2023-12-26 551 瀏覽
因為自己本身的行業,每年要交學習分才可能順利續會。而在疫情期間,只可以上一些網上的講座及練習,一分一分地攞。不像以前,出黎上 CPD,是一個有得飲、有得食,又有野學,又可以與同行交流的好節目。然而,近來放寬限制了,我也報了兩個 full day 既 CPD event,而且兩次好係會展。晨咁早出到灣仔,當然要食個早餐啦,而兩次,我都選中這算是就腳的茶餐廳《8號冰室》,食返個靚早餐。早餐先來一個雞扒麵。雞扒雖然夠大件,但用黑椒醃過的就有點令我失望。再者,雞扒雖是煎過的,但好似被麵湯浸到皮都軟埋。麵湯底是雞精湯,直接令到個麵好濃,不足之中也有美。另一個不足之中的美,是蒜蓉麵包加炒滑蛋。蒜蓉麵包,真係成片麵包都係蒜蓉牛油,好香,亦非常之邪惡。而炒蛋是整個早餐中,最令我感滿意的環節。半溶的煎蛋,又香又滑,是一份很完美的滑蛋。為何第二次來灣仔上堂,又選中這《8號冰室》呢? 是因為我掛在嘴邊的 "不足之中也有美" 。其中一個美,就是第一次來的那一天,看見鄰檯的西式早餐甚是吸引。所以,這一次,我是專程來,食返個西式的魚柳早餐。炒蛋,香得很;蒜蓉麵包,香得很;茄汁豆,很有誠意地,是熱的;午餐肉也算厚切

炒蛋,香得很;蒜蓉麵包,香得很;茄汁豆,很有誠意地,是熱的;午餐肉也算厚切的。單是配角,已經可以令我開心一笑。魚柳,非常之香脆,肉質也夠嫩滑,唔點沙律醬食,也有足夠的香味來給予食客滿足感。非常之好。
奶茶,也是夠出色的一杯。沒有過份地濃,但飲得出是十分的香滑。茶味,奶味兩者都好平均,絕對是開心滿意的一杯。
雖然,第一次來給我嘗到其不足之處。但也讓我發現到這店出色的地方。而第二次來,吃到出色的東西,半點也沒有令我感失望。
$50 (早餐)
2023-12-02 400 瀏覽
有時成朝忙完,午餐時間都過埋就去搵啲好野食食飽飽先再去接阿仔!今次去左冰室,食反個邪惡的下午茶🔆炸雞翼拼薯條 配凍檸茶雞翼即叫即炸,上枱時脆卜卜,熱辣辣!一口爆汁,肉質鮮嫩!勁juice 👍🏻凍檸茶正常水準,茶底夠濃!

有時成朝忙完,午餐時間都過埋
就去搵啲好野食
食飽飽先再去接阿仔!

