2024-08-21 1509 瀏覽
推介一下在太古附近,週末人不算多的高質Cafe✨️宜家好多Cafe都比較小同窄,呢間係太古坊二期的隱蔽Cafe是我每一個月都會同朋友去的選擇🤣💗木色設計店內非常大,有落地玻璃,而且好多圓角檯非常打卡!● Mocha 因為對咖啡豆認識不算好深所以選擇alchemy blend, 另外有巴西咖啡豆blend選擇呢!喜歡可以轉植物奶~♡這次點了牛奶L大小 濃厚而且拉花維持很久!● 青醬雞胸肉沙律 每次必須叫(笑)全港最抵食唔講笑🤣90幾有勁多塊雞胸肉同沙律。新鮮而且可以醬另外上。雞肉依舊juicy夠軟值得讚。● 宇治抹茶生酮甜品 (推介)屋企人糖尿病好怕食甜品🥲呢個用仙人掌糖整,真的低碳水和低糖,完全不會甜!!反而有宇治抹茶原本的味道。鍾意食京都苦抹茶雪糕的一定要試試QR落單有加一,但店員都會拿食物到檯面,所以整體可以encore!洗手間很乾淨💗✼••┈┈••••┈┈••✼🇯🇵𝕂𝕦𝕣𝕚𝕟 𝕚𝕟 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟美食好去處分享 : #Kurin東京攻略↑右下Bookmark收藏🔖(ᐡ•͈ ·̫ •͈ᐡ ) Like 保存✮↑follow我 @puddingfoodhk 同like💌是我的更新動力喲✼••┈┈
推介一下在太古附近,週末人不算多的高質Cafe✨️

● Mocha
Mocha

● 青醬雞胸肉沙律

● 宇治抹茶生酮甜品 (推介)

✼••┈┈••••┈┈••✼
🇯🇵𝕂𝕦𝕣𝕚𝕟 𝕚𝕟 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟美食好去處分享 :
#Kurin東京攻略

✼••┈┈••••┈┈••✼

• Mocha
放工想輕鬆一下,又去左公司附近一間充滿非洲風嘅咖啡店咖啡店環境用上非洲夯土建築方式計設,瞬間置身於非洲紅土屋店空間感十足,環境舒適,適合休閒慢活地去品嘗咖啡美食餐廳提供精緻西餐主食、全日早餐、多士、沙律、奄列、意大利三文治及甜品等美食食品方面:青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 : 雞胸份量超多,慢煮雞胸肉質軟淋,配上青醬後味道清新,再加上超大份既新鮮沙律,夠曬健康美味煙鴨胸配菠菜扁意粉 : 菠菜味扁意粉口感煙韌,加上忌廉汁、菠菜及鴨胸,夠曬美味烤雞菠蘿漢堡配乳酪醬及焗薯 : 烤雞肉質嫩滑,配上原塊菠蘿、蕃茄、沙律菜及乳酪醬,非常足料,再配埋焗薯做配菜,份量十足自家製香蕉蛋糕 : 外邊焗到脆身,質感結實,濃濃既香蕉味,用料十足自家製咖啡胡桃蛋糕 : 外邊焗到脆身,濃濃既咖啡味,配埋胡桃粒,更有口層美味鮮奶巧克力 : 夠曬冰凍,口感順滑又味道濃郁既凍朱古力網址: https://www.alchemycoffee.net/
放工想輕鬆一下,又去左公司附近一間充滿非洲風嘅咖啡店

咖啡店環境用上非洲夯土建築方式計設,瞬間置身於非洲紅土屋

店空間感十足,環境舒適,適合休閒慢活地去品嘗咖啡美食

食品方面:

