上次食完Nocino之後就立志想試晒全香港既手工意粉專門店,所以今次就來到呢間Aedes🤪:🍽️Burrata Cheese🧀 $148身為burrata愛好者緊係去到邊度都要食🤣burrata質地綿密,口感非常軟滑😚配上蕃茄仔既鮮甜多汁,更加突顯佢既奶香味🥛🍽️Ham Croquettes🐷 $88必點👍🏻酥脆既麵包糠外皮包住薯仔同火腿粒嘅軟滑mixture🥔一咬開好似一粒濃湯炸彈咁💣另外配上蒜蓉蛋黃醬,點埋一齊食好惹味😆一啲都唔會油膩🤩🍽️Homemade Scialatielli🍝 $158呢個意粉係呈烏冬狀😋平時比較少見,口感相對煙靭有咬口,我就覺得硬左少少🤏因為佢用左Pecorino cheese🧀所以每一啖都食到好濃郁既羊奶味,食落會有少少膩🤣唔鍾意既朋友仔就要留意下唔好叫🙂‍↕️配料有意大利腸同黑胡椒,咸香十足👌🏻🍽️Linguine alle Vongole🍝 $188推薦🤩呢個係蒜蓉蜆肉扁意粉!聽個名好似好普通🤣但係蜆肉既鮮甜同蒜蓉簡直係完美配合,蜆肉份量又多,每啖意粉都食到鮮味而且仲好掛汁🤤麵條蛋香味十足🥚的確係有驚喜😝🍽️Homemade Basque Cheesecake🍰

🍽️Burrata Cheese🧀 $148

🍽️Ham Croquettes🐷 $88

🍽️Homemade Scialatielli🍝 $158

🍽️Linguine alle Vongole🍝 $188

🍽️Homemade Basque Cheesecake🍰 $108
出色🥰上枱係原個巴斯克蛋糕🧁份量十足!一切開就已經見到中間半熟流心既部份😎食落口感軟滑超級creamy ,質地濕潤,芝士味濃郁🧀唔會好甜😌食到停唔到口~

整體來講,味道中上😚價錢喺港島來講都算係幾親民🤩每個dish都好有誠意,但意粉既份量就係細左啲😝環境方面唔算好大,不過都坐得舒服同埋幾cozy😉服務態度都好好👍🏻絕對值得再回訪🥳推薦大家一試!
2025-01-17
  • Linguine alle Vongole
2025-01-28 1000 瀏覽
這一間手工意粉極具人氣😍💕想食好耐喇食完終於明白點解咁熱門🤤😍‼️真係好好食🤤而且仲想食曬佢地其他全部既款式阿阿‼️下次一定會再去食 非常推薦 ❤️首先,入舖頭後,餐廳職員會超用心介紹每款手工意粉😍🤤先了解下意粉各方面口感之後先再選擇 揀岩心水想食咩 GO✐Italian Cold Cut Selection Parma Ham, Coppa ham, Mortadella包括左3種火腿💕3種都各有特色Parma Ham 肉質柔軟 唔會過鹹 反而有種香味Coppa ham 個口感好細膩 香Mortadella 意式香腸👍🏻✐Homemade Pappardelle Bolognese闊身意粉🤤超愛這一款意粉❤️口感煙靭,勁掛汁,配埋個肉醬超好食❤️超出色阿✐Homemade Malloreddus Melanzana這一款意粉用左薯仔製作 口感比pappardelle bolognese更加煙韌一粒粒既口感好正😍另一半超愛吃這碟係素 無肉 但個汁係蕃茄同芝士🧀配埋💯✐Homemade Basque Cheesecake芝士味濃 甜度岩岩好🤤最鐘意係芝士表面加左焦糖同海鹽,燒一燒 個香味出曬黎😚仲
這一間手工意粉極具人氣😍💕想食好耐喇
食完終於明白點解咁熱門🤤😍‼️真係好好食🤤

✐Italian Cold Cut Selection
包括左3種火腿💕3種都各有特色
Parma Ham 肉質柔軟 唔會過鹹 反而有種香味
Coppa ham 個口感好細膩 香
Mortadella 意式香腸👍🏻

