2017-05-13 98 瀏覽
今日要在旺角辦事,又想喝冇酸味咖啡(之前喝過係ILLY), 結果中伏了。。。星期六唔洗買飛先, 係入場有人serve。點了$35火腿炒蛋腸仔麵包+咖啡多奶早餐:麵包帶甜不錯, 但火腿腸仔都係烚冇味, 炒蛋冇味又炒得實, 沙律菜係黃咖啡: 不是熱。。。暖的埋單先最, 無啦啦要加$5, 我問係唔係因為多奶, 侍應話唔係, 因星期六咖啡+$5, 我落單時侍應都唔出聲, 結果要$40, 我以後都唔去謀人寺。

, 沙律菜係黃

咖啡: 不是熱。。。暖的

埋單先最
2017-05-13
$40 (早餐)
真的不用多說,相片最實際「會唔會燶左少少」因為烤太過了,所以懶得去形容味道只能說,這樣的價錢在朗豪坊可以有個位置吃晚餐,算很不錯了以前吃過早餐,明明記得味道是水平以上,今次的晚餐確實讓人失望希望只是個別例子
真的不用多說,相片最實際

「會唔會燶左少少」

因為烤太過了,所以懶得去形容味道

只能說,這樣的價錢在朗豪坊可以有個位置吃晚餐,算很不錯了

希望只是個別例子
意大利傳統煙肉pizza
2017-05-11 113 瀏覽
其實每次星期六早上去朗豪坊前都會去依度食早餐。首先我以前係超鐘意食博洛尼亞麵包,而早餐最重要當然就係包,佢地麵包好鬆軟,再加上果醬同牛油,即係有個good morning.再者,依度嘅員工好有活力,因為我要求多多,又暖水又牙籤仲要坐我想揀嘅枱,佢都冇停止過微笑,真係好值得讚賞。我都忍唔住send左封讚賞信俾佢。可能大家都覺得依個早餐好簡單,但當你去到坐係高枱,一個人靜靜地,再加簡單嘅食物,好好嘅service,已經係一個好好嘅早上。
其實每次星期六早上去朗豪坊前都會去依度食早餐。

2017-05-06
$40 (早餐)
成日經過都未食過,今次經過望下menu幾吸引,咩類型都有就入去試下,認真中伏叫左以下食物:1. 滑蛋豬扒飯 : 用一個比飯碗大少少既膠碗裝住,份量細。樣子完全唔似係滑蛋,似放入微波爐翻丁過。蛋好硬,點睇都似煎蛋,仲要煎燶左四邊2. 蜆肉意粉: 份量比下午茶仲要細,比一般餐廳份量少一半!蜆肉只有幾粒,但大部分有沙,無鮮味。蘑菇也是無味,只有意粉有蕃茄及辢味$70 的價錢會否太貴?3. 凍檸茶: 上枱時只有飲管,基本篤檸檬的匙都沒有,要追問才有!當閩場內只有1/3客人,非繁忙時間都可以咁大意,定本身係無匙供應?4. 洋金菊茶,普通茶包+熱水,沒有特別場內很熱,食物份量細又質量麻麻,女仔既我食完仲有餓既感覺應該不會再有下次了!

叫左以下食物:

滑蛋豬扒飯

$70 的價錢會否太貴?
蜆肉意粉

4. 洋金菊茶,普通茶包+熱水,沒有特別

場內很熱,食物份量細又質量麻麻,女仔既我食完仲有餓既感覺

應該不會再有下次了!

2017-05-06
2017-05-05 113 瀏覽
昨晚因為要加班而要接近10點收工關係,唯有於旺角尋找夜收的食店吧﹗由於很久沒有經過朗豪坊關係,原來於4樓平台的食店大多已經換了其他品牌了﹗基於小弟對日本菜都情有獨鍾的關係,於是就選擇了81番這日式食店去品嘗了!為免自己吃得太飽的關係,今次就沒有點選其他食評中所推介的安格斯牛肉餐,而選擇了簡單而富有日本文化的漢堡扒便當了。如圖中所見,便當設計得非常足料,包括正中的前茶中華沙律﹑右上方的前菜青瓜絲薯仔沙律﹑右下方小食2件甜蛋及忌廉薯餅﹑以及左上方的漢堡扒。漢堡扒肉感很好,很有彈性;薯餅雖然小小件但炸粉不算多而不會令人感受太油膩;沙律因為有青瓜而令吃起來頗爽口。定食可以加3元配熱飲,在不同的花茶當中,我就選擇了洋甘菊茶令自己心情更舒暢。 綜觀而言,由於店鋪11點才關門關係,以後收工過後又多了一個速食的選擇吧﹗

