8度餐廳

Café 8 Degrees
餐廳: 8度餐廳
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-05-19 1312 瀏覽
因為Asiamile 積分就快到期,所以用積分免費去8度Cafe,享受了一頓 High ☕️ 想不到原來做特別夏日香芒主題☀️,迷你 high tea 三層架,絕對不hea ,當然主題是以芒果為主,Harbour Plaza 一系列的酒店出名有芒果拿破倫,是精選用「呂宋芒」🥭,真心百吃不厭!咖啡,茶任飲!享受了悠閑快樂下午茶❤️

• 皇牌芒果下午茶
2022-05-14 1164 瀏覽
食過係唔會有第二次!價格同食物質素唔成正比首先 生蠔細隻得嚟係無肉既 好似得塊皮痴住個殼鵝肝 粉而腥 似食空氣 牛扒羊架第一round好拎多d 之後到食飽哂先見到有refill🤷🏼‍♀️ 其他食物都可以 甜品就可圈可點
食過係唔會有第二次!價格同食物質素唔成正比
首先 生蠔細隻得嚟係無肉既 好似得塊皮痴住個殼
2022-05-08 1817 瀏覽
以前疫情日日都係屋企食,真係食到唔知食咩好今日黎到8度海逸酒店既自助午餐,可以話係自助餐黎講係一個抵食之選我就唔知因為我地係未開返晚市堂食去食既,唔知宜家係唔係咁啦係官網訂購350蚊黎講,真係好抵食,點解好抵?因為佢有即開生蠔,本身諗住無既日本刺身,重有一個重點係佢係有長腳蟹,同白汁焗龍蝦,依一點真係O哂嘴 雖然龍蝦都一定係急凍個啲嫁啦,不過係依個價錢黎講都有得食都已經好好,都有龍蝦味,長腳蟹唔知係唔係我個日唔好彩,啲蟹好似無做GYM 咁無咩肉,啲肉有啲散生蠔就正常,味道唔太重味,小小淡海水味。
熱食就正常無咩特別有記憶甜品就必定要食海逸酒店系列既芒果拿破崙,記得係佢一出黎就攞定先,真就唔洗散哂啦。
以前疫情日日都係屋企食,真係食到唔知食咩好

我就唔知因為我地係未開返晚市堂食去食既,唔知宜家係唔係咁啦

生蠔就正常,味道唔太重味,小小淡海水味。

熱食就正常無咩特別有記憶

2022-04-10
  • 芒果拿破侖
  • 即開生蠔
  • 海鮮
2022-05-05 1312 瀏覽
琴日一家人去慶祝生日,頭round還可以有齊所有野,去到7點幾咩都無得食甘濟,長腳蟹見光死,又要瘦,難得搶到又無咩肉食。蠔個檔還可以,不斷開,吾洗點排,但就超細隻。鵝肝又系見光死,成晚食落先搶得3-4舊。 第一次食甘差質素既buffer🤦🏻‍♂️蠔個檔雖然細隻,但就好勤力,無停過手,相比鵝肝同刺身檔個兩個師傳就好大對比,個兩位D態度就差好多,踢一腳先行一步個D人甘😒
  • 燕窩梳乎厘
  • 即開生蠔
今次去左食中午半自助餐,5歲或以下唔收費可同大人share食物,3大1小5百頭埋單沙律,湯,甜品任食,但款式比較少沙律有沙律菜,粟米,蕃茄,荔枝肉,薯仔沙律,煙肉碎,自己撈,但就無啲特別撈好果啲通粉沙律,雜果沙律,如果想食雜果沙律要自製,佢有生果盤的甜品有啫喱,Tiramisu,紐約芝士蛋糕,桂花糕同埋最值回票價嘅芒果拿破崙有麵包兩款,新鮮生果(西瓜,菠蘿,哈密瓜,火龍果)同湯,湯有中湯(無料,淡啲),西湯就羅宋湯(幾好飲,有少少辣),佢啲湯好夠熱,值得一贊主菜都正常,我地叫左刺身壽司拼盤,豬軟骨,同羊架壽司拼盤正常,豬軟骨就普通,羊架有驚喜,幾好食,我哋要左五成熟(唔會有5成,偏熟,但好淋,有3枝骨 *另加$10)總體來講,環境舒適,人手夠,收碟好快,係食物款式唔夠,但係有兩個半鐘頭食,慢慢嘆,都ok