闊身意粉🤤超愛這一款意粉❤️
口感煙靭,勁掛汁,配埋個肉醬超好食❤️超出色阿

一粒粒既口感好正😍另一半超愛吃
這碟係素 無肉 但個汁係蕃茄同芝士🧀配埋💯

✐Homemade Basque Cheesecake
芝士味濃 甜度岩岩好🤤
最鐘意係芝士表面加左焦糖同海鹽,燒一燒 個香味出曬黎😚
仲要性價比真係好高👍🏻
2025-01-26
2025-01-16 1444 瀏覽
又一間threads上老是常出現嘅話題店!每日新鮮製造嘅手工意粉!介紹pasta box超有儀式感,最推薦croquettes, tagliolini同埋basque cheesecake !!! another VIRAL pasta spot on threads!!!! its actually locanda’s sister shop which is just next door, both run by chef steve chiu but more affordable. THE BEST PART of the experience was defo the pasta box presentation !!! a total of 8 type of pastas were introduced thoughtfully so that we were able to appreciate the nuances of each pasta combo (a literal 長知識了 moment). they were freshly handmade dail

another VIRAL pasta spot on threads!!!! its actually locanda’s sister shop which is just next door, both run by chef steve chiu but more affordable. THE BEST PART of the experience was defo the pasta box presentation !!! a total of 8 type of pastas were introduced thoughtfully so that we were able to appreciate the nuances of each pasta combo (a literal 長知識了 moment). they were freshly handmade daily, incorporating ingredients such as potatoes, cheese & lemon to curate unique textures & flavors. PASTA LOVERS pls be sure to visit & make a reservation beforehand cuz its so full !!!

𖦹 ham croquettes with garlic mayonnaise $88 🉐
the filling was half molten, rich & hot !!! the prominent garlic flavour added a unique touch to the usual mayonnaise which was as impressive ~

𖦹 homemade pappardelle bolognese $168
𖦹 homemade tagliolini $220 🉐

thanks for the rec @ !!! both dishes of handmade pastas were cooked to perfection & decently chewy - esp the tagliolini that looked exactly like rubber bands, very al dante & they complimented tremendously well w the tuna & the sauce was tangy I LOVE IT SM. the bolognese was both a classic & a signature dish of the resto that totally lived up to its name!!! v rich fresh tomato sauce, sufficient parmassen cheese w the EXTRA wide pappardelle (er wider than my tongue) which was prob the widest pasta ive ever had.

𖦹 basque cheesecake $108 🉐

MINDBLOWING flavours yep ik it looked pretty raw w the parchment paper (straight out from the oven, seemingly) & nth appealing BUT we devoured this extremely rich & creamy cake in a few bites!! suggest sharing w more friends tho cuz its quite heavy & VERY sinful.
  • Homemade Basque Cheesecake
  • Zucchini Croquettes with Garlic Mayonnaise
呢間俾threads友燒到嘅手工意粉店,真係長期都超級爆滿,好彩今次有book位唔係真係會入唔到🥹 係叫嘢食之前店員會拎呢個iconic嘅pasta box出嚟,介紹總共五款由佢哋餐廳自家製嘅pasta,呢個box po上story真係燒到唔少friend即刻bookmark🔖 意大利菜嘅特點就係用最簡單嘅食材,加上背後極大嘅功夫,做出最好味嘅食物,我覺得呢間餐廳真係做到意大利嘅味道🍝🇮🇹 每一道菜嘅dressing唔會好花巧,完全focus係食物嘅味道上面,真係非常推薦👍🏻-MENU▫️Ham Croquettes with Garlic Mayonnaise $88 ★★★★★必食前菜西班牙可樂餅👍🏻伊比利火腿、薯蓉同白汁油炸而成,配埋有蒜香味嘅蛋黃醬一齊食,外脆內軟口感濃郁▫️ Homemade Pappardelle Bolognese $168 ★★★★★呢款係手工寬意粉,佢完全做到Al Dente嘅感覺🥹,唔會煮得太熟好有咬口,同埋佢非常之掛汁,肉醬係混合咗豬肉同埋牛肉,加上好新鮮嘅蕃茄同埋巴馬臣芝士🧀,每一啖味道都好濃郁▫️Homemade Scialatielli Itali

