2021-10-25 125 瀏覽
以前細個係荃灣生活左2X年,當時香車街街市都無咁多餐廳🚶🏻‍♀️到呢家有不少人氣美食,eg街市3樓的老闆娘街市😌今次介紹對面的泰菜,門口有超靚打卡位的Anna Mamma泰國菜𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡🕑平日提供 (週一至五,公眾假期除外)🥘+ ☕️=$68UP !份量超大,男仔食都一定勁飽,連野飲價錢真係輸唔到,加配小食$28UP,加配芒果糯米飯都係$25😭-第一眼以為得堆雜菜😂其實d雞件係底到,我估同海南雞d雞件係一樣的,咬落好滑😍無骨泰國米線同普通有咩分別就唔知,但米線吸哂青咖哩好夠入味!餐牌一條🌶可以無視,係唔辣的肉片好大塊又juicy,重蒜香味又炒得幾有火喉,配埋蒜粒食好香濃芝士醬薯條(+$15)·正正常常,我估薯條本身炸定,多醬夠滿足串燒兩串 - 雞/豬肉(+$28)·正常水準,大大串配埋沙嗲醬都唔錯後記·當時2:30pm左右,本身想試芒果糯米飯,但得番椰子雪糕🥥~無試到了·店員幾好人!大熱天時流哂汗,未齊人都比我哋入去先,加哂分💯見到不少人叫1️⃣烤雞青木瓜沙律及8️⃣泰式無骨鹵水豬手飯👈🏻👈🏻推介大家一戰·Lunch都咁唔錯,下次想試埋dinner利申:夏天坐門口有少少熱,街市好近餐廳的,

𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡
🕑平日提供 (週一至五,公眾假期除外)

青咖哩雞配泰國米線

泰式蒜香肉片煎蛋飯

芝士醬薯條

芝士醬薯條(+$15)
·正正常常,我估薯條本身炸定,多醬夠滿足
串燒兩串 - 雞/豬肉

串燒兩串 - 雞/豬肉(+$28)
·正常水準,大大串配埋沙嗲醬都唔錯

後記
·Lunch都咁唔錯,下次想試埋dinner
利申:夏天坐門口有少少熱,街市好近餐廳的,坐門口有時聞到少少味👀過一陣又唔太覺
 💰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
真心lunch set價錢無得頂!好抵食又大份
 🗺⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
交通亦方便,附近有MTR及巴士總站
🍽⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
CP值高,食物水準又好!
10 分鐘 (堂食)
青咖哩雞配泰國米線
泰式蒜香肉片煎蛋飯
芝士醬薯條
串燒兩串 - 雞/豬肉
2021-10-23 3764 瀏覽
我和太太都喜愛東南亞菜,在荃灣試過很多間東南亞的餐廳,論好味這間位於香車街的泰國菜一定能佔一席位位置(7/10):座落於香車街街市旁,位置較偏但也不難找,附近亦有多條巴士及小巴線環境(8/10):裝修走簡約清新路線,掛有植物掛畫,設有梳化座位並配上花朵圖案的攬枕,帶點東南亞風味服務(8/10):侍應安排入座後會投奉上清水,而餐具都是一套獨立包裝,感覺衛生。侍應頗有禮貌,下單上菜都算快食物(9/10):屬泰國餐廳,有多款泰國菜式、小食、甜品及特飲選擇,份量足而味道普遍都很好太太喜歡泰國菜,試過荃灣多間泰國菜都選擇再光顧,證明這間在她心目中是荃灣最好的黃咖喱牛腩 ~ $88原本點了青咖哩,但上菜是黃咖哩,反正黃咖哩也好味便沒要求更換。咖哩味香濃有椰香,加上放入辣椒、洋蔥、莞茜及熟蒜調味,所以比較香甜。牛腩嫩滑不韌,薯仔切件煎香,整體味道口感都不錯泰式無骨滷水豬手 ~ $108無骨豬手是該餐廳其中一款必試菜式,顧名思義把豬手去骨,煮得軟滑順口,滷水汁夠香夠濃,另外用膠兜裝酸辣醬汁,喜愛食辣的朋友可自行加辣,很是貼心泰式蟹肉炒飯 ~ $118作為餐廳的推薦菜,炒飯粒粒分明,飯中夾離一些蟹肉碎,