漢堡扒定食

2017-05-04
漢堡扒定食
2017-04-18 201 瀏覽
😯星期六日去旺角啊,想搵個唔使排隊食飯嘅地方,真係好啦!!!俾我見到朗豪坊上面有間環境唔好好,價錢又唔貴嘅餐廳,所以就入去試吓啦!!!一開始睇到張Menu,都好開心覺得食物賣相好好!!!我同朋友一人叫左一個餐!個餐一上來,我哋就知我哋一定食唔飽估唔到咁細碟!!! 但係講返食物嘅質素,都算唔錯嘅!!!朋友話佢個牛扒係好味!!!不過佢明明叫咗六成熟,但都係俾咗個全熟嘅佢!!! 呢樣野就真係有啲扣分啦!!!不過餐廳環境真係好舒服!
2017-03-29 2771 瀏覽
相約於朗豪坊會面,由地面乘搭扶手電梯一直上4樓的一間主題咖啡室吃早餐,商場的設計用落地大玻璃做外牆,令自然光深入整個商場,加上大廈樓底特別高,感覺非常開陽。這Cafe採用了自助式的餐飲服務,客人需要先行到前台購買早餐,款式有10款,價錢由$28至$65不等,餐飲可配普通咖啡、奶茶、檸檬茶、日本綠茶、甘菊茶、薄荷茶、橙汁、蘋果汁、可樂或濃縮咖啡;另可加$10轉摩卡咖啡、朱古力、鮮奶抺茶、益力多檸檬/芒果、金橘檸檬、草莓奶昔、芒果汁、香蕉柚子果露,凍飲另加$3。而我就點了輕型炒蛋配火腿腸仔$35 加$10轉飲熱朱古力。在等待餐飲的時候,看著周圍滿載著"蒙奇奇"小猴,連餐桌也是公仔,非常可愛,謀殺了我不少菲林,可以一邊吃早餐,一邊欣賞著餐廳的佈置,不禁令我會心微笑。等了大約10分鐘,取餐器響鬧震動,我到前台取餐,非常有效律和方便。看着這份早餐感覺到很滿足,只是茶餐廳的價錢,但可以享受主題餐廳的歡欣氣氛,非常經濟實惠。優質炒蛋炒得不錯,有蛋醬流出,還有很重的牛油味道;可惜伴菜不太新鮮,有待改善;反而要讚一讚這兩塊餐包,非常新鮮鬆軟好味,搽上牛油後吃更吸引;看似沒有烹調過的腸仔,意外發現味道又不

而我就點了輕型炒蛋配火腿腸仔$35 加$10轉飲熱朱古力。
看似沒有烹調過的腸仔,意外發現味道又不錯,不太有葉制味道,反而有鮮肉味,火腿就不過不失,如果可以將腸仔和火腿再煎熟一點會更好。
這杯熱朱古力味道不錯,有濃郁的黑朱古力味道,而且份量十足,可惜沒有我期待的Monchhichi拉花出現,有點失望。
回家撰寫這篇食評時,湊巧看到新聞報道,旺角朗豪坊商場的其中一條長扶手電梯,罕見突然倒後及加速,令不少市民跌落地面受傷,希望傷者早日康復!