MENU

▫️Homemade Scialatielli Italian Sausage Black Pepper Peccoreno Cheese $158 ★★★★☆
呢款手工意粉好特別好似烏冬咁,煙煙韌韌好有咬口👅食落會覺得意粉本身嘅味比較重,冇落鹽全靠芝士同Italian Sausage嘅鹹香,整體味道偏淡但係口感味道都好豐富🫶🏻

▫️Homemade Basque Cheesecake $108 ★★★★★
呢個芝士蛋糕真係必嗌!!!!超級好食😭半熟嘅口感軟滑輕盈,芝士味好濃郁,但係佢偏大份,兩個人食可能會食唔晒,但係因為佢真係太好味,所以我哋全部清晒🤰🏻想特登為咗呢個芝士蛋糕再去食😭😭
2024-12-01 3597 瀏覽
📍跑馬地人氣手工意粉‼️· 煙韌濃郁bolognese😋 — Aedes Pasta & Wine Bar🍷·#pigfoodiexhk_跑馬地#pigfoodiexhk_意大利菜==============================Aedes係近期嘅人氣手工意粉餐廳😋‼️上星期終於約咗朋友一齊嚟試吓🙌🏻當晚店舖座無虛席,想食嘅話建議要訂位呀😆menu有多款特色意粉,好難揀呀🤣——————————————————————-⭐️Fresh Focaccia with Chive and Sour Cream法包外脆內軟,加埋酸忌廉好開胃!·⭐️Zucchini Croquettes with Garlic Mayonnaise炸波波口感香脆,入面係creamy嘅zucchini茸,味道幾清新~·⭐️Homemade Pappardelle Bolognese意粉好闊身,口感煙韌,掛滿濃郁嘅肉醬,一定要試試!😆·⭐️Homemade Scialatielli Italian Sausage, Black Pepper, Pecorino Cheese呢款意粉好特別,似煙韌啲嘅烏冬😆香腸充滿鹹香🤩
#pigfoodiexhk_跑馬地
#pigfoodiexhk_意大利菜
——————————————————————-

法包外脆內軟,加埋酸忌廉好開胃!

意粉好闊身,口感煙韌,掛滿濃郁嘅肉醬,一定要試試!😆

呢款意粉好特別,似煙韌啲嘅烏冬😆香腸充滿鹹香🤩加埋芝士同黑胡椒更加惹味🤩
⭐️Homemade Gelato (Full milk / Madagascar Vanilla)

特別鍾意Full milk!奶味好濃郁😋
—————————————————————-
賣相:3.5/5
味道:4.2/5
性價比:3/5
推介度:3.8/5
—————————————————————
📍Aedes Pasta & Wine Bar @aedeswinepastabar
跑馬地源遠街14號地舖
  • Fresh Focaccia with Chive and Sour Cream
2025-02-05 41 瀏覽
Aedes Wine and Pasta Bar係👧🏻Bookmark咗好一段時間嘅嘅手製意粉店,今次有預先Book枱,可以喺Weekend Lunch食到😍!絕對建議大家先預約,佢喺社交平台嘅大受討論,當日Full Booking!🌟Fresh Focaccia with Chive and Sour CreamFocaccia 外層香脆,內裏厚實柔軟,見到氣孔組織,仲帶點煙靭。能夠食到淡淡橄欖油香味。其實就咁食唔點醬已經好好味。而另外配上嘅軟滑酸忌廉+蝦夷蔥,味道層次更為豐富。
🌟Ham Croquettes with Garlic Mayonnaise用上Parma Ham碎整成嘅炸可樂餅,一口Size,層炸用上炸麵包糠,內裏薯仔🥔已壓成薯蓉但質感幾流心,所以食時都要小心會辣親口。配埋蒜茸沙津醬,蒜香同沙律醬甜味會令食物鮮味更突出。🌟Pumpkin Soup with Parmigiano天氣凍梗係要飲返啲熱辣辣嘅湯暖吓身!呢度嘅南瓜湯質感綿密,調味啱啱好。南瓜🎃嘅蔬果味透過咸香嘅芝士之王🧀 - 帕馬森起司Parmigiano ,互相輝映。講到明係手工意粉店,緊係要認真試吓呢度嘅