黃咖喱牛腩 ~ $88

泰式無骨滷水豬手 ~ $108

泰式蟹肉炒飯 ~ $118
作為餐廳的推薦菜,炒飯粒粒分明,飯中夾離一些蟹肉碎,配合雞蛋、香蔥、莞茜及辣椒,味道很香,另外附上一碟指天椒豉油,像我這種喜歡香辣的朋友當然灑在飯上,立即變得更香更濃更美味

整體來說,這間泰國餐廳食物味道真心不錯,地點是比較偏,但願意特意前來的客人也有很多,足證這間餐廳的魅力吧

🌺Ann Mamma Thai Kitchen by 張秀玲
🌺地址:荃灣曹公坊11號地舖
2021-10-19
5 分鐘 (堂食)
2021-10-21 186 瀏覽
荃灣隱世文青泰國菜🍾🍾🥂🥂有時搭車經過見到有間好文青嘅舖頭 , 一睇以為係文青咖啡店 , 但上網查一查原來係泰國菜 , 搵日即刻去試一試!一坐低即刻叫咗杯芒果百香果沙冰,一飲落口不得了,非常之開胃清新好飲👍🏻👍🏻讚!之後叫咗個蟹肉炒飯,呢個真係超級推介,飯乾身得黎唔會黐立立,粒粒分明,好夠火喉夠味!再叫咗個泰式豬頸肉,熱辣辣,啲肉好嫩,個辣汁非常之開胃!最後叫咗個炸蝦餅,外脆內軟,熱辣辣非常之新鮮!配埋一個泰式辣醬簡直冇得頂!👍🏻Feel到廚師好用心做每一道菜,冇諗過荃灣有啲咁出色嘅泰國菜,以後一定會成為我嘅御用飯堂!👍🏻👍🏻讚
荃灣隱世文青泰國菜🍾🍾🥂🥂

再叫咗個泰式豬頸肉,熱辣辣,啲肉好嫩,個辣汁非常之開胃!

• 芒果百香果沙冰
  • 炸蝦餅
  • 泰式蟹肉炒飯
2021-10-21 176 瀏覽
已經食過好幾次呢間新派泰國菜餐廳,今次專程帶細妹嚟食,前幾次來都以為只有樓下座位,原來樓上還有雅座,坐得挺舒適的,環境比樓下清靜,全部都係年青人或情侶,好有文青感覺。我哋今次點咗木瓜沙律,酸酸甜甜好開胃,木瓜爽口,份量多到成坐山咁,兩個人真係食唔哂。食泰國菜例牌必叫冬蔭公湯,有成4隻大大隻大頭蝦,加上一些雜菌超足料的,湯頭香濃鮮甜又帶點微辣,真係好飲到一滴都不留!再嚟必食嘅炸墨魚餅,超級彈牙又好大舊,還加入了香茅同炸,落啖啖都係墨魚肉超正👍🏻細妹鍾意食辣咖哩,今次點咗青咖哩(雞),濃濃的椰香味,加入大量雞肉同蔬菜同煮,香甜小辣而不膩,而且份量又大又多,抵食。餐廳有好多種類特飲,今次叫咗一杯芒果百香果沙冰,大大杯,淡淡熱情果香味,酸甜開胃。總體餐廳性價比不錯,份量很多,餐廳環境舒適優雅,員工亦親切有禮,不往我再次再次幫襯。