同時也提醒着我們,以後乘搭扶手電梯,要記得緊握扶手,不要只顧看手提電話,儘量減少意外發生。
2017-03-26 206 瀏覽
話說我有一個好中意monchhichi ge朋友。呢間店佢由上年嘈到依家,講左好耐叫我同佢一齊去食。但我本身對呢隻馬騮仔真係冇咩感情,所以一直拖到依家先尼呢間野,其實我都幾佩服我個friend ge 毅力😂一去到間店,真係周圍都係monchhichi,我個friend 拉住我周圍同佢selfie一大輪之後,終於可以坐低食野。作為一間吸引monchhichi迷ge 餐廳,當然咩都係monchhicho啦,連d食物同埋杯杯碟碟都係monchhichi啦。d野食都ok啦,整得好靚,同埋食落都叫做ok 好食,不過我friend 話尼得呢度,野食已經5重要咁話wor😂
2017-03-14 1617 瀏覽
由於本人嘅細個姨姨知道Monchhichi係我其中一個最鍾意嘅卡通人物,所以一早通知我話喺旺角朗豪坊嘅81番餐廳今期變咗做Monchhichi主題餐廳,但之前一直抽唔到時間嚟,所以要等到今日先可以嚟到食晚飯!一去到見到餐廳分開咗兩個唔同嘅區域,一邊擺放咗好多Monchhichi公仔可供人客選購,另一邊就係餐廳,而且仲擺放著一棵掛滿Monchhichi願望卡嘅許願樹同一隻巨型嘅Monchhichi公仔畀人客影相留念!店員帶我們行入去我們嘅坐位嗰陣見到店內嘅佈置同餐檯都係印有Monchhichi嘅得意可愛圖樣,就連食物都有,所以我們急不及待要叫嚟食,喺落單嗰陣店員同我們講話如果想同Monchhichi一齊影張即影即有嘅合照,同埋有願望卡嘅話,就要叫個扒餐,所以我們就叫咗個Monchhichi開心肉眼扒嘅肉質相當鬆軟,肉味好濃郁,而且都幾大塊,伴碟嘅薯蓉亦非常軟滑!Monchhichi日式鰻魚飯嘅Monchhichi樣貌係煎蛋嚟,蛋味都算香濃,鰻魚嘅肉質有啲腍身,唔算好彈牙!Monchhichi脆辣炸鷄咖哩飯嘅炸鷄都炸得幾香脆,肉質都幾軟滑,咖哩汁嘅濃稠度啱啱好,唔會好稀,味道亦好濃郁!
肉味好濃郁,而且都幾大塊,
鰻魚嘅肉質有啲腍身,唔算好彈牙!
Monchhichi脆辣炸鷄咖哩飯嘅炸鷄都炸得幾香脆,
Monchhichi開心肉眼扒
Monchhichi日式鰻魚飯
Monchhichi脆辣炸鷄咖哩飯
2017-03-12
Monchhichi開心肉眼扒
Monchhichi日式鰻魚飯
Monchhichi脆辣炸鷄咖哩飯
2017-03-13 326 瀏覽
本來真係對Monchhichi無興趣,但有個朋友超鍾意,無理由唔陪佢嚟!呢個monchhichi主題有期限,只係到3月19日今日3個人一齊嚟,餐廳主要佈置都係貼紙graphic,門口位有個model佈置,好大棵樹同有隻人咁咁高嘅monchhichi,都算有誠意!一人一杯熱飲,我order左杯抹茶咖啡,勁好飲❤️每杯上面都有monchhichi朱古力粉公仔,影相一流!牛扒差啲,有啲肥!Pizza成個都係monchhichi樣,個樣係蛋嚟,不過無咩蛋味,個質感有啲gel,應該係要hold住個樣意粉好味,多士有monchhichi樣有誠意甜品我最愛,但呢份無驚喜,pancake都無蛋味😧
呢個monchhichi主題有期限,只係到3月19日
抹茶咖啡、Mocha、熱朱古力
牛扒差啲,有啲肥!
鐵板牛扒
Pizza
意粉好味,多士有monchhichi樣有誠意
煙三文魚白汁意粉
甜品我最愛,但呢份無驚喜,pancake都無蛋味😧
士多啤梨pancake
2017-03-11
15 分鐘 (堂食)
抹茶咖啡、Mocha、熱朱古力
Pizza
煙三文魚白汁意粉
  • 士多啤梨pancake
2017-02-19 348 瀏覽
由於有朋友鐘意Monchhichi 所以嚟左呢度食。我就叫左卡邦尼意粉10分我俾5分,因為唔夠熱唔夠味,份量也算少,感覺唔太識整咁。而2塊包都冇乜味而且係凍的。而座位同座位之間較逼
由於有朋友鐘意Monchhichi
所以嚟左呢度食。
,感覺唔太識整咁
。而2塊包都冇乜味而且係凍的