🌟Pumpkin Soup with Parmigiano

講到明係手工意粉店,緊係要認真試吓呢度嘅意粉!當日提供總共八種意粉,其中六款係店家自家製,店員有遞上Display盒子逐款介紹。今次就揀咗兩款Share食!
🌟Homemade Pappardelle Bolognese
第一款係肉醬寬帶麵,麵嘅質感比較爽彈,掛上用豬肉碎同牛肉碎、巴馬臣芝士、蕃茄所製成嘅肉醬。
🌟Homemade Malloreddus Melanzana
另一款係比較多蔬果,用上新鮮蕃茄、茄子🍆、番茄醬🍅配Burrata Cheese,而用上嘅意粉係有混入咗薯仔🥔嘅薩丁島小貝殼意粉。本身👧🏻就好鐘意食同樣有混入薯仔嘅Gnocchi,而呢款Malloreddus同Gnocchi就有異曲同工之妙,同樣都係煙煙韌韌好有咬口嘅意粉。可能係用上較為清淡嘅Burrata Cheese (味道同水牛芝士差唔多),醬汁會比用上Parmesan Cheese嘅肉醬意粉較為冇咁膩。
➡️另外餐廳嘅Basque Cheesecake看似十分吸引🤩,可惜胃容量有限,唯有留返下次食!

➡️餐廳並沒有提供免費Tap Water,Free Flow Still/ Sparkling Water 每日收費$10。
近幾個月好似吹起意粉熱潮ʕっ•ᴥ•ʔっ跑馬地呢間手工意粉都成為話題店!終於𝙗𝙤𝙤𝙠到!點餐前店員會拎住意粉盤逐款介紹~全部手工製作麵款非常多 而且喺出面比較少食到 長了不少知識價錢相當親民(´ω`*)整個體驗幾特別 難怪咁受歡迎.✿ 𝑷𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓𝒅𝒆𝒍𝒍𝒆 𝑩𝒐𝒍𝒐𝒈𝒏𝒆𝒔𝒆 肉醬闊條麵 $168呢款係招牌(*´∀`*)麵質厚實煙韌 好有咬口 非常掛汁 蛋香味突出 配上濃厚嘅芝士肉醬就最夾醬汁以豬牛肉煮成 肉脂味濃郁 但唔會過份油膩!.✿ 𝑴𝒂𝒍𝒍𝒐𝒓𝒆𝒅𝒅𝒖𝒔 𝑴𝒆𝒍𝒂𝒏𝒛𝒂𝒏𝒂 $148好特別嘅粒粒意粉|°з°| 有啲似貝殼粉 口感軟身雖然加左𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 但醬汁以茄子蕃茄煮成所以𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮得嚟又幾輕盈清新 素食朋友都岩喔.✿ 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑭𝒐𝒄𝒂𝒄𝒄𝒊𝒂 義式佛卡夏麵包 $45自家新鮮製作~表面酥脆 內裡柔軟 帶淡淡橄欖香 配上𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢更開胃喔.✿ 𝑯𝒂𝒎 𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒕𝒆𝒔 芝士火腿炸丸子 $88外層炸到好香脆 內餡醬料軟滑 好易食到唔停口!.✿ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑮𝒆𝒍𝒂𝒕𝒐 自製意式雪糕 $48雖然好多人推介自製巴斯克蛋糕 但原來雪糕都好食朱

近幾個月好似吹起意粉熱潮ʕっ•ᴥ•ʔっ
跑馬地呢間手工意粉都成為話題店!終於𝙗𝙤𝙤𝙠到!
點餐前店員會拎住意粉盤逐款介紹~全部手工製作
麵款非常多 而且喺出面比較少食到 長了不少知識
價錢相當親民(´ω`*)整個體驗幾特別 難怪咁受歡迎

