2020-02-27 577 瀏覽
近半年古早味蛋糕掀起熱潮,東大街這間店至今在出爐時間仍有人排隊等候。這天趁著farewell, 同事買了一個流心芝士及伯爵茶味蛋糕分享。流心芝士蛋糕是聚多味道中最難買到的。鬆軟濕潤的蛋糕中夾著鹹鹹的芝士。蛋糕很易入口。相較人氣最過的流心芝士,伯爵茶味蛋糕更適合我自己口味。一切開蛋糕,茶香即撲鼻而來。和流心芝士不同伯伯爵茶中間並沒有夾醬。不過一個古早味蛋糕七十多元,值不值得非常見人見智。對於我來說嘗過見識過便覺足夠。
流心芝士蛋糕

流心芝士

相較人氣最過的流心芝士,伯爵茶味蛋糕更適合我自己口味。
伯爵茶蛋糕

2020-01-03 1258 瀏覽
近來愛上這種台灣古早味蛋糕,剛好遇到流心芝士味和抺茶味出爐便一試。由於我們只有兩個人吃,唯有忍痛只買一個,就買了流心芝士味的。蛋糕中間夾了一塊芝士,鹹鹹的又幾好味。蛋糕有鹹蛋和雞蛋香,很鬆軟,超好吃。下次再來再買。

2019-12-18
15 分鐘 (外賣自取)
2019-12-04 1283 瀏覽
剛巧到筲箕灣工作,在東大街見到一條為數約十人在再排隊 ,於是上前查問是買什麼東東?他們說這間蛋糕很出名,而時間剛巧在三時,有 流心芝士蛋糕。我即二話不說,加入排隊行列。果然沒有白費心機,個蛋糕個個同事都話好香,又唔甜,真係好食
  • 流心芝士蛋糕
2019-12-02 1094 瀏覽
態度惡劣,店內個個黑面神,唔好講禮貌,正常同人溝通嘅正常態度都不如。將心比心,做生意唔駛咁。第一次買時,流水作業,唔駛等,個個客人買同俾錢,同店內人沒有太多溝通。今次第二買,有短人龍,想了解清楚可以買到乜咩味,以免排錯。結果店內嘅人一開聲好似覺得我哋得罪佢哋咁。無買,走人。其實個蛋糕水平係有好多唔駛排隊同受氣嘅地方都買到。唔值幫襯。

2019-12-02
  • 沒有
2019-11-28 1165 瀏覽
這間小店近期因電視台介紹而人氣急升,因而每次出爐時間前也出現一條人龍。平日晚上大概6:30,我們也不例外要排隊,蛋糕味都湧出店外,芳香撲鼻。原味蛋糕買到後立即回家跟家人分享,當作飯後甜品。由蛋糕到手到吃大概過了兩小時,雖然已經冷掉了,不過入口依然鬆軟,蛋味香濃。連平時嘴挑的爸爸都說比其他蛋糕滑溜。另外,切開或咬開蛋糕時也不會有太多碎屑呢!其實本來是想買伯爵茶味的,可惜店員說這天人手不足,蛋糕數量比平日少,除了原味外其他味道早已售罄了。

原味蛋糕買到後立即回家跟家人分享,當作飯後甜品

2019-11-28
2019-11-19 876 瀏覽
不是住筲箕灣既我,一年會經過呢頭一兩次~半年前經過見到好多人圍住 幾吸引諗住食完正餐臨走先買返屋企試...點知遇唔正出爐時間,所以上次排左半個鐘買左 芝士味 同 原味芝士味好香濃,芝士味好夠! 原味都好香旦香味 今次經過 13:50食完正餐見到話14:00 出爐咁又等下啦最後 14:10 先有得買排左20分鐘 今次 伯爵茶 同 原味 一齊出爐貪心既我就每款買半條啦伯爵茶 勁香茶味 😍 好似飲左啖茶入口咁外乾內軟,岩岩好👍🏻.但我念念不忘🧀🧀芝士味,希望下次遇得岩出爐時間啦😆😆
不是住筲箕灣既我,一年會經過呢頭一兩次~