木瓜沙律

冬陰功

墨魚餅

青咖喱雞

熱情果芒果沙冰

2021-10-20
5 分鐘 (堂食)
木瓜沙律
冬陰功
墨魚餅
青咖喱雞
熱情果芒果沙冰
2021-10-21 84 瀏覽
今日相約了兩年多無見的朋友聚舊吹下水,就在香車街街市附近找到這店…張秀玲午餐時間都lunch set,就睇下有咩想食先🤔🤔最後揀咗3個餐+小食泰式乾炒河粉(豬肉) 用超濶身河粉幾特别泰式燒豬頸肉飯豬頸肉燒得好好,唔乾身..正那碟醬汁更超正😋😋海南雞配黃飯雞肉去骨夠嫩,兩碟醬汁一濃醬油、一微辣,兩碟都好味👍👍加$28配上小食一式,串燒雞、豬各一串,還有蝦餅沙爹汁花生味濃,甜酸醬也跟蝦餅很配最後加$18飲芒果百香果沙冰,芒果香甜一個開心,豐富的午餐聚會,大家也撑着個大肚子離開🥰🥰
午餐時間都lunch set,就睇下有咩想食先🤔🤔
最後揀咗3個餐+小食

泰式乾炒河粉(豬肉)
用超濶身河粉幾特别

泰式燒豬頸肉飯
豬頸肉燒得好好,唔乾身..正
那碟醬汁更超正😋😋

海南雞配黃飯
雞肉去骨夠嫩,兩碟醬汁一濃醬油、一微辣,兩碟都好味👍👍

加$28配上小食一式,串燒雞、豬各一串,還有蝦餅
沙爹汁花生味濃,甜酸醬也跟蝦餅很配

最後加$18飲芒果百香果沙冰,芒果香甜
一個開心,豐富的午餐聚會,大家也撑着個大肚子離開🥰🥰
2021-10-21 132 瀏覽
救命呢間真係好正!求大家一定要去食😤😤😤好好食又平又大份!!泰式燒豬頸肉HKD72正爆😍燒到啱啱好,份量又多,豬頸肉食落去爽脆彈牙,香茅味都好重,我比9分~生菜肉碎包HKD98呢個係朋友想食,個份量都係好多,但係我就唔係太鐘意佢有西芹,但鴨肉好特別好香!泰式無骨鹵水豬手 HKD108超級多🙈🙈😱😱😱上枱時真係嚇親😳😳應該係平時出面食嘅2-3倍份量,仲要勁好食,個汁唔咸好入味,豬手炆到好冧😭$108真係抵到爛🥰🥰冬蔭公湯HKD108朋友點,有勁大隻大頭蝦😍足足有成4隻,從來未食過咁大隻蝦🤣冬蔭公湯好香好惹味,唔會太辣酸度又剛好👍🏻👍🏻椰子開心果沙冰HKD48嘢飲叫咗呢杯,好特別,不過開心果味比椰子cover左🙈🙈🙈絕對會再翻黎食🤤🤤💕📍 Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲 (荃灣)荃灣曹公坊11號地舖