鮮奶巧克力 : 夠曬冰凍,口感順滑又味道濃郁既凍朱古力
5天前 0 瀏覽
Alchemy係一間我幾經常去嘅Cafe啦,原因好簡單—就係因為呢度嘅Panini!!!🤎平時食西餐或者去cafe都好少會有Panini,喺朋友的推薦下我決定一試,真係好好味!! 雖然我食過唔多間cafe嘅Panini,但呢度可以話係我食過之中最好味的🥹之後去其他地方都食唔返Alchemy嘅感覺~所以都會忍唔住要encore再encore🤤🥪檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 (Panini)🥪青醬烤雞特茄芝士意大利三文治 (Panini)☆ Panini即叫即焗,上到黎仲係熱嘅,口感鬆脆;而且雞肉份量非常充足,每一口都會食到嫩口嘅雞肉,無論係配搭檸檬汁煙肉,定係青醬番茄組合,都係perfect match!可能有人會覺得冇咩特別,但個人真係好鍾意💯☆ 我亦試過煙三文魚牛油果碎雞蛋沙律蕃茄三文治,好大份,碎蛋份量好多,但就唔太食得出牛油果位🤣試一次就ok~

🥪檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 (Panini)
🥪青醬烤雞特茄芝士意大利三文治 (Panini)

• 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
  • 青醬烤雞特茄芝士意大利三文治
2024-10-01 378 瀏覽
第一次幫襯Alchemy都要數到幾年前佢位於鰂魚涌海灣街既小店,Alchemy呢幾年不斷擴充,店舖越開越多,終於Alchemy Origin再次回歸鰂魚涌🥳Latte揀左Alchemy Blend豆,奶泡打得綿滑,拉花真係好靚,飲到底個拉花依然好完整,整杯帶nutty甜感,一貫好飲Uji Ceremonial Matcha Latte用上宇治抹茶粉,味道濃郁,走甜同轉了燕麥奶拉花線條都咁清晰,咖啡師功力真係唔簡單香烤蜜糖鴨胸沙律配檸檬醋醬鴨胸唔會話醃得過咸,肉質都幾嫩,烤既時間拿捏得好好,配以沙律菜同檸檬醋醬,味道清新又健康雜菌黑松露醬芝士意大利三文治炒香既雜菌加上黑松露醬,香味更加濃,加埋mozzarella cheese, 味道好夾無諗過假日都擠滿人,店舖空間大,環境都幾舒適,咖啡食物都有水準,除左咖啡,呢度仲有酒供應,放工後想過黎飲返杯都係一個好適合既地方👍🏼

雜菌黑松露醬芝士意大利三文治

香烤蜜糖鴨胸沙律配檸檬醋醬
次次lunch time去呢間食飯 要預咗早啲落嚟或者要罰企一段時間😅呢間都食過幾次 做到忙落耐chill吓係OK嘅厚切意大利煙肉卡邦尼意粉卡邦尼就好Creamy 奶味好重 反而意粉食過幾次 感覺都係煮耐咗 發脹咗偏淋煙肉就比出邊嗰啲係厚切多少少 唔會太鹹 有咬口但冇咩肉香味烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋汁及焗薯個漢堡包真係好大份 麵包都係啱啱好烘好 暖暖地好香有兩塊雞扒 雞扒偏滑偏多汁 但雞扒冇咩味 真係正常普通煎雞扒菠蘿 唔太酸好多汁反而唔係幾食到有檸檬醋焗薯就幾好食 好香薯仔味 焗到好香 加咗啲黑胡椒同鹽香草 簡單味道