呢款係招牌(*´∀`*)麵質厚實煙韌 好有咬口
非常掛汁 蛋香味突出 配上濃厚嘅芝士肉醬就最夾
醬汁以豬牛肉煮成 肉脂味濃郁 但唔會過份油膩!
✿ 𝑴𝒂𝒍𝒍𝒐𝒓𝒆𝒅𝒅𝒖𝒔 𝑴𝒆𝒍𝒂𝒏𝒛𝒂𝒏𝒂 $148

好特別嘅粒粒意粉|°з°| 有啲似貝殼粉 口感軟身
雖然加左𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 但醬汁以茄子蕃茄煮成
所以𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮得嚟又幾輕盈清新 素食朋友都岩喔

✿ 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑭𝒐𝒄𝒂𝒄𝒄𝒊𝒂 義式佛卡夏麵包 $45
自家新鮮製作~表面酥脆 內裡柔軟
帶淡淡橄欖香 配上𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢更開胃喔
✿ 𝑯𝒂𝒎 𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒕𝒆𝒔 芝士火腿炸丸子 $88

外層炸到好香脆 內餡醬料軟滑 好易食到唔停口!
✿ 𝑯𝒐𝒎𝒆𝒎𝒂𝒅𝒆 𝑮𝒆𝒍𝒂𝒕𝒐 自製意式雪糕 $48
Homemade Gelato

雖然好多人推介自製巴斯克蛋糕 但原來雪糕都好食
朱古力味好濃郁 唔死甜 口感軟滑細緻啊
Fresh Focaccia
今次帶大家嚟到跑馬地呢間門面好似歐洲小屋嘅手工意粉店,店舖細細地但係好舒服好溫馨~店員仲會喺你落單之前帶埋每一種意粉向你詳細介紹,有啲咩唔明都可以問清楚佢,真係好貼心。**Pumpkin Soup with Parmigiano**南瓜湯濃稠得嚟有啲沙沙嘅南瓜蓉質感,最正係面頭刨到雪花咁嘅帕爾馬芝士,熱湯一沖就拉絲~鹹香同南瓜嘅清甜「啵」一聲喺嘴裡爆開,飲完成個人暖笠笠☺️**Fresh Green Salad**平時怕食菜嘅我都俾呢個沙律驚艷到!羅馬生菜脆到好似咬緊青蘋果,櫻桃番茄仔一咬就噴汁。重點係檸檬汁混咗少少蜜糖,酸酸甜甜仲有磨碎嘅帕爾馬芝士片真係一流。🥬**Homemade Pappardelle Bolognese**闊條麵本體!每條麵咬落去煙韌到好似同牙齒玩緊拔河~肉醬係牛豬混合,燉到有啲微焦香氣🐷🐮 最正係茄醬唔會死酸,反而帶出肉碎嘅油脂香,食完成個嘴邊都係醬汁要舔手指🤭 **Spaghetti Chitarra Amalfi Lemon**用咗好似結他弦嘅粗麵條,掛汁能力滿分~酸爽嘅檸檬汁混埋橄欖油,仲有啲脆脆嘅水瓜柳增加口感,食落好似有海風吹過咁清爽。🥰**Homem

**Fresh Green Salad**

**Homemade Gelato**
最後嘅朱古力雪糕簡直係「魔鬼的誘惑」,用匙羹督落去嘅阻力就知超濃郁!入口先係苦甜黑朱古力味,跟住舌頭會感覺到絲綢咁滑嘅奶香,配埋面頭撒咗海鹽脆片,真係食唔停口。🍫
2025-01-31 186 瀏覽
想試Aedes Wine & Pasta Bar好耐!無論係Pappardelle、Linguine、Tagliatelle,定係其他傳統意大利手工意粉,每條麵條都係由師傅親手製作,位於跑馬地靜中帶旺,有點chill佢哋嘅意粉真係非常值得推介!我哋今次試咗Homemade Pappardelle Bolognese,呢款用全蛋製成嘅Pappardelle,質地特別闊,口感彈牙,配搭咗牛豬肉碎同濃郁嘅番茄醬,勁夠味,絕對係經典嘅意式美味。仲有Linguine alle Vongole,用咗新鮮本地蜆,口感鮮甜,配合鹹香嘅蒜蓉同啤酒,整個汁濃味香,蜆嘅數量多到大概有20-30隻,真係唔錯!唔止正宗,仲充滿驚喜,絕對值得一試!餐廳仲有好幾款pasta,下次可以一試,仲有大量wine list。由於小店位置有限,星期六brunch到訪必定要先訂位。—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:• Italian Cold Cut Selection Parma Ham, Coppa ham, Mortadella• Homemade Pappardelle Bolognese Beef and Pork
—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