半年前經過見到好多人圍住
幾吸引
諗住食完正餐臨走先買返屋企試...
點知遇唔正出爐時間,所以上次排左半個鐘

買左 芝士味 同 原味

芝士味好香濃,芝士味好夠!
原味都好香旦香味

排左20分鐘

今次 伯爵茶 同 原味 一齊出爐
貪心既我就每款買半條啦

伯爵茶 勁香茶味 😍 好似飲左啖茶入口咁

外乾內軟,岩岩好👍🏻

但我念念不忘🧀🧀芝士味,希望下次遇得岩出爐時間啦😆😆

2019-11-16 684 瀏覽
要親身排隊去買,隊龍都幾長,排咗半粒鐘左右,如果想要特定嘅味道嘅話就要再早啲排本著人排我又排嘅心態去排隊買咗原味嘅古早味蛋糕($50),ps一人只限買一個,只限外賣熱辣辣出爐嗰皮都幾脆,食落去都okay唔會太熱啱啱好,蛋味好濃,質地都綿密,開盒嘅時候會有好大陣蛋香味,一人一塊都夠5-6個人食員工都好好,向員工要求咗角位嗰塊,員工都肯俾,走嗰陣時都會同你講返byebye都多謝惠顧。另外,亦都有派員工係出面安撫同解答出面客人嘅問題
本著人排我又排嘅心態去排隊
2019-11-16
30 分鐘 (外賣自取)
2019-11-11 580 瀏覽
尋晚去筲箕灣東大街食晚飯,見到咁多人喺呢間餅鋪出面排隊,話有新鮮蛋糕出爐,之後就排下啦~店面環境俾人好清新嘅感覺~第一底蛋糕未有我份,排到第二底蛋糕先買到,不過都係排左十分鐘姐,唔算排得耐~佢係整好一大塊蛋糕再分成一小塊咁賣,應該係古早味風格嘅蛋糕😂我買嘅時候,流心芝士同抹茶口味已經賣晒,咁就唯有是原味啦。我係買咗拎返屋企食,十零分鐘舊蛋糕一咬蛋味勁香濃、又軟熟,真係好好食!口感同香味一流👍🏻👍🏻十分值得推介!下次會想試埋另外其他口味

2019-11-10
10 分鐘 (堂食)
原味蛋糕
抹茶味蛋糕$60 等侯時間55分鐘,不設預訂,一定要親身排隊先買到,一人限買一件每日出爐時間都以店面為準,最好打電話問下先今日見到佢撞岩時間出抹茶口味 $60一底係咁多間古早味蛋糕之中,我認為呢間已經係最好的選擇麵包焗得靚仔,沒有破皮,崩坍式,賣相整齊,呢種好巧經驗,相信店家係對烘焙有一定年資實力抹茶味要做得濃味,重成本落茶粉,味道先會夠香濃質感好鬆軟之餘你見到蛋糕層係好綿密,口感食落係非常好,水份又夠濕潤另有原味,芝士,流心芝士味道.蛋味算濃,不會太甜筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈地下6A-2號舖
每日出爐時間都以店面為準,最好打電話問下先
今日見到佢撞岩時間出抹茶口味 $60一底
係咁多間古早味蛋糕之中,我認為呢間已經係最好的選擇
抹茶味要做得濃味,重成本落茶粉,味道先會夠香濃
另有原味,芝士,流心芝士味道.蛋味算濃,不會太甜
筲箕灣筲箕灣東大街59-99號東威大廈地下6A-2號舖
55 分鐘 (外賣自取)
2019-10-26 593 瀏覽
第三次買,之前試左流心,芝士好香,都好好食,今次唔想等咁耐,原味都照要,這間蛋糕真係隔住個袋都聞到香味,包裝亦不錯,送禮都得,但唔知點解佢排隊好得意,永遠前面都有批手持蛋糕嘅人,入去買完又排返前面,排後面果啲真係唔洗旨意買其他味,其實應該派每人一個籌,每次只可買一款,買完再排隊尾,咁樣公平啲,利申:我已買左想要嘅蛋糕
難得由九龍嚟到依度,見到好多人排隊等候. 好奇之下發現原來有出爐時間,見到還有5分鐘就排吓。原來一種味道只出一盤(兩盤剩下十件)😯數吓數吓前面還有很多人排隊。幸好有啲等買原味,所以就買到綠茶味。見再等5分鐘,會有原味,而且是排第三位,老公就買埋原味。叫做半小時內完成交易。蛋糕質地鬆軟綿密,以$50-$60的價錢可切8-9件都算合理 (好過連鎖店),味道適中,偏愛吃淡口味的會喜歡。放了兩日,蛋糕還是軟綿👍🏻兩種味道都可以。下次希望可以買到其他味道.若果要等超過45分鐘就.....下次有緣再吃

若果要等超過45分鐘就.....下次有緣再吃
2019-10-19 516 瀏覽
放工經過呢度永遠都係長長的人龍,咁岩今日唔趕時間就排下隊試下係咪真係咁好食新鮮出爐,一底12件,錯過了又要等30分鐘喇.....底一張,面一張牛油紙再放入盒。我拎到返屋企都接近一小時後,仲有微暖的。拎出黎都唔會有倒汗水💦的一食入口,好鬆軟,好香蛋味真係同係台北食的味道唔差太遠店舖仲有伯爵味,綠茶味,芝士味及原味四種其實本來想買芝士味,但原來芝士味一日只做三次,每次出兩底即共24件,但我排第36,所以剛好買到原味的最後一件,否則要再排多20分鐵左右先夠鐘出下一round下次一定要試下芝士味

新鮮出爐,一底12件,錯過了又要等30分鐘喇.....