今次去左冰室,食反個邪惡的下午茶

🔆炸雞翼拼薯條 配凍檸茶

雞翼即叫即炸,上枱時脆卜卜,熱辣辣!
一口爆汁,肉質鮮嫩!勁juice 👍🏻

凍檸茶正常水準,茶底夠濃!
2023-10-22 378 瀏覽
晏晝去開會展,行之前見肚餓。見到間野冇乜人排隊就入左去,快脆叫左乾炒牛河+熱檸水🥡$42。都真係要等左陣,但食落都真係唔錯,即叫即炒乾炒牛河食落熱辣辣有鑊氣。啱啱今日天氣轉涼,食完覺得好滿足😋係今日嘅小確幸 😇
係今日嘅小確幸 😇
乾炒牛河
2023-10-21
15 分鐘 (堂食)
乾炒牛河
2023-10-21 221 瀏覽
重遊舊地,今日約咗家人去會展睇展覽,途經8號冰室,點了一個常餐真係好有驚喜炸菜雞絲好野味配米粉都唔覺得寡,奄列蒜蓉多士,蛋好有蛋味好黃有色水蒜蓉厚多士又帶點XO醬好香口,凍檸茶還可以全程食覺得比曾經嚟食水準好咗好多值得再來
真係好有驚喜
炸菜雞絲好野味
配米粉都唔覺得寡,奄列蒜蓉多士,蛋好有蛋味好黃有色水
蒜蓉厚多士又帶點XO醬好香口,凍檸茶還可以
全程食覺得比曾經嚟食水準好咗好多
值得再來
炸菜雞絲米
2023-10-20
5 分鐘 (堂食)
炸菜雞絲米
公司新搬來灣仔一個人放午飯,行行吓見到門口咁大枝樽仔奶茶就入去試試,一坐低我就睇OpenRice有咩推薦,其後發現好似好多負評,我心諗唔知係咪中伏呢,好彩有啲嘢要自己試過先知,都係一間值得推介嘅餐廳,點了一個午餐鳳爪排骨飯加杯凍檸茶,味道都好食,凍檸茶有茶味👍🏻👍🏻之後我同事嚟搵我叫了個西多,嘩…真係好巨,好邪惡😋😋樽仔奶茶好得意又好飲xO豬扒炒公仔麵夠鑊氣環境普通都算乾淨,服務態度過不失,成班年青人相處融合,氣氛幾好又多個聚腳點
xO豬扒炒公仔麵
夠鑊氣
又多個聚腳點
2023-10-17
10 分鐘 (堂食)
夜晚同朋友4人行過駱克道 竟然比我發現咗一間隱世小店 有意外驚喜 估唔到細細間冰室仔 水準可以咁高一入到去坐低 有位小姐好有禮貌安排我哋坐埋卡位 當時可能行完展覽好熱 馬上叫支野飲下先再睇有咩食啦 服務員馬上推介樽仔奶茶奶茶好滑 茶底好香好濃 加埋啲奶 比例啱啱好 有啲金茶王嘅味道 👏👏👏有咗少少信心之後叫店員推介幾個小菜 椒鹽蝦球 一口一個飽滿彈牙 滿口都係蝦鮮甜 辣椒和胡椒的辣香氣 仲有蒜蓉椒鹽鹹香收尾 非常好食瑞士雞翼雞翼香而不膩 雞皮色澤通透香甜 咬落去嘅雞肉滑溜多汁 有啲似神還原太平館嘅瑞士汁豉汁蟠龍鱔首先賣相已經一流 紅紅綠綠 形態生動 蒜蓉豆豉醬 香濃惹味 蒸呢條鱔嘅師傅 有返咁上下工架 時間掌握得恰到好處 火候啱啱好條白鱔又肥又新鮮 一咬落去有汁爆出黎 好甘香 呢個豆豉汁要打包返屋企鹹魚雞粒炒飯炒飯炒到粒粒分明 啲蛋全部包住粒飯 金黃色一上到枱嗰陣鹹香已經撲鼻 仲真係食到有鹹魚 唔係得味架 雞粒又多 鑊氣好夠 估唔到60幾蚊可以食到酒樓百幾蚊嘅質素 最後有啲美中不足嘅地方 個廁所男女共用 如果環境好少少 空氣流通啲就好

有咗少少信心之後叫店員推介幾個小菜

椒鹽蝦球

瑞士雞翼

豉汁蟠龍鱔

首先賣相已經一流 紅紅綠綠 形態生動

鹹魚雞粒炒飯

2023-10-09 121 瀏覽
上班放晏就飯叫了個"美極豬扒腸仔飯",等了四個字員工都依然敷衍了事,只一直說著出緊出緊,只有水吧上了杯熱茶蜜,想不到叫個頹飯都可以整咁耐,上餐無期,明明客流一半都沒有,樓面員工個個悠悠閒,由他開店這幾年已經有幫襯,想不到服務已落到如此惡劣,最後還不知要等多久後,唯有結帳,去付只有一杯熱茶蜜的價錢,齋飲收20元,他們一句唔好意思也沒有,哦了一聲就收下,我諗佢地都已經見怪不怪,放低廿蚊豪比這間謀人寺,當買個教訓,忍不住上來打評語才發現不少人也中了伏

