2008-10-15 58 瀏覽
我和朋友經過 A1見到麵包好好味甘,所以決定今日黎個堂食麵包午餐:香濃芝士撻 ($18):薄薄的消化餅底上是芝士蛋糕,芝士蛋糕唔夠香濃,有點名不孚實!原味 / 提子英式鬆餅 ($12 三個):好香好鬆化!原味 /朱古力雪山酥($12 三個):有香濃既牛油味,有D似丹麥提子條既質感,好味!另外,我地要左兩杯凍朱古力咖啡 ($22一杯):味道一般,比起某兩間咖啡專門店真係差好遠,甘既價錢幾貴呢!食完甘多麵包真係好飽,但我地兩個麵包怪都食得好滿足!
原味 / 提子英式鬆餅 ($12 三個):好香好鬆化!
食完甘多麵包真係好飽,但我地兩個麵包怪都食得好滿足!
香濃芝士撻 ($18)
原味 /朱古力雪山酥($12 三個)
原味 / 提子英式鬆餅 ($12 三個)
凍朱古力咖啡 ($22)
原味 /朱古力雪山酥($12 三個)
原味 / 提子英式鬆餅 ($12 三個)
2008-09-26 29 瀏覽
好耐好耐冇食過A-1 la, 其實我真係好鍾意食包ga, 只不過食包真係好肥, 所以先忍吓口, 而A-1就係我最愛的包店之一今次去買包, 睇o黎睇去都唔知邊款好, 又想試新o野, 有d舊o野又好想再食番wor, 加上種類都幾多, 所以都選唔到.最後作了錯誤的決定, 選了花生朱古力包. 原本以為佢有朱古力餡ga, A-1 d包一向出名多餡ga ma, 但食落發現竟然冇餡, 係"冇" ar!!!!!!!!!!!!!!!!!! 只係會包猜的時候加入了朱古力所以啡啡地色gum lor, 但一d朱古力味都冇ga, 只係甜咋,wuwu........... 而且花生都只係係相面頭o個d lor, 算點wor.人地咁難得食一次包, 雖然係咁, 只好怪自己選錯la............其實見佢$10以下都應該估到la.....

Ai.....失望的花生朱古力包
2008-06-19 18 瀏覽
香濃芝士撻$18 ~ 外相很吸引,但拿上手油滴滴,滿手油膩感,食落一點芝士味也沒有牛蒡芝士包$9.5 ~ 無味,請它改名不要叫芝士包啦
牛蒡芝士包$9.5 ~ 無味,請它改名不要叫芝士包啦
2008-05-07 9 瀏覽
去完風月....就買今朝既早餐! 昨天選了合桃蛋糕, $9! 今朝烘熱前, 個底既紙托都幾油, 食落都有幾分似 muffin! 合桃有三, 四棵, 蛋糕內卻找不到, 這款有點貴, 下次可選其他試試吧!
蛋糕_1
蛋糕_2
$9 (早餐)
2008-04-05 12 瀏覽
成日都幫襯哩間野,但始終覺得貴...仲成日加價,本人獨愛哩度既朱古力香蕉包,早前整得好大個,而且比而家平2,3蚊...而家去買已經唔同哂,變左迷你版,仲要加哂價,真係食2個都唔夠飽...
成日都幫襯哩間野,
但始終覺得貴...
仲成日加價,
本人獨愛哩度既朱古力香蕉包,
早前整得好大個,而且比而家平2,3蚊...
而家去買已經唔同哂,
變左迷你版,仲要加哂價,
真係食2個都唔夠飽...
2008-03-13 14 瀏覽
昨天漏夜才在A1買個鬆餅當明天早餐食。今日吃口感仍保持鬆化,味道就有些帶苦,提子乾仍然幾濕潤,不過不失啦~服務方面真的不夠屯門分店好,沒有歡迎前多謝後也算,在付錢的時候,在旁的朋友問自己“咦,你買淨鬆餅吃?”,我就順口問問收銀姐姐,只見佢好不願意地答你“係呀,冇提子0架!”...(點估到佢地將有提子乾和沒有提子乾的鬆餅放在同一籃中)我問清楚之嘛,用不用這種語氣呀?!