底一張,面一張牛油紙再放入盒。
我拎到返屋企都接近一小時後,仲有微暖的。
拎出黎都唔會有倒汗水💦的

原味

一食入口,好鬆軟,好香蛋味

真係同係台北食的味道唔差太遠

店舖仲有伯爵味,綠茶味,芝士味及原味四種

下次一定要試下芝士味
2019-10-19
30 分鐘 (堂食)
原味
2019-10-11 1066 瀏覽
現烤蛋糕 經典原味$50(原條) $30(半條) 流心芝士 $70(原條) $40(半條)終於試到呢間最近係東大街好紅既現烤蛋糕😍分別係原味同流心芝士夾心,打開仲暖笠笠嫁😝,兩款蛋糕都好厚身,而且輕彈鬆軟😚,原味蛋糕蛋香十分突出;芝士夾心果款係原味蛋糕中間夾左一層薄薄既流心芝士醬,有少少拉絲效果,而且咸香配搭蛋糕味道更為豐富,但係覺得芝士醬份量比較少,不太滿足喔。整體黎講味道係唔錯既,但就唔會話為左佢而專登排好耐隊咁🙈 -
2019-10-05 1322 瀏覽
之前睇電視介紹呢間嘅蛋糕非常好食 , 而且經常排長龍 , 今日難得嚟到筲箕灣 , 就特登過嚟朝聖一下 !假日下午嚟到 , 已經見到一條人龍 , 大概有十幾個人排緊隊 , 我哋都唔執輸排埋一份, 排排下先發現原來唔同味道有唔同出爐時間 , 而且每人限買 1 條蛋糕 😱😱😱 絕對唔係你有錢 , 有時間 , 肯排隊 , 就可以輕易試曬咁多款味道 ~照呢個玩法 , 如果你想試曬 4 款味道 , 即係原味 , 流心芝士, 綠茶同埋伯爵茶 ,首先你要有 4 個人喺度排隊 , 然後仲要一直排隊 , 排到 4 款蛋糕都出爐 😫😫 排到咁上下 , 店員會問你係買咩味道 , 然後安排你跟次序入舖頭排隊 , 然後又跟住次序去收銀處比錢 , 再行前幾步去到攞蛋糕嘅位置 , 成個過程就係等同埋聽店員指示行嚟行去 , 店鋪外面條街都幾窄架 , 排完一條人龍之後好逼 , 成日畀人撞 , 又無瓦遮頭本身想試流心芝士或綠茶 , 但因為有排等 , 就試左原味先 , 當日原味蛋糕比原定時間遲咗 5 分鐘出爐 原味蛋糕 ($50) 先講包裝 , 蛋糕盒入面附送膠刀 , 有紙袋 , 一大袋咁拎走感覺幾良好 , 不過羊毛出至羊身
排完一條人龍之後好逼 , 成日畀人撞 , 又無瓦遮頭
原味蛋糕 ($50)
先講包裝 , 蛋糕盒入面附送膠刀 , 有紙袋 , 一大袋咁拎走感覺幾良好 , 不過羊毛出至羊身上 🤔🤔
大概 10 分鐘路程番到屋企 , 蛋糕暖暖地 , 食落去的確比一般蛋糕鬆軟 , 但蛋香味一般 ,
我同屋企人 4 個人食完都唔覺得佢有咩咁特別 ... 失望 😟😟😟
$50 1 條都唔平, 可能佢其他味道好好味 gua ........ 😕😕

服務一般 , 除左有位店員有禮貌外 , 另外 2 位店員都好似唔憂做咁 , 無表情 , 無笑容 , 無眼神接觸 ,
見到幾次有客人查詢, 佢地都好似唔想答咁 ... 真心覺得服務麻麻 👎👎
除非路過撞岩流心芝士蛋糕出爐 , 否則唔會再試 😩😩😩
20 分鐘 (外賣自取)
2019-10-04 880 瀏覽
朋友介紹試到Andy’s 烘培坊人氣流心芝士蛋糕🎂不但要排隊買,仲要每日限時出爐,真的好彩先食到👏這芝士蛋糕係昨日下午3點買既,但我晚上11點先食仍然好味,厚切都有8舊,充滿蛋香食落鬆軟,淡淡芝士味又吾會太濃,可能凍左關係流心吾太覺。食剩3件留返今日叮熱再食,雖現隔左一日原來熱食仲好食,裡面芝士溶溶地即時見到流心效果,蛋糕仍然保持濕潤鬆軟口感,吾經吾覺成個蛋糕俾我食晒😋
  • 流心芝士蛋糕