忍不住上來打評語才發現不少人也中了伏
🍴「 8號冰室 (灣仔)」今日有事經開去灣仔,要趕住食午餐,唔打唔撞喺駱克道隨意入咗一間茶餐廳,之所以吸引我入去係因為佢嘅餐廳名以數字命名,同一條街幾間餐廳都坐滿人,相信午餐繁忙時段呢一間茶餐廳比較容易搵位。《滑蛋牛扒意粉配黑椒汁》💰$59入到餐廳嘅時候見人流唔多,開頭仲諗住有啲伏伏地嘅感覺,本身對呢碟意粉期望唔大,但食落嘅時候有幾好味喎,尤其是欣賞佢嘅滑蛋,煮得嫩滑而不老,牛扒不過不失,亦欣賞餐廳嘅黑椒汁,用碗仔另上,令到顧客可以控制汁配意粉嘅多少。《凍檸茶》💰$3(跟餐價)如果用茶餐廳 出品嘅質素,這一杯凍檸茶也算是不及格,茶底唔夠香濃,飲落去似飲緊台式飲品嘅糖水飲料,杯凍檸茶有較大嘅進步空間^餐廳環境尚算寬敞,坐得舒服,裝修比較時尚,食物定價位中上,如果附近餐廳滿座嘅時候,呢度都可以係一個選擇,因為餐廳食物種類選擇都比較多。👽星人指數👽👅味道:6/10🛸環境:7/10💫CP值:中🚀回頭Encore:✅📍 8號冰室 (灣仔)灣仔駱克道125號安安大廈地舖

🍴「 8號冰室 (灣仔)」

《滑蛋牛扒意粉配黑椒汁》💰$59

《凍檸茶》💰$3(跟餐價)

👽星人指數👽
👅味道:6/10
🛸環境:7/10
💫CP值:中
🚀回頭Encore:✅

📍 8號冰室 (灣仔)
灣仔駱克道125號安安大廈地舖
2023-09-07 203 瀏覽
因為要去會展睇音樂會,故而要去灣仔區活動,信步而行搵嘢食。偶爾經過8號冰室,見到門面雖然不起眼,但門外餐牌價錢吸引、選擇又多,所以入去試食一番。☕️下午茶 – 干炒黑椒豬扒意粉 $48屬於大部份香港茶記的必備下午茶菜式,賣相和香味都吸引,豬扒的份量足,符合大眾化選擇,配有足量的蔥及青椒,增加口感的層次感及不致於太油膩,若不喜食蔥及青椒的朋友記得預先叫「走青」,稍嫌的是味道偏鹹,所以都係預先叫埋「少鹽」。☕️下午茶 – 芫荽農場雞湯米粉 $42原先以為係一碗普通的雞湯米粉(以$42的價錢應該不會配很多雞件或冇雞吧),但是端出來之後發現不止份量超大,並且有多件雞件,真係喜出望外,湯底味道濃而不膩,不會太鹹,配有足量的芫茜,對鍾意食芫茜的我就係大滿足,配以香滑奶茶,亦係意想不到,奶茶夠滑,茶香及茶色都不俗,以$42價錢真係近幾年香港物價飛升之下,店家難得本著初心,給予食客的回饋,值得推介。