而座位同座位之間較逼

卡邦尼意粉
2017-02-17
2017-02-11 407 瀏覽
考完試同同學仔落左旺角咁近近地一出地鐵站選左朗豪坊上到去咁岩見到有MOCHHICH CAFE 咁咪入左去試下朋友點左58蚊蛋糕餐配一杯野飲蛋糕細細件, 岩曬TEA (少少餓既份量)我就點左78蚊日式滑蛋豬扒飯 再加15蚊吉列蠔及一杯檸檬茶初初以為一個餐 包野飲 到最後埋單先知唔包係我衰無睇清楚張MENU 如果一早睇到40蚊杯凍檸檬茶我係唔會落單我覺得根本唔值40蚊, 令我諗起之前小櫻CAFE D野飲都係三十幾蚊杯仲有杯墊呢度普通野飲40蚊真係好唔抵個蛋一D都唔好食 (FACE) 怪怪地紫菜係好足料,一到就聞到好大陣味另外豬扒就好粉,滑蛋既份量得個少少, 好怪吉列蠔既味道就普通, 吉列蠔係呢次入面最好食既野............整體意見: 如果大家係為樣影下相, 可以入去食, 分享下係FACEBOOK咁但如果係為左食, 真係唔建議入去﹗
考完試同同學仔落左旺角

咁近近地一出地鐵站選左朗豪坊

上到去咁岩見到有MOCHHICH CAFE
咁咪入左去試下

朋友點左58蚊蛋糕餐配一杯野飲

蛋糕細細件, 岩曬TEA (少少餓既份量)
我就點左78蚊日式滑蛋豬扒飯 再加15蚊吉列蠔及一杯檸檬茶

初初以為一個餐 包野飲 到最後埋單先知唔包

呢度普通野飲40蚊真係好唔抵
個蛋一D都唔好食 (FACE) 怪怪地

紫菜係好足料,一到就聞到好大陣味

另外豬扒就好粉,滑蛋既份量得個少少, 好怪

但如果係為左食, 真係唔建議入去﹗
題外話/補充資料: 落野飲落錯單, 又加多左個餐. 店員有待培訓........
2017-02-04
2017-02-04 395 瀏覽
小妹我係個Monchhichi迷成日恨有間Monchhichi cafe可以俾我去朝聖終於俾我恨到喇雖然只係pop-up 只做兩個月咁我當然把握機會啦等緊既時候可以睇下啲精品Menu都幾多選擇俾Monchhichi包圍住既感覺好幸福-3-每張枱都有唔同裝扮既Monchhichi 好可愛呢嫰滑吉列豬扒自家咖喱飯($78)有塊印上Monchhichi既可愛蛋皮係無味既 不過預左吉列豬扒外層炸得香脆 肉質尚算嫰滑 但略嫌欠缺肉汁咖喱甜而不辣 有酸瓜伴碟 頗開胃日式鰻魚飯($88)有塊大蛋皮喺面 下面鋪滿紫菜絲再下面先係鰻魚鰻魚燒得幾香 唔會話腍哂無咬口不過太少鰻魚汁 食落個飯好乾熱鮮奶抹茶($42)好飲 有驚喜 拍得住連鎖店出品抹茶同牛奶互相輝映 交織着一段唯美既戀曲飲着飲着 竟然有幸福既感覺我決定下次再黎食甜品
小妹我係個Monchhichi迷
等緊既時候可以睇下啲精品
Menu都幾多選擇
俾Monchhichi包圍住既感覺好幸福-3-
每張枱都有唔同裝扮既Monchhichi 好可愛呢
嫰滑吉列豬扒自家咖喱飯($78)
有塊印上Monchhichi既可愛蛋皮
係無味既 不過預左
吉列豬扒外層炸得香脆
肉質尚算嫰滑 但略嫌欠缺肉汁
咖喱甜而不辣 有酸瓜伴碟 頗開胃
日式鰻魚飯($88)
有塊大蛋皮喺面 下面鋪滿紫菜絲
再下面先係鰻魚
鰻魚燒得幾香 唔會話腍哂無咬口
不過太少鰻魚汁 食落個飯好乾
熱鮮奶抹茶($42)
好飲 有驚喜 拍得住連鎖店出品
抹茶同牛奶互相輝映 交織着一段唯美既戀曲
飲着飲着 竟然有幸福既感覺
我決定下次再黎食甜品
2017-01-27 397 瀏覽
知道近排有芒chichi主題,身為搵食肥媽當然要帶仔仔再黎食多次一去到門口,就要影張令相先啦當然每張枱都會有唔同ge芒chichi,仔仔好鐘意一黎就叫左杯熱朱古力俾仔仔,但太甜啦,其實想叫熱鮮奶,可惜無再黎叫左咖哩吉烈豬扒飯+吉烈蝦俾仔仔,因為日式咖哩唔太辣所以小朋友都可以食再黎就係我自已ge煙三文魚忌廉意大利粉,其實配盤所有ge野都係唔食得意粉份量太少(如果e個價錢計)