呢間都食過幾次 做到忙落耐chill吓係OK嘅

麵包都係啱啱好烘好 暖暖地好香
菠蘿 唔太酸好多汁
反而唔係幾食到有檸檬醋

2024-09-13 832 瀏覽
難得鰂魚涌食晏,朋友介紹揀咗Alchemy Origin,早去大把位,轉眼已爆同排隊。坐得逼,QR code落單,叫咗Cajun chicken and pineapple burger($128),唔記得叫走醬,個包都ok,有切薯,但我鐘意薯條🍟多d,餐飲single origin brew,可以😌加奶,香濃咖啡☕️味
2024-09-08
Cajun  chicken  and  pineapple  burger
Single  origin  brew
🍔烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯 $128 (5/10)好大個,烤雞冇啲人講到咁好食,食落乾身鞋口,個包幾香甜甜哋,係罐頭菠蘿,唔係新鮮,加埋生菜蕃茄,普通唔算好食,但唔油膩!☕️鮮奶咖啡 +$16 (5/10)有拉花,個味好濃幾苦下,帶少少微酸,冇想像中好飲。🍰抹茶生酮忌廉卷 $61 (6/10)口感好特別,蛋糕好碎散,忌廉唔膩比較實,但好重抹茶味會回甘帶苦,感覺唔肥???OK的。推薦指數: 5.5/10正常,但唔係好食,勝在坐得舒服🤣
🍔烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯 $128 (5/10)

☕️鮮奶咖啡 +$16 (5/10)
有拉花,個味好濃幾苦下,帶少少微酸,冇想像中好飲。

🍰抹茶生酮忌廉卷 $61 (6/10)

推薦指數: 5.5/10
正常,但唔係好食,勝在坐得舒服🤣
2024-09-09 567 瀏覽
與媽咪嘆下午茶,揀咗太古坊嘅 espresso alchemy,因為環境靚、咖啡有質素、食物又好味。鮮奶咖啡 $39黑單品咖啡 $30一黑一白,一人一杯,媽咪的單品抵飲,自己混的豆,很香。我的 Latte 拉花靚靚,奶香滑。煙鴨胸配菠菜扁意粉 $106好鍾意食呢度嘅意粉,今次點咗煙鴨胸配菠菜扁意粉,醬汁又多又濃超美味!牛肉意式香草包伴蘑菇芥末醬 $110大大個香草包,芥末醬豐富,牛肉蘑菇都好多,沙律配酸酸地的青醬好開胃! 自家製香蕉蛋糕 $34最鍾意係香蕉味夠濃,夠軟熟。

鮮奶咖啡 $39
黑單品咖啡 $30
一黑一白,一人一杯,媽咪的單品抵飲,自己混的豆,很香。

我的 Latte 拉花靚靚,奶香滑。

煙鴨胸配菠菜扁意粉 $106

牛肉意式香草包伴蘑菇芥末醬 $110

自家製香蕉蛋糕 $34
最鍾意係香蕉味夠濃,夠軟熟。

2024-09-08 498 瀏覽
星期日走到鰂魚涌太古坊的Alchemy Origin brunch, 店子在落地玻璃窗內, 外面看到已經感覺開揚; 坐下用QR code 落單, 看看環境, 天花板超高, 在商業中心區來說算是十分奢侈的空間感,先點了雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬, 沒想到豬頸肉份量額大份, 夾雜著雜菇很香濃的味道; 加上突出的芥末醬味, 整個漢堡吃來很惹味。吃得半飽就點了最愛的 flat white, 口感豐盈; 喝過後又心思思想叫甜品, 見到有店的自家製咖啡胡桃蛋糕就忍不住點了; 蛋糕本身有香濃咖啡味, 夾雜幾粒胡桃增加口感, 加上用焗的方式加熱才上桌, 令蛋糕來到時帶著濃濃的香味, 非常吸引; 最後再多叫一杯桂花龍井清淡一下, 吃得非常滿足
到鰂魚涌處理保險文件後才有空醫肚, 在OR search到Alchemy 正好有店在附近, 平日多數到尖沙咀分店, 今天終於可以一試; 店正正在太古坊中庭, 由馬路一個轉彎就到, 鄰近都被樓宇包圍, 形成旺中帶靜優勢這店很濃厚中東風味,  流線形的裝潢, 樓底空間甚高, 似乎是眾多分店中空間感最寬敞的天氣熱不可耐, 即時要了杯 iced cappuccino降溫尖沙咀店沒有的豬頸肉沙律配青木瓜絲, 跟平日吃慣的豬頸肉不一樣, 這裡是會切得略有點厚度, 配上微辣的青木瓜沙律, 中和了肉質的口感, 清新之餘也足夠飽肚驚喜見到有尼泊爾炸洋蔥, 滿滿香料味跟洋蔥絲很配味, 比起一般炸洋蔥圈令人回味之前試過抹茶及咖啡, 今次就試生酮花生醬朱古力忌廉卷, 花生醬意外的濃郁又不太甜, 非常合口味
  • 尼泊爾炸洋蔥
2024-08-29 459 瀏覽
今日過嚟搵friend食飯,揀呢間諗住近佢,不過都幾多人食,1點後嚟都要等多半個鐘至有位。本身諗住叫下pasta食,點知嗰friend 極力推介雞胸,平時啲friend 係無可能叫雞胸食,今日一反常態,就知應該好好食、就叫咗青醬雞胸沙律配檸檬醋醬。果然個雞胸係超滑、超juicy,完全唔似食緊雞胸,配埋啲酸酸地嘅檸檬汁,夠哂fresh。未試過食雞胸食到想繼續食,相信呢度其他嘢食都有水準,下次再嚟試下啲pasta 先