• Homemade Pappardelle Bolognese Beef and Pork Meat, Tomato, Parmesan Cheese
• Linguine alle Vongole Clams, Anchovies, Garic, Sake

—————————————————

𖠿𖥣 Aedes Wine & Pasta Bar (跑馬地)
〒 跑馬地源遠街14號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2025-01-30 184 瀏覽
這間絕對是我近期食過最好吃的意大利菜!🔅Focaccia with chive and sour cream老闆推介,外層超脆,配上酸忌廉會更好吃。不過我配Burrata cheese吃,感覺更正!❤️Burrata Cheese 我個friend笑它像個饅頭🤣,真的外形有點似。一定要和意大利蕃茄一起吃,因為他家的蕃茄很甜,老闆指是由意大利空運過來的😆。❤️蜆肉意粉真的千萬不要小看這個意粉,超好吃好嗎?有酒香味,蜆肉多又新鮮,意粉軟硬度剛剛好,推薦吃這個。其實老闆還推薦我們吃另一款手工意粉,因為他們家的手工意粉真的很好吃,這款的意粉是一大片的,肉醬都掛在意粉上,比平時的意粉更掛汁。不過可惜不能試很多味道,只可以下次再試其他手工意粉。

這間絕對是我近期食過最好吃的意大利菜!

❤️Burrata Cheese

❤️蜆肉意粉

不過可惜不能試很多味道,只可以下次再試其他手工意粉。
不嬲鐘意食煙煙韌韌嘅手工意粉,bookmark左好耐,終於黎試!鋪位細細,有serve到6枱左右,book左6點食,去到都full曬,想食記得book位啊!坐低睇menu,對意粉冇咩認識嘅我真係Google都搞唔掂😂好彩店員好快黎介紹佢哋嘅意粉~會講埋佢哋menu配搭左咩汁同肉,款式8種全部都好吸引唔識揀☺️最後聽到呢個唔係紅汁同其他款比較唔同,就督左佢!店員話中文係意式烏冬😂煙韌口感好正🤤但朋友就麻麻鐘意,覺得太韌。醬係鹹香嘅芝士味~朋友覺得太咸,我就鐘意夠香胡椒同芝士味!整體都係要夾個人口味😌朋友就揀左呢款,簡而告之就差不多係肉醬千層麵😂皮係好味嘅,但鐘意煙韌質感嘅話就唔好揀呢款了。醬係豬+牛嘅肉醬,芝士完美咁融左入去,表面睇睇唔到芝士,但潷落去會拉到絲🤤食落都香芝士味!會想再去食齊咁多款粉☺️