沙律,湯,甜品任食,但款式比較少

主菜都正常,我地叫左刺身壽司拼盤,豬軟骨,同羊架

2022-05-04
5 分鐘 (堂食)
  • 芒果拿破侖
  • 香烤羊架
2022-05-01 1141 瀏覽
在疫情下…放寬晚市堂食後…餐廳入坐人數多到好似去左難民營一樣!枱與枱之間相隔極近!完全感受不到舒適!餐廳非常嘈吵、感覺身處大排鄰檔食晚飯。出入攞食物經常與食客及職員人逼人、大大架收取食用過的餐具手推車經常出出入入、十分影響用餐!攞食物好似打仗 、完全無秩序,無排隊!食物質素差差差…燒牛肉、蠔、長腳蟹等供應嚴重慢及不足!食物款式亦很少。真是中晒伏!完全唔明佢點解可以排名十大之中的第八名!不會再有下次!
在疫情下…放寬晚市堂食後…
餐廳入坐人數多到好似去左難民營一樣!
枱與枱之間相隔極近!完全感受不到舒適!
餐廳非常嘈吵、感覺身處大排鄰檔食晚飯。
出入攞食物經常與食客及職員人逼人、
大大架收取食用過的餐具手推車經常出出入入、十分影響用餐!
攞食物好似打仗 、完全無秩序,無排隊!
食物質素差差差…
燒牛肉、蠔、長腳蟹等供應嚴重慢及不足!
食物款式亦很少。
真是中晒伏!
完全唔明佢點解可以排名十大之中的第八名!不會再有下次!
2022-05-01
慶祝紀念
母親節
2022-04-23 1064 瀏覽
鹅肝好味、生蠔薄如紙 營養不良、青口、翡翠螺冇甜味, 蝦唔錯, 蟹腳好一般, 香草青口反而唔錯, 最喜歡的蛋白杏仁露, 冇咗蛋白, 及太甜, 係我來咁多次最失望的一次, 有一點好的係 小朋友免費
2022-04-23 1272 瀏覽
最近落左唔少廣告既餐廳下午茶每次見到廣告都被吸引左終於可以去試一試皇牌芒果下午茶 $126/1經其他代購網預訂,可以比原價平大約$40下午茶係分為3層架和3款小食最底層有:芒果蝦沙律開邊三文治芒果三文魚蟹籽卷香草蟹肉三文治卷最推薦係芒果三文魚蟹籽卷芒果和壽司好配合👍🏻可惜只有一舊,唔係好夠喉另外,如果食唔慣太重味道既野就要小心香草蟹肉三文治卷因為香草味十分濃郁需要飲用大量清水先可除去中層有:牛油鬆餅鬆餅好鬆軟,但略嫌有小許單調牛油係普通的忌廉奶油味道偏淡頂層有:芒果拿破崙班蘭芒果卷香芒班戟最推薦同最驚喜係班蘭芒果卷意想不到既旁邊有:芒果木糠布甸泰式香茅雞棒 (3條)黑松露芝士焗忌廉薯餐飲方面有:紅茶 / 咖啡需要自行調配自己合適分量
最近落左唔少廣告既餐廳下午茶

