆身可以比我瘋狂打卡📸🤪
🔻Triple biscoff bagel 🥯 ($75)
食落都真係幾甜 岩哂螞蟻人🐜🤪
中間夾左層🧀識流心🤤咖哩就日式咖哩普普通通😕
都係🥯比較出色🥳表面灑滿玄米茶粉😚
包體茶味好濃🥰又夠煙韌😋
入面仲有大大舊麻糬😍個人鐘意依款多d🙈
🔻Tropical soda 🍹 ($58)
有熱情果、🍍、薄荷🌱飲落夠哂fresh🌿
💁🏻‍♀️咖哩飯🍛要星期一至五先有
細細碟應該係預你加🥯掛🤪
2021-06-10 87 瀏覽
📍 404 plant 上環💰 人均 100以下 因為在附近上班,所以來過兩次,這間餐廳的貝果🥯評價很高,於是專程來買有麻薯餡的bagel!玄米茶麻薯貝果很好吃!很有嚼勁,香香的,但是bagel三明治就不那麼好吃了,首先因為太大只能分層吃,炸大啡菇的搭配蠻好的,但是因為貝果比較硬,感覺貝果做三明治口感怪怪的,既吃不到bagel的香有吃不到三明治的美味,所以本人不太喜歡,不過一個下肚,絕對飽肚!
📍 404 plant 上環
💰 人均 100以下