Homemade Scialatieli

會想再去食齊咁多款粉☺️
2025-01-26
Homemade Scialatieli
  • Homemade Scialatielli
2025-01-20 284 瀏覽
喺社交平台都見到唔少人推介呢間Aedes Wine & Pasta Bar其實Aedes係隔離舖Locanda嘅姐妹店同樣係由大廚Steve Chiu主理價錢較Locanda親民大廚每日堅持鮮造手工意粉將唔同食材混入麵糰,如薯仔、芝士、檸檬等製作出不同口感及口味嘅意粉意粉款式一共8款,有平時少見嘅款式侍應會喺點餐前拎出Pasta box端到你面前逐一介紹呢個環節係幾好,又有儀式感又可以打卡食客又可以進一步了解唔同意粉嘅分別另外餐廳無提供Tap Water有Free Flow Still Water/ Sparkling Water 每位$10𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂𓇬 Homemade Pappardelle Bolognese $168餐廳最受歡迎嘅一款意粉,意粉寬而且扁身混和肉碎、蕃茄及巴馬臣芝士煮成濃縮肉醬每啖濃濃番茄鮮香,配合煙韌蛋香味濃嘅Pappardelle令人一食上癮,一滴汁都唔放過,迅速清碟!𓇬 Homemade Scialatielli $158Scialatielli似烏冬咁粗身麵糰加咗薯仔,再搓成長條形狀食起上嚟厚實特別有咬勁,同時亦都好掛汁醬汁使用味道溫和嘅佩科里諾芝士,唔會
其實Aedes係隔離舖Locanda嘅姐妹店
同樣係由大廚Steve Chiu主理
價錢較Locanda親民
大廚每日堅持鮮造手工意粉
將唔同食材混入麵糰,如薯仔、芝士、檸檬等
製作出不同口感及口味嘅意粉
意粉款式一共8款,有平時少見嘅款式
侍應會喺點餐前拎出Pasta box端到你面前逐一介紹
呢個環節係幾好,又有儀式感又可以打卡
食客又可以進一步了解唔同意粉嘅分別

另外餐廳無提供Tap Water

𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂
餐廳最受歡迎嘅一款意粉,意粉寬而且扁身
混和肉碎、蕃茄及巴馬臣芝士煮成濃縮肉醬
每啖濃濃番茄鮮香,配合煙韌蛋香味濃嘅Pappardelle
令人一食上癮,一滴汁都唔放過,迅速清碟!

𓇬 Homemade Scialatielli $158
Scialatielli似烏冬咁粗身
麵糰加咗薯仔,再搓成長條形狀
食起上嚟厚實特別有咬勁,同時亦都好掛汁
醬汁使用味道溫和嘅佩科里諾芝士,唔會太鹹
加入意大利辣香腸、黑胡椒,增添淡淡辣味

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
𓇬 Homemade Basque Cheesecake $108
係完整嘅巴斯克芝士蛋糕!唔係切件🫢
芝士味特濃重,蛋糕軟滑
蛋糕中間未去到流心但做到軟心濕潤
3-4個人食就啱,2人食會有啲好飽滯🤫
下次再嚟會再叫呢個芝士蛋糕

𓇬 Homemade Gelato (Madagascar Vanilla) $48
用貴價雪糕機去自家製作Gelato,誠意十足
不惜成本用上Madagascar Vanilla
Gelato呈現橙黃色,眼見有超多雲呢拿籽
用羹𢳂起會見到有少少黏度
入口幼滑細膩,香氣濃醇自然

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
𓇬 Free Flow Sparkling Water $10
午餐
2025-01-16 310 瀏覽
🍽️✨ 今天我來到了一家令人驚豔的意大利餐廳,讓我們一起來探究他們的美味吧!🇮🇹❤️首先,我點了手工意粉 🍝!這道菜的口感真是絕佳,每一口都能感受到大廚對食材的用心。麵條彈牙、鮮香,搭配上濃郁的醬汁,讓人忍不住想再來一碗!🤤👌接著,我品嚐了Caprese Salad 🍅🍃。這道經典的沙拉使用了最新鮮的番茄和奶酪,每一口都充滿了夏日的甜美與清新!搭配橄欖油與巴薩米克醋,真是完美的開胃菜!🌞🥗然後,讓我驚喜的是Homemade Pappardelle Bolognese 🍝🍖。這道菜的醬汁厚實而美味,搭配上自製的寬面條,讓人感受到傳統意大利料理的溫暖。每一口都是幸福的滋味!❤️👏最後,我的甜點選擇了Basque Cheesecake 🍰✨。這道紮實的奶酪蛋糕外表略焦,內裡柔滑,口感香甜,讓我忍不住一口接一口!真是一個完美的結尾!😋🎉總結來說,這家意大利餐廳的食物不僅美味,還充滿了誠意。他們的手工製作讓每一道菜都獨一無二,絕對值得再來光顧!🍷🇮🇹💖