芒果三文魚蟹籽卷
香草蟹肉三文治卷

最推薦係芒果三文魚蟹籽卷
芒果和壽司好配合👍🏻
可惜只有一舊,唔係好夠喉
芒果三文魚蟹籽卷

另外,如果食唔慣太重味道既野
就要小心香草蟹肉三文治卷
因為香草味十分濃郁
需要飲用大量清水先可除去
香草蟹肉三文治卷

中層有:
牛油鬆餅
鬆餅好鬆軟,但略嫌有小許單調
牛油係普通的忌廉奶油

最推薦同最驚喜係班蘭芒果卷
意想不到既

旁邊有:
芒果木糠布甸
泰式香茅雞棒 (3條)
黑松露芝士焗忌廉薯

餐飲方面有:
紅茶 / 咖啡
需要自行調配自己合適分量
皇牌芒果下午茶
2022-04-19 1193 瀏覽
很少寫食評,但今次唔寫,對唔住自己同考慮來食的港人。今次係透過網上togetda購買半自助午餐,由12點可食到2點半,2人費用為$340,預先付款。12時05分到埗,食物款式甚少,三款生果,數款甜點,包括芒果拿破崙,還有一些沙律及兩款湯,一款是南瓜湯,一款是椰子湯,兩款都淡口味。食了不久,12時20分便有職員問我們食咩主菜,我們叫了一客燒牛肉,一客三文魚。不出兩分鐘,主菜極速送上。不出所料,兩客主菜都放凍了,三文魚只得兩小塊,完全無魚味,燒牛肉又凍又難切。伴菜都難食。食完主菜,其實都無乜嘢想食,只飲了杯奶茶便算。最差的經驗來了,職員約1點40分,便叫我俾差額,佢話我燒牛肉同三文魚要另加10元,我話我係經togetda的網站買,當中完全沒有提及要額外收費。我特意開番個網頁俾佢睇,佢都在我手機上上下流灠了一會,然後就話要等等,即時離開。過了幾分鐘才回來,佢解釋話已給了Menu我睇,當中有寫某些主菜要額外收費,但我指我係透過togetda買,整個網站都無寫某些主菜要額外收費。職員就話佢地俾資料togetda時有提及額外收費,要投訴就搵togetda吧!咁我話你地同togetda合作,無確保t
很少寫食評,但今次唔寫,對唔住自己同考慮來食的港人。

最差的經驗來了,職員約1點40分,便叫我俾差額,佢話我燒牛肉同三文魚要另加10元,我話我係經togetda的網站買,當中完全沒有提及要額外收費。我特意開番個網頁俾佢睇,佢都在我手機上上下流灠了一會,然後就話要等等,即時離開。過了幾分鐘才回來,佢解釋話已給了Menu我睇,當中有寫某些主菜要額外收費,但我指我係透過togetda買,整個網站都無寫某些主菜要額外收費。職員就話佢地俾資料togetda時有提及額外收費,要投訴就搵togetda吧!咁我話你地同togetda合作,無確保togetda將正確及完整的資料出街嗎?佢無回應,只話已透過電郵同togetda講。咁樣就將責任完全卸俾togetda。

為了不想繼續爭辯,差額我俾了,但從此以後不會再次幫襯呢間無責任感、食物質素麻麻的酒店了。

• 芒果拿破崙
1K
在HK01網站看到推廣一百元下午茶,真是非常吸引,於是在8度海逸酒店 eShop訂購兩位,時間兩小時,由下午3時至5時。另外參考網上評家建議,事前致電訂座,要求坐在窗邊座位,後來發現這真是無比正確的決定😏。位置:乘坐62X巴士,在宋皇臺道站下車,走大約十分鐘的路程,其實不算偏僻,而餐廳就是在酒店的大堂。環境:門口是佈置得有些金光閃閃,感覺有點老土,而室內空間頗大,大致劃分三部位,但座位擺枱距離近,較多較密,你是完全聽到旁邊那桌客人在談甚麼的。對著街邊是落地玻璃窗,掛有透光蕾絲窗簾,所以坐在窗邊是採光較好,如果坐在中間,無四面八方都是人群,燈光較暗,建議一定坐窗邊。另外是有一部分位置被圍封了,未完全開放,不知道是否曾停業一段時間,感到四周都有一股霉味🤧,窗簾有塵,我坐下不久,😑就感到大腿相當痕癢,原來是被蟲🦟咬到,有個紅點🙄,所以環境潔淨度一般。服務:當日差不多是全場爆滿,流程大致順暢,而飲品是自助形式,可以自己調配檸檬茶、咖啡或奶茶,上完茶點後,基本上沒有職員再提供服務。雅致果香下午茶 $114.8(包括服務費)甜點:士多啤梨奶昔🥤這兩杯是後上,而且甜度不一致,明顯是製作時間很趕,冰未