☕️下午茶 – 干炒黑椒豬扒意粉 $48

☕️下午茶 – 芫荽農場雞湯米粉 $42
1.早上堂食,順便幫同事叫多份早餐外賣2. 叫份正正常外賣牛排早餐加通粉,飲熱檸水3. 同左佢講左通粉要分湯!4.啊姐無提到外賣盒收費,張單寫最終寫轉外賣total加左$65. 一份餐入面,逐樣野加外賣錢!熱0水加$2,牛排個盒加$2,通粉加$2!重點係通粉仲要無分湯!6.叫返佢分返湯,啊姐竟然話要再收多$2! 一份早餐收$8外賣費! 食物又唔係特別好食7. 生意唔係咁做,唔怪之得愈黎愈少人食。態度惡劣 永無下次
1.早上堂食,順便幫同事叫多份早餐外賣
2. 叫份正正常外賣牛排早餐加通粉,飲熱檸水
3. 同左佢講左通粉要分湯!
5. 一份餐入面,逐樣野加外賣錢!
外賣自取
11點51分落單,當時得2-3台客,因為仲未到啲人放飯時間所以我地唸住茶餐廳食野快所以先食呢間,到左12點10分先有一杯凍飲都算,12點25分先有一碟飯我地叫左一碟咕嚕雞球飯同鮮茄豬扒飯,佢仲要12點20分先問我要豬扒定牛肉,係咪玩野?我地返美食展放飯得一個鐘,佢地班友係度搞啲外賣單,唔理啲堂食單不過都算,味道先係重點咕嚕雞球用甜酸汁,鮮茄豬扒飯又用甜酸汁??仲要啲蕃茄都唔熱就知佢後期加落去雞蛋就得少少 同埋啲冬菇炒埋一碟比啲垃圾我地食收$57我地等到20分鐘先崔單,佢地一句唔好意思都無姐係平時呢間茶餐廳作風都係甘凍鴛鴦同杯凍咖啡差唔多味 叫佢多奶又無多奶求求其其就算 都希望佢地睇到可以改善下拉😊
12點25分先有一碟飯
我地叫左一碟咕嚕雞球飯同鮮茄豬扒飯,
佢仲要12點20分先問我要豬扒定牛肉,係咪玩野?
不過都算,味道先係重點
咕嚕雞球用甜酸汁,鮮茄豬扒飯又用甜酸汁??
仲要啲蕃茄都唔熱就知佢後期加落去
雞蛋就得少少 同埋啲冬菇炒埋一碟
比啲垃圾我地食收$57
我地等到20分鐘先崔單,佢地一句唔好意思都無
姐係平時呢間茶餐廳作風都係甘
凍鴛鴦同杯凍咖啡差唔多味 叫佢多奶又無多奶
求求其其就算 都希望佢地睇到可以改善下拉😊
2023-08-08 165 瀏覽
Lunch 趕時間,隔離間酸菜魚太多人,見吾洗等位就入左咧間茶餐廳。無咩期望,野食都真係無咩特別,仲落錯單,趕時間無換到。咸魚雞粒炒飯,味道好淡,雞粒好肥。環境野食都一般,如果趕時間,lunch 搵吾到位,咧度都係個選擇。
無咩期望,野食都真係無咩特別,仲落錯單,趕時間無換到。
咸魚雞粒炒飯,味道好淡,雞粒好肥。
這次的主角是五香肉丁公仔麵和蒜蓉厚多士,兩者的表現都讓我感到十分滿意。首先來說說五香肉丁公仔麵。這款公仔麵的麵條煮制得恰到好處。五香肉丁的香氣與味道,也為整碗麵帶來了極佳的飽和感。不過,總體來說,這款公仔麵並未超越我對一碗普通公仔麵的期待,我會說它“不過不失”。接下來要說的是蒜蓉厚多士。這款多士的蒜蓉味濃郁,每一口都充滿了蒜香。厚實的多士烘烤得外酥內軟,與蒜蓉的結合無比和諧。這裡的蒜蓉並未打破多士的原有風味,反而與多士的口感和味道形成了完美的搭配,讓我對這款多士極為滿意。總的來說,這兩款餐點都有其各自的亮點。五香肉丁公仔麵簡單而不單調,五香肉丁的加入為它帶來了獨特的風味;而蒜蓉厚多士則是讓人驚艷,蒜蓉的濃郁與多士的口感相得益彰。這次的品嚐經驗十分愉快,期待下一次的美食之旅。

2023-04-24 468 瀏覽
員工都好好,其樂融融。環境正常,就係正常茶記嘅環境。服務就冇乜服務喇,唔好要求咁多。衛生就麻麻哋啦,話差又唔算差,但係又真係講唔出話好好咁啦。但係d嘢真係好鹹,我叫左份魚柳拼薯條,食物好新鮮,現點現做,但魚柳味道太鹹啦,要送飯食先冇咁鹹嘅感覺。。總結:就係一間普普通通、現點現做嘅正常茶記。
員工都好好,其樂融融。環境正常,就係正常茶記嘅環境。
服務就冇乜服務喇,唔好要求咁多。
衛生就麻麻哋啦,話差又唔算差,但係又真係講唔出話好好咁啦。

總結:就係一間普普通通、現點現做嘅正常茶記。
2023-04-12 344 瀏覽
叫外賣要小心!!!!千萬不要堂食中再叫外賣呢間野如果你堂食緊,再幫人買外賣,外賣收費要收$4但如果你係出面入去買外賣只係$1,不知所謂的餐廳大家要小心此餐廳的胡亂收費
叫外賣要小心!!!!千萬不要堂食中再叫外賣

呢間野如果你堂食緊,再幫人買外賣,外賣收費要收$4