ʕ.•᷅•᷄.ʔ 終於朝聖到手工意粉名店!bookmark左超級超級耐⋆͛♥︎⋆͛需要提前wts預約 晚餐有分用餐時段 較難walk-in 今次同朋友預約左2100-close 食完晚餐可以慢慢飲住酒傾計⁽ ¨̮⁾⁽¨̮ ⁾*˚.APPETIZER 揀選咗兩個店員推介嘅熱門items ‧₊˚❈ Fresh Focaccia with Chive and Sour Cream | $40 (Rating: 9/10)義式酸種麵包focaccia表面香脆🍞 經過長時間嘅發酵 形成大大小小嘅氣孔 咬落去就感受到空氣感同輕盈嘅鬆軟感 味道上有淡淡嘅rosemary同橄欖油香味 配搭sour cream絕對係加乘✨.❈ Zucchini Croquettes with Garlic Mayonnaise | $68 (Rating: 9.5/10)友人們一致認同超級出色嘅appetizer😭❤️即炸熱辣辣上嘅croquettes 麵包糠厚薄啱啱好 一咬落去蒜味嘅mayonnaise就好似熔岩漿咁流出嚟 但又唔會太油膩 超級邪惡.PASTA 店員會逐一介紹Menu上嘅pasta~詳細講解不同嘅質感 調味 配菜等🍝
ʕ.•᷅•᷄.ʔ 終於朝聖到手工意粉名店!
bookmark左超級超級耐⋆͛♥︎⋆͛
❈ Homemade Pappardelle Bolognese | $168 (Rating: 10/10)
[圖一] Pappardelle全蛋意大利麵 特點係佢特別闊目測可能有2-3cm🥚闊同扁扁嘅身形令佢特別掛汁 每食嘅一啖意粉都係沾滿住濃郁嘅tomato sauce🍅加上牛肉豬肉肉碎同Parmesan cheese🧀經典嘅配搭依然不敗 真係要比滿分佢🧡
❈ Homemade Scialatielli Italian | $158 (Rating: 9/10)
[圖五] Scialatielli係一款大拿波里地區嘅傳統意大利麵 店員介紹當中加入左薯仔係麵條中 令佢嘅口感非常煙韌🥔調味上Italian sausage加上Pecorino Cheese醬 非常重鹹香味
❈ Homemade Tagliatelle Amatriciana | $158 (Rating: 9/10)
[圖六] Tagliatelle同樣係一款闊身嘅全蛋意大利麵 個人覺得對比Pappardelle冇咁闊同口感紮實少少🍝同樣因為可以釋放出更多澱粉質 所以配搭Guanciale 煙燻豬頰 更加可以吸收到濃郁嘅番茄肉汁
❈ Carbernet Blend | $90
Homemade Scialatielli Italian
Homemade Scialatielli Italian
2025-01-15 499 瀏覽
Burrata Cheese$148Homemade Pappardelle Bolognese $168Homemade Malloreddus Melanzana$148Homemade Basque Cheesecake$108好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️2024年年尾有來過,覺得handmade 意粉🍝口感非常好,一直念念不忘。知道轉了新menu,所以又再來用餐。今次點了一份頭盤、兩碟意粉及1款甜品。Burrata Cheese 外層半軟,質地綿密。切開就流出非常順滑的cheese,充滿奶味,香味濃郁。車厘茄每粒都好鮮甜。意大利黑醋甜酸味適中。Pappardelle麵身又闊又厚,彈牙又掛汁,所以跟濃郁味道的肉醬非常襯。肉醬不會好乾身,夠juicy 又順滑,味道香濃,帶點黑椒味。加了薯仔🥔造的Malloreddus Melanzana 口感口煙韌。此碟意粉是素食。每粒意粉都吸滿茄汁🥫及茄子🍆味。加了Burrata Cheese,令整體更creamy。Basque Cheesecake
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

Burrata Cheese

Basque Cheesecake 夠濕潤。不會像New York cheesecake 那麼實,也不會像日式芝士蛋糕那麼軟,口感是2者之間,有點綿密、柔軟。Cheesecake 表面烤得富焦香味。