2025-04-28
經常食西餐,間唔中都會想體驗吓特色菜系😌今次去黃竹坑一間充滿民族色彩嘅Cafe食非洲菜,侍應有非洲人亦有香港人,第一次食非洲菜嘅我地都覺得唔錯👍🏻🐔Chicken Patties served with Berbere dip ($78)雞肉餅,搭配Berbere dip(即埃塞俄比亞風的香料醬,少辣)🌯Smoked Salmon Rolex($128) Rolex是非洲人吃的Wrap,通過包裹煎蛋捲製成的🐮Ethiopian Style Beef Stew ($125)牛肉搭配Basmati Rice印度長米、雜豆和蔬菜 三款之中個人比較鍾意Rolex🤭感覺似平常食開的墨西哥卷皮,不過較厚身和淋身;內餡有煙三文魚、洋蔥和三色椒等蔬菜粒,令人聯想到早餐食嘅奄列,成體夠大份飽肚🌯至於雞肉餅口味就比較鹹,於是我就搭配印度長米飯一齊食,減低鹹度👍🏻餐廳招牌飯除咗有我地選嘅埃塞俄比亞式牛肉之外,仲有南非雞和東非咖喱羊肉,選擇頗多🤣
🌯Smoked Salmon Rolex($128)
Rolex是非洲人吃的Wrap,通過包裹煎蛋捲製成的
牛肉搭配Basmati Rice印度長米、雜豆和蔬菜