2024-08-13
2024-08-17 766 瀏覽
餐廳位於太古坊二期,環境自成一角,想搵個舒服嘅地方嘆杯靚啡呢度係唔錯嘅選擇✨🎈香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉 爽口大蝦配意粉幾時都咁正😊蕃茄意粉味道酸甜好開胃,意粉掛汁,每條都沾上芝士粉同茄蓉,伴碟有露筍增加口感,整體配合得好好🎈青醬雞胸沙律配檸檬醋醬雞胸同沙律菜鋪滿一碟,真心被佢嘅份量驚艷到,雞胸以青醬調味,搭配新鮮蔬菜、車厘茄、橄欖🫒食沙律都可以好滿足🥗🎈Espresso Tonic 咖啡在水準之上,咖啡香而溫和.口感滑順🎈自家製咖啡胡桃蛋糕 咖啡果然係餐廳特色所在,連咖啡味甜品都一樣味道香濃,蛋糕乾爽外層烘得微脆,食到甜品之餘唔會有罪惡感🥰

🎈香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉

🎈青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

🎈Espresso Tonic
咖啡在水準之上,咖啡香而溫和.口感滑順

🎈自家製咖啡胡桃蛋糕
2024-08-13 839 瀏覽
今次嚟到靚靚打卡熱點鰂魚涌Alchemy Origin☕️環境的確好靚,而且好啱打卡,但係嘢食就見仁見智啦•••Carbonara 🍝令我記憶深刻嘅一定莫過於呢一個卡邦尼意粉😐因為佢真係…唔係一個傳統嘅卡邦尼,加咗好多忌廉而且唔知係咪因為過熱嘅關係,佢個醬有啲一粒粒熟咗嘅蛋整體意粉都比較腍,食唔到al dente 嘅感覺不過我見到在場都好多人食緊意粉,可能佢其他味道會比較好•••All Day Breakfast 🍳 相反全日早餐就比較平均,首先我哋係叫太陽蛋,但係就變咗煎蛋,牛角包一啲都唔脆係偏藍身嗰一隻,煙肉亦都唔脆口,正正常常😑🙂‍↔️不過值得一讚嘅係佢哋嘅菇、腸都好好味,最好味係牛油果蓉多士,嗰個真係可以一啖食晒落口,比兩件我都食得落😍👍🏻•••總括嚟講佢係一個唔錯嘅休閒地方,大家都可以去打吓卡過一個悠閒嘅下午,咖啡味道都唔錯,如果食過嘅話都可以留言話俾我聽🤩••••••Alchemy ORIGIN (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道979號太古坊太古坊二座地下A號舖#鰂魚涌 #鰂魚涌美食 #鰂魚涌好去處 #鰂魚涌cafe #alchemy #alchemyorigin #香港美食 #香港好去
今次嚟到靚靚打卡熱點鰂魚涌Alchemy Origin☕️
環境的確好靚,而且好啱打卡,但係嘢食就見仁見智啦
Carbonara 🍝
令我記憶深刻嘅一定莫過於呢一個卡邦尼意粉😐
因為佢真係…唔係一個傳統嘅卡邦尼,加咗好多忌廉
而且唔知係咪因為過熱嘅關係,佢個醬有啲一粒粒熟咗嘅蛋
整體意粉都比較腍,食唔到al dente 嘅感覺
不過我見到在場都好多人食緊意粉,可能佢其他味道會比較好
All Day Breakfast 🍳