一黎就叫左杯熱朱古力俾仔仔,但太甜啦
,其實想叫熱鮮奶,可惜無

意粉份量太少(如果e個價錢計)
2017-01-22 2064 瀏覽
朋友曾是Monchhichi粉絲,所以當看到有期間限定主題餐廳時,馬上決定聚會地點。一時正去排隊,很快已輪到我,可是朋友未到齊,而用餐時間只有九十分鐘,我們決定等齊人才入座。桌上印有Monchhichi,牆上亦有,但人頭湧湧,其實很難拍到好照片。加上當日天氣晴朗,有些位置被陽光照射,感覺有點悶熱。我們吃了:日式照燒雞扒丹麥三文治($78):薯條不熱不脆,連麥記都不如。三文治的麵包上印有極朦朧的Monchhichi,再插支有Monchhichi的牙籤,其實與平時81番沒分別。麵包尚算鬆化,照燒雞扒嫩滑,味道算是保持到平時的水準。卡邦尼汁煙肉意粉($78):那兩塊粉紅色的麵包既不好看亦不好吃,Monchhichi樣子不清晰,麵包淡而無味。意粉份量不多,熱度不足,甚有微波爐速食之感。熱辣辣鐵板漢堡扒($78):完全感受不到食品名稱的「熱辣辣」,漢堡扒只是放在鐵板上罷了,鐵板更是凍的!那塊Monchhichi面型三尖八角,看來怪怪的。嫩滑吉列豬扒自家咖喱飯($78):飯一上桌,Monchhichi已遇溺了,浸在那咖哩汁內!飯略嫌太軟,豬扒和吉列皮分離,咖哩微辣卻不夠熱。Monchhichi開心

我們吃了:

日式照燒雞扒丹麥三文治
意粉份量不多,熱度不足,甚有微波爐速食之感。
卡邦尼汁煙肉意粉
那塊Monchhichi面型三尖八角,看來怪怪的。
熱辣辣鐵板漢堡扒
飯略嫌太軟,豬扒和吉列皮分離,咖哩微辣卻不夠熱。
嫩滑吉列豬扒自家咖喱飯
Monchhichi開心Pizza($75):極不推介的食物!
賣相遜色,Monchhichi有如變種了,那塊蛋貼上了圖案,卻與這薄餅毫不匹配,感覺只是為了配合主題而生硬加到食物上。最大敗筆是薄餅又乾又硬,比在街坊麵包舖賣的Pizza包更差!
Monchhichi開心Pizza
益力多檸檬($42)、益力多芒果($42):記得之前81 番的食物加錢可以配飲品,但今期掛着Monchhichi的大名,正是搶錢好時機,所有飲品要正價。$42的益力多檸檬太酸,而益力多芒果則太淡、不夠甜,令人失望。
益力多檸檬、益力多芒果
點菜後,飲品和食物都很快送到,但後來加單點了一杯飲品就遲遲未見,要向侍應追問。繁忙時間,侍應們都來去匆匆,放下食物就馬上離去,笑容欠奉,很難說有好服務,反而有個穿西裝、貌似老闆級的日本人,一直待在入口處,為顧客拍照,態度殷勤。惠顧漢堡扒或薄餅餐可享有一次與Monchhichi拍照的機會,但原來真人扮的Monchhichi只在開張首天出現,現在純粹是跟入口處的公仔合照。至於照片卻未能即時印製,日本老闆語帶歉意地請我們隔日或以後再去取。

整體而言,若非Monchhichi愛好者、沒興趣去朝聖,3月19日以前都可以暫停光顧,因為本來81 番的食物更便宜又更有質素呀!
2017-01-21
15 分鐘 (堂食)