2012-08-23
話說我地要幫兩位朋友farewell, 因為時間太倉促, 好多book開既cafe都full哂....上網搵既時候, 睇到呢間D相, 覺得環境好似幾靚, 包場又有位, 所以就諗住試下啦我地大約30 個人, 本身包場應該係$3000 再加一, 即係$3300 包10 盤野食不過因為要請埋兩位主角, 我地覺得有D貴, 就問老闆娘可唔可以 $3000, 包8盤野食點知佢都肯wor.... 另外每人包兩杯野飲, 佢仲話如果有一兩個人真係唔夠飲既話都可以沖多比佢地~ 見個老闆娘咁好人~最後就決定book呢間啦~不過後尾睇返openrice d食評...已經有D擔心.....當日我地係book 7:00p.m- 12:00a.m 先講野食: 我地本身order其中兩個係白汁海鮮天使麵, 同埋茄汁意大利面, 佢打黎話冇天使麵, 轉白汁長通粉有冇問題, 咁我話OK, 點知最後變左 白汁雞柳長通粉, 同白汁火腿意粉, 咖哩牛又變雞...-.-唔多對版...但又冇主動交代...不過我地都冇深究啦~整體黎講全部飯麵都唔夠料~ 白汁雞柳長通粉: 個汁太杰, 唔夠味~
當日我地係book 7:00p.m- 12:00a.m
白汁雞柳長通粉: 個汁太杰, 唔夠味~
菠蘿海鮮炒飯: 夠乾身, 味道都OK~
乾炒意粉: 好普通, 唔好味..但唔難食...不過食完幾啖就唔想再食-0-"
咖哩雞飯: D飯太硬, 一舊舊, D咖哩汁唔夠味同埋撈唔勻, 有D飯有咖哩, 有D仲係白飯
白汁火腿意粉: 呢個幾好味, 好夠汁, 不過奶味重左D~!
雞翼: OK, 不過不失~
芝士西蘭花: 呢個都係奶味重左D, 個汁稀左少少, 不過味道都幾好~
炸春卷: 最好食既一樣, 夠脆, 因為岩岩炸起就食, 同埋問佢有比泰式辣醬~
野飲: 就真係幾差....荔枝D味好怪....好多杯凍飲係暖唔係凍....
放得耐仲面一層, 底一層, 好似溝唔埋咁~
乳酸冇乳酸味
環境方面: 燈光太暗, 影大合照全部都好暗 (所以最好帶相機唔好用手機影)
野食野飲環境都唔係最重要, 最重要最重要真係服務態度!!!!!
問題不在於老闆娘~而係同佢一齊做野既家姐
1. 因為我地想等多D人到先一齊食, 所以問佢地拎個蓋摭住D野食, 等佢冇咁快凍, 佢已經好唔願意, 全程都黑面~!!我地想唱K, 叫佢幫我地較, 又黑面!! 都算, 我忍~!!
2. 本第我夾起左D野食想留比遲黎既朋友, 放埋左一張枱度, 點知佢問都冇問, 一次過就收哂D野食!!!! 我知你想快D收野去洗碗!!!好..我都忍!!冇出聲話佢!!!
3. 因為之前去其他cafe有唔愉快既經歷, 為左出野飲既數目爭辯, 所以今次一黎到我就搵張紙寫低哂我地D人名, 邊個叫野飲都會同我講, 我就會mark低, 廢事陣間又話出多出少~~ 點知, 我諗我叫到第三四十杯既時候, 佢無啦啦就好惡咁話我啦~
"唔該我想要杯XXXXX"
"我知! 但你睇你地枱面D野飲都未飲哂!!"
"下....?"
我心諗....咩事呀....我真係唔明點解佢可以用咁既態度同D客講野! 加上...D野飲放得太落...面一層..底一層....好似溝唔埋咁...點飲呀?? 仲有邊個話一定要飲哂第一杯先可以叫第二杯? 你唔比我鍾意兩杯一齊飲?? 咁果陣我唔想攪大件事, 都算啦, 唔同佢爭論~
4. 估唔到唔愉快既事再重演!!! 大約11點, 當我落到大約第50杯既時候, 佢同我講
"冇架啦, 野飲沖哂啦! 我淨係沖熱飲比你都沖左成10杯啦, 凍飲....XXXXXXXXXXXXX 果度加埋一早夠數啦!"
"下? 但我地仲有好多人都係叫左一杯咋wor?!"
跟住我同其他朋友講, 佢同我過去同佢一齊理論
朋友A: "我地有D人叫左一杯野飲就走左啦, 我地有寫低架, 唔信你自己睇"
佢: "我話你知啦! 有好多人呀, 冇同你地講呀, 就自己過左黎叫我沖比佢呀, 我都係照沖比佢呀, 我沖左成70杯都有啦!!"
我: "佢就算自己過黎同你講, 佢之後都有同返我講話岩岩落左一杯叫我mark低架!!"
朋友A: "我地飲左幾多就講幾多, 野飲姐, 唔會呃你既!!"
佢:" 係lor, 唔好呃lor~"
因為其實有部分朋友都唔口渴, 最主要係唔想同佢嘈, 所以都唔介意唔飲第二杯, 最後我地都只係要求佢沖多兩杯
朋友A: "總之你依家沖多最後兩杯比我地算啦~"
最後佢好唔願意咁沖多兩杯比我地~
即係唔係飲多少既問題....係你有咩理由用你既直覺去計我地飲左幾多野?? 你係要唔信我地咁你一開始就自己mark低啦!! 依家想要我地應得既野講到我地好似呃你咁....
你個remote control 壞左, 整到我地冇得揀歌唱K...我地都算啦...
你黑我地面都算啦.....
你收我地D野食都算啦...
但屈我地飲多野飲就真係忍唔落!!!
真係永遠都唔會再去呢間野.....我係從未試過去一間咁差既cafe.....
一間好既cafe, 老闆好係唔夠, 你都要肯定同你一齊做野既partner唔會倒你米先得~~~