泰式燒豬頸肉HKD72

生菜肉碎包HKD98

泰式無骨鹵水豬手 HKD108

冬蔭公湯HKD108

朋友點,有勁大隻大頭蝦😍足足有成4隻,從來未食過咁大隻蝦🤣

冬蔭公湯好香好惹味,唔會太辣酸度又剛好👍🏻👍🏻

椰子開心果沙冰HKD48

嘢飲叫咗呢杯,好特別,不過開心果味比椰子cover左🙈🙈🙈

絕對會再翻黎食🤤🤤💕

荃灣曹公坊11號地舖
  • 泰式無骨滷水豬手
由於荃灣同我屋企一個係東一個係西,所以平時真係好少去到個邊😂呢日為左就朋友返工,所以特登入荃灣食飯。住附近嘅朋友介紹呢間泰國菜話幾好食,不過幾full booking。好彩我地食6pm,所以前一日下晝打去book都仲有,否則walk in就有排等🥴~~~🍀位置環境餐廳位置唔就腳,最近係荃灣地鐵站行過去都要12分鐘,夏天黎講真係搞唔掂🥵但餐廳裝修幾靚,雖然係食泰國菜,但環境似cafe🌻行小清新風格,有好多綠色植物裝飾🌿.👅小食拼盤($90) 🪄6.8/10包兩件蝦餅,兩件春卷同四件泰國雞棗全部都炸得幾香脆,蝦餅冇雪味😋其餘味道就正常發揮.🥬生菜豬肉碎包($98)🪄7/10雖然佢係cafe風格,但食物份量一啲都唔cafe,份量都算ok多肉碎炒得幾香,對於唔食得辣嘅我黎講佢都算幾辣下,但佢係辣得好食,所以我照流住鼻水食😂除左豬肉,都可以揀鴨肉餡💁🏻‍♀️.🔥泰式燒豬頸肉($72)🪄7.2/10一咬落去嘅口感幾驚喜,因為出面食多數係偏瘦肉質地,但呢度嘅係偏肥,不過又唔似咬緊成舊肥膏咁燒得唔乾而且好香口,點埋醬食好邪惡啊😈.🥬豆醬炒通菜($78)🪄6.9/10正常味道,不過呢碟份量少左啲.🐂青咖喱
呢日為左就朋友返工,所以特登入荃灣食飯。

~~~

🍀位置環境
但餐廳裝修幾靚,雖然係食泰國菜,但環境似cafe🌻
行小清新風格,有好多綠色植物裝飾🌿

👅小食拼盤($90) 🪄6.8/10
包兩件蝦餅,兩件春卷同四件泰國雞棗
全部都炸得幾香脆,蝦餅冇雪味😋
其餘味道就正常發揮

🥬生菜豬肉碎包($98)🪄7/10
除左豬肉,都可以揀鴨肉餡💁🏻‍♀️

🔥泰式燒豬頸肉($72)🪄7.2/10
燒得唔乾而且好香口,點埋醬食好邪惡啊😈

🥬豆醬炒通菜($78)🪄6.9/10
正常味道,不過呢碟份量少左啲

🐂青咖喱牛腩($88) 🪄7/10
一上檯個陣我地嚇左一嚇,因為成碟嘢淨係玩到蔬菜,完全見唔到肉,以為自己落錯左雜菜咖喱🥶
準備搵waiter個陣朋友先發現原來啲肉收曬係配菜下面…

牛份量唔算多,但配菜就真係幾多😅不過呢個價錢係咁上下~
牛腩幾大舊,都夠腍同入味,肥瘦適中👍🏻

🥭芒果百香果沙冰($48) 🪄6.7/10
係幾大杯嘅,但芒果味唔算濃
完全feel唔到百香果味😂😂😂懷疑得面頭嗰個一角仔做裝飾

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌗🌑
整體來講食物質素係唔錯嘅,但味道未去到好驚喜
不過勝在價錢平同埋餐廳環境幾igable,但就要犧牲交通時間😂😂
所以真係去開附近先好順便去食🐒
2021-10-20 57 瀏覽