•••
Alchemy ORIGIN (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道979號太古坊太古坊二座地下A號舖

#鰂魚涌 #鰂魚涌美食 #鰂魚涌好去處 #鰂魚涌cafe #alchemy #alchemyorigin #香港美食 #香港好去處 #香港cafe #香港cafe關注組 #cafehongkong
2024-08-04 679 瀏覽
太古坊一帶多左新oofice building,自然多左餐廳選擇。比起茶記都要$70、80,我prefer狼質素嘅餐廳食lunch。餐廳環境好舒服,可以令人暫時忘記繁忙嘅工作👍我哋一行3人嘅飯腳,每人一份SaladPestro Marinated Chicken Beast with Salad and Homemade Lemon Vinaigrette Dressing $92Smoked Salmon Salad with Homemade Lemon Vinairgrete Dressing $95Pork Neck Salad with Papaya and Sweet & Spicy Dressing $92Lee 個係lunch set,每份都配一杯熱飲Vege 好新鮮,protein又嫩滑。價錢好似高左少少,但試埋食物質素,餐廳環境,抵啦!

Lee 個係lunch set,每份都配一杯熱飲

2024-07-31 768 瀏覽
去過呢間cafe嘅尖沙咀同荃灣店幾次 今次試吓鰂魚涌✨餐廳富空間感 環境舒服 食物選擇多 高質又健康 值得一試❣️.📌Smoked Salmon Salad with Homemade Lemon Vinaigrette Dressing $95沙律係餐廳人氣之選 沙律菜份量好多 新鮮爽甜🥗兩片三文魚捲成玫瑰花 肉質柔軟帶咬口 煙燻味唔濃 油脂感重 肥美甘香 但食得多有啲膩🍣拌以酸甜檸檬醋🍋配搭埋車厘茄, 蕃茄乾同橄欖 清新開胃🍅🫒.📌Pesto Chicken with Tomato and Mozzarella Cheese Panini $78Panini烘到外脆內軟 口感唔錯🥪厚厚內餡好足料 雖然係雞胸肉 但好似雞髀咁嫩🍗Mozzarella份量唔多 微微拉絲 帶點鹹香奶味🧀蕃茄好juicy 增添整體濕潤度🍅青醬味道好濃香 推薦比鍾意pesto嘅人🌱.📌Carbonara Spaghetti with Pancetta Affumicata Bacon $103意粉比平時粗身 軟硬適中 彈牙有咬口🍝每條都掛滿濃稠卡邦尼醬 好creamy🧡厚切煙肉肥瘦相間 油脂鹹香十足🥓.📌Fre

📌French Toast with Homemade Mixed Berries Sauce $58

厚切多士煎到兩面金黃 賣相一流又香口💯外層微脆 入口軟熟 但包皮有少少韌🍞冇索到太多蛋奶液 甜膩感低 搭配清甜蜜糖同酸甜雜莓醬 味道更豐富🍯🍓🫐

📌Hot Rich Chocolate(3oz) $33
口感好順滑 可可味超濃醇 微苦中帶點甜味 朱古力控必試🍫
Hot Rich Chocolate(3oz)
Hot Rich Chocolate(3oz)