雅致果香下午茶 $114.8(包括服務費)

甜點:士多啤梨奶昔🥤
這兩杯是後上,而且甜度不一致,明顯是製作時間很趕,冰未完全融化,使一杯甜度剛好,一杯過甜。除此之外,味就是相當好,清新香甜。

古法原盅焗麵包布甸🥧
我很喜歡吃麵包布甸,間餐廳做得不錯,麵包和布甸比例適中,甜度剛好,口感又鬆軟和滑溜,充滿蛋香。

香蜜柚子蛋糕🍰
看不到任何柚子,但的確有一道清新的柚子味,配綠茶海綿蛋糕作底,很清新不膩的一道甜點。

榴槤芝士🍰蛋糕
榴槤味很濃郁,已蓋過芝士味,但吃不到任何榴槤肉或絲,可能已與奶油融為一體了,但整體味道和口感不錯。

英式牛油鬆餅🥞配忌廉及有機果醬
鬆餅味道和口感都普通,遜色於蛋糕,可接受。

士多啤梨🍓杯子蛋糕🧁
這是最馬馬虎虎的甜點,只是在小海綿蛋糕上加一粒草莓,味道普通,我寧願餐廳用小杯裝幾粒草莓,畢竟吃到最後都飽了,想吃水果來消滯。

鹹點:

日式大蔥牛肉串🍢
第一次在下午茶的鹹點竟然有串燒,布驚喜和心思,牛肉肉質不算嫩,但調味夠,燒得夠香,是滿意的誠意之作。

芝士焗肉醬薯蓉🥧
想不到這份薯蓉挺出色,雖然份量少,但吃到津津有味,香口又阿綿滑,抵讚👍🏻。

火焰三文魚加州卷🍣
半熟三文魚搭加州卷,😋好吃到想吃第二件,但沒有了。

意式香草焗南瓜配蛋沙律伴酥包
在眾多鹹點之下較為普通,吃不到有南瓜,不過蛋沙律是好吃,牛角包鬆軟。

總括,以約一百元的價錢來說,食物質素絕對高過價錢,是超值的😍,但環境真是要改善,😅最少都洗乾淨窗簾布和清潔所有蚊蟲。
2022-04-08
2022-04-14 867 瀏覽
hi tea set... .衹可遠觀,食物質素差到無朋友;應熱葷的就是冷的.......。以為在酒店吃Hi Tea Set 最起碼飲杯熱檸水都應該唔會中伏吧.....我從未想過飲杯熱檸水,無檸檬片,只有自己去取濃縮檸檬汁調較隔離檯兩位客人,應該祗是吃了兩三件便走人,我們朋友都傻眼了,但是也理解的
隔離檯兩位客人,應該祗是吃了兩三件便走人,我們朋友都傻眼了
,但是也理解的
2022-04-09 1280 瀏覽
都抵食嘅網上買Coupon仲有七折,因為小朋友放暑假有冇咩好做咪食嘢囉!消費券出咗朋友話請我食午餐咁我哋兩仔乸就去食個半自助餐啦,我哋一行四人兩大兩細,叫咗一個海南雞(冇影相)🤩兩個牛扒😎同埋一個羊架,牛扒同羊架要國家$10/ 1個餐牛扒叫咗五成熟味道OK,軟林林仲係熱辣辣楊假有點數,如果唔食羊嘅就可能要諗一諗,海南雞好大碟應該都有一個例牌加一碗黃色飯,出面仲有自助沙律吧!有免費飲品咖啡同熱茶,仲有幾壺檸檬汁😌湯有中有西有麵包,甜品有啫喱糖有最佢哋最出名嘅芒果拿破崙,仲有桂花糕始終都係酒店餐廳味道OK侍應們都好有禮貌,美中不足係冇凍飲俾小朋友,四個人食咗700+元都算坐得舒服但係因為佢啲枱係長方形咁擺出出入入好唔方便如果路口坐咗人。整體滿意嘅
午餐咁我哋兩仔乸就去食個半自助餐啦,