穩世泰國菜經朋友介紹, 找到了荃灣這間穩世泰國菜, 餐廳裝潢光新, 適合朋友情侶前來。最重要是它的菜式好味, 男女老少一定喜歡。鳳爪沙律前菜叫了鳳爪沙律, 鳳爪大隻多肉,味道酸酸辣辣的, 非常開胃, 加上每隻鳳爪都非常入味, 作為前菜一流。泰式蝦餅蝦餅大件,而且非常彈牙,和其他餐廳不同的是,它的蝦餅吃落很有鮮味, 不會有雪味或一點味道也沒有。泰式烤豬頸肉烤豬頸肉高質,它的肉大片厚身,所以烤得一點也不乾身,外層烤得香脆,內屠鮮嫩多汁, 吃落非常有口感。芒果糯米飯芒果糯米飯是我吃過最好味的一間,它的糯米飯非常’煙銀’,而且極度香糯米味,配上香甜的椰奶醬汁,讓人一試難忘。
穩世泰國菜

鳳爪沙律

泰式蝦餅

泰式烤豬頸肉

芒果糯米飯
2021-10-15
2021-10-18 68 瀏覽
今日午餐,來到一間很有特色的餐廳, Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲餐廳。餐廳裝修簡潔中帶著藝術氣息。入到餐廳,見到都有非常多人。午餐套餐不會太多,所以很易揀餐。黃咖哩牛腩配白飯$78黃色的咖哩湯上飄著橙紅的辣椒油,食落少少辣,味道香濃,很喜愛黃咖哩汁拌白飯,非常香。牛腩切得大小適中,炆得夠腍,拌著香濃的咖哩汁,很有異國特色。泰式乾炒河粉豬肉$78河粉裡面有蛋碎、介蘭、洋蔥及肉片,河粉比較細條,每一啖都伴有蛋香。芥蘭比較大條,清脆爽口。套餐有多款的飲品可以揀我們要了青檸梳打及泰式奶茶,大大杯,好飲又滿足!

餐廳裝修簡潔中帶著藝術氣息。

入到餐廳,見到都有非常多人。

午餐套餐不會太多,所以很易揀餐。

黃咖哩牛腩配白飯$78

泰式乾炒河粉豬肉$78

芥蘭比較大條,清脆爽口。

套餐有多款的飲品可以揀

我們要了青檸梳打及泰式奶茶,大大杯,好飲又滿足!
2021-10-15 66 瀏覽
呢間餐廳一早已經book 咗位,入到去見到裝修又幾舒服喎~ 門口位置餐牌食物款式選擇都好多,呢到特飲款式都好多,仲有沙冰添食物方面我哋2人點左:小食拼盤大蝦炒金邊粉 炒泰國椰菜苗泰式奶茶 小食拼盤, 有3款係春卷/炸蝦餅/雞棗,炸得好靚,特別一提係呢個到炸蝦餅好有份量,而且咬落好彈牙好味道春卷同樣好味大蝦炒金邊粉 分量十足,味道方面唔會太辣太酸口味適中,仲有大大隻蝦~抵食炒泰國椰菜苗,菜顏色好翠綠,味道唔錯~泰式奶茶入口好香滑~
呢間餐廳一早已經book 咗位,入到去見到裝修又幾舒服喎~

門口位置

餐牌食物款式選擇都好多,呢到特飲款式都好多,仲有沙冰添

食物方面我哋2人點左:
小食拼盤
炒泰國椰菜苗
泰式奶茶

春卷同樣好味

炒泰國椰菜苗,菜顏色好翠綠,味道唔錯~

泰式奶茶入口好香滑~
2021-10-13 104 瀏覽
首先作為泰國菜我地訂枱時間係七點,係一間餐廳晚市開始既時候,佢個餐牌剩係得兩款湯佢話冇冬陰功湯~我地只好叫椰汁雞湯個味道好味精~唔係好飲亦都唔係難飲之後叫左個木瓜沙律~一上枱係幾靚之後同時聞到好大嘔吐物嘅味道一食第一淡已經係超咸勁辣於是我哋同職員講要求換其他個職員話其他沙律個效果都係一樣咁我哋話一係換個菜,咁佢話所有菜都賣晒得返通菜個通菜個味道都算正常,但係只係一般喺屋企炒嗰味道根本唔值嗰個價錢

個味道好味精~唔係好飲亦都唔係難飲

之後叫左個木瓜沙律~一上枱係幾靚

之後同時聞到好大嘔吐物嘅味道

一食第一淡已經係超咸勁辣
於是我哋同職員講要求換其他
個職員話其他沙律個效果都係一樣

咁我哋話一係換個菜,咁佢話所有菜都賣晒得返通菜

椰汁雞湯
木瓜沙律,豆豉炒通菜
泰式咖喱炒軟殻蟹
芒果百香果沙冰,coconut  with      macadamia    Smoothie
2021-10-13 78 瀏覽
聽過呢間餐廳好多人讚,雖然唔近地鐵站,但都一直心思思想試,今日終於有機會啦。香芒軟殼蟹沙律, 大大隻軟殼蟹,食完唔會覺得油淋淋。爽脆沙律絲酸酸甜甜,仲有少少辣, 好惹味好開胃。泰式蝦餅,蝦肉彈牙爽口,炸得香脆,唔會乾巴巴, 點上泰式甜酸醬味道更正。泰式蟹肉炒飯, 蟹肉比想像多,配料夠,炒飯粒粒分明,但入口油分較多,要扣下分。勁推介呢杯椰子開心果沙冰, 大大杯,好鍾意香濃開心果味,比外面所謂嘅開心果飲品更濃,加埋啖啖椰子香甜味,真係好滿足。呢餐泰國菜果然無令我失望, 每樣菜色都好好食,真係好滿足呀。

2021-10-13 182 瀏覽
行完IKEA,即興想食泰國菜,搵到呢間係街市附近既隱世小店!好好彩係晚市開始時入座,唔洗一個鐘已經座無虛席要等位了!餐廳嘅空間唔算好大,但係裝修有花過心思,田園森林風~坐落都好舒服,唔會好侷促!先來一客食泰國菜必點嘅冬陰功湯!份量超足,滿滿既大蝦底下仲有海量菇菇同車厘茄!蝦肉好鮮甜,冬陰公湯味道係酸辣偏酸,好開胃!大蝦炒金邊粉,炒得好入味好香口,唔會油膩!發揮正常!沙嗲串燒雙拼,雞肉好嫩滑,豬肉有少少厚但唔會好韌。加埋絕配既沙嗲醬超惹味!甜甜又帶啲花生香!最後係必推既芒果百香果沙冰~兩種水果既味道好夾!芒果香甜、百香果酸微微!解暑之餘又刺激到味蕾!正!佢地既特飲同沙冰都幾有特色,好少喺其他泰國餐廳見到!絕對值得一試!環境、食物、服務都好滿意既一餐,下次黎荃灣食泰國菜既不二之選!

冬陰公湯

大蝦炒金邊粉,炒得好入味好香口,唔會油膩!發揮正常!

沙嗲串燒

芒果百香果沙冰

2021-10-05
沙嗲串燒
芒果百香果沙冰
荃灣香居街街市附近,張秀玲絕對係一間出名同多人食嘅泰國菜,午餐冇得電話訂座,嚟到有冇位食,要等幾耐,一切都係睇緣份!餐廳入邊每枱都放有透明嘅口罩袋比客人自己拎,方便客人食野時衛生地保存口罩,非常細心。而且所有餐具,都係一set咁用透明膠袋獨立包裝,雖然唔算係環保,喺最近的疫情情況下,獨立包裝的餐具的確令客人更放心,衛生程度非常好泰式無骨滷水豬手飯,豬手完全無臊味,而且份量非常多,配自家製嘅醬料,酸酸甜甜非常開胃,同時亦去除左豬手嘅肥漏感覺,性價比非常之高!配左杯泰式西柚茶,新鮮嘅柚子係杯飲品上面,除咗好睇之外,飲品亦都有淡淡的柚子香味,非常之啱夏天飲!套餐加$15 ,可以配搭芝士薯條,薯條份量好多,新鮮即炸,配搭美味的沙律醬同芝士醬,非常之好食!值得推介一試其實唔係第一次嚟呢間餐廳了,呢到大部份午市套餐都非常好食,雖然價錢比附近嘅餐廳貴少少,但係質素絕對對得住個價錢,有機會行開呢度,記住試下啦!

2021-10-10 68 瀏覽
今天不想煮飯,想食泰國菜,便想起荃灣的「張秀玲」。今天是第一次來吃午餐,以前幾次都是幫襯晚餐的,看看午餐的質素如何。一坐下便點了兩個午市套餐:“黃咖喱牛腩配白飯”+“泰式咖啡”, 咖喱不辣,椰香味濃郁,牛腩炆得很腍,而且不是一般的牛碎腩,有牛肉的質感,牛肉味十足。“泰式無骨滷水豬手飯”+“生薑蜂蜜”,無骨豬手啖啖肉,豬皮可口,又滷得特別入味,再加上泰式辣醬,是必食之選。兩個餐飲都各具特色。這裏的午市套餐也有晚餐的水準,而且份量足夠,難怪經常有食客在門口排隊。

今天不想煮飯,想食泰國菜,便想起荃灣的「張秀玲」。

兩個餐飲都各具特色。