我問清楚之嘛,用不用這種語氣呀?!
2008-02-17 45 瀏覽
買了三件cake 回家交差。係「意大利芝士餅」、「草莓蛋糕」、「雙色栗子綠茶蛋糕」,每件$18。賣相漂亮,然而味道卻一般。「意大利芝士餅」係魚膠製品,以魚膠製品而言,卻是難得地好味!「草莓蛋糕」美則美,味道不想提。「雙色栗子綠茶蛋糕」栗子蓉部份好味,綠茶忌廉部份調味不當,敗筆!
賣相漂亮,然而味道卻一般。
「草莓蛋糕」美則美,味道不想提。
睇雜誌~話番薯對身體好..又可以減肥.所以最近竟然愛上左食番薯.經過A1..見到佢地有番薯包賣.即刻忍唔住要買黎試下.另外我仲買多左個芝麻紅豆包黎做晚餐..番薯包($11): 一咬落去啖啖都係番薯.真係好香好好味.番薯又夠林同甜..麵包佔成個包既比重唔多~估唔到番薯同包呢個配合.可以咁好=)芝麻紅豆包($8-10): 呢個包我唔係好肯定佢$8定$10?第一口食落有好淡既芝麻味.芝麻味略縑唔夠.絕對係睇到~聞到~但係食唔到.. 好彩再食落去.原來佢個餡唔只得紅豆蓉嫁.仲有加埋左唔知係奶黃定吉士係d紅豆蓉下面.等我開頭仲以為點解呢個包身可以整得咁軟咁好食? 原來佢唔係麵包..高招高招*

2007-11-25 30 瀏覽
之前睇到食評話A1既吉士布甸好好味.於是今日一於買黎試下..吉士布甸($12): 食落口真係好滑溜.食落有少少似食緊Beard Papa's泡芙入面果dcream既傑身版!開頭食真係好好味既..不過食食下就會覺得好溜.覺得自己好似係度係咁食cream咁? 食到臨尾.突然之間有d啡色既野溜出黎~我食唔出果d係嘜野呀? 不過加埋一齊食.好食d喎!呀?點解佢要食到臨尾先有既呢~

2007-11-13 27 瀏覽
迷你朱古力撲夫($5.5): 一咬落去,估唔到佢D cream都係朱古力味,仲以為佢係得面果層有朱古力!至於cream既質地係比起Beard Papa既為傑身,所以都唔會流到周圍都係,食得無冇論盡~ Cream既份量同Beard Papa一樣咁多,價錢又平過Beard Papa,好味又抵食!
2007-11-11 16 瀏覽
朝早趕住補習,冇食早餐,好肚餓,買左3個包加1個酥食。磨菇腸仔包:茄汁加沙律醬,味道幾夾,不過衰在個包勁油,食完成手都係油。芝士煙肉圈:面頭有脆芝士,裡面有一粒粒既芝士同煙肉,不過個包冇咁硬會更好。蕃薯包:裡面有蕃薯蓉,好甜,好好食,包身又軟熟。朱古力雪山酥:姐係小型朱古力包,有好多一粒粒朱古力係入面,岩晒朱古力迷,面頭仲有糖霜,又幾好食喎。
朝早趕住補習,冇食早餐,好肚餓,買左3個包加1個酥食。

蕃薯包:裡面有蕃薯蓉,好甜,好好食,包身又軟熟。

a1
2007-11-08 14 瀏覽
買定包第2日食。要左十字包同芝麻紅豆包。十字包都有幾多提子,咬落幾鬆軟,唔錯。芝麻紅豆包更加好食,有黑芝麻皮一條條係面,裡面有紅豆蓉同奶皇,紅豆蓉幾滑,奶皇就正常,3種料個味好夾,加埋一齊幾好食。
買定包第2日食。
芝麻紅豆包
2007-10-18 17 瀏覽
其實食過呢間好多次.不過本人覺得佢d包麻麻地..價錢又偏貴.同價既Panash好食好多..不過今日試左佢d麻糬波波都幾好既.$13 5個~口感唔錯~味道亦多過底層既波菲..

2007-10-14 18 瀏覽
咪就係絶配lor, 永遠都覺得佢地係好夾的.這個香蕉朱古力酥好味ar, 最外層有薄薄的糖粉, 甜甜的, 還有幾片杏仁增強口感; 酥最重要的是層次分明, 唔會疊埋哂, A-1當然做得到la, 邊邊還有厚厚脆脆的, 似蛋糕又似曲奇的口感, 我最愛了!一聞就有香蕉味, 是下了香蕉油ba, 初食的幾口未有香蕉, 我以為佢只係有陣香蕉味tim, 但食下去就有好多的香蕉比朱古力完全包圍住, 餡料當然係十足la, 個人認為比朱古力酥更上一層樓~~~
咪就係絶配lor, 永遠都覺得佢地係好夾的.

A1餅店
今日買咗個蕃薯包含10.- 及綠荼紅豆包$8.5。食完個蕃薯包都飽曬(見到個蕃薯係唐心蕃先攞! 所以個蕃薯唔乾及好甜! 唔錯!) ! 個綠荼紅豆包就當下午茶! 始終係我最鐘意食o既包! 又香(綠荼味)又滑(d cream 及紅豆)又唔滯! yummy yummy !