羊架
海逸酒店最出名嘅芒果拿破崙
水果新鮮
自助區
2022-03-01 1322 瀏覽
見有$88套餐外賣推出,就買嚟試吓,揀左咕嚕肉和煎朧脷,炒飯,疍白杏仁茶,配蘑菇湯,加$60揀左海鲜忌廉意粉,咕噜肉又乾又硬量又少,朧脷得個鹹字,炒飯沒有炒飯的口感,蛋白杏仁茶似食粉漿,$88?坊間三十幾蚊的2餸飯比它還要豐富好食,至於意粉夠多的, 勉強可以,這間酒店,以前的水準還好,現在真是 每況愈下!
2022-02-03 5634 瀏覽
I had 3000 Asia miles that were about to expire soon and I saw this offer for their afternoon tea set for 1 person at Cafe 8 degrees which would cost around 3700 miles. It seemed to be a good choice, especially since there was no blackouts at the third day of Lunar New Year despite being a pubic holiday. The location is not too convenient but with Tuen Ma Line it was more accessible.If you don't use Asia Mile, you can prepay for the afternoon tea so it will only cost about 130 per person. Given
If you don't use Asia Mile, you can prepay for the afternoon tea so it will only cost about 130 per person. Given the price I have lowered my expectations and if it wasn't for the coffee, I would give it a great review. Overall, the afternoon tea set was a bit small though acceptable for the price/miles I am paying. I am just glad I had the pizza at Pizza monster.
The scone was a bit cold but luckily it still remained soft.
The savories were mediocre but definitely matched what I am paying for. Most importantly the mashed potatoes and chicken sticks were hot.
My hopes were initially not high for the dessert but I was impressed by their their Mango napoleon. It was still crispy and the mango toppings were lovely. The Mango Crepe Cake was also a nice surprise with quite a lot of mango inside.
However, the most disappointing was the self service coffee.

The coffee I got was so dilute I would call it as black water. For the price(or miles) I am paying, I am not asking for a latte but a regular coffee would suffice. Hope they improve on their drinks.
題外話/補充資料: If you use Asia Miles Coupon, there are still some blackout dates so please read carefully.
2022-02-03
下午茶
用餐優惠
優惠券
2022-01-10 1870 瀏覽
踏入2022年為家人慶生,除了購買生日蛋糕,還楝好一個價錢$898,「8度海逸酒店-8度餐廳」4位用的喜慶盆菜,在第五波疫情之下,也省得出外用晚膳,盆菜最豐富的食材已經舖滿在盆面,味道也不錯。晚上我將盆菜凖備放上電磁爐加熱,先用紙巾抹去盆底的汁液,一抹之下看,驚訝紙巾滿滿竟是銻盆的銻漬,繼續再抹發覺整個盆底與盆面的周邊都是烏黑銻漬,滿滿的食材,因此我不知道盆裏的潔淨情況,但經此不潔經驗後,我相信不會再購買盆菜了!
盆菜最豐富的食材已經舖滿在盆面,味道也不錯。

晚上我將盆菜凖備放上電磁爐加熱,先用紙巾抹去盆底的汁液,
一抹之下看,驚訝紙巾滿滿竟是銻盆的銻漬,
繼續再抹發覺整個盆底與盆面的周邊都是烏黑銻漬